Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [75] 5. மச்ச²ஜாதகவண்ணனா

    [75] 5. Macchajātakavaṇṇanā

    அபி⁴த்த²னய பஜ்ஜுன்னாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தனா வஸ்ஸாபிதவஸ்ஸங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிங் கிர ஸமயே கோஸலரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸி, ஸஸ்ஸானி மிலாயந்தி, தேஸு தேஸு டா²னேஸு தளாகபொக்க²ரணிஸரானி ஸுஸ்ஸந்தி. ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கஸமீபே ஜேதவனபொக்க²ரணியாபி உத³கங் சி²ஜ்ஜி. கலலக³ஹனங் பவிஸித்வா நிபன்னே மச்ச²கச்ச²பே காககுலலாத³யோ கணயக்³க³ஸதி³ஸேஹி துண்டே³ஹி கொட்டெத்வா நீஹரித்வா நீஹரித்வா விப்ப²ந்த³மானே கா²த³ந்தி.

    Abhitthanayapajjunnāti idaṃ satthā jetavane viharanto attanā vassāpitavassaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiṃ kira samaye kosalaraṭṭhe devo na vassi, sassāni milāyanti, tesu tesu ṭhānesu taḷākapokkharaṇisarāni sussanti. Jetavanadvārakoṭṭhakasamīpe jetavanapokkharaṇiyāpi udakaṃ chijji. Kalalagahanaṃ pavisitvā nipanne macchakacchape kākakulalādayo kaṇayaggasadisehi tuṇḍehi koṭṭetvā nīharitvā nīharitvā vipphandamāne khādanti.

    ஸத்தா² மச்ச²கச்ச²பானங் தங் ப்³யஸனங் தி³ஸ்வா மஹாகருணாய உஸ்ஸாஹிதஹத³யோ ‘‘அஜ்ஜ மயா தே³வங் வஸ்ஸாபேதுங் வட்டதீ’’தி பபா⁴தாய ரத்தியா ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா பி⁴க்கா²சாரவேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ பு³த்³த⁴லீலாய ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய பவிஸித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ ஸாவத்தி²தோ விஹாரங் க³ச்ச²ந்தோ ஜேதவனபொக்க²ரணியா ஸோபானே ட²த்வா ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி ‘‘ஆனந்த³, உத³கஸாடிகங் ஆஹர, ஜேதவனபொக்க²ரணியங் ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, ஜேதவனபொக்க²ரணியங் உத³கங் சி²ன்னங், கலலமத்தமேவ அவஸிட்ட²’’ந்தி? ‘‘ஆனந்த³, பு³த்³த⁴ப³லங் நாம மஹந்தங், ஆஹர த்வங் உத³கஸாடிக’’ந்தி. தே²ரோ ஆஹரித்வா அதா³ஸி. ஸத்தா² ஏகேனந்தேன உத³கஸாடிகங் நிவாஸெத்வா ஏகேனந்தேன ஸரீரங் பாருபித்வா ‘‘ஜேதவனபொக்க²ரணியங் ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி ஸோபானே அட்டா²ஸி. தங்க²ணஞ்ஞேவ ஸக்கஸ்ஸ பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ ‘‘கிங் நு கோ²’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ தங் காரணங் ஞத்வா வஸ்ஸவலாஹகதே³வராஜானங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தாத, ஸத்தா² ‘ஜேதவனபொக்க²ரணியங் ந்ஹாயிஸ்ஸாமீ’தி து⁴ரஸோபானே டி²தோ, கி²ப்பங் ஸகலகோஸலரட்ட²ங் ஏகமேக⁴ங் கத்வா வஸ்ஸாபேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஏகங் வலாஹகங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா மேக⁴கீ³தங் கா³யந்தோ பாசீனலோகதா⁴துஅபி⁴முகோ² பக்க²ந்தி³. பாசீனதி³ஸாபா⁴கே³ க²லமண்ட³லமத்தங் ஏகங் மேக⁴படலங் உட்டா²ய ஸதபடலங் ஸஹஸ்ஸபடலங் ஹுத்வா அபி⁴த்த²னந்தங் விஜ்ஜுலதா நிச்சா²ரெந்தங் அதோ⁴முக²ங் ட²பிதஉத³ககும்பா⁴காரேன வஸ்ஸமானங் ஸகலகோஸலரட்ட²ங் மஹோகே⁴ன விய அஜ்ஜொ²த்த²ரி. தே³வோ அச்சி²ன்னதா⁴ரங் வஸ்ஸந்தோ முஹுத்தேனேவ ஜேதவனபொக்க²ரணிங் பூரேஸி, து⁴ரஸோபானங் ஆஹச்ச உத³கங் அட்டா²ஸி.

    Satthā macchakacchapānaṃ taṃ byasanaṃ disvā mahākaruṇāya ussāhitahadayo ‘‘ajja mayā devaṃ vassāpetuṃ vaṭṭatī’’ti pabhātāya rattiyā sarīrapaṭijagganaṃ katvā bhikkhācāravelaṃ sallakkhetvā mahābhikkhusaṅghaparivuto buddhalīlāya sāvatthiyaṃ piṇḍāya pavisitvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto sāvatthito vihāraṃ gacchanto jetavanapokkharaṇiyā sopāne ṭhatvā ānandattheraṃ āmantesi ‘‘ānanda, udakasāṭikaṃ āhara, jetavanapokkharaṇiyaṃ nhāyissāmī’’ti. ‘‘Nanu, bhante, jetavanapokkharaṇiyaṃ udakaṃ chinnaṃ, kalalamattameva avasiṭṭha’’nti? ‘‘Ānanda, buddhabalaṃ nāma mahantaṃ, āhara tvaṃ udakasāṭika’’nti. Thero āharitvā adāsi. Satthā ekenantena udakasāṭikaṃ nivāsetvā ekenantena sarīraṃ pārupitvā ‘‘jetavanapokkharaṇiyaṃ nhāyissāmī’’ti sopāne aṭṭhāsi. Taṅkhaṇaññeva sakkassa paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. So ‘‘kiṃ nu kho’’ti āvajjento taṃ kāraṇaṃ ñatvā vassavalāhakadevarājānaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, satthā ‘jetavanapokkharaṇiyaṃ nhāyissāmī’ti dhurasopāne ṭhito, khippaṃ sakalakosalaraṭṭhaṃ ekameghaṃ katvā vassāpehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ekaṃ valāhakaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā meghagītaṃ gāyanto pācīnalokadhātuabhimukho pakkhandi. Pācīnadisābhāge khalamaṇḍalamattaṃ ekaṃ meghapaṭalaṃ uṭṭhāya satapaṭalaṃ sahassapaṭalaṃ hutvā abhitthanantaṃ vijjulatā nicchārentaṃ adhomukhaṃ ṭhapitaudakakumbhākārena vassamānaṃ sakalakosalaraṭṭhaṃ mahoghena viya ajjhotthari. Devo acchinnadhāraṃ vassanto muhutteneva jetavanapokkharaṇiṃ pūresi, dhurasopānaṃ āhacca udakaṃ aṭṭhāsi.

    ஸத்தா² பொக்க²ரணியங் ந்ஹாயித்வா ஸுரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா ஸுக³தமஹாசீவரங் ஏகங்ஸங் கத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ க³ந்த்வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³த்வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன வத்தே த³ஸ்ஸிதே உட்டா²ய மணிஸோபானப²லகே ட²த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா உய்யோஜெத்வா ஸுரபி⁴க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதானங் பி⁴க்கூ²னங் ‘‘பஸ்ஸதா²வுஸோ, த³ஸப³லஸ்ஸ க²ந்திமெத்தானுத்³த³யஸம்பத்திங், விவித⁴ஸஸ்ஸேஸு மிலாயந்தேஸு நானாஜலாஸயேஸு ஸுஸ்ஸந்தேஸு மச்ச²கச்ச²பேஸு மஹாது³க்க²ங் பாபுணந்தேஸு காருஞ்ஞங் படிச்ச ‘மஹாஜனங் து³க்கா² மோசெஸ்ஸாமீ’தி உத³கஸாடிகங் நிவாஸெத்வா ஜேதவனபொக்க²ரணியா து⁴ரஸோபானே ட²த்வா முஹுத்தேன ஸகலகோஸலரட்ட²ங் மஹோகே⁴ன ஓபிலாபெந்தோ விய தே³வங் வஸ்ஸாபெத்வா மஹாஜனங் காயிகசேதஸிகது³க்க²தோ மோசெத்வா விஹாரங் பவிட்டோ²’’தி கதா²ய வத்தமானாய க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா த⁴ம்மஸப⁴ங் ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ மஹாஜனே கிலமந்தே தே³வங் வஸ்ஸாபேதி, புப்³பே³ திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா மச்ச²ராஜகாலேபி வஸ்ஸாபேஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Satthā pokkharaṇiyaṃ nhāyitvā surattadupaṭṭaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā sugatamahācīvaraṃ ekaṃsaṃ katvā bhikkhusaṅghaparivuto gantvā gandhakuṭipariveṇe paññattavarabuddhāsane nisīditvā bhikkhusaṅghena vatte dassite uṭṭhāya maṇisopānaphalake ṭhatvā bhikkhusaṅghassa ovādaṃ datvā uyyojetvā surabhigandhakuṭiṃ pavisitvā dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappetvā sāyanhasamaye dhammasabhāyaṃ sannipatitānaṃ bhikkhūnaṃ ‘‘passathāvuso, dasabalassa khantimettānuddayasampattiṃ, vividhasassesu milāyantesu nānājalāsayesu sussantesu macchakacchapesu mahādukkhaṃ pāpuṇantesu kāruññaṃ paṭicca ‘mahājanaṃ dukkhā mocessāmī’ti udakasāṭikaṃ nivāsetvā jetavanapokkharaṇiyā dhurasopāne ṭhatvā muhuttena sakalakosalaraṭṭhaṃ mahoghena opilāpento viya devaṃ vassāpetvā mahājanaṃ kāyikacetasikadukkhato mocetvā vihāraṃ paviṭṭho’’ti kathāya vattamānāya gandhakuṭito nikkhamitvā dhammasabhaṃ āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva mahājane kilamante devaṃ vassāpeti, pubbe tiracchānayoniyaṃ nibbattitvā maccharājakālepi vassāpesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே இமஸ்மிங்யேவ கோஸலரட்டே² இமிஸ்ஸா ஸாவத்தி²யா இமஸ்மிங்யேவ ஜேதவனபொக்க²ரணிட்டா²னே ஏகா வல்லிக³ஹனபரிக்கி²த்தா கந்த³ரா அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ மச்ச²யோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா மச்ச²க³ணபரிவுதோ தத்த² படிவஸதி. யதா² பன இதா³னி, ஏவமேவ ததா³பி தஸ்மிங் ரட்டே² தே³வோ ந வஸ்ஸி, மனுஸ்ஸானங் ஸஸ்ஸானி மிலாயிங்ஸு, வாபிதளாககந்த³ராதீ³ஸு உத³கங் சி²ஜ்ஜி, மச்ச²கச்ச²பா கலலக³ஹனங் பவிஸிங்ஸு. இமிஸ்ஸாபி கந்த³ராய மச்ச²கச்ச²பா கலலக³ஹனங் பவிஸித்வா தஸ்மிங் தஸ்மிங் டா²னே நிலீயிங்ஸு. காகாத³யோ துண்டே³ன கொட்டெத்வா நீஹரித்வா கா²தி³ங்ஸு.

    Atīte imasmiṃyeva kosalaraṭṭhe imissā sāvatthiyā imasmiṃyeva jetavanapokkharaṇiṭṭhāne ekā valligahanaparikkhittā kandarā ahosi. Tadā bodhisatto macchayoniyaṃ nibbattitvā macchagaṇaparivuto tattha paṭivasati. Yathā pana idāni, evameva tadāpi tasmiṃ raṭṭhe devo na vassi, manussānaṃ sassāni milāyiṃsu, vāpitaḷākakandarādīsu udakaṃ chijji, macchakacchapā kalalagahanaṃ pavisiṃsu. Imissāpi kandarāya macchakacchapā kalalagahanaṃ pavisitvā tasmiṃ tasmiṃ ṭhāne nilīyiṃsu. Kākādayo tuṇḍena koṭṭetvā nīharitvā khādiṃsu.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ஞாதிஸங்க⁴ஸ்ஸ தங் ப்³யஸனங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் தேஸங் து³க்க²ங் ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ மோசேதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², ஸச்சகிரியங் கத்வா தே³வங் வஸ்ஸாபெத்வா ஞாதகே மரணது³க்கா² மோசெஸ்ஸாமீ’’தி காளவண்ணங் கத்³த³மங் த்³விதா⁴ வியூஹித்வா நிக்க²மித்வா அஞ்ஜனருக்க²ஸாரக⁴டிகவண்ணோ மஹாமச்சோ² ஸுதோ⁴தலோஹிதங்க³மணிகு³ளஸதி³ஸானி அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா ஆகாஸங் உல்லோகெத்வா பஜ்ஜுன்னதே³வராஜஸ்ஸ ஸத்³த³ங் த³த்வா ‘‘போ⁴ பஜ்ஜுன்ன, அஹங் ஞாதகே நிஸ்ஸாய து³க்கி²தோ, த்வங் மயி ஸீலவந்தே கிலமந்தே கஸ்மா தே³வங் ந வஸ்ஸாபேஸி? மயா ஸமானஜாதிகானங் கா²த³னட்டா²னே நிப்³ப³த்தித்வா தண்டு³லப்பமாணம்பி மச்ச²ங் ஆதி³ங் கத்வா கா²தி³தபுப்³போ³ நாம நத்தி², அஞ்ஞோபி மே பாணோ ஜீவிதா ந வோரோபிதபுப்³போ³, இமினா ஸச்சேன தே³வங் வஸ்ஸாபெத்வா ஞாதிஸங்க⁴ங் மே து³க்கா² மோசேஹீ’’தி வத்வா பரிசாரகசேடகங் ஆணாபெந்தோ விய பஜ்ஜுன்னதே³வராஜானங் ஆலபந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto ñātisaṅghassa taṃ byasanaṃ disvā ‘‘imaṃ tesaṃ dukkhaṃ ṭhapetvā maṃ añño mocetuṃ samattho nāma natthi, saccakiriyaṃ katvā devaṃ vassāpetvā ñātake maraṇadukkhā mocessāmī’’ti kāḷavaṇṇaṃ kaddamaṃ dvidhā viyūhitvā nikkhamitvā añjanarukkhasāraghaṭikavaṇṇo mahāmaccho sudhotalohitaṅgamaṇiguḷasadisāni akkhīni ummīletvā ākāsaṃ ulloketvā pajjunnadevarājassa saddaṃ datvā ‘‘bho pajjunna, ahaṃ ñātake nissāya dukkhito, tvaṃ mayi sīlavante kilamante kasmā devaṃ na vassāpesi? Mayā samānajātikānaṃ khādanaṭṭhāne nibbattitvā taṇḍulappamāṇampi macchaṃ ādiṃ katvā khāditapubbo nāma natthi, aññopi me pāṇo jīvitā na voropitapubbo, iminā saccena devaṃ vassāpetvā ñātisaṅghaṃ me dukkhā mocehī’’ti vatvā paricārakaceṭakaṃ āṇāpento viya pajjunnadevarājānaṃ ālapanto imaṃ gāthamāha –

    75.

    75.

    ‘‘அபி⁴த்த²னய பஜ்ஜுன்ன, நிதி⁴ங் காகஸ்ஸ நாஸய;

    ‘‘Abhitthanaya pajjunna, nidhiṃ kākassa nāsaya;

    காகங் ஸோகாய ரந்தே⁴ஹி, மஞ்ச ஸோகா பமோசயா’’தி.

    Kākaṃ sokāya randhehi, mañca sokā pamocayā’’ti.

    தத்த² அபி⁴த்த²னய பஜ்ஜுன்னாதி பஜ்ஜுன்னோ வுச்சதி மேகோ⁴, அயங் பன மேக⁴வஸேன லத்³த⁴னாமங் வஸ்ஸவலாஹகதே³வராஜானங் ஆலபதி. அயங் கிரஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ – தே³வோ நாம அனபி⁴த்த²னந்தோ விஜ்ஜுலதா அனிச்சா²ரெந்தோ வஸ்ஸந்தோபி ந ஸோப⁴தி, தஸ்மா த்வங் அபி⁴த்த²னந்தோ விஜ்ஜுலதா நிச்சா²ரெந்தோ வஸ்ஸாபேஹீதி. நிதி⁴ங் காகஸ்ஸ நாஸயாதி காகா கலலங் பவிஸித்வா டி²தே மச்சே² துண்டே³ன கொட்டெத்வா நீஹரித்வா கா²த³ந்தி, தஸ்மா தேஸங் அந்தோகலலே மச்சா² ‘‘நிதீ⁴’’தி வுச்சந்தி, தங் காகஸங்க⁴ஸ்ஸ நிதி⁴ங் தே³வங் வஸ்ஸாபெந்தோ உத³கேன படிச்சா²தெ³த்வா நாஸேஹீதி. காகங் ஸோகாய ரந்தே⁴ஹீதி காகஸங்கோ⁴ இமிஸ்ஸா கந்த³ராய உத³கேன புண்ணாய மச்சே² அலப⁴மானோ ஸோசிஸ்ஸதி, தங் காகக³ணங் த்வங் இமங் கந்த³ரங் பூரெந்தோ ஸோகாய ரந்தே⁴ஹி, ஸோகஸ்ஸத்தா²ய மச்ச²ஸ்ஸ அஸ்ஸாஸத்தா²ய தே³வங் வஸ்ஸாபேஹி. யதா² அந்தோனிஜ்ஜா²னலக்க²ணங் ஸோகங் பாபுணாதி, ஏவங் கரோஹீதி அத்தோ², மஞ்ச ஸோகா பமோசயாதி எத்த² -காரோ ஸம்பிண்ட³னத்தோ², மஞ்ச மம ஞாதகே ச ஸப்³பே³வ இமம்ஹா மரணஸோகா மோசேஹீதி.

    Tattha abhitthanaya pajjunnāti pajjunno vuccati megho, ayaṃ pana meghavasena laddhanāmaṃ vassavalāhakadevarājānaṃ ālapati. Ayaṃ kirassa adhippāyo – devo nāma anabhitthananto vijjulatā anicchārento vassantopi na sobhati, tasmā tvaṃ abhitthananto vijjulatā nicchārento vassāpehīti. Nidhiṃ kākassa nāsayāti kākā kalalaṃ pavisitvā ṭhite macche tuṇḍena koṭṭetvā nīharitvā khādanti, tasmā tesaṃ antokalale macchā ‘‘nidhī’’ti vuccanti, taṃ kākasaṅghassa nidhiṃ devaṃ vassāpento udakena paṭicchādetvā nāsehīti. Kākaṃ sokāya randhehīti kākasaṅgho imissā kandarāya udakena puṇṇāya macche alabhamāno socissati, taṃ kākagaṇaṃ tvaṃ imaṃ kandaraṃ pūrento sokāya randhehi, sokassatthāya macchassa assāsatthāya devaṃ vassāpehi. Yathā antonijjhānalakkhaṇaṃ sokaṃ pāpuṇāti, evaṃ karohīti attho, mañca sokā pamocayāti ettha ca-kāro sampiṇḍanattho, mañca mama ñātake ca sabbeva imamhā maraṇasokā mocehīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ பரிசாரகசேடகங் ஆணாபெந்தோ விய பஜ்ஜுன்னங் ஆலபித்வா ஸகலகோஸலரட்டே² மஹாவஸ்ஸங் வஸ்ஸாபெத்வா மஹாஜனங் மரணது³க்கா² மோசெத்வா ஜீவிதபரியோஸானே யதா²கம்மங் க³தோ.

    Evaṃ bodhisatto paricārakaceṭakaṃ āṇāpento viya pajjunnaṃ ālapitvā sakalakosalaraṭṭhe mahāvassaṃ vassāpetvā mahājanaṃ maraṇadukkhā mocetvā jīvitapariyosāne yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ தே³வங் வஸ்ஸாபேதி, புப்³பே³ மச்ச²யோனியங் நிப்³ப³த்தோபி வஸ்ஸாபேஸியேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மச்ச²க³ணா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹேஸுங், பஜ்ஜுன்னதே³வராஜா ஆனந்தோ³, மச்ச²ராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva devaṃ vassāpeti, pubbe macchayoniyaṃ nibbattopi vassāpesiyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā macchagaṇā buddhaparisā ahesuṃ, pajjunnadevarājā ānando, maccharājā pana ahameva ahosi’’nti.

    மச்ச²ஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Macchajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 75. மச்ச²ஜாதகங் • 75. Macchajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact