Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    4. மச்சுபாஸமுத்திபஞ்ஹோ

    4. Maccupāsamuttipañho

    4. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பா⁴ஸிதம்பேதங் ப⁴க³வதா –

    4. ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ bhagavatā –

    ‘‘‘ந அந்தலிக்கே² ந ஸமுத்³த³மஜ்ஜே², ந பப்³ப³தானங் விவரங் பவிஸ்ஸ;

    ‘‘‘Na antalikkhe na samuddamajjhe, na pabbatānaṃ vivaraṃ pavissa;

    ந விஜ்ஜதீ ஸோ ஜக³திப்பதே³ஸோ, யத்த²ட்டி²தோ முச்செய்ய மச்சுபாஸா’தி.

    Na vijjatī so jagatippadeso, yatthaṭṭhito mucceyya maccupāsā’ti.

    ‘‘புன ப⁴க³வதா பரித்தா ச உத்³தி³ட்டா². ஸெய்யதி²த³ங், ரதனஸுத்தங் மெத்தஸுத்தங் க²ந்த⁴பரித்தங் மோரபரித்தங் த⁴ஜக்³க³பரித்தங் ஆடானாடியபரித்தங் அங்கு³லிமாலபரித்தங். யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஆகாஸக³தோபி ஸமுத்³த³மஜ்ஜ²க³தோபி பாஸாத³குடிலேணகு³ஹாபப்³பா⁴ரத³ரிபி³லகி³ரி விவரபப்³ப³தந்தரக³தோபி ந முச்சதி மச்சுபாஸா, தேன ஹி பரித்தகம்மங் மிச்சா². யதி³ பரித்தகரணேன மச்சுபாஸா பரிமுத்தி ப⁴வதி, தேன ஹி ‘ந அந்தலிக்கே²…பே॰… மச்சுபாஸா’தி தம்பி வசனங் மிச்சா². அயம்பி உப⁴தோ கோடிகோ பஞ்ஹோ க³ண்டி²தோபி க³ண்டி²தரோ தவானுப்பத்தோ, ஸோ தயா நிப்³பா³ஹிதப்³போ³’’தி.

    ‘‘Puna bhagavatā parittā ca uddiṭṭhā. Seyyathidaṃ, ratanasuttaṃ mettasuttaṃ khandhaparittaṃ moraparittaṃ dhajaggaparittaṃ āṭānāṭiyaparittaṃ aṅgulimālaparittaṃ. Yadi, bhante nāgasena, ākāsagatopi samuddamajjhagatopi pāsādakuṭileṇaguhāpabbhāradaribilagiri vivarapabbatantaragatopi na muccati maccupāsā, tena hi parittakammaṃ micchā. Yadi parittakaraṇena maccupāsā parimutti bhavati, tena hi ‘na antalikkhe…pe… maccupāsā’ti tampi vacanaṃ micchā. Ayampi ubhato koṭiko pañho gaṇṭhitopi gaṇṭhitaro tavānuppatto, so tayā nibbāhitabbo’’ti.

    ‘‘பா⁴ஸிதம்பேதங் , மஹாராஜ, ப⁴க³வதா ‘ந அந்தலிக்கே²…பே॰… மச்சுபாஸா’தி, பரித்தா ச ப⁴க³வதா உத்³தி³ட்டா², தஞ்ச பன ஸாவஸேஸாயுகஸ்ஸ வயஸம்பன்னஸ்ஸ அபேதகம்மாவரணஸ்ஸ, நத்தி², மஹாராஜ, கீ²ணாயுகஸ்ஸ டி²தியா கிரியா வா உபக்கமோ வா.

    ‘‘Bhāsitampetaṃ , mahārāja, bhagavatā ‘na antalikkhe…pe… maccupāsā’ti, parittā ca bhagavatā uddiṭṭhā, tañca pana sāvasesāyukassa vayasampannassa apetakammāvaraṇassa, natthi, mahārāja, khīṇāyukassa ṭhitiyā kiriyā vā upakkamo vā.

    ‘‘யதா² மஹாராஜ மதஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஸுக்க²ஸ்ஸ கோளாபஸ்ஸ நிஸ்னேஹஸ்ஸ உபருத்³த⁴ஜீவிதஸ்ஸ க³தாயுஸங்கா²ரஸ்ஸ கும்ப⁴ஸஹஸ்ஸேனபி உத³கே ஆகிரந்தே அல்லத்தங் வா பல்லவிதஹரிதபா⁴வோ வா ந ப⁴வெய்ய. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, பே⁴ஸஜ்ஜபரித்தகம்மேன நத்தி² கீ²ணாயுகஸ்ஸ டி²தியா கிரியா வா உபக்கமோ வா, யானி தானி, மஹாராஜ, மஹியா ஓஸதா⁴னி பே⁴ஸஜ்ஜானி, தானிபி கீ²ணாயுகஸ்ஸ அகிச்சகரானி ப⁴வந்தி. ஸாவஸேஸாயுகங், மஹாராஜ, வயஸம்பன்னங் அபேதகம்மாவரணங் பரித்தங் ரக்க²தி கோ³பேதி, தஸ்ஸத்தா²ய ப⁴க³வதா பரித்தா உத்³தி³ட்டா².

    ‘‘Yathā mahārāja matassa rukkhassa sukkhassa koḷāpassa nisnehassa uparuddhajīvitassa gatāyusaṅkhārassa kumbhasahassenapi udake ākirante allattaṃ vā pallavitaharitabhāvo vā na bhaveyya. Evameva kho, mahārāja, bhesajjaparittakammena natthi khīṇāyukassa ṭhitiyā kiriyā vā upakkamo vā, yāni tāni, mahārāja, mahiyā osadhāni bhesajjāni, tānipi khīṇāyukassa akiccakarāni bhavanti. Sāvasesāyukaṃ, mahārāja, vayasampannaṃ apetakammāvaraṇaṃ parittaṃ rakkhati gopeti, tassatthāya bhagavatā parittā uddiṭṭhā.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, கஸ்ஸகோ பரிபக்கே த⁴ஞ்ஞே மதே ஸஸ்ஸனாளே உத³கப்பவேஸனங் வாரெய்ய, யங் பன ஸஸ்ஸங் தருணங் மேக⁴ஸன்னிப⁴ங் வயஸம்பன்னங், தங் உத³கவட்³டி⁴யா வட்³ட⁴தி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, கீ²ணாயுகஸ்ஸ பே⁴ஸஜ்ஜபரித்தகிரியா ட²பிதா படிக்கி²த்தா , யே பன தே மனுஸ்ஸா ஸாவஸேஸாயுகா வயஸம்பன்னா, தேஸங் அத்தா²ய பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜானி ப⁴ணிதானி, தே பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜேஹி வட்³ட⁴ந்தீ’’தி.

    ‘‘Yathā, mahārāja, kassako paripakke dhaññe mate sassanāḷe udakappavesanaṃ vāreyya, yaṃ pana sassaṃ taruṇaṃ meghasannibhaṃ vayasampannaṃ, taṃ udakavaḍḍhiyā vaḍḍhati. Evameva kho, mahārāja, khīṇāyukassa bhesajjaparittakiriyā ṭhapitā paṭikkhittā , ye pana te manussā sāvasesāyukā vayasampannā, tesaṃ atthāya parittabhesajjāni bhaṇitāni, te parittabhesajjehi vaḍḍhantī’’ti.

    ‘‘யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கீ²ணாயுகோ மரதி, ஸாவஸேஸாயுகோ ஜீவதி, தேன ஹி பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜானி நிரத்த²கானி ஹொந்தீ’’தி? ‘‘தி³ட்ட²புப்³போ³ பன தயா, மஹாராஜ, கோசி ரோகோ³ பே⁴ஸஜ்ஜேஹி படினிவத்திதோ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, அனேகஸதானி தி³ட்டா²னீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, ‘பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜகிரியா நிரத்த²கா’தி யங் வசனங், தங் மிச்சா² ப⁴வதீ’’தி.

    ‘‘Yadi, bhante nāgasena, khīṇāyuko marati, sāvasesāyuko jīvati, tena hi parittabhesajjāni niratthakāni hontī’’ti? ‘‘Diṭṭhapubbo pana tayā, mahārāja, koci rogo bhesajjehi paṭinivattito’’ti? ‘‘Āma, bhante, anekasatāni diṭṭhānī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, ‘parittabhesajjakiriyā niratthakā’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā bhavatī’’ti.

    ‘‘தி³ஸ்ஸந்தி , ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, வேஜ்ஜானங் உபக்கமா பே⁴ஸஜ்ஜபானானுலேபா, தேன தேஸங் உபக்கமேன ரோகோ³ படினிவத்ததீ’’தி. ‘‘பரித்தானம்பி, மஹாராஜ, பவத்தீயமானானங் ஸத்³தோ³ ஸுய்யதி, ஜிவ்ஹா ஸுக்க²தி, ஹத³யங் ப்³யாவட்டதி, கண்டோ² ஆதுரதி. தேன தேஸங் பவத்தேன ஸப்³பே³ ப்³யாத⁴யோ வூபஸமந்தி, ஸப்³பா³ ஈதியோ அபக³ச்ச²ந்தீதி.

    ‘‘Dissanti , bhante nāgasena, vejjānaṃ upakkamā bhesajjapānānulepā, tena tesaṃ upakkamena rogo paṭinivattatī’’ti. ‘‘Parittānampi, mahārāja, pavattīyamānānaṃ saddo suyyati, jivhā sukkhati, hadayaṃ byāvaṭṭati, kaṇṭho āturati. Tena tesaṃ pavattena sabbe byādhayo vūpasamanti, sabbā ītiyo apagacchantīti.

    ‘‘தி³ட்ட²புப்³போ³ பன தயா, மஹாராஜ, கோசி அஹினா த³ட்டோ² மந்தபதே³ன விஸங் பாதீயமானோ விஸங் சிக்க²ஸ்ஸந்தோ உத்³த⁴மதோ⁴ ஆசமயமானோ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே , அஜ்ஜேதரஹிபி தங் லோகே வத்ததீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, ‘பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜகிரியா நிரத்த²கா’தி யங் வசனங், தங் மிச்சா² ப⁴வதி. கதபரித்தஞ்ஹி, மஹாராஜ, புரிஸங் ட³ங்ஸிதுகாமோ அஹி ந ட³ங்ஸதி, விவடங் முக²ங் பித³ஹதி, சோரானங் உக்கி²த்தலகு³ளம்பி ந ஸம்ப⁴வதி, தே லகு³ளங் முஞ்சித்வா பேமங் கரொந்தி, குபிதோபி ஹத்தி²னாகோ³ ஸமாக³ந்த்வா உபரமதி, பஜ்ஜலிதமஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴பி உபக³ந்த்வா நிப்³பா³யதி, விஸங் ஹலாஹலம்பி கா²யிதங் அக³த³ங் ஸம்பஜ்ஜதி, ஆஹாரத்த²ங் வா ப²ரதி, வத⁴கா ஹந்துகாமா உபக³ந்த்வா தா³ஸபூ⁴தா ஸம்பஜ்ஜந்தி, அக்கந்தோபி பாஸோ ந ஸங்வரதி 1.

    ‘‘Diṭṭhapubbo pana tayā, mahārāja, koci ahinā daṭṭho mantapadena visaṃ pātīyamāno visaṃ cikkhassanto uddhamadho ācamayamāno’’ti? ‘‘Āma, bhante , ajjetarahipi taṃ loke vattatī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, ‘parittabhesajjakiriyā niratthakā’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā bhavati. Kataparittañhi, mahārāja, purisaṃ ḍaṃsitukāmo ahi na ḍaṃsati, vivaṭaṃ mukhaṃ pidahati, corānaṃ ukkhittalaguḷampi na sambhavati, te laguḷaṃ muñcitvā pemaṃ karonti, kupitopi hatthināgo samāgantvā uparamati, pajjalitamahāaggikkhandhopi upagantvā nibbāyati, visaṃ halāhalampi khāyitaṃ agadaṃ sampajjati, āhāratthaṃ vā pharati, vadhakā hantukāmā upagantvā dāsabhūtā sampajjanti, akkantopi pāso na saṃvarati 2.

    ‘‘ஸுதபுப்³ப³ங் பன தயா, மஹாராஜ, ‘மோரஸ்ஸ கதபரித்தஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸஸதானி லுத்³த³கோ நாஸக்கி² பாஸங் உபனேதுங், அகதபரித்தஸ்ஸ தங் யேவ தி³வஸங் பாஸங் உபனேஸீ’’தி ? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸுய்யதி, அப்³பு⁴க்³க³தோ ஸோ ஸத்³தோ³ ஸதே³வகே லோகே’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ ‘பரித்தபே⁴ஸஜ்ஜகிரியா நிரத்த²கா’தி யங் வசனங், தங் மிச்சா² ப⁴வதி.

    ‘‘Sutapubbaṃ pana tayā, mahārāja, ‘morassa kataparittassa sattavassasatāni luddako nāsakkhi pāsaṃ upanetuṃ, akataparittassa taṃ yeva divasaṃ pāsaṃ upanesī’’ti ? ‘‘Āma, bhante, suyyati, abbhuggato so saddo sadevake loke’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja ‘parittabhesajjakiriyā niratthakā’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā bhavati.

    ‘‘ஸுதபுப்³ப³ங் பன தயா, மஹாராஜ, ‘தா³னவோ ப⁴ரியங் பரிரக்க²ந்தோ ஸமுக்³கே³ பக்கி²பித்வா கி³லித்வா குச்சி²னா பரிஹரதி, அதே²கோ விஜ்ஜாத⁴ரோ தஸ்ஸ தா³னவஸ்ஸ முகே²ன பவிஸித்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமதி, யதா³ ஸோ தா³னவோ அஞ்ஞாஸி, அத² ஸமுக்³க³ங் வமித்வா விவரி, ஸஹ ஸமுக்³கே³ விவடே விஜ்ஜாத⁴ரோ யதா²காமங் 3 பக்காமீ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸுய்யதி, அப்³பு⁴க்³க³தோ ஸோபி ஸத்³தோ³ ஸதே³வகே லோகே’’தி. ‘‘நனு ஸோ, மஹாராஜ, விஜ்ஜாத⁴ரோ பரித்தப³லேன 4 க³ஹணா முத்தோ’’தி. ‘‘ஆம ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, அத்தி² பரித்தப³லங்.

    ‘‘Sutapubbaṃ pana tayā, mahārāja, ‘dānavo bhariyaṃ parirakkhanto samugge pakkhipitvā gilitvā kucchinā pariharati, atheko vijjādharo tassa dānavassa mukhena pavisitvā tāya saddhiṃ abhiramati, yadā so dānavo aññāsi, atha samuggaṃ vamitvā vivari, saha samugge vivaṭe vijjādharo yathākāmaṃ 5 pakkāmī’’ti? ‘‘Āma, bhante, suyyati, abbhuggato sopi saddo sadevake loke’’ti. ‘‘Nanu so, mahārāja, vijjādharo parittabalena 6 gahaṇā mutto’’ti. ‘‘Āma bhante’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, atthi parittabalaṃ.

    ‘‘ஸுதபுப்³ப³ங் பன தயா, மஹாராஜ, ‘அபரோபி விஜ்ஜாத⁴ரோ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அந்தேபுரே மஹேஸியா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்பது³ட்டோ² 7 க³ஹணப்பத்தோ ஸமானோ க²ணேன அத³ஸ்ஸனங் க³தோ மந்தப³லேனா’’தி. ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸுய்யதீ’’தி. ‘‘நனு ஸோ, மஹாராஜ, விஜ்ஜாத⁴ரோ பரித்தப³லேன க³ஹணா முத்தோ’’தி? ‘‘ஆம ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, அத்தி² பரித்தப³ல’’ந்தி.

    ‘‘Sutapubbaṃ pana tayā, mahārāja, ‘aparopi vijjādharo bārāṇasirañño antepure mahesiyā saddhiṃ sampaduṭṭho 8 gahaṇappatto samāno khaṇena adassanaṃ gato mantabalenā’’ti. ‘‘Āma, bhante, suyyatī’’ti. ‘‘Nanu so, mahārāja, vijjādharo parittabalena gahaṇā mutto’’ti? ‘‘Āma bhante’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, atthi parittabala’’nti.

    ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ‘கிங் ஸப்³பே³ யேவ பரித்தங் ரக்க²தீ’தி? ‘‘ஏகச்சே, மஹாராஜ, ரக்க²தி, ஏகச்சே ந ரக்க²தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பரித்தங் ந ஸப்³ப³த்தி²க’’ந்தி? ‘‘அபி நு கோ², மஹாராஜ, போ⁴ஜனங் ஸப்³பே³ஸங் ஜீவிதங் ரக்க²தீ’’தி? ‘‘ஏகச்சே, ப⁴ந்தே , ரக்க²தி, ஏகச்சே ந ரக்க²தீ’’தி. ‘‘கிங் காரணா’’தி. ‘‘யதோ, ப⁴ந்தே, ஏகச்சே தங் யேவ போ⁴ஜனங் அதிபு⁴ஞ்ஜித்வா விஸூசிகாய மரந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, போ⁴ஜனங் ந ஸப்³பே³ஸங் ஜீவிதங் ரக்க²தீ’’தி? ‘‘த்³வீஹி, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, காரணேஹி போ⁴ஜனங் ஜீவிதங் ஹரதி அதிபு⁴த்தேன வா உஸ்மாது³ப்³ப³லதாய வா, ஆயுத³த³ங், ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, போ⁴ஜனங் து³ருபசாரேன ஜீவிதங் ஹரதீ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, பரித்தங் ஏகச்சே ரக்க²தி, ஏகச்சே ந ரக்க²தி.

    ‘‘Bhante nāgasena, ‘kiṃ sabbe yeva parittaṃ rakkhatī’ti? ‘‘Ekacce, mahārāja, rakkhati, ekacce na rakkhatī’’ti. ‘‘Tena hi, bhante nāgasena, parittaṃ na sabbatthika’’nti? ‘‘Api nu kho, mahārāja, bhojanaṃ sabbesaṃ jīvitaṃ rakkhatī’’ti? ‘‘Ekacce, bhante , rakkhati, ekacce na rakkhatī’’ti. ‘‘Kiṃ kāraṇā’’ti. ‘‘Yato, bhante, ekacce taṃ yeva bhojanaṃ atibhuñjitvā visūcikāya marantī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, bhojanaṃ na sabbesaṃ jīvitaṃ rakkhatī’’ti? ‘‘Dvīhi, bhante nāgasena, kāraṇehi bhojanaṃ jīvitaṃ harati atibhuttena vā usmādubbalatāya vā, āyudadaṃ, bhante nāgasena, bhojanaṃ durupacārena jīvitaṃ haratī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, parittaṃ ekacce rakkhati, ekacce na rakkhati.

    ‘‘தீஹி, மஹாராஜ, காரணேஹி பரித்தங் ந ரக்க²தி கம்மாவரணேன, கிலேஸாவரணேன, அஸத்³த³ஹனதாய. ஸத்தானுரக்க²ணங், மஹாராஜ, பரித்தங் அத்தனா கதேன ஆரக்க²ங் ஜஹதி, யதா², மஹாராஜ, மாதா புத்தங் குச்சி²க³தங் போஸேதி, ஹிதேன உபசாரேன ஜனேதி, ஜனயித்வா அஸுசிமலஸிங்கா⁴ணிகமபனெத்வா உத்தமவரஸுக³ந்த⁴ங் உபலிம்பதி, ஸோ அபரேன ஸமயேன பரேஸங் புத்தே அக்கோஸந்தே வா பஹரந்தே வா பஹாரங் தே³தி. தே தஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா பரிஸாய ஆகட்³டி⁴த்வா தங் க³ஹெத்வா ஸாமினோ உபனெந்தி, யதி³ பன தஸ்ஸா புத்தோ அபரத்³தோ⁴ ஹோதி வேலாதிவத்தோ. அத² நங் ஸாமினோ மனுஸ்ஸா ஆகட்³ட⁴யமானா த³ண்ட³முக்³க³ரஜாணுமுட்டீ²ஹி தாளெந்தி போதெ²ந்தி, அபி நு கோ², மஹாராஜ, தஸ்ஸ மாதா லப⁴தி ஆகட்³ட⁴னபரிகட்³ட⁴னங் கா³ஹங் ஸாமினோ உபனயனங் காது’’ந்தி? ‘‘ந ஹி ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கேன காரணேன, மஹாராஜா’’தி. ‘‘அத்தனோ, ப⁴ந்தே, அபராதே⁴னா’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸத்தானங் ஆரக்க²ங் பரித்தங் அத்தனோ அபராதே⁴ன வஞ்ஜ²ங் கரோதீ’’தி 9. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஸுவினிச்சி²தோ பஞ்ஹோ, க³ஹனங் அக³ஹனங் கதங், அந்த⁴காரோ ஆலோகோ கதோ, வினிவேடி²தங் தி³ட்டி²ஜாலங், த்வங் க³ணிவரபவரமாஸஜ்ஜா’’தி.

    ‘‘Tīhi, mahārāja, kāraṇehi parittaṃ na rakkhati kammāvaraṇena, kilesāvaraṇena, asaddahanatāya. Sattānurakkhaṇaṃ, mahārāja, parittaṃ attanā katena ārakkhaṃ jahati, yathā, mahārāja, mātā puttaṃ kucchigataṃ poseti, hitena upacārena janeti, janayitvā asucimalasiṅghāṇikamapanetvā uttamavarasugandhaṃ upalimpati, so aparena samayena paresaṃ putte akkosante vā paharante vā pahāraṃ deti. Te tassa kujjhitvā parisāya ākaḍḍhitvā taṃ gahetvā sāmino upanenti, yadi pana tassā putto aparaddho hoti velātivatto. Atha naṃ sāmino manussā ākaḍḍhayamānā daṇḍamuggarajāṇumuṭṭhīhi tāḷenti pothenti, api nu kho, mahārāja, tassa mātā labhati ākaḍḍhanaparikaḍḍhanaṃ gāhaṃ sāmino upanayanaṃ kātu’’nti? ‘‘Na hi bhante’’ti. ‘‘Kena kāraṇena, mahārājā’’ti. ‘‘Attano, bhante, aparādhenā’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, sattānaṃ ārakkhaṃ parittaṃ attano aparādhena vañjhaṃ karotī’’ti 10. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, suvinicchito pañho, gahanaṃ agahanaṃ kataṃ, andhakāro āloko kato, viniveṭhitaṃ diṭṭhijālaṃ, tvaṃ gaṇivarapavaramāsajjā’’ti.

    மச்சுபாஸமுத்திபஞ்ஹோ சதுத்தோ².

    Maccupāsamuttipañho catuttho.







    Footnotes:
    1. ந ஸங்சரதி (ஸீ॰)
    2. na saṃcarati (sī.)
    3. யேன காமங் (க॰)
    4. மந்தப³லேன (?)
    5. yena kāmaṃ (ka.)
    6. mantabalena (?)
    7. ஸங்ஸட்டோ² (ஸீ॰)
    8. saṃsaṭṭho (sī.)
    9. காரேதீதி (ஸீ॰)
    10. kāretīti (sī.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact