Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    13. லோகவக்³கோ³

    13. Lokavaggo

    1. த³ஹரபி⁴க்கு²வத்து²

    1. Daharabhikkhuvatthu

    ஹீனங் த⁴ம்மந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் த³ஹரபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Hīnaṃdhammanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ daharabhikkhuṃ ārabbha kathesi.

    அஞ்ஞதரோ கிர தே²ரோ த³ஹரபி⁴க்கு²னா ஸத்³தி⁴ங் பாதோவ விஸாகா²ய கே³ஹங் அக³மாஸி. விஸாகா²ய கே³ஹே பஞ்சஸதானங் பி⁴க்கூ²னங் து⁴வயாகு³ நிச்சபஞ்ஞத்தா ஹோதி. தே²ரோ தத்த² யாகு³ங் பிவித்வா த³ஹரபி⁴க்கு²ங் நிஸீதா³பெத்வா ஸயங் அஞ்ஞங் கே³ஹங் அக³மாஸி. தேன ச ஸமயேன விஸாகா²ய புத்தஸ்ஸ தீ⁴தா அய்யிகாய டா²னே ட²த்வா பி⁴க்கூ²னங் வெய்யாவச்சங் கரோதி. ஸா தஸ்ஸ த³ஹரஸ்ஸ உத³கங் பரிஸ்ஸாவெந்தீ சாடியங் அத்தனோ முக²னிமித்தங் தி³ஸ்வா ஹஸி, த³ஹரோபி தங் ஓலோகெத்வா ஹஸி. ஸா தங் ஹஸமானங் தி³ஸ்வா ‘‘சி²ன்னஸீஸோ ஹஸதீ’’தி ஆஹ. அத² நங் த³ஹரோ ‘‘த்வங் சி²ன்னஸீஸா, மாதாபிதரோபி தே சி²ன்னஸீஸா’’தி அக்கோஸி. ஸா ரோத³மானா மஹானஸே அய்யிகாய ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங் இத³ங், அம்மா’’தி வுத்தே தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸா த³ஹரஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மா குஜ்ஜி², ந ஏதங் சி²ன்னகேஸனக²ஸ்ஸ சி²ன்னநிவாஸனபாருபனஸ்ஸ மஜ்ஜே² சி²ன்னகபாலங் ஆதா³ய பி⁴க்கா²ய சரந்தஸ்ஸ அய்யஸ்ஸ அக³ருக’’ந்தி ஆஹ. த³ஹரோ ஆம, உபாஸிகே, த்வங் மம சி²ன்னகேஸாதி³பா⁴வங் ஜானாஸி, இமிஸ்ஸா மங் ‘‘சி²ன்னஸீஸோ’’தி கத்வா அக்கோஸிதுங் வட்டிஸ்ஸதீதி. விஸாகா² நேவ த³ஹரங் ஸஞ்ஞாபேதுங் அஸக்கி², நபி தா³ரிகங். தஸ்மிங் க²ணே தே²ரோ ஆக³ந்த்வா ‘‘கிமித³ங் உபாஸிகே’’தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா த³ஹரங் ஓவத³ந்தோ ஆஹ – ‘‘அபேஹி, ஆவுஸோ, நாயங் சி²ன்னகேஸனக²வத்த²ஸ்ஸ மஜ்ஜே² சி²ன்னகபாலங் ஆதா³ய பி⁴க்கா²ய சரந்தஸ்ஸ அக்கோஸோ, துண்ஹீ ஹோஹீ’’தி. ஆம, ப⁴ந்தே, கிங் தும்ஹே அத்தனோ உபட்டா²யிகங் அதஜ்ஜெத்வா மங் தஜ்ஜேத², மங் ‘‘சி²ன்னஸீஸோ’’தி அக்கோஸிதுங் வட்டிஸ்ஸதீதி. தஸ்மிங் க²ணே ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘கிங் இத³’’ந்தி புச்சி². விஸாகா² ஆதி³தோ பட்டா²ய தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ த³ஹரஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘மயா இமங் த³ஹரங் அனுவத்திதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா விஸாக²ங் ஆஹ – ‘‘கிங் பன விஸாகே² தவ தா³ரிகாய சி²ன்னகேஸாதி³மத்தகேனேவ மம ஸாவகே சி²ன்னஸீஸே கத்வா அக்கோஸிதுங் வட்டதீ’’தி? த³ஹரோ தாவதே³வ உட்டா²ய அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா , ‘‘ப⁴ந்தே, ஏதங் பஞ்ஹங் தும்ஹேவ ஸுட்டு² ஜானாத², அம்ஹாகங் உபஜ்ஜா²யோ ச உபாஸிகா ச ஸுட்டு² ந ஜானந்தீ’’தி ஆஹ. ஸத்தா² த³ஹரஸ்ஸ அத்தனோ அனுகுலபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘காமகு³ணங் ஆரப்³ப⁴ ஹஸனபா⁴வோ நாம ஹீனோ த⁴ம்மோ, ஹீனஞ்ச நாம த⁴ம்மங் ஸேவிதுங் பமாதே³ன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிதுங் ந வட்டதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Aññataro kira thero daharabhikkhunā saddhiṃ pātova visākhāya gehaṃ agamāsi. Visākhāya gehe pañcasatānaṃ bhikkhūnaṃ dhuvayāgu niccapaññattā hoti. Thero tattha yāguṃ pivitvā daharabhikkhuṃ nisīdāpetvā sayaṃ aññaṃ gehaṃ agamāsi. Tena ca samayena visākhāya puttassa dhītā ayyikāya ṭhāne ṭhatvā bhikkhūnaṃ veyyāvaccaṃ karoti. Sā tassa daharassa udakaṃ parissāventī cāṭiyaṃ attano mukhanimittaṃ disvā hasi, daharopi taṃ oloketvā hasi. Sā taṃ hasamānaṃ disvā ‘‘chinnasīso hasatī’’ti āha. Atha naṃ daharo ‘‘tvaṃ chinnasīsā, mātāpitaropi te chinnasīsā’’ti akkosi. Sā rodamānā mahānase ayyikāya santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ idaṃ, ammā’’ti vutte tamatthaṃ ārocesi. Sā daharassa santikaṃ āgantvā, ‘‘bhante, mā kujjhi, na etaṃ chinnakesanakhassa chinnanivāsanapārupanassa majjhe chinnakapālaṃ ādāya bhikkhāya carantassa ayyassa agaruka’’nti āha. Daharo āma, upāsike, tvaṃ mama chinnakesādibhāvaṃ jānāsi, imissā maṃ ‘‘chinnasīso’’ti katvā akkosituṃ vaṭṭissatīti. Visākhā neva daharaṃ saññāpetuṃ asakkhi, napi dārikaṃ. Tasmiṃ khaṇe thero āgantvā ‘‘kimidaṃ upāsike’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā daharaṃ ovadanto āha – ‘‘apehi, āvuso, nāyaṃ chinnakesanakhavatthassa majjhe chinnakapālaṃ ādāya bhikkhāya carantassa akkoso, tuṇhī hohī’’ti. Āma, bhante, kiṃ tumhe attano upaṭṭhāyikaṃ atajjetvā maṃ tajjetha, maṃ ‘‘chinnasīso’’ti akkosituṃ vaṭṭissatīti. Tasmiṃ khaṇe satthā āgantvā ‘‘kiṃ ida’’nti pucchi. Visākhā ādito paṭṭhāya taṃ pavattiṃ ārocesi. Satthā tassa daharassa sotāpattiphalūpanissayaṃ disvā ‘‘mayā imaṃ daharaṃ anuvattituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā visākhaṃ āha – ‘‘kiṃ pana visākhe tava dārikāya chinnakesādimattakeneva mama sāvake chinnasīse katvā akkosituṃ vaṭṭatī’’ti? Daharo tāvadeva uṭṭhāya añjaliṃ paggahetvā , ‘‘bhante, etaṃ pañhaṃ tumheva suṭṭhu jānātha, amhākaṃ upajjhāyo ca upāsikā ca suṭṭhu na jānantī’’ti āha. Satthā daharassa attano anukulabhāvaṃ ñatvā ‘‘kāmaguṇaṃ ārabbha hasanabhāvo nāma hīno dhammo, hīnañca nāma dhammaṃ sevituṃ pamādena saddhiṃ saṃvasituṃ na vaṭṭatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    167.

    167.

    ‘‘ஹீனங் த⁴ம்மங் ந ஸேவெய்ய, பமாதே³ன ந ஸங்வஸே;

    ‘‘Hīnaṃ dhammaṃ na seveyya, pamādena na saṃvase;

    மிச்சா²தி³ட்டி²ங் ந ஸேவெய்ய, ந ஸியா லோகவட்³ட⁴னோ’’தி.

    Micchādiṭṭhiṃ na seveyya, na siyā lokavaḍḍhano’’ti.

    தத்த² ஹீனங் த⁴ம்மந்தி பஞ்சகாமகு³ணங் த⁴ம்மங். ஸோ ஹி ஹீனோ த⁴ம்மோ ந அந்தமஸோ ஒட்ட²கோ³ணாதீ³ஹிபி படிஸேவிதப்³போ³. ஹீனேஸு ச நிரயாதீ³ஸு டா²னேஸு நிப்³ப³த்தாபேதீதி ஹீனோ நாம, தங் ந ஸேவெய்ய. பமாதே³னாதி ஸதிவொஸ்ஸக்³க³லக்க²ணேன பமாதே³னாபி ந ஸங்வஸே. ந ஸேவெய்யாதி மிச்சா²தி³ட்டி²ம்பி ந க³ண்ஹெய்ய. லோகவட்³ட⁴னோதி யோ ஹி ஏவங் கரோதி, ஸோ லோகவட்³ட⁴னோ நாம ஹோதி. தஸ்மா ஏவங் அகரணேன ந ஸியா லோகவட்³ட⁴னோதி.

    Tattha hīnaṃ dhammanti pañcakāmaguṇaṃ dhammaṃ. So hi hīno dhammo na antamaso oṭṭhagoṇādīhipi paṭisevitabbo. Hīnesu ca nirayādīsu ṭhānesu nibbattāpetīti hīno nāma, taṃ na seveyya. Pamādenāti sativossaggalakkhaṇena pamādenāpi na saṃvase. Na seveyyāti micchādiṭṭhimpi na gaṇheyya. Lokavaḍḍhanoti yo hi evaṃ karoti, so lokavaḍḍhano nāma hoti. Tasmā evaṃ akaraṇena na siyā lokavaḍḍhanoti.

    தே³ஸனாவஸானே ஸோ த³ஹரோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne so daharo sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    த³ஹரபி⁴க்கு²வத்து² பட²மங்.

    Daharabhikkhuvatthu paṭhamaṃ.

    2. ஸுத்³தோ⁴த³னவத்து²

    2. Suddhodanavatthu

    உத்திட்டே²தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² நிக்³ரோதா⁴ராமே விஹரந்தோ பிதரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Uttiṭṭheti imaṃ dhammadesanaṃ satthā nigrodhārāme viharanto pitaraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸத்தா² பட²மக³மனேன கபிலபுரங் க³ந்த்வா ஞாதீஹி கதபச்சுக்³க³மனோ நிக்³ரோதா⁴ராமங் பத்வா ஞாதீனங் மானபி⁴ந்த³னத்தா²ய ஆகாஸே ரதனசங்கமங் மாபெத்வா தத்த² சங்கமந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஞாதீ பஸன்னசித்தா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜானங் ஆதி³ங் கத்வா வந்தி³ங்ஸு. தஸ்மிங் ஞாதிஸமாக³மே பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸி. தங் ஆரப்³ப⁴ மஹாஜனேன கதா²ய ஸமுட்டா²பிதாய ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி மய்ஹங் ஞாதிஸமாக³மே பொக்க²ரவஸ்ஸங் வஸ்ஸியேவா’’தி வத்வா வெஸ்ஸந்தரஜாதகங் (ஜா॰ 2.22.1655 ஆத³யோ) கதே²ஸி. த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பக்கமந்தேஸு ஞாதீஸு ஏகோபி ஸத்தா²ரங் ந நிமந்தேஸி. ராஜாபி ‘‘மய்ஹங் புத்தோ மம கே³ஹங் அனாக³ந்த்வா கஹங் க³மிஸ்ஸதீ’’தி அனிமந்தெத்வாவ அக³மாஸி. க³ந்த்வா ச பன கே³ஹே வீஸதியா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங் யாகு³ஆதீ³னி படியாதா³பெத்வா ஆஸனானி பஞ்ஞாபேஸி. புனதி³வஸே ஸத்தா² பிண்டா³ய பவிஸந்தோ ‘‘கிங் நு கோ² அதீதபு³த்³தா⁴ பிது நக³ரங் பத்வா உஜுகமேவ ஞாதிகுலங் பவிஸிங்ஸு, உதா³ஹு படிபாடியா பிண்டா³ய சரிங்ஸூ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘படிபாடியா சரிங்ஸூ’’தி தி³ஸ்வா பட²மகே³ஹதோ பட்டா²ய பிண்டா³ய சரந்தோ பாயாஸி. ராஹுலமாதா பாஸாத³தலே நிஸின்னாவ தி³ஸ்வா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ஸாடகங் ஸண்டா²பெந்தோ வேகே³ன நிக்க²மித்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா – ‘‘புத்த, கஸ்மா மங் நாஸேஸி, அதிவிய தே பிண்டா³ய சரந்தேன லஜ்ஜா உப்பாதி³தா, யுத்தங் நாம வோ இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே ஸுவண்ணஸிவிகாதீ³ஹி விசரித்வா பிண்டா³ய சரிதுங், கிங் மங் லஜ்ஜாபேஸீ’’தி? ‘‘நாஹங் தங், மஹாராஜ, லஜ்ஜாபேமி, அத்தனோ பன குலவங்ஸங் அனுவத்தாமீ’’தி. ‘‘கிங் பன, தாத, பிண்டா³ய சரித்வா ஜீவனவங்ஸோ மம வங்ஸோ’’தி? ‘‘நேஸோ, மஹாராஜ, தவ வங்ஸோ, மம பனேஸோ வங்ஸோ. அனேகானி ஹி பு³த்³த⁴ஸஹஸ்ஸானி பிண்டா³ய சரித்வாவ ஜீவிங்ஸூ’’தி வத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Ekasmiñhi samaye satthā paṭhamagamanena kapilapuraṃ gantvā ñātīhi katapaccuggamano nigrodhārāmaṃ patvā ñātīnaṃ mānabhindanatthāya ākāse ratanacaṅkamaṃ māpetvā tattha caṅkamanto dhammaṃ desesi. Ñātī pasannacittā suddhodanamahārājānaṃ ādiṃ katvā vandiṃsu. Tasmiṃ ñātisamāgame pokkharavassaṃ vassi. Taṃ ārabbha mahājanena kathāya samuṭṭhāpitāya ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi mayhaṃ ñātisamāgame pokkharavassaṃ vassiyevā’’ti vatvā vessantarajātakaṃ (jā. 2.22.1655 ādayo) kathesi. Dhammadesanaṃ sutvā pakkamantesu ñātīsu ekopi satthāraṃ na nimantesi. Rājāpi ‘‘mayhaṃ putto mama gehaṃ anāgantvā kahaṃ gamissatī’’ti animantetvāva agamāsi. Gantvā ca pana gehe vīsatiyā bhikkhusahassānaṃ yāguādīni paṭiyādāpetvā āsanāni paññāpesi. Punadivase satthā piṇḍāya pavisanto ‘‘kiṃ nu kho atītabuddhā pitu nagaraṃ patvā ujukameva ñātikulaṃ pavisiṃsu, udāhu paṭipāṭiyā piṇḍāya cariṃsū’’ti āvajjento ‘‘paṭipāṭiyā cariṃsū’’ti disvā paṭhamagehato paṭṭhāya piṇḍāya caranto pāyāsi. Rāhulamātā pāsādatale nisinnāva disvā taṃ pavattiṃ rañño ārocesi. Rājā sāṭakaṃ saṇṭhāpento vegena nikkhamitvā satthāraṃ vanditvā – ‘‘putta, kasmā maṃ nāsesi, ativiya te piṇḍāya carantena lajjā uppāditā, yuttaṃ nāma vo imasmiṃyeva nagare suvaṇṇasivikādīhi vicaritvā piṇḍāya carituṃ, kiṃ maṃ lajjāpesī’’ti? ‘‘Nāhaṃ taṃ, mahārāja, lajjāpemi, attano pana kulavaṃsaṃ anuvattāmī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, tāta, piṇḍāya caritvā jīvanavaṃso mama vaṃso’’ti? ‘‘Neso, mahārāja, tava vaṃso, mama paneso vaṃso. Anekāni hi buddhasahassāni piṇḍāya caritvāva jīviṃsū’’ti vatvā dhammaṃ desento imā gāthā abhāsi –

    168.

    168.

    ‘‘உத்திட்டே² நப்பமஜ்ஜெய்ய, த⁴ம்மங் ஸுசரிதங் சரே;

    ‘‘Uttiṭṭhe nappamajjeyya, dhammaṃ sucaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi ca.

    169.

    169.

    ‘‘த⁴ம்மங் சரே ஸுசரிதங், ந நங் து³ச்சரிதங் சரே;

    ‘‘Dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care;

    த⁴ம்மசாரீ ஸுக²ங் ஸேதி, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி சா’’தி.

    Dhammacārī sukhaṃ seti, asmiṃ loke paramhi cā’’ti.

    தத்த² உத்திட்டே²தி உட்ட²ஹித்வா பரேஸங் க⁴ரத்³வாரே ட²த்வா க³ஹேதப்³ப³பிண்டே³. நப்பமஜ்ஜெய்யாதி பிண்ட³சாரிகவத்தஞ்ஹி ஹாபெத்வா பணீதபோ⁴ஜனானி பரியேஸந்தோ உத்திட்டே² பமஜ்ஜதி நாம, ஸபதா³னங் பிண்டா³ய சரந்தோ பன ந பமஜ்ஜதி நாம. ஏவங் கரொந்தோ உத்திட்டே² நப்பமஜ்ஜெய்ய. த⁴ம்மந்தி அனேஸனங் பஹாய ஸபதா³னங் சரந்தோ தமேவ பி⁴க்கா²சரியத⁴ம்மங் ஸுசரிதங் சரே. ஸுக²ங் ஸேதீதி தே³ஸனாமத்தமேதங், ஏவங் பனேதங் பி⁴க்கா²சரியத⁴ம்மங் சரந்தோ த⁴ம்மசாரீ இத⁴ லோகே சதூஹி இரியாபதே²ஹி ஸுக²ங் விஹரதீதி அத்தோ². ந நங் து³ச்சரிதந்தி வேஸியாதி³பே⁴தே³ அகோ³சரே சரந்தோ பி⁴க்கா²சரியத⁴ம்மங் து³ச்சரிதங் சரதி நாம. ஏவங் அசரித்வா த⁴ம்மங் சரே ஸுசரிதங், ந நங் து³ச்சரிதங் சரே. ஸேஸங் வுத்தத்த²மேவ.

    Tattha uttiṭṭheti uṭṭhahitvā paresaṃ gharadvāre ṭhatvā gahetabbapiṇḍe. Nappamajjeyyāti piṇḍacārikavattañhi hāpetvā paṇītabhojanāni pariyesanto uttiṭṭhe pamajjati nāma, sapadānaṃ piṇḍāya caranto pana na pamajjati nāma. Evaṃ karonto uttiṭṭhe nappamajjeyya. Dhammanti anesanaṃ pahāya sapadānaṃ caranto tameva bhikkhācariyadhammaṃ sucaritaṃ care. Sukhaṃ setīti desanāmattametaṃ, evaṃ panetaṃ bhikkhācariyadhammaṃ caranto dhammacārī idha loke catūhi iriyāpathehi sukhaṃ viharatīti attho. Na naṃ duccaritanti vesiyādibhede agocare caranto bhikkhācariyadhammaṃ duccaritaṃ carati nāma. Evaṃ acaritvā dhammaṃ care sucaritaṃ, na naṃ duccaritaṃ care. Sesaṃ vuttatthameva.

    தே³ஸனாவஸானே ராஜா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne rājā sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    ஸுத்³தோ⁴த³னவத்து² து³தியங்.

    Suddhodanavatthu dutiyaṃ.

    3. பஞ்சஸதவிபஸ்ஸகபி⁴க்கு²வத்து²

    3. Pañcasatavipassakabhikkhuvatthu

    யதா² புப்³பு³ளகந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்சஸதே விபஸ்ஸகே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yathāpubbuḷakanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto pañcasate vipassake bhikkhū ārabbha kathesi.

    தே கிர ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க⁴டெந்தா வாயமந்தா அப்பவிஸேஸா ‘‘விஸேஸெத்வா கம்மட்டா²னங் க³ஹெஸ்ஸாமா’’தி ஸத்து² ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தா அந்தராமக்³கே³ மரீசிகம்மட்டா²னங் பா⁴வெந்தாவ ஆக³மிங்ஸு . தேஸங் விஹாரங் பவிட்ட²க்க²ணேயேவ தே³வோ வஸ்ஸி. தே தத்த² தத்த² பமுகே²ஸு ட²த்வா தா⁴ராவேகே³ன உட்ட²ஹித்வா பி⁴ஜ்ஜந்தே புப்³ப³ளகே தி³ஸ்வா ‘‘அயம்பி அத்தபா⁴வோ உப்பஜ்ஜித்வா பி⁴ஜ்ஜனத்தே²ன புப்³பு³ளகஸதி³ஸோயேவா’’தி ஆரம்மணங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ தே பி⁴க்கூ² ஓலோகெத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தோ விய ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Te kira satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā araññaṃ pavisitvā ghaṭentā vāyamantā appavisesā ‘‘visesetvā kammaṭṭhānaṃ gahessāmā’’ti satthu santikaṃ āgacchantā antarāmagge marīcikammaṭṭhānaṃ bhāventāva āgamiṃsu . Tesaṃ vihāraṃ paviṭṭhakkhaṇeyeva devo vassi. Te tattha tattha pamukhesu ṭhatvā dhārāvegena uṭṭhahitvā bhijjante pubbaḷake disvā ‘‘ayampi attabhāvo uppajjitvā bhijjanatthena pubbuḷakasadisoyevā’’ti ārammaṇaṃ gaṇhiṃsu. Satthā gandhakuṭiyaṃ nisinnova te bhikkhū oloketvā tehi saddhiṃ kathento viya obhāsaṃ pharitvā imaṃ gāthamāha –

    170.

    170.

    ‘‘யதா² புப்³பு³ளகங் பஸ்ஸே, யதா² பஸ்ஸே மரீசிகங்;

    ‘‘Yathā pubbuḷakaṃ passe, yathā passe marīcikaṃ;

    ஏவங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதீ’’தி.

    Evaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passatī’’ti.

    தத்த² மரீசிகந்தி மயூக²ங். தே ஹி தூ³ரதோவ கே³ஹஸண்டா²னாதி³வஸேன உபட்டி²தாபி உபக³ச்ச²ந்தானங் அக³ய்ஹூபகா³ ரித்தகா துச்ச²காவ. தஸ்மா யதா² உப்பஜ்ஜித்வா பி⁴ஜ்ஜனத்தே²ன புப்³பு³ளகங் ரித்ததுச்சா²தி³பா⁴வேனேவ பஸ்ஸெய்ய, ஏவங் க²ந்தா⁴தி³லோகங் அவெக்க²ந்தங் மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதீதி அத்தோ².

    Tattha marīcikanti mayūkhaṃ. Te hi dūratova gehasaṇṭhānādivasena upaṭṭhitāpi upagacchantānaṃ agayhūpagā rittakā tucchakāva. Tasmā yathā uppajjitvā bhijjanatthena pubbuḷakaṃ rittatucchādibhāveneva passeyya, evaṃ khandhādilokaṃ avekkhantaṃ maccurājā na passatīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே தே பி⁴க்கூ² டி²தட்டா²னேயேவ அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne te bhikkhū ṭhitaṭṭhāneyeva arahattaṃ pāpuṇiṃsūti.

    பஞ்சஸதவிபஸ்ஸகபி⁴க்கு²வத்து² ததியங்.

    Pañcasatavipassakabhikkhuvatthu tatiyaṃ.

    4. அப⁴யராஜகுமாரவத்து²

    4. Abhayarājakumāravatthu

    ஏத² பஸ்ஸதி²மங் லோகந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ அப⁴யராஜகுமாரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Etha passathimaṃ lokanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā veḷuvane viharanto abhayarājakumāraṃ ārabbha kathesi.

    தஸ்ஸ கிர பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா ஆக³தஸ்ஸ பிதா பி³ம்பி³ஸாரோ துஸ்ஸித்வா ஏகங் நச்சகீ³தகுஸலங் நாடகித்தி²ங் த³த்வா ஸத்தாஹங் ரஜ்ஜமதா³ஸி. ஸோ ஸத்தாஹங் கே³ஹா ப³ஹி அனிக்க²ந்தோவ ரஜ்ஜஸிரிங் அனுப⁴வித்வா அட்ட²மே தி³வஸே நதீ³தித்த²ங் க³ந்த்வா ந்ஹத்வா உய்யானங் பவிஸித்வா ஸந்ததிமஹாமத்தோ விய தஸ்ஸா இத்தி²யா நச்சகீ³தங் பஸ்ஸந்தோ நிஸீதி³. ஸாபி தங்க²ணஞ்ஞேவ ஸந்ததிமஹாமத்தஸ்ஸ நாடகித்தீ² விய ஸத்த²கவாதானங் வஸேன காலமகாஸி. குமாரோ தஸ்ஸா காலகிரியாய உப்பன்னஸோகோ ‘‘ந மே இமங் ஸோகங் ட²பெத்வா ஸத்தா²ரங் அஞ்ஞோ நிப்³பா³பேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, ஸோகங் மே நிப்³பா³பேதா²’’தி ஆஹ. ஸத்தா² தங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘தயா ஹி, குமார, இமிஸ்ஸா இத்தி²யா ஏவமேவ மதகாலே ரோத³ந்தேன பவத்திதானங் அஸ்ஸூனங் அனமதக்³கே³ ஸங்ஸாரே பமாணங் நத்தீ²’’தி வத்வா தாய தே³ஸனாய ஸோகஸ்ஸ தனுபா⁴வங் ஞத்வா, ‘‘குமார, மா ஸோசி, பா³லஜனானங் ஸங்ஸீத³னட்டா²னமேத’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Tassa kira paccantaṃ vūpasametvā āgatassa pitā bimbisāro tussitvā ekaṃ naccagītakusalaṃ nāṭakitthiṃ datvā sattāhaṃ rajjamadāsi. So sattāhaṃ gehā bahi anikkhantova rajjasiriṃ anubhavitvā aṭṭhame divase nadītitthaṃ gantvā nhatvā uyyānaṃ pavisitvā santatimahāmatto viya tassā itthiyā naccagītaṃ passanto nisīdi. Sāpi taṅkhaṇaññeva santatimahāmattassa nāṭakitthī viya satthakavātānaṃ vasena kālamakāsi. Kumāro tassā kālakiriyāya uppannasoko ‘‘na me imaṃ sokaṃ ṭhapetvā satthāraṃ añño nibbāpetuṃ sakkhissatī’’ti satthāraṃ upasaṅkamitvā, ‘‘bhante, sokaṃ me nibbāpethā’’ti āha. Satthā taṃ samassāsetvā ‘‘tayā hi, kumāra, imissā itthiyā evameva matakāle rodantena pavattitānaṃ assūnaṃ anamatagge saṃsāre pamāṇaṃ natthī’’ti vatvā tāya desanāya sokassa tanubhāvaṃ ñatvā, ‘‘kumāra, mā soci, bālajanānaṃ saṃsīdanaṭṭhānameta’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    171.

    171.

    ‘‘ஏத² பஸ்ஸதி²மங் லோகங், சித்தங் ராஜரதூ²பமங்;

    ‘‘Etha passathimaṃ lokaṃ, cittaṃ rājarathūpamaṃ;

    யத்த² பா³லா விஸீத³ந்தி, நத்தி² ஸங்கோ³ விஜானத’’ந்தி.

    Yattha bālā visīdanti, natthi saṅgo vijānata’’nti.

    தத்த² தே பஸ்ஸதா²தி ராஜகுமாரமேவ ஸந்தா⁴யாஹ. இமங் லோகந்தி இமங் க²ந்த⁴லோகாதி³ஸங்கா²தங் அத்தபா⁴வங். சித்தந்தி ஸத்தரதனாதி³விசித்தங் ராஜரத²ங் விய வத்தா²லங்காராதி³சித்திதங். யத்த² பா³லாதி யஸ்மிங் அத்தபா⁴வே பா³லா ஏவங் விஸீத³ந்தி. விஜானதந்தி விஜானந்தானங் பண்டி³தானங் எத்த² ராக³ஸங்கா³தீ³ஸு ஏகோபி ஸங்கோ³ நத்தீ²தி அத்தோ².

    Tattha te passathāti rājakumārameva sandhāyāha. Imaṃ lokanti imaṃ khandhalokādisaṅkhātaṃ attabhāvaṃ. Cittanti sattaratanādivicittaṃ rājarathaṃ viya vatthālaṅkārādicittitaṃ. Yattha bālāti yasmiṃ attabhāve bālā evaṃ visīdanti. Vijānatanti vijānantānaṃ paṇḍitānaṃ ettha rāgasaṅgādīsu ekopi saṅgo natthīti attho.

    தே³ஸனாவஸானே ராஜகுமாரோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne rājakumāro sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    அப⁴யராஜகுமாரவத்து² சதுத்த²ங்.

    Abhayarājakumāravatthu catutthaṃ.

    5. ஸம்மஜ்ஜனத்தே²ரவத்து²

    5. Sammajjanattheravatthu

    யோ ச புப்³பே³தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸம்மஜ்ஜனத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Yoca pubbeti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto sammajjanattheraṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர பாதோ வா ஸாயங் வாதி வேலங் பமாணங் அகத்வா அபி⁴க்க²ணங் ஸம்மஜ்ஜந்தோவ விசரதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வா தி³வாட்டா²னே நிஸின்னஸ்ஸ ரேவதத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அயங் மஹாகுஸீதோ ஜனஸ்ஸ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஆக³ந்த்வா நிஸீத³தி, கிங் நாமேதஸ்ஸ ஸம்மஜ்ஜனிங் க³ஹெத்வா ஏகங் டா²னங் ஸம்மஜ்ஜிதுங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘ஓவாத³மஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஏஹாவுஸோதி. கிங், ப⁴ந்தேதி? க³ச்ச² ந்ஹத்வா ஏஹீதி. ஸோ ததா² அகாஸி. அத² நங் தே²ரோ ஏகமந்தங் நிஸீதா³பெத்வா ஓவத³ந்தோ ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ, பி⁴க்கு²னா நாம ந ஸப்³ப³காலங் ஸம்மஜ்ஜந்தேன விசரிதுங் வட்டதி, பாதோ ஏவ பன ஸம்மஜ்ஜித்வா பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தேன ஆக³ந்த்வா ரத்திட்டா²னே வா தி³வாட்டா²னே வா நிஸின்னேன த்³வத்திங்ஸாகாரங் ஸஜ்ஜா²யித்வா அத்தபா⁴வே க²யவயங் பட்ட²பெத்வா ஸாயன்ஹே உட்டா²ய ஸம்மஜ்ஜிதுங் வட்டதி, நிச்சகாலங் அஸம்மஜ்ஜித்வா அத்தனோபி நாம ஓகாஸோ காதப்³போ³’’தி. ஸோ தே²ரஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா ந சிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தங் தங் டா²னங் உக்லாபங் அஹோஸி. அத² நங் பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ ஸம்மஜ்ஜனத்தே²ர, தங் தங் டா²னங் உக்லாபங் கஸ்மா ந ஸம்மஜ்ஜஸீ’’தி? ‘‘ப⁴ந்தே, மயா பமாத³காலே ஏவங் கதங், இதா³னாம்ஹி அப்பமத்தோ’’தி. பி⁴க்கூ² ‘‘அயங் தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகரோதீ’’தி ஸத்து² ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ஆம, பி⁴க்க²வே, மம புத்தோ புப்³பே³ பமாத³காலே ஸம்மஜ்ஜந்தோ விசரி, இதா³னி பன மக்³க³ப²லஸுகே²ன வீதினாமெந்தோ ந ஸம்மஜ்ஜதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    So kira pāto vā sāyaṃ vāti velaṃ pamāṇaṃ akatvā abhikkhaṇaṃ sammajjantova vicarati. So ekadivasaṃ sammajjaniṃ gahetvā divāṭṭhāne nisinnassa revatattherassa santikaṃ gantvā ‘‘ayaṃ mahākusīto janassa saddhādeyyaṃ bhuñjitvā āgantvā nisīdati, kiṃ nāmetassa sammajjaniṃ gahetvā ekaṃ ṭhānaṃ sammajjituṃ na vaṭṭatī’’ti āha. Thero ‘‘ovādamassa dassāmī’’ti cintetvā ehāvusoti. Kiṃ, bhanteti? Gaccha nhatvā ehīti. So tathā akāsi. Atha naṃ thero ekamantaṃ nisīdāpetvā ovadanto āha – ‘‘āvuso, bhikkhunā nāma na sabbakālaṃ sammajjantena vicarituṃ vaṭṭati, pāto eva pana sammajjitvā piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkantena āgantvā rattiṭṭhāne vā divāṭṭhāne vā nisinnena dvattiṃsākāraṃ sajjhāyitvā attabhāve khayavayaṃ paṭṭhapetvā sāyanhe uṭṭhāya sammajjituṃ vaṭṭati, niccakālaṃ asammajjitvā attanopi nāma okāso kātabbo’’ti. So therassa ovāde ṭhatvā na cirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Taṃ taṃ ṭhānaṃ uklāpaṃ ahosi. Atha naṃ bhikkhū āhaṃsu – ‘‘āvuso sammajjanatthera, taṃ taṃ ṭhānaṃ uklāpaṃ kasmā na sammajjasī’’ti? ‘‘Bhante, mayā pamādakāle evaṃ kataṃ, idānāmhi appamatto’’ti. Bhikkhū ‘‘ayaṃ thero aññaṃ byākarotī’’ti satthu ārocesuṃ. Satthā ‘‘āma, bhikkhave, mama putto pubbe pamādakāle sammajjanto vicari, idāni pana maggaphalasukhena vītināmento na sammajjatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    172.

    172.

    ‘‘யோ ச புப்³பே³ பமஜ்ஜித்வா, பச்சா² ஸோ நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Yo ca pubbe pamajjitvā, pacchā so nappamajjati;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா’’தி.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யோ புக்³க³லோ புப்³பே³ வத்தபடிவத்தகரணேன வா ஸஜ்ஜா²யாதீ³ஹி வா பமஜ்ஜித்வா பச்சா² மக்³க³ப²லஸுகே²ன வீதினாமெந்தோ நப்பமஜ்ஜதி, ஸோ அப்³பா⁴தீ³ஹி முத்தோ சந்தோ³வ ஓகாஸலோகங் மக்³க³ஞாணேன இமங் க²ந்தா⁴தி³லோகங் ஓபா⁴ஸேதி, ஏகாலோகங் கரோதீதி.

    Tassattho – yo puggalo pubbe vattapaṭivattakaraṇena vā sajjhāyādīhi vā pamajjitvā pacchā maggaphalasukhena vītināmento nappamajjati, so abbhādīhi mutto candova okāsalokaṃ maggañāṇena imaṃ khandhādilokaṃ obhāseti, ekālokaṃ karotīti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    ஸம்மஜ்ஜனத்தே²ரவத்து² பஞ்சமங்.

    Sammajjanattheravatthu pañcamaṃ.

    6. அங்கு³லிமாலத்தே²ரவத்து²

    6. Aṅgulimālattheravatthu

    யஸ்ஸ பாபந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அங்கு³லிமாலத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² அங்கு³லிமாலஸுத்தந்தவஸேனேவ (ம॰ நி॰ 2.347 ஆத³யோ) வேதி³தப்³ப³ங்.

    Yassa pāpanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aṅgulimālattheraṃ ārabbha kathesi. Vatthu aṅgulimālasuttantavaseneva (ma. ni. 2.347 ādayo) veditabbaṃ.

    தே²ரோ பன ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணி. அத² கோ² ஆயஸ்மா அங்கு³லிமாலோ ரஹோக³தோ படிஸல்லீனோ விமுத்திஸுக²படிஸங்வேதீ³. தாயங் வேலாயங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி –

    Thero pana satthu santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇi. Atha kho āyasmā aṅgulimālo rahogato paṭisallīno vimuttisukhapaṭisaṃvedī. Tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –

    ‘‘யோ ச புப்³பே³ பமஜ்ஜித்வா, பச்சா² ஸோ நப்பமஜ்ஜதி;

    ‘‘Yo ca pubbe pamajjitvā, pacchā so nappamajjati;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா’’தி. –

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā’’ti. –

    ஆதி³னா நயேன உதா³னங் உதா³னெத்வா அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தோ. பி⁴க்கூ² ‘‘கஹங் நு கோ², ஆவுஸோ, தே²ரோ உப்பன்னோ’’தி த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங்? ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அங்கு³லிமாலத்தே²ரஸ்ஸ நிப்³ப³த்தட்டா²னகதா²யா’’தி வுத்தே ‘‘பரினிப்³பு³தோ ச, பி⁴க்க²வே, மம புத்தோ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, எத்தகே மனுஸ்ஸே மாரெத்வா பரினிப்³பு³தோ’’தி? ‘‘ஆம, பி⁴க்க²வே, ஸோ புப்³பே³ ஏகங் கல்யாணமித்தங் அலபி⁴த்வா எத்தகங் பாபமகாஸி, பச்சா² பன கல்யாணமித்தபச்சயங் லபி⁴த்வா அப்பமத்தோ அஹோஸி. தேனஸ்ஸ தங் பாபகம்மங் குஸலேன பிஹித’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Ādinā nayena udānaṃ udānetvā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto. Bhikkhū ‘‘kahaṃ nu kho, āvuso, thero uppanno’’ti dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ? Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā, ‘‘bhante, aṅgulimālattherassa nibbattaṭṭhānakathāyā’’ti vutte ‘‘parinibbuto ca, bhikkhave, mama putto’’ti. ‘‘Bhante, ettake manusse māretvā parinibbuto’’ti? ‘‘Āma, bhikkhave, so pubbe ekaṃ kalyāṇamittaṃ alabhitvā ettakaṃ pāpamakāsi, pacchā pana kalyāṇamittapaccayaṃ labhitvā appamatto ahosi. Tenassa taṃ pāpakammaṃ kusalena pihita’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –

    173.

    173.

    ‘‘யஸ்ஸ பாபங் கதங் கம்மங், குஸலேன பிதீ⁴யதி;

    ‘‘Yassa pāpaṃ kataṃ kammaṃ, kusalena pidhīyati;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா’’தி.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā’’ti.

    தத்த² குஸலேனாதி அரஹத்தமக்³க³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவாதி.

    Tattha kusalenāti arahattamaggaṃ sandhāya vuttaṃ. Sesaṃ uttānatthamevāti.

    தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.

    Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.

    அங்கு³லிமாலத்தே²ரவத்து² ச²ட்ட²ங்.

    Aṅgulimālattheravatthu chaṭṭhaṃ.

    7. பேஸகாரதீ⁴தாவத்து²

    7. Pesakāradhītāvatthu

    அந்த⁴பூ⁴தோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² அக்³கா³ளவே சேதியே விஹரந்தோ ஏகங் பேஸகாரதீ⁴தரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Andhabhūtoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā aggāḷave cetiye viharanto ekaṃ pesakāradhītaraṃ ārabbha kathesi.

    ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஆளவிவாஸினோ ஸத்த²ரி ஆளவிங் ஸம்பத்தே நிமந்தெத்வா தா³னங் அத³ங்ஸு. ஸத்தா² ப⁴த்தகிச்சாவஸானே அனுமோத³னங் கரொந்தோ ‘‘அத்³து⁴வங் மே ஜீவிதங், து⁴வங் மே மரணங், அவஸ்ஸங் மயா மரிதப்³ப³மேவ , மரணபரியோஸானங் மே ஜீவிதங், ஜீவிதமேவ அனியதங், மரணங் நியதந்தி ஏவங் மரணஸ்ஸதிங் பா⁴வேத². யேஸஞ்ஹி மரணஸ்ஸதி அபா⁴விதா, தே பச்சி²மே காலே ஆஸீவிஸங் தி³ஸ்வா பீ⁴தஅத³ண்ட³புரிஸோ விய ஸந்தாஸப்பத்தா பே⁴ரவரவங் ரவந்தா காலங் கரொந்தி. யேஸங் பன மரணஸ்ஸதி பா⁴விதா, தே தூ³ரதோவ ஆஸீவிஸங் தி³ஸ்வா த³ண்ட³கேன க³ஹெத்வா ச²ட்³டெ³த்வா டி²தபுரிஸோ விய பச்சி²மே காலே ந ஸந்தஸந்தி, தஸ்மா மரணஸ்ஸதி பா⁴வேதப்³பா³’’தி ஆஹ. தங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா அவஸேஸஜனா ஸகிச்சப்பஸுதாவ அஹேஸுங். ஏகா பன ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகா பேஸகாரதீ⁴தா ‘‘அஹோ பு³த்³தா⁴னங் கதா² நாம அச்ச²ரியா, மயா பன மரணஸ்ஸதிங் பா⁴வேதுங் வட்டதீ’’தி ரத்திந்தி³வங் மரணஸ்ஸதிமேவ பா⁴வேஸி. ஸத்தா²பி ததோ நிக்க²மித்வா ஜேதவனங் அக³மாஸி. ஸாபி குமாரிகா தீணி வஸ்ஸானி மரணஸ்ஸதிங் பா⁴வேஸியேவ.

    Ekadivasañhi āḷavivāsino satthari āḷaviṃ sampatte nimantetvā dānaṃ adaṃsu. Satthā bhattakiccāvasāne anumodanaṃ karonto ‘‘addhuvaṃ me jīvitaṃ, dhuvaṃ me maraṇaṃ, avassaṃ mayā maritabbameva , maraṇapariyosānaṃ me jīvitaṃ, jīvitameva aniyataṃ, maraṇaṃ niyatanti evaṃ maraṇassatiṃ bhāvetha. Yesañhi maraṇassati abhāvitā, te pacchime kāle āsīvisaṃ disvā bhītaadaṇḍapuriso viya santāsappattā bheravaravaṃ ravantā kālaṃ karonti. Yesaṃ pana maraṇassati bhāvitā, te dūratova āsīvisaṃ disvā daṇḍakena gahetvā chaḍḍetvā ṭhitapuriso viya pacchime kāle na santasanti, tasmā maraṇassati bhāvetabbā’’ti āha. Taṃ dhammadesanaṃ sutvā avasesajanā sakiccappasutāva ahesuṃ. Ekā pana soḷasavassuddesikā pesakāradhītā ‘‘aho buddhānaṃ kathā nāma acchariyā, mayā pana maraṇassatiṃ bhāvetuṃ vaṭṭatī’’ti rattindivaṃ maraṇassatimeva bhāvesi. Satthāpi tato nikkhamitvā jetavanaṃ agamāsi. Sāpi kumārikā tīṇi vassāni maraṇassatiṃ bhāvesiyeva.

    அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² பச்சூஸஸமயே லோகங் ஓலோகெந்தோ தங் குமாரிகங் அத்தனோ ஞாணஜாலஸ்ஸ அந்தோபவிட்ட²ங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘இமாய குமாரிகாய மம த⁴ம்மதே³ஸனாய ஸுததி³வஸதோ பட்டா²ய தீணி வஸ்ஸானி மரணஸ்ஸதி பா⁴விதா, இதா³னாஹங் தத்த² க³ந்த்வா இமங் குமாரிகங் சத்தாரோ பஞ்ஹே புச்சி²த்வா தாய விஸ்ஸஜ்ஜெந்தியா சதூஸு டா²னேஸு ஸாது⁴காரங் த³த்வா இமங் கா³த²ங் பா⁴ஸிஸ்ஸாமி. ஸா கா³தா²வஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதி, தங் நிஸ்ஸாய மஹாஜனஸ்ஸாபி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா பஞ்சஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ ஜேதவனா நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன அக்³கா³ளவவிஹாரங் அக³மாஸி. ஆளவிவாஸினோ ‘‘ஸத்தா² ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா தங் விஹாரங் க³ந்த்வா நிமந்தயிங்ஸு. ததா³ ஸாபி குமாரிகா ஸத்து² ஆக³மனங் ஸுத்வா ‘‘ஆக³தோ கிர மய்ஹங் பிதா, ஸாமி, ஆசரியோ புண்ணசந்த³முகோ² மஹாகோ³தமபு³த்³தோ⁴’’தி துட்ட²மானஸா ‘‘இதோ மே திண்ணங் ஸங்வச்ச²ரானங் மத்த²கே ஸுவண்ணவண்ணோ ஸத்தா² தி³ட்ட²புப்³போ³, இதா³னிஸ்ஸ ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் த³ட்டு²ங் மது⁴ரோஜஞ்ச வரத⁴ம்மங் ஸோதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. பிதா பனஸ்ஸா ஸாலங் க³ச்ச²ந்தோ ஆஹ – ‘‘அம்ம, பரஸந்தகோ மே ஸாடகோ ஆரோபிதோ, தஸ்ஸ வித³த்தி²மத்தங் அனிட்டி²தங், தங் அஜ்ஜ நிட்டா²பெஸ்ஸாமி, ஸீக⁴ங் மே தஸரங் வட்டெத்வா ஆஹரெய்யாஸீ’’தி. ஸா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ஸத்து² த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா, பிதா ச மங் ஏவங் ஆஹ. கிங் நு கோ² ஸத்து² த⁴ம்மங் ஸுணாமி, உதா³ஹு பிது தஸரங் வட்டெத்வா ஹராமீ’’தி? அத²ஸ்ஸா ஏதத³ஹோஸி ‘‘பிதா மங் தஸரே அனாஹரியமானே போதெ²ய்யபி பஹரெய்யபி, தஸ்மா தஸரங் வட்டெத்வா தஸ்ஸ த³த்வா பச்சா² த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி பீட²கே நிஸீதி³த்வா தஸரங் வட்டேஸி.

    Athekadivasaṃ satthā paccūsasamaye lokaṃ olokento taṃ kumārikaṃ attano ñāṇajālassa antopaviṭṭhaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho bhavissatī’’ti upadhārento ‘‘imāya kumārikāya mama dhammadesanāya sutadivasato paṭṭhāya tīṇi vassāni maraṇassati bhāvitā, idānāhaṃ tattha gantvā imaṃ kumārikaṃ cattāro pañhe pucchitvā tāya vissajjentiyā catūsu ṭhānesu sādhukāraṃ datvā imaṃ gāthaṃ bhāsissāmi. Sā gāthāvasāne sotāpattiphale patiṭṭhahissati, taṃ nissāya mahājanassāpi sātthikā dhammadesanā bhavissatī’’ti ñatvā pañcasatabhikkhuparivāro jetavanā nikkhamitvā anupubbena aggāḷavavihāraṃ agamāsi. Āḷavivāsino ‘‘satthā āgato’’ti sutvā taṃ vihāraṃ gantvā nimantayiṃsu. Tadā sāpi kumārikā satthu āgamanaṃ sutvā ‘‘āgato kira mayhaṃ pitā, sāmi, ācariyo puṇṇacandamukho mahāgotamabuddho’’ti tuṭṭhamānasā ‘‘ito me tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ matthake suvaṇṇavaṇṇo satthā diṭṭhapubbo, idānissa suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ daṭṭhuṃ madhurojañca varadhammaṃ sotuṃ labhissāmī’’ti cintesi. Pitā panassā sālaṃ gacchanto āha – ‘‘amma, parasantako me sāṭako āropito, tassa vidatthimattaṃ aniṭṭhitaṃ, taṃ ajja niṭṭhāpessāmi, sīghaṃ me tasaraṃ vaṭṭetvā āhareyyāsī’’ti. Sā cintesi – ‘‘ahaṃ satthu dhammaṃ sotukāmā, pitā ca maṃ evaṃ āha. Kiṃ nu kho satthu dhammaṃ suṇāmi, udāhu pitu tasaraṃ vaṭṭetvā harāmī’’ti? Athassā etadahosi ‘‘pitā maṃ tasare anāhariyamāne potheyyapi pahareyyapi, tasmā tasaraṃ vaṭṭetvā tassa datvā pacchā dhammaṃ sossāmī’’ti pīṭhake nisīditvā tasaraṃ vaṭṭesi.

    ஆளவிவாஸினோபி ஸத்தா²ரங் பரிவிஸித்வா பத்தங் க³ஹெத்வா அனுமோத³னத்தா²ய அட்ட²ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘யமஹங் குலதீ⁴தரங் நிஸ்ஸாய திங்ஸயோஜனமக்³க³ங் ஆக³தோ, ஸா அஜ்ஜாபி ஓகாஸங் ந லப⁴தி. தாய ஓகாஸே லத்³தே⁴ அனுமோத³னங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி துண்ஹீபூ⁴தோ அஹோஸி. ஏவங் துண்ஹீபூ⁴தம்பி ஸத்தா²ரங் ஸதே³வகே லோகே கோசி கிஞ்சி வத்துங் ந விஸஹதி. ஸாபி கோ² குமாரிகா தஸரங் வட்டெத்வா பச்சி²யங் ட²பெத்வா பிது ஸந்திகங் க³ச்ச²மானா பரிஸபரியந்தே ட²த்வா ஸத்தா²ரங் ஓலோகயமானாவ அட்டா²ஸி. ஸத்தா²பி கீ³வங் உக்கி²பித்வா தங் ஓலோகேஸி. ஸா ஓலோகிதாகாரேனேவ அஞ்ஞாஸி – ‘‘ஸத்தா² ஏவரூபாய பரிஸாய மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வாவ மங் ஓலோகெந்தோ மமாக³மனங் பச்சாஸீஸதி, அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³மனமேவ பச்சாஸீஸதீ’’தி. ஸா தஸரபச்சி²ங் ட²பெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி. கஸ்மா பன நங் ஸத்தா² ஓலோகேஸீதி? ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘ஏஸா எத்தோவ க³ச்ச²மானா புது²ஜ்ஜனகாலகிரியங் கத்வா அனியதக³திகா ப⁴விஸ்ஸதி, மம ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா க³ச்ச²மானா ஸோதாபத்திப²லங் பத்வா நியதக³திகா ஹுத்வா துஸிதவிமானே நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்ஸா கிர தங் தி³வஸங் மரணதோ முத்தி நாம நத்தி². ஸா ஓலோகிதஸஞ்ஞாணேனேவ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ச²ப்³ப³ண்ணரங்ஸீனங் அந்தரங் பவிஸித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ததா²ரூபாய பரிஸாய மஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா துண்ஹீபூ⁴தங் ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா டி²தக்க²ணேயேவ தங் ஆஹ – ‘‘குமாரிகே, குதோ ஆக³ச்ச²ஸீ’’தி? ‘‘ந ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கத்த² க³மிஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘ந ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ந ஜானாஸீ’’தி? ‘‘ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஜானாஸீ’’தி? ‘‘ந ஜானாமி, ப⁴ந்தே’’தி. இதி நங் ஸத்தா² சத்தாரோ பஞ்ஹே புச்சி². மஹாஜனோ உஜ்ஜா²யி – ‘‘அம்போ⁴, பஸ்ஸத², அயங் பேஸகாரதீ⁴தா ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் இச்சி²திச்சி²தங் கதே²ஸி, நனு நாம இமாய ‘குதோ ஆக³ச்ச²ஸீ’தி வுத்தே ‘பேஸகாரகே³ஹதோ’தி வத்தப்³ப³ங். ‘கஹங் க³ச்ச²ஸீ’தி வுத்தே ‘பேஸகாரஸால’ந்தி வத்தப்³ப³ங் ஸியா’’தி.
