Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    9. மாக³ண்டி³யஸுத்தவண்ணனா

    9. Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā

    842. தி³ஸ்வான தண்ஹந்தி மாக³ண்டி³யஸுத்தங். கா உப்பத்தி? ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ பச்சூஸஸமயே பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ குரூஸு கம்மாஸத⁴ம்மனிக³மவாஸினோ மாக³ண்டி³யஸ்ஸ நாம ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸபஜாபதிகஸ்ஸ அரஹத்தூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா தாவதே³வ ஸாவத்தி²தோ தத்த² க³ந்த்வா கம்மாஸத⁴ம்மஸ்ஸ அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³ நிஸீதி³ ஸுவண்ணோபா⁴ஸங் முஞ்சமானோ. மாக³ண்டி³யோபி தங்க²ணங் தத்த² முக²தோ⁴வனத்த²ங் க³தோ ஸுவண்ணோபா⁴ஸங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் இத³’’ந்தி இதோ சிதோ ச பெக்க²மானோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா அத்தமனோ அஹோஸி. தஸ்ஸ கிர தீ⁴தா ஸுவண்ணவண்ணா, தங் ப³ஹூ க²த்தியகுமாராத³யோ வாரயந்தா ந லப⁴ந்தி. ப்³ராஹ்மணோ ஏவங்லத்³தி⁴கோ ஹோதி ‘‘ஸமணஸ்ஸேவ நங் ஸுவண்ணவண்ணஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மே தீ⁴தாய ஸமானவண்ணோ, இமஸ்ஸ நங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் உப்பாதே³ஸி. தஸ்மா தி³ஸ்வாவ அத்தமனோ அஹோஸி. ஸோ வேகே³ன க⁴ரங் க³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணிங் ஆஹ – ‘‘போ⁴தி போ⁴தி மயா தீ⁴தாய ஸமானவண்ணோ புரிஸோ தி³ட்டோ², அலங்கரோஹி தா³ரிகங், தஸ்ஸ நங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. ப்³ராஹ்மணியா தா³ரிகங் க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா வத்த²புப்பா²லங்காராதீ³ஹி அலங்கரொந்தியா ஏவ ப⁴க³வதோ பி⁴க்கா²சாரவேலா ஸம்பத்தா. அத² ப⁴க³வா கம்மாஸத⁴ம்மங் பிண்டா³ய பாவிஸி.

    842.Disvānataṇhanti māgaṇḍiyasuttaṃ. Kā uppatti? Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharanto paccūsasamaye buddhacakkhunā lokaṃ volokento kurūsu kammāsadhammanigamavāsino māgaṇḍiyassa nāma brāhmaṇassa sapajāpatikassa arahattūpanissayaṃ disvā tāvadeva sāvatthito tattha gantvā kammāsadhammassa avidūre aññatarasmiṃ vanasaṇḍe nisīdi suvaṇṇobhāsaṃ muñcamāno. Māgaṇḍiyopi taṅkhaṇaṃ tattha mukhadhovanatthaṃ gato suvaṇṇobhāsaṃ disvā ‘‘kiṃ ida’’nti ito cito ca pekkhamāno bhagavantaṃ disvā attamano ahosi. Tassa kira dhītā suvaṇṇavaṇṇā, taṃ bahū khattiyakumārādayo vārayantā na labhanti. Brāhmaṇo evaṃladdhiko hoti ‘‘samaṇasseva naṃ suvaṇṇavaṇṇassa dassāmī’’ti. So bhagavantaṃ disvā ‘‘ayaṃ me dhītāya samānavaṇṇo, imassa naṃ dassāmī’’ti cittaṃ uppādesi. Tasmā disvāva attamano ahosi. So vegena gharaṃ gantvā brāhmaṇiṃ āha – ‘‘bhoti bhoti mayā dhītāya samānavaṇṇo puriso diṭṭho, alaṅkarohi dārikaṃ, tassa naṃ dassāmā’’ti. Brāhmaṇiyā dārikaṃ gandhodakena nhāpetvā vatthapupphālaṅkārādīhi alaṅkarontiyā eva bhagavato bhikkhācāravelā sampattā. Atha bhagavā kammāsadhammaṃ piṇḍāya pāvisi.

    தேபி கோ² தீ⁴தரங் க³ஹெத்வா ப⁴க³வதோ நிஸின்னோகாஸங் அக³மங்ஸு. தத்த² ப⁴க³வந்தங் அதி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணீ இதோ சிதோ ச விலோகெந்தீ ப⁴க³வதோ நிஸஜ்ஜட்டா²னங் திணஸந்தா²ரகங் அத்³த³ஸ. பு³த்³தா⁴னஞ்ச அதி⁴ட்டா²னப³லேன நிஸின்னோகாஸோ பத³னிக்கே²போ ச அப்³யாகுலா ஹொந்தி. ஸா ப்³ராஹ்மணங் ஆஹ – ‘‘ஏஸ, ப்³ராஹ்மண, தஸ்ஸ திணஸந்தா²ரோ’’தி? ‘‘ஆம, போ⁴தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப்³ராஹ்மண, அம்ஹாகங் ஆக³மனகம்மங் ந ஸம்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘கஸ்மா போ⁴தீ’’தி? ‘‘பஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, அப்³யாகுலோ திணஸந்தா²ரோ, நேஸோ காமபோ⁴கி³னோ பரிபு⁴த்தோ’’தி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘மா, போ⁴தி மங்க³லே பரியேஸியமானே அவமங்க³லங் அப⁴ணீ’’தி ஆஹ. புனபி ப்³ராஹ்மணீ இதோ சிதோ ச விசரந்தீ ப⁴க³வதோ பத³னிக்கே²பங் தி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணங் ஆஹ ‘‘அயங் தஸ்ஸ பத³னிக்கே²போ’’தி? ‘‘ஆம, போ⁴தீ’’தி. ‘‘பஸ்ஸ, ப்³ராஹ்மண, பத³னிக்கே²பங், நாயங் ஸத்தோ காமேஸு க³தி⁴தோ’’தி. ‘‘கத²ங் த்வங் போ⁴தி ஜானாஸீ’’தி ச வுத்தா அத்தனோ ஞாணப³லங் த³ஸ்ஸெந்தீ ஆஹ –

    Tepi kho dhītaraṃ gahetvā bhagavato nisinnokāsaṃ agamaṃsu. Tattha bhagavantaṃ adisvā brāhmaṇī ito cito ca vilokentī bhagavato nisajjaṭṭhānaṃ tiṇasanthārakaṃ addasa. Buddhānañca adhiṭṭhānabalena nisinnokāso padanikkhepo ca abyākulā honti. Sā brāhmaṇaṃ āha – ‘‘esa, brāhmaṇa, tassa tiṇasanthāro’’ti? ‘‘Āma, bhotī’’ti. ‘‘Tena hi, brāhmaṇa, amhākaṃ āgamanakammaṃ na sampajjissatī’’ti. ‘‘Kasmā bhotī’’ti? ‘‘Passa, brāhmaṇa, abyākulo tiṇasanthāro, neso kāmabhogino paribhutto’’ti. Brāhmaṇo ‘‘mā, bhoti maṅgale pariyesiyamāne avamaṅgalaṃ abhaṇī’’ti āha. Punapi brāhmaṇī ito cito ca vicarantī bhagavato padanikkhepaṃ disvā brāhmaṇaṃ āha ‘‘ayaṃ tassa padanikkhepo’’ti? ‘‘Āma, bhotī’’ti. ‘‘Passa, brāhmaṇa, padanikkhepaṃ, nāyaṃ satto kāmesu gadhito’’ti. ‘‘Kathaṃ tvaṃ bhoti jānāsī’’ti ca vuttā attano ñāṇabalaṃ dassentī āha –

    ‘‘ரத்தஸ்ஸ ஹி உக்குடிகங் பத³ங் ப⁴வே,

    ‘‘Rattassa hi ukkuṭikaṃ padaṃ bhave,

    து³ட்ட²ஸ்ஸ ஹோதி அனுகட்³டி⁴தங் பத³ங்;

    Duṭṭhassa hoti anukaḍḍhitaṃ padaṃ;

    மூள்ஹஸ்ஸ ஹோதி ஸஹஸானுபீளிதங்,

    Mūḷhassa hoti sahasānupīḷitaṃ,

    விவட்டச்ச²த³ஸ்ஸ இத³மீதி³ஸங் பத³’’ந்தி. (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.260-261; த⁴॰ ப॰ அட்ட²॰ 1.2 ஸாமாவதீவத்து²; விஸுத்³தி⁴॰ 1.45);

    Vivaṭṭacchadassa idamīdisaṃ pada’’nti. (a. ni. aṭṭha. 1.1.260-261; dha. pa. aṭṭha. 1.2 sāmāvatīvatthu; visuddhi. 1.45);

    அயஞ்சரஹி தேஸங் கதா² விப்பகதா, அத² ப⁴க³வா கதப⁴த்தகிச்சோ தமேவ வனஸண்ட³ங் ஆக³தோ. ப்³ராஹ்மணீ ப⁴க³வதோ வரலக்க²ணக²சிதங் ப்³யாமப்பபா⁴பரிக்கி²த்தங் ரூபங் தி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணங் ஆஹ – ‘‘ஏஸ தயா, ப்³ராஹ்மண, தி³ட்டோ²’’தி? ‘‘ஆம போ⁴தீ’’தி. ‘‘ஆக³தகம்மங் ந ஸம்பஜ்ஜிஸ்ஸதேவ, ஏவரூபோ நாம காமே பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதீதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’’தி. தேஸங் ஏவங் வத³ந்தானஞ்ஞேவ ப⁴க³வா திணஸந்தா²ரகே நிஸீதி³. அத² ப்³ராஹ்மணோ தீ⁴தரங் வாமேன ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா கமண்ட³லுங் த³க்கி²ணேன ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘போ⁴, பப்³ப³ஜித, த்வஞ்ச ஸுவண்ணவண்ணோ அயஞ்ச தா³ரிகா, அனுச்ச²விகா ஏஸா தவ, இமாஹங் போ⁴தோ ப⁴ரியங் போஸாவனத்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தா³துகாமோ அட்டா²ஸி. ப⁴க³வா ப்³ராஹ்மணங் அனாலபித்வா அஞ்ஞேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபமானோ விய ‘‘தி³ஸ்வான தண்ஹ’’ந்தி இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Ayañcarahi tesaṃ kathā vippakatā, atha bhagavā katabhattakicco tameva vanasaṇḍaṃ āgato. Brāhmaṇī bhagavato varalakkhaṇakhacitaṃ byāmappabhāparikkhittaṃ rūpaṃ disvā brāhmaṇaṃ āha – ‘‘esa tayā, brāhmaṇa, diṭṭho’’ti? ‘‘Āma bhotī’’ti. ‘‘Āgatakammaṃ na sampajjissateva, evarūpo nāma kāme paribhuñjissatīti netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’’ti. Tesaṃ evaṃ vadantānaññeva bhagavā tiṇasanthārake nisīdi. Atha brāhmaṇo dhītaraṃ vāmena hatthena gahetvā kamaṇḍaluṃ dakkhiṇena hatthena gahetvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ‘‘bho, pabbajita, tvañca suvaṇṇavaṇṇo ayañca dārikā, anucchavikā esā tava, imāhaṃ bhoto bhariyaṃ posāvanatthāya dammī’’ti vatvā bhagavato santikaṃ gantvā dātukāmo aṭṭhāsi. Bhagavā brāhmaṇaṃ anālapitvā aññena saddhiṃ sallapamāno viya ‘‘disvāna taṇha’’nti imaṃ gāthaṃ abhāsi.

    தஸ்ஸத்தோ² – அஜபாலனிக்³ரோத⁴மூலே நானாரூபானி நிம்மினித்வா அபி⁴காமமாக³தங் மாரதீ⁴தரங் தி³ஸ்வான தண்ஹங் அரதிங் ரக³ஞ்ச ச²ந்த³மத்தம்பி மே மேது²னஸ்மிங் நாஹோஸி, கிமேவித³ங் இமிஸ்ஸா தா³ரிகாய முத்தகரீஸபுண்ணங் ரூபங் தி³ஸ்வா ப⁴விஸ்ஸதி ஸப்³ப³தா² பாதா³பி நங் ஸம்பு²ஸிதுங் ந இச்சே², குதோனேன ஸங்வஸிதுந்தி.

    Tassattho – ajapālanigrodhamūle nānārūpāni nimminitvā abhikāmamāgataṃ māradhītaraṃ disvāna taṇhaṃ aratiṃ ragañca chandamattampi me methunasmiṃ nāhosi, kimevidaṃ imissā dārikāya muttakarīsapuṇṇaṃ rūpaṃ disvā bhavissati sabbathā pādāpi naṃ samphusituṃ na icche, kutonena saṃvasitunti.

    843. ததோ மாக³ண்டி³யோ ‘‘பப்³ப³ஜிதா நாம மானுஸகே காமே பஹாய தி³ப்³ப³காமத்தா²ய பப்³ப³ஜந்தி, அயஞ்ச தி³ப்³பே³பி காமே ந இச்ச²தி, இத³ம்பி இத்தி²ரதனங், கா நு அஸ்ஸ தி³ட்டீ²’’தி புச்சி²துங் து³தியங் கா³த²மாஹ. தத்த² ஏதாதி³ஸங் சே ரதனந்தி தி³ப்³பி³த்தி²ரதனங் ஸந்தா⁴ய ப⁴ணதி, நாரிந்தி அத்தனோ தீ⁴தரங் ஸந்தா⁴ய. தி³ட்டி²க³தங் ஸீலவதங் நு ஜீவிதந்தி தி³ட்டி²ஞ்ச ஸீலஞ்ச வதஞ்ச ஜீவிதஞ்ச. ப⁴வூபபத்திஞ்ச வதே³ஸி கீதி³ஸந்தி அத்தனோ ப⁴வூபபத்திஞ்ச கீதி³ஸங் வத³ஸீதி.

    843. Tato māgaṇḍiyo ‘‘pabbajitā nāma mānusake kāme pahāya dibbakāmatthāya pabbajanti, ayañca dibbepi kāme na icchati, idampi itthiratanaṃ, kā nu assa diṭṭhī’’ti pucchituṃ dutiyaṃ gāthamāha. Tattha etādisaṃ ce ratananti dibbitthiratanaṃ sandhāya bhaṇati, nārinti attano dhītaraṃ sandhāya. Diṭṭhigataṃ sīlavataṃ nu jīvitanti diṭṭhiñca sīlañca vatañca jīvitañca. Bhavūpapattiñca vadesi kīdisanti attano bhavūpapattiñca kīdisaṃ vadasīti.

    844. இதோ பரா த்³வே கா³தா² விஸஜ்ஜனபுச்சா²னயேன பவத்தத்தா பாகடஸம்ப³ந்தா⁴யேவ. தாஸு பட²மகா³தா²ய ஸங்கே²பத்தோ² – தஸ்ஸ மய்ஹங், மாக³ண்டி³ய, த்³வாஸட்டி²தி³ட்டி²க³தத⁴ம்மேஸு நிச்சி²னித்வா ‘‘இத³மேவ ஸச்சங், மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி ஏவங் இத³ங் வதா³மீதி ஸமுக்³க³ஹிதங் ந ஹோதி நத்தி² ந விஜ்ஜதி. கிங்காரணா ? அஹஞ்ஹி பஸ்ஸந்தோ தி³ட்டீ²ஸு ஆதீ³னவங் கஞ்சி தி³ட்டி²ங் அக்³க³ஹெத்வா ஸச்சானி பவிசினந்தோ அஜ்ஜ²த்தங் ராகா³தீ³னங் ஸந்திபா⁴வேன அஜ்ஜ²த்தஸந்திஸங்கா²தங் நிப்³பா³னமேவ அத்³த³ஸந்தி.

    844. Ito parā dve gāthā visajjanapucchānayena pavattattā pākaṭasambandhāyeva. Tāsu paṭhamagāthāya saṅkhepattho – tassa mayhaṃ, māgaṇḍiya, dvāsaṭṭhidiṭṭhigatadhammesu nicchinitvā ‘‘idameva saccaṃ, moghamañña’’nti evaṃ idaṃ vadāmīti samuggahitaṃ na hoti natthi na vijjati. Kiṃkāraṇā ? Ahañhi passanto diṭṭhīsu ādīnavaṃ kañci diṭṭhiṃ aggahetvā saccāni pavicinanto ajjhattaṃ rāgādīnaṃ santibhāvena ajjhattasantisaṅkhātaṃ nibbānameva addasanti.

    845. து³தியகா³தா²ய ஸங்கே²பத்தோ² – யானிமானி தி³ட்டி²க³தானி தேஹி தேஹி ஸத்தேஹி வினிச்சி²னித்வா க³ஹிதத்தா வினிச்ச²யாதி ச அத்தனோ பச்சயேஹி அபி⁴ஸங்க²தபா⁴வாதி³னா நயேன பகப்பிதானி சாதி வுச்சந்தி. தே த்வங் முனி தி³ட்டி²க³தத⁴ம்மே அக்³க³ஹெத்வா அஜ்ஜ²த்தஸந்தீதி யமேதமத்த²ங் ப்³ரூஸி, ஆசிக்க² மே, கத²ங் நு தீ⁴ரேஹி பவேதி³தங் கத²ங் பகாஸிதங் தீ⁴ரேஹி தங் பத³ந்தி.

    845. Dutiyagāthāya saṅkhepattho – yānimāni diṭṭhigatāni tehi tehi sattehi vinicchinitvā gahitattā vinicchayāti ca attano paccayehi abhisaṅkhatabhāvādinā nayena pakappitāni cāti vuccanti. Te tvaṃ muni diṭṭhigatadhamme aggahetvā ajjhattasantīti yametamatthaṃ brūsi, ācikkha me, kathaṃ nu dhīrehi paveditaṃ kathaṃ pakāsitaṃ dhīrehi taṃ padanti.

    846. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா யதா² யேன உபாயேன தங் பத³ங் தீ⁴ரேஹி பகாஸிதங், தங் உபாயங் ஸபடிபக்க²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந தி³ட்டி²யா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² ‘‘ந தி³ட்டி²யா’’திஆதீ³ஹி தி³ட்டி²ஸுதிஅட்ட²ஸமாபத்திஞாணபா³ஹிரஸீலப்³ப³தானி படிக்கி²பதி. ‘‘ஸுத்³தி⁴மாஹா’’தி எத்த² வுத்தங் ஆஹ-ஸத்³த³ங் ஸப்³ப³த்த² நகாரேன ஸத்³தி⁴ங் யோஜெத்வா புரிஸப்³யத்தயங் கத்வா ‘‘தி³ட்டி²யா ஸுத்³தி⁴ங் நாஹங் கதே²மீ’’தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யதா² செத்த², ஏவங் உத்தரபதே³ஸுபி. தத்த² ச அதி³ட்டி²யா நாஹாதி த³ஸவத்து²கங் ஸம்மாதி³ட்டி²ங் வினா ந கதே²மி. ததா² அஸ்ஸுதியாதி நவங்க³ங் ஸவனங் வினா. அஞாணாதி கம்மஸ்ஸ கதஸச்சானுலோமிகஞாணங் வினா. அஸீலதாதி பாதிமொக்க²ஸங்வரங் வினா. அப்³ப³தாதி து⁴தங்க³வதங் வினா. நோபி தேனாதி தேஸு ஏகமேகேன தி³ட்டி²ஆதி³மத்தேனாபி நோ கதே²மீதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஏதே ச நிஸ்ஸஜ்ஜ அனுக்³க³ஹாயாதி ஏதே ச புரிமே தி³ட்டி²ஆதி³பே⁴தே³ கண்ஹபக்கி²யே த⁴ம்மே ஸமுக்³கா⁴தகரணேன நிஸ்ஸஜ்ஜ, பச்சி²மே அதி³ட்டி²ஆதி³பே⁴தே³ ஸுக்கபக்கி²யே அதம்மயதாபஜ்ஜனேன அனுக்³க³ஹாய. ஸந்தோ அனிஸ்ஸாய ப⁴வங் ந ஜப்பேதி இமாய படிபத்தியா ராகா³தி³வூபஸமேன ஸந்தோ சக்கா²தீ³ஸு கஞ்சி த⁴ம்மங் அனிஸ்ஸாய ஏகம்பி ப⁴வங் அபிஹேதுங் அபத்தே²துங் ஸமத்தோ² ஸியா, அயமஸ்ஸ அஜ்ஜ²த்தஸந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    846. Athassa bhagavā yathā yena upāyena taṃ padaṃ dhīrehi pakāsitaṃ, taṃ upāyaṃ sapaṭipakkhaṃ dassento ‘‘na diṭṭhiyā’’ti gāthamāha. Tattha ‘‘na diṭṭhiyā’’tiādīhi diṭṭhisutiaṭṭhasamāpattiñāṇabāhirasīlabbatāni paṭikkhipati. ‘‘Suddhimāhā’’ti ettha vuttaṃ āha-saddaṃ sabbattha nakārena saddhiṃ yojetvā purisabyattayaṃ katvā ‘‘diṭṭhiyā suddhiṃ nāhaṃ kathemī’’ti evamattho veditabbo. Yathā cettha, evaṃ uttarapadesupi. Tattha ca adiṭṭhiyā nāhāti dasavatthukaṃ sammādiṭṭhiṃ vinā na kathemi. Tathā assutiyāti navaṅgaṃ savanaṃ vinā. Añāṇāti kammassa katasaccānulomikañāṇaṃ vinā. Asīlatāti pātimokkhasaṃvaraṃ vinā. Abbatāti dhutaṅgavataṃ vinā. Nopi tenāti tesu ekamekena diṭṭhiādimattenāpi no kathemīti evamattho veditabbo. Ete ca nissajja anuggahāyāti ete ca purime diṭṭhiādibhede kaṇhapakkhiye dhamme samugghātakaraṇena nissajja, pacchime adiṭṭhiādibhede sukkapakkhiye atammayatāpajjanena anuggahāya. Santo anissāya bhavaṃ najappeti imāya paṭipattiyā rāgādivūpasamena santo cakkhādīsu kañci dhammaṃ anissāya ekampi bhavaṃ apihetuṃ apatthetuṃ samattho siyā, ayamassa ajjhattasantīti adhippāyo.

    847. ஏவங் வுத்தே வசனத்த²ங் அஸல்லக்கெ²ந்தோ மாக³ண்டி³யோ ‘‘நோ சே கிரா’’தி கா³த²மாஹ. தத்த² தி³ட்டா²தீ³னி வுத்தனயானேவ. கண்ஹபக்கி²யானியேவ பன ஸந்தா⁴ய உப⁴யத்ராபி ஆஹ. ஆஹ-ஸத்³த³ங் பன நோசேகிர-ஸத்³தே³ன யோஜெத்வா ‘‘நோ சே கிராஹ நோ சே கிர கதே²ஸீ’’தி ஏவங் அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. மோமுஹந்தி அதிமூள்ஹங், மோஹனங் வா. பச்செந்தீதி ஜானந்தி.

    847. Evaṃ vutte vacanatthaṃ asallakkhento māgaṇḍiyo ‘‘no ce kirā’’ti gāthamāha. Tattha diṭṭhādīni vuttanayāneva. Kaṇhapakkhiyāniyeva pana sandhāya ubhayatrāpi āha. Āha-saddaṃ pana nocekira-saddena yojetvā ‘‘no ce kirāha no ce kira kathesī’’ti evaṃ attho daṭṭhabbo. Momuhanti atimūḷhaṃ, mohanaṃ vā. Paccentīti jānanti.

    848. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தங் தி³ட்டி²ங் நிஸ்ஸாய புச்ச²ங் படிக்கி²பந்தோ ‘‘தி³ட்டி²ஞ்ச நிஸ்ஸாயா’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – த்வங், மாக³ண்டி³ய, தி³ட்டி²ங் நிஸ்ஸாய புனப்புனங் புச்ச²மானோ யானி தே தி³ட்டி²க³தானி ஸமுக்³க³ஹிதானி, தெஸ்வேவ ஸமுக்³க³ஹீதேஸு ஏவங் பமோஹங் ஆக³தோ, இதோ ச மயா வுத்தஅஜ்ஜ²த்தஸந்திதோ படிபத்திதோ த⁴ம்மதே³ஸனதோ வா அணும்பி யுத்தஸஞ்ஞங் ந பஸ்ஸஸி, தேன காரணேன த்வங் இமங் த⁴ம்மங் மோமுஹதோ பஸ்ஸஸீதி.

    848. Athassa bhagavā taṃ diṭṭhiṃ nissāya pucchaṃ paṭikkhipanto ‘‘diṭṭhiñca nissāyā’’ti gāthamāha. Tassattho – tvaṃ, māgaṇḍiya, diṭṭhiṃ nissāya punappunaṃ pucchamāno yāni te diṭṭhigatāni samuggahitāni, tesveva samuggahītesu evaṃ pamohaṃ āgato, ito ca mayā vuttaajjhattasantito paṭipattito dhammadesanato vā aṇumpi yuttasaññaṃ na passasi, tena kāraṇena tvaṃ imaṃ dhammaṃ momuhato passasīti.

    849. ஏவங் ஸமுக்³க³ஹிதேஸு பமோஹேன மாக³ண்டி³யஸ்ஸ விவாதா³பத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி தேஸு அஞ்ஞேஸு ச த⁴ம்மேஸு விக³தப்பமோஹஸ்ஸ அத்தனோ நிப்³பி³வாத³தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸமோ விஸேஸீ’’தி கா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யோ ஏவங் திவித⁴மானேன வா தி³ட்டி²யா வா மஞ்ஞதி, ஸோ தேன மானேன தாய தி³ட்டி²யா தேன வா புக்³க³லேன விவதெ³ய்ய. யோ பன அம்ஹாதி³ஸோ இமாஸு தீஸு விதா⁴ஸு அவிகம்பமானோ, ஸமோ விஸேஸீதி ந தஸ்ஸ ஹோதி, ந ச ஹீனோதி பாட²ஸேஸோ.

    849. Evaṃ samuggahitesu pamohena māgaṇḍiyassa vivādāpattiṃ dassetvā idāni tesu aññesu ca dhammesu vigatappamohassa attano nibbivādataṃ dassento ‘‘samo visesī’’ti gāthamāha. Tassattho – yo evaṃ tividhamānena vā diṭṭhiyā vā maññati, so tena mānena tāya diṭṭhiyā tena vā puggalena vivadeyya. Yo pana amhādiso imāsu tīsu vidhāsu avikampamāno, samo visesīti na tassa hoti, na ca hīnoti pāṭhaseso.

    850. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ – ஸச்சந்தி ஸோதி கா³தா². தஸ்ஸத்தோ² – ஸோ ஏவரூபோ பஹீனமானதி³ட்டி²கோ மாதி³ஸோ பா³ஹிதபாபத்தாதி³னா நயேன ப்³ராஹ்மணோ ‘‘இத³மேவ ஸச்ச’’ந்தி கிங் வதெ³ய்ய கிங் வத்து²ங் ப⁴ணெய்ய, கேன வா காரணேன ப⁴ணெய்ய, ‘‘மய்ஹங் ஸச்சங், துய்ஹங் முஸா’’தி வா கேன மானேன தி³ட்டி²யா புக்³க³லேன வா விவதெ³ய்ய? யஸ்மிங் மாதி³ஸே கீ²ணாஸவே ‘‘ஸதி³ஸோஹமஸ்மீ’’தி பவத்தியா ஸமங் வா, இதரத்³வயபா⁴வேன பவத்தியா விஸமங் வா மஞ்ஞிதங் நத்தி², ஸோ ஸமானாதீ³ஸு கேன வாத³ங் படிஸங்யுஜெய்ய படிப்ப²ரெய்யாதி. நனு ஏகங்ஸேனேவ ஏவரூபோ புக்³க³லோ – ஓகங் பஹாயாதி கா³தா²?

    850. Kiñca bhiyyo – saccanti soti gāthā. Tassattho – so evarūpo pahīnamānadiṭṭhiko mādiso bāhitapāpattādinā nayena brāhmaṇo ‘‘idameva sacca’’nti kiṃ vadeyya kiṃ vatthuṃ bhaṇeyya, kena vā kāraṇena bhaṇeyya, ‘‘mayhaṃ saccaṃ, tuyhaṃ musā’’ti vā kena mānena diṭṭhiyā puggalena vā vivadeyya? Yasmiṃ mādise khīṇāsave ‘‘sadisohamasmī’’ti pavattiyā samaṃ vā, itaradvayabhāvena pavattiyā visamaṃ vā maññitaṃ natthi, so samānādīsu kena vādaṃ paṭisaṃyujeyya paṭipphareyyāti. Nanu ekaṃseneva evarūpo puggalo – okaṃ pahāyāti gāthā?

    851. தத்த² ஓகங் பஹாயாதி ரூபவத்தா²தி³விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஓகாஸங் தத்ர ச²ந்த³ராக³ப்பஹானேன ச²ட்³டெ³த்வா. அனிகேதஸாரீதி ரூபனிமித்தனிகேதாதீ³னி தண்ஹாவஸேன அஸரந்தோ. கா³மே அகுப்³ப³ங் முனி ஸந்த²வானீதி கா³மே கி³ஹிஸந்த²வானி அகரொந்தோ. காமேஹி ரித்தோதி காமேஸு ச²ந்த³ராகா³பா⁴வேன ஸப்³ப³காமேஹி புது²பூ⁴தோ. அபுரெக்க²ரானோதி ஆயதிங் அத்தபா⁴வங் அனபி⁴னிப்³ப³த்தெந்தோ. கத²ங் ந விக்³க³ய்ஹ ஜனேன கயிராதி ஜனேன ஸத்³தி⁴ங் விக்³கா³ஹிககத²ங் ந கதெ²ய்ய. ஸோ ஏவரூபோ – யேஹி விவித்தோதி கா³தா².

    851. Tattha okaṃ pahāyāti rūpavatthādiviññāṇassa okāsaṃ tatra chandarāgappahānena chaḍḍetvā. Aniketasārīti rūpanimittaniketādīni taṇhāvasena asaranto. Gāme akubbaṃ muni santhavānīti gāme gihisanthavāni akaronto. Kāmehi rittoti kāmesu chandarāgābhāvena sabbakāmehi puthubhūto. Apurekkharānoti āyatiṃ attabhāvaṃ anabhinibbattento. Kathaṃ na viggayha janena kayirāti janena saddhiṃ viggāhikakathaṃ na katheyya. So evarūpo – yehi vivittoti gāthā.

    852. தத்த² யேஹீதி யேஹி தி³ட்டி²க³தேஹி. விவித்தோ விசரெய்யாதி ரித்தோ சரெய்ய. ந தானி உக்³க³ய்ஹ வதெ³ய்ய நாகோ³தி ‘‘ஆகு³ங் ந கரோதீ’’திஆதி³னா (சூளனி॰ ப⁴த்³ராவுத⁴மாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸ 70; பாராயனானுகீ³திகா³தா²னித்³தே³ஸ 102) நயேன நாகோ³ தானி தி³ட்டி²க³தானி உக்³க³ஹெத்வா ந வதெ³ய்ய. ஜலம்பு³ஜந்தி ஜலஸஞ்ஞிதே அம்பு³ம்ஹி ஜாதங் கண்டகனாளங் வாரிஜங், பது³மந்தி வுத்தங் ஹோதி. யதா² ஜலேன பங்கேன ச நூபலித்தந்தி தங் பது³மங் யதா² ஜலேன ச பங்கேன ச அனுபலித்தங் ஹோதி, ஏவங் முனி ஸந்திவாதோ³ அகி³த்³தோ⁴தி ஏவங் அஜ்ஜ²த்தஸந்திவாதோ³ முனி கே³தா⁴பா⁴வேன அகி³த்³தோ⁴. காமே ச லோகே ச அனூபலித்தோதி து³விதே⁴பி காமே அபாயாதி³கே ச லோகே த்³வீஹிபி லேபேஹி அனுபலித்தோ ஹோதி.

    852. Tattha yehīti yehi diṭṭhigatehi. Vivitto vicareyyāti ritto careyya. Na tāni uggayha vadeyya nāgoti ‘‘āguṃ na karotī’’tiādinā (cūḷani. bhadrāvudhamāṇavapucchāniddesa 70; pārāyanānugītigāthāniddesa 102) nayena nāgo tāni diṭṭhigatāni uggahetvā na vadeyya. Jalambujanti jalasaññite ambumhi jātaṃ kaṇṭakanāḷaṃ vārijaṃ, padumanti vuttaṃ hoti. Yathā jalena paṅkena ca nūpalittanti taṃ padumaṃ yathā jalena ca paṅkena ca anupalittaṃ hoti, evaṃ muni santivādo agiddhoti evaṃ ajjhattasantivādo muni gedhābhāvena agiddho. Kāmeca loke caanūpalittoti duvidhepi kāme apāyādike ca loke dvīhipi lepehi anupalitto hoti.

    853. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ – ந வேத³கூ³தி கா³தா². தத்த² ந வேத³கூ³ தி³ட்டி²யாயகோதி சதுமக்³க³வேத³கூ³ மாதி³ஸோ தி³ட்டி²யாயகோ ந ஹோதி, தி³ட்டி²யா க³ச்ச²ந்தோ வா, தங் ஸாரதோ பச்செந்தோ வா ந ஹோதி. தத்த² வசனத்தோ² – யாயதீதி யாயகோ, கரணவசனேன தி³ட்டி²யா யாதீதி தி³ட்டி²யாயகோ. உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனேன தி³ட்டி²யா யாதீதிபி தி³ட்டி²யாயகோ. ந முதியா ஸ மானமேதீதி முதரூபாதி³பே⁴தா³ய முதியாபி ஸோ மானங் ந ஏதி. ந ஹி தம்மயோ ஸோதி தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன தம்மயோ ஹோதி தப்பராயணோ, அயங் பன ந தாதி³ஸோ. ந கம்முனா நோபி ஸுதேன நெய்யோதி புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ராதி³னா கம்முனா வா ஸுதஸுத்³தி⁴ஆதி³னா ஸுதேன வா ஸோ நேதப்³போ³ ந ஹோதி. அனூபனீதோ ஸ நிவேஸனேஸூதி ஸோ த்³வின்னம்பி உபயானங் பஹீனத்தா ஸப்³பே³ஸு தண்ஹாதி³ட்டி²னிவேஸனேஸு அனூபனீதோ. தஸ்ஸ ச ஏவங்வித⁴ஸ்ஸ – ஸஞ்ஞாவிரத்தஸ்ஸாதி கா³தா².

    853. Kiñca bhiyyo – na vedagūti gāthā. Tattha na vedagū diṭṭhiyāyakoti catumaggavedagū mādiso diṭṭhiyāyako na hoti, diṭṭhiyā gacchanto vā, taṃ sārato paccento vā na hoti. Tattha vacanattho – yāyatīti yāyako, karaṇavacanena diṭṭhiyā yātīti diṭṭhiyāyako. Upayogatthe sāmivacanena diṭṭhiyā yātītipi diṭṭhiyāyako. Na mutiyā sa mānametīti mutarūpādibhedāya mutiyāpi so mānaṃ na eti. Na hi tammayo soti taṇhādiṭṭhivasena tammayo hoti tapparāyaṇo, ayaṃ pana na tādiso. Na kammunā nopi sutena neyyoti puññābhisaṅkhārādinā kammunā vā sutasuddhiādinā sutena vā so netabbo na hoti. Anūpanīto sa nivesanesūti so dvinnampi upayānaṃ pahīnattā sabbesu taṇhādiṭṭhinivesanesu anūpanīto. Tassa ca evaṃvidhassa – saññāvirattassāti gāthā.

    854. தத்த² ஸஞ்ஞாவிரத்தஸ்ஸாதி நெக்க²ம்மஸஞ்ஞாபுப்³ப³ங்க³மாய பா⁴வனாய பஹீனகாமாதி³ஸஞ்ஞஸ்ஸ. இமினா பதே³ன உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தோ ஸமத²யானிகோ அதி⁴ப்பேதோ. பஞ்ஞாவிமுத்தஸ்ஸாதி விபஸ்ஸனாபுப்³ப³ங்க³மாய பா⁴வனாய ஸப்³ப³கிலேஸேஹி விமுத்தஸ்ஸ. இமினா ஸுக்க²விபஸ்ஸகோ அதி⁴ப்பேதோ. ஸஞ்ஞஞ்ச தி³ட்டி²ஞ்ச யே அக்³க³ஹேஸுங், தே க⁴ட்டயந்தா விசரந்தி லோகேதி யே காமஸஞ்ஞாதி³கங் ஸஞ்ஞங் அக்³க³ஹேஸுங், தே விஸேஸதோ க³ஹட்டா² காமாதி⁴கரணங், யே ச தி³ட்டி²ங் அக்³க³ஹேஸுங், தே விஸேஸதோ பப்³ப³ஜிதா த⁴ம்மாதி⁴கரணங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ட்டெந்தா விசரந்தீதி. ஸேஸமெத்த² யங் அவுத்தங், தங் வுத்தானுஸாரேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். தே³ஸனாபரியோஸானே ப்³ராஹ்மணோ ச ப்³ராஹ்மணீ ச பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸூதி.

    854. Tattha saññāvirattassāti nekkhammasaññāpubbaṅgamāya bhāvanāya pahīnakāmādisaññassa. Iminā padena ubhatobhāgavimutto samathayāniko adhippeto. Paññāvimuttassāti vipassanāpubbaṅgamāya bhāvanāya sabbakilesehi vimuttassa. Iminā sukkhavipassako adhippeto. Saññañca diṭṭhiñca ye aggahesuṃ, te ghaṭṭayantā vicaranti loketi ye kāmasaññādikaṃ saññaṃ aggahesuṃ, te visesato gahaṭṭhā kāmādhikaraṇaṃ, ye ca diṭṭhiṃ aggahesuṃ, te visesato pabbajitā dhammādhikaraṇaṃ aññamaññaṃ ghaṭṭentā vicarantīti. Sesamettha yaṃ avuttaṃ, taṃ vuttānusāreneva veditabbaṃ. Desanāpariyosāne brāhmaṇo ca brāhmaṇī ca pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsūti.

    பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய மாக³ண்டி³யஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 9. மாக³ண்டி³யஸுத்தங் • 9. Māgaṇḍiyasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact