Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. லோமஸகங்கி³யத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Lomasakaṅgiyattheraapadānaṃ

    225.

    225.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    226.

    226.

    ‘‘ததா³ஹங் சந்த³னோ சேவ, பப்³ப³ஜித்வான ஸாஸனே;

    ‘‘Tadāhaṃ candano ceva, pabbajitvāna sāsane;

    ஆபாணகோடிகங் த⁴ம்மங், பூரயித்வான ஸாஸனே.

    Āpāṇakoṭikaṃ dhammaṃ, pūrayitvāna sāsane.

    227.

    227.

    ‘‘ததோ சுதா ஸந்துஸிதங், உபபன்னா உபோ⁴ மயங்;

    ‘‘Tato cutā santusitaṃ, upapannā ubho mayaṃ;

    தத்த² தி³ப்³பே³ஹி நச்சேஹி, கீ³தேஹி வாதி³தேஹி ச.

    Tattha dibbehi naccehi, gītehi vāditehi ca.

    228.

    228.

    ‘‘ரூபாதி³த³ஸஹங்கே³ஹி, அபி⁴பொ⁴த்வான ஸேஸகே;

    ‘‘Rūpādidasahaṅgehi, abhibhotvāna sesake;

    யாவதாயுங் வஸித்வான, அனுபொ⁴த்வா மஹாஸுக²ங்.

    Yāvatāyuṃ vasitvāna, anubhotvā mahāsukhaṃ.

    229.

    229.

    ‘‘ததோ சவித்வா தித³ஸங், சந்த³னோ உபபஜ்ஜத²;

    ‘‘Tato cavitvā tidasaṃ, candano upapajjatha;

    அஹங் கபிலவத்து²ஸ்மிங், அஜாயிங் ஸாகியத்ரஜோ.

    Ahaṃ kapilavatthusmiṃ, ajāyiṃ sākiyatrajo.

    230.

    230.

    ‘‘யதா³ உதா³யித்தே²ரேன, அஜ்ஜி²ட்டோ² லோகனாயகோ;

    ‘‘Yadā udāyittherena, ajjhiṭṭho lokanāyako;

    அனுகம்பிய ஸக்யானங், உபேஸி கபிலவ்ஹயங்.

    Anukampiya sakyānaṃ, upesi kapilavhayaṃ.

    231.

    231.

    ‘‘ததா³திமானினோ ஸக்யா, ந பு³த்³த⁴ஸ்ஸ கு³ணஞ்ஞுனோ;

    ‘‘Tadātimānino sakyā, na buddhassa guṇaññuno;

    பணமந்தி ந ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஜாதித²த்³தா⁴ அனாத³ரா.

    Paṇamanti na sambuddhaṃ, jātithaddhā anādarā.

    232.

    232.

    ‘‘தேஸங் ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஆகாஸே சங்கமீ ஜினோ;

    ‘‘Tesaṃ saṅkappamaññāya, ākāse caṅkamī jino;

    பஜ்ஜுன்னோ விய வஸ்ஸித்த², பஜ்ஜலித்த² யதா² ஸிகீ².

    Pajjunno viya vassittha, pajjalittha yathā sikhī.

    233.

    233.

    ‘‘த³ஸ்ஸெத்வா ரூபமதுலங், புன அந்தரதா⁴யத²;

    ‘‘Dassetvā rūpamatulaṃ, puna antaradhāyatha;

    ஏகோபி ஹுத்வா ப³ஹுதா⁴, அஹோஸி புனரேககோ.

    Ekopi hutvā bahudhā, ahosi punarekako.

    234.

    234.

    ‘‘அந்த⁴காரங் பகாஸஞ்ச, த³ஸ்ஸயித்வா அனேகதா⁴;

    ‘‘Andhakāraṃ pakāsañca, dassayitvā anekadhā;

    பாடிஹேரங் கரித்வான, வினயீ ஞாதகே முனி.

    Pāṭiheraṃ karitvāna, vinayī ñātake muni.

    235.

    235.

    ‘‘சாதுத்³தீ³போ மஹாமேகோ⁴, தாவதே³வ பவஸ்ஸத²;

    ‘‘Cātuddīpo mahāmegho, tāvadeva pavassatha;

    ததா³ ஹி ஜாதகங் பு³த்³தோ⁴, வெஸ்ஸந்தரமதே³ஸயி.

    Tadā hi jātakaṃ buddho, vessantaramadesayi.

    236.

    236.

    ‘‘ததா³ தே க²த்தியா ஸப்³பே³, நிஹந்த்வா ஜாதிஜங் மத³ங்;

    ‘‘Tadā te khattiyā sabbe, nihantvā jātijaṃ madaṃ;

    உபேஸுங் ஸரணங் பு³த்³த⁴ங், ஆஹ ஸுத்³தோ⁴த³னோ ததா³.

    Upesuṃ saraṇaṃ buddhaṃ, āha suddhodano tadā.

    237.

    237.

    ‘‘‘இத³ங் ததியங் தவ பூ⁴ரிபஞ்ஞ, பாதா³னி வந்தா³மி ஸமந்தசக்கு²;

    ‘‘‘Idaṃ tatiyaṃ tava bhūripañña, pādāni vandāmi samantacakkhu;

    யதா³பி⁴ஜாதோ பத²வீ பகம்பயீ, யதா³ ச தங் நஜ்ஜஹி ஜம்பு³சா²யா’.

    Yadābhijāto pathavī pakampayī, yadā ca taṃ najjahi jambuchāyā’.

    238.

    238.

    ‘‘ததா³ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தங், தி³ஸ்வா விம்ஹிதமானஸோ;

    ‘‘Tadā buddhānubhāvaṃ taṃ, disvā vimhitamānaso;

    பப்³ப³ஜித்வான தத்தே²வ, நிவஸிங் மாதுபூஜகோ.

    Pabbajitvāna tattheva, nivasiṃ mātupūjako.

    239.

    239.

    ‘‘சந்த³னோ தே³வபுத்தோ மங், உபக³ந்த்வானுபுச்ச²த²;

    ‘‘Candano devaputto maṃ, upagantvānupucchatha;

    ப⁴த்³தே³கரத்தஸ்ஸ ததா³, ஸங்கே²பவித்தா²ரங் நயங்.

    Bhaddekarattassa tadā, saṅkhepavitthāraṃ nayaṃ.

    240.

    240.

    ‘‘சோதி³தோஹங் ததா³ தேன, உபேச்ச நரனாயகங்;

    ‘‘Coditohaṃ tadā tena, upecca naranāyakaṃ;

    ப⁴த்³தே³கரத்தங் ஸுத்வான, ஸங்விக்³கோ³ வனமாமகோ.

    Bhaddekarattaṃ sutvāna, saṃviggo vanamāmako.

    241.

    241.

    ‘‘ததா³ மாதரமபுச்சி²ங், வனே வச்சா²மி ஏககோ;

    ‘‘Tadā mātaramapucchiṃ, vane vacchāmi ekako;

    ஸுகு²மாலோதி மே மாதா, வாரயீ தங் 1 ததா³ வசங்.

    Sukhumāloti me mātā, vārayī taṃ 2 tadā vacaṃ.

    242.

    242.

    ‘‘காஸங் 3 குஸங் போடகிலங், உஸீரங் முஞ்ஜபப்³ப³ஜங் 4;

    ‘‘Kāsaṃ 5 kusaṃ poṭakilaṃ, usīraṃ muñjapabbajaṃ 6;

    உரஸா பனுதி³ஸ்ஸாமி, விவேகமனுப்³ரூஹயங்.

    Urasā panudissāmi, vivekamanubrūhayaṃ.

    243.

    243.

    ‘‘ததா³ வனங் பவிட்டோ²ஹங், ஸரித்வா ஜினஸாஸனங்;

    ‘‘Tadā vanaṃ paviṭṭhohaṃ, saritvā jinasāsanaṃ;

    ப⁴த்³தே³கரத்தஓவாத³ங், அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Bhaddekarattaovādaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    244.

    244.

    ‘‘‘அதீதங் நான்வாக³மெய்ய, நப்படிகங்கே² அனாக³தங்;

    ‘‘‘Atītaṃ nānvāgameyya, nappaṭikaṅkhe anāgataṃ;

    யத³தீதங் பஹீனங் தங், அப்பத்தஞ்ச அனாக³தங்.

    Yadatītaṃ pahīnaṃ taṃ, appattañca anāgataṃ.

    245.

    245.

    ‘‘‘பச்சுப்பன்னஞ்ச யோ த⁴ம்மங், தத்த² தத்த² விபஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Paccuppannañca yo dhammaṃ, tattha tattha vipassati;

    அஸங்ஹீரங் அஸங்குப்பங், தங் வித்³வா மனுப்³ரூஹயே.

    Asaṃhīraṃ asaṃkuppaṃ, taṃ vidvā manubrūhaye.

    246.

    246.

    ‘‘‘அஜ்ஜேவ கிச்சமாதப்பங், கோ ஜஞ்ஞா மரணங் ஸுவே;

    ‘‘‘Ajjeva kiccamātappaṃ, ko jaññā maraṇaṃ suve;

    ந ஹி நோ ஸங்க³ரங் 7 தேன, மஹாஸேனேன மச்சுனா.

    Na hi no saṅgaraṃ 8 tena, mahāsenena maccunā.

    247.

    247.

    ‘‘‘ஏவங்விஹாரிங் ஆதாபிங், அஹோரத்தமதந்தி³தங்;

    ‘‘‘Evaṃvihāriṃ ātāpiṃ, ahorattamatanditaṃ;

    தங் வே ப⁴த்³தே³கரத்தோதி, ஸந்தோ ஆசிக்க²தே முனி’.

    Taṃ ve bhaddekarattoti, santo ācikkhate muni’.

    248.

    248.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    249.

    249.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    250.

    250.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா லோமஸகங்கி³யோ 9 தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā lomasakaṅgiyo 10 thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    லோமஸகங்கி³யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Lomasakaṅgiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. தே (ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    2. te (syā. pī. ka.)
    3. த³ப்³ப³ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. முஞ்ஜப³ப்³ப³ஜங் (ஸீ॰ பீ॰)
    5. dabbaṃ (sī. syā. pī.)
    6. muñjababbajaṃ (sī. pī.)
    7. ஸங்கரங் (க॰)
    8. saṅkaraṃ (ka.)
    9. லோமஸங்கி²யோ (ஸ்யா॰ க॰)
    10. lomasaṅkhiyo (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 8. லோமஸகங்கி³யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 8. Lomasakaṅgiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact