Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தவண்ணனா

    7. Mahācattārīsakasuttavaṇṇanā

    136. தோ³ஸேஹி ஆரகாதி அரியங். தேனாஹ ‘‘நித்³தோ³ஸ’’ந்தி. ஸா பன நித்³தோ³ஸதா லோகுத்தரபா⁴வேன ஸவிஸேஸாதி ஆஹ ‘‘லோகுத்தர’’ந்தி. ஸம்மா ஸுந்த³ரோ பஸத்தோ² நிய்யானிகோ ஸமாதி⁴ ஸம்மாஸமாதீ⁴தி ஆஹ – ‘‘ஸம்மாஸமாதி⁴ந்தி மக்³க³ஸமாதி⁴’’ந்தி. உபனிஸீத³தி எத்த² ப²லங் தப்படிப³த்³த⁴வுத்திதாயாதி உபனிஸங், காரணந்தி ஆஹ – ‘‘ஸஉபனிஸந்தி ஸப்பச்சய’’ந்தி. பரிகரோதி பரிவாரேதீதி பரிக்கா²ரோதி ஆஹ – ‘‘ஸபரிக்கா²ரந்தி ஸபரிவார’’ந்தி.

    136. Dosehi ārakāti ariyaṃ. Tenāha ‘‘niddosa’’nti. Sā pana niddosatā lokuttarabhāvena savisesāti āha ‘‘lokuttara’’nti. Sammā sundaro pasattho niyyāniko samādhi sammāsamādhīti āha – ‘‘sammāsamādhinti maggasamādhi’’nti. Upanisīdati ettha phalaṃ tappaṭibaddhavuttitāyāti upanisaṃ, kāraṇanti āha – ‘‘saupanisanti sappaccaya’’nti. Parikaroti parivāretīti parikkhāroti āha – ‘‘saparikkhāranti saparivāra’’nti.

    பரிவாரிதாதி ஸஹஜாதாதி³பச்சயபா⁴வேன பரிவாரந்தேஹி விய உபக³தா. புரேசாரிகாதி வுட்டா²னகா³மினிபா⁴வனா ஸஹஜாதாதி³பச்சயவஸேன பச்சயத்தா புரஸ்ஸரா. தேனாஹ – ‘‘விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டி² சா’’தி. இதா³னி தானி கிச்சதோ த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டீ²’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² பரிவீமங்ஸக்³க³ஹணங் தத்த² தத்த² சித்துப்பாதே³ வீமங்ஸாதி⁴பதெய்யேன பவத்தியா ஸம்மாதி³ட்டி²யா புப்³ப³ங்க³மபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். தேனஸ்ஸ மக்³க³ஸமாதி⁴ஸ்ஸ நானாக²ணிகங் புப்³ப³ங்க³மபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. வீமங்ஸனபரியோஸானேதி ததா²பவத்தஅனுலோமஞாணஸ்ஸ ஓஸானே. பூ⁴மிலத்³த⁴ங் வட்டங் ஸமுக்³கா⁴டயமானாதி அத்தனோ ஸந்தானே தீ³க⁴ரத்தங் அனுஸயிதங் கிலேஸவட்டங் ஸமுச்சி²ந்த³ந்தி. வூபஸமயமானாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங். வூபஸமயமானாதி வா ததோ ஏவ அவஸிட்ட²ம்பி வட்டங் அப்பவத்திகரணவஸேன வூபஸமெந்தி. தேனேவாஹ – ‘‘மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… உப்பஜ்ஜதீ’’தி. ஸாதி ஸம்மாதி³ட்டி². து³விதா⁴பீதி யதா²வுத்தா து³விதா⁴பி. இத⁴ அதி⁴ப்பேதா விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாஸஹிதாய மக்³க³பஞ்ஞாய கிச்சஸ்ஸ த³ஸ்ஸிதத்தா.

    Parivāritāti sahajātādipaccayabhāvena parivārantehi viya upagatā. Purecārikāti vuṭṭhānagāminibhāvanā sahajātādipaccayavasena paccayattā purassarā. Tenāha – ‘‘vipassanāsammādiṭṭhi cā’’ti. Idāni tāni kiccato dassetuṃ, ‘‘vipassanāsammādiṭṭhī’’tiādi vuttaṃ. Tattha parivīmaṃsaggahaṇaṃ tattha tattha cittuppāde vīmaṃsādhipateyyena pavattiyā sammādiṭṭhiyā pubbaṅgamabhāvadassanatthaṃ. Tenassa maggasamādhissa nānākhaṇikaṃ pubbaṅgamabhāvaṃ dasseti. Vīmaṃsanapariyosāneti tathāpavattaanulomañāṇassa osāne. Bhūmiladdhaṃ vaṭṭaṃ samugghāṭayamānāti attano santāne dīgharattaṃ anusayitaṃ kilesavaṭṭaṃ samucchindanti. Vūpasamayamānāti tasseva vevacanaṃ. Vūpasamayamānāti vā tato eva avasiṭṭhampi vaṭṭaṃ appavattikaraṇavasena vūpasamenti. Tenevāha – ‘‘maggasammādiṭṭhi…pe… uppajjatī’’ti. ti sammādiṭṭhi. Duvidhāpīti yathāvuttā duvidhāpi. Idha adhippetā vipassanāpaññāsahitāya maggapaññāya kiccassa dassitattā.

    லக்க²ணே படிவிஜ்ஜ²மானே லக்க²ணிகோ த⁴ம்மோ படிவித்³தோ⁴ ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ங்…பே॰… ஆரம்மணதோ பஜானாதீ’’தி. விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டி²யம்பி ஏஸேவ நயோ. கிச்சதோதி பா⁴வனாகிச்சதோ. ஸம்மாதி³ட்டி²யங் தத³தி⁴க³தஅஸம்மோஹதாய அஸம்மோஹதோ பஜானாதி. கிச்சதோதி படிவேத⁴கிச்சதோ. தங் பன ஸப்³ப³தா² அஸம்முய்ஹனமேவாதி ஆஹ ‘‘அஸம்மோஹதோ’’தி. ஏவங் பஜானநாதி மிச்சா²தி³ட்டி² மிச்சா²தி³ட்டீ²தி யாதா²வதோ அவபோ³தோ⁴. அஸ்ஸாதி தங்ஸமங்கி³னோ புக்³க³லஸ்ஸ.

    Lakkhaṇe paṭivijjhamāne lakkhaṇiko dhammo paṭividdho hotīti āha – ‘‘micchādiṭṭhiṃ…pe… ārammaṇato pajānātī’’ti. Vipassanāsammādiṭṭhiyampi eseva nayo. Kiccatoti bhāvanākiccato. Sammādiṭṭhiyaṃ tadadhigataasammohatāya asammohato pajānāti. Kiccatoti paṭivedhakiccato. Taṃ pana sabbathā asammuyhanamevāti āha ‘‘asammohato’’ti. Evaṃ pajānanāti micchādiṭṭhi micchādiṭṭhīti yāthāvato avabodho. Assāti taṃsamaṅgino puggalassa.

    த்³வாயந்தி -காரோ தீ³க⁴ங் கத்வா வுத்தோ. தேனாஹ ‘‘த்³வயங் வதா³மீ’’தி. த்³வே அவயவா ஏதஸ்ஸாதி த்³வயங். தேனாஹ ‘‘து³வித⁴கொட்டா²ஸங் வதா³மீ’’தி. புஞ்ஞஸ்ஸ ஏகோ பா⁴கோ³ ஸோ ஏவ புஞ்ஞபா⁴கி³கோ , க-காரஸ்ஸ ய-காரங் கத்வா இத்தி²லிங்க³வஸேன ‘‘புஞ்ஞபா⁴கி³யா’’தி வுத்தங். உபதி⁴ஸங்கா²தஸ்ஸாதி க²ந்த⁴பப³ந்த⁴ஸங்கா²தஸ்ஸ.

    Dvāyanti -kāro dīghaṃ katvā vutto. Tenāha ‘‘dvayaṃ vadāmī’’ti. Dve avayavā etassāti dvayaṃ. Tenāha ‘‘duvidhakoṭṭhāsaṃ vadāmī’’ti. Puññassa eko bhāgo so eva puññabhāgiko , ka-kārassa ya-kāraṃ katvā itthiliṅgavasena ‘‘puññabhāgiyā’’ti vuttaṃ. Upadhisaṅkhātassāti khandhapabandhasaṅkhātassa.

    அமதத்³வாரந்தி அரியமக்³க³ங். பஞ்ஞபேதீதி நிய்யானாதி³பகாரதோ பஞ்ஞபேதி. தேனாஹ ‘‘விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதீ’’தி. தத்த² ஸம்மோஹஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸனேன அஸம்மோஹதோ த³ஸ்ஸேதி. தஸ்மிங் அத்தே²தி அமதத்³வாரபஞ்ஞாபனே அத்தே². பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ப்பத்தாதி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வப்பத்தா. மக்³க³பா⁴வேன நிய்யானபா⁴வேன பவத்தியா மக்³க³பஞ்ஞாய அட்ட²ன்னம்பி ஸாதா⁴ரணத்தா ஸமுதா³யஸ்ஸ ச அவயவோ அங்க³ந்தி கத்வா ஸேஸத⁴ம்மே அங்கி³கபா⁴வேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அரியமக்³க³ஸ்ஸ அங்க³’’ந்தி ஆஹ. ஸோ பி⁴க்கூ²தி மிச்சா²தி³ட்டி²ங் ‘‘மிச்சா²தி³ட்டீ²’’தி ஸம்மாதி³ட்டி²ங் ‘‘ஸம்மாதி³ட்டீ²’’தி ஜானந்தோ பி⁴க்கு². பஜஹனத்தா²யாதி ஸமுச்சே²த³வஸேன பஜஹனாய. படிலாப⁴த்தா²யாதி மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²யா அதி⁴க³மாய. குஸலவாயாமோதி விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தோவ கோஸல்லஸம்பூ⁴தோ வாயாமோ. ஸரதீதி ஸதோ, தங் பனஸ்ஸ ஸரணங் ஸதிஸமங்கி³தாயாதி ஆஹ ‘‘ஸதியா ஸமன்னாக³தோ’’தி. காமஞ்செத்த² விபஸ்ஸனாஸம்மாதி³ட்டி²ங் யதா²பூ⁴தா ஸம்மாவாயாமஸதியோ ஸஹஜாதா ச புரேஜாதா ச ஹுத்வா பரிவாரெந்தி, ‘‘இதியிமே தயோ த⁴ம்மா ஸம்மாதி³ட்டி²ங் அனுபரிதா⁴வந்தி அனுபரிவத்தந்தீ’’தி பன வசனதோ, ‘‘எத்த² ஹீ’’திஆதி³னா மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²யா ஏவ ஸேஸத⁴ம்மானங் யதா²ரஹங் ஸஹசரணபா⁴வேன பரிவாரணங் யோஜிதங். ஸம்மாஸங்கப்பாதீ³னந்தி ஆதி³-ஸத்³தே³ன ஸம்மாவாசாகம்மந்தாஜீவானங் க³ஹணங் இதரேஸங் பரிவாரபா⁴வேன க³ஹிதத்தா . ந ஹி ஸக்கா தே ஏவ பரிவாரே பரிவாரவந்தே ச கத்வா வத்துங் ஸங்கரதோ ஸம்மோஹஜனநதோ ச. தயோதி ஸம்மாதி³ட்டி²வாயாமஸதியோ ஸஹஜாதபரிவாராவ ஹொந்தி மக்³க³க்க²ணிகானங் தேஸங் அதி⁴ப்பேதத்தா விபஸ்ஸனாக²ணவிரதீனங் அஸம்ப⁴வதோ.

    Amatadvāranti ariyamaggaṃ. Paññapetīti niyyānādipakārato paññapeti. Tenāha ‘‘vibhajitvā dassetī’’ti. Tattha sammohassa viddhaṃsanena asammohato dasseti. Tasmiṃ attheti amatadvārapaññāpane atthe. Bojjhaṅgappattāti bojjhaṅgabhāvappattā. Maggabhāvena niyyānabhāvena pavattiyā maggapaññāya aṭṭhannampi sādhāraṇattā samudāyassa ca avayavo aṅganti katvā sesadhamme aṅgikabhāvena dassento ‘‘ariyamaggassa aṅga’’nti āha. So bhikkhūti micchādiṭṭhiṃ ‘‘micchādiṭṭhī’’ti sammādiṭṭhiṃ ‘‘sammādiṭṭhī’’ti jānanto bhikkhu. Pajahanatthāyāti samucchedavasena pajahanāya. Paṭilābhatthāyāti maggasammādiṭṭhiyā adhigamāya. Kusalavāyāmoti vipassanāsampayuttova kosallasambhūto vāyāmo. Saratīti sato, taṃ panassa saraṇaṃ satisamaṅgitāyāti āha ‘‘satiyā samannāgato’’ti. Kāmañcettha vipassanāsammādiṭṭhiṃ yathābhūtā sammāvāyāmasatiyo sahajātā ca purejātā ca hutvā parivārenti, ‘‘itiyime tayo dhammā sammādiṭṭhiṃ anuparidhāvanti anuparivattantī’’ti pana vacanato, ‘‘ettha hī’’tiādinā maggasammādiṭṭhiyā eva sesadhammānaṃ yathārahaṃ sahacaraṇabhāvena parivāraṇaṃ yojitaṃ. Sammāsaṅkappādīnanti ādi-saddena sammāvācākammantājīvānaṃ gahaṇaṃ itaresaṃ parivārabhāvena gahitattā . Na hi sakkā te eva parivāre parivāravante ca katvā vattuṃ saṅkarato sammohajananato ca. Tayoti sammādiṭṭhivāyāmasatiyo sahajātaparivārāva honti maggakkhaṇikānaṃ tesaṃ adhippetattā vipassanākhaṇaviratīnaṃ asambhavato.

    137. தக்கனவஸேன லோகஸித்³தே⁴னாதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘ஏவஞ்சேவஞ்ச ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி விவித⁴ங் தக்கனங் கூபே விய உத³கஸ்ஸ ஆரம்மணஸ்ஸ ஆகட்³ட⁴னங் விதக்கனங் விதக்கோ. ஸங்கப்பனவஸேனாதி தங் தங் ஆரம்மணங் க³ஹெத்வா கப்பனவஸேன. தக்கனங் கப்பனந்தி ச அதங்ஸஹஜாதானமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏகக்³கோ³தி இமினா ஸமாதி⁴னா லத்³து⁴பகாரஸ்ஸேவ விதக்கஸ்ஸ அப்பனாபரியாயோ ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. விஸேஸேன வா அப்பனா விதக்கஸ்ஸ வஸேன சித்தங் ஆரம்மணங் அபி⁴ரோபேதி, விதக்கே அஸதி கத²ந்தி ஆஹ ‘‘விதக்கே பனா’’திஆதி³. அத்தனோயேவ த⁴ம்மதாய சித்தங் ஆரம்மணங் அபி⁴ருஹதீதி, ஏதேன ஆரம்மணத⁴ம்மானங் க³ஹணங் நாம ஸபா⁴வஸித்³த⁴ங், ந த⁴ம்மந்தரமபெக்க²தி, விதக்கோ பன பவத்தமானோ ஆரம்மணாபி⁴னிரோபனவஸேனேவ பவத்ததீதி த³ஸ்ஸேதி. ஏவங் ஸந்தேபி ஸபா⁴வாவிதக்கசித்துப்பாத³தோ ஸவிதக்கசித்துப்பாத³ஸ்ஸ ஆரம்மணக்³க³ஹணவிஸேஸோ விதக்கேன ஜாதோதி கத்வா விதக்கோ சித்தஸ்ஸ ஆரம்மணக்³க³ஹணே விஸேஸபச்சயோதி பாகடோயமத்தோ². அபரே பன ப⁴ணந்தி – யதா² கோசி ராஜவல்லப⁴ங், தங்ஸம்ப³ந்தீ⁴னங் மித்தங் வா நிஸ்ஸாய ராஜகே³ஹங் ஆரோஹதி அனுபவிஸதி, ஏவங் விதக்கங் நிஸ்ஸாய சித்தங் ஆரம்மணங் ஆரோஹதி விதக்கஸ்ஸ ஆரம்மணாபி⁴னிரோபனஸபா⁴வத்தா, அஞ்ஞேஸங் த⁴ம்மானஞ்ச அவிதக்கஸபா⁴வதோ. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘சேதஸோ அபி⁴னிரோபனா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 7).

    137.Takkanavasena lokasiddhenāti adhippāyo. ‘‘Evañcevañca bhavitabba’’nti vividhaṃ takkanaṃ kūpe viya udakassa ārammaṇassa ākaḍḍhanaṃ vitakkanaṃ vitakko. Saṅkappanavasenāti taṃ taṃ ārammaṇaṃ gahetvā kappanavasena. Takkanaṃ kappananti ca ataṃsahajātānamevāti daṭṭhabbaṃ. Ekaggoti iminā samādhinā laddhupakārasseva vitakkassa appanāpariyāyo hotīti dasseti. Visesena vā appanā vitakkassa vasena cittaṃ ārammaṇaṃ abhiropeti, vitakke asati kathanti āha ‘‘vitakke panā’’tiādi. Attanoyeva dhammatāya cittaṃ ārammaṇaṃ abhiruhatīti, etena ārammaṇadhammānaṃ gahaṇaṃ nāma sabhāvasiddhaṃ, na dhammantaramapekkhati, vitakko pana pavattamāno ārammaṇābhiniropanavaseneva pavattatīti dasseti. Evaṃ santepi sabhāvāvitakkacittuppādato savitakkacittuppādassa ārammaṇaggahaṇaviseso vitakkena jātoti katvā vitakko cittassa ārammaṇaggahaṇe visesapaccayoti pākaṭoyamattho. Apare pana bhaṇanti – yathā koci rājavallabhaṃ, taṃsambandhīnaṃ mittaṃ vā nissāya rājagehaṃ ārohati anupavisati, evaṃ vitakkaṃ nissāya cittaṃ ārammaṇaṃ ārohati vitakkassa ārammaṇābhiniropanasabhāvattā, aññesaṃ dhammānañca avitakkasabhāvato. Tenāha bhagavā – ‘‘cetaso abhiniropanā’’ti (dha. sa. 7).

    யதி³ ஏவங் கத²ங் அவிதக்கசித்தங் ஆரம்மணங் ஆரோஹதீதி? விதக்கப³லேனேவ. யதா² ஹி ஸோ புரிஸோ பரிசயேன தேன வினாபி நிராஸங்கோ ராஜகே³ஹங் பவிஸதி, ஏவங் பரிசயேன விதக்கேன வினாபி அவிதக்கங் சித்தங் ஆரம்மணங் ஆரோஹதி. பரிசயேனாதி ச ஸந்தானே பவத்தவிதக்கபா⁴வனாஸங்கா²தேன பரிசயேன. விதக்கஸ்ஸ ஹி ஸந்தானே அபி⁴ண்ஹங் பவத்தஸ்ஸ வஸேன சித்தஸ்ஸ ஆரம்மணாபி⁴ருஹனங் சிரபரிசிதங்; தேன தங் கதா³சி விதக்கேன வினாபி தத்த² பவத்ததேவ; யதா² ஞாணஸஹக³தங் சித்தங் ஸம்மஸனவஸேன சிரபரிசிதங் கதா³சி ஞாணரஹிதம்பி ஸம்மஸனவஸேன பவத்ததி; யதா² வா கிலேஸஸஹிதங் ஹுத்வா பவத்தங் ஸப்³ப³ஸோ கிலேஸரஹிதம்பி பரிசயேன கிலேஸவாஸனாவஸேன பவத்ததி, ஏவங் ஸம்பத³மித³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Yadi evaṃ kathaṃ avitakkacittaṃ ārammaṇaṃ ārohatīti? Vitakkabaleneva. Yathā hi so puriso paricayena tena vināpi nirāsaṅko rājagehaṃ pavisati, evaṃ paricayena vitakkena vināpi avitakkaṃ cittaṃ ārammaṇaṃ ārohati. Paricayenāti ca santāne pavattavitakkabhāvanāsaṅkhātena paricayena. Vitakkassa hi santāne abhiṇhaṃ pavattassa vasena cittassa ārammaṇābhiruhanaṃ ciraparicitaṃ; tena taṃ kadāci vitakkena vināpi tattha pavattateva; yathā ñāṇasahagataṃ cittaṃ sammasanavasena ciraparicitaṃ kadāci ñāṇarahitampi sammasanavasena pavattati; yathā vā kilesasahitaṃ hutvā pavattaṃ sabbaso kilesarahitampi paricayena kilesavāsanāvasena pavattati, evaṃ sampadamidaṃ daṭṭhabbaṃ.

    வாசங் ஸங்க²ரோதீதி வாசங் உப்பாதே³தி, வசீகோ⁴ஸுப்பத்தியா விஸேஸபச்சயோ ஹோதீதி அத்தோ². லோகியவிதக்கோ த்³வத்திங்ஸசித்தஸஹக³தோ வாசங் ஸங்க²ரோதி வசீவிஞ்ஞத்திஜனநதோ. வசீஸங்கா²ரொத்வேவ பனஸ்ஸ நாமங் ஹோதி ருள்ஹிதோ, தங்ஸமத்த²தானிரோத⁴தோ வா ஸம்ப⁴வதோ பன ஸங்கா²ரோதி. ‘‘லோகுத்தரஸம்மாஸங்கப்பங் பரிவாரெந்தீ’’தி வத்வா திவிதே⁴ ஸம்மாஸங்கப்பே கதா³சி கதமங் பரிவாரெந்தீதி? சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘எத்தா²’’திஆதி³. நானாசித்தேஸு லப்³ப⁴ந்தி நானாஸமன்னாஹாரஹேதுகத்தா, புப்³ப³பா⁴கே³யேவ ச தே உப்பஜ்ஜந்தீதி. தீணி நாமானி லப⁴தி திவித⁴ஸ்ஸபி படிபக்க²ஸ்ஸ ஸமுச்சி²ந்த³னேன ஸாதிஸயங் திண்ணம்பி கிச்சகரணதோ. ஏஸ நயோ ஸம்மாவாசாதீ³ஸுபி.

    Vācaṃ saṅkharotīti vācaṃ uppādeti, vacīghosuppattiyā visesapaccayo hotīti attho. Lokiyavitakko dvattiṃsacittasahagato vācaṃ saṅkharoti vacīviññattijananato. Vacīsaṅkhārotveva panassa nāmaṃ hoti ruḷhito, taṃsamatthatānirodhato vā sambhavato pana saṅkhāroti. ‘‘Lokuttarasammāsaṅkappaṃ parivārentī’’ti vatvā tividhe sammāsaṅkappe kadāci katamaṃ parivārentīti? Codanaṃ sandhāyāha ‘‘etthā’’tiādi. Nānācittesu labbhanti nānāsamannāhārahetukattā, pubbabhāgeyeva ca te uppajjantīti. Tīṇi nāmāni labhati tividhassapi paṭipakkhassa samucchindanena sātisayaṃ tiṇṇampi kiccakaraṇato. Esa nayo sammāvācādīsupi.

    138. விரமதி ஏதாயாதி வேரமணீ விரதி வுச்சதி. ஸா முஸாவாத³தோ விரமணஸ்ஸ காரணபா⁴வதோ சேதனாபி வேரஸ்ஸ மணனதோ வினாஸனதோ விரதிபீதி ஆஹ – ‘‘விரதிபி சேதனாபி வட்டதீ’’தி. ஆரகா ரமதீதி ஸமுச்சி²ன்னேஹி தூ³ரதோ ஸமுஸ்ஸாரேதி. வினா தேஹி ரமதீதி அச்சந்தமேவ தேஹி வினா ப⁴வதி. ததோ ததோதி தி³ட்டே² அதி³ட்ட²வாதா³தி³தோ முஸாவாதா³. விஸேஸதோ அனுப்பத்தித⁴ம்மத்தா படினிவத்தா ஹுத்வா.

    138. Viramati etāyāti veramaṇī virati vuccati. Sā musāvādato viramaṇassa kāraṇabhāvato cetanāpi verassa maṇanato vināsanato viratipīti āha – ‘‘viratipi cetanāpi vaṭṭatī’’ti. Ārakā ramatīti samucchinnehi dūrato samussāreti. Vinā tehi ramatīti accantameva tehi vinā bhavati. Tato tatoti diṭṭhe adiṭṭhavādādito musāvādā. Visesato anuppattidhammattā paṭinivattā hutvā.

    140. திவிதே⁴ன குஹனவத்து²னாதி பச்சயபடிஸேவன-ஸாமந்தஜப்பன-இரியாபத²பவத்தனஸங்கா²தேன பாபிச்ச²தா நிப்³ப³த்தேன திவிதே⁴ன குஹனவத்து²னா. ஏதாய குஹனாய கரணபூ⁴தாய பச்சயுப்பாத³னத்த²ங் நிமித்தங் ஸீலங் ஏதேஸந்தி யோஜனா. அத்தவிஸயலாப⁴ஹேது அக்கோஸனகு²ங்ஸனவம்ப⁴னாதி³வஸேன பிஸனங் க⁴ட்டனங் விஹேட²னங் நிப்பேஸோ. இதோ லத்³த⁴ங் அஞ்ஞஸ்ஸ, ததோ லத்³த⁴ங் பரஸ்ஸ த³த்வா ஏவங் லாபே⁴ன லாப⁴ங் நிஜிகீ³ங்ஸதீதி லாபே⁴ன லாப⁴ங் நிஜிகீ³ங்ஸனா. பாளியங் ஆக³தோ குஹனாதி³வஸேன மிச்சா²ஆஜீவோ. கோ பன ஸோதி ஆஹ ‘‘ஆஜீவஹேதூ’’திஆதி³. தாஸங்யேவாதி அவதா⁴ரணங், ‘‘ஆஜீவோ குப்பமானோ காயவசீத்³வாரேஸு ஏவ குப்பதீ’’தி கத்வா வுத்தங்.

    140.Tividhena kuhanavatthunāti paccayapaṭisevana-sāmantajappana-iriyāpathapavattanasaṅkhātena pāpicchatā nibbattena tividhena kuhanavatthunā. Etāya kuhanāya karaṇabhūtāya paccayuppādanatthaṃ nimittaṃ sīlaṃ etesanti yojanā. Attavisayalābhahetu akkosanakhuṃsanavambhanādivasena pisanaṃ ghaṭṭanaṃ viheṭhanaṃ nippeso. Ito laddhaṃ aññassa, tato laddhaṃ parassa datvā evaṃ lābhena lābhaṃ nijigīṃsatīti lābhena lābhaṃ nijigīṃsanā. Pāḷiyaṃ āgato kuhanādivasena micchāājīvo. Ko pana soti āha ‘‘ājīvahetū’’tiādi. Tāsaṃyevāti avadhāraṇaṃ, ‘‘ājīvo kuppamāno kāyavacīdvāresu eva kuppatī’’ti katvā vuttaṃ.

    141. ஸம்மா பஸத்தா² ஸோப⁴னா நிய்யானிகா தி³ட்டி² ஏதஸ்ஸாதி ஸம்மாதி³ட்டி², புக்³க³லோ. தஸ்ஸ பன யஸ்மா ஸம்மாதி³ட்டி² ஸச்சாபி⁴ஸமயஸ்ஸ நிப்³பா³னஸச்சி²கிரியாய அவஸ்ஸயோ, தஸ்மா வுத்தங் – ‘‘மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²யங் டி²தஸ்ஸா’’தி. பஹோதி ப⁴வதி தாய ஸஹேவ உப்பஜ்ஜதி பவத்ததி. பச்சவெக்க²ணஞாணங் யாதா²வதோ ஜானநட்டே²ன ஸம்மாஞாணந்தி இதா⁴தி⁴ப்பேதங், தஞ்ச கோ² மக்³க³ஸமாதி⁴ம்ஹி டி²தே ஏவ ஹோதீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆஹ – ‘‘மக்³க³ஸம்மாஸமாதி⁴ம்ஹி…பே॰… ஸம்மாஞாணங் பஹோதீ’’திஆதி³. இமினா கிங் த³ஸ்ஸேதீதி? யதா² மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி²யங் டி²தோ புக்³க³லோ, ‘‘ஸம்மாதி³ட்டீ²’’தி வுத்தோ, ஏவங் மக்³க³ப²லபச்சவெக்க²ணஞாணே டி²தோ, ‘‘ஸம்மாஞாணோ’’தி வுத்தோ, தஸ்ஸ ச மக்³க³ப²லஸம்மாஸமாதி⁴பவத்தியா பஹோதி ஸம்மாஞாணஸ்ஸ ஸம்மாவிமுத்தியா பஹோதீதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ப²லஸமாதி⁴ தாவ பவத்தது, மக்³க³ஸமாதி⁴ பன கத²ந்தி? தம்பி அகுப்பபா⁴வதாய அச்சந்தஸமாதி⁴பா⁴வதோ கிச்சனிப்ப²த்தியா பவத்ததேவாதி வத்தப்³ப³தங் லப⁴தி. ட²பெத்வா அட்ட²ப²லங்கா³னீதி ப²லபூ⁴தானி ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னி அட்ட²ங்கா³னி, ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி²ஸ்ஸ ஸம்மாஸங்கப்போ பஹோதீ’’திஆதி³னா விஸுங் க³ஹிதத்தா ட²பெத்வா. ஸம்மாஞாணங் பச்சவெக்க²ணங் கத்வாதி பச்சவெக்க²ணஞாணங் ஸம்மாஞாணங் கத்வா. ப²லங் காதுந்தி ப²லத⁴ம்மஸஹசரிததாய விபாகஸபா⁴வதாய ச ‘‘ப²ல’’ந்தி லத்³த⁴னாமே ப²லஸம்பயுத்தத⁴ம்மே ஸம்மாவிமுத்திங் காதுங் வட்டதீதி வுத்தங். ததா² ச வுத்தங் ஸல்லேக²ஸுத்தவண்ணனாயங் (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.83) ‘‘ப²லஸம்பயுத்தானி பன ஸம்மாதி³ட்டி²ஆதீ³னி அட்ட²ங்கா³னி ட²பெத்வா ஸேஸத⁴ம்மா ஸம்மாவிமுத்தீதி வேதி³தப்³பா³’’தி.

    141. Sammā pasatthā sobhanā niyyānikā diṭṭhi etassāti sammādiṭṭhi, puggalo. Tassa pana yasmā sammādiṭṭhi saccābhisamayassa nibbānasacchikiriyāya avassayo, tasmā vuttaṃ – ‘‘maggasammādiṭṭhiyaṃ ṭhitassā’’ti. Pahoti bhavati tāya saheva uppajjati pavattati. Paccavekkhaṇañāṇaṃ yāthāvato jānanaṭṭhena sammāñāṇanti idhādhippetaṃ, tañca kho maggasamādhimhi ṭhite eva hotīti imamatthaṃ dassetuṃ āha – ‘‘maggasammāsamādhimhi…pe… sammāñāṇaṃ pahotī’’tiādi. Iminā kiṃ dassetīti? Yathā maggasammādiṭṭhiyaṃ ṭhito puggalo, ‘‘sammādiṭṭhī’’ti vutto, evaṃ maggaphalapaccavekkhaṇañāṇe ṭhito, ‘‘sammāñāṇo’’ti vutto, tassa ca maggaphalasammāsamādhipavattiyā pahoti sammāñāṇassa sammāvimuttiyā pahotīti imamatthaṃ dasseti. Phalasamādhi tāva pavattatu, maggasamādhi pana kathanti? Tampi akuppabhāvatāya accantasamādhibhāvato kiccanipphattiyā pavattatevāti vattabbataṃ labhati. Ṭhapetvā aṭṭhaphalaṅgānīti phalabhūtāni sammādiṭṭhiādīni aṭṭhaṅgāni, ‘‘sammādiṭṭhissa sammāsaṅkappo pahotī’’tiādinā visuṃ gahitattā ṭhapetvā. Sammāñāṇaṃ paccavekkhaṇaṃ katvāti paccavekkhaṇañāṇaṃ sammāñāṇaṃ katvā. Phalaṃ kātunti phaladhammasahacaritatāya vipākasabhāvatāya ca ‘‘phala’’nti laddhanāme phalasampayuttadhamme sammāvimuttiṃ kātuṃ vaṭṭatīti vuttaṃ. Tathā ca vuttaṃ sallekhasuttavaṇṇanāyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 1.83) ‘‘phalasampayuttāni pana sammādiṭṭhiādīni aṭṭhaṅgāni ṭhapetvā sesadhammā sammāvimuttīti veditabbā’’ti.

    142. நிஜ்ஜிண்ணாதி நிஜ்ஜீரிதா, வித்³த⁴ஸ்தா வினாஸிதாதி அத்தோ². ப²லங் கதி²தந்தி ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி²ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, மிச்சா²தி³ட்டி² நிஜ்ஜிண்ணா ஹோதீ’’தி இமினா வாரேன ஸாமஞ்ஞப²லங் கதி²தந்தி வத³ந்தி, நிஜ்ஜீரணங் படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னந்தி அதி⁴ப்பாயோ. நிஜ்ஜீரணங் பன ஸமுச்சி²ந்த³னந்தி கத்வா, மஜ்ஜி²மபா⁴ணகா…பே॰… மக்³கோ³ கதி²தோதி வத³ந்தி. த³ஸ்ஸனட்டே²னாதி பரிஞ்ஞாபி⁴ஸமயாதி³வஸேன சதுன்னங் ஸச்சானங் பச்சக்க²தோ த³ஸ்ஸனட்டே²ன. விதி³தகரணட்டே²னாதி பச்சக்கே²ன யதா²தி³ட்டா²னங் மக்³க³ப²லானங் பாகடகரணட்டே²ன. தத³தி⁴முத்தட்டே²னாதி தஸ்மிங் யதா²ஸச்சி²கதே நிப்³பா³னே அதி⁴முச்சனபா⁴வேன.

    142.Nijjiṇṇāti nijjīritā, viddhastā vināsitāti attho. Phalaṃ kathitanti ‘‘sammādiṭṭhissa, bhikkhave, micchādiṭṭhi nijjiṇṇā hotī’’ti iminā vārena sāmaññaphalaṃ kathitanti vadanti, nijjīraṇaṃ paṭippassambhananti adhippāyo. Nijjīraṇaṃ pana samucchindananti katvā, majjhimabhāṇakā…pe… maggo kathitoti vadanti. Dassanaṭṭhenāti pariññābhisamayādivasena catunnaṃ saccānaṃ paccakkhato dassanaṭṭhena. Viditakaraṇaṭṭhenāti paccakkhena yathādiṭṭhānaṃ maggaphalānaṃ pākaṭakaraṇaṭṭhena. Tadadhimuttaṭṭhenāti tasmiṃ yathāsacchikate nibbāne adhimuccanabhāvena.

    குஸலபக்கா²தி அனவஜ்ஜகொட்டா²ஸா. மஹாவிபாகதா³னேனாதி மஹதோ விபுலஸ்ஸ லோகுத்தரஸ்ஸ ஸுக²விபாகஸ்ஸ சேவ காயிகாதி³து³க்க²விபாகஸ்ஸ ச தா³னேன.

    Kusalapakkhāti anavajjakoṭṭhāsā. Mahāvipākadānenāti mahato vipulassa lokuttarassa sukhavipākassa ceva kāyikādidukkhavipākassa ca dānena.

    யதா² மஹாவிபாகஸ்ஸ தா³னேன மஹாசத்தாரீஸகங், ததா² ப³ஹுதாயபி மஹாசத்தாரீஸகோதி த³ஸ்ஸேதுங், ‘‘இமஸ்மிஞ்ச பன ஸுத்தே பஞ்ச ஸம்மாதி³ட்டி²யோ கதி²தா’’திஆதி³ வுத்தங். ப³ஹுஅத்தோ²பி ஹி மஹா-ஸத்³தோ³ ஹோதி ‘‘மஹாஜனோ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.65). எத்த² ச ‘‘நத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³னா வத்து²பே⁴தே³ன த³ஸ மிச்சா²தி³ட்டி²த⁴ம்மா கதி²தா, வத்து²பே⁴தே³னேவ, ‘‘அத்தி² தி³ன்ன’’ந்திஆதி³னா த³ஸ ஸம்மாதி³ட்டி²த⁴ம்மாதி வீஸதி ஹோதி. யதா² ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி²ஸ்ஸ, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாஸங்கப்போ பஹோதீ’’திஆதி³னா மக்³க³வஸேன த³ஸ ஸம்மத்தத⁴ம்மா, தப்படிபக்க²பூ⁴தா ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²ஸ்ஸ மிச்சா²ஸங்கப்போ பஹோதீ’’திஆதி³னா அத்த²தோ த³ஸ மிச்ச²த்தத⁴ம்மாதி வீஸதி, ததா² ப²லவஸேன தேஸு ஏவங் வீஸதி. கத²ங் வாரேபி ஸம்மாதி³ட்டி²ஆத³யோ த³ஸாதி வீஸதி? ஏவமேதே த்³வே சத்தாரீஸகானி புரிமேன ஸத்³தி⁴ங் தயோ சத்தாரீஸகா விபா⁴விதாதி வேதி³தப்³பா³.

    Yathā mahāvipākassa dānena mahācattārīsakaṃ, tathā bahutāyapi mahācattārīsakoti dassetuṃ, ‘‘imasmiñca pana sutte pañca sammādiṭṭhiyo kathitā’’tiādi vuttaṃ. Bahuatthopi hi mahā-saddo hoti ‘‘mahājano’’tiādīsu (ma. ni. 2.65). Ettha ca ‘‘natthi dinna’’ntiādinā vatthubhedena dasa micchādiṭṭhidhammā kathitā, vatthubhedeneva, ‘‘atthi dinna’’ntiādinā dasa sammādiṭṭhidhammāti vīsati hoti. Yathā ‘‘sammādiṭṭhissa, bhikkhave, sammāsaṅkappo pahotī’’tiādinā maggavasena dasa sammattadhammā, tappaṭipakkhabhūtā ‘‘micchādiṭṭhissa micchāsaṅkappo pahotī’’tiādinā atthato dasa micchattadhammāti vīsati, tathā phalavasena tesu evaṃ vīsati. Kathaṃ vārepi sammādiṭṭhiādayo dasāti vīsati? Evamete dve cattārīsakāni purimena saddhiṃ tayo cattārīsakā vibhāvitāti veditabbā.

    143. பஸங்ஸியஸ்ஸ உஜுவிபச்சனீகங் நிந்தி³யங் பஸங்ஸந்தோபி அத்த²தோ பஸங்ஸியங் நிந்த³ந்தோ நாம ஹோதி. பஸங்ஸியஸ்ஸ கு³ணபரித⁴ங்ஸனமுகே²னேவ ஹி நிந்தி³யஸ்ஸ பஸங்ஸாய பவத்தனதோதி ஆஹ – ‘‘மிச்சா²தி³ட்டி²னாமாயங் ஸோப⁴னாதி வத³ந்தோபி ஸம்மாதி³ட்டி²ங் க³ரஹதி நாமா’’திஆதி³. ஏவமாதீ³தி ஆதி³ஸத்³தே³ன ‘‘நத்தி² ஹேது நத்தி² பச்சயோ ஸத்தானங் ஸங்கிலேஸாயா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.168; ம॰ நி॰ 2.227) ஏவமாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி; தஸ்மா ஏவங்வாதி³னோதி ஏவங் ஹேது படிக்கே²பவாதி³னோதி அத்தோ². ஓக்கந்தனியாமாதி ஓகா³ள்ஹமிச்ச²த்தனியாமா. ஏவரூபங் லத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வாதிஆதீ³ஸு யங் வத்தப்³ப³ங், தங் சூளபுண்ணமஸுத்தவண்ணனாயங் வுத்தனயமேவ தஸ்மா தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஏதி³ஸோ ஹி ‘‘பு³த்³தா⁴னம்பி அதேகிச்சோ²’’திஆதி³ வுத்தஸதி³ஸோ.

    143. Pasaṃsiyassa ujuvipaccanīkaṃ nindiyaṃ pasaṃsantopi atthato pasaṃsiyaṃ nindanto nāma hoti. Pasaṃsiyassa guṇaparidhaṃsanamukheneva hi nindiyassa pasaṃsāya pavattanatoti āha – ‘‘micchādiṭṭhināmāyaṃ sobhanāti vadantopi sammādiṭṭhiṃ garahati nāmā’’tiādi. Evamādīti ādisaddena ‘‘natthi hetu natthi paccayo sattānaṃ saṃkilesāyā’’ti (dī. ni. 1.168; ma. ni. 2.227) evamādiṃ saṅgaṇhāti; tasmā evaṃvādinoti evaṃ hetu paṭikkhepavādinoti attho. Okkantaniyāmāti ogāḷhamicchattaniyāmā. Evarūpaṃ laddhiṃ gahetvātiādīsu yaṃ vattabbaṃ, taṃ cūḷapuṇṇamasuttavaṇṇanāyaṃ vuttanayameva tasmā tattha vuttanayeneva veditabbaṃ. Ediso hi ‘‘buddhānampi atekiccho’’tiādi vuttasadiso.

    அத்தனோ நிந்தா³ப⁴யேனாதி ‘‘ஸம்மாதி³ட்டி²ஞ்ச நாமேதே க³ரஹந்தீ’’ஆதி³னா உபரி பரேஹி வத்தப்³ப³னிந்தா³ப⁴யேன. க⁴ட்டனப⁴யேனாதி ததா² பரேஸங் ஆஸாத³னாப⁴யேன. ஸஹத⁴ம்மேன பரேன அத்தனோ உபரி காதப்³ப³னிக்³க³ஹோ உபாரம்போ⁴, க³ரஹதோ பரித்தாஸோ உபாரம்ப⁴ப⁴யங், தங் பன அத்த²தோ உபவாத³ப⁴யங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘உபவாத³ப⁴யேனா’’தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.

    Attano nindābhayenāti ‘‘sammādiṭṭhiñca nāmete garahantī’’ādinā upari parehi vattabbanindābhayena. Ghaṭṭanabhayenāti tathā paresaṃ āsādanābhayena. Sahadhammena parena attano upari kātabbaniggaho upārambho, garahato parittāso upārambhabhayaṃ, taṃ pana atthato upavādabhayaṃ hotīti āha ‘‘upavādabhayenā’’ti. Sesaṃ suviññeyyameva.

    மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.

    Mahācattārīsakasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தங் • 7. Mahācattārīsakasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 7. மஹாசத்தாரீஸகஸுத்தவண்ணனா • 7. Mahācattārīsakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact