Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[528] 3. மஹாபோ³தி⁴ஜாதகவண்ணனா
[528] 3. Mahābodhijātakavaṇṇanā
கிங் நு த³ண்ட³ங் கிமஜினந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² மஹாஉமங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 2.22.590 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ பஞ்ஞவா பரப்பவாத³ப்பமத்³த³னோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kiṃ nu daṇḍaṃ kimajinanti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahāumaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavā parappavādappamaddanoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² அஸீதிகோடிவிப⁴வஸ்ஸ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணமஹாஸாலஸ்ஸ குலே நிப்³ப³த்தி, ‘‘போ³தி⁴குமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் உக்³க³ஹிதஸிப்போ பச்சாக³ந்த்வா அகா³ரமஜ்ஜே² வஸந்தோ அபரபா⁴கே³ காமே பஹாய ஹிமவந்தபதே³ஸங் பவிஸித்வா பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா தத்தே²வ வனமூலப²லாஹாரோ சிரங் வஸித்வா வஸ்ஸாரத்தஸமயே ஹிமவந்தா ஓருய்ஹ சாரிகங் சரந்தோ அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பரிப்³பா³ஜகஸாருப்பேன நக³ரே பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ராஜத்³வாரங் பாபுணி தமேனங் ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ ராஜா தி³ஸ்வா தஸ்ஸ உபஸமே பஸீதி³த்வா தங் அத்தனோ ப⁴வனங் பவேஸெத்வா ராஜபல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா கதபடிஸந்தா²ரோ தோ²கங் த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் தா³பேஸி. மஹாஸத்தோ ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘இத³ங் ராஜகுலங் நாம ப³ஹுதோ³ஸங் ப³ஹுபச்சாமித்தங் ஹோதி, கோ நு கோ² மம உப்பன்னங் ப⁴யங் நித்த²ரிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ அவிதூ³ரே டி²தங் ராஜவல்லப⁴ங் ஏகங் பிங்க³லஸுனக²ங் தி³ஸ்வா மஹந்தங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸ தா³துகாமதாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா ஞத்வா ஸுனக²ஸ்ஸ பா⁴ஜனங் ஆஹராபெத்வா ப⁴த்தங் கா³ஹாபெத்வா தா³பேஸி. மஹாஸத்தோபி தஸ்ஸ த³த்வா ப⁴த்தகிச்சங் நிட்ட²பேஸி. ராஜாபிஸ்ஸ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா அந்தோனக³ரே ராஜுய்யானே பண்ணஸாலங் காரெத்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே த³த்வா தங் தத்த² வாஸாபேஸி, தே³வஸிகஞ்சஸ்ஸ த்³வே தயோ வாரே உபட்டா²னங் அக³மாஸி. போ⁴ஜனகாலே பன மஹாஸத்தோ நிச்சங் ராஜபல்லங்கேயேவ நிஸீதி³த்வா ராஜபோ⁴ஜனமேவ பு⁴ஞ்ஜதி. ஏவங் த்³வாத³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி அதீதானி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe asītikoṭivibhavassa udiccabrāhmaṇamahāsālassa kule nibbatti, ‘‘bodhikumāro’’tissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo paccāgantvā agāramajjhe vasanto aparabhāge kāme pahāya himavantapadesaṃ pavisitvā paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā tattheva vanamūlaphalāhāro ciraṃ vasitvā vassārattasamaye himavantā oruyha cārikaṃ caranto anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase paribbājakasāruppena nagare bhikkhāya caranto rājadvāraṃ pāpuṇi tamenaṃ sīhapañjare ṭhito rājā disvā tassa upasame pasīditvā taṃ attano bhavanaṃ pavesetvā rājapallaṅke nisīdāpetvā katapaṭisanthāro thokaṃ dhammakathaṃ sutvā nānaggarasabhojanaṃ dāpesi. Mahāsatto bhattaṃ gahetvā cintesi – ‘‘idaṃ rājakulaṃ nāma bahudosaṃ bahupaccāmittaṃ hoti, ko nu kho mama uppannaṃ bhayaṃ nittharissatī’’ti. So avidūre ṭhitaṃ rājavallabhaṃ ekaṃ piṅgalasunakhaṃ disvā mahantaṃ bhattapiṇḍaṃ gahetvā tassa dātukāmatākāraṃ dassesi. Rājā ñatvā sunakhassa bhājanaṃ āharāpetvā bhattaṃ gāhāpetvā dāpesi. Mahāsattopi tassa datvā bhattakiccaṃ niṭṭhapesi. Rājāpissa paṭiññaṃ gahetvā antonagare rājuyyāne paṇṇasālaṃ kāretvā pabbajitaparikkhāre datvā taṃ tattha vāsāpesi, devasikañcassa dve tayo vāre upaṭṭhānaṃ agamāsi. Bhojanakāle pana mahāsatto niccaṃ rājapallaṅkeyeva nisīditvā rājabhojanameva bhuñjati. Evaṃ dvādasa saṃvaccharāni atītāni.
தஸ்ஸ பன ரஞ்ஞோ பஞ்ச அமச்சா அத்த²ஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அனுஸாஸந்தி. தேஸு ஏகோ அஹேதுகவாதீ³, ஏகோ இஸ்ஸரகதவாதீ³, ஏகோ புப்³பே³கதவாதீ³, ஏகோ உச்சே²த³வாதீ³, ஏகோ க²த்தவிஜ்ஜவாதீ³. தேஸு அஹேதுகவாதீ³ ‘‘இமே ஸத்தா ஸங்ஸாரஸுத்³தி⁴கா’’தி மஹாஜனங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. இஸ்ஸரகதவாதீ³ ‘‘அயங் லோகோ இஸ்ஸரனிம்மிதோ’’தி மஹாஜனங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. புப்³பே³கதவாதீ³ ‘‘இமேஸங் ஸத்தானங் ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா உப்பஜ்ஜமானங் புப்³பே³கதேனேவ உப்பஜ்ஜதீ’’தி மஹாஜனங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. உச்சே²த³வாதீ³ ‘‘இதோ பரலோகங் க³தோ நாம நத்தி², அயங் லோகோ உச்சி²ஜ்ஜதீ’’தி மஹாஜனங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. க²த்தவிஜ்ஜவாதீ³ ‘‘மாதாபிதரோபி மாரெத்வா அத்தனோவ அத்தோ² காதப்³போ³’’தி மஹாஜனங் உக்³க³ண்ஹாபேஸி. தே ரஞ்ஞோ வினிச்ச²யே நியுத்தா லஞ்ஜகா²த³கா ஹுத்வா அஸ்ஸாமிகங் ஸாமிகங், ஸாமிகங் அஸ்ஸாமிகங் கரொந்தி.
Tassa pana rañño pañca amaccā atthañca dhammañca anusāsanti. Tesu eko ahetukavādī, eko issarakatavādī, eko pubbekatavādī, eko ucchedavādī, eko khattavijjavādī. Tesu ahetukavādī ‘‘ime sattā saṃsārasuddhikā’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Issarakatavādī ‘‘ayaṃ loko issaranimmito’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Pubbekatavādī ‘‘imesaṃ sattānaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā uppajjamānaṃ pubbekateneva uppajjatī’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Ucchedavādī ‘‘ito paralokaṃ gato nāma natthi, ayaṃ loko ucchijjatī’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Khattavijjavādī ‘‘mātāpitaropi māretvā attanova attho kātabbo’’ti mahājanaṃ uggaṇhāpesi. Te rañño vinicchaye niyuttā lañjakhādakā hutvā assāmikaṃ sāmikaṃ, sāmikaṃ assāmikaṃ karonti.
அதே²கதி³வஸங் ஏகோ புரிஸோ கூடட்டபராஜிதோ மஹாஸத்தங் பி⁴க்கா²ய சரந்தங் ராஜகே³ஹங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே ராஜகே³ஹே பு⁴ஞ்ஜமானா வினிச்ச²யாமச்சே லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா லோகங் வினாஸெந்தே கஸ்மா அஜ்ஜு²பெக்க²த², இதா³னி பஞ்சஹி அமச்சேஹி கூடட்டகாரகஸ்ஸ ஹத்த²தோ லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா ஸாமிகோவ ஸமானோ அஸ்ஸாமிகோ கதோ’’தி பரிதே³வி. ஸோ தஸ்மிங் காருஞ்ஞவஸேன வினிச்ச²யங் க³ந்த்வா த⁴ம்மேன வினிச்சி²னித்வா ஸாமிகஞ்ஞேவ ஸாமிகங் அகாஸி. மஹாஜனோ ஏகப்பஹாரேனேவ மஹாஸத்³தே³ன ஸாது⁴காரங் அதா³ஸி. ராஜா தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘கிங்ஸத்³தோ³ நாமாய’’ந்தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா கதப⁴த்தகிச்சங் மஹாஸத்தங் உபனிஸீதி³த்வா புச்சி² – ‘‘ப⁴ந்தே, அஜ்ஜ கிர வோ அட்டோ வினிச்சி²தோ’’தி. ‘‘ஆம, மஹாராஜா’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஸு வினிச்சி²னந்தேஸு மஹாஜனஸ்ஸ வுட்³டி⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, இதோ பட்டா²ய தும்ஹேவ வினிச்சி²னதா²’’தி. ‘‘மஹாராஜ, மயங் பப்³ப³ஜிதா நாம, நேதங் கம்மங் அம்ஹாகங் கம்ம’’ந்தி. ‘‘ப⁴ந்தே, மஹாஜனே காருஞ்ஞேன காதுங் வட்டதி, தும்ஹே ஸகலதி³வஸங் மா வினிச்சி²னத², உய்யானதோ பன இதா⁴க³ச்ச²ந்தா வினிச்ச²யட்டா²னங் க³ந்த்வா பாதோவ சத்தாரோ அட்டே வினிச்சி²னத², பு⁴த்வா உய்யானங் க³ச்ச²ந்தா சத்தாரோ, ஏவங் மஹாஜனஸ்ஸ வுட்³டி⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ தேன புனப்புனங் யாசியமானோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததோ பட்டா²ய ததா² அகாஸி.
Athekadivasaṃ eko puriso kūṭaṭṭaparājito mahāsattaṃ bhikkhāya carantaṃ rājagehaṃ pavisantaṃ disvā vanditvā, ‘‘bhante, tumhe rājagehe bhuñjamānā vinicchayāmacce lañjaṃ gahetvā lokaṃ vināsente kasmā ajjhupekkhatha, idāni pañcahi amaccehi kūṭaṭṭakārakassa hatthato lañjaṃ gahetvā sāmikova samāno assāmiko kato’’ti paridevi. So tasmiṃ kāruññavasena vinicchayaṃ gantvā dhammena vinicchinitvā sāmikaññeva sāmikaṃ akāsi. Mahājano ekappahāreneva mahāsaddena sādhukāraṃ adāsi. Rājā taṃ saddaṃ sutvā ‘‘kiṃsaddo nāmāya’’nti pucchitvā tamatthaṃ sutvā katabhattakiccaṃ mahāsattaṃ upanisīditvā pucchi – ‘‘bhante, ajja kira vo aṭṭo vinicchito’’ti. ‘‘Āma, mahārājā’’ti. ‘‘Bhante, tumhesu vinicchinantesu mahājanassa vuḍḍhi bhavissati, ito paṭṭhāya tumheva vinicchinathā’’ti. ‘‘Mahārāja, mayaṃ pabbajitā nāma, netaṃ kammaṃ amhākaṃ kamma’’nti. ‘‘Bhante, mahājane kāruññena kātuṃ vaṭṭati, tumhe sakaladivasaṃ mā vinicchinatha, uyyānato pana idhāgacchantā vinicchayaṭṭhānaṃ gantvā pātova cattāro aṭṭe vinicchinatha, bhutvā uyyānaṃ gacchantā cattāro, evaṃ mahājanassa vuḍḍhi bhavissatī’’ti. So tena punappunaṃ yāciyamāno ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya tathā akāsi.
கூடட்டகாரகா ஓகாஸங் ந லபி⁴ங்ஸு. தேபி அமச்சா லஞ்ஜங் அலப⁴ந்தா து³க்³க³தா ஹுத்வா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகஸ்ஸ வினிச்சி²னநகாலதோ பட்டா²ய மயங் கிஞ்சி ந லபா⁴ம, ஹந்த³ நங் ‘ராஜவேரிகோ’தி வத்வா ரஞ்ஞோ அந்தரே பரிபி⁴ந்தி³த்வா மாராபெஸ்ஸாமா’’தி. தே ராஜானங் உபஸங்கமித்வா, ‘‘மஹாராஜ, போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ தும்ஹாகங் அனத்த²காமோ’’தி வத்வா அஸத்³த³ஹந்தேன ரஞ்ஞா ‘‘ஸீலவா ஏஸ ஞாணஸம்பன்னோ, ந ஏவங் கரிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே, ‘‘மஹாராஜ, தேன ஸகலனக³ரவாஸினோ அத்தனோ ஹத்தே² கத்வா கேவலங் அம்ஹேயேவ பஞ்ச ஜனே காதுங் ந ஸக்கா, ஸசே அம்ஹாகங் வசனங் ந ஸத்³த³ஹத², தஸ்ஸ இதா⁴க³மனகாலே பரிஸங் ஓலோகேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் ஓலோகெந்தோ பரிவாரங் தி³ஸ்வா அத்தனோ அஞ்ஞாணேன அட்டகாரகமனுஸ்ஸே ‘‘தஸ்ஸ பரிவாரா’’தி மஞ்ஞமானோ பி⁴ஜ்ஜித்வா தே அமச்சே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கிந்தி கரோமா’’தி புச்சி². ‘‘க³ண்ஹாபேத² நங், தே³வா’’தி. ‘‘ஓளாரிகங் அபராத⁴ங் அபஸ்ஸந்தா கத²ங் க³ண்ஹாமா’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, பகதிபரிஹாரமஸ்ஸ ஹாபேத², தங் பரிஹாயந்தங் தி³ஸ்வா பண்டி³தோ பரிப்³பா³ஜகோ கஸ்ஸசி அனாரோசெத்வா ஸயமேவ பலாயிஸ்ஸதீ’’தி.
Kūṭaṭṭakārakā okāsaṃ na labhiṃsu. Tepi amaccā lañjaṃ alabhantā duggatā hutvā cintayiṃsu – ‘‘bodhiparibbājakassa vinicchinanakālato paṭṭhāya mayaṃ kiñci na labhāma, handa naṃ ‘rājaveriko’ti vatvā rañño antare paribhinditvā mārāpessāmā’’ti. Te rājānaṃ upasaṅkamitvā, ‘‘mahārāja, bodhiparibbājako tumhākaṃ anatthakāmo’’ti vatvā asaddahantena raññā ‘‘sīlavā esa ñāṇasampanno, na evaṃ karissatī’’ti vutte, ‘‘mahārāja, tena sakalanagaravāsino attano hatthe katvā kevalaṃ amheyeva pañca jane kātuṃ na sakkā, sace amhākaṃ vacanaṃ na saddahatha, tassa idhāgamanakāle parisaṃ olokethā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘sādhū’’ti sīhapañjare ṭhito taṃ āgacchantaṃ olokento parivāraṃ disvā attano aññāṇena aṭṭakārakamanusse ‘‘tassa parivārā’’ti maññamāno bhijjitvā te amacce pakkosāpetvā ‘‘kinti karomā’’ti pucchi. ‘‘Gaṇhāpetha naṃ, devā’’ti. ‘‘Oḷārikaṃ aparādhaṃ apassantā kathaṃ gaṇhāmā’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, pakatiparihāramassa hāpetha, taṃ parihāyantaṃ disvā paṇḍito paribbājako kassaci anārocetvā sayameva palāyissatī’’ti.
ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா அனுபுப்³பே³ன தஸ்ஸ பரிஹாரங் பரிஹாபேஸி. பட²மதி³வஸங் தாவ நங் துச்ச²பல்லங்கேயேவ நிஸீதா³பேஸுங். ஸோ துச்ச²பல்லங்கங் தி³ஸ்வாவ ரஞ்ஞோ பரிபி⁴ன்னபா⁴வங் ஞத்வா ஸயமேவ உய்யானங் க³ந்த்வா தங் தி³வஸமேவ பக்கமிதுகாமோ ஹுத்வாபி ‘‘ஏகந்தேன ஞத்வா பக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி ந பக்காமி. அத²ஸ்ஸ புனதி³வஸே துச்ச²பல்லங்கே நிஸின்னஸ்ஸ ரஞ்ஞோபகதிப⁴த்தஞ்ச அஞ்ஞஞ்ச க³ஹெத்வா மிஸ்ஸகப⁴த்தங் அத³ங்ஸு. ததியதி³வஸே மஹாதலங் பவிஸிதுங் அத³த்வா ஸோபானஸீஸேயேவ ட²பெத்வா மிஸ்ஸகப⁴த்தங் அத³ங்ஸு. ஸோ தம்பி ஆதா³ய உய்யானங் க³ந்த்வா ப⁴த்தகிச்சங் அகாஸி. சதுத்த²தி³வஸே ஹெட்டா²பாஸாதே³ ட²பெத்வா கணாஜகப⁴த்தங் அத³ங்ஸு. ஸோ தம்பி க³ஹெத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா ப⁴த்தகிச்சங் அகாஸி. ராஜா அமச்சே புச்சி² – ‘‘போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ ஸக்காரே பரிஹாபிதேபி ந பக்கமதி, கிந்தி நங் கரோமா’’தி? ‘‘தே³வ, ந ஸோ ப⁴த்தத்தா²ய சரதி, ச²த்தத்தா²ய பன சரதி. ஸசே ப⁴த்தத்தா²ய சரெய்ய, பட²மதி³வஸங்யேவ பலாயெய்யா’’தி. ‘‘இதா³னி கிங் கரோமா’’தி? ‘‘ஸ்வே கா⁴தாபேத² நங், மஹாராஜா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி தேஸஞ்ஞேவ ஹத்தே² க²க்³கே³ ட²பெத்வா ‘‘ஸ்வே அந்தரத்³வாரே ட²த்வா பவிஸந்தஸ்ஸேவஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் கத்வா கஞ்சி அஜானாபெத்வா வச்சகுடியங் பக்கி²பித்வா ந்ஹத்வா ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி ஆஹ. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘ஸ்வே ஆக³ந்த்வா ஏவங் கரிஸ்ஸாமா’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் விசாரெத்வா ஏவங் அத்தனோ நிவேஸனங் அக³மங்ஸு.
Rājā ‘‘sādhū’’ti vatvā anupubbena tassa parihāraṃ parihāpesi. Paṭhamadivasaṃ tāva naṃ tucchapallaṅkeyeva nisīdāpesuṃ. So tucchapallaṅkaṃ disvāva rañño paribhinnabhāvaṃ ñatvā sayameva uyyānaṃ gantvā taṃ divasameva pakkamitukāmo hutvāpi ‘‘ekantena ñatvā pakkamissāmī’’ti na pakkāmi. Athassa punadivase tucchapallaṅke nisinnassa raññopakatibhattañca aññañca gahetvā missakabhattaṃ adaṃsu. Tatiyadivase mahātalaṃ pavisituṃ adatvā sopānasīseyeva ṭhapetvā missakabhattaṃ adaṃsu. So tampi ādāya uyyānaṃ gantvā bhattakiccaṃ akāsi. Catutthadivase heṭṭhāpāsāde ṭhapetvā kaṇājakabhattaṃ adaṃsu. So tampi gahetvā uyyānaṃ gantvā bhattakiccaṃ akāsi. Rājā amacce pucchi – ‘‘bodhiparibbājako sakkāre parihāpitepi na pakkamati, kinti naṃ karomā’’ti? ‘‘Deva, na so bhattatthāya carati, chattatthāya pana carati. Sace bhattatthāya careyya, paṭhamadivasaṃyeva palāyeyyā’’ti. ‘‘Idāni kiṃ karomā’’ti? ‘‘Sve ghātāpetha naṃ, mahārājā’’ti. So ‘‘sādhū’’ti tesaññeva hatthe khagge ṭhapetvā ‘‘sve antaradvāre ṭhatvā pavisantassevassa sīsaṃ chinditvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ katvā kañci ajānāpetvā vaccakuṭiyaṃ pakkhipitvā nhatvā āgaccheyyāthā’’ti āha. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘sve āgantvā evaṃ karissāmā’’ti aññamaññaṃ vicāretvā evaṃ attano nivesanaṃ agamaṃsu.
ராஜாபி ஸாயங் பு⁴த்தபோ⁴ஜனோ ஸிரிஸயனே நிபஜ்ஜித்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணே அனுஸ்ஸரி. அத²ஸ்ஸ தாவதே³வ ஸோகோ உப்பஜ்ஜி, ஸரீரதோ ஸேதா³ முச்சிங்ஸு, ஸயனே அஸ்ஸாஸங் அலப⁴ந்தோ அபராபரங் பரிவத்தி. அத²ஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ உபனிபஜ்ஜி, ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லாபமத்தம்பி ந கரி. அத² நங் ஸா ‘‘கிங் நு கோ², மஹாராஜ, ஸல்லாபமத்தம்பி ந கரோத², அபி நு கோ² மே கோசி அபராதோ⁴ அத்தீ²’’தி புச்சி². ‘‘நத்தி² தே³வி, அபிச கோ² போ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ கிர அம்ஹாகங் பச்சத்தி²கோ ஜாதோதி தஸ்ஸ ஸ்வே கா⁴தனத்தா²ய பஞ்ச அமச்சே ஆணாபேஸிங், தே பன நங் மாரெத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் கத்வா வச்சகூபே பக்கி²பிஸ்ஸந்தி, ஸோ பன அம்ஹாகங் த்³வாத³ஸ ஸங்வச்ச²ரானி ப³ஹுங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஏகாபராதோ⁴பிஸ்ஸ மயா பச்சக்க²தோ ந தி³ட்ட²புப்³போ³, பரபத்தியேன ஹுத்வா தஸ்ஸ மயா வதோ⁴ ஆணத்தோ, தேன காரணேன ஸோசாமீ’’தி. அத² நங் ஸா ‘‘ஸசே தே தே³வ ஸோ பச்சத்தி²கோ ஜாதோ, தங் கா⁴தெந்தோ கிங் ஸோசஸி, பச்சத்தி²கங் நாம புத்தம்பி கா⁴தெத்வா அத்தனோ ஸொத்தி²பா⁴வோ காதப்³போ³வ, மா ஸோசித்தா²’’தி அஸ்ஸாஸேஸி. ஸோ தஸ்ஸா வசனேன படிலத்³த⁴ஸ்ஸாஸோ நித்³த³ங் ஓக்கமி.
Rājāpi sāyaṃ bhuttabhojano sirisayane nipajjitvā mahāsattassa guṇe anussari. Athassa tāvadeva soko uppajji, sarīrato sedā mucciṃsu, sayane assāsaṃ alabhanto aparāparaṃ parivatti. Athassa aggamahesī upanipajji, so tāya saddhiṃ sallāpamattampi na kari. Atha naṃ sā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, sallāpamattampi na karotha, api nu kho me koci aparādho atthī’’ti pucchi. ‘‘Natthi devi, apica kho bodhiparibbājako kira amhākaṃ paccatthiko jātoti tassa sve ghātanatthāya pañca amacce āṇāpesiṃ, te pana naṃ māretvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ katvā vaccakūpe pakkhipissanti, so pana amhākaṃ dvādasa saṃvaccharāni bahuṃ dhammaṃ desesi, ekāparādhopissa mayā paccakkhato na diṭṭhapubbo, parapattiyena hutvā tassa mayā vadho āṇatto, tena kāraṇena socāmī’’ti. Atha naṃ sā ‘‘sace te deva so paccatthiko jāto, taṃ ghātento kiṃ socasi, paccatthikaṃ nāma puttampi ghātetvā attano sotthibhāvo kātabbova, mā socitthā’’ti assāsesi. So tassā vacanena paṭiladdhassāso niddaṃ okkami.
தஸ்மிங் க²ணே கோலெய்யகோ பிங்க³லஸுனகோ² தங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ஸ்வே மயா அத்தனோ ப³லேனஸ்ஸ ஜீவிதங் தா³துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா புனதி³வஸே பாதோவ பாஸாதா³ ஓருய்ஹ மஹாத்³வாரங் ஆக³ந்த்வா உம்மாரே ஸீஸங் கத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆக³மனமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோவ நிபஜ்ஜி. தேபி அமச்சா பாதோவ க²க்³க³ஹத்தா² ஆக³ந்த்வா த்³வாரந்தரே அட்ட²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி வேலங் ஸல்லக்கெ²த்வா உய்யானா நிக்க²ம்ம ராஜத்³வாரங் ஆக³ஞ்சி². அத² நங் ஸுனகோ² தி³ஸ்வா முக²ங் விவரித்வா சதஸ்ஸோ தா³டா² த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘கிங் த்வங், ப⁴ந்தே, ஜம்பு³தீ³பதலே அஞ்ஞத்த² பி⁴க்க²ங் ந லப⁴ஸி, அம்ஹாகங் ராஜா தவ மாரணத்தா²ய பஞ்ச அமச்சே க²க்³க³ஹத்தே² த்³வாரந்தரே ட²பேஸி, மா த்வங் நலாடேன மச்சுங் க³ஹெத்வா ஆக³மி, ஸீக⁴ங் பக்கமா’’தி மஹாஸத்³தே³ன விரவி. ஸோ ஸப்³ப³ருதஞ்ஞுதாய தமத்த²ங் ஞத்வா ததோவ நிவத்தித்வா உய்யானங் க³ந்த்வா பக்கமனத்தா²ய பரிக்கா²ரே ஆதி³யி. ராஜா ஸீஹபஞ்ஜரே டி²தோ தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் க³ச்ச²ந்தஞ்ச தி³ஸ்வா ‘‘ஸசே அயங் மம பச்சத்தி²கோ ப⁴வெய்ய, உய்யானங் க³ந்த்வா ப³லங் ஸன்னிபாதாபெத்வா கம்மஸஜ்ஜோ ப⁴விஸ்ஸதி. நோ சே, அத்தனோ பரிக்கா²ரே க³ஹெத்வா க³மனஸஜ்ஜோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஜானிஸ்ஸாமி தாவஸ்ஸ கிரிய’’ந்தி உய்யானங் க³ந்த்வா மஹாஸத்தங் அத்தனோ பரிக்கா²ரே ஆதா³ய ‘‘க³மிஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணஸாலதோ நிக்க²ந்தங் சங்கமனகோடியங் தி³ஸ்வாவ வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ khaṇe koleyyako piṅgalasunakho taṃ kathaṃ sutvā ‘‘sve mayā attano balenassa jīvitaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā punadivase pātova pāsādā oruyha mahādvāraṃ āgantvā ummāre sīsaṃ katvā mahāsattassa āgamanamaggaṃ olokentova nipajji. Tepi amaccā pātova khaggahatthā āgantvā dvārantare aṭṭhaṃsu. Bodhisattopi velaṃ sallakkhetvā uyyānā nikkhamma rājadvāraṃ āgañchi. Atha naṃ sunakho disvā mukhaṃ vivaritvā catasso dāṭhā dassetvā ‘‘kiṃ tvaṃ, bhante, jambudīpatale aññattha bhikkhaṃ na labhasi, amhākaṃ rājā tava māraṇatthāya pañca amacce khaggahatthe dvārantare ṭhapesi, mā tvaṃ nalāṭena maccuṃ gahetvā āgami, sīghaṃ pakkamā’’ti mahāsaddena viravi. So sabbarutaññutāya tamatthaṃ ñatvā tatova nivattitvā uyyānaṃ gantvā pakkamanatthāya parikkhāre ādiyi. Rājā sīhapañjare ṭhito taṃ āgacchantaṃ gacchantañca disvā ‘‘sace ayaṃ mama paccatthiko bhaveyya, uyyānaṃ gantvā balaṃ sannipātāpetvā kammasajjo bhavissati. No ce, attano parikkhāre gahetvā gamanasajjo bhavissati, jānissāmi tāvassa kiriya’’nti uyyānaṃ gantvā mahāsattaṃ attano parikkhāre ādāya ‘‘gamissāmī’’ti paṇṇasālato nikkhantaṃ caṅkamanakoṭiyaṃ disvāva vanditvā ekamantaṃ ṭhito paṭhamaṃ gāthamāha –
124.
124.
‘‘கிங் நு த³ண்ட³ங் கிமஜினங், கிங் ச²த்தங் கிமுபாஹனங்;
‘‘Kiṃ nu daṇḍaṃ kimajinaṃ, kiṃ chattaṃ kimupāhanaṃ;
கிமங்குஸஞ்ச பத்தஞ்ச, ஸங்கா⁴டிஞ்சாபி ப்³ராஹ்மண;
Kimaṅkusañca pattañca, saṅghāṭiñcāpi brāhmaṇa;
தரமானரூபோஹாஸி, கிங் நு பத்த²யஸே தி³ஸ’’ந்தி.
Taramānarūpohāsi, kiṃ nu patthayase disa’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – ப⁴ந்தே, புப்³பே³ த்வங் அம்ஹாகங் க⁴ரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ த³ண்டா³தீ³னி ந க³ண்ஹாஸி, அஜ்ஜ பன கேன காரணேன த³ண்ட³ஞ்ச அஜினஞ்ச ச²த்தூபாஹனஞ்ச மத்திகபஸிப்³ப³கோலம்ப³னஅங்குஸஞ்ச மத்திகபத்தஞ்ச ஸங்கா⁴டிஞ்சாதி ஸப்³பே³பிமே பரிக்கா²ரே தரமானரூபோ க³ண்ஹாஸி, கதரங் நு தி³ஸங் பத்தே²ஸி, கத்த² க³ந்துகாமோஸீதி புச்சி².
Tassattho – bhante, pubbe tvaṃ amhākaṃ gharaṃ āgacchanto daṇḍādīni na gaṇhāsi, ajja pana kena kāraṇena daṇḍañca ajinañca chattūpāhanañca mattikapasibbakolambanaaṅkusañca mattikapattañca saṅghāṭiñcāti sabbepime parikkhāre taramānarūpo gaṇhāsi, kataraṃ nu disaṃ patthesi, kattha gantukāmosīti pucchi.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘அயங் அத்தனா கதகம்மங் ந ஜானாதீதி மஞ்ஞதி, ஜானாபெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘ayaṃ attanā katakammaṃ na jānātīti maññati, jānāpessāmi na’’nti dve gāthā abhāsi –
125.
125.
‘‘த்³வாத³ஸேதானி வஸ்ஸானி, வுஸிதானி தவந்திகே;
‘‘Dvādasetāni vassāni, vusitāni tavantike;
நாபி⁴ஜானாமி ஸோணேன, பிங்க³லேனாபி⁴கூஜிதங்.
Nābhijānāmi soṇena, piṅgalenābhikūjitaṃ.
126.
126.
‘‘ஸ்வாயங் தி³த்தோவ நத³தி, ஸுக்கதா³ட²ங் வித³ங்ஸயங்;
‘‘Svāyaṃ dittova nadati, sukkadāṭhaṃ vidaṃsayaṃ;
தவ ஸுத்வா ஸப⁴ரியஸ்ஸ, வீதஸத்³த⁴ஸ்ஸ மங் பதீ’’தி.
Tava sutvā sabhariyassa, vītasaddhassa maṃ patī’’ti.
தத்த² அபி⁴கூஜிதந்தி ஏதேன தவ ஸுனகே²ன ஏவங் மஹாவிரவேன விரவிதங் ந ஜானாமி. தி³த்தோ வாதி த³ப்பிதோ விய. ஸப⁴ரியஸ்ஸாதி தவ ஸப⁴ரியஸ்ஸ மம மாரணத்தா²ய பஞ்சன்னங் அமச்சானங் ஆணத்தபா⁴வங் கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸுத்வா ‘‘கிங் த்வங் அஞ்ஞத்த² பி⁴க்க²ங் ந லப⁴ஸி, ரஞ்ஞா தே வதோ⁴ ஆணத்தோ, இத⁴ மாக³ச்சீ²’’தி தி³த்தோவ நத³தி. வீதஸத்³த⁴ஸ்ஸ மங் பதீதி மமந்தரே விக³தஸத்³த⁴ஸ்ஸ தவ வசனங் ஸுத்வா ஏவ நத³தீதி ஆஹ.
Tattha abhikūjitanti etena tava sunakhena evaṃ mahāviravena viravitaṃ na jānāmi. Ditto vāti dappito viya. Sabhariyassāti tava sabhariyassa mama māraṇatthāya pañcannaṃ amaccānaṃ āṇattabhāvaṃ kathentassa sutvā ‘‘kiṃ tvaṃ aññattha bhikkhaṃ na labhasi, raññā te vadho āṇatto, idha māgacchī’’ti dittova nadati. Vītasaddhassa maṃ patīti mamantare vigatasaddhassa tava vacanaṃ sutvā eva nadatīti āha.
ததோ ராஜா அத்தனோ தோ³ஸங் ஸம்படிச்சி²த்வா தங் க²மாபெந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Tato rājā attano dosaṃ sampaṭicchitvā taṃ khamāpento catutthaṃ gāthamāha –
127.
127.
‘‘அஹு ஏஸ கதோ தோ³ஸோ, யதா² பா⁴ஸஸி ப்³ராஹ்மண;
‘‘Ahu esa kato doso, yathā bhāsasi brāhmaṇa;
ஏஸ பி⁴ய்யோ பஸீதா³மி, வஸ ப்³ராஹ்மண மாக³மா’’தி.
Esa bhiyyo pasīdāmi, vasa brāhmaṇa māgamā’’ti.
தத்த² பி⁴ய்யோதி ஸச்சங் மயா ஏவங் ஆணத்தங், அயங் மே தோ³ஸோ, ஏஸ பனாஹங் இதா³னி அதி⁴கதரங் தயி பஸீதா³மி, இதே⁴வ வஸ, மா அஞ்ஞத்த² க³மீதி.
Tattha bhiyyoti saccaṃ mayā evaṃ āṇattaṃ, ayaṃ me doso, esa panāhaṃ idāni adhikataraṃ tayi pasīdāmi, idheva vasa, mā aññattha gamīti.
தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ, ‘‘மஹாராஜ, பண்டி³தா நாம தாதி³ஸேன பரபத்தியேன அபச்சக்க²காரினா ஸத்³தி⁴ங் ந வஸந்தீ’’தி வத்வா தஸ்ஸ அனாசாரங் பகாஸெந்தோ ஆஹ –
Taṃ sutvā mahāsatto, ‘‘mahārāja, paṇḍitā nāma tādisena parapattiyena apaccakkhakārinā saddhiṃ na vasantī’’ti vatvā tassa anācāraṃ pakāsento āha –
128.
128.
‘‘ஸப்³ப³ஸேதோ புரே ஆஸி, ததோபி ஸப³லோ அஹு;
‘‘Sabbaseto pure āsi, tatopi sabalo ahu;
ஸப்³ப³லோஹிதகோ தா³னி, காலோ பக்கமிதுங் மம.
Sabbalohitako dāni, kālo pakkamituṃ mama.
129.
129.
‘‘அப்³ப⁴ந்தரங் புரே ஆஸி, ததோ மஜ்ஜே² ததோ ப³ஹி;
‘‘Abbhantaraṃ pure āsi, tato majjhe tato bahi;
புரா நித்³த⁴மனா ஹோதி, ஸயமேவ வஜாமஹங்.
Purā niddhamanā hoti, sayameva vajāmahaṃ.
130.
130.
‘‘வீதஸத்³த⁴ங் ந ஸேவெய்ய, உபதா³னங்வனோத³கங்;
‘‘Vītasaddhaṃ na seveyya, upadānaṃvanodakaṃ;
ஸசேபி நங் அனுக²ணே, வாரி கத்³த³மக³ந்தி⁴கங்.
Sacepi naṃ anukhaṇe, vāri kaddamagandhikaṃ.
131.
131.
‘‘பஸன்னமேவ ஸேவெய்ய, அப்பஸன்னங் விவஜ்ஜயே;
‘‘Pasannameva seveyya, appasannaṃ vivajjaye;
பஸன்னங் பயிருபாஸெய்ய, ரஹத³ங்வுத³கத்தி²கோ.
Pasannaṃ payirupāseyya, rahadaṃvudakatthiko.
132.
132.
‘‘ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தங் புரிஸங், அப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜ்ஜயே;
‘‘Bhaje bhajantaṃ purisaṃ, abhajantaṃ na bhajjaye;
அஸப்புரிஸத⁴ம்மோ ஸோ, யோ ப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜ்ஜதி.
Asappurisadhammo so, yo bhajantaṃ na bhajjati.
133.
133.
‘‘யோ ப⁴ஜந்தங் ந ப⁴ஜதி, ஸேவமானங் ந ஸேவதி;
‘‘Yo bhajantaṃ na bhajati, sevamānaṃ na sevati;
ஸ வே மனுஸ்ஸபாபிட்டோ², மிகோ³ ஸாக²ஸ்ஸிதோ யதா².
Sa ve manussapāpiṭṭho, migo sākhassito yathā.
134.
134.
‘‘அச்சாபி⁴க்க²ணஸங்ஸக்³கா³, அஸமோஸரணேன ச;
‘‘Accābhikkhaṇasaṃsaggā, asamosaraṇena ca;
ஏதேன மித்தா ஜீரந்தி, அகாலே யாசனாய ச.
Etena mittā jīranti, akāle yācanāya ca.
135.
135.
‘‘தஸ்மா நாபி⁴க்க²ணங் க³ச்சே², ந ச க³ச்சே² சிராசிரங்;
‘‘Tasmā nābhikkhaṇaṃ gacche, na ca gacche cirāciraṃ;
காலேன யாசங் யாசெய்ய, ஏவங் மித்தா ந ஜீயரே.
Kālena yācaṃ yāceyya, evaṃ mittā na jīyare.
136.
136.
‘‘அதிசிரங் நிவாஸேன, பியோ ப⁴வதி அப்பியோ;
‘‘Aticiraṃ nivāsena, piyo bhavati appiyo;
ஆமந்த கோ² தங் க³ச்சா²ம, புரா தே ஹோம அப்பியா’’தி.
Āmanta kho taṃ gacchāma, purā te homa appiyā’’ti.
தத்த² ஸப்³ப³ஸேதோதி, மஹாராஜ, பட²மமேவ தவ நிவேஸனே மம ஓத³னோ ஸப்³ப³ஸேதோ அஹோஸி, யங் த்வங் பு⁴ஞ்ஜஸி, தமேவ தா³பேஸீதி அத்தோ². ததோதி ததோ பச்சா² பரிபே⁴த³கானங் வசனங் க³ஹெத்வா தவ மயி விரத்தகாலே ஸப³லோ மிஸ்ஸகோத³னோ ஜாதோ. தா³னீதி இதா³னி ஸப்³ப³லோஹிதகோ ஜாதோ. காலோதி அகு³ணஞ்ஞுஸ்ஸ தவ ஸந்திகா இதா³னி மம பக்கமிதுங் காலோ. அப்³ப⁴ந்தரந்தி பட²மங் மம அப்³ப⁴ந்தரங் ஆஸனங் ஆஸி, அலங்கதமஹாதலம்ஹி உஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கேயேவ மங் நிஸீதா³பேஸுங். மஜ்ஜே²தி ஸோபானமத்த²கே. புரா நித்³த⁴மனா ஹோதீதி யாவ கீ³வாயங் க³ஹெத்வா நிக்கட்³ட⁴னா ந ஹோதி.
Tattha sabbasetoti, mahārāja, paṭhamameva tava nivesane mama odano sabbaseto ahosi, yaṃ tvaṃ bhuñjasi, tameva dāpesīti attho. Tatoti tato pacchā paribhedakānaṃ vacanaṃ gahetvā tava mayi virattakāle sabalo missakodano jāto. Dānīti idāni sabbalohitako jāto. Kāloti aguṇaññussa tava santikā idāni mama pakkamituṃ kālo. Abbhantaranti paṭhamaṃ mama abbhantaraṃ āsanaṃ āsi, alaṅkatamahātalamhi ussitasetacchatte rājapallaṅkeyeva maṃ nisīdāpesuṃ. Majjheti sopānamatthake. Purā niddhamanā hotīti yāva gīvāyaṃ gahetvā nikkaḍḍhanā na hoti.
அனுக²ணேதி ஸசேபி அனுத³கங் உத³பானங் பத்தோ புரிஸோ உத³கங் அபஸ்ஸந்தோ கலலங் வியூஹித்வா அனுக²ணெய்ய, ததா²பி தங் வாரி கத்³த³மக³ந்தி⁴கங் ப⁴வெய்ய, அமனுஞ்ஞதாய ந பிவெய்ய, ததே²வ வீதஸத்³த⁴ங் பயிருபாஸந்தேன லத்³த⁴பச்சயாபி பரித்தா சேவ லூகா² ச, அமனுஞ்ஞா அபரிபோ⁴கா³ரஹாதி அத்தோ². பஸன்னந்தி பதிட்டி²தஸத்³த⁴ங். ரஹத³ந்தி க³ம்பீ⁴ரங் மஹாரஹத³ங். ப⁴ஜந்தந்தி அத்தானங் ப⁴ஜந்தமேவ ப⁴ஜெய்ய. அப⁴ஜந்தந்தி பச்சத்தி²கங். ந ப⁴ஜ்ஜயேதி ந ப⁴ஜெய்ய. ந ப⁴ஜ்ஜதீதி யோ புரிஸோ அத்தானங் ப⁴ஜந்தங் ஹிதசித்தங் புக்³க³லங் ந ப⁴ஜதி, ஸோ அஸப்புரிஸத⁴ம்மோ நாமாதி. மனுஸ்ஸபாபிட்டோ²தி மனுஸ்ஸலாமகோ பதிகுட்டோ² ஸப்³ப³பச்சி²மகோ. ஸாக²ஸ்ஸிதோதி மக்கடோ.
Anukhaṇeti sacepi anudakaṃ udapānaṃ patto puriso udakaṃ apassanto kalalaṃ viyūhitvā anukhaṇeyya, tathāpi taṃ vāri kaddamagandhikaṃ bhaveyya, amanuññatāya na piveyya, tatheva vītasaddhaṃ payirupāsantena laddhapaccayāpi parittā ceva lūkhā ca, amanuññā aparibhogārahāti attho. Pasannanti patiṭṭhitasaddhaṃ. Rahadanti gambhīraṃ mahārahadaṃ. Bhajantanti attānaṃ bhajantameva bhajeyya. Abhajantanti paccatthikaṃ. Na bhajjayeti na bhajeyya. Na bhajjatīti yo puriso attānaṃ bhajantaṃ hitacittaṃ puggalaṃ na bhajati, so asappurisadhammo nāmāti. Manussapāpiṭṭhoti manussalāmako patikuṭṭho sabbapacchimako. Sākhassitoti makkaṭo.
அச்சாபி⁴க்க²ணஸங்ஸக்³கா³தி அதிவிய அபி⁴ண்ஹஸங்ஸக்³கே³ன. அகாலேதி அயுத்தப்பத்தகாலே பரஸ்ஸ பியப⁴ண்ட³ங் யாசனாய மித்தா ஜீரந்தி நாம, த்வம்பி அதிசிரங் நிவாஸேன மயி மித்திங் பி⁴ந்தி³. தஸ்மாதி யஸ்மா அச்சாபி⁴க்க²ணஸங்ஸக்³கே³ன அஸமோஸரணேன ச மித்தா ஜீரந்தி, தஸ்மா. சிராசிரந்தி சிரகாலங் வீதினாமெத்வா சிரங் ந க³ச்சே² ந உபஸங்கமெய்ய. யாசந்தி யாசிதப்³ப³ங் ப⁴ண்ட³கங் யுத்தகாலே யாசெய்ய. ந ஜீயரேதி ஏவங் மித்தா ந ஜீரந்தி. புரா தே ஹோம அப்பியாதி யாவ தவ அப்பியா ந ஹோம, தாவ ஆமந்தெத்வாவ தங் க³ச்சா²மாதி.
Accābhikkhaṇasaṃsaggāti ativiya abhiṇhasaṃsaggena. Akāleti ayuttappattakāle parassa piyabhaṇḍaṃ yācanāya mittā jīranti nāma, tvampi aticiraṃ nivāsena mayi mittiṃ bhindi. Tasmāti yasmā accābhikkhaṇasaṃsaggena asamosaraṇena ca mittā jīranti, tasmā. Cirāciranti cirakālaṃ vītināmetvā ciraṃ na gacche na upasaṅkameyya. Yācanti yācitabbaṃ bhaṇḍakaṃ yuttakāle yāceyya. Na jīyareti evaṃ mittā na jīranti. Purā te homa appiyāti yāva tava appiyā na homa, tāva āmantetvāva taṃ gacchāmāti.
ராஜா ஆஹ –
Rājā āha –
137.
137.
‘‘ஏவங் சே யாசமானானங், அஞ்ஜலிங் நாவபு³ஜ்ஜ²ஸி;
‘‘Evaṃ ce yācamānānaṃ, añjaliṃ nāvabujjhasi;
பரிசாரகானங் ஸதங், வசனங் ந கரோஸி நோ;
Paricārakānaṃ sataṃ, vacanaṃ na karosi no;
ஏவங் தங் அபி⁴யாசாம, புன கயிராஸி பரியாய’’ந்தி.
Evaṃ taṃ abhiyācāma, puna kayirāsi pariyāya’’nti.
தத்த² நாவபு³ஜ்ஜ²ஸீதி ஸசே, ப⁴ந்தே, ஏவங் யாசந்தேன மயா கதங் அஞ்ஜலிங் ந ஜானாஸி, ந படிக்³க³ண்ஹஸீதி அத்தோ². பரியாயந்தி புன இதா⁴க³மனாய ஏகவாரங் கரெய்யாஸீதி யாசதி.
Tattha nāvabujjhasīti sace, bhante, evaṃ yācantena mayā kataṃ añjaliṃ na jānāsi, na paṭiggaṇhasīti attho. Pariyāyanti puna idhāgamanāya ekavāraṃ kareyyāsīti yācati.
போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ –
Bodhisatto āha –
138.
138.
‘‘ஏவங் சே நோ விஹரதங், அந்தராயோ ந ஹெஸ்ஸதி;
‘‘Evaṃ ce no viharataṃ, antarāyo na hessati;
துய்ஹங் வாபி மஹாராஜ, மய்ஹங் வா ரட்ட²வத்³த⁴ன;
Tuyhaṃ vāpi mahārāja, mayhaṃ vā raṭṭhavaddhana;
அப்பேவ நாம பஸ்ஸேம, அஹோரத்தானமச்சயே’’தி.
Appeva nāma passema, ahorattānamaccaye’’ti.
தத்த² ஏவங் சே நோதி ஸசே, மஹாராஜ, ஏவங் நானா ஹுத்வா விஹரந்தானங் அம்ஹாகங் அந்தராயோ ந ஹெஸ்ஸதி, துய்ஹங் வா மய்ஹங் வா ஜீவிதங் பவத்திஸ்ஸதீதி தீ³பேதி. பஸ்ஸேமாதி அபி நாம பஸ்ஸெய்யாம.
Tattha evaṃ ce noti sace, mahārāja, evaṃ nānā hutvā viharantānaṃ amhākaṃ antarāyo na hessati, tuyhaṃ vā mayhaṃ vā jīvitaṃ pavattissatīti dīpeti. Passemāti api nāma passeyyāma.
ஏவங் வத்வா மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘அப்பமத்தோ ஹோஹி, மஹாராஜா’’தி வத்வா உய்யானா நிக்க²மித்வா ஏகஸ்மிங் ஸபா⁴க³ட்டா²னே பி⁴க்கா²ய சரித்வா பா³ராணஸிதோ நிக்க²ம்ம அனுபுப்³பே³ன ஹிமவந்தோகாஸமேவ க³ந்த்வா கிஞ்சி காலங் வஸித்வா புன ஓதரித்வா ஏகங் பச்சந்தகா³மங் நிஸ்ஸாய அரஞ்ஞே வஸி. தஸ்ஸ பன க³தகாலதோ பட்டா²ய தே அமச்சா புன வினிச்ச²யே நிஸீதி³த்வா விலோபங் கரொந்தா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஸசே மஹாபோ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ புனாக³மிஸ்ஸதி, ஜீவிதங் நோ நத்தி², கிங் நு க்²வஸ்ஸ அனாக³மனகாரணங் கரெய்யாமா’’தி. அத² நேஸங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இமே ஸத்தா படிப³த்³த⁴ட்டா²னங் நாம ஜஹிதுங் ந ஸக்கொந்தி, கிங் நு க்²வஸ்ஸ இத⁴ படிப³த்³த⁴ட்டா²ன’’ந்தி. ததோ ‘‘ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ’’தி ஞத்வா ‘‘டா²னங் கோ² பனேதங் விஜ்ஜதி, யங் ஸோ இமங் நிஸ்ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய, படிகச்சேவ நங் மாராபெஸ்ஸாமா’’தி தே ராஜானங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘தே³வ, இமஸ்மிங் தி³வஸே நக³ரே ஏகா கதா² ஸூயதீ’’தி. ‘‘கிங் கதா² நாமா’’தி? ‘‘மஹாபோ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ ச கிர தே³வீ ச அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸாஸனபடிஸாஸனங் பேஸெந்தீ’’தி. ‘‘கிந்தி கத்வா’’தி? தேன கிர தே³வியா பேஸிதங் ‘‘ஸக்கா நு கோ² அத்தனோ ப³லேன ராஜானங் மாராபெத்வா மம ஸேதச்ச²த்தங் தா³து’’ந்தி. தாயபிஸ்ஸ பேஸிதங் ‘‘ரஞ்ஞோ மாரணங் நாம மம பா⁴ரோ, மஹாபோ³தி⁴பரிப்³பா³ஜகோ கி²ப்பங் ஆக³ச்ச²தூ’’தி ராஜா தேஸங் புனப்புனங் கதெ²ந்தானங் ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘இதா³னி கிங் கத்தப்³ப³’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘தே³விங் மாரேதுங் வட்டதீ’’தி வுத்தே அனுபபரிக்கி²த்வாவ ‘‘தேன ஹி நங் தும்ஹேவ மாரெத்வா க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா வச்சகூபே கி²பதா²’’தி ஆஹ. தே ததா² கரிங்ஸு. தஸ்ஸா மாரிதபா⁴வோ ஸகலனக³ரே பாகடோ அஹோஸி.
Evaṃ vatvā mahāsatto rañño dhammaṃ desetvā ‘‘appamatto hohi, mahārājā’’ti vatvā uyyānā nikkhamitvā ekasmiṃ sabhāgaṭṭhāne bhikkhāya caritvā bārāṇasito nikkhamma anupubbena himavantokāsameva gantvā kiñci kālaṃ vasitvā puna otaritvā ekaṃ paccantagāmaṃ nissāya araññe vasi. Tassa pana gatakālato paṭṭhāya te amaccā puna vinicchaye nisīditvā vilopaṃ karontā cintayiṃsu – ‘‘sace mahābodhiparibbājako punāgamissati, jīvitaṃ no natthi, kiṃ nu khvassa anāgamanakāraṇaṃ kareyyāmā’’ti. Atha nesaṃ etadahosi – ‘‘ime sattā paṭibaddhaṭṭhānaṃ nāma jahituṃ na sakkonti, kiṃ nu khvassa idha paṭibaddhaṭṭhāna’’nti. Tato ‘‘rañño aggamahesī’’ti ñatvā ‘‘ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati, yaṃ so imaṃ nissāya āgaccheyya, paṭikacceva naṃ mārāpessāmā’’ti te rājānaṃ etadavocuṃ – ‘‘deva, imasmiṃ divase nagare ekā kathā sūyatī’’ti. ‘‘Kiṃ kathā nāmā’’ti? ‘‘Mahābodhiparibbājako ca kira devī ca aññamaññaṃ sāsanapaṭisāsanaṃ pesentī’’ti. ‘‘Kinti katvā’’ti? Tena kira deviyā pesitaṃ ‘‘sakkā nu kho attano balena rājānaṃ mārāpetvā mama setacchattaṃ dātu’’nti. Tāyapissa pesitaṃ ‘‘rañño māraṇaṃ nāma mama bhāro, mahābodhiparibbājako khippaṃ āgacchatū’’ti rājā tesaṃ punappunaṃ kathentānaṃ saddahitvā ‘‘idāni kiṃ kattabba’’nti pucchitvā ‘‘deviṃ māretuṃ vaṭṭatī’’ti vutte anupaparikkhitvāva ‘‘tena hi naṃ tumheva māretvā khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā vaccakūpe khipathā’’ti āha. Te tathā kariṃsu. Tassā māritabhāvo sakalanagare pākaṭo ahosi.
அத²ஸ்ஸா சத்தாரோ புத்தா ‘‘இமினா நோ நிரபராதா⁴ மாதா மாரிதா’’தி ரஞ்ஞோ பச்சத்தி²கா அஹேஸுங். ராஜா மஹாப⁴யப்பத்தோ அஹோஸி. மஹாஸத்தோ பரம்பராய தங் பவத்திங் ஸுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ தே குமாரே ஸஞ்ஞாபெத்வா பிதரங் க²மாபேதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², ரஞ்ஞோ ச ஜீவிதங் த³ஸ்ஸாமி, குமாரே ச பாபதோ மோசெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ புனதி³வஸே பச்சந்தகா³மங் பவிஸித்வா மனுஸ்ஸேஹி தி³ன்னங் மக்கடமங்ஸங் கா²தி³த்வா தஸ்ஸ சம்மங் யாசித்வா க³ஹெத்வா அஸ்ஸமபதே³ ஸுக்கா²பெத்வா நிக்³க³ந்த⁴ங் கத்வா நிவாஸேஸிபி பாருபேஸிபி அங்ஸேபி ட²பேஸி. கிங்காரணா? ‘‘ப³ஹூபகாரோ மே’’தி வசனத்தா²ய. ஸோ தங் சம்மங் ஆதா³ய அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா குமாரே உபஸங்கமித்வா ‘‘பிதுகா⁴தககம்மங் நாம தா³ருணங், தங் வோ ந காதப்³ப³ங், அஜராமரோ ஸத்தோ நாம நத்தி², அஹங் தும்ஹே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமக்³கே³ கரிஸ்ஸாமிச்சேவ ஆக³தோ, தும்ஹே மயா பஹிதே ஸாஸனே ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி குமாரே ஓவதி³த்வா அந்தோனக³ரே உய்யானங் பவிஸித்வா மக்கடசம்மங் அத்த²ரித்வா ஸிலாபட்டே நிஸீதி³.
Athassā cattāro puttā ‘‘iminā no niraparādhā mātā māritā’’ti rañño paccatthikā ahesuṃ. Rājā mahābhayappatto ahosi. Mahāsatto paramparāya taṃ pavattiṃ sutvā cintesi – ‘‘ṭhapetvā maṃ añño te kumāre saññāpetvā pitaraṃ khamāpetuṃ samattho nāma natthi, rañño ca jīvitaṃ dassāmi, kumāre ca pāpato mocessāmī’’ti. So punadivase paccantagāmaṃ pavisitvā manussehi dinnaṃ makkaṭamaṃsaṃ khāditvā tassa cammaṃ yācitvā gahetvā assamapade sukkhāpetvā niggandhaṃ katvā nivāsesipi pārupesipi aṃsepi ṭhapesi. Kiṃkāraṇā? ‘‘Bahūpakāro me’’ti vacanatthāya. So taṃ cammaṃ ādāya anupubbena bārāṇasiṃ gantvā kumāre upasaṅkamitvā ‘‘pitughātakakammaṃ nāma dāruṇaṃ, taṃ vo na kātabbaṃ, ajarāmaro satto nāma natthi, ahaṃ tumhe aññamaññaṃ samagge karissāmicceva āgato, tumhe mayā pahite sāsane āgaccheyyāthā’’ti kumāre ovaditvā antonagare uyyānaṃ pavisitvā makkaṭacammaṃ attharitvā silāpaṭṭe nisīdi.