Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    5. அத்த²காமவக்³கோ³

    5. Atthakāmavaggo

    [41] 1. லோஸகஜாதகவண்ணனா

    [41] 1. Losakajātakavaṇṇanā

    யோ அத்த²காமஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரங் நாம ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கோ பனேஸ லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ நாமாதி? கோஸலரட்டே² ஏகோ அத்தனோ குலனாஸகோ கேவட்டபுத்தகோ அலாபீ⁴ பி⁴க்கு². ஸோ கிர நிப்³ப³த்தட்டா²னேதா சவித்வா கோஸலரட்டே² ஏகஸ்மிங் குலஸஹஸ்ஸவாஸே கேவட்டகா³மே ஏகிஸ்ஸா கேவட்டியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதி³வஸே தங் குலஸஹஸ்ஸங் ஜாலஹத்த²ங் நதி³யஞ்ச தளாகாதீ³ஸு ச மச்சே² பரியேஸந்தங் ஏகங் கு²த்³த³கமச்ச²ம்பி நாலத்த². ததோ பட்டா²ய ச தே கேவட்டா பரிஹாயந்தியேவ. தஸ்மிஞ்ஹி குச்சி²க³தேயேவ நேஸங் கா³மோ ஸத்த வாரே அக்³கி³னா த³ட்³டோ⁴, ஸத்த வாரே ரஞ்ஞா த³ண்டி³தோ. ஏவங் அனுக்கமேன து³க்³க³தா ஜாதா. தே சிந்தயிங்ஸு ‘‘புப்³பே³ அம்ஹாகங் ஏவரூபங் நத்தி², இதா³னி பன பரிஹாயாம, அம்ஹாகங் அந்தரே ஏகாய காளகண்ணியா ப⁴விதப்³ப³ங், த்³வே பா⁴கா³ ஹோமா’’தி பஞ்ச பஞ்ச குலஸதானி ஏகதோ அஹேஸுங். ததோ யத்த² தஸ்ஸ மாதாபிதரோ, ஸோவ கொட்டா²ஸோ பரிஹாயதி, இதரோ வட்³ட⁴தி. தே தம்பி கொட்டா²ஸங் த்³விதா⁴, தம்பி த்³விதா⁴தி ஏவங் யாவ தமேவ குலங் ஏகங் அஹோஸி, தாவ விப⁴ஜித்வா தேஸங் காளகண்ணிபா⁴வங் ஞத்வா போதெ²த்வா நிக்கட்³டி⁴ங்ஸு.

    Yoatthakāmassāti idaṃ satthā jetavane viharanto losakatissattheraṃ nāma ārabbha kathesi. Ko panesa losakatissatthero nāmāti? Kosalaraṭṭhe eko attano kulanāsako kevaṭṭaputtako alābhī bhikkhu. So kira nibbattaṭṭhānetā cavitvā kosalaraṭṭhe ekasmiṃ kulasahassavāse kevaṭṭagāme ekissā kevaṭṭiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassa paṭisandhiggahaṇadivase taṃ kulasahassaṃ jālahatthaṃ nadiyañca taḷākādīsu ca macche pariyesantaṃ ekaṃ khuddakamacchampi nālattha. Tato paṭṭhāya ca te kevaṭṭā parihāyantiyeva. Tasmiñhi kucchigateyeva nesaṃ gāmo satta vāre agginā daḍḍho, satta vāre raññā daṇḍito. Evaṃ anukkamena duggatā jātā. Te cintayiṃsu ‘‘pubbe amhākaṃ evarūpaṃ natthi, idāni pana parihāyāma, amhākaṃ antare ekāya kāḷakaṇṇiyā bhavitabbaṃ, dve bhāgā homā’’ti pañca pañca kulasatāni ekato ahesuṃ. Tato yattha tassa mātāpitaro, sova koṭṭhāso parihāyati, itaro vaḍḍhati. Te tampi koṭṭhāsaṃ dvidhā, tampi dvidhāti evaṃ yāva tameva kulaṃ ekaṃ ahosi, tāva vibhajitvā tesaṃ kāḷakaṇṇibhāvaṃ ñatvā pothetvā nikkaḍḍhiṃsu.

    அத²ஸ்ஸ மாதா கிச்சே²ன ஜீவமானா பரிபக்கே க³ப்³பே⁴ ஏகஸ்மிங் டா²னே விஜாயி. பச்சி²மப⁴விகஸத்தங் ந ஸக்கா நாஸேதுங், அந்தோக⁴டே பதீ³போ விய தஸ்ஸ ஹத³யே அரஹத்தஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயோ ஜலதி. ஸா தங் தா³ரகங் படிஜக்³கி³த்வா ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே ஏகமஸ்ஸ கபாலகங் ஹத்தே² த³த்வா ‘‘புத்த, ஏதங் க⁴ரங் பவிஸா’’தி பேஸெத்வா பலாதா. ஸோ ததோ பட்டா²ய ஏககோவ ஹுத்வா தத்த² தத்த² பி⁴க்க²ங் பரியேஸித்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே ஸயதி, ந ந்ஹாயதி, ந ஸரீரங் படிஜக்³க³தி, பங்ஸுபிஸாசகோ விய கிச்சே²ன ஜீவிகங் கப்பேதி. ஸோ அனுக்கமேன ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஹுத்வா ஏகஸ்மிங் கே³ஹத்³வாரே உக்க²லிதோ⁴வனஸ்ஸ ச²ட்³டி³தட்டா²னே காகோ விய ஏகேகங் ப⁴த்தஸித்த²ங் உச்சினித்வா கா²த³தி.

    Athassa mātā kicchena jīvamānā paripakke gabbhe ekasmiṃ ṭhāne vijāyi. Pacchimabhavikasattaṃ na sakkā nāsetuṃ, antoghaṭe padīpo viya tassa hadaye arahattassa upanissayo jalati. Sā taṃ dārakaṃ paṭijaggitvā ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle ekamassa kapālakaṃ hatthe datvā ‘‘putta, etaṃ gharaṃ pavisā’’ti pesetvā palātā. So tato paṭṭhāya ekakova hutvā tattha tattha bhikkhaṃ pariyesitvā ekasmiṃ ṭhāne sayati, na nhāyati, na sarīraṃ paṭijaggati, paṃsupisācako viya kicchena jīvikaṃ kappeti. So anukkamena sattavassiko hutvā ekasmiṃ gehadvāre ukkhalidhovanassa chaḍḍitaṭṭhāne kāko viya ekekaṃ bhattasitthaṃ uccinitvā khādati.

    அத² நங் த⁴ம்மஸேனாபதி ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரமானோ தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ஸத்தோ அதிகாருஞ்ஞப்பத்தோ , கதரகா³மவாஸிகோ நு கோ²’’தி தஸ்மிங் மெத்தசித்தங் வட்³டெ⁴த்வா ‘‘ஏஹி, ரே’’தி ஆஹ. ஸோ ஆக³ந்த்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. அத² நங் தே²ரோ ‘‘கதரகா³மவாஸிகோஸி, கஹங் வா தே மாதாபிதரோ’’தி புச்சி². ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, நிப்பச்சயோ, மய்ஹங் மாதாபிதரோ மங் நிஸ்ஸாய ‘கிலந்தம்ஹா’தி மங் ச²ட்³டெ³த்வா பலாதா’’தி. ‘‘அபி பன பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் தாவ பப்³ப³ஜெய்யங், மாதி³ஸங் பன கபணங் கோ பப்³பா³ஜெஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘அஹங் பப்³பா³ஜெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே, பப்³பா³ஜேதா²’’தி. தே²ரோ தஸ்ஸ கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் த³த்வா தங் விஹாரங் நெத்வா ஸஹத்தே²னேவ ந்ஹாபெத்வா பப்³பா³ஜெத்வா பரிபுண்ணவஸ்ஸங் உபஸம்பாதே³ஸி. ஸோ மஹல்லககாலே ‘‘லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ’’தி பஞ்ஞாயித்த² அப்பபுஞ்ஞோ அப்பலாபோ⁴. தேன கிர அஸதி³ஸதா³னேபி குச்சி²பூரோ ந லத்³த⁴புப்³போ³, ஜீவிதக⁴டனமத்தமேவ லப⁴தி. தஸ்ஸ ஹி பத்தே ஏகஸ்மிங்யேவ யாகு³உளுங்கே தி³ன்னே பத்தோ ஸமதித்திகோ விய ஹுத்வா பஞ்ஞாயதி. அத² மனுஸ்ஸா ‘‘இமஸ்ஸ பத்தோ பூரோ’’தி ஹெட்டா² யாகு³ங் தெ³ந்தி. தஸ்ஸ பத்தே யாகு³ங் தா³னகாலே மனுஸ்ஸானங் பா⁴ஜனே யாகு³ அந்தரதா⁴யதீதிபி வத³ந்தி. க²ஜ்ஜகாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.

    Atha naṃ dhammasenāpati sāvatthiyaṃ piṇḍāya caramāno disvā ‘‘ayaṃ satto atikāruññappatto , kataragāmavāsiko nu kho’’ti tasmiṃ mettacittaṃ vaḍḍhetvā ‘‘ehi, re’’ti āha. So āgantvā theraṃ vanditvā aṭṭhāsi. Atha naṃ thero ‘‘kataragāmavāsikosi, kahaṃ vā te mātāpitaro’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ, bhante, nippaccayo, mayhaṃ mātāpitaro maṃ nissāya ‘kilantamhā’ti maṃ chaḍḍetvā palātā’’ti. ‘‘Api pana pabbajissasī’’ti. ‘‘Bhante, ahaṃ tāva pabbajeyyaṃ, mādisaṃ pana kapaṇaṃ ko pabbājessasī’’ti? ‘‘Ahaṃ pabbājessāmī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante, pabbājethā’’ti. Thero tassa khādanīyabhojanīyaṃ datvā taṃ vihāraṃ netvā sahattheneva nhāpetvā pabbājetvā paripuṇṇavassaṃ upasampādesi. So mahallakakāle ‘‘losakatissatthero’’ti paññāyittha appapuñño appalābho. Tena kira asadisadānepi kucchipūro na laddhapubbo, jīvitaghaṭanamattameva labhati. Tassa hi patte ekasmiṃyeva yāguuḷuṅke dinne patto samatittiko viya hutvā paññāyati. Atha manussā ‘‘imassa patto pūro’’ti heṭṭhā yāguṃ denti. Tassa patte yāguṃ dānakāle manussānaṃ bhājane yāgu antaradhāyatītipi vadanti. Khajjakādīsupi eseva nayo.

    ஸோ அபரேன ஸமயேன விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அக்³க³ப²லே அரஹத்தே பதிட்டி²தோபி அப்பலாபோ⁴வ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ அனுபுப்³பே³ன ஆயுஸங்கா²ரேஸு பரிஹீனேஸு பரினிப்³பா³னதி³வஸோ ஸம்பாபுணி. த⁴ம்மஸேனாபதி ஆவஜ்ஜெந்தோ தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘அயங் லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ அஜ்ஜ பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, அஜ்ஜ மயா ஏதஸ்ஸ யாவத³த்த²ங் ஆஹாரங் தா³துங் வட்டதீ’’தி தங் ஆதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தே²ரோ தங் நிஸ்ஸாய தாவ ப³ஹுமனுஸ்ஸாய ஸாவத்தி²யா ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா வந்த³னமத்தம்பி நாலத்த². அத² நங் தே²ரோ ‘‘க³ச்சா²வுஸோ, ஆஸனஸாலாய நிஸீதா³’’தி உய்யோஜெத்வா க³தோ. தங் ஆக³தமேவ மனுஸ்ஸா ‘‘அய்யோ, ஆக³தோ’’தி ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா போ⁴ஜேஸி. தே²ரோபி ‘‘இமங் லோஸகஸ்ஸ தே³தா²’’தி லத்³தா⁴ஹாரங் பேஸேஸி. தங் க³ஹெத்வா க³தா லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரங் அஸரித்வா ஸயமேவ பு⁴ஞ்ஜிங்ஸு. அத² தே²ரஸ்ஸ உட்டா²ய விஹாரங் க³மனகாலே லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ ஆக³ந்த்வா தே²ரங் வந்தி³, தே²ரோ நிவத்தித்வா டி²தகோவ ‘‘லத்³த⁴ங் தே, ஆவுஸோ, ப⁴த்த’’ந்தி புச்சி². லபி⁴ஸ்ஸாம நோ, ப⁴ந்தேதி. தே²ரோ ஸங்வேக³பத்தோ காலங் ஓலோகேஸி, காலோ அதிக்கந்தோ. தே²ரோ ‘‘ஹோதாவுஸோ, இதே⁴வ நிஸீதா³’’தி லோஸகத்தே²ரங் ஆஸனஸாலாயங் நிஸீதா³பெத்வா கோஸலரஞ்ஞோ நிவேஸனங் அக³மாஸி. ராஜா தே²ரஸ்ஸ பத்தங் கா³ஹாபெத்வா ‘‘ப⁴த்தஸ்ஸ அகாலோ’’தி பத்தபூரங் சதுமது⁴ரங் தா³பேஸி. தே²ரோ தங் ஆதா³ய க³ந்த்வா ‘‘ஏஹாவுஸோ, திஸ்ஸ இமங் சதுமது⁴ரங் பு⁴ஞ்ஜா’’தி வத்வா பத்தங் க³ஹெத்வா அட்டா²ஸி. ஸோ தே²ரே கா³ரவேன லஜ்ஜந்தோ ந பரிபு⁴ஞ்ஜதி. அத² நங் தே²ரோ ‘‘ஏஹாவுஸோ திஸ்ஸ, அஹங் இமங் பத்தங் க³ஹெத்வாவ ட²ஸ்ஸாமி, த்வங் நிஸீதி³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜ. ஸசே அஹங் பத்தங் ஹத்த²தோ முஞ்செய்யங், கிஞ்சி ந ப⁴வெய்யா’’தி ஆஹ. அதா²யஸ்மா லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ அக்³க³ஸாவகே த⁴ம்மஸேனாபதிம்ஹி பத்தங் க³ஹெத்வா டி²தே சதுமது⁴ரங் பரிபு⁴ஞ்ஜி. தங் தே²ரஸ்ஸ அரியித்³தி⁴ப³லேன பரிக்க²யங் ந அக³மாஸி. ததா³ லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ யாவத³த்த²ங் உத³ரபூரங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜி, தங் தி³வஸங்யேவ ச அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யி. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஸந்திகே ட²த்வா ஸரீரனிக்கே²பங் காரேஸி, தா⁴துயோ க³ஹெத்வா சேதியங் கரிங்ஸு.

    So aparena samayena vipassanaṃ vaḍḍhetvā aggaphale arahatte patiṭṭhitopi appalābhova ahosi. Athassa anupubbena āyusaṅkhāresu parihīnesu parinibbānadivaso sampāpuṇi. Dhammasenāpati āvajjento tassa parinibbānabhāvaṃ ñatvā ‘‘ayaṃ losakatissatthero ajja parinibbāyissati, ajja mayā etassa yāvadatthaṃ āhāraṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti taṃ ādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Thero taṃ nissāya tāva bahumanussāya sāvatthiyā hatthaṃ pasāretvā vandanamattampi nālattha. Atha naṃ thero ‘‘gacchāvuso, āsanasālāya nisīdā’’ti uyyojetvā gato. Taṃ āgatameva manussā ‘‘ayyo, āgato’’ti āsane nisīdāpetvā bhojesi. Theropi ‘‘imaṃ losakassa dethā’’ti laddhāhāraṃ pesesi. Taṃ gahetvā gatā losakatissattheraṃ asaritvā sayameva bhuñjiṃsu. Atha therassa uṭṭhāya vihāraṃ gamanakāle losakatissatthero āgantvā theraṃ vandi, thero nivattitvā ṭhitakova ‘‘laddhaṃ te, āvuso, bhatta’’nti pucchi. Labhissāma no, bhanteti. Thero saṃvegapatto kālaṃ olokesi, kālo atikkanto. Thero ‘‘hotāvuso, idheva nisīdā’’ti losakattheraṃ āsanasālāyaṃ nisīdāpetvā kosalarañño nivesanaṃ agamāsi. Rājā therassa pattaṃ gāhāpetvā ‘‘bhattassa akālo’’ti pattapūraṃ catumadhuraṃ dāpesi. Thero taṃ ādāya gantvā ‘‘ehāvuso, tissa imaṃ catumadhuraṃ bhuñjā’’ti vatvā pattaṃ gahetvā aṭṭhāsi. So there gāravena lajjanto na paribhuñjati. Atha naṃ thero ‘‘ehāvuso tissa, ahaṃ imaṃ pattaṃ gahetvāva ṭhassāmi, tvaṃ nisīditvā paribhuñja. Sace ahaṃ pattaṃ hatthato muñceyyaṃ, kiñci na bhaveyyā’’ti āha. Athāyasmā losakatissatthero aggasāvake dhammasenāpatimhi pattaṃ gahetvā ṭhite catumadhuraṃ paribhuñji. Taṃ therassa ariyiddhibalena parikkhayaṃ na agamāsi. Tadā losakatissatthero yāvadatthaṃ udarapūraṃ katvā paribhuñji, taṃ divasaṃyeva ca anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyi. Sammāsambuddho santike ṭhatvā sarīranikkhepaṃ kāresi, dhātuyo gahetvā cetiyaṃ kariṃsu.

    ததா³ பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா ‘‘ஆவுஸோ, அஹோ லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ அப்பபுஞ்ஞோ அப்பலாபீ⁴, ஏவரூபேன நாம அப்பபுஞ்ஞேன அப்பலாபி⁴னா கத²ங் அரியத⁴ம்மோ லத்³தோ⁴’’தி கதெ²ந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி². தே ‘‘இமாய நாம, ப⁴ந்தே’’தி ஆரோசயிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்க²வே, ஏஸோ பி⁴க்கு² அத்தனோ அலாபி⁴பா⁴வஞ்ச அரியத⁴ம்மலாபி⁴பா⁴வஞ்ச அத்தனாவ அகாஸி. அயஞ்ஹி புப்³பே³ பரேஸங் லாப⁴ந்தராயங் கத்வா அப்பலாபீ⁴ ஜாதோ, ‘‘அனிச்சங், து³க்க²ங், அனத்தா’’தி விபஸ்ஸனாய யுத்தபா⁴வஸ்ஸ ப³லேன அரியத⁴ம்மலாபீ⁴ ஜாதோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Tadā bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘āvuso, aho losakatissatthero appapuñño appalābhī, evarūpena nāma appapuññena appalābhinā kathaṃ ariyadhammo laddho’’ti kathentā nisīdiṃsu. Satthā dhammasabhaṃ gantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchi. Te ‘‘imāya nāma, bhante’’ti ārocayiṃsu. Satthā ‘‘bhikkhave, eso bhikkhu attano alābhibhāvañca ariyadhammalābhibhāvañca attanāva akāsi. Ayañhi pubbe paresaṃ lābhantarāyaṃ katvā appalābhī jāto, ‘‘aniccaṃ, dukkhaṃ, anattā’’ti vipassanāya yuttabhāvassa balena ariyadhammalābhī jāto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே கிர கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ஏகங் குடும்பி³கங் நிஸ்ஸாய கா³மகாவாஸே வஸதி பகதத்தோ ஸீலவா விபஸ்ஸனாய யுத்தப்பயுத்தோ. அதே²கோ கீ²ணாஸவத்தே²ரோ ஸமவத்தவாஸங் வஸமானோ அனுபுப்³பே³ன தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உபட்டா²ககுடும்பி³கஸ்ஸ வஸனகா³மங் ஸம்பத்தோ. குடும்பி³கோ தே²ரஸ்ஸ இரியாபதே²யேவ பஸீதி³த்வா பத்தங் ஆதா³ய க⁴ரங் பவேஸெத்வா ஸக்கச்சங் போ⁴ஜெத்வா தோ²கங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹாகங் து⁴ரவிஹாரமேவ க³ச்ச²த², மயங் ஸாயன்ஹஸமயே ஆக³ந்த்வா பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. தே²ரோ விஹாரங் க³ந்த்வா நேவாஸிகத்தே²ரங் வந்தி³த்வா ஆபுச்சி²த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸோபி தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘லத்³தோ⁴ தே, ஆவுஸோ, பி⁴க்கா²ஹாரோ’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, லத்³தோ⁴’’தி. ‘‘கஹங் லத்³தோ⁴’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் து⁴ரகா³மே குடும்பி³கக⁴ரே’’தி. ஏவஞ்ச பன வத்வா அத்தனோ ஸேனாஸனங் புச்சி²த்வா படிஜக்³கி³த்வா பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா ஜா²னஸுகே²ன ப²லஸுகே²ன ச வீதினாமெந்தோ நிஸீதி³.

    Atīte kira kassapasammāsambuddhakāle aññataro bhikkhu ekaṃ kuṭumbikaṃ nissāya gāmakāvāse vasati pakatatto sīlavā vipassanāya yuttappayutto. Atheko khīṇāsavatthero samavattavāsaṃ vasamāno anupubbena tassa bhikkhuno upaṭṭhākakuṭumbikassa vasanagāmaṃ sampatto. Kuṭumbiko therassa iriyāpatheyeva pasīditvā pattaṃ ādāya gharaṃ pavesetvā sakkaccaṃ bhojetvā thokaṃ dhammakathaṃ sutvā theraṃ vanditvā ‘‘bhante, amhākaṃ dhuravihārameva gacchatha, mayaṃ sāyanhasamaye āgantvā passissāmā’’ti āha. Thero vihāraṃ gantvā nevāsikattheraṃ vanditvā āpucchitvā ekamantaṃ nisīdi. Sopi tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘laddho te, āvuso, bhikkhāhāro’’ti pucchi. ‘‘Āma, laddho’’ti. ‘‘Kahaṃ laddho’’ti? ‘‘Tumhākaṃ dhuragāme kuṭumbikaghare’’ti. Evañca pana vatvā attano senāsanaṃ pucchitvā paṭijaggitvā pattacīvaraṃ paṭisāmetvā jhānasukhena phalasukhena ca vītināmento nisīdi.

    ஸோபி குடும்பி³கோ ஸாயன்ஹே க³ந்த⁴மாலஞ்சேவ பதீ³பெய்யஞ்ச கா³ஹாபெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா நேவாஸிகத்தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஏகோ ஆக³ந்துகத்தே²ரோ அத்தி², ஆக³தோ நு கோ²’’தி புச்சி². ‘‘ஆம, ஆக³தோ’’தி. ‘‘இதா³னி கஹ’’ந்தி. ‘‘அஸுகஸேனாஸனே நாமா’’தி. ஸோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஸீதலவேலாய சேதியஞ்ச போ³தி⁴ஞ்ச பூஜெத்வா தீ³பே ஜாலெத்வா உபோ⁴பி ஜனே நிமந்தெத்வா க³தோ. நேவாஸிகத்தே²ரோபி கோ² ‘‘அயங் குடும்பி³கோ பரிபி⁴ன்னோ, ஸசாயங் பி⁴க்கு² இமஸ்மிங் விஹாரே வஸிஸ்ஸதி, ந மங் ஏஸ கிஸ்மிஞ்சி க³ணயிஸ்ஸதீ’’தி தே²ரே அனத்தமனதங் ஆபஜ்ஜித்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே ஏதஸ்ஸ அவஸனாகாரோ மயா காதுங் வட்டதீ’’தி தேன உபட்டா²னவேலாய ஆக³தேன ஸத்³தி⁴ங் கிஞ்சி ந கதே²ஸி. கீ²ணாஸவத்தே²ரோ தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் ஜானித்வா ‘‘அயங் தே²ரோ மம குலே வா க³ணே வா அபலிபு³த்³த⁴பா⁴வங் ந ஜானாதீ’’தி அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ந்த்வா ஜா²னஸுகே²ன ப²லஸுகே²ன வீதினாமேஸி.

    Sopi kuṭumbiko sāyanhe gandhamālañceva padīpeyyañca gāhāpetvā vihāraṃ gantvā nevāsikattheraṃ vanditvā ‘‘bhante, eko āgantukatthero atthi, āgato nu kho’’ti pucchi. ‘‘Āma, āgato’’ti. ‘‘Idāni kaha’’nti. ‘‘Asukasenāsane nāmā’’ti. So tassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ nisinno dhammakathaṃ sutvā sītalavelāya cetiyañca bodhiñca pūjetvā dīpe jāletvā ubhopi jane nimantetvā gato. Nevāsikattheropi kho ‘‘ayaṃ kuṭumbiko paribhinno, sacāyaṃ bhikkhu imasmiṃ vihāre vasissati, na maṃ esa kismiñci gaṇayissatī’’ti there anattamanataṃ āpajjitvā ‘‘imasmiṃ vihāre etassa avasanākāro mayā kātuṃ vaṭṭatī’’ti tena upaṭṭhānavelāya āgatena saddhiṃ kiñci na kathesi. Khīṇāsavatthero tassa ajjhāsayaṃ jānitvā ‘‘ayaṃ thero mama kule vā gaṇe vā apalibuddhabhāvaṃ na jānātī’’ti attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā jhānasukhena phalasukhena vītināmesi.

    நேவாஸிகோபி புனதி³வஸே நக²பிட்டே²ன க³ண்டி³ங் பஹரித்வா நகே²ன த்³வாரங் ஆகோடெத்வா குடும்பி³கஸ்ஸ கே³ஹங் அக³மாஸி. ஸோ தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா ‘‘ஆக³ந்துகத்தே²ரோ கஹங், ப⁴ந்தே’’தி புச்சி². ‘‘நாஹங் தவ குலூபகஸ்ஸ பவத்திங் ஜானாமி, க³ண்டி³ங் பஹரந்தோபி த்³வாரங் ஆகோடெந்தோபி பபோ³தே⁴துங் நாஸக்கி²ங், ஹிய்யோ தவ கே³ஹே பணீதபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ இதா³னி நித்³த³ங் ஓக்கந்தோயேவ ப⁴விஸ்ஸதி, த்வங் பஸீத³மானோ ஏவரூபேஸுயேவ டா²னேஸு பஸீத³ஸீ’’தி ஆஹ – ‘‘கீ²ணாஸவத்தே²ரோபி அத்தனோ பி⁴க்கா²சாரவேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா ஸரீரங் படிஜக்³கி³த்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஆகாஸே உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி. ஸோ குடும்பி³கோ நேவாஸிகத்தே²ரங் ஸப்பிமது⁴ஸக்க²ராபி⁴ஸங்க²தங் பாயாஸங் பாயெத்வா பத்தங் க³ந்த⁴சுண்ணேஹி உப்³ப³ட்டெத்வா புன பூரெத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஸோ தே²ரோ மக்³க³கிலந்தோ ப⁴விஸ்ஸதி, இத³மஸ்ஸ ஹரதா²’’தி அதா³ஸி. இதரோ அபடிக்கி²பித்வாவ க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஸசே ஸோ பி⁴க்கு² இமங் பாயாஸங் பிவிஸ்ஸதி, கீ³வாயங் க³ஹெத்வா நிக்கட்³டி⁴யமானோபி ந க³மிஸ்ஸதி. ஸசே பனாஹங் இமங் பாயாஸங் மனுஸ்ஸானங் த³ஸ்ஸாமி, பாகடங் மே கம்மங் ப⁴விஸ்ஸதி. ஸசே உத³கே ஓபிலாபெஸ்ஸாமி, உத³கபிட்டே² ஸப்பி பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி . ஸசே பூ⁴மியங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸாமி, காகஸன்னிபாதேன பஞ்ஞாயிஸ்ஸதி. கத்த² நு கோ² இமங் ச²ட்³டெ³ய்ய’’ந்தி உபதா⁴ரெந்தோ ஏகங் ஜா²மக்கெ²த்தங் தி³ஸ்வா அங்கா³ரே வியூஹித்வா தத்த² பக்கி²பித்வா உபரி அங்கா³ரேஹி படிச்சா²தெ³த்வா விஹாரங் க³தோ தங் பி⁴க்கு²ங் அதி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அத்³தா⁴ ஸோ பி⁴க்கு² கீ²ணாஸவோ மம அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா அஞ்ஞத்த² க³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, அஹோ மயா உத³ரஹேது அயுத்தங் கத’’ந்தி தாவதே³வஸ்ஸ மஹந்தங் தோ³மனஸ்ஸங் உத³பாதி³. ததோ பட்டா²யேவ ச மனுஸ்ஸபேதோ ஹுத்வா ந சிரஸ்ஸேவ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தி.

    Nevāsikopi punadivase nakhapiṭṭhena gaṇḍiṃ paharitvā nakhena dvāraṃ ākoṭetvā kuṭumbikassa gehaṃ agamāsi. So tassa pattaṃ gahetvā paññattāsane nisīdāpetvā ‘‘āgantukatthero kahaṃ, bhante’’ti pucchi. ‘‘Nāhaṃ tava kulūpakassa pavattiṃ jānāmi, gaṇḍiṃ paharantopi dvāraṃ ākoṭentopi pabodhetuṃ nāsakkhiṃ, hiyyo tava gehe paṇītabhojanaṃ bhuñjitvā jīrāpetuṃ asakkonto idāni niddaṃ okkantoyeva bhavissati, tvaṃ pasīdamāno evarūpesuyeva ṭhānesu pasīdasī’’ti āha – ‘‘khīṇāsavattheropi attano bhikkhācāravelaṃ sallakkhetvā sarīraṃ paṭijaggitvā pattacīvaramādāya ākāse uppatitvā aññattha agamāsi. So kuṭumbiko nevāsikattheraṃ sappimadhusakkharābhisaṅkhataṃ pāyāsaṃ pāyetvā pattaṃ gandhacuṇṇehi ubbaṭṭetvā puna pūretvā ‘‘bhante, so thero maggakilanto bhavissati, idamassa harathā’’ti adāsi. Itaro apaṭikkhipitvāva gahetvā gacchanto ‘‘sace so bhikkhu imaṃ pāyāsaṃ pivissati, gīvāyaṃ gahetvā nikkaḍḍhiyamānopi na gamissati. Sace panāhaṃ imaṃ pāyāsaṃ manussānaṃ dassāmi, pākaṭaṃ me kammaṃ bhavissati. Sace udake opilāpessāmi, udakapiṭṭhe sappi paññāyissati . Sace bhūmiyaṃ chaḍḍessāmi, kākasannipātena paññāyissati. Kattha nu kho imaṃ chaḍḍeyya’’nti upadhārento ekaṃ jhāmakkhettaṃ disvā aṅgāre viyūhitvā tattha pakkhipitvā upari aṅgārehi paṭicchādetvā vihāraṃ gato taṃ bhikkhuṃ adisvā cintesi ‘‘addhā so bhikkhu khīṇāsavo mama ajjhāsayaṃ viditvā aññattha gato bhavissati, aho mayā udarahetu ayuttaṃ kata’’nti tāvadevassa mahantaṃ domanassaṃ udapādi. Tato paṭṭhāyeva ca manussapeto hutvā na cirasseva kālaṃ katvā niraye nibbatti.

    ஸோ ப³ஹூனி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி நிரயே பச்சித்வா பக்காவஸேஸேன படிபாடியா பஞ்சஜாதிஸதேஸு யக்கோ² ஹுத்வா ஏகதி³வஸம்பி உத³ரபூரங் ஆஹாரங் ந லபி⁴. ஏகதி³வஸங் பன க³ப்³ப⁴மலங் உத³ரபூரங் லபி⁴. புன பஞ்சஜாதிஸதேஸு ஸுனகோ² அஹோஸி. ததா³பி ஏகதி³வஸங் ப⁴த்தவமனங் உத³ரபூரங் லபி⁴, ஸேஸகாலே பன தேன உத³ரபூரோ ஆஹாரோ நாம ந லத்³த⁴புப்³போ³. ஸுனக²யோனிதோ பன சவித்வா காஸிரட்டே² ஏகஸ்மிங் கா³மே து³க்³க³தகுலே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ நிப்³ப³த்திதோ பட்டா²ய தங் குலங் பரமது³க்³க³தமேவ ஜாதங், ஜாதிதோ உத்³த⁴ங் உத³ககஞ்ஜிகாமத்தம்பி ந லபி⁴. தஸ்ஸ பன ‘‘மித்தவிந்த³கோ’’தி நாமங் அஹோஸி. மாதாபிதரோ சா²தகது³க்க²ங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தா ‘‘க³ச்ச² காளகண்ணீ’’தி தங் போதெ²த்வா நீஹரிங்ஸு. ஸோ அபடிஸரணோ விசரந்தோ பா³ராணஸிங் அக³மாஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஹுத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி ஸிப்பங் வாசேதி. ததா³ பா³ராணஸிவாஸினோ து³க்³க³தானங் பரிப்³ப³யங் த³த்வா ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தி. அயம்பி மித்தவிந்த³கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் ஸிக்க²தி. ஸோ ப²ருஸோ அனோவாத³க்க²மோ தங் தங் பஹரந்தோ விசரதி, போ³தி⁴ஸத்தேன ஓவதி³யமானோபி ஓவாத³ங் ந க³ண்ஹாதி. தங் நிஸ்ஸாய ஆயோபிஸ்ஸ மந்தோ³ ஜாதோ.

    So bahūni vassasatasahassāni niraye paccitvā pakkāvasesena paṭipāṭiyā pañcajātisatesu yakkho hutvā ekadivasampi udarapūraṃ āhāraṃ na labhi. Ekadivasaṃ pana gabbhamalaṃ udarapūraṃ labhi. Puna pañcajātisatesu sunakho ahosi. Tadāpi ekadivasaṃ bhattavamanaṃ udarapūraṃ labhi, sesakāle pana tena udarapūro āhāro nāma na laddhapubbo. Sunakhayonito pana cavitvā kāsiraṭṭhe ekasmiṃ gāme duggatakule nibbatti. Tassa nibbattito paṭṭhāya taṃ kulaṃ paramaduggatameva jātaṃ, jātito uddhaṃ udakakañjikāmattampi na labhi. Tassa pana ‘‘mittavindako’’ti nāmaṃ ahosi. Mātāpitaro chātakadukkhaṃ adhivāsetuṃ asakkontā ‘‘gaccha kāḷakaṇṇī’’ti taṃ pothetvā nīhariṃsu. So apaṭisaraṇo vicaranto bārāṇasiṃ agamāsi. Tadā bodhisatto bārāṇasiyaṃ disāpāmokkho ācariyo hutvā pañca māṇavakasatāni sippaṃ vāceti. Tadā bārāṇasivāsino duggatānaṃ paribbayaṃ datvā sippaṃ sikkhāpenti. Ayampi mittavindako bodhisattassa santike sippaṃ sikkhati. So pharuso anovādakkhamo taṃ taṃ paharanto vicarati, bodhisattena ovadiyamānopi ovādaṃ na gaṇhāti. Taṃ nissāya āyopissa mando jāto.

    அத² ஸோ மாணவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ண்டி³த்வா ஓவாத³ங் அக்³க³ண்ஹந்தோ ததோ பலாயித்வா ஆஹிண்ட³ந்தோ ஏகங் பச்சந்தகா³மங் பத்வா ப⁴திங் கத்வா ஜீவதி. ஸோ தத்த² ஏகாய து³க்³க³தித்தி²யா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பேஸி. ஸா தங் நிஸ்ஸாய த்³வே தா³ரகே விஜாயி. கா³மவாஸினோ ‘‘அம்ஹாகங் ஸுஸாஸனங் து³ஸ்ஸாஸனங் ஆரோசெய்யாஸீ’’தி மித்தவிந்த³கஸ்ஸ ப⁴திங் த³த்வா தங் கா³மத்³வாரே குடிகாய வஸாபேஸுங். தங் பன மித்தவிந்த³கங் நிஸ்ஸாய தே பச்சந்தகா³மவாஸினோ ஸத்தக்க²த்துங் ராஜத³ண்ட³ங் அக³மங்ஸு, ஸத்தக்க²த்துங் நேஸங் கே³ஹானி ஜா²யிங்ஸு, ஸத்தக்க²த்துங் தளாகங் பி⁴ஜ்ஜி. தே சிந்தயிங்ஸு ‘‘அம்ஹாகங் புப்³பே³ இமஸ்ஸ மித்தவிந்த³கஸ்ஸ அனாக³மனகாலே ஏவரூபங் நத்தி², இதா³னி பனஸ்ஸ ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய பரிஹாயாமா’’தி தங் போதெ²த்வா நீஹரிங்ஸு.

    Atha so māṇavakehi saddhiṃ bhaṇḍitvā ovādaṃ aggaṇhanto tato palāyitvā āhiṇḍanto ekaṃ paccantagāmaṃ patvā bhatiṃ katvā jīvati. So tattha ekāya duggatitthiyā saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi. Sā taṃ nissāya dve dārake vijāyi. Gāmavāsino ‘‘amhākaṃ susāsanaṃ dussāsanaṃ āroceyyāsī’’ti mittavindakassa bhatiṃ datvā taṃ gāmadvāre kuṭikāya vasāpesuṃ. Taṃ pana mittavindakaṃ nissāya te paccantagāmavāsino sattakkhattuṃ rājadaṇḍaṃ agamaṃsu, sattakkhattuṃ nesaṃ gehāni jhāyiṃsu, sattakkhattuṃ taḷākaṃ bhijji. Te cintayiṃsu ‘‘amhākaṃ pubbe imassa mittavindakassa anāgamanakāle evarūpaṃ natthi, idāni panassa āgatakālato paṭṭhāya parihāyāmā’’ti taṃ pothetvā nīhariṃsu.

    ஸோ அத்தனோ தா³ரகே க³ஹெத்வா அஞ்ஞத்த² க³ச்ச²ந்தோ ஏகங் அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹங் அடவிங் பாவிஸி. தத்த²ஸ்ஸ அமனுஸ்ஸா தா³ரகே ச ப⁴ரியஞ்ச மாரெத்வா மங்ஸங் கா²தி³ங்ஸு. ஸோ ததோ பலாயித்வா ததோ ததோ ஆஹிண்ட³ந்தோ ஏகங் க³ம்பீ⁴ரங் நாம பட்டனகா³மங் நாவாவிஸ்ஸஜ்ஜனதி³வஸேயேவ பத்வா கம்மகாரகோ ஹுத்வா நாவங் அபி⁴ருஹி. நாவா ஸமுத்³த³பிட்டே² ஸத்தாஹங் க³ந்த்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² ஆகோடெத்வா ட²பிதா விய அட்டா²ஸி. தே காளகண்ணிஸலாகங் சாரேஸுங், ஸத்தக்க²த்துங் மித்தவிந்த³கஸ்ஸேவ பாபுணி. மனுஸ்ஸா தஸ்ஸேகங் வேளுகலாபங் த³த்வா ஹத்தே² க³ஹெத்வா ஸமுத்³த³பிட்டே² கி²பிங்ஸு, தஸ்மிங் கி²த்தமத்தே நாவா அக³மாஸி. மித்தவிந்த³கோ வேளுகலாபே நிபஜ்ஜித்வா ஸமுத்³த³பிட்டே² க³ச்ச²ந்தோ கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே ரக்கி²தஸீலஸ்ஸ ப²லேன ஸமுத்³த³பிட்டே² ஏகஸ்மிங் ப²லிகவிமானே சதஸ்ஸோ தே³வதீ⁴தரோ படிலபி⁴த்வா தாஸங் ஸந்திகே ஸுக²ங் அனுப⁴வமானோ ஸத்தாஹங் வஸி. தா பன விமானபேதியோ ஸத்தாஹங் ஸுக²ங் அனுப⁴வந்தி, ஸத்தாஹங் து³க்க²ங். ஸத்தாஹங் து³க்க²ங் அனுப⁴விதுங் க³ச்ச²மானா ‘‘யாவ மயங் ஆக³ச்சா²ம, தாவ இதே⁴வ ஹோஹீ’’தி வத்வா அக³மங்ஸு.

    So attano dārake gahetvā aññattha gacchanto ekaṃ amanussapariggahaṃ aṭaviṃ pāvisi. Tatthassa amanussā dārake ca bhariyañca māretvā maṃsaṃ khādiṃsu. So tato palāyitvā tato tato āhiṇḍanto ekaṃ gambhīraṃ nāma paṭṭanagāmaṃ nāvāvissajjanadivaseyeva patvā kammakārako hutvā nāvaṃ abhiruhi. Nāvā samuddapiṭṭhe sattāhaṃ gantvā sattame divase samuddamajjhe ākoṭetvā ṭhapitā viya aṭṭhāsi. Te kāḷakaṇṇisalākaṃ cāresuṃ, sattakkhattuṃ mittavindakasseva pāpuṇi. Manussā tassekaṃ veḷukalāpaṃ datvā hatthe gahetvā samuddapiṭṭhe khipiṃsu, tasmiṃ khittamatte nāvā agamāsi. Mittavindako veḷukalāpe nipajjitvā samuddapiṭṭhe gacchanto kassapasammāsambuddhakāle rakkhitasīlassa phalena samuddapiṭṭhe ekasmiṃ phalikavimāne catasso devadhītaro paṭilabhitvā tāsaṃ santike sukhaṃ anubhavamāno sattāhaṃ vasi. Tā pana vimānapetiyo sattāhaṃ sukhaṃ anubhavanti, sattāhaṃ dukkhaṃ. Sattāhaṃ dukkhaṃ anubhavituṃ gacchamānā ‘‘yāva mayaṃ āgacchāma, tāva idheva hohī’’ti vatvā agamaṃsu.

    மித்தவிந்த³கோ தாஸங் க³தகாலே வேளுகலாபே நிபஜ்ஜித்வா புரதோ க³ச்ச²ந்தோ ரஜதவிமானே அட்ட² தே³வதீ⁴தரோ லபி⁴. ததோபி பரங் க³ச்ச²ந்தோ மணிவிமானே ஸோளஸ, கனகவிமானே த்³வத்திங்ஸ தே³வதீ⁴தரோ லபி⁴. தாஸம்பி வசனங் அகத்வா பரதோ க³ச்ச²ந்தோ அந்தரதீ³பகே ஏகங் யக்க²னக³ரங் அத்³த³ஸ. தத்தே²கா யக்கி²னீ அஜரூபேன விசரதி. மித்தவிந்த³கோ தஸ்ஸா யக்கி²னிபா⁴வங் அஜானந்தோ ‘‘அஜமங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி தங் பாதே³ அக்³க³ஹேஸி, ஸா யக்கா²னுபா⁴வேன தங் உக்கி²பித்வா கி²பி. ஸோ தாய கி²த்தோ ஸமுத்³த³மத்த²கேன க³ந்த்வா பா³ராணஸியங் பரிகா²பிட்டே² ஏகஸ்மிங் கண்டககு³ம்ப³மத்த²கே பதித்வா பவட்டமானோ பூ⁴மியங் பதிட்டா²ஸி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே தஸ்மிங் பரிகா²பிட்டே² ரஞ்ஞோ அஜிகா சரமானா சோரா ஹரந்தி. அஜிககோ³பகா ‘‘சோரே க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஏகமந்தங் நிலீனா அட்ட²ங்ஸு. மித்தவிந்த³கோ பவட்டித்வா பூ⁴மியங் டி²தோ தா அஜிகா தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ஸமுத்³தே³ ஏகஸ்மிங் தீ³பகே அஜிகங் பாதே³ க³ஹெத்வா தாய கி²த்தோ இத⁴ பதிதோ. ஸசே இதா³னி ஏகங் அஜிகங் பாதே³ க³ஹெஸ்ஸாமி, ஸா மங் பரதோ ஸமுத்³த³பிட்டே² விமானதே³வதானங் ஸந்திகே கி²பிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ ஏவங் அயோனிஸோ மனஸிகரித்வா அஜிகங் பாதே³ க³ண்ஹி, ஸா க³ஹிதமத்தா விரவி. அஜிககோ³பகா இதோ சிதோ ச ஆக³ந்த்வா தங் க³ஹெத்வா ‘‘எத்தகங் காலங் ராஜகுலே அஜிககா²த³கோ ஏஸ சோரோ’’தி தங் கொட்டெத்வா ப³ந்தி⁴த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் நெந்தி.

    Mittavindako tāsaṃ gatakāle veḷukalāpe nipajjitvā purato gacchanto rajatavimāne aṭṭha devadhītaro labhi. Tatopi paraṃ gacchanto maṇivimāne soḷasa, kanakavimāne dvattiṃsa devadhītaro labhi. Tāsampi vacanaṃ akatvā parato gacchanto antaradīpake ekaṃ yakkhanagaraṃ addasa. Tatthekā yakkhinī ajarūpena vicarati. Mittavindako tassā yakkhinibhāvaṃ ajānanto ‘‘ajamaṃsaṃ khādissāmī’’ti taṃ pāde aggahesi, sā yakkhānubhāvena taṃ ukkhipitvā khipi. So tāya khitto samuddamatthakena gantvā bārāṇasiyaṃ parikhāpiṭṭhe ekasmiṃ kaṇṭakagumbamatthake patitvā pavaṭṭamāno bhūmiyaṃ patiṭṭhāsi. Tasmiñca samaye tasmiṃ parikhāpiṭṭhe rañño ajikā caramānā corā haranti. Ajikagopakā ‘‘core gaṇhissāmā’’ti ekamantaṃ nilīnā aṭṭhaṃsu. Mittavindako pavaṭṭitvā bhūmiyaṃ ṭhito tā ajikā disvā cintesi ‘‘ahaṃ samudde ekasmiṃ dīpake ajikaṃ pāde gahetvā tāya khitto idha patito. Sace idāni ekaṃ ajikaṃ pāde gahessāmi, sā maṃ parato samuddapiṭṭhe vimānadevatānaṃ santike khipissatī’’ti. So evaṃ ayoniso manasikaritvā ajikaṃ pāde gaṇhi, sā gahitamattā viravi. Ajikagopakā ito cito ca āgantvā taṃ gahetvā ‘‘ettakaṃ kālaṃ rājakule ajikakhādako esa coro’’ti taṃ koṭṭetvā bandhitvā rañño santikaṃ nenti.

    தஸ்மிங் க²ணே போ³தி⁴ஸத்தோ பஞ்சஸதமாணவகபரிவுதோ நக³ரா நிக்க²ம்ம ந்ஹாயிதுங் க³ச்ச²ந்தோ மித்தவிந்த³கங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா தே மனுஸ்ஸே ஆஹ – ‘‘தாதா, அயங் அம்ஹாகங் அந்தேவாஸிகோ, கஸ்மா நங் க³ண்ஹதா²’’தி? ‘‘அஜிகசோரகோ, அய்ய, ஏகங் அஜிகங் பாதே³ க³ண்ஹி, தஸ்மா க³ஹிதோ’’தி. ‘‘தேன ஹேதங் அம்ஹாகங் தா³ஸங் கத்வா தே³த², அம்ஹே நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸதீ’’தி. தே, ‘‘ஸாது⁴ அய்யா’’தி தங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா அக³மங்ஸு. அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மித்தவிந்த³க, த்வங் எத்தகங் காலங் கஹங் வஸீ’’தி புச்சி². ஸோ ஸப்³ப³ங் அத்தனா கதகம்மங் ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அத்த²காமானங் வசனங் அகரொந்தோ ஏவங் து³க்க²ங் பாபுணாதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Tasmiṃ khaṇe bodhisatto pañcasatamāṇavakaparivuto nagarā nikkhamma nhāyituṃ gacchanto mittavindakaṃ disvā sañjānitvā te manusse āha – ‘‘tātā, ayaṃ amhākaṃ antevāsiko, kasmā naṃ gaṇhathā’’ti? ‘‘Ajikacorako, ayya, ekaṃ ajikaṃ pāde gaṇhi, tasmā gahito’’ti. ‘‘Tena hetaṃ amhākaṃ dāsaṃ katvā detha, amhe nissāya jīvissatī’’ti. Te, ‘‘sādhu ayyā’’ti taṃ vissajjetvā agamaṃsu. Atha naṃ bodhisatto ‘‘mittavindaka, tvaṃ ettakaṃ kālaṃ kahaṃ vasī’’ti pucchi. So sabbaṃ attanā katakammaṃ ārocesi. Bodhisatto ‘‘atthakāmānaṃ vacanaṃ akaronto evaṃ dukkhaṃ pāpuṇātī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    41.

    41.

    ‘‘யோ அத்த²காமஸ்ஸ ஹிதானுகம்பினோ, ஓவஜ்ஜமானோ ந கரோதி ஸாஸனங்;

    ‘‘Yo atthakāmassa hitānukampino, ovajjamāno na karoti sāsanaṃ;

    அஜியா பாத³மோலம்ப³, மித்தகோ விய ஸோசதீ’’தி.

    Ajiyā pādamolamba, mittako viya socatī’’ti.

    தத்த² அத்த²காமஸ்ஸாதி வுட்³டி⁴ங் இச்ச²ந்தஸ்ஸ. ஹிதானுகம்பினோதி ஹிதேன அனுகம்பமானஸ்ஸ. ஓவஜ்ஜமானோதி முது³கேன ஹிதசித்தேன ஓவதி³யமானோ. ந கரோதி ஸாஸனந்தி அனுஸிட்ட²ங் ந கரோதி, து³ப்³ப³சோ அனோவாத³கோ ஹோதி. மித்தகோ விய ஸோசதீதி யதா²யங் மித்தவிந்த³கோ அஜிகாய பாத³ங் க³ஹெத்வா ஸோசதி கிலமதி, ஏவங் நிச்சகாலங் ஸோசதீதி இமாய கா³தா²ய போ³தி⁴ஸத்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.

    Tattha atthakāmassāti vuḍḍhiṃ icchantassa. Hitānukampinoti hitena anukampamānassa. Ovajjamānoti mudukena hitacittena ovadiyamāno. Na karoti sāsananti anusiṭṭhaṃ na karoti, dubbaco anovādako hoti. Mittako viya socatīti yathāyaṃ mittavindako ajikāya pādaṃ gahetvā socati kilamati, evaṃ niccakālaṃ socatīti imāya gāthāya bodhisatto dhammaṃ desesi.

    ஏவங் தேன தே²ரேன எத்தகே அத்³தா⁴னே தீஸுயேவ அத்தபா⁴வேஸு குச்சி²பூரோ லத்³த⁴புப்³போ³. யக்கே²ன ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் க³ப்³ப⁴மலங் லத்³த⁴ங், ஸுனகே²ன ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் ப⁴த்தவமனங், பரினிப்³பா³னதி³வஸே த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸானுபா⁴வேன சதுமது⁴ரங் லத்³த⁴ங். ஏவங் பரஸ்ஸ லாப⁴ந்தராயகரணங் நாம மஹாதோ³ஸந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிங் பன காலே ஸோபி ஆசரியோ மித்தவிந்த³கோபி யதா²கம்மங் க³தோ.

    Evaṃ tena therena ettake addhāne tīsuyeva attabhāvesu kucchipūro laddhapubbo. Yakkhena hutvā ekadivasaṃ gabbhamalaṃ laddhaṃ, sunakhena hutvā ekadivasaṃ bhattavamanaṃ, parinibbānadivase dhammasenāpatissānubhāvena catumadhuraṃ laddhaṃ. Evaṃ parassa lābhantarāyakaraṇaṃ nāma mahādosanti veditabbaṃ. Tasmiṃ pana kāle sopi ācariyo mittavindakopi yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, அத்தனோ அப்பலாபி⁴பா⁴வஞ்ச அரியத⁴ம்மலாபி⁴பா⁴வஞ்ச ஸயமேவ ஏஸ அகாஸீ’’தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மித்தவிந்த³கோ லோஸகதிஸ்ஸத்தே²ரோ அஹோஸி, தி³ஸாபாமொக்கா²சரியோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘evaṃ, bhikkhave, attano appalābhibhāvañca ariyadhammalābhibhāvañca sayameva esa akāsī’’ti imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mittavindako losakatissatthero ahosi, disāpāmokkhācariyo pana ahameva ahosi’’nti.

    லோஸகஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Losakajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 41. லோஸகஜாதகங் • 41. Losakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact