Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
5. மாக⁴ஸுத்தவண்ணனா
5. Māghasuttavaṇṇanā
ஏவங் மே ஸுதந்தி மாக⁴ஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அயமேவ யாஸ்ஸ நிதா³னே வுத்தா. அயஞ்ஹி மாகோ⁴ மாணவோ தா³யகோ அஹோஸி தா³னபதி. தஸ்ஸேதத³ஹோஸி – ‘‘ஸம்பத்தகபணத்³தி⁴காதீ³னங் தா³னங் தி³ன்னங் மஹப்ப²லங் ஹோதி, உதா³ஹு நோதி ஸமணங் கோ³தமங் ஏதமத்த²ங் புச்சி²ஸ்ஸாமி, ஸமணோ கிர கோ³தமோ அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங் ஜானாதீ’’தி. ஸோ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா புச்சி². ப⁴க³வா சஸ்ஸ புச்சா²னுரூபங் ப்³யாகாஸி. தயித³ங் ஸங்கீ³திகாரானங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ப⁴க³வதோதி திண்ணம்பி வசனங் ஸமோதா⁴னெத்வா ‘‘மாக⁴ஸுத்த’’ந்தி வுச்சதி.
Evaṃme sutanti māghasuttaṃ. Kā uppatti? Ayameva yāssa nidāne vuttā. Ayañhi māgho māṇavo dāyako ahosi dānapati. Tassetadahosi – ‘‘sampattakapaṇaddhikādīnaṃ dānaṃ dinnaṃ mahapphalaṃ hoti, udāhu noti samaṇaṃ gotamaṃ etamatthaṃ pucchissāmi, samaṇo kira gotamo atītānāgatapaccuppannaṃ jānātī’’ti. So bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pucchi. Bhagavā cassa pucchānurūpaṃ byākāsi. Tayidaṃ saṅgītikārānaṃ brāhmaṇassa bhagavatoti tiṇṇampi vacanaṃ samodhānetvā ‘‘māghasutta’’nti vuccati.
தத்த² ராஜக³ஹேதி ஏவங்னாமகே நக³ரே. தஞ்ஹி மந்தா⁴துமஹாகோ³விந்தா³தீ³ஹி பரிக்³க³ஹிதத்தா ‘‘ராஜக³ஹ’’ந்தி வுச்சதி. அஞ்ஞேபெத்த² பகாரே வண்ணயந்தி. கிங் தேஹி, நாமமேதங் தஸ்ஸ நக³ரஸ்ஸ? தங் பனேதங் பு³த்³த⁴காலே ச சக்கவத்திகாலே ச நக³ரங் ஹோதி, ஸேஸகாலே ஸுஞ்ஞங் ஹோதி யக்க²பரிக்³க³ஹிதங், தேஸங் வஸந்தவனங் ஹுத்வா திட்ட²தி. ஏவங் கோ³சரகா³மங் த³ஸ்ஸெத்வா நிவாஸட்டா²னமாஹ – ‘‘கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே’’தி. ஸோ ச கி³ஜ்ஜா² தஸ்ஸ கூடேஸு வஸிங்ஸு, கி³ஜ்ஜ²ஸதி³ஸானி வாஸ்ஸ கூடானி, தஸ்மா ‘‘கி³ஜ்ஜ²கூடோ’’தி வுச்சதீதி வேதி³தப்³போ³.
Tattha rājagaheti evaṃnāmake nagare. Tañhi mandhātumahāgovindādīhi pariggahitattā ‘‘rājagaha’’nti vuccati. Aññepettha pakāre vaṇṇayanti. Kiṃ tehi, nāmametaṃ tassa nagarassa? Taṃ panetaṃ buddhakāle ca cakkavattikāle ca nagaraṃ hoti, sesakāle suññaṃ hoti yakkhapariggahitaṃ, tesaṃ vasantavanaṃ hutvā tiṭṭhati. Evaṃ gocaragāmaṃ dassetvā nivāsaṭṭhānamāha – ‘‘gijjhakūṭe pabbate’’ti. So ca gijjhā tassa kūṭesu vasiṃsu, gijjhasadisāni vāssa kūṭāni, tasmā ‘‘gijjhakūṭo’’ti vuccatīti veditabbo.
அத² கோ²…பே॰… அவோசாதி எத்த² மாகோ⁴தி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங். மாணவோதி அந்தேவாஸிவாஸங் அனதீதபா⁴வேன வுச்சதி, ஜாதியா பன மஹல்லகோ. ‘‘புப்³பா³சிண்ணவஸேனா’’தி ஏகே பிங்கி³யோ மாணவோ விய. ஸோ ஹி வீஸவஸ்ஸஸதிகோபி புப்³பா³சிண்ணவஸேன ‘‘பிங்கி³யோ மாணவோ’’ த்வேவ ஸங்க²ங் அக³மாஸி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
Atha kho…pe… avocāti ettha māghoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ. Māṇavoti antevāsivāsaṃ anatītabhāvena vuccati, jātiyā pana mahallako. ‘‘Pubbāciṇṇavasenā’’ti eke piṅgiyo māṇavo viya. So hi vīsavassasatikopi pubbāciṇṇavasena ‘‘piṅgiyo māṇavo’’ tveva saṅkhaṃ agamāsi. Sesaṃ vuttanayameva.
அஹஞ்ஹி , போ⁴ கோ³தம…பே॰… பஸவாமீதி எத்த² தா³யகோ தா³னபதீதி தா³யகோ சேவ தா³னபதி ச. யோ ஹி அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்தகங் தேனாணத்தோ தே³தி, ஸோபி தா³யகோ ஹோதி, தஸ்மிங் பன தா³னே இஸ்ஸரியாபா⁴வதோ ந தா³னபதி. அயங் பன அத்தனோ ஸந்தகங்யேவ தே³தி. தேனாஹ – ‘‘அஹஞ்ஹி, போ⁴ கோ³தம , தா³யகோ தா³னபதீ’’தி. அயமேவ ஹி எத்த² அத்தோ², அஞ்ஞத்ர பன அந்தரந்தரா மச்சே²ரேன அபி⁴பு⁴ய்யமானோ தா³யகோ அனபி⁴பூ⁴தோ தா³னபதீதிஆதி³னாபி நயேன வத்துங் வட்டதி. வத³ஞ்ஞூதி யாசகானங் வசனங் ஜானாமி வுத்தமத்தேயேவ ‘‘அயமித³மரஹதி அயமித³’’ந்தி புரிஸவிஸேஸாவதா⁴ரணேன ப³ஹூபகாரபா⁴வக³ஹணேன வா. யாசயோகோ³தி யாசிதுங் யுத்தோ. யோ ஹி யாசகே தி³ஸ்வாவ ப⁴குடிங் கத்வா ப²ருஸவசனாதீ³னி ப⁴ணதி, ஸோ ந யாசயோகோ³ ஹோதி. அஹங் பன ந தாதி³ஸோதி தீ³பேதி. த⁴ம்மேனாதி அதி³ன்னாதா³னநிகதிவஞ்சனாதீ³னி வஜ்ஜெத்வா பி⁴க்கா²சரியாய, யாசனாயாதி அத்தோ². யாசனா ஹி ப்³ராஹ்மணானங் போ⁴க³பரியேஸனே த⁴ம்மோ, யாசமானானஞ்ச நேஸங் பரேஹி அனுக்³க³ஹகாமேஹி தி³ன்னா போ⁴கா³ த⁴ம்மலத்³தா⁴ நாம த⁴ம்மாதி⁴க³தா ச ஹொந்தி, ஸோ ச ததா² பரியேஸித்வா லபி⁴. தேனாஹ – ‘‘த⁴ம்மேன போ⁴கே³ பரியேஸாமி…பே॰… த⁴ம்மாதி⁴க³தேஹீ’’தி. பி⁴ய்யோபி த³தா³மீதி ததோ உத்தரிபி த³தா³மி, பமாணங் நத்தி², எத்த² லத்³த⁴போ⁴க³ப்பமாணேன த³தா³மீதி த³ஸ்ஸேதி.
Ahañhi, bho gotama…pe… pasavāmīti ettha dāyako dānapatīti dāyako ceva dānapati ca. Yo hi aññassa santakaṃ tenāṇatto deti, sopi dāyako hoti, tasmiṃ pana dāne issariyābhāvato na dānapati. Ayaṃ pana attano santakaṃyeva deti. Tenāha – ‘‘ahañhi, bho gotama , dāyako dānapatī’’ti. Ayameva hi ettha attho, aññatra pana antarantarā maccherena abhibhuyyamāno dāyako anabhibhūto dānapatītiādināpi nayena vattuṃ vaṭṭati. Vadaññūti yācakānaṃ vacanaṃ jānāmi vuttamatteyeva ‘‘ayamidamarahati ayamida’’nti purisavisesāvadhāraṇena bahūpakārabhāvagahaṇena vā. Yācayogoti yācituṃ yutto. Yo hi yācake disvāva bhakuṭiṃ katvā pharusavacanādīni bhaṇati, so na yācayogo hoti. Ahaṃ pana na tādisoti dīpeti. Dhammenāti adinnādānanikativañcanādīni vajjetvā bhikkhācariyāya, yācanāyāti attho. Yācanā hi brāhmaṇānaṃ bhogapariyesane dhammo, yācamānānañca nesaṃ parehi anuggahakāmehi dinnā bhogā dhammaladdhā nāma dhammādhigatā ca honti, so ca tathā pariyesitvā labhi. Tenāha – ‘‘dhammena bhoge pariyesāmi…pe… dhammādhigatehī’’ti. Bhiyyopi dadāmīti tato uttaripi dadāmi, pamāṇaṃ natthi, ettha laddhabhogappamāṇena dadāmīti dasseti.
தக்³கா⁴தி ஏகங்ஸவசனே நிபாதோ. ஏகங்ஸேனேவ ஹி ஸப்³ப³பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴ஸாவகேஹி பஸத்த²ங் தா³னங் அந்தமஸோ திரச்சா²னக³தானம்பி தீ³யமானங். வுத்தஞ்சேதங் ‘‘ஸப்³ப³த்த² வண்ணிதங் தா³னங், ந தா³னங் க³ரஹிதங் க்வசீ’’தி. தஸ்மா ப⁴க³வாபி ஏகங்ஸேனேவ தங் பஸங்ஸந்தோ ஆஹ – ‘‘தக்³க⁴ த்வங் மாணவ…பே॰… பஸவஸீ’’தி. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ. ஏவங் ப⁴க³வதா ‘‘ப³ஹுங் ஸோ புஞ்ஞங் பஸவதீ’’தி வுத்தேபி த³க்கி²ணெய்யதோ த³க்கி²ணாவிஸுத்³தி⁴ங் ஸோதுகாமோ ப்³ராஹ்மணோ உத்தரி ப⁴க³வந்தங் புச்சி². தேனாஹு ஸங்கீ³திகாரா – ‘‘அத² கோ² மாகோ⁴ மாணவோ ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸீ’’தி. தங் அத்த²தோ வுத்தனயமேவ.
Tagghāti ekaṃsavacane nipāto. Ekaṃseneva hi sabbabuddhapaccekabuddhasāvakehi pasatthaṃ dānaṃ antamaso tiracchānagatānampi dīyamānaṃ. Vuttañcetaṃ ‘‘sabbattha vaṇṇitaṃ dānaṃ, na dānaṃ garahitaṃ kvacī’’ti. Tasmā bhagavāpi ekaṃseneva taṃ pasaṃsanto āha – ‘‘taggha tvaṃ māṇava…pe… pasavasī’’ti. Sesaṃ uttānatthameva. Evaṃ bhagavatā ‘‘bahuṃ so puññaṃ pasavatī’’ti vuttepi dakkhiṇeyyato dakkhiṇāvisuddhiṃ sotukāmo brāhmaṇo uttari bhagavantaṃ pucchi. Tenāhu saṅgītikārā – ‘‘atha kho māgho māṇavo bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsī’’ti. Taṃ atthato vuttanayameva.
492. புச்சா²மஹந்திஆதி³கா³தா²ஸு பன வத³ஞ்ஞுந்தி வசனவிது³ங், ஸப்³பா³காரேன ஸத்தானங் வுத்தவசனாதி⁴ப்பாயஞ்ஞுந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஸுஜ்ஜே²தி த³க்கி²ணெய்யவஸேன ஸுத்³த⁴ங் மஹப்ப²லங் ப⁴வெய்ய. யோஜனா பனெத்த² – யோ யாசயோகோ³ தா³னபதி க³ஹட்டோ² புஞ்ஞத்தி²கோ ஹுத்வா பரேஸங் அன்னபானங் த³த³ங் யஜதி, ந அக்³கி³ம்ஹி ஆஹுதிமத்தங் பக்கி²பந்தோ, தஞ்ச கோ² புஞ்ஞபெக்கோ²வ ந பச்சுபகாரகல்யாணகித்திஸத்³தா³தி³அபெக்கோ², தஸ்ஸ ஏவரூபஸ்ஸ யஜமானஸ்ஸ ஹுதங் கத²ங் ஸுஜ்ஜெ²ய்யாதி?
492.Pucchāmahantiādigāthāsu pana vadaññunti vacanaviduṃ, sabbākārena sattānaṃ vuttavacanādhippāyaññunti vuttaṃ hoti. Sujjheti dakkhiṇeyyavasena suddhaṃ mahapphalaṃ bhaveyya. Yojanā panettha – yo yācayogo dānapati gahaṭṭho puññatthiko hutvā paresaṃ annapānaṃ dadaṃ yajati, na aggimhi āhutimattaṃ pakkhipanto, tañca kho puññapekkhova na paccupakārakalyāṇakittisaddādiapekkho, tassa evarūpassa yajamānassa hutaṃ kathaṃ sujjheyyāti?
493. ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யேபி⁴ தாதீ³தி தாதி³ஸோ யாசயோகோ³ த³க்கி²ணெய்யேஹி ஆராத⁴யே ஸம்பாத³யே ஸோத⁴யே, மஹப்ப²லங் தங் ஹுதங் கரெய்ய, ந அஞ்ஞதா²தி அத்தோ². இமினாஸ்ஸ ‘‘கத²ங் ஹுதங் யஜமானஸ்ஸ ஸுஜ்ஜே²’’ இச்சேதங் ப்³யாகதங் ஹோதி.
493.Ārādhaye dakkhiṇeyyebhi tādīti tādiso yācayogo dakkhiṇeyyehi ārādhaye sampādaye sodhaye, mahapphalaṃ taṃ hutaṃ kareyya, na aññathāti attho. Imināssa ‘‘kathaṃ hutaṃ yajamānassa sujjhe’’ iccetaṃ byākataṃ hoti.
494. அக்கா²ஹி மே ப⁴க³வா த³க்கி²ணெய்யேதி எத்த² யோ யாசயோகோ³ த³த³ங் பரேஸங் யஜதி, தஸ்ஸ மே ப⁴க³வா த³க்கி²ணெய்யே அக்கா²ஹீதி ஏவங் யோஜனா வேதி³தப்³பா³.
494.Akkhāhi me bhagavā dakkhiṇeyyeti ettha yo yācayogo dadaṃ paresaṃ yajati, tassa me bhagavā dakkhiṇeyye akkhāhīti evaṃ yojanā veditabbā.
495. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா நானப்பகாரேஹி நயேஹி த³க்கி²ணெய்யே பகாஸெந்தோ ‘‘யே வே அஸத்தா’’திஆதி³கா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி. தத்த² அஸத்தாதி ராகா³தி³ஸங்க³வஸேன அலக்³கா³. கேவலினோதி பரினிட்டி²தகிச்சா. யதத்தாதி கு³த்தசித்தா.
495. Athassa bhagavā nānappakārehi nayehi dakkhiṇeyye pakāsento ‘‘ye ve asattā’’tiādikā gāthāyo abhāsi. Tattha asattāti rāgādisaṅgavasena alaggā. Kevalinoti pariniṭṭhitakiccā. Yatattāti guttacittā.
496-7. த³ந்தா அனுத்தரேன த³மதே²ன, விமுத்தா பஞ்ஞாசேதோவிமுத்தீஹி, அனீகா⁴ ஆயதிங் வட்டது³க்கா²பா⁴வேன, நிராஸா ஸம்பதி கிலேஸாபா⁴வேன. இமிஸ்ஸா பன கா³தா²ய து³தியகா³தா² பா⁴வனானுபா⁴வப்பகாஸனநயேன வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. ‘‘பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ விஹரதோ கிஞ்சாபி ந ஏவங் இச்சா² உப்பஜ்ஜெய்ய ‘அஹோ வத மே அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்செய்யா’தி (அ॰ நி॰ 7.71), அத² க்²வாஸ்ஸ அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சதீ’’தி இத³ங் செத்த² ஸுத்தங் ஸாத⁴கங்.
496-7.Dantā anuttarena damathena, vimuttā paññācetovimuttīhi, anīghā āyatiṃ vaṭṭadukkhābhāvena, nirāsā sampati kilesābhāvena. Imissā pana gāthāya dutiyagāthā bhāvanānubhāvappakāsananayena vuttāti veditabbā. ‘‘Bhāvanānuyogamanuyuttassa, bhikkhave, bhikkhuno viharato kiñcāpi na evaṃ icchā uppajjeyya ‘aho vata me anupādāya āsavehi cittaṃ vimucceyyā’ti (a. ni. 7.71), atha khvāssa anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccatī’’ti idaṃ cettha suttaṃ sādhakaṃ.
498-502. ராக³ஞ்ச…பே॰… யேஸு ந மாயா…பே॰… ந தண்ஹாஸு உபாதிபன்னாதி காமதண்ஹாதீ³ஸு நாதி⁴முத்தா. விதரெய்யாதி விதரித்வா. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹாதி³ச²ப்³பி³தா⁴ . ப⁴வாப⁴வாயாதி ஸஸ்ஸதாய வா உச்சே²தா³ய வா. அத² வா ப⁴வஸ்ஸ அப⁴வாய ப⁴வாப⁴வாய, புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தியாதி வுத்தங் ஹோதி. இத⁴ வா ஹுரங் வாதி இத³ங் பன ‘‘குஹிஞ்சி லோகே’’தி இமஸ்ஸ வித்தா²ரவசனங்.
498-502.Rāgañca…pe… yesu na māyā…pe… na taṇhāsu upātipannāti kāmataṇhādīsu nādhimuttā. Vitareyyāti vitaritvā. Taṇhāti rūpataṇhādichabbidhā . Bhavābhavāyāti sassatāya vā ucchedāya vā. Atha vā bhavassa abhavāya bhavābhavāya, punabbhavābhinibbattiyāti vuttaṃ hoti. Idha vā huraṃ vāti idaṃ pana ‘‘kuhiñci loke’’ti imassa vitthāravacanaṃ.
504. யே வீதராகா³…பே॰… ஸமிதாவினோதி ஸமிதவந்தோ, கிலேஸவூபஸமகாரினோதி அத்தோ². ஸமிதாவிதத்தா ச வீதராகா³ அகோபா. இத⁴ விப்பஹாயாதி இத⁴லோகே வத்தமானே க²ந்தே⁴ விஹாய, ததோ பரங் யேஸங் க³மனங் நத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதி. இதோ பரங் ‘‘யே காமே ஹித்வா அக³ஹா சரந்தி, ஸுஸஞ்ஞதத்தா தஸரங்வ உஜ்ஜு’’ந்தி இமம்பி கா³த²ங் கேசி பட²ந்தி.
504.Yevītarāgā…pe… samitāvinoti samitavanto, kilesavūpasamakārinoti attho. Samitāvitattā ca vītarāgā akopā. Idha vippahāyāti idhaloke vattamāne khandhe vihāya, tato paraṃ yesaṃ gamanaṃ natthīti vuttaṃ hoti. Ito paraṃ ‘‘ye kāme hitvā agahā caranti, susaññatattā tasaraṃva ujju’’nti imampi gāthaṃ keci paṭhanti.
506-8. ஜஹித்வாதி ஹித்வா. ‘‘ஜஹித்வானா’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². அத்ததீ³பாதி அத்தனோ கு³ணே ஏவ அத்தனோ தீ³பங் கத்வா விசரந்தா கீ²ணாஸவா வுச்சந்தி. யே ஹெத்தா²தி ஹகாரோ நிபாதோ பத³பூரணமத்தே. அயங் பனத்தோ² – யே எத்த² க²ந்தா⁴யதனாதி³ஸந்தானே யதா² இத³ங் க²ந்தா⁴யதனாதி³ ததா² ஜானந்தி, யங்ஸபா⁴வங் தங்ஸபா⁴வங்யேவ ஸஞ்ஜானந்தி அனிச்சாதி³வஸேன ஜானந்தா. அயமந்திமா நத்தி² புனப்³ப⁴வோதி அயங் நோ அந்திமா ஜாதி, இதா³னி நத்தி² புனப்³ப⁴வோதி ஏவஞ்ச யே ஜானந்தீதி.
506-8.Jahitvāti hitvā. ‘‘Jahitvānā’’tipi pāṭho, ayamevattho. Attadīpāti attano guṇe eva attano dīpaṃ katvā vicarantā khīṇāsavā vuccanti. Ye hetthāti hakāro nipāto padapūraṇamatte. Ayaṃ panattho – ye ettha khandhāyatanādisantāne yathā idaṃ khandhāyatanādi tathā jānanti, yaṃsabhāvaṃ taṃsabhāvaṃyeva sañjānanti aniccādivasena jānantā. Ayamantimā natthi punabbhavoti ayaṃ no antimā jāti, idāni natthi punabbhavoti evañca ye jānantīti.
509. யோ வேத³கூ³தி இதா³னி அத்தானங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வா இமங் கா³த²மாஹ. தத்த² ஸதிமாதி ச²ஸததவிஹாரஸதியா ஸமன்னாக³தோ. ஸம்போ³தி⁴பத்தோதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ. ஸரணங் ப³ஹூனந்தி ப³ஹூனங் தே³வமனுஸ்ஸானங் ப⁴யவிஹிங்ஸனேன ஸரணபூ⁴தோ.
509. Yo vedagūti idāni attānaṃ sandhāya bhagavā imaṃ gāthamāha. Tattha satimāti chasatatavihārasatiyā samannāgato. Sambodhipattoti sabbaññutaṃ patto. Saraṇaṃ bahūnanti bahūnaṃ devamanussānaṃ bhayavihiṃsanena saraṇabhūto.
510. ஏவங் த³க்கி²ணெய்யே ஸுத்வா அத்தமனோ ப்³ராஹ்மணோ ஆஹ – ‘‘அத்³தா⁴ அமோகா⁴’’தி. தத்த² த்வஞ்ஹெத்த² ஜானாஸி யதா² ததா² இத³ந்தி த்வஞ்ஹி எத்த² லோகே இத³ங் ஸப்³ப³ம்பி ஞெய்யங் யதா² ததா² ஜானாஸி யாதா²வதோ ஜானாஸி, யாதி³ஸங் தங் தாதி³ஸமேவ ஜானாஸீதி வுத்தங் ஹோதி. ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோதி ததா² ஹி தே ஏஸா த⁴ம்மதா⁴து ஸுப்படிவித்³தா⁴, யஸ்ஸா ஸுப்படிவித்³த⁴தா யங் யங் இச்ச²ஸி, தங் தங் ஜானாஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.
510. Evaṃ dakkhiṇeyye sutvā attamano brāhmaṇo āha – ‘‘addhā amoghā’’ti. Tattha tvañhettha jānāsi yathā tathā idanti tvañhi ettha loke idaṃ sabbampi ñeyyaṃ yathā tathā jānāsi yāthāvato jānāsi, yādisaṃ taṃ tādisameva jānāsīti vuttaṃ hoti. Tathā hi te vidito esa dhammoti tathā hi te esā dhammadhātu suppaṭividdhā, yassā suppaṭividdhatā yaṃ yaṃ icchasi, taṃ taṃ jānāsīti adhippāyo.
511. ஏவங் ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் பஸங்ஸித்வா த³க்கி²ணெய்யஸம்பதா³ய யஞ்ஞஸம்பத³ங் ஞத்வா தா³யகஸம்பதா³யபி தங் ச²ளங்க³பரிபூரங் யஞ்ஞஸம்பத³ங் ஸோதுகாமோ ‘‘யோ யாசயோகோ³’’தி உத்தரிபஞ்ஹங் புச்சி². தத்ராயங் யோஜனா – யோ யாசயோகோ³ த³த³ங் பரேஸங் யஜதி, தஸ்ஸ அக்கா²ஹி மே ப⁴க³வா யஞ்ஞஸம்பத³ந்தி.
511. Evaṃ so brāhmaṇo bhagavantaṃ pasaṃsitvā dakkhiṇeyyasampadāya yaññasampadaṃ ñatvā dāyakasampadāyapi taṃ chaḷaṅgaparipūraṃ yaññasampadaṃ sotukāmo ‘‘yo yācayogo’’ti uttaripañhaṃ pucchi. Tatrāyaṃ yojanā – yo yācayogo dadaṃ paresaṃ yajati, tassa akkhāhi me bhagavā yaññasampadanti.
512. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா த்³வீஹி கா³தா²ஹி அக்கா²ஸி. தத்தா²யங் அத்த²யோஜனா – யஜஸ்ஸு மாக⁴, யஜமானோ ச ஸப்³ப³த்த² விப்பஸாதே³ஹி சித்தங், தீஸுபி காலேஸு சித்தங் பஸாதே³ஹி. ஏவங் தே யாயங் –
512. Athassa bhagavā dvīhi gāthāhi akkhāsi. Tatthāyaṃ atthayojanā – yajassu māgha, yajamāno ca sabbattha vippasādehi cittaṃ, tīsupi kālesu cittaṃ pasādehi. Evaṃ te yāyaṃ –
‘‘புப்³பே³வ தா³னா ஸுமனோ, த³த³ங் சித்தங் பஸாத³யே;
‘‘Pubbeva dānā sumano, dadaṃ cittaṃ pasādaye;
த³த்வா அத்தமனோ ஹோதி, ஏஸா யஞ்ஞஸ்ஸ ஸம்பதா³’’தி. (அ॰ நி॰ 6.37; பே॰ வ॰ 305) –
Datvā attamano hoti, esā yaññassa sampadā’’ti. (a. ni. 6.37; pe. va. 305) –
யஞ்ஞஸம்பதா³ வுத்தா, தாய ஸம்பன்னோ யஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி. தத்த² ஸியா ‘‘கத²ங் சித்தங் பஸாதே³தப்³ப³’’ந்தி? தோ³ஸப்பஹானேன. கத²ங் தோ³ஸப்பஹானங் ஹோதி? யஞ்ஞாரம்மணதாய. அயஞ்ஹி ஆரம்மணங் யஜமானஸ்ஸ யஞ்ஞோ எத்த² பதிட்டா²ய ஜஹாதி தோ³ஸங், அயஞ்ஹி ஸத்தேஸு மெத்தாபுப்³ப³ங்க³மேன ஸம்மாதி³ட்டி²பதீ³பவிஹதமோஹந்த⁴காரேன சித்தேன யஜமானஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மஸங்கா²தோ யஞ்ஞோ ஆரம்மணங் ஹோதி, ஸோ எத்த² யஞ்ஞே ஆரம்மணவஸேன பவத்தியா பதிட்டா²ய தெ³ய்யத⁴ம்மபச்சயங் லோப⁴ங், படிக்³கா³ஹகபச்சயங் கோத⁴ங், தது³ப⁴யனிதா³னங் மோஹந்தி ஏவங் திவித⁴ம்பி ஜஹாதி தோ³ஸங். ஸோ ஏவங் போ⁴கே³ஸு வீதராகோ³, ஸத்தேஸு ச பவினெய்ய தோ³ஸங் தப்பஹானேனேவ பஹீனபஞ்சனீவரணோ அனுக்கமேன உபசாரப்பனாபே⁴த³ங் அபரிமாணஸத்தப²ரணேன ஏகஸத்தே வா அனவஸேஸப²ரணேன அப்பமாணங் மெத்தங் சித்தங் பா⁴வெந்தோ புன பா⁴வனாவேபுல்லத்த²ங், ரத்திந்தி³வங் ஸததங் ஸப்³ப³இரியாபதே²ஸு அப்பமத்தோ ஹுத்வா தமேவ மெத்தஜ்ஜா²னஸங்கா²தங் ஸப்³பா³ தி³ஸா ப²ரதே அப்பமஞ்ஞந்தி.
Yaññasampadā vuttā, tāya sampanno yañño bhavissati. Tattha siyā ‘‘kathaṃ cittaṃ pasādetabba’’nti? Dosappahānena. Kathaṃ dosappahānaṃ hoti? Yaññārammaṇatāya. Ayañhi ārammaṇaṃ yajamānassa yañño ettha patiṭṭhāya jahāti dosaṃ, ayañhi sattesu mettāpubbaṅgamena sammādiṭṭhipadīpavihatamohandhakārena cittena yajamānassa deyyadhammasaṅkhāto yañño ārammaṇaṃ hoti, so ettha yaññe ārammaṇavasena pavattiyā patiṭṭhāya deyyadhammapaccayaṃ lobhaṃ, paṭiggāhakapaccayaṃ kodhaṃ, tadubhayanidānaṃ mohanti evaṃ tividhampi jahāti dosaṃ. So evaṃ bhogesu vītarāgo, sattesu ca pavineyya dosaṃ tappahāneneva pahīnapañcanīvaraṇo anukkamena upacārappanābhedaṃ aparimāṇasattapharaṇena ekasatte vā anavasesapharaṇena appamāṇaṃ mettaṃ cittaṃ bhāvento puna bhāvanāvepullatthaṃ, rattindivaṃ satataṃ sabbairiyāpathesu appamatto hutvā tameva mettajjhānasaṅkhātaṃ sabbā disā pharate appamaññanti.
514. அத² ப்³ராஹ்மணோ தங் மெத்தங் ‘‘ப்³ரஹ்மலோகமக்³கோ³ அய’’ந்தி அஜானந்தோ கேவலங் அத்தனோ விஸயாதீதங் மெத்தாபா⁴வனங் ஸுத்வா ஸுட்டு²தரங் ஸஞ்ஜாதஸப்³ப³ஞ்ஞுஸம்பா⁴வனோ ப⁴க³வதி அத்தனா ப்³ரஹ்மலோகாதி⁴முத்தத்தா ப்³ரஹ்மலோகூபபத்திமேவ ச ஸுத்³தி⁴ங் முத்திஞ்ச மஞ்ஞமானோ ப்³ரஹ்மலோகமக்³க³ங் புச்ச²ந்தோ ‘‘கோ ஸுஜ்ஜ²தீ’’தி கா³த²மாஹ. தத்ர ச ப்³ரஹ்மலோககா³மிங் புஞ்ஞங் கரொந்தங் ஸந்தா⁴யாஹ – ‘‘கோ ஸுஜ்ஜ²தி முச்சதீ’’தி, அகரொந்தங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ப³ஜ்ஜ²தீ சா’’தி. கேனத்தனாதி கேன காரணேன. ஸக்கி² ப்³ரஹ்மஜ்ஜதி³ட்டோ²தி ப்³ரஹ்மா அஜ்ஜ ஸக்கி² தி³ட்டோ². ஸச்சந்தி ப⁴க³வதோ ப்³ரஹ்மஸமத்தங் ஆரப்³ப⁴ அச்சாத³ரேன ஸபத²ங் கரோதி. கத²ங் உபபஜ்ஜதீதி அச்சாத³ரேனேவ புனபி புச்ச²தி. ஜுதிமாதி ப⁴க³வந்தங் ஆலபதி.
514. Atha brāhmaṇo taṃ mettaṃ ‘‘brahmalokamaggo aya’’nti ajānanto kevalaṃ attano visayātītaṃ mettābhāvanaṃ sutvā suṭṭhutaraṃ sañjātasabbaññusambhāvano bhagavati attanā brahmalokādhimuttattā brahmalokūpapattimeva ca suddhiṃ muttiñca maññamāno brahmalokamaggaṃ pucchanto ‘‘ko sujjhatī’’ti gāthamāha. Tatra ca brahmalokagāmiṃ puññaṃ karontaṃ sandhāyāha – ‘‘ko sujjhati muccatī’’ti, akarontaṃ sandhāya ‘‘bajjhatī cā’’ti. Kenattanāti kena kāraṇena. Sakkhi brahmajjadiṭṭhoti brahmā ajja sakkhi diṭṭho. Saccanti bhagavato brahmasamattaṃ ārabbha accādarena sapathaṃ karoti. Kathaṃ upapajjatīti accādareneva punapi pucchati. Jutimāti bhagavantaṃ ālapati.
தத்த² யஸ்மா யோ பி⁴க்கு² மெத்தாய திகசதுக்கஜ்ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா தமேவ பாத³கங் கத்வா விபஸ்ஸந்தோ அரஹத்தங் பாபுணாதி, ஸோ ஸுஜ்ஜ²தி முச்சதி ச, ததா²ரூபோ ச ப்³ரஹ்மலோகங் ந க³ச்ச²தி. யோ பன மெத்தாய திகசதுக்கஜ்ஜா²னங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ஸந்தா ஏஸா ஸமாபத்தீ’’திஆதி³னா நயேன தங் அஸ்ஸாதே³தி, ஸோ ப³ஜ்ஜ²தி. அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ச தேனேவ ஜா²னேன ப்³ரஹ்மலோகங் க³ச்ச²தி, தஸ்மா ப⁴க³வா யோ ஸுஜ்ஜ²தி முச்சதி ச, தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மலோகக³மனங் அனநுஜானந்தோ அனாமஸித்வாவ தங் புக்³க³லங் யோ ப³ஜ்ஜ²தி. தஸ்ஸ தேன ஜா²னேன ப்³ரஹ்மலோகக³மனங் த³ஸ்ஸெந்தோ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸப்பாயேன நயேன ‘‘யோ யஜதீ’’தி இமங் கா³த²மாஹ.
Tattha yasmā yo bhikkhu mettāya tikacatukkajjhānaṃ uppādetvā tameva pādakaṃ katvā vipassanto arahattaṃ pāpuṇāti, so sujjhati muccati ca, tathārūpo ca brahmalokaṃ na gacchati. Yo pana mettāya tikacatukkajjhānaṃ uppādetvā ‘‘santā esā samāpattī’’tiādinā nayena taṃ assādeti, so bajjhati. Aparihīnajjhāno ca teneva jhānena brahmalokaṃ gacchati, tasmā bhagavā yo sujjhati muccati ca, tassa brahmalokagamanaṃ ananujānanto anāmasitvāva taṃ puggalaṃ yo bajjhati. Tassa tena jhānena brahmalokagamanaṃ dassento brāhmaṇassa sappāyena nayena ‘‘yo yajatī’’ti imaṃ gāthamāha.
515. தத்த² திவித⁴ந்தி திகாலப்பஸாத³ங் ஸந்தா⁴யாஹ. தேன தா³யகதோ அங்க³த்தயங் த³ஸ்ஸேதி. ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யேபி⁴ தாதீ³தி தஞ்ச ஸோ தாதி³ஸோ திவித⁴ஸம்பத்திஸாத⁴கோ புக்³க³லோ திவித⁴ங் யஞ்ஞஸம்பத³ங் த³க்கி²ணெய்யேஹி கீ²ணாஸவேஹி ஸாதெ⁴ய்ய ஸம்பாதெ³ய்ய. இமினா படிக்³கா³ஹகதோ அங்க³த்தயங் த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் யஜித்வா ஸம்மா யாசயோகோ³தி ஏவங் மெத்தஜ்ஜா²னபத³ட்டா²னபா⁴வேன ச²ளங்க³ஸமன்னாக³தங் யஞ்ஞங் ஸம்மா யஜித்வா ஸோ யாசயோகோ³ தேன ச²ளங்க³யஞ்ஞூபனிஸ்ஸயேன மெத்தஜ்ஜா²னேன உபபஜ்ஜதி ப்³ரஹ்மலோகந்தி ப்³ரூமீதி ப்³ராஹ்மணங் ஸமுஸ்ஸாஹெந்தோ தே³ஸனங் ஸமாபேஸி. ஸேஸங் ஸப்³ப³கா³தா²ஸு உத்தானத்த²மேவ. இதோ பரஞ்ச புப்³பே³ வுத்தனயமேவாதி.
515. Tattha tividhanti tikālappasādaṃ sandhāyāha. Tena dāyakato aṅgattayaṃ dasseti. Ārādhaye dakkhiṇeyyebhi tādīti tañca so tādiso tividhasampattisādhako puggalo tividhaṃ yaññasampadaṃ dakkhiṇeyyehi khīṇāsavehi sādheyya sampādeyya. Iminā paṭiggāhakato aṅgattayaṃ dasseti. Evaṃ yajitvā sammā yācayogoti evaṃ mettajjhānapadaṭṭhānabhāvena chaḷaṅgasamannāgataṃ yaññaṃ sammā yajitvā so yācayogo tena chaḷaṅgayaññūpanissayena mettajjhānena upapajjati brahmalokantibrūmīti brāhmaṇaṃ samussāhento desanaṃ samāpesi. Sesaṃ sabbagāthāsu uttānatthameva. Ito parañca pubbe vuttanayamevāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய மாக⁴ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya māghasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 5. மாக⁴ஸுத்தங் • 5. Māghasuttaṃ