Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    10. மச்ச²ராஜசரியா

    10. Maccharājacariyā

    83.

    83.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, மச்ச²ராஜா மஹாஸரே;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, maccharājā mahāsare;

    உண்ஹே ஸூரியஸந்தாபே, ஸரே உத³க கீ²யத².

    Uṇhe sūriyasantāpe, sare udaka khīyatha.

    84.

    84.

    ‘‘ததோ காகா ச கி³ஜ்ஜா² ச, கங்கா 1 குலலஸேனகா;

    ‘‘Tato kākā ca gijjhā ca, kaṅkā 2 kulalasenakā;

    ப⁴க்க²யந்தி தி³வாரத்திங், மச்சே² உபனிஸீதி³ய.

    Bhakkhayanti divārattiṃ, macche upanisīdiya.

    85.

    85.

    ‘‘ஏவங் சிந்தேஸஹங் தத்த², ஸஹ ஞாதீஹி பீளிதோ;

    ‘‘Evaṃ cintesahaṃ tattha, saha ñātīhi pīḷito;

    ‘கேன நு கோ² உபாயேன, ஞாதீ து³க்கா² பமோசயே’.

    ‘Kena nu kho upāyena, ñātī dukkhā pamocaye’.

    86.

    86.

    ‘‘விசிந்தயித்வா த⁴ம்மத்த²ங், ஸச்சங் அத்³த³ஸ பஸ்ஸயங்;

    ‘‘Vicintayitvā dhammatthaṃ, saccaṃ addasa passayaṃ;

    ஸச்சே ட²த்வா பமோசேஸிங், ஞாதீனங் தங் அதிக்க²யங்.

    Sacce ṭhatvā pamocesiṃ, ñātīnaṃ taṃ atikkhayaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘அனுஸ்ஸரித்வா ஸதங் த⁴ம்மங், பரமத்த²ங் விசிந்தயங்;

    ‘‘Anussaritvā sataṃ dhammaṃ, paramatthaṃ vicintayaṃ;

    அகாஸி ஸச்சகிரியங், யங் லோகே து⁴வஸஸ்ஸதங்.

    Akāsi saccakiriyaṃ, yaṃ loke dhuvasassataṃ.

    88.

    88.

    ‘‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    ‘‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச, ஏகபாணம்பி ஹிங்ஸிதங்.

    Nābhijānāmi sañcicca, ekapāṇampi hiṃsitaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘‘ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, பஜ்ஜுன்னோ அபி⁴வஸ்ஸது;

    ‘‘‘Etena saccavajjena, pajjunno abhivassatu;

    அபி⁴த்த²னய பஜ்ஜுன்ன, நிதி⁴ங் காகஸ்ஸ நாஸய;

    Abhitthanaya pajjunna, nidhiṃ kākassa nāsaya;

    காகங் ஸோகாய ரந்தே⁴ஹி, மச்சே² ஸோகா பமோசய’.

    Kākaṃ sokāya randhehi, macche sokā pamocaya’.

    90.

    90.

    ‘‘ஸஹகதே ஸச்சவரே, பஜ்ஜுன்னோ அபி⁴க³ஜ்ஜிய;

    ‘‘Sahakate saccavare, pajjunno abhigajjiya;

    த²லங் நின்னஞ்ச பூரெந்தோ, க²ணேன அபி⁴வஸ்ஸத².

    Thalaṃ ninnañca pūrento, khaṇena abhivassatha.

    91.

    91.

    ‘‘ஏவரூபங் ஸச்சவரங், கத்வா வீரியமுத்தமங்;

    ‘‘Evarūpaṃ saccavaraṃ, katvā vīriyamuttamaṃ;

    வஸ்ஸாபேஸிங் மஹாமேக⁴ங், ஸச்சதேஜப³லஸ்ஸிதோ;

    Vassāpesiṃ mahāmeghaṃ, saccatejabalassito;

    ஸச்சேன மே ஸமோ நத்தி², ஏஸா மே ஸச்சபாரமீ’’தி.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    மச்ச²ராஜசரியங் த³ஸமங்.

    Maccharājacariyaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ப³கா (ஸீ॰)
    2. bakā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 10. மச்ச²ராஜசரியாவண்ணனா • 10. Maccharājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact