Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[447] 9. மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகவண்ணனா
[447] 9. Mahādhammapālajātakavaṇṇanā
கிங் தே வதந்தி இத³ங் ஸத்தா² பட²மக³மனேன கபிலபுரங் க³ந்த்வா நிக்³ரோதா⁴ராமே விஹரந்தோ பிது நிவேஸனே ரஞ்ஞோ அஸத்³த³ஹனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா வீஸதிஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவாரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அத்தனோ நிவேஸனே யாகு³க²ஜ்ஜகங் த³த்வா அந்தராப⁴த்தே ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் கதெ²ந்தோ ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பதா⁴னகாலே தே³வதா ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா ‘புத்தோ தே ஸித்³த⁴த்த²குமாரோ அப்பாஹாரதாய மதோ’தி மய்ஹங் ஆரோசேஸு’’ந்தி ஆஹ. ஸத்தா²ரா ச ‘‘ஸத்³த³ஹி, மஹாராஜா’’தி வுத்தே ‘‘ந ஸத்³த³ஹிங், ப⁴ந்தே, ஆகாஸே ட²த்வா கதெ²ந்தியோபி தே³வதா, ‘மம புத்தஸ்ஸ போ³தி⁴தலே பு³த்³த⁴த்தங் அப்பத்வா பரினிப்³பா³னங் நாம நத்தீ²’தி படிக்கி²பி’’ந்தி ஆஹ. ‘‘மஹாராஜ, புப்³பே³பி த்வங் மஹாத⁴ம்மபாலகாலேபி ‘புத்தோ தே மதோ இமானிஸ்ஸ அட்டீ²னீ’தி த³ஸ்ஸெத்வா வத³ந்தஸ்ஸபி தி³ஸாபாமொக்கா²சரியஸ்ஸ ‘அம்ஹாகங் குலே தருணகாலே காலகிரியா நாம நத்தீ²’தி ந ஸத்³த³ஹி, இதா³னி பன கஸ்மா ஸத்³த³ஹிஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kiṃte vatanti idaṃ satthā paṭhamagamanena kapilapuraṃ gantvā nigrodhārāme viharanto pitu nivesane rañño asaddahanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi suddhodanamahārājā vīsatisahassabhikkhuparivārassa bhagavato attano nivesane yāgukhajjakaṃ datvā antarābhatte sammodanīyaṃ kathaṃ kathento ‘‘bhante, tumhākaṃ padhānakāle devatā āgantvā ākāse ṭhatvā ‘putto te siddhatthakumāro appāhāratāya mato’ti mayhaṃ ārocesu’’nti āha. Satthārā ca ‘‘saddahi, mahārājā’’ti vutte ‘‘na saddahiṃ, bhante, ākāse ṭhatvā kathentiyopi devatā, ‘mama puttassa bodhitale buddhattaṃ appatvā parinibbānaṃ nāma natthī’ti paṭikkhipi’’nti āha. ‘‘Mahārāja, pubbepi tvaṃ mahādhammapālakālepi ‘putto te mato imānissa aṭṭhīnī’ti dassetvā vadantassapi disāpāmokkhācariyassa ‘amhākaṃ kule taruṇakāle kālakiriyā nāma natthī’ti na saddahi, idāni pana kasmā saddahissasī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே காஸிரட்டே² த⁴ம்மபாலகா³மோ நாம அஹோஸி. ஸோ த⁴ம்மபாலகுலஸ்ஸ வஸனதாய ஏதங் நாமங் லபி⁴. தத்த² த³ஸன்னங் குஸலகம்மபதா²னங் பாலனதோ ‘‘த⁴ம்மபாலோ’’த்வேவ பஞ்ஞாதோ ப்³ராஹ்மணோ படிவஸதி, தஸ்ஸ குலே அந்தமஸோ தா³ஸகம்மகராபி தா³னங் தெ³ந்தி, ஸீலங் ரக்க²ந்தி, உபோஸத²கம்மங் கரொந்தி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் குலே நிப்³ப³த்தி, ‘‘த⁴ம்மபாலகுமாரோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. அத² நங் வயப்பத்தங் பிதா ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய தக்கஸிலங் பேஸேஸி. ஸோ தத்த² க³ந்த்வா தி³ஸாபாமொக்கா²சரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹி, பஞ்சன்னங் மாணவகஸதானங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ அஹோஸி. ததா³ ஆசரியஸ்ஸ ஜெட்ட²புத்தோ காலமகாஸி. ஆசரியோ மாணவகபரிவுதோ ஞாதிக³ணேன ஸத்³தி⁴ங் ரோத³ந்தோ கந்த³ந்தோ ஸுஸானே தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் காரேதி. தத்த² ஆசரியோ ச ஞாதிவக்³கோ³ சஸ்ஸ அந்தேவாஸிகா ச ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி, த⁴ம்மபாலோயேவேகோ ந ரோத³தி ந பரிதே³வதி. அபிச கோ² பன தேஸு பஞ்சஸதேஸு மாணவேஸு ஸுஸானா ஆக³ம்ம ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³த்வா ‘‘அஹோ ஏவரூபோ நாம ஆசாரஸம்பன்னோ தருணமாணவோ தருணகாலேயேவ மாதாபிதூஹி விப்பயுத்தோ மரணப்பத்தோ’’தி வத³ந்தேஸு ‘‘ஸம்மா, தும்ஹே ‘தருணோ’தி ப⁴ணத², அத² கஸ்மா தருணகாலேயேவ மரதி, நனு அயுத்தங் தருணகாலே மரிது’’ந்தி ஆஹ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente kāsiraṭṭhe dhammapālagāmo nāma ahosi. So dhammapālakulassa vasanatāya etaṃ nāmaṃ labhi. Tattha dasannaṃ kusalakammapathānaṃ pālanato ‘‘dhammapālo’’tveva paññāto brāhmaṇo paṭivasati, tassa kule antamaso dāsakammakarāpi dānaṃ denti, sīlaṃ rakkhanti, uposathakammaṃ karonti. Tadā bodhisatto tasmiṃ kule nibbatti, ‘‘dhammapālakumāro’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Atha naṃ vayappattaṃ pitā sahassaṃ datvā sippuggahaṇatthāya takkasilaṃ pesesi. So tattha gantvā disāpāmokkhācariyassa santike sippaṃ uggaṇhi, pañcannaṃ māṇavakasatānaṃ jeṭṭhantevāsiko ahosi. Tadā ācariyassa jeṭṭhaputto kālamakāsi. Ācariyo māṇavakaparivuto ñātigaṇena saddhiṃ rodanto kandanto susāne tassa sarīrakiccaṃ kāreti. Tattha ācariyo ca ñātivaggo cassa antevāsikā ca rodanti paridevanti, dhammapāloyeveko na rodati na paridevati. Apica kho pana tesu pañcasatesu māṇavesu susānā āgamma ācariyassa santike nisīditvā ‘‘aho evarūpo nāma ācārasampanno taruṇamāṇavo taruṇakāleyeva mātāpitūhi vippayutto maraṇappatto’’ti vadantesu ‘‘sammā, tumhe ‘taruṇo’ti bhaṇatha, atha kasmā taruṇakāleyeva marati, nanu ayuttaṃ taruṇakāle maritu’’nti āha.
அத² நங் தே ஆஹங்ஸு ‘‘கிங் பன ஸம்ம, த்வங் இமேஸங் ஸத்தானங் மரணபா⁴வங் ந ஜானாஸீ’’தி? ஜானாமி, தருணகாலே பன ந மரந்தி, மஹல்லககாலேயேவ மரந்தீதி. நனு அனிச்சா ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா ஹுத்வா அபா⁴வினோதி? ‘‘ஸச்சங் அனிச்சா, த³ஹரகாலே பன ஸத்தா ந மரந்தி, மஹல்லககாலே மரந்தி, அனிச்சதங் பாபுணந்தீ’’தி. ‘‘கிங் ஸம்ம, த⁴ம்மபால, தும்ஹாகங் கே³ஹே ந கேசி மரந்தீ’’தி? ‘‘த³ஹரகாலே பன ந மரந்தி, மஹல்லககாலேயேவ மரந்தீ’’தி. ‘‘கிங் பனேஸா தும்ஹாகங் குலபவேணீ’’தி? ‘‘ஆம குலபவேணீ’’தி. மாணவா தங் தஸ்ஸ கத²ங் ஆசரியஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். அத² நங் ஸோ பக்கோஸாபெத்வா புச்சி² ‘‘ஸச்சங் கிர தாத த⁴ம்மபால, தும்ஹாகங் குலே த³ஹரகாலே ந மீயந்தீ’’தி? ‘‘ஸச்சங் ஆசரியா’’தி. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘அயங் அதிவிய அச்ச²ரியங் வத³தி, இமஸ்ஸ பிது ஸந்திகங் க³ந்த்வா புச்சி²த்வா ஸசே ஏதங் ஸச்சங், அஹம்பி தமேவ த⁴ம்மங் பூரெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ புத்தஸ்ஸ கத்தப்³ப³கிச்சங் கத்வா ஸத்தட்ட²தி³வஸச்சயேன த⁴ம்மபாலங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தாத, அஹங் கி²ப்பங் ஆக³மிஸ்ஸாமி, யாவ மமாக³மனா இமே மாணவே ஸிப்பங் வாசேஹீ’’தி வத்வா ஏகஸ்ஸ ஏளகஸ்ஸ அட்டீ²னி க³ஹெத்வா தோ⁴வித்வா பஸிப்³ப³கே கத்வா ஏகங் சூளுபட்டா²கங் ஆதா³ய தக்கஸிலதோ நிக்க²மித்வா அனுபுப்³பே³ன தங் கா³மங் பத்வா ‘‘கதரங் மஹாத⁴ம்மபாலஸ்ஸ கே³ஹ’’ந்தி புச்சி²த்வா க³ந்த்வா த்³வாரே அட்டா²ஸி. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா³ஸமனுஸ்ஸேஸு யோ யோ பட²மங் அத்³த³ஸ, ஸோ ஸோ ஆசரியஸ்ஸ ஹத்த²தோ ச²த்தங் க³ண்ஹி, உபாஹனங் க³ண்ஹி, உபட்டா²கஸ்ஸபி ஹத்த²தோ பஸிப்³ப³கங் க³ண்ஹி. ‘‘புத்தஸ்ஸ வோ த⁴ம்மபாலகுமாரஸ்ஸ ஆசரியோ த்³வாரே டி²தோதி குமாரஸ்ஸ பிது ஆரோசேதா²’’தி ச வுத்தா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி க³ந்த்வா ஆரோசயிங்ஸு. ஸோ வேகே³ன த்³வாரமூலங் க³ந்த்வா ‘‘இதோ ஏதா²’’தி தங் க⁴ரங் அபி⁴னெத்வா பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா ஸப்³ப³ங் பாத³தோ⁴வனாதி³கிச்சங் அகாஸி.
Atha naṃ te āhaṃsu ‘‘kiṃ pana samma, tvaṃ imesaṃ sattānaṃ maraṇabhāvaṃ na jānāsī’’ti? Jānāmi, taruṇakāle pana na maranti, mahallakakāleyeva marantīti. Nanu aniccā sabbe saṅkhārā hutvā abhāvinoti? ‘‘Saccaṃ aniccā, daharakāle pana sattā na maranti, mahallakakāle maranti, aniccataṃ pāpuṇantī’’ti. ‘‘Kiṃ samma, dhammapāla, tumhākaṃ gehe na keci marantī’’ti? ‘‘Daharakāle pana na maranti, mahallakakāleyeva marantī’’ti. ‘‘Kiṃ panesā tumhākaṃ kulapaveṇī’’ti? ‘‘Āma kulapaveṇī’’ti. Māṇavā taṃ tassa kathaṃ ācariyassa ārocesuṃ. Atha naṃ so pakkosāpetvā pucchi ‘‘saccaṃ kira tāta dhammapāla, tumhākaṃ kule daharakāle na mīyantī’’ti? ‘‘Saccaṃ ācariyā’’ti. So tassa vacanaṃ sutvā cintesi ‘‘ayaṃ ativiya acchariyaṃ vadati, imassa pitu santikaṃ gantvā pucchitvā sace etaṃ saccaṃ, ahampi tameva dhammaṃ pūressāmī’’ti. So puttassa kattabbakiccaṃ katvā sattaṭṭhadivasaccayena dhammapālaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, ahaṃ khippaṃ āgamissāmi, yāva mamāgamanā ime māṇave sippaṃ vācehī’’ti vatvā ekassa eḷakassa aṭṭhīni gahetvā dhovitvā pasibbake katvā ekaṃ cūḷupaṭṭhākaṃ ādāya takkasilato nikkhamitvā anupubbena taṃ gāmaṃ patvā ‘‘kataraṃ mahādhammapālassa geha’’nti pucchitvā gantvā dvāre aṭṭhāsi. Brāhmaṇassa dāsamanussesu yo yo paṭhamaṃ addasa, so so ācariyassa hatthato chattaṃ gaṇhi, upāhanaṃ gaṇhi, upaṭṭhākassapi hatthato pasibbakaṃ gaṇhi. ‘‘Puttassa vo dhammapālakumārassa ācariyo dvāre ṭhitoti kumārassa pitu ārocethā’’ti ca vuttā ‘‘sādhū’’ti gantvā ārocayiṃsu. So vegena dvāramūlaṃ gantvā ‘‘ito ethā’’ti taṃ gharaṃ abhinetvā pallaṅke nisīdāpetvā sabbaṃ pādadhovanādikiccaṃ akāsi.
ஆசரியோ பு⁴த்தபோ⁴ஜனோ ஸுக²கதா²ய நிஸின்னகாலே ‘‘ப்³ராஹ்மண, புத்தோ தே த⁴ம்மபாலகுமாரோ பஞ்ஞவா திண்ணங் வேதா³னங் அட்டா²ரஸன்னஞ்ச ஸிப்பானங் நிப்ப²த்திங் பத்தோ, அபிச கோ² பனேகேன அபா²ஸுகேன ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ, ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா, மா ஸோசித்தா²’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணோ பாணிங் பஹரித்வா மஹாஹஸிதங் ஹஸி. ‘‘கிங் நு ப்³ராஹ்மண, ஹஸஸீ’’தி ச வுத்தே ‘‘மய்ஹங் புத்தோ ந மரதி, அஞ்ஞோ கோசி மதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ‘‘ப்³ராஹ்மண, புத்தோயேவ தே மதோ, புத்தஸ்ஸேவ தே அட்டீ²னி தி³ஸ்வா ஸத்³த³ஹா’’தி அட்டீ²னி நீஹரித்வா ‘‘இமானி தே புத்தஸ்ஸ அட்டீ²னீ’’தி ஆஹ. ஏதானி ஏளகஸ்ஸ வா ஸுனக²ஸ்ஸ வா ப⁴விஸ்ஸந்தி, மய்ஹங் பன புத்தோ ந மரதி, அம்ஹாகாஞ்ஹி குலே யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா தருணகாலே மதபுப்³பா³ நாம நத்தி², த்வங் முஸா ப⁴ணஸீதி. தஸ்மிங் க²ணே ஸப்³பே³பி பாணிங் பஹரித்வா மஹாஹஸிதங் ஹஸிங்ஸு. ஆசரியோ தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ ஹுத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, தும்ஹாகங் குலபவேணியங் த³ஹரானங் அமரணேன ந ஸக்கா அஹேதுகேன ப⁴விதுங், கேன வோ காரணேன த³ஹரா ந மீயந்தீ’’தி புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Ācariyo bhuttabhojano sukhakathāya nisinnakāle ‘‘brāhmaṇa, putto te dhammapālakumāro paññavā tiṇṇaṃ vedānaṃ aṭṭhārasannañca sippānaṃ nipphattiṃ patto, apica kho panekena aphāsukena jīvitakkhayaṃ patto, sabbe saṅkhārā aniccā, mā socitthā’’ti āha. Brāhmaṇo pāṇiṃ paharitvā mahāhasitaṃ hasi. ‘‘Kiṃ nu brāhmaṇa, hasasī’’ti ca vutte ‘‘mayhaṃ putto na marati, añño koci mato bhavissatī’’ti āha. ‘‘Brāhmaṇa, puttoyeva te mato, puttasseva te aṭṭhīni disvā saddahā’’ti aṭṭhīni nīharitvā ‘‘imāni te puttassa aṭṭhīnī’’ti āha. Etāni eḷakassa vā sunakhassa vā bhavissanti, mayhaṃ pana putto na marati, amhākāñhi kule yāva sattamā kulaparivaṭṭā taruṇakāle matapubbā nāma natthi, tvaṃ musā bhaṇasīti. Tasmiṃ khaṇe sabbepi pāṇiṃ paharitvā mahāhasitaṃ hasiṃsu. Ācariyo taṃ acchariyaṃ disvā somanassappatto hutvā ‘‘brāhmaṇa, tumhākaṃ kulapaveṇiyaṃ daharānaṃ amaraṇena na sakkā ahetukena bhavituṃ, kena vo kāraṇena daharā na mīyantī’’ti pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
92.
92.
‘‘கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;
‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;
அக்கா²ஹி மே ப்³ராஹ்மண ஏதமத்த²ங், கஸ்மா நு தும்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே’’தி.
Akkhāhi me brāhmaṇa etamatthaṃ, kasmā nu tumhaṃ daharā na mīyare’’ti.
தத்த² வதந்தி வதஸமாதா³னங். ப்³ரஹ்மசரியந்தி ஸெட்ட²சரியங். கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸாதி தும்ஹாகங் குலே த³ஹரானங் அமரணங் நாம கதரஸுசரிதஸ்ஸ விபாகோதி.
Tattha vatanti vatasamādānaṃ. Brahmacariyanti seṭṭhacariyaṃ. Kissa suciṇṇassāti tumhākaṃ kule daharānaṃ amaraṇaṃ nāma katarasucaritassa vipākoti.
தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ யேஸங் கு³ணானங் ஆனுபா⁴வேன தஸ்மிங் குலே த³ஹரா ந மீயந்தி, தே வண்ணயந்தோ –
Taṃ sutvā brāhmaṇo yesaṃ guṇānaṃ ānubhāvena tasmiṃ kule daharā na mīyanti, te vaṇṇayanto –
93.
93.
‘‘த⁴ம்மங் சராம ந முஸா ப⁴ணாம, பாபானி கம்மானி பரிவஜ்ஜயாம;
‘‘Dhammaṃ carāma na musā bhaṇāma, pāpāni kammāni parivajjayāma;
அனரியங் பரிவஜ்ஜேமு ஸப்³ப³ங், தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Anariyaṃ parivajjemu sabbaṃ, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
94.
94.
‘‘ஸுணோம த⁴ம்மங் அஸதங் ஸதஞ்ச, ந சாபி த⁴ம்மங் அஸதங் ரோசயாம;
‘‘Suṇoma dhammaṃ asataṃ satañca, na cāpi dhammaṃ asataṃ rocayāma;
ஹித்வா அஸந்தே ந ஜஹாம ஸந்தே, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Hitvā asante na jahāma sante, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
95.
95.
‘‘புப்³பே³வ தா³னா ஸுமனா ப⁴வாம, த³த³ம்பி வே அத்தமனா ப⁴வாம;
‘‘Pubbeva dānā sumanā bhavāma, dadampi ve attamanā bhavāma;
த³த்வாபி வே நானுதப்பாம பச்சா², தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Datvāpi ve nānutappāma pacchā, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
96.
96.
‘‘ஸமணே மயங் ப்³ராஹ்மணே அத்³தி⁴கே ச, வனிப்³ப³கே யாசனகே த³லித்³தே³;
‘‘Samaṇe mayaṃ brāhmaṇe addhike ca, vanibbake yācanake dalidde;
அன்னேன பானேன அபி⁴தப்பயாம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Annena pānena abhitappayāma, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
97.
97.
‘‘மயஞ்ச ப⁴ரியங் நாதிக்கமாம, அம்ஹே ச ப⁴ரியா நாதிக்கமந்தி;
‘‘Mayañca bhariyaṃ nātikkamāma, amhe ca bhariyā nātikkamanti;
அஞ்ஞத்ர தாஹி ப்³ரஹ்மசரியங் சராம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Aññatra tāhi brahmacariyaṃ carāma, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
98.
98.
‘‘பாணாதிபாதா விரமாம ஸப்³பே³, லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாம;
‘‘Pāṇātipātā viramāma sabbe, loke adinnaṃ parivajjayāma;
அமஜ்ஜபா நோபி முஸா ப⁴ணாம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Amajjapā nopi musā bhaṇāma, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
99.
99.
‘‘ஏதாஸு வே ஜாயரே ஸுத்தமாஸு, மேதா⁴வினோ ஹொந்தி பஹூதபஞ்ஞா;
‘‘Etāsu ve jāyare suttamāsu, medhāvino honti pahūtapaññā;
ப³ஹுஸ்ஸுதா வேத³கு³னோ ச ஹொந்தி, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Bahussutā vedaguno ca honti, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
100.
100.
‘‘மாதா பிதா ச ப⁴கி³னீ பா⁴தரோ ச, புத்தா ச தா³ரா ச மயஞ்ச ஸப்³பே³;
‘‘Mātā pitā ca bhaginī bhātaro ca, puttā ca dārā ca mayañca sabbe;
த⁴ம்மங் சராம பரலோகஹேது, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே.
Dhammaṃ carāma paralokahetu, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare.
101.
101.
‘‘தா³ஸா ச தா³ஸ்யோ அனுஜீவினோ ச, பரிசாரகா கம்மகரா ச ஸப்³பே³;
‘‘Dāsā ca dāsyo anujīvino ca, paricārakā kammakarā ca sabbe;
த⁴ம்மங் சரந்தி பரலோகஹேது, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மீயரே’’தி. –
Dhammaṃ caranti paralokahetu, tasmā hi amhaṃ daharā na mīyare’’ti. –
இமா கா³தா² ஆஹ.
Imā gāthā āha.
தத்த² த⁴ம்மங் சராமாதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மங் சராம, அத்தனோ ஜீவிதஹேது அந்தமஸோ குந்த²கிபில்லிகம்பி ஜீவிதா ந வோரோபேம, பரப⁴ண்ட³ங் லோப⁴சித்தேன ந ஓலோகேமாதி ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங். முஸாவாதோ³ செத்த² முஸாவாதி³ஸ்ஸ அகரணபாபங் நாம நத்தீ²தி உஸ்ஸன்னவஸேன புன வுத்தோ. தே கிர ஹஸாதி⁴ப்பாயேனபி முஸா ந ப⁴ணந்தி. பாபானீதி ஸப்³பா³னி நிரயகா³மிகம்மானி. அனரியந்தி அரியக³ரஹிதங் ஸப்³ப³ங் அஸுந்த³ரங் அபரிஸுத்³த⁴ங் கம்மங் பரிவஜ்ஜயாம. தஸ்மா ஹி அம்ஹந்தி எத்த² ஹி-காரோ நிபாதமத்தோ, தேன காரணேன அம்ஹாகங் த³ஹரா ந மீயந்தி, அந்தரா அகாலமரணங் நாம நோ நத்தீ²தி அத்தோ². ‘‘தஸ்மா அம்ஹ’’ந்திபி பாடோ². ஸுணோமாதி மயங் கிரியவாதா³னங் ஸப்புரிஸானங் குஸலதீ³பனம்பி அஸப்புரிஸானங் அகுஸலதீ³பனம்பி த⁴ம்மங் ஸுணோம , ஸோ பன நோ ஸுதமத்தகோவ ஹோதி, தங் ந ரோசயாம. தேஹி பன நோ ஸத்³தி⁴ங் விக்³க³ஹோ வா விவாதோ³ வா மா ஹோதூதி த⁴ம்மங் ஸுணாம, ஸுத்வாபி ஹித்வா அஸந்தே ஸந்தே வத்தாம, ஏகம்பி க²ணங் ந ஜஹாம ஸந்தே, பாபமித்தே பஹாய கல்யாணமித்தஸேவினோவ ஹோமாதி.
Tattha dhammaṃ carāmāti dasakusalakammapathadhammaṃ carāma, attano jīvitahetu antamaso kunthakipillikampi jīvitā na voropema, parabhaṇḍaṃ lobhacittena na olokemāti sabbaṃ vitthāretabbaṃ. Musāvādo cettha musāvādissa akaraṇapāpaṃ nāma natthīti ussannavasena puna vutto. Te kira hasādhippāyenapi musā na bhaṇanti. Pāpānīti sabbāni nirayagāmikammāni. Anariyanti ariyagarahitaṃ sabbaṃ asundaraṃ aparisuddhaṃ kammaṃ parivajjayāma. Tasmā hi amhanti ettha hi-kāro nipātamatto, tena kāraṇena amhākaṃ daharā na mīyanti, antarā akālamaraṇaṃ nāma no natthīti attho. ‘‘Tasmā amha’’ntipi pāṭho. Suṇomāti mayaṃ kiriyavādānaṃ sappurisānaṃ kusaladīpanampi asappurisānaṃ akusaladīpanampi dhammaṃ suṇoma , so pana no sutamattakova hoti, taṃ na rocayāma. Tehi pana no saddhiṃ viggaho vā vivādo vā mā hotūti dhammaṃ suṇāma, sutvāpi hitvā asante sante vattāma, ekampi khaṇaṃ na jahāma sante, pāpamitte pahāya kalyāṇamittasevinova homāti.
ஸமணே மயங் ப்³ராஹ்மணேதி மயங் ஸமிதபாபே பா³ஹிதபாபே பச்சேகபு³த்³த⁴ஸமணப்³ராஹ்மணேபி அவஸேஸத⁴ம்மிகஸமணப்³ராஹ்மணேபி அத்³தி⁴கயாசகே ஸேஸஜனேபி அன்னபானேன அபி⁴தப்பேமாதி அத்தோ². பாளியங் பன அயங் கா³தா² ‘‘புப்³பே³வ தா³னா’’தி கா³தா²ய பச்ச²தோ ஆக³தா. நாதிக்கமாமாதி அத்தனோ ப⁴ரியங் அதிக்கமித்வா ப³ஹி அஞ்ஞங் மிச்சா²சாரங் ந கரோம. அஞ்ஞத்ர தாஹீதி தா அத்தனோ ப⁴ரியா ட²பெத்வா ஸேஸஇத்தீ²ஸு ப்³ரஹ்மசரியங் சராம, அம்ஹாகங் ப⁴ரியாபி ஸேஸபுரிஸேஸு ஏவமேவ வத்தந்தி. ஜாயரேதி ஜாயந்தி. ஸுத்தமாஸூதி ஸுஸீலாஸு உத்தமித்தீ²ஸு. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யே ஏதாஸு ஸம்பன்னஸீலாஸு உத்தமித்தீ²ஸு அம்ஹாகங் புத்தா ஜாயந்தி, தே மேதா⁴வினோதி ஏவங்பகாரா ஹொந்தி, குதோ தேஸங் அந்தரா மரணங், தஸ்மாபி அம்ஹாகங் குலே த³ஹரா ந மரந்தீதி. த⁴ம்மங் சராமாதி பரலோகத்தா²ய திவித⁴ஸுசரிதத⁴ம்மங் சராம. தா³ஸ்யோதி தா³ஸியோ.
Samaṇe mayaṃ brāhmaṇeti mayaṃ samitapāpe bāhitapāpe paccekabuddhasamaṇabrāhmaṇepi avasesadhammikasamaṇabrāhmaṇepi addhikayācake sesajanepi annapānena abhitappemāti attho. Pāḷiyaṃ pana ayaṃ gāthā ‘‘pubbeva dānā’’ti gāthāya pacchato āgatā. Nātikkamāmāti attano bhariyaṃ atikkamitvā bahi aññaṃ micchācāraṃ na karoma. Aññatra tāhīti tā attano bhariyā ṭhapetvā sesaitthīsu brahmacariyaṃ carāma, amhākaṃ bhariyāpi sesapurisesu evameva vattanti. Jāyareti jāyanti. Suttamāsūti susīlāsu uttamitthīsu. Idaṃ vuttaṃ hoti – ye etāsu sampannasīlāsu uttamitthīsu amhākaṃ puttā jāyanti, te medhāvinoti evaṃpakārā honti, kuto tesaṃ antarā maraṇaṃ, tasmāpi amhākaṃ kule daharā na marantīti. Dhammaṃ carāmāti paralokatthāya tividhasucaritadhammaṃ carāma. Dāsyoti dāsiyo.
அவஸானே –
Avasāne –
102.
102.
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸுக²மாவஹதி;
‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahati;
ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ.
Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.
103.
103.
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், ச²த்தங் மஹந்தங் விய வஸ்ஸகாலே;
‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, chattaṃ mahantaṃ viya vassakāle;
த⁴ம்மேன கு³த்தோ மம த⁴ம்மபாலோ, அஞ்ஞஸ்ஸ அட்டீ²னி ஸுகீ² குமாரோ’’தி. –
Dhammena gutto mama dhammapālo, aññassa aṭṭhīni sukhī kumāro’’ti. –
இமாஹி த்³வீஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மசாரீனங் கு³ணங் கதே²ஸி.
Imāhi dvīhi gāthāhi dhammacārīnaṃ guṇaṃ kathesi.
தத்த² ரக்க²தீதி த⁴ம்மோ நாமேஸோ ரக்கி²தோ அத்தனோ ரக்கி²தங் படிரக்க²தி. ஸுக²மாவஹதீதி தே³வமனுஸ்ஸஸுக²ஞ்சேவ நிப்³பா³னஸுக²ஞ்ச ஆவஹதி. ந து³க்³க³திந்தி நிரயாதி³பே⁴த³ங் து³க்³க³திங் ந க³ச்ச²தி. ஏவங் ப்³ராஹ்மண, மயங் த⁴ம்மங் ரக்கா²ம, த⁴ம்மோபி அம்ஹே ரக்க²தீதி த³ஸ்ஸேதி. த⁴ம்மேன கு³த்தோதி மஹாச²த்தஸதி³ஸேன அத்தனா கோ³பிதத⁴ம்மேன கு³த்தோ. அஞ்ஞஸ்ஸ அட்டீ²னீதி தயா ஆனீதானி அட்டீ²னி அஞ்ஞஸ்ஸ ஏளகஸ்ஸ வா ஸுனக²ஸ்ஸ வா அட்டீ²னி ப⁴விஸ்ஸந்தி, ச²ட்³டே³தே²தானி, மம புத்தோ ஸுகீ² குமாரோதி.
Tattha rakkhatīti dhammo nāmeso rakkhito attano rakkhitaṃ paṭirakkhati. Sukhamāvahatīti devamanussasukhañceva nibbānasukhañca āvahati. Naduggatinti nirayādibhedaṃ duggatiṃ na gacchati. Evaṃ brāhmaṇa, mayaṃ dhammaṃ rakkhāma, dhammopi amhe rakkhatīti dasseti. Dhammena guttoti mahāchattasadisena attanā gopitadhammena gutto. Aññassa aṭṭhīnīti tayā ānītāni aṭṭhīni aññassa eḷakassa vā sunakhassa vā aṭṭhīni bhavissanti, chaḍḍethetāni, mama putto sukhī kumāroti.
தங் ஸுத்வா ஆசரியோ ‘‘மய்ஹங் ஆக³மனங் ஸுஆக³மனங், ஸப²லங், நோ நிப்ப²ல’’ந்தி ஸஞ்ஜாதஸோமனஸ்ஸோ த⁴ம்மபாலஸ்ஸ பிதரங் க²மாபெத்வா ‘‘மயா ஆக³ச்ச²ந்தேன தும்ஹாகங் வீமங்ஸனத்தா²ய இமானி ஏளகஅட்டீ²னி ஆப⁴தானி, புத்தோ தே அரோகோ³யேவ, தும்ஹாகங் ரக்கி²தத⁴ம்மங் மய்ஹம்பி தே³தா²’’தி பண்ணே லிகி²த்வா கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா தக்கஸிலங் க³ந்த்வா த⁴ம்மபாலங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி ஸிக்கா²பெத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன பேஸேஸி.
Taṃ sutvā ācariyo ‘‘mayhaṃ āgamanaṃ suāgamanaṃ, saphalaṃ, no nipphala’’nti sañjātasomanasso dhammapālassa pitaraṃ khamāpetvā ‘‘mayā āgacchantena tumhākaṃ vīmaṃsanatthāya imāni eḷakaaṭṭhīni ābhatāni, putto te arogoyeva, tumhākaṃ rakkhitadhammaṃ mayhampi dethā’’ti paṇṇe likhitvā katipāhaṃ tattha vasitvā takkasilaṃ gantvā dhammapālaṃ sabbasippāni sikkhāpetvā mahantena parivārena pesesi.
ஸத்தா² ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ராஜா அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி அஹேஸுங், ஆசரியோ ஸாரிபுத்தோ, பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, த⁴ம்மபாலகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā suddhodanamahārājassa imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne rājā anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, ācariyo sāriputto, parisā buddhaparisā, dhammapālakumāro pana ahameva ahosinti.
மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகவண்ணனா நவமா.
Mahādhammapālajātakavaṇṇanā navamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 447. மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகங் • 447. Mahādhammapālajātakaṃ