Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [274] 4. லோலஜாதகவண்ணனா

    [274] 4. Lolajātakavaṇṇanā

    காயங் ப³லாகா ஸிகி²னீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆனீதங் ஸத்தா² ‘‘ந த்வங் பி⁴க்கு² இதா³னேவ லோலோ, புப்³பே³பி லோலோயேவ, லோலதாயேவ ச ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ, தங் நிஸ்ஸாய போராணகபண்டி³தாபி அத்தனோ வஸனட்டா²னா பரிபா³ஹிரா அஹேஸு’’ந்தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Kāyaṃ balākā sikhinīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi dhammasabhaṃ ānītaṃ satthā ‘‘na tvaṃ bhikkhu idāneva lolo, pubbepi loloyeva, lolatāyeva ca jīvitakkhayaṃ patto, taṃ nissāya porāṇakapaṇḍitāpi attano vasanaṭṭhānā paribāhirā ahesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே பா³ராணஸிஸெட்டி²னோ மஹானஸே ப⁴த்தகாரகோ புஞ்ஞத்தா²ய நீளபச்சி²ங் ட²பேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² வாஸங் கப்பேஸி. அதே²கோ லோலகாகோ மஹானஸமத்த²கேன க³ச்ச²ந்தோ நானப்பகாரங் மச்ச²மங்ஸவிகதிங் தி³ஸ்வா பிபாஸாபி⁴பூ⁴தோ ‘‘கங் நு கோ² நிஸ்ஸாய ஸக்கா ப⁴வெய்யங் ஓகாஸங் லத்³து⁴’’ந்தி சிந்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் நிஸ்ஸாய ஸக்கா’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா தஸ்ஸ கோ³சராய அரஞ்ஞக³மனகாலே பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தி⁴. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மயங் கோ², காக, அஞ்ஞகோ³சரா, த்வம்பி அஞ்ஞகோ³சரோ, கிங் நு கோ² மங் அனுப³ந்த⁴ஸீ’’தி ஆஹ. ‘‘தும்ஹாகங், ஸாமி, கிரியா மய்ஹங் ருச்சதி, அஹம்பி தும்ஹேஹி ஸமானகோ³சரோ ஹுத்வா தும்ஹே உபட்டா²துங் இச்சா²மீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸம்படிச்சி². ஸோ தேன ஸத்³தி⁴ங் கோ³சரபூ⁴மியங் ஏககோ³சரங் சரந்தோ விய ஓஸக்கித்வா கோ³மயராஸிங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா பாணகே கா²தி³த்வா குச்சி²பூரங் கத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தும்ஹே எத்தகங் காலங் சரதே²வ, நனு போ⁴ஜனே நாம பமாணங் ஞாதுங் வட்டதி, ஏத² நாதிஸாயமேவ க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ஆதா³ய வஸனட்டா²னங் அக³மாஸி. ப⁴த்தகாரகோ ‘‘அம்ஹாகங் பாராவதோ ஸஹாயங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ’’தி காகஸ்ஸாபி ஏகங் து²ஸபச்சி²ங் ட²பேஸி. காகோபி சதூஹபஞ்சாஹங் தேனேவ நீஹாரேன வஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bārāṇasiseṭṭhino mahānase bhattakārako puññatthāya nīḷapacchiṃ ṭhapesi. Tadā bodhisatto pārāvatayoniyaṃ nibbattitvā tattha vāsaṃ kappesi. Atheko lolakāko mahānasamatthakena gacchanto nānappakāraṃ macchamaṃsavikatiṃ disvā pipāsābhibhūto ‘‘kaṃ nu kho nissāya sakkā bhaveyyaṃ okāsaṃ laddhu’’nti cintetvā bodhisattaṃ disvā ‘‘imaṃ nissāya sakkā’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā tassa gocarāya araññagamanakāle piṭṭhito piṭṭhito anubandhi. Atha naṃ bodhisatto ‘‘mayaṃ kho, kāka, aññagocarā, tvampi aññagocaro, kiṃ nu kho maṃ anubandhasī’’ti āha. ‘‘Tumhākaṃ, sāmi, kiriyā mayhaṃ ruccati, ahampi tumhehi samānagocaro hutvā tumhe upaṭṭhātuṃ icchāmī’’ti. Bodhisatto sampaṭicchi. So tena saddhiṃ gocarabhūmiyaṃ ekagocaraṃ caranto viya osakkitvā gomayarāsiṃ viddhaṃsetvā pāṇake khāditvā kucchipūraṃ katvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘tumhe ettakaṃ kālaṃ caratheva, nanu bhojane nāma pamāṇaṃ ñātuṃ vaṭṭati, etha nātisāyameva gacchāmā’’ti āha. Bodhisatto taṃ ādāya vasanaṭṭhānaṃ agamāsi. Bhattakārako ‘‘amhākaṃ pārāvato sahāyaṃ gahetvā āgato’’ti kākassāpi ekaṃ thusapacchiṃ ṭhapesi. Kākopi catūhapañcāhaṃ teneva nīhārena vasi.

    அதே²கதி³வஸங் ஸெட்டி²னோ ப³ஹுமச்ச²மங்ஸங் ஆஹரியித்த², காகோ தங் தி³ஸ்வா லோபா⁴பி⁴பூ⁴தோ பச்சூஸகாலதோ பட்டா²ய நித்து²னந்தோ நிபஜ்ஜி. அத² நங் புனதி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, கோ³சராய பக்கமிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ‘‘தும்ஹே க³ச்ச²த², மய்ஹங் அஜிண்ணாஸங்கா அத்தீ²’’தி. ‘‘ஸம்ம, காகானங் அஜீரகோ நாம நத்தி², தீ³பவட்டிமத்தமேவ ஹி தும்ஹாகங் குச்சி²யங் தோ²கங் திட்ட²தி, ஸேஸங் அஜ்ஜோ²ஹடமத்தமேவ ஜீரதி, மம வசனங் கரோஹி, மா ஏதங் மச்ச²மங்ஸங் தி³ஸ்வா ஏவமகாஸீ’’தி. ‘‘ஸாமி, கிங் நாமேதங் கதே²த², அஜிண்ணாஸங்காவ மய்ஹ’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி அப்பமத்தோ ஹோஹீ’’தி தங் ஓவதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தோ பக்காமி.

    Athekadivasaṃ seṭṭhino bahumacchamaṃsaṃ āhariyittha, kāko taṃ disvā lobhābhibhūto paccūsakālato paṭṭhāya nitthunanto nipajji. Atha naṃ punadivase bodhisatto ‘‘ehi, samma, gocarāya pakkamissāmā’’ti āha. ‘‘Tumhe gacchatha, mayhaṃ ajiṇṇāsaṅkā atthī’’ti. ‘‘Samma, kākānaṃ ajīrako nāma natthi, dīpavaṭṭimattameva hi tumhākaṃ kucchiyaṃ thokaṃ tiṭṭhati, sesaṃ ajjhohaṭamattameva jīrati, mama vacanaṃ karohi, mā etaṃ macchamaṃsaṃ disvā evamakāsī’’ti. ‘‘Sāmi, kiṃ nāmetaṃ kathetha, ajiṇṇāsaṅkāva mayha’’nti. ‘‘Tena hi appamatto hohī’’ti taṃ ovaditvā bodhisatto pakkāmi.

    ப⁴த்தகாரகோபி நானாமச்ச²மங்ஸவிகதியோ ஸம்பாதெ³த்வா ஸரீரதோ ஸேத³ங் அபனெந்தோ மஹானஸத்³வாரே அட்டா²ஸி. காகோ ‘‘அயங் இதா³னி காலோ மங்ஸங் கா²தி³து’’ந்தி க³ந்த்வா ரஸகரோடிமத்த²கே நிஸீதி³. ப⁴த்தகாரகோ ‘‘கிரீ’’தி ஸத்³த³ங் ஸுத்வா நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தோ காகங் தி³ஸ்வா பவிஸித்வா தங் க³ஹெத்வா ஸகலஸரீரலோமங் லுஞ்சித்வா மத்த²கே சூளங் ட²பெத்வா ஸிங்கீ³வேரமரிசாதீ³னி பிஸித்வா தக்கேன ஆலோளெத்வா ‘‘த்வங் அம்ஹாகங் ஸெட்டி²னோ மச்ச²மங்ஸங் உச்சி²ட்ட²கங் கரோஸீ’’தி ஸகலஸரீரமஸ்ஸ மக்கெ²த்வா கி²பித்வா நீளபச்சி²யங் பாதேஸி, ப³லவவேத³னா உப்பஜ்ஜி. போ³தி⁴ஸத்தோ கோ³சரபூ⁴மிதோ ஆக³ந்த்வா தங் நித்து²னந்தங் தி³ஸ்வா த³வங் கரொந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Bhattakārakopi nānāmacchamaṃsavikatiyo sampādetvā sarīrato sedaṃ apanento mahānasadvāre aṭṭhāsi. Kāko ‘‘ayaṃ idāni kālo maṃsaṃ khāditu’’nti gantvā rasakaroṭimatthake nisīdi. Bhattakārako ‘‘kirī’’ti saddaṃ sutvā nivattitvā olokento kākaṃ disvā pavisitvā taṃ gahetvā sakalasarīralomaṃ luñcitvā matthake cūḷaṃ ṭhapetvā siṅgīveramaricādīni pisitvā takkena āloḷetvā ‘‘tvaṃ amhākaṃ seṭṭhino macchamaṃsaṃ ucchiṭṭhakaṃ karosī’’ti sakalasarīramassa makkhetvā khipitvā nīḷapacchiyaṃ pātesi, balavavedanā uppajji. Bodhisatto gocarabhūmito āgantvā taṃ nitthunantaṃ disvā davaṃ karonto paṭhamaṃ gāthamāha –

    70.

    70.

    ‘‘காயங் ப³லாகா ஸிகி²னீ, சோரீ லங்கி⁴பிதாமஹா;

    ‘‘Kāyaṃ balākā sikhinī, corī laṅghipitāmahā;

    ஓரங் ப³லாகே ஆக³ச்ச², சண்டோ³ மே வாயஸோ ஸகா²’’தி.

    Oraṃ balāke āgaccha, caṇḍo me vāyaso sakhā’’ti.

    தத்த² காயங் ப³லாகா ஸிகி²னீதி தங் காகங் தஸ்ஸ ப³ஹலதக்கேன மக்கி²தஸரீரஸேதவண்ணத்தா மத்த²கே ச ஸிகா²ய ட²பிதத்தா ‘‘கா ஏஸா ப³லாகா ஸிகி²னீ’’தி புச்ச²ந்தோ ஆலபதி. சோரீதி குலஸ்ஸ அனநுஞ்ஞாய குலக⁴ரங், காகஸ்ஸ வா அருசியா பச்சி²ங் பவிட்ட²த்தா ‘‘சோரீ’’தி வத³தி. லங்கி⁴பிதாமஹாதி லங்கீ⁴ வுச்சதி ஆகாஸே லங்க⁴னதோ மேகோ⁴, ப³லாகா ச நாம மேக⁴ஸத்³தே³ன க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹந்தீதி மேக⁴ஸத்³தோ³ ப³லாகானங் பிதா, மேகோ⁴ பிதாமஹோ ஹோதி. தேனாஹ ‘‘லங்கி⁴பிதாமஹா’’தி. ஓரங் ப³லாகே ஆக³ச்சா²தி, அம்போ⁴ ப³லாகே, இதோ ஏஹி. சண்டோ³ மே வா யஸோ ஸகா²தி மய்ஹங் ஸகா² பச்சி²ஸாமிகோ வாயஸோ சண்டோ³ ப²ருஸோ , ஸோ ஆக³தோ தங் தி³ஸ்வா கணயஸதி³ஸேன துண்டே³ன கொட்டெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெய்ய, தஸ்மா யாவ வாயஸோ நாக³ச்ச²தி, தாவ பச்சி²தோ ஓதரித்வா இதோ ஏஹி, ஸீக⁴ங் பலாயஸ்ஸூதி வத³தி.

    Tattha kāyaṃ balākā sikhinīti taṃ kākaṃ tassa bahalatakkena makkhitasarīrasetavaṇṇattā matthake ca sikhāya ṭhapitattā ‘‘kā esā balākā sikhinī’’ti pucchanto ālapati. Corīti kulassa ananuññāya kulagharaṃ, kākassa vā aruciyā pacchiṃ paviṭṭhattā ‘‘corī’’ti vadati. Laṅghipitāmahāti laṅghī vuccati ākāse laṅghanato megho, balākā ca nāma meghasaddena gabbhaṃ gaṇhantīti meghasaddo balākānaṃ pitā, megho pitāmaho hoti. Tenāha ‘‘laṅghipitāmahā’’ti. Oraṃ balāke āgacchāti, ambho balāke, ito ehi. Caṇḍo me vā yaso sakhāti mayhaṃ sakhā pacchisāmiko vāyaso caṇḍo pharuso , so āgato taṃ disvā kaṇayasadisena tuṇḍena koṭṭetvā jīvitakkhayaṃ pāpeyya, tasmā yāva vāyaso nāgacchati, tāva pacchito otaritvā ito ehi, sīghaṃ palāyassūti vadati.

    தங் ஸுத்வா காகோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā kāko dutiyaṃ gāthamāha –

    71.

    71.

    ‘‘நாஹங் ப³லாகா ஸிகி²னீ, அஹங் லோலொஸ்மி வாயஸோ;

    ‘‘Nāhaṃ balākā sikhinī, ahaṃ lolosmi vāyaso;

    அகத்வா வசனங் துய்ஹங், பஸ்ஸ லூனொஸ்மி ஆக³தோ’’தி.

    Akatvā vacanaṃ tuyhaṃ, passa lūnosmi āgato’’ti.

    தத்த² ஆக³தோதி த்வங் இதா³னி கோ³சரபூ⁴மிதோ ஆக³தோ, மங் லூனங் பஸ்ஸாதி அத்தோ².

    Tattha āgatoti tvaṃ idāni gocarabhūmito āgato, maṃ lūnaṃ passāti attho.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –

    72.

    72.

    ‘‘புனபாபஜ்ஜஸீ ஸம்ம, ஸீலஞ்ஹி தவ தாதி³ஸங்;

    ‘‘Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;

    ந ஹி மானுஸகா போ⁴கா³, ஸுபு⁴ஞ்ஜா ஹொந்தி பக்கி²னா’’தி.

    Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhinā’’ti.

    தத்த² புனபாபஜ்ஜஸீ ஸம்மாதி ஸம்ம வாயஸ, புனபி த்வங் ஏவரூபங் து³க்க²ங் படிலபி⁴ஸ்ஸஸேவ, நத்தி² தே எத்தகேன மொக்கோ². கிங்காரணா? ஸீலஞ்ஹி தவ தாதி³ஸங் பாபகங், யஸ்மா தவ ஆசாரஸீலங் தாதி³ஸங் து³க்கா²தி⁴க³மஸ்ஸேவ அனுரூபங். ந ஹி மானுஸகாதி மனுஸ்ஸா நாம மஹாபுஞ்ஞா, திரச்சா²னக³தானங் ததா²ரூபங் புஞ்ஞங் நத்தி², தஸ்மா மானுஸகா போ⁴கா³ திரச்சா²னக³தேன பக்கி²னா ந பு⁴ஞ்ஜீயந்தீதி.

    Tattha punapāpajjasī sammāti samma vāyasa, punapi tvaṃ evarūpaṃ dukkhaṃ paṭilabhissaseva, natthi te ettakena mokkho. Kiṃkāraṇā? Sīlañhi tava tādisaṃ pāpakaṃ, yasmā tava ācārasīlaṃ tādisaṃ dukkhādhigamasseva anurūpaṃ. Na hi mānusakāti manussā nāma mahāpuññā, tiracchānagatānaṃ tathārūpaṃ puññaṃ natthi, tasmā mānusakā bhogā tiracchānagatena pakkhinā na bhuñjīyantīti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இதோ தா³னி பட்டா²ய மயா எத்த² வஸிதுங் ந ஸக்கா’’தி உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி. காகோபி நித்து²னந்தோ தத்தே²வ காலமகாஸி.

    Evañca pana vatvā bodhisatto ‘‘ito dāni paṭṭhāya mayā ettha vasituṃ na sakkā’’ti uppatitvā aññattha agamāsi. Kākopi nitthunanto tattheva kālamakāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ‘‘ததா³ லோலகாகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, பாராவதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. ‘‘Tadā lolakāko lolabhikkhu ahosi, pārāvato pana ahameva ahosi’’nti.

    லோலஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Lolajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 274. லோலஜாதகங் • 274. Lolajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact