Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [34] 4. மச்ச²ஜாதகவண்ணனா

    [34] 4. Macchajātakavaṇṇanā

    ந மங் ஸீதங் ந மங் உண்ஹந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. ‘‘கேனாஸி உக்கண்டா²பிதோ’’தி? ‘‘புராணது³தியிகா மே, ப⁴ந்தே மது⁴ரஹத்த²ரஸா, தங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்கு² ஏஸா இத்தீ² தவ அனத்த²காரிகா , புப்³பே³பி த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய மரணங் பாபுணந்தோ மங் ஆக³ம்ம மரணா முத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhanti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchi. ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. ‘‘Kenāsi ukkaṇṭhāpito’’ti? ‘‘Purāṇadutiyikā me, bhante madhurahattharasā, taṃ jahituṃ na sakkomī’’ti. Atha naṃ satthā ‘‘bhikkhu esā itthī tava anatthakārikā , pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya maraṇaṃ pāpuṇanto maṃ āgamma maraṇā mutto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புரோஹிதோ அஹோஸி. ததா³ கேவட்டா நதி³யங் ஜாலங் கி²பிங்ஸு. அதே²கோ மஹாமச்சோ² ரதிவஸேன அத்தனோ மச்சி²யா ஸத்³தி⁴ங் கீளமானோ ஆக³ச்ச²தி. தஸ்ஸ ஸா மச்சீ² புரதோ க³ச்ச²மானா ஜாலக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா ஜாலங் பரிஹரமானா க³தா. ஸோ பன காமகி³த்³தோ⁴ லோலமச்சோ² ஜாலகுச்சி²மேவ பவிட்டோ². கேவட்டா தஸ்ஸ ஜாலங் பவிட்ட²பா⁴வங் ஞத்வா ஜாலங் உக்கி²பித்வா மச்ச²ங் க³ஹெத்வா அமாரெத்வாவ வாலிகாபிட்டே² கி²பித்வா ‘‘இமங் அங்கா³ரேஸு பசித்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி அங்கா³ரே கரொந்தி, ஸூலங் தச்செ²ந்தி. மச்சோ² ‘‘ஏதங் அங்கா³ரதாபனங் வா ஸூலவிஜ்ஜ²னங் வா அஞ்ஞங் வா பன து³க்க²ங் ந மங் கிலமேதி, யங் பனேஸா மச்சீ² ‘அஞ்ஞங் ஸோ நூன ரதியா க³தோ’தி மயி தோ³மனஸ்ஸங் ஆபஜ்ஜதி, தமேவ மங் பா³த⁴தீ’’தி பரிதே³வமானோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohito ahosi. Tadā kevaṭṭā nadiyaṃ jālaṃ khipiṃsu. Atheko mahāmaccho rativasena attano macchiyā saddhiṃ kīḷamāno āgacchati. Tassa sā macchī purato gacchamānā jālagandhaṃ ghāyitvā jālaṃ pariharamānā gatā. So pana kāmagiddho lolamaccho jālakucchimeva paviṭṭho. Kevaṭṭā tassa jālaṃ paviṭṭhabhāvaṃ ñatvā jālaṃ ukkhipitvā macchaṃ gahetvā amāretvāva vālikāpiṭṭhe khipitvā ‘‘imaṃ aṅgāresu pacitvā khādissāmā’’ti aṅgāre karonti, sūlaṃ tacchenti. Maccho ‘‘etaṃ aṅgāratāpanaṃ vā sūlavijjhanaṃ vā aññaṃ vā pana dukkhaṃ na maṃ kilameti, yaṃ panesā macchī ‘aññaṃ so nūna ratiyā gato’ti mayi domanassaṃ āpajjati, tameva maṃ bādhatī’’ti paridevamāno imaṃ gāthamāha –

    34.

    34.

    ‘‘ந மங் ஸீதங் ந மங் உண்ஹங், ந மங் ஜாலஸ்மி பா³த⁴னங்;

    ‘‘Na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhaṃ, na maṃ jālasmi bādhanaṃ;

    யஞ்ச மங் மஞ்ஞதே மச்சீ², அஞ்ஞங் ஸோ ரதியா க³தோ’’தி.

    Yañca maṃ maññate macchī, aññaṃ so ratiyā gato’’ti.

    தத்த² ந மங் ஸீதங் ந மங் உண்ஹந்தி மச்சா²னங் உத³கா நீஹடகாலே ஸீதங் ஹோதி, தஸ்மிங் விக³தே உண்ஹங் ஹோதி, தது³ப⁴யம்பி ஸந்தா⁴ய ‘‘ந மங் ஸீதங் ந மங் உண்ஹங் பா³த⁴தீ’’தி பரிதே³வதி. யம்பி அங்கா³ரேஸு பச்சனமூலகங் து³க்க²ங் ப⁴விஸ்ஸதி, தம்பி ஸந்தா⁴ய ‘‘ந மங் உண்ஹ’’ந்தி பரிதே³வதேவ. ந மங் ஜாலஸ்மி பா³த⁴னந்தி யம்பி மே ஜாலஸ்மிங் பா³த⁴னங் அஹோஸி, தம்பி மங் ந பா³தே⁴தீதி பரிதே³வதி. ‘‘யஞ்ச ம’’ந்திஆதீ³ஸு அயங் பிண்ட³த்தோ² – ஸா மச்சீ² மம ஜாலே பதிதஸ்ஸ இமேஹி கேவட்டேஹி க³ஹிதபா⁴வங் அஜானந்தீ மங் அபஸ்ஸமானா ‘‘ஸோ மச்சோ² இதா³னி அஞ்ஞங் மச்சி²ங் காமரதியா க³தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தேதி, தங் தஸ்ஸா தோ³மனஸ்ஸப்பத்தாய சிந்தனங் மங் பா³த⁴தீதி வாலிகாபிட்டே² நிபன்னோ பரிதே³வதி.

    Tattha na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhanti macchānaṃ udakā nīhaṭakāle sītaṃ hoti, tasmiṃ vigate uṇhaṃ hoti, tadubhayampi sandhāya ‘‘na maṃ sītaṃ na maṃ uṇhaṃ bādhatī’’ti paridevati. Yampi aṅgāresu paccanamūlakaṃ dukkhaṃ bhavissati, tampi sandhāya ‘‘na maṃ uṇha’’nti paridevateva. Na maṃ jālasmi bādhananti yampi me jālasmiṃ bādhanaṃ ahosi, tampi maṃ na bādhetīti paridevati. ‘‘Yañca ma’’ntiādīsu ayaṃ piṇḍattho – sā macchī mama jāle patitassa imehi kevaṭṭehi gahitabhāvaṃ ajānantī maṃ apassamānā ‘‘so maccho idāni aññaṃ macchiṃ kāmaratiyā gato bhavissatī’’ti cinteti, taṃ tassā domanassappattāya cintanaṃ maṃ bādhatīti vālikāpiṭṭhe nipanno paridevati.

    தஸ்மிங் ஸமயே புரோஹிதோ தா³ஸபரிவுதோ ந்ஹானத்தா²ய நதீ³தீரங் ஆக³தோ. ஸோ பன ஸப்³ப³ருதஞ்ஞூ ஹோதி. தேனஸ்ஸ மச்ச²பரிதே³வனங் ஸுத்வா ஏதத³ஹோஸி ‘‘அயங் மச்சோ² கிலேஸவஸேன பரிதே³வதி, ஏவங் ஆதுரசித்தோ கோ² பனேஸ மீயமானோ நிரயேயேவ நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, அஹமஸ்ஸ அவஸ்ஸயோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி கேவட்டானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அம்போ⁴ தும்ஹே அம்ஹாகங் ஏகதி³வஸம்பி ப்³யஞ்ஜனத்தா²ய மச்ச²ங் ந தே³தா²’’தி ஆஹ. கேவட்டா ‘‘கிங் வதே³த², ஸாமி, தும்ஹாகங் ருச்சனகமச்ச²ங் க³ண்ஹித்வா க³ச்ச²தா²’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘அம்ஹாகங் அஞ்ஞேன கம்மங் நத்தி², இமஞ்ஞேவ தே³தா²’’தி. ‘‘க³ண்ஹத² ஸாமீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி க³ஹெத்வா நதீ³தீரே நிஸீதி³த்வா ‘‘அம்போ⁴ மச்ச², ஸசே தாஹங் அஜ்ஜ ந பஸ்ஸெய்யங், ஜீவிதக்க²யங் பாபுணெய்யாஸி, இதா³னி இதோ பட்டா²ய மா கிலேஸவஸிகோ அஹோஸீ’’தி ஓவதி³த்வா உத³கே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ந்ஹத்வா நக³ரங் பாவிஸி.

    Tasmiṃ samaye purohito dāsaparivuto nhānatthāya nadītīraṃ āgato. So pana sabbarutaññū hoti. Tenassa macchaparidevanaṃ sutvā etadahosi ‘‘ayaṃ maccho kilesavasena paridevati, evaṃ āturacitto kho panesa mīyamāno nirayeyeva nibbattissati, ahamassa avassayo bhavissāmī’’ti kevaṭṭānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘ambho tumhe amhākaṃ ekadivasampi byañjanatthāya macchaṃ na dethā’’ti āha. Kevaṭṭā ‘‘kiṃ vadetha, sāmi, tumhākaṃ ruccanakamacchaṃ gaṇhitvā gacchathā’’ti āhaṃsu. ‘‘Amhākaṃ aññena kammaṃ natthi, imaññeva dethā’’ti. ‘‘Gaṇhatha sāmī’’ti. Bodhisatto taṃ ubhohi hatthehi gahetvā nadītīre nisīditvā ‘‘ambho maccha, sace tāhaṃ ajja na passeyyaṃ, jīvitakkhayaṃ pāpuṇeyyāsi, idāni ito paṭṭhāya mā kilesavasiko ahosī’’ti ovaditvā udake vissajjetvā nhatvā nagaraṃ pāvisi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி. ஸத்தா²பி அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மச்சீ² புராணது³தியிகா அஹோஸி, மச்சோ² உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² புரோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhāsi. Satthāpi anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā macchī purāṇadutiyikā ahosi, maccho ukkaṇṭhitabhikkhu purohito pana ahameva ahosi’’nti.

    மச்ச²ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Macchajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 34. மச்ச²ஜாதகங் • 34. Macchajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact