Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[302] 2. மஹாஅஸ்ஸாரோஹஜாதகவண்ணனா
[302] 2. Mahāassārohajātakavaṇṇanā
அதெ³ய்யேஸுங் த³த³ங் தா³னந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஹெட்டா² கதி²தமேவ. ஸத்தா² ‘‘போராணகபண்டி³தாபி அத்தனோ உபகாரவஸேனேவ கிரிங்ஸூ’’தி வத்வா இதா⁴பி அதீதங் ஆஹரி.
Adeyyesuṃ dadaṃ dānanti idaṃ satthā jetavane viharanto ānandattheraṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā kathitameva. Satthā ‘‘porāṇakapaṇḍitāpi attano upakāravaseneva kiriṃsū’’ti vatvā idhāpi atītaṃ āhari.
அதீதே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸிராஜா ஹுத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன ரஜ்ஜங் காரேதி, தா³னங் தே³தி, ஸீலங் ரக்க²தி. ஸோ ‘‘பச்சந்தங் குபிதங் வூபஸமெஸ்ஸாமீ’’தி ப³லவாஹனபரிவுதோ க³ந்த்வா பராஜிதோ அஸ்ஸங் அபி⁴ருஹித்வா பலாயமானோ ஏகங் பச்சந்தகா³மங் பாபுணி. தத்த² திங்ஸ ஜனா ராஜஸேவகா வஸந்தி. தே பாதோவ கா³மமஜ்ஜே² ஸன்னிபதித்வா கா³மகிச்சங் கரொந்தி. தஸ்மிங் க²ணே ராஜா வம்மிதங் அஸ்ஸங் அபி⁴ருஹித்வா அலங்கதபடியத்தோ கா³மத்³வாரேன அந்தோகா³மங் பாவிஸி. தே ‘‘கிங் நு கோ² இத³’’ந்தி பீ⁴தா பலாயித்வா ஸகஸககே³ஹானி பவிஸிங்ஸு. ஏகோ பனெத்த² அத்தனோ கே³ஹங் அக³ந்த்வா ரஞ்ஞோ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ‘‘ராஜா கிர பச்சந்தங் க³தோ’’தி ஸுய்யதி, கோஸி த்வங் ராஜபுரிஸோ சோரபுரிஸோதி? ‘‘ராஜபுரிஸோ, ஸம்மா’’தி. ‘‘தேன ஹி ஏதா²’’தி ராஜானங் கே³ஹங் நெத்வா அத்தனோ பீட²கே நிஸீதா³பெத்வா ‘‘ஏஹி, ப⁴த்³தே³, ஸஹாயகஸ்ஸ பாதே³ தோ⁴வா’’தி ப⁴ரியங் தஸ்ஸ பாதே³ தோ⁴வாபெத்வா அத்தனோ ப³லானுரூபேன ஆஹாரங் த³த்வா ‘‘முஹுத்தங் விஸ்ஸமதா²’’தி ஸயனங் பஞ்ஞாபேஸி, ராஜா நிபஜ்ஜி. இதரோ அஸ்ஸஸ்ஸ ஸன்னாஹங் மோசெத்வா சங்கமாபெத்வா உத³கங் பாயெத்வா பிட்டி²ங் தேலேன மக்கெ²த்வா திணங் அதா³ஸி. ஏவங் தயோ சத்தாரோ தி³வஸே ராஜானங் படிஜக்³கி³த்வா ‘‘க³ச்சா²மஹங், ஸம்மா’’தி வுத்தே புன ரஞ்ஞோ ச அஸ்ஸஸ்ஸ ச கத்தப்³ப³யுத்தகங் ஸப்³ப³மகாஸி. ராஜா துஸ்ஸித்வா க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அஹங், ஸம்ம, மஹாஅஸ்ஸாரோஹோ நாம, நக³ரமஜ்ஜே² அம்ஹாகங் கே³ஹங், ஸசே கேனசி கிச்சேன நக³ரங் ஆக³ச்ச²ஸி, த³க்கி²ணத்³வாரே ட²த்வா தோ³வாரிகங் ‘மஹாஅஸ்ஸாரோஹோ கதரகே³ஹே வஸதீ’தி புச்சி²த்வா தோ³வாரிகங் க³ஹெத்வா அம்ஹாகங் கே³ஹங் ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா பக்காமி.
Atīte bodhisatto bārāṇasirājā hutvā dhammena samena rajjaṃ kāreti, dānaṃ deti, sīlaṃ rakkhati. So ‘‘paccantaṃ kupitaṃ vūpasamessāmī’’ti balavāhanaparivuto gantvā parājito assaṃ abhiruhitvā palāyamāno ekaṃ paccantagāmaṃ pāpuṇi. Tattha tiṃsa janā rājasevakā vasanti. Te pātova gāmamajjhe sannipatitvā gāmakiccaṃ karonti. Tasmiṃ khaṇe rājā vammitaṃ assaṃ abhiruhitvā alaṅkatapaṭiyatto gāmadvārena antogāmaṃ pāvisi. Te ‘‘kiṃ nu kho ida’’nti bhītā palāyitvā sakasakagehāni pavisiṃsu. Eko panettha attano gehaṃ agantvā rañño paccuggamanaṃ katvā ‘‘rājā kira paccantaṃ gato’’ti suyyati, kosi tvaṃ rājapuriso corapurisoti? ‘‘Rājapuriso, sammā’’ti. ‘‘Tena hi ethā’’ti rājānaṃ gehaṃ netvā attano pīṭhake nisīdāpetvā ‘‘ehi, bhadde, sahāyakassa pāde dhovā’’ti bhariyaṃ tassa pāde dhovāpetvā attano balānurūpena āhāraṃ datvā ‘‘muhuttaṃ vissamathā’’ti sayanaṃ paññāpesi, rājā nipajji. Itaro assassa sannāhaṃ mocetvā caṅkamāpetvā udakaṃ pāyetvā piṭṭhiṃ telena makkhetvā tiṇaṃ adāsi. Evaṃ tayo cattāro divase rājānaṃ paṭijaggitvā ‘‘gacchāmahaṃ, sammā’’ti vutte puna rañño ca assassa ca kattabbayuttakaṃ sabbamakāsi. Rājā tussitvā gacchanto ‘‘ahaṃ, samma, mahāassāroho nāma, nagaramajjhe amhākaṃ gehaṃ, sace kenaci kiccena nagaraṃ āgacchasi, dakkhiṇadvāre ṭhatvā dovārikaṃ ‘mahāassāroho kataragehe vasatī’ti pucchitvā dovārikaṃ gahetvā amhākaṃ gehaṃ āgaccheyyāsī’’ti vatvā pakkāmi.
ப³லகாயோபி ராஜானங் அதி³ஸ்வா ப³ஹினக³ரே க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா டி²தோ ராஜானங் தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³ந்த்வா பரிவாரேஸி. ராஜா நக³ரங் பவிஸந்தோ த்³வாரந்தரே ட²த்வா தோ³வாரிகங் பக்கோஸாபெத்வா மஹாஜனங் படிக்கமாபெத்வா ‘‘தாத, ஏகோ பச்சந்தகா³மவாஸீ மங் த³ட்டு²காமோ ஆக³ந்த்வா ‘மஹாஅஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ கே³ஹங் கஹ’ந்தி தங் புச்சி²ஸ்ஸதி, தங் த்வங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா ஆனெத்வா மங் த³ஸ்ஸெய்யாஸி, ததா³ த்வங் ஸஹஸ்ஸங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ நாக³ச்ச²தி, தஸ்மிங் அனாக³ச்ச²ந்தே ராஜா தஸ்ஸ வஸனகா³மே ப³லிங் வட்³டா⁴பேஸி, ப³லிம்ஹி வட்³டி⁴தே நாக³ச்ச²தி. ஏவங் து³தியம்பி ததியம்பி ப³லிங் வட்³டா⁴பேஸி, நேவ ஆக³ச்ச²தி. அத² நங் கா³மவாஸினோ ஸன்னிபதித்வா ஆஹங்ஸு ‘‘அய்ய, தவ ஸஹாயஸ்ஸ மஹாஅஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ ஆக³தகாலதோ பட்டா²ய மயங் ப³லினா பீளியமானா ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கோம, க³ச்ச² தவ ஸஹாயஸ்ஸ மஹாஅஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ வத்வா அம்ஹாகங் ப³லிங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேஹீ’’தி. ஸாது⁴ க³ச்சி²ஸ்ஸாமி, ந பன ஸக்கா துச்ச²ஹத்தே²ன க³ந்துங், மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ த்³வே தா³ரகா அத்தி², தேஸஞ்ச ப⁴ரியாய சஸ்ஸ ஸஹாயகஸ்ஸ ச மே நிவாஸனபாருபனபிளந்த⁴னாதீ³னி ஸஜ்ஜேதா²தி. ‘‘ஸாது⁴ ஸஜ்ஜிஸ்ஸாமா’’தி தே ஸப்³ப³ங் பண்ணாகாரங் ஸஜ்ஜயிங்ஸு.
Balakāyopi rājānaṃ adisvā bahinagare khandhāvāraṃ bandhitvā ṭhito rājānaṃ disvā paccuggantvā parivāresi. Rājā nagaraṃ pavisanto dvārantare ṭhatvā dovārikaṃ pakkosāpetvā mahājanaṃ paṭikkamāpetvā ‘‘tāta, eko paccantagāmavāsī maṃ daṭṭhukāmo āgantvā ‘mahāassārohassa gehaṃ kaha’nti taṃ pucchissati, taṃ tvaṃ hatthe gahetvā ānetvā maṃ dasseyyāsi, tadā tvaṃ sahassaṃ labhissasī’’ti āha. So nāgacchati, tasmiṃ anāgacchante rājā tassa vasanagāme baliṃ vaḍḍhāpesi, balimhi vaḍḍhite nāgacchati. Evaṃ dutiyampi tatiyampi baliṃ vaḍḍhāpesi, neva āgacchati. Atha naṃ gāmavāsino sannipatitvā āhaṃsu ‘‘ayya, tava sahāyassa mahāassārohassa āgatakālato paṭṭhāya mayaṃ balinā pīḷiyamānā sīsaṃ ukkhipituṃ na sakkoma, gaccha tava sahāyassa mahāassārohassa vatvā amhākaṃ baliṃ vissajjāpehī’’ti. Sādhu gacchissāmi, na pana sakkā tucchahatthena gantuṃ, mayhaṃ sahāyassa dve dārakā atthi, tesañca bhariyāya cassa sahāyakassa ca me nivāsanapārupanapiḷandhanādīni sajjethāti. ‘‘Sādhu sajjissāmā’’ti te sabbaṃ paṇṇākāraṃ sajjayiṃsu.
ஸோ தஞ்ச அத்தனோ க⁴ரே பக்கபூவஞ்ச ஆதா³ய க³ந்த்வா த³க்கி²ணத்³வாரங் பத்வா தோ³வாரிகங் புச்சி² ‘‘கஹங், ஸம்ம, மஹாஅஸ்ஸாரோஹஸ்ஸ கே³ஹ’’ந்தி. ஸோ ‘‘ஏஹி த³ஸ்ஸேமி தே’’தி தங் ஹத்தே² க³ஹெத்வா ராஜத்³வாரங் க³ந்த்வா ‘‘தோ³வாரிகோ ஏகங் பச்சந்தகா³மவாஸிங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ’’தி படிவேதே³ஸி. ராஜா தங் ஸுத்வா ஆஸனா உட்டா²ய ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயோ ச தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³தா ச பவிஸந்தூ’’தி பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தி³ஸ்வாவ நங் பரிஸ்ஸஜித்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயிகா ச தா³ரகா ச அரோகா³’’தி புச்சி²த்வா ஹத்தே² க³ஹெத்வா மஹாதலங் அபி⁴ருஹித்வா ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² ராஜாஸனே நிஸீதா³பெத்வா அக்³க³மஹேஸிங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, ஸஹாயஸ்ஸ மே பாதே³ தோ⁴வா’’தி ஆஹ. ஸா தஸ்ஸ்ஸ பாதே³ தோ⁴வி, ராஜா ஸுவண்ணபி⁴ங்காரேன உத³கங் ஆஸிஞ்சி. தே³வீபி பாதே³ தோ⁴வித்வா க³ந்த⁴தேலேன மக்கே²ஸி. ராஜா ‘‘கிங், ஸம்ம, அத்தி², கிஞ்சி அம்ஹாகங் கா²த³னீய’’ந்தி புச்சி². ஸோ ‘‘அத்தீ²’’தி பஸிப்³ப³கதோ பூவே நீஹராபேஸி. ராஜா ஸுவண்ணதட்டகேன க³ஹெத்வா தஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் கரொந்தோ ‘‘மம ஸஹாயேன ஆனீதங் கா²த³தா²’’தி தே³வியா ச அமச்சானஞ்ச கா²தா³பெத்வா ஸயம்பி கா²தி³. இதரோ இதரம்பி பண்ணாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா தஸ்ஸ ஸங்க³ஹத்த²ங் காஸிகவத்தா²னி அபனெத்வா தேன ஆப⁴தவத்த²யுக³ங் நிவாஸேஸிங் . தே³வீபி காஸிகவத்த²ஞ்சேவ ஆப⁴ரணானி ச அபனெத்வா தேன ஆப⁴தவத்த²ங் நிவாஸெத்வா ஆப⁴ரணானி பிளந்தி⁴.
So tañca attano ghare pakkapūvañca ādāya gantvā dakkhiṇadvāraṃ patvā dovārikaṃ pucchi ‘‘kahaṃ, samma, mahāassārohassa geha’’nti. So ‘‘ehi dassemi te’’ti taṃ hatthe gahetvā rājadvāraṃ gantvā ‘‘dovāriko ekaṃ paccantagāmavāsiṃ gahetvā āgato’’ti paṭivedesi. Rājā taṃ sutvā āsanā uṭṭhāya ‘‘mayhaṃ sahāyo ca tena saddhiṃ āgatā ca pavisantū’’ti paccuggamanaṃ katvā disvāva naṃ parissajitvā ‘‘mayhaṃ sahāyikā ca dārakā ca arogā’’ti pucchitvā hatthe gahetvā mahātalaṃ abhiruhitvā setacchattassa heṭṭhā rājāsane nisīdāpetvā aggamahesiṃ pakkosāpetvā ‘‘bhadde, sahāyassa me pāde dhovā’’ti āha. Sā tasssa pāde dhovi, rājā suvaṇṇabhiṅkārena udakaṃ āsiñci. Devīpi pāde dhovitvā gandhatelena makkhesi. Rājā ‘‘kiṃ, samma, atthi, kiñci amhākaṃ khādanīya’’nti pucchi. So ‘‘atthī’’ti pasibbakato pūve nīharāpesi. Rājā suvaṇṇataṭṭakena gahetvā tassa saṅgahaṃ karonto ‘‘mama sahāyena ānītaṃ khādathā’’ti deviyā ca amaccānañca khādāpetvā sayampi khādi. Itaro itarampi paṇṇākāraṃ dassesi. Rājā tassa saṅgahatthaṃ kāsikavatthāni apanetvā tena ābhatavatthayugaṃ nivāsesiṃ . Devīpi kāsikavatthañceva ābharaṇāni ca apanetvā tena ābhatavatthaṃ nivāsetvā ābharaṇāni piḷandhi.
அத² நங் ராஜா ராஜாரஹங் போ⁴ஜனங் போ⁴ஜாபெத்வா ஏகங் அமச்சங் ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச² இமஸ்ஸ மம கரணனியாமேனேவ மஸ்ஸுகம்மங் காரெத்வா க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் காஸிகவத்த²ங் நிவாஸாபெத்வா ராஜாலங்காரேன அலங்காராபெத்வா ஆனேஹீ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. ராஜா நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா அமச்சே ஸன்னிபாதாபெத்வா ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ மஜ்ஜே² ஜாதிஹிங்கு³லகஸுத்தங் பாதெத்வா உபட்³ட⁴ரஜ்ஜங் அதா³ஸி. தே ததோ பட்டா²ய ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜந்தி பிவந்தி ஸயந்தி, விஸ்ஸாஸோ தி²ரோ அஹோஸி கேனசி அபே⁴ஜ்ஜோ. அத²ஸ்ஸ ராஜா புத்ததா³ரேபி பக்கோஸாபெத்வா அந்தோனக³ரே நிவேஸனங் மாபெத்வா அதா³ஸி. தே ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா ரஜ்ஜங் காரெந்தி.
Atha naṃ rājā rājārahaṃ bhojanaṃ bhojāpetvā ekaṃ amaccaṃ āṇāpesi ‘‘gaccha imassa mama karaṇaniyāmeneva massukammaṃ kāretvā gandhodakena nhāpetvā satasahassagghanikaṃ kāsikavatthaṃ nivāsāpetvā rājālaṅkārena alaṅkārāpetvā ānehī’’ti. So tathā akāsi. Rājā nagare bheriṃ carāpetvā amacce sannipātāpetvā setacchattassa majjhe jātihiṅgulakasuttaṃ pātetvā upaḍḍharajjaṃ adāsi. Te tato paṭṭhāya ekato bhuñjanti pivanti sayanti, vissāso thiro ahosi kenaci abhejjo. Athassa rājā puttadārepi pakkosāpetvā antonagare nivesanaṃ māpetvā adāsi. Te samaggā sammodamānā rajjaṃ kārenti.
அத² அமச்சா குஜ்ஜி²த்வா ராஜபுத்தங் ஆஹங்ஸு ‘‘குமார, ராஜா ஏகஸ்ஸ க³ஹபதிகஸ்ஸ உபட்³ட⁴ரஜ்ஜங் த³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதி பிவதி ஸயதி, தா³ரகே ச வந்தா³பேதி, இமினா ரஞ்ஞா கதகம்மங் ந ஜானாம, கிங் கரோதி ராஜா, மயங் லஜ்ஜாம, த்வங் ரஞ்ஞோ கதே²ஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸப்³ப³ங் தங் கத²ங் ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா ‘‘மா ஏவங் கரோஹி, மஹாராஜா’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, அஹங் யுத்³த⁴பராஜிதோ கஹங் வஸிங், அபி நு ஜானாதா²’’தி. ‘‘ந ஜானாம, தே³வா’’தி. ‘‘அஹங் ஏதஸ்ஸ க⁴ரே வஸந்தோ அரோகோ³ ஹுத்வா ஆக³ந்த்வா ரஜ்ஜங் காரேஸிங், ஏவங் மம உபகாரினோ கஸ்மா ஸம்பத்திங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வத்வா ச பன போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘தாத, யோ ஹி அதா³தப்³ப³யுத்தகஸ்ஸ தே³தி, தா³தப்³ப³யுத்தகஸ்ஸ ந தே³தி, ஸோ ஆபத³ங் பத்வா கிஞ்சி உபகாரங் ந லப⁴தீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ இமா கா³தா² ஆஹ –
Atha amaccā kujjhitvā rājaputtaṃ āhaṃsu ‘‘kumāra, rājā ekassa gahapatikassa upaḍḍharajjaṃ datvā tena saddhiṃ ekato bhuñjati pivati sayati, dārake ca vandāpeti, iminā raññā katakammaṃ na jānāma, kiṃ karoti rājā, mayaṃ lajjāma, tvaṃ rañño kathehī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sabbaṃ taṃ kathaṃ rañño ārocetvā ‘‘mā evaṃ karohi, mahārājā’’ti āha. ‘‘Tāta, ahaṃ yuddhaparājito kahaṃ vasiṃ, api nu jānāthā’’ti. ‘‘Na jānāma, devā’’ti. ‘‘Ahaṃ etassa ghare vasanto arogo hutvā āgantvā rajjaṃ kāresiṃ, evaṃ mama upakārino kasmā sampattiṃ na dassāmī’’ti evaṃ vatvā ca pana bodhisatto ‘‘tāta, yo hi adātabbayuttakassa deti, dātabbayuttakassa na deti, so āpadaṃ patvā kiñci upakāraṃ na labhatī’’ti dassento imā gāthā āha –
5.
5.
‘‘அதெ³ய்யேஸு த³த³ங் தா³னங், தெ³ய்யேஸு நப்பவெச்ச²தி;
‘‘Adeyyesu dadaṃ dānaṃ, deyyesu nappavecchati;
ஆபாஸு ப்³யஸனங் பத்தோ, ஸஹாயங் நாதி⁴க³ச்ச²தி.
Āpāsu byasanaṃ patto, sahāyaṃ nādhigacchati.
6.
6.
‘‘நாதெ³ய்யேஸு த³த³ங் தா³னங், தெ³ய்யேஸு யோ பவெச்ச²தி;
‘‘Nādeyyesu dadaṃ dānaṃ, deyyesu yo pavecchati;
ஆபாஸு ப்³யஸனங் பத்தோ, ஸஹாயமதி⁴க³ச்ச²தி.
Āpāsu byasanaṃ patto, sahāyamadhigacchati.
7.
7.
‘‘ஸஞ்ஞோக³ஸம்போ⁴க³விஸேஸத³ஸ்ஸனங் , அனரியத⁴ம்மேஸு ஸடே²ஸு நஸ்ஸதி;
‘‘Saññogasambhogavisesadassanaṃ , anariyadhammesu saṭhesu nassati;
கதஞ்ச அரியேஸு ச அஜ்ஜவேஸு, மஹப்ப²லங் ஹோதி அணும்பி தாதி³ஸு.
Katañca ariyesu ca ajjavesu, mahapphalaṃ hoti aṇumpi tādisu.
8.
8.
‘‘யோ புப்³பே³ கதகல்யாணோ, அகா லோகே ஸுது³க்கரங்;
‘‘Yo pubbe katakalyāṇo, akā loke sudukkaraṃ;
பச்சா² கயிரா ந வா கயிரா, அச்சந்தங் பூஜனாரஹோ’’தி.
Pacchā kayirā na vā kayirā, accantaṃ pūjanāraho’’ti.
தத்த² அதெ³ய்யேஸூதி புப்³பே³ அகதூபகாரேஸு. தெ³ய்யேஸூதி புப்³பே³ கதூபகாரேஸு. நப்பவெச்ச²தீதி ந பவேஸேதி ந தே³தி. ஆபாஸூதி ஆபதா³ஸு. ப்³யஸனந்தி து³க்க²ங். ஸஞ்ஞோக³ஸம்போ⁴க³விஸேஸத³ஸ்ஸனந்தி யோ மித்தேன கதோ ஸஞ்ஞோகோ³ சேவ ஸம்போ⁴கோ³ ச, தஸ்ஸ விஸேஸத³ஸ்ஸனங் கு³ணத³ஸ்ஸனங் ஸுகதங் மய்ஹங் இமினாதி ஏதங் ஸப்³ப³ங் அஸுத்³த⁴த⁴ம்மத்தா அனரியத⁴ம்மேஸு கேராடிகத்தா ஸடே²ஸு நஸ்ஸதி. அரியேஸூதி அத்தனோ கதகு³ணஜானநேன அரியேஸு பரிஸுத்³தே⁴ஸு. அஜ்ஜவேஸூதி தேனேவ காரணேன உஜுகேஸு அகுடிலேஸு. அணும்பீதி அப்பமத்தகம்பி. தாதி³ஸூதி யே தாதி³ஸா புக்³க³லா ஹொந்தி அரியா உஜுபூ⁴தா, தேஸு அப்பம்பி கதங் மஹப்ப²லங் ஹோதி மஹாஜுதிகங் மஹாவிப்பா²ரங், ஸுகெ²த்தே வுத்தபீ³ஜமிவ ந நஸ்ஸதி , இதரஸ்மிங் பன பாபே ப³ஹும்பி கதங் அக்³கி³ம்ஹி கி²த்தபீ³ஜமிவ நஸ்ஸதீதி அத்தோ². வுத்தம்பி சேதங் –
Tattha adeyyesūti pubbe akatūpakāresu. Deyyesūti pubbe katūpakāresu. Nappavecchatīti na paveseti na deti. Āpāsūti āpadāsu. Byasananti dukkhaṃ. Saññogasambhogavisesadassananti yo mittena kato saññogo ceva sambhogo ca, tassa visesadassanaṃ guṇadassanaṃ sukataṃ mayhaṃ imināti etaṃ sabbaṃ asuddhadhammattā anariyadhammesu kerāṭikattā saṭhesu nassati. Ariyesūti attano kataguṇajānanena ariyesu parisuddhesu. Ajjavesūti teneva kāraṇena ujukesu akuṭilesu. Aṇumpīti appamattakampi. Tādisūti ye tādisā puggalā honti ariyā ujubhūtā, tesu appampi kataṃ mahapphalaṃ hoti mahājutikaṃ mahāvipphāraṃ, sukhette vuttabījamiva na nassati , itarasmiṃ pana pāpe bahumpi kataṃ aggimhi khittabījamiva nassatīti attho. Vuttampi cetaṃ –
‘‘யதா²பி பீ³ஜமக்³கி³ம்ஹி, ட³ய்ஹதி ந விரூஹதி;
‘‘Yathāpi bījamaggimhi, ḍayhati na virūhati;
ஏவங் கதங் அஸப்புரிஸே, நஸ்ஸதி ந விரூஹதி.
Evaṃ kataṃ asappurise, nassati na virūhati.
‘‘கதஞ்ஞும்ஹி ச போஸம்ஹி, ஸீலவந்தே அரியவுத்தினே;
‘‘Kataññumhi ca posamhi, sīlavante ariyavuttine;
ஸுகெ²த்தே விய பீ³ஜானி, கதங் தம்ஹி ந நஸ்ஸதீ’’தி. (ஜா॰ 1.10.77-78);
Sukhette viya bījāni, kataṃ tamhi na nassatī’’ti. (jā. 1.10.77-78);
புப்³பே³ கதகல்யாணோதி பட²மதரங் உபகாரங் கத்வா டி²தோ. அகாதி அகரி, அயங் லோகே ஸுது³க்கரங் நாம அகாஸீதி அத்தோ². பச்சா² கயிராதி ஸோ பச்சா² அஞ்ஞங் கிஞ்சி கு³ணங் கரோது வா மா வா, தேனேவ பட²மகதேன கு³ணேன அச்சந்தங் பூஜனாரஹோ ஹோதி, ஸப்³ப³ங் ஸக்காரஸம்மானங் அரஹதீதி.
Pubbe katakalyāṇoti paṭhamataraṃ upakāraṃ katvā ṭhito. Akāti akari, ayaṃ loke sudukkaraṃ nāma akāsīti attho. Pacchā kayirāti so pacchā aññaṃ kiñci guṇaṃ karotu vā mā vā, teneva paṭhamakatena guṇena accantaṃ pūjanāraho hoti, sabbaṃ sakkārasammānaṃ arahatīti.
இத³ங் பன ஸுத்வா நேவ அமச்சா, ந ராஜபுத்தோ புன கிஞ்சி கதே²ஸீதி.
Idaṃ pana sutvā neva amaccā, na rājaputto puna kiñci kathesīti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பச்சந்தகா³மவாஸீ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paccantagāmavāsī ānando ahosi, bārāṇasirājā pana ahameva ahosi’’nti.
மஹாஅஸ்ஸாரோஹஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Mahāassārohajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 302. மஹாஅஸ்ஸாரோஹஜாதகங் • 302. Mahāassārohajātakaṃ