Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
6. மஹாகோ³விந்த³ஸுத்தவண்ணனா
6. Mahāgovindasuttavaṇṇanā
293. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாகோ³விந்த³ஸுத்தங். தத்ராயமனுத்தானபத³வண்ணனா – பஞ்சஸிகோ²தி பஞ்சசூளோ பஞ்சகுண்ட³லிகோ. ஸோ கிர மனுஸ்ஸபதே² புஞ்ஞகம்மகரணகாலே த³ஹரோ பஞ்சசூளகதா³ரககாலே வச்ச²பாலகஜெட்ட²கோ ஹுத்வா அஞ்ஞேபி தா³ரகே க³ஹெத்வா ப³ஹிகா³மே சதுமக்³க³ட்டா²னேஸு ஸாலங் கரொந்தோ பொக்க²ரணிங் க²ணந்தோ ஸேதுங் ப³ந்த⁴ந்தோ விஸமங் மக்³க³ங் ஸமங் கரொந்தோ யானானங் அக்க²படிகா⁴தனருக்கே² ஹரந்தோதி ஏவரூபானி புஞ்ஞானி கரொந்தோ விசரித்வா த³ஹரோவ காலமகாஸி. தஸ்ஸ ஸோ அத்தபா⁴வோ இட்டோ² கந்தோ மனாபோ அஹோஸி. ஸோ காலங் கத்வா சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகே நவுதிவஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸப்பமாணங் ஆயுங் க³ஹெத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ திகா³வுதப்பமாணோ ஸுவண்ணக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸோ அத்தபா⁴வோ அஹோஸி. ஸோ ஸகடஸஹஸ்ஸமத்தங் ஆப⁴ரணங் பஸாதெ⁴த்வா நவகும்ப⁴மத்தே க³ந்தே⁴ விலிம்பித்வா தி³ப்³ப³ரத்தவத்த²த⁴ரோ ரத்தஸுவண்ணகண்ணிகங் பிளந்தி⁴த்வா பஞ்சஹி குண்ட³லகேஹி பிட்டி²யங் வத்தமானேஹி பஞ்சசூளகதா³ரகபரிஹாரேனேவ விசரதி. தேனேதங் ‘‘பஞ்சஸிகோ²’’ த்வேவ ஸஞ்ஜானந்தி.
293.Evaṃme sutanti mahāgovindasuttaṃ. Tatrāyamanuttānapadavaṇṇanā – pañcasikhoti pañcacūḷo pañcakuṇḍaliko. So kira manussapathe puññakammakaraṇakāle daharo pañcacūḷakadārakakāle vacchapālakajeṭṭhako hutvā aññepi dārake gahetvā bahigāme catumaggaṭṭhānesu sālaṃ karonto pokkharaṇiṃ khaṇanto setuṃ bandhanto visamaṃ maggaṃ samaṃ karonto yānānaṃ akkhapaṭighātanarukkhe harantoti evarūpāni puññāni karonto vicaritvā daharova kālamakāsi. Tassa so attabhāvo iṭṭho kanto manāpo ahosi. So kālaṃ katvā cātumahārājikadevaloke navutivassasatasahassappamāṇaṃ āyuṃ gahetvā nibbatti. Tassa tigāvutappamāṇo suvaṇṇakkhandhasadiso attabhāvo ahosi. So sakaṭasahassamattaṃ ābharaṇaṃ pasādhetvā navakumbhamatte gandhe vilimpitvā dibbarattavatthadharo rattasuvaṇṇakaṇṇikaṃ piḷandhitvā pañcahi kuṇḍalakehi piṭṭhiyaṃ vattamānehi pañcacūḷakadārakaparihāreneva vicarati. Tenetaṃ ‘‘pañcasikho’’ tveva sañjānanti.
அபி⁴க்கந்தாய ரத்தியாதி அபி⁴க்கந்தாய கீ²ணாய ரத்தியா, ஏககொட்டா²ஸங் அதீதாயாதி அத்தோ². அபி⁴க்கந்தவண்ணோதி அதிஇட்ட²கந்தமனாபவண்ணோ. பகதியாபி ஹேஸ கந்தவண்ணோ, அலங்கரித்வா ஆக³தத்தா பன அபி⁴க்கந்தவண்ணோ அஹோஸி. கேவலகப்பந்தி அனவஸேஸங் ஸமந்ததோ. அனவஸேஸத்தோ² எத்த² கேவலஸத்³தோ³. கேவலபரிபுண்ணந்தி எத்த² விய. ஸமந்ததோ அத்தோ² கப்பஸத்³தோ³, கேவலகப்பங் ஜேதவனந்திஆதீ³ஸு விய. ஓபா⁴ஸெத்வாதி ஆபா⁴ய ப²ரித்வா, சந்தி³மா விய ஸூரியோ விய ச ஏகோபா⁴ஸங் ஏகபஜ்ஜோதங் கரித்வாதி அத்தோ².
Abhikkantāya rattiyāti abhikkantāya khīṇāya rattiyā, ekakoṭṭhāsaṃ atītāyāti attho. Abhikkantavaṇṇoti atiiṭṭhakantamanāpavaṇṇo. Pakatiyāpi hesa kantavaṇṇo, alaṅkaritvā āgatattā pana abhikkantavaṇṇo ahosi. Kevalakappanti anavasesaṃ samantato. Anavasesattho ettha kevalasaddo. Kevalaparipuṇṇanti ettha viya. Samantato attho kappasaddo, kevalakappaṃ jetavanantiādīsu viya. Obhāsetvāti ābhāya pharitvā, candimā viya sūriyo viya ca ekobhāsaṃ ekapajjotaṃ karitvāti attho.
தே³வஸபா⁴வண்ணனா
Devasabhāvaṇṇanā
294. ஸுத⁴ம்மாயங் ஸபா⁴யந்தி ஸுத⁴ம்மாய நாம இத்தி²யா ரதனமத்தகண்ணிகருக்க²னிஸ்ஸந்தே³ன நிப்³ப³த்தஸபா⁴யங் . தஸ்ஸா கிர ப²லிகமயா பூ⁴மி, மணிமயா ஆணியோ , ஸுவண்ணமயா த²ம்பா⁴, ரஜதமயா த²ம்ப⁴க⁴டிகா ச ஸங்கா⁴தா ச, பவாளமயானி வாளரூபானி, ஸத்தரதனமயா கோ³பானஸியோ ச பக்க²பாஸகா ச முக²வட்டி ச, இந்த³னீலஇட்ட²காஹி ச²த³னங், ஸோவண்ணமயங் ச²த³னபீட²ங், ரஜதமயா தூ²பிகா, ஆயாமதோ ச வித்தா²ரதோ ச தீணி யோஜனஸதானி, பரிக்கே²பதோ நவயோஜனஸதானி, உப்³பே³த⁴தோ பஞ்சயோஜனஸதானி, ஏவரூபாயங் ஸுத⁴ம்மாயங் ஸபா⁴யங்.
294.Sudhammāyaṃ sabhāyanti sudhammāya nāma itthiyā ratanamattakaṇṇikarukkhanissandena nibbattasabhāyaṃ . Tassā kira phalikamayā bhūmi, maṇimayā āṇiyo , suvaṇṇamayā thambhā, rajatamayā thambhaghaṭikā ca saṅghātā ca, pavāḷamayāni vāḷarūpāni, sattaratanamayā gopānasiyo ca pakkhapāsakā ca mukhavaṭṭi ca, indanīlaiṭṭhakāhi chadanaṃ, sovaṇṇamayaṃ chadanapīṭhaṃ, rajatamayā thūpikā, āyāmato ca vitthārato ca tīṇi yojanasatāni, parikkhepato navayojanasatāni, ubbedhato pañcayojanasatāni, evarūpāyaṃ sudhammāyaṃ sabhāyaṃ.
த⁴தரட்டோ²திஆதீ³ஸு த⁴தரட்டோ² க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜா க³ந்த⁴ப்³ப³தே³வதானங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸேன பரிவுதோ கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸுவண்ணமயானி ப²லகானி ச ஸுவண்ணஸத்தியோ ச கா³ஹாபெத்வா புரத்தி²மாய தி³ஸாய பச்சி²மாபி⁴முகோ² த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா புரதோ கத்வா நிஸின்னோ.
Dhataraṭṭhotiādīsu dhataraṭṭho gandhabbarājā gandhabbadevatānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassasuvaṇṇamayāni phalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā puratthimāya disāya pacchimābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.
விரூள்ஹகோ கும்ப⁴ண்ட³ராஜா கும்ப⁴ண்ட³தே³வதானங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸேன பரிவுதோ கோடிஸதஸஹஸ்ஸரஜதமயானி ப²லகானி ச ஸுவண்ணஸத்தியோ ச கா³ஹாபெத்வா த³க்கி²ணாய தி³ஸாய உத்தராபி⁴முகோ² த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா புரதோ கத்வா நிஸின்னோ.
Virūḷhako kumbhaṇḍarājā kumbhaṇḍadevatānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassarajatamayāni phalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā dakkhiṇāya disāya uttarābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.
விரூபக்கோ² நாக³ராஜா நாகா³னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸேன பரிவுதோ கோடிஸதஸஹஸ்ஸமணிமயானி மஹாப²லகானி ச ஸுவண்ணஸத்தியோ ச கா³ஹாபெத்வா பச்சி²மாய தி³ஸாய புரத்தி²மாபி⁴முகோ² த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா புரதோ கத்வா நிஸின்னோ.
Virūpakkho nāgarājā nāgānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassamaṇimayāni mahāphalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā pacchimāya disāya puratthimābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno.
வெஸ்ஸவணோ யக்க²ராஜா யக்கா²னங் கோடிஸதஸஹஸ்ஸேன பரிவுதோ கோடிஸதஸஹஸ்ஸபவாளமயானி மஹாப²லகானி ச ஸுவண்ணஸத்தியோ ச கா³ஹாபெத்வா உத்தராய தி³ஸாய த³க்கி²ணாபி⁴முகோ² த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா புரதோ கத்வா நிஸின்னோதி வேதி³தப்³போ³.
Vessavaṇo yakkharājā yakkhānaṃ koṭisatasahassena parivuto koṭisatasahassapavāḷamayāni mahāphalakāni ca suvaṇṇasattiyo ca gāhāpetvā uttarāya disāya dakkhiṇābhimukho dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinnoti veditabbo.
அத² பச்சா² அம்ஹாகங் ஆஸனங் ஹோதீதி தேஸங் பச்ச²தோ அம்ஹாகங் நிஸீதி³துங் ஓகாஸோ பாபுணாதி. ததோ பரங் பவிஸிதுங் வா பஸ்ஸிதுங் வா ந லபா⁴ம. ஸன்னிபாதகாரணங் பனெத்த² புப்³பே³ வுத்தங் சதுப்³பி³த⁴மேவ. தேஸு வஸ்ஸூபனாயிகஸங்க³ஹோ வித்தா²ரிதோ. யதா² பன வஸ்ஸூபனாயிகாய, ஏவங் மஹாபவாரணாயபி புண்ணமதி³வஸே ஸன்னிபதித்வா ‘‘அஜ்ஜ கத்த² க³ந்த்வா கஸ்ஸ ஸந்திகே பவாரெஸ்ஸாமா’’தி மந்தெந்தி. தத்த² ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ யேபு⁴ய்யேன பியங்கு³தீ³பமஹாவிஹாரஸ்மிங்யேவ பவாரேதி. ஸேஸா தே³வதா பாரிச்ச²த்தகாதீ³னி தி³ப்³ப³புப்பா²னி சேவ தி³ப்³ப³சந்த³னசுண்ணானி ச க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ மனாபட்டா²னமேவ க³ந்த்வா பவாரெந்தி. ஏவங் பவாரணஸங்க³ஹத்தா²ய ஸன்னிபதந்தி .
Atha pacchā amhākaṃ āsanaṃ hotīti tesaṃ pacchato amhākaṃ nisīdituṃ okāso pāpuṇāti. Tato paraṃ pavisituṃ vā passituṃ vā na labhāma. Sannipātakāraṇaṃ panettha pubbe vuttaṃ catubbidhameva. Tesu vassūpanāyikasaṅgaho vitthārito. Yathā pana vassūpanāyikāya, evaṃ mahāpavāraṇāyapi puṇṇamadivase sannipatitvā ‘‘ajja kattha gantvā kassa santike pavāressāmā’’ti mantenti. Tattha sakko devānamindo yebhuyyena piyaṅgudīpamahāvihārasmiṃyeva pavāreti. Sesā devatā pāricchattakādīni dibbapupphāni ceva dibbacandanacuṇṇāni ca gahetvā attano attano manāpaṭṭhānameva gantvā pavārenti. Evaṃ pavāraṇasaṅgahatthāya sannipatanti .
தே³வலோகே பன ஆஸாவதீ நாம லதா அத்தி². ஸா புப்பி²ஸ்ஸதீதி தே³வா வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் உபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. பாரிச்ச²த்தகே புப்ப²மானே ஏகவஸ்ஸங் உபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி. தே தஸ்ஸ பண்டு³பலாஸாதி³பா⁴வதோ பட்டா²ய அத்தமனா ஹொந்தி. யதா²ஹ –
Devaloke pana āsāvatī nāma latā atthi. Sā pupphissatīti devā vassasahassaṃ upaṭṭhānaṃ gacchanti. Pāricchattake pupphamāne ekavassaṃ upaṭṭhānaṃ gacchanti. Te tassa paṇḍupalāsādibhāvato paṭṭhāya attamanā honti. Yathāha –
‘‘யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, ஸமயே தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ பண்டு³பலாஸோ ஹோதி, அத்தமனா, பி⁴க்க²வே, தே³வா தாவதிங்ஸா தஸ்மிங் ஸமயே ஹொந்தி – ‘பண்டு³பலாஸோ கோ² தா³னி பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ, ந சிரஸ்ஸேவ பன்னபலாஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி. யஸ்மிங், பி⁴க்க²வே, ஸமயே தே³வானங் தாவதிங்ஸானங் பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ பன்னபலாஸோ ஹோதி, கா²ரகஜாதோ ஹோதி, ஜாலகஜாதோ ஹோதி, குடுமலகஜாதோ ஹோதி, கோரகஜாதோ ஹோதி. அத்தமனா, பி⁴க்க²வே, தே³வா தாவதிங்ஸா தஸ்மிங் ஸமயே ஹொந்தி – ‘கோரகஜாதோ தா³னி பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ ந சிரஸ்ஸேவ ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லோ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி (அ॰ நி॰ 7.69).
‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye devānaṃ tāvatiṃsānaṃ pāricchattako koviḷāro paṇḍupalāso hoti, attamanā, bhikkhave, devā tāvatiṃsā tasmiṃ samaye honti – ‘paṇḍupalāso kho dāni pāricchattako koviḷāro, na cirasseva pannapalāso bhavissatī’ti. Yasmiṃ, bhikkhave, samaye devānaṃ tāvatiṃsānaṃ pāricchattako koviḷāro pannapalāso hoti, khārakajāto hoti, jālakajāto hoti, kuṭumalakajāto hoti, korakajāto hoti. Attamanā, bhikkhave, devā tāvatiṃsā tasmiṃ samaye honti – ‘korakajāto dāni pāricchattako koviḷāro na cirasseva sabbapāliphullo bhavissatī’ti (a. ni. 7.69).
ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லஸ்ஸ கோ² பன, பி⁴க்க²வே, பாரிச்ச²த்தகஸ்ஸ கோவிளாரஸ்ஸ ஸமந்தா பஞ்ஞாஸ யோஜனானி ஆபா⁴ய பு²டங் ஹோதி, அனுவாதங் யோஜனஸதங் க³ந்தோ⁴ க³ச்ச²தி. அயமானுபா⁴வோ பாரிச்ச²த்தகஸ்ஸ கோவிளாரஸ்ஸா’’தி.
Sabbapāliphullassa kho pana, bhikkhave, pāricchattakassa koviḷārassa samantā paññāsa yojanāni ābhāya phuṭaṃ hoti, anuvātaṃ yojanasataṃ gandho gacchati. Ayamānubhāvo pāricchattakassa koviḷārassā’’ti.
புப்பி²தே பாரிச்ச²த்தகே ஆரோஹணகிச்சங் வா அங்குஸகங் க³ஹெத்வா நமனகிச்சங் வா புப்பா²ஹரணத்த²ங் சங்கோடககிச்சங் வா நத்தி², கந்தனகவாதோ உட்ட²ஹித்வா புப்பா²னி வண்டதோ கந்ததி, ஸம்படிச்ச²னகவாதோ ஸம்படிச்ச²தி, பவேஸனகவாதோ ஸுத⁴ம்மங் தே³வஸப⁴ங் பவேஸேதி, ஸம்மஜ்ஜனகவாதோ புராணபுப்பா²னி நீஹரதி, ஸந்த²ரணகவாதோ பத்தகண்ணிககேஸரானி நச்சந்தோ ஸந்த²ரதி, மஜ்ஜ²ட்டா²னே த⁴ம்மாஸனங் ஹோதி. யோஜனப்பமாணோ ரதனபல்லங்கோ உபரி தியோஜனேன ஸேதச்ச²த்தேன தா⁴ரயமானேன, தத³னந்தரங் ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ ஆஸனங் அத்த²ரியதி. ததோ தெத்திங்ஸாய தே³வபுத்தானங், ததோ அஞ்ஞாஸங் மஹேஸக்க²தே³வதானங். அஞ்ஞதரதே³வதானங் பன புப்ப²கண்ணிகாவ ஆஸனங் ஹோதி.
Pupphite pāricchattake ārohaṇakiccaṃ vā aṅkusakaṃ gahetvā namanakiccaṃ vā pupphāharaṇatthaṃ caṅkoṭakakiccaṃ vā natthi, kantanakavāto uṭṭhahitvā pupphāni vaṇṭato kantati, sampaṭicchanakavāto sampaṭicchati, pavesanakavāto sudhammaṃ devasabhaṃ paveseti, sammajjanakavāto purāṇapupphāni nīharati, santharaṇakavāto pattakaṇṇikakesarāni naccanto santharati, majjhaṭṭhāne dhammāsanaṃ hoti. Yojanappamāṇo ratanapallaṅko upari tiyojanena setacchattena dhārayamānena, tadanantaraṃ sakkassa devarañño āsanaṃ atthariyati. Tato tettiṃsāya devaputtānaṃ, tato aññāsaṃ mahesakkhadevatānaṃ. Aññataradevatānaṃ pana pupphakaṇṇikāva āsanaṃ hoti.
தே³வா தே³வஸப⁴ங் பவிஸித்வா நிஸீத³ந்தி. ததோ புப்பே²ஹி ரேணுவட்டி உக்³க³ந்த்வா உபரி கண்ணிகங் ஆஹச்ச நிபதமானா தே³வதானங் திகா³வுதப்பமாணங் அத்தபா⁴வங் லாகா²ரஸபரிகம்மஸஜ்ஜிதங் விய கரோதி. தேஸங் ஸா கீளா சதூஹி மாஸேஹி பரியோஸானங் க³ச்ச²தி. ஏவங் பாரிச்ச²த்தககீளானுப⁴வனத்தா²ய ஸன்னிபதந்தி.
Devā devasabhaṃ pavisitvā nisīdanti. Tato pupphehi reṇuvaṭṭi uggantvā upari kaṇṇikaṃ āhacca nipatamānā devatānaṃ tigāvutappamāṇaṃ attabhāvaṃ lākhārasaparikammasajjitaṃ viya karoti. Tesaṃ sā kīḷā catūhi māsehi pariyosānaṃ gacchati. Evaṃ pāricchattakakīḷānubhavanatthāya sannipatanti.
மாஸஸ்ஸ பன அட்ட²தி³வஸே தே³வலோகே மஹாத⁴ம்மஸவனங் கு⁴ஸதி. தத்த² ஸுத⁴ம்மாயங் தே³வஸபா⁴யங் ஸனங்குமாரோ வா மஹாப்³ரஹ்மா, ஸக்கோ வா தே³வானமிந்தோ³, த⁴ம்மகதி²கபி⁴க்கு² வா, அஞ்ஞதரோ வா த⁴ம்மகதி²கோ தே³வபுத்தோ த⁴ம்மகத²ங் கதே²தி. அட்ட²மியங் பக்க²ஸ்ஸ சதுன்னங் மஹாராஜானங் அமச்சா, சாதுத்³த³ஸியங் புத்தா, பன்னரஸே ஸயங் சத்தாரோ மஹாராஜானோ நிக்க²மித்வா ஸுவண்ணபட்டஞ்ச ஜாதிஹிங்கு³லகஞ்ச க³ண்ஹித்வா கா³மனிக³மராஜதா⁴னியோ அனுவிசரந்தி. தே – ‘‘அஸுகா நாம இத்தீ² வா புரிஸோ வா பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தோ, த⁴ம்மங் ஸரணங் க³தோ. ஸங்க⁴ங் ஸரணங் க³தோ. பஞ்சஸீலானி ரக்க²தி. மாஸஸ்ஸ அட்ட² உபோஸதே² கரோதி. மாதுஉபட்டா²னங் பூரேதி. பிதுஉபட்டா²னங் பூரேதி. அஸுகட்டா²னே உப்பலஹத்த²கஸதேன புப்ப²கும்பே⁴ன பூஜா கதா. தீ³பஸஹஸ்ஸங் ஆரோபிதங். அகாலத⁴ம்மஸவனங் காரிதங். ச²த்தவேதி³கா புடவேதி³கா குச்சி²வேதி³கா ஸீஹாஸனங் ஸீஹஸோபானங் காரிதங். தீணி ஸுசரிதானி பூரேதி. த³ஸகுஸலகம்மபதே² ஸமாதா³ய வத்ததீ’’தி ஸுவண்ணபட்டே ஜாதிஹிங்கு³லகேன லிகி²த்வா ஆஹரித்வா பஞ்சஸிக²ஸ்ஸ ஹத்தே² தெ³ந்தி. பஞ்சஸிகோ² மாதலிஸ்ஸ ஹத்தே² தே³தி. மாதலி ஸங்கா³ஹகோ ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ தே³தி.
Māsassa pana aṭṭhadivase devaloke mahādhammasavanaṃ ghusati. Tattha sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ sanaṅkumāro vā mahābrahmā, sakko vā devānamindo, dhammakathikabhikkhu vā, aññataro vā dhammakathiko devaputto dhammakathaṃ katheti. Aṭṭhamiyaṃ pakkhassa catunnaṃ mahārājānaṃ amaccā, cātuddasiyaṃ puttā, pannarase sayaṃ cattāro mahārājāno nikkhamitvā suvaṇṇapaṭṭañca jātihiṅgulakañca gaṇhitvā gāmanigamarājadhāniyo anuvicaranti. Te – ‘‘asukā nāma itthī vā puriso vā buddhaṃ saraṇaṃ gato, dhammaṃ saraṇaṃ gato. Saṅghaṃ saraṇaṃ gato. Pañcasīlāni rakkhati. Māsassa aṭṭha uposathe karoti. Mātuupaṭṭhānaṃ pūreti. Pituupaṭṭhānaṃ pūreti. Asukaṭṭhāne uppalahatthakasatena pupphakumbhena pūjā katā. Dīpasahassaṃ āropitaṃ. Akāladhammasavanaṃ kāritaṃ. Chattavedikā puṭavedikā kucchivedikā sīhāsanaṃ sīhasopānaṃ kāritaṃ. Tīṇi sucaritāni pūreti. Dasakusalakammapathe samādāya vattatī’’ti suvaṇṇapaṭṭe jātihiṅgulakena likhitvā āharitvā pañcasikhassa hatthe denti. Pañcasikho mātalissa hatthe deti. Mātali saṅgāhako sakkassa devarañño deti.
யதா³ புஞ்ஞகம்மகாரகா ப³ஹூ ந ஹொந்தி, பொத்த²கோ கு²த்³த³கோ ஹோதி, தங் தி³ஸ்வாவ தே³வா – ‘‘பமத்தோ, வத போ⁴ மஹாஜனோ விஹரதி, சத்தாரோ அபாயா பரிபூரிஸ்ஸந்தி, ச² தே³வலோகா துச்சா² ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி அனத்தமனா ஹொந்தி. ஸசே பன பொத்த²கோ மஹா ஹோதி, தங் தி³ஸ்வாவ தே³வா – ‘‘அப்பமத்தோ, வத போ⁴, மஹாஜனோ விஹரதி, சத்தாரோ அபாயா ஸுஞ்ஞா ப⁴விஸ்ஸந்தி , ச² தே³வலோகா பரிபூரிஸ்ஸந்தி, பு³த்³த⁴ஸாஸனே புஞ்ஞானி கரித்வா ஆக³தே மஹாபுஞ்ஞே புரக்க²த்வா நக்க²த்தங் கீளிதுங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி அத்தமனா ஹொந்தி. தங் பொத்த²கங் க³ஹெத்வா ஸக்கோ தே³வராஜா வாசேதி. தஸ்ஸ பகதினியாமேன கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸத்³தோ³ த்³வாத³ஸ யோஜனானி க³ண்ஹாதி. உச்சேன ஸரேன கதெ²ந்தஸ்ஸ ச ஸகலங் த³ஸயோஜனஸஹஸ்ஸங் தே³வனக³ரங் சா²தெ³த்வா திட்ட²தி. ஏவங் த⁴ம்மஸவனத்தா²ய ஸன்னிபதந்தி. இத⁴ பன பவாரணஸங்க³ஹத்தா²ய ஸன்னிபதிதாதி வேதி³தப்³பா³.
Yadā puññakammakārakā bahū na honti, potthako khuddako hoti, taṃ disvāva devā – ‘‘pamatto, vata bho mahājano viharati, cattāro apāyā paripūrissanti, cha devalokā tucchā bhavissantī’’ti anattamanā honti. Sace pana potthako mahā hoti, taṃ disvāva devā – ‘‘appamatto, vata bho, mahājano viharati, cattāro apāyā suññā bhavissanti , cha devalokā paripūrissanti, buddhasāsane puññāni karitvā āgate mahāpuññe purakkhatvā nakkhattaṃ kīḷituṃ labhissāmā’’ti attamanā honti. Taṃ potthakaṃ gahetvā sakko devarājā vāceti. Tassa pakatiniyāmena kathentassa saddo dvādasa yojanāni gaṇhāti. Uccena sarena kathentassa ca sakalaṃ dasayojanasahassaṃ devanagaraṃ chādetvā tiṭṭhati. Evaṃ dhammasavanatthāya sannipatanti. Idha pana pavāraṇasaṅgahatthāya sannipatitāti veditabbā.
ததா²க³தங் நமஸ்ஸந்தாதி நவஹி காரணேஹி ததா²க³தங் நமஸ்ஸமானா . த⁴ம்மஸ்ஸ ச ஸுத⁴ம்மதந்தி ஸ்வாக்கா²ததாதி³பே⁴த³ங் த⁴ம்மஸ்ஸ ஸுத⁴ம்மதங் உஜுப்படிபன்னதாதி³பே⁴த³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸுப்படிபத்திந்தி அத்தோ².
Tathāgataṃ namassantāti navahi kāraṇehi tathāgataṃ namassamānā . Dhammassa ca sudhammatanti svākkhātatādibhedaṃ dhammassa sudhammataṃ ujuppaṭipannatādibhedaṃ saṅghassa ca suppaṭipattinti attho.
அட்ட²யதா²பு⁴ச்சவண்ணனா
Aṭṭhayathābhuccavaṇṇanā
296. யதா²பு⁴ச்சேதி யதா²பூ⁴தே யதா²ஸபா⁴வே. வண்ணேதி கு³ணே. பயிருதா³ஹாஸீதி கதே²ஸி. ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோதி கத²ங் படிபன்னோ? தீ³பங்கரபாத³மூலே அட்ட² த⁴ம்மே ஸமோதா⁴னெத்வா பு³த்³த⁴த்தா²ய அபி⁴னீஹரமானோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ நாம ஹோதி.
296.Yathābhucceti yathābhūte yathāsabhāve. Vaṇṇeti guṇe. Payirudāhāsīti kathesi. Bahujanahitāyapaṭipannoti kathaṃ paṭipanno? Dīpaṅkarapādamūle aṭṭha dhamme samodhānetvā buddhatthāya abhinīharamānopi bahujanahitāya paṭipanno nāma hoti.
தா³னபாரமீ, ஸீலபாரமீ, நெக்க²ம்மபாரமீ, பஞ்ஞாபாரமீ, வீரியபாரமீ, க²ந்திபாரமீ, ஸச்சபாரமீ, அதி⁴ட்டா²னபாரமீ, மெத்தாபாரமீ, உபெக்கா²பாரமீதி கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி இமா த³ஸ பாரமியோ பூரெந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ.
Dānapāramī, sīlapāramī, nekkhammapāramī, paññāpāramī, vīriyapāramī, khantipāramī, saccapāramī, adhiṭṭhānapāramī, mettāpāramī, upekkhāpāramīti kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni imā dasa pāramiyo pūrentopi bahujanahitāya paṭipanno.
க²ந்திவாதி³தாபஸகாலே, சூளத⁴ம்மபாலகுமாரகாலே, ச²த்³த³ந்தனாக³ராஜகாலே, பூ⁴ரித³த்தசம்பெய்யஸங்க²பாலனாக³ராஜகாலே, மஹாகபிகாலே ச தாதி³ஸானி து³க்கரானி கரொந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ. வெஸ்ஸந்தரத்தபா⁴வே ட²த்வா ஸத்தஸதகமஹாதா³னங் த³த்வா ஸத்தஸு டா²னேஸு பத²விங் கம்பெத்வா பாரமீகூடங் க³ண்ஹந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ. ததோ அனந்தரே அத்தபா⁴வே துஸிதபுரே யாவதாயுகங் திட்ட²ந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ.
Khantivāditāpasakāle, cūḷadhammapālakumārakāle, chaddantanāgarājakāle, bhūridattacampeyyasaṅkhapālanāgarājakāle, mahākapikāle ca tādisāni dukkarāni karontopi bahujanahitāya paṭipanno. Vessantarattabhāve ṭhatvā sattasatakamahādānaṃ datvā sattasu ṭhānesu pathaviṃ kampetvā pāramīkūṭaṃ gaṇhantopi bahujanahitāya paṭipanno. Tato anantare attabhāve tusitapure yāvatāyukaṃ tiṭṭhantopi bahujanahitāya paṭipanno.
தத்த² பஞ்ச புப்³ப³னிமித்தானி தி³ஸ்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதாஹி யாசிதோ பஞ்ச மஹாவிலோகனானி விலோகெத்வா தே³வானங் ஸங்க³ஹத்தா²ய படிஞ்ஞங் த³த்வா துஸிதபுரா சவித்வா மாதுகுச்சி²யங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ.
Tattha pañca pubbanimittāni disvā dasasahassacakkavāḷadevatāhi yācito pañca mahāvilokanāni viloketvā devānaṃ saṅgahatthāya paṭiññaṃ datvā tusitapurā cavitvā mātukucchiyaṃ paṭisandhiṃ gaṇhantopi bahujanahitāya paṭipanno.
த³ஸ மாஸே மாதுகுச்சி²யங் வஸித்வா லும்பி³னீவனே மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மந்தோபி, ஏகூனதிங்ஸவஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸித்வா மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா அனோமனதீ³தீரே பப்³ப³ஜந்தோபி, ச²ப்³ப³ஸ்ஸானி பதா⁴னேன அத்தானங் கிலமெத்வா போ³தி⁴பல்லங்கங் ஆருய்ஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜ²ந்தோபி, ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴மண்டே³ யாபெந்தோபி, இஸிபதனங் ஆக³ம்ம அனுத்தரங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தோபி, யமகபாடிஹாரியங் கரொந்தோபி, தே³வோரோஹணங் ஓரோஹந்தோபி, பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா பஞ்சசத்தாலீஸ வஸ்ஸானி திட்ட²ந்தோபி, ஆயுஸங்கா²ரங் ஒஸ்ஸஜந்தோபி, யமகஸாலானமந்தரே அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³யந்தோபி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ. யாவஸ்ஸ ஸாஸபமத்தாபி தா⁴துயோ த⁴ரந்தி, தாவ ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோதி வேதி³தப்³போ³. ஸேஸபதா³னி ஏதஸ்ஸேவ வேவசனானி. தத்த² பச்சி²மங் பச்சி²மங் புரிமஸ்ஸ புரிமஸ்ஸ அத்தோ².
Dasa māse mātukucchiyaṃ vasitvā lumbinīvane mātukucchito nikkhamantopi, ekūnatiṃsavassāni agāraṃ ajjhāvasitvā mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā anomanadītīre pabbajantopi, chabbassāni padhānena attānaṃ kilametvā bodhipallaṅkaṃ āruyha sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhantopi, sattasattāhaṃ bodhimaṇḍe yāpentopi, isipatanaṃ āgamma anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattentopi, yamakapāṭihāriyaṃ karontopi, devorohaṇaṃ orohantopi, buddho hutvā pañcacattālīsa vassāni tiṭṭhantopi, āyusaṅkhāraṃ ossajantopi, yamakasālānamantare anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbāyantopi bahujanahitāya paṭipanno. Yāvassa sāsapamattāpi dhātuyo dharanti, tāva bahujanahitāya paṭipannoti veditabbo. Sesapadāni etasseva vevacanāni. Tattha pacchimaṃ pacchimaṃ purimassa purimassa attho.
நேவ அதீதங்ஸே ஸமனுபஸ்ஸாம, ந பனேதரஹீதி அதீதேபி பு³த்³த⁴தோ அஞ்ஞங் ந ஸமனுபஸ்ஸாம, அனாக³தேபி ந ஸமனுபஸ்ஸாம, ஏதரஹி பன அஞ்ஞஸ்ஸ ஸத்து²னோ அபா⁴வதோயேவ அஞ்ஞத்ர தேன ப⁴க³வதா ந ஸமனுபஸ்ஸாமாதி அயமெத்த² அத்தோ². அட்ட²கதா²யம்பி ஹி – ‘‘அதீதானாக³தா பு³த்³தா⁴ அம்ஹாகங் ஸத்தா²ரா ஸதி³ஸாயேவ, கிங் ஸக்கோ கதே²தீ’’தி விசாரெத்வா – ‘‘ஏதரஹி ப³ஹுஜனஹிதாய படிபன்னோ ஸத்தா² அம்ஹாகங் ஸத்தா²ரங் முஞ்சித்வா அஞ்ஞோ கோசி நத்தி², தஸ்மா ந பஸ்ஸாமாதி கதே²தீ’’தி வுத்தங். யதா² ச எத்த², ஏவங் இதோ பரேஸுபி பதே³ஸு அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸ்வாக்கா²தாதீ³னி ச குஸலாதீ³னி ச வுத்தத்தா²னேவ.
Neva atītaṃse samanupassāma, na panetarahīti atītepi buddhato aññaṃ na samanupassāma, anāgatepi na samanupassāma, etarahi pana aññassa satthuno abhāvatoyeva aññatra tena bhagavatā na samanupassāmāti ayamettha attho. Aṭṭhakathāyampi hi – ‘‘atītānāgatā buddhā amhākaṃ satthārā sadisāyeva, kiṃ sakko kathetī’’ti vicāretvā – ‘‘etarahi bahujanahitāya paṭipanno satthā amhākaṃ satthāraṃ muñcitvā añño koci natthi, tasmā na passāmāti kathetī’’ti vuttaṃ. Yathā ca ettha, evaṃ ito paresupi padesu ayamattho veditabbo. Svākkhātādīni ca kusalādīni ca vuttatthāneva.
க³ங்கோ³த³கங் யமுனோத³கேனாதி க³ங்கா³யமுனானங் ஸமாக³மட்டா²னே உத³கங் வண்ணேனபி க³ந்தே⁴னபி ரஸேனபி ஸங்ஸந்த³தி ஸமேதி, மஜ்ஜே² பி⁴ன்னஸுவண்ணங் விய ஏகஸதி³ஸமேவ ஹோதி, ந மஹாஸமுத்³த³உத³கேன ஸங்ஸட்ட²காலே விய விஸதி³ஸங். பரிஸுத்³த⁴ஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ படிபதா³பி பரிஸுத்³தா⁴வ. ந ஹி த³ஹரகாலே வேஜ்ஜகம்மாதீ³னி கத்வா அகோ³சரே சரித்வா மஹல்லககாலே நிப்³பா³னங் த³ட்டு²ங் ஸக்கா, நிப்³பா³னகா³மினீ பன படிபதா³ பரிஸுத்³தா⁴வ வட்டதி ஆகாஸூபமா. யதா² ஹி ஆகாஸம்பி அலக்³க³ங் பரிஸுத்³த⁴ங் சந்தி³மஸூரியானங் ஆகாஸே இச்சி²திச்சி²தட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தானங் விய நிப்³பா³னங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ படிபதா³பி குலே வா க³ணே வா அலக்³கா³ அப³த்³தா⁴ ஆகாஸூபமா வட்டதி. ஸா பனேஸா தாதி³ஸாவ ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தா கதி²தா தே³ஸிதா. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸங்ஸந்த³தி நிப்³பா³னஞ்ச படிபதா³ சா’’தி.
Gaṅgodakaṃ yamunodakenāti gaṅgāyamunānaṃ samāgamaṭṭhāne udakaṃ vaṇṇenapi gandhenapi rasenapi saṃsandati sameti, majjhe bhinnasuvaṇṇaṃ viya ekasadisameva hoti, na mahāsamuddaudakena saṃsaṭṭhakāle viya visadisaṃ. Parisuddhassa nibbānassa paṭipadāpi parisuddhāva. Na hi daharakāle vejjakammādīni katvā agocare caritvā mahallakakāle nibbānaṃ daṭṭhuṃ sakkā, nibbānagāminī pana paṭipadā parisuddhāva vaṭṭati ākāsūpamā. Yathā hi ākāsampi alaggaṃ parisuddhaṃ candimasūriyānaṃ ākāse icchiticchitaṭṭhānaṃ gacchantānaṃ viya nibbānaṃ gacchantassa bhikkhuno paṭipadāpi kule vā gaṇe vā alaggā abaddhā ākāsūpamā vaṭṭati. Sā panesā tādisāva bhagavatā paññattā kathitā desitā. Tena vuttaṃ – ‘‘saṃsandati nibbānañca paṭipadā cā’’ti.
படிபன்னானந்தி படிபதா³ய டி²தானங். வுஸிதவதந்தி வுத்த²வாஸானங் ஏதேஸங். லத்³த⁴ஸஹாயோதி ஏதேஸங் தத்த² தத்த² ஸஹ அயனதோ ஸஹாயோ. ‘‘அது³தியோ அஸஹாயோ அப்படிஸமோ’’தி இத³ங் பன அஸதி³ஸட்டே²ன வுத்தங். அபனுஜ்ஜாதி தேஸங் மஜ்ஜே²பி ப²லஸமாபத்தியா விஹரந்தோ சித்தேன அபனுஜ்ஜ, அபனுஜ்ஜேவ ஏகாராமதங் அனுயுத்தோ விஹரதீதி அத்தோ².
Paṭipannānanti paṭipadāya ṭhitānaṃ. Vusitavatanti vutthavāsānaṃ etesaṃ. Laddhasahāyoti etesaṃ tattha tattha saha ayanato sahāyo. ‘‘Adutiyo asahāyo appaṭisamo’’ti idaṃ pana asadisaṭṭhena vuttaṃ. Apanujjāti tesaṃ majjhepi phalasamāpattiyā viharanto cittena apanujja, apanujjeva ekārāmataṃ anuyutto viharatīti attho.
அபி⁴னிப்ப²ன்னோ கோ² பன தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ லாபோ⁴தி தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ மஹாலாபோ⁴ உப்பன்னோ. கதா³ பட்டா²ய உப்பன்னோ? அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் அதிக்கமித்வா இஸிபதனே த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெத்வா அனுக்கமேன தே³வமனுஸ்ஸானங் த³மனங் கரொந்தஸ்ஸ தயோ ஜடிலே பப்³பா³ஜெத்வா ராஜக³ஹங் க³தஸ்ஸ பி³ம்பி³ஸாரத³மனதோ பட்டா²ய உப்பன்னோ. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஸக்கதோ ஹோதி க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரான’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 2.70). ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாதி⁴கேஸு சதூஸு அஸங்க்²யெய்யேஸு உஸ்ஸன்னபுஞ்ஞனிஸ்ஸந்த³ஸமுப்பன்னோ லாப⁴ஸக்காரோ மஹோகோ⁴ விய அஜ்ஜொ²த்த²ரமானோ ஆக³ச்ச²தி.
Abhinipphannokho pana tassa bhagavato lābhoti tassa bhagavato mahālābho uppanno. Kadā paṭṭhāya uppanno? Abhisambodhiṃ patvā sattasattāhaṃ atikkamitvā isipatane dhammacakkaṃ pavattetvā anukkamena devamanussānaṃ damanaṃ karontassa tayo jaṭile pabbājetvā rājagahaṃ gatassa bimbisāradamanato paṭṭhāya uppanno. Yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bhagavā sakkato hoti garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārāna’’nti (saṃ. ni. 2.70). Satasahassakappādhikesu catūsu asaṅkhyeyyesu ussannapuññanissandasamuppanno lābhasakkāro mahogho viya ajjhottharamāno āgacchati.
ஏகஸ்மிங் கிர ஸமயே ராஜக³ஹே ஸாவத்தி²யங் ஸாகேதே கோஸம்பி³யங் பா³ராணஸியங் ப⁴க³வதோ படிபாடிப⁴த்தங் நாம உப்பன்னங், தத்தே²கோ – ‘‘அஹங் ஸதங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணங் லிகி²த்வா விஹாரத்³வாரே ப³ந்தி⁴. அஞ்ஞோ – அஹங் த்³வே ஸதானி. அஞ்ஞோ – அஹங் பஞ்ச ஸதானி. அஞ்ஞோ – அஹங் ஸஹஸ்ஸங். அஞ்ஞோ – அஹங் த்³வே ஸஹஸ்ஸானி. அஞ்ஞோ – அஹங் பஞ்ச. த³ஸ. வீஸதி. பஞ்ஞாஸங்; அஞ்ஞோ – அஹங் ஸதஸஹஸ்ஸங். அஞ்ஞோ – அஹங் த்³வே ஸதஸஹஸ்ஸானி விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணங் லிகி²த்வா விஹாரத்³வாரே ப³ந்தி⁴. ஜனபத³சாரிகங் சரந்தம்பி ஓகாஸங் லபி⁴த்வா – ‘‘தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸகடானி பூரெத்வா மஹாஜனோ அனுப³ந்தி⁴யேவ. யதா²ஹ – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ஜானபதா³ மனுஸ்ஸா ப³ஹுங் லோணம்பி தேலம்பி தண்டு³லம்பி கா²த³னீயம்பி ஸகடேஸு ஆரோபெத்வா ப⁴க³வதோ பிட்டி²தோ பிட்டி²தோ அனுப³ந்தா⁴ ஹொந்தி – ‘யத்த² படிபாடிங் லபி⁴ஸ்ஸாம, தத்த² ப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமா’தி’’ (மஹாவ॰ 282). ஏவங் அஞ்ஞானிபி க²ந்த⁴கே ச வினயே ச ப³ஹூனி வத்தூ²னி வேதி³தப்³பா³னி.
Ekasmiṃ kira samaye rājagahe sāvatthiyaṃ sākete kosambiyaṃ bārāṇasiyaṃ bhagavato paṭipāṭibhattaṃ nāma uppannaṃ, tattheko – ‘‘ahaṃ sataṃ vissajjetvā dānaṃ dassāmī’’ti paṇṇaṃ likhitvā vihāradvāre bandhi. Añño – ahaṃ dve satāni. Añño – ahaṃ pañca satāni. Añño – ahaṃ sahassaṃ. Añño – ahaṃ dve sahassāni. Añño – ahaṃ pañca. Dasa. Vīsati. Paññāsaṃ; añño – ahaṃ satasahassaṃ. Añño – ahaṃ dve satasahassāni vissajjetvā dānaṃ dassāmī’’ti paṇṇaṃ likhitvā vihāradvāre bandhi. Janapadacārikaṃ carantampi okāsaṃ labhitvā – ‘‘dānaṃ dassāmī’’ti sakaṭāni pūretvā mahājano anubandhiyeva. Yathāha – ‘‘tena kho pana samayena jānapadā manussā bahuṃ loṇampi telampi taṇḍulampi khādanīyampi sakaṭesu āropetvā bhagavato piṭṭhito piṭṭhito anubandhā honti – ‘yattha paṭipāṭiṃ labhissāma, tattha bhattaṃ karissāmā’ti’’ (mahāva. 282). Evaṃ aññānipi khandhake ca vinaye ca bahūni vatthūni veditabbāni.
அஸதி³ஸதா³னே பனேஸ லாபோ⁴ மத்த²கங் பத்தோ. ஏகஸ்மிங் கிர ஸமயே ப⁴க³வதி ஜனபத³சாரிகங் சரித்வா ஜேதவனங் ஸம்பத்தே ராஜா நிமந்தெத்வா தா³னங் அதா³ஸி. து³தியதி³வஸே நாக³ரா அத³ங்ஸு. புன தேஸங் தா³னதோ அதிரேகங் ராஜா, தஸ்ஸ தா³னதோ அதிரேகங் நாக³ராதி ஏவங் ப³ஹூஸு தி³வஸேஸு க³தேஸு ராஜா சிந்தேஸி – ‘‘இமே நாக³ரா தி³வஸே தி³வஸே அதிரேகதரங் கரொந்தி, பத²விஸ்ஸரோ பன ராஜா நாக³ரேஹி தா³னே பராஜிதோதி க³ரஹா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அத²ஸ்ஸ மல்லிகா உபாயங் ஆசிக்கி². ஸோ ராஜங்க³ணே ஸாலகல்யாணிபத³ரேஹி மண்ட³பங் காரெத்வா தங் நீலுப்பலேஹி சா²தெ³த்வா பஞ்ச ஆஸனஸதானி பஞ்ஞாபெத்வா பஞ்ச ஹத்தி²ஸதானி ஆஸனானங் பச்சா²பா⁴கே³ ட²பெத்வா ஏகேகேன ஹத்தி²னா ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸேதச்ச²த்தங் தா⁴ராபேஸி. த்³வின்னங் த்³வின்னங் ஆஸனானங் அந்தரே ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா ஏகேகா க²த்தியதீ⁴தா சதுஜ்ஜாதியக³ந்த⁴ங் பிஸதி. நிட்டி²தங் நிட்டி²தங் மஜ்ஜ²ட்டா²னே க³ந்த⁴ம்ப³ணே பக்கி²பதி, தங் அபரா க²த்தியதீ⁴தா நீலுப்பலஹத்த²கேன ஸம்பரிவத்தேதி. ஏவங் ஏகேகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ திஸ்ஸோ திஸ்ஸோ க²த்தியதீ⁴தரோ பரிவாரா, அபரா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தா இத்தீ² தாலவண்டங் க³ஹெத்வா பீ³ஜதி, அஞ்ஞா த⁴மகரணங் க³ஹெத்வா உத³கங் பரிஸ்ஸாவேதி, அஞ்ஞா பத்ததோ உத³கங் ஹரதி. ப⁴க³வதோ சத்தாரி அனக்³கா⁴னி அஹேஸுங். பாத³கத²லிகா ஆதா⁴ரகோ அபஸ்ஸேனப²லகங் ச²த்தபாத³மணீதி இமானி சத்தாரி அனக்³கா⁴னி அஹேஸுங். ஸங்க⁴னவகஸ்ஸ தெ³ய்யத⁴ம்மோ ஸதஸஹஸ்ஸங் அக்³க⁴தி. தஸ்மிஞ்ச தா³னே அங்கு³லிமாலத்தே²ரோ ஸங்க⁴னவகோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஆஸனஸமீபே ஆனீதோ ஹத்தீ² தங் உபக³ந்துங் நாஸக்கி². ததோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா – ‘‘அஞ்ஞோ ஹத்தீ² நத்தீ²’’தி? து³ட்ட²ஹத்தீ² பன அத்தி², ஆனேதுங் ந ஸக்காதி. ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ – ஸங்க⁴னவகோ கதரோ மஹாராஜாதி? அங்கு³லிமாலத்தே²ரோ ப⁴க³வாதி. தேன ஹி தங் து³ட்ட²ஹத்தி²ங் ஆனெத்வா ட²பேது, மஹாராஜாதி. ஹத்தி²ங் மண்ட³யித்வா ஆனயிங்ஸு. ஸோ தே²ரஸ்ஸ தேஜேன நாஸாவாதஸஞ்சரணமத்தம்பி காதுங் நாஸக்கி². ஏவங் நிரந்தரங் ஸத்த தி³வஸானி தா³னங் தீ³யித்த². ஸத்தமே தி³வஸே ராஜா த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா – ‘‘ப⁴க³வா மய்ஹங் த⁴ம்மங் தே³ஸேதா²’’தி ஆஹ.
Asadisadāne panesa lābho matthakaṃ patto. Ekasmiṃ kira samaye bhagavati janapadacārikaṃ caritvā jetavanaṃ sampatte rājā nimantetvā dānaṃ adāsi. Dutiyadivase nāgarā adaṃsu. Puna tesaṃ dānato atirekaṃ rājā, tassa dānato atirekaṃ nāgarāti evaṃ bahūsu divasesu gatesu rājā cintesi – ‘‘ime nāgarā divase divase atirekataraṃ karonti, pathavissaro pana rājā nāgarehi dāne parājitoti garahā bhavissatī’’ti. Athassa mallikā upāyaṃ ācikkhi. So rājaṅgaṇe sālakalyāṇipadarehi maṇḍapaṃ kāretvā taṃ nīluppalehi chādetvā pañca āsanasatāni paññāpetvā pañca hatthisatāni āsanānaṃ pacchābhāge ṭhapetvā ekekena hatthinā ekekassa bhikkhuno setacchattaṃ dhārāpesi. Dvinnaṃ dvinnaṃ āsanānaṃ antare sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā ekekā khattiyadhītā catujjātiyagandhaṃ pisati. Niṭṭhitaṃ niṭṭhitaṃ majjhaṭṭhāne gandhambaṇe pakkhipati, taṃ aparā khattiyadhītā nīluppalahatthakena samparivatteti. Evaṃ ekekassa bhikkhuno tisso tisso khattiyadhītaro parivārā, aparā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍitā itthī tālavaṇṭaṃ gahetvā bījati, aññā dhamakaraṇaṃ gahetvā udakaṃ parissāveti, aññā pattato udakaṃ harati. Bhagavato cattāri anagghāni ahesuṃ. Pādakathalikā ādhārako apassenaphalakaṃ chattapādamaṇīti imāni cattāri anagghāni ahesuṃ. Saṅghanavakassa deyyadhammo satasahassaṃ agghati. Tasmiñca dāne aṅgulimālatthero saṅghanavako ahosi. Tassa āsanasamīpe ānīto hatthī taṃ upagantuṃ nāsakkhi. Tato rañño ārocesuṃ. Rājā – ‘‘añño hatthī natthī’’ti? Duṭṭhahatthī pana atthi, ānetuṃ na sakkāti. Sammāsambuddho – saṅghanavako kataro mahārājāti? Aṅgulimālatthero bhagavāti. Tena hi taṃ duṭṭhahatthiṃ ānetvā ṭhapetu, mahārājāti. Hatthiṃ maṇḍayitvā ānayiṃsu. So therassa tejena nāsāvātasañcaraṇamattampi kātuṃ nāsakkhi. Evaṃ nirantaraṃ satta divasāni dānaṃ dīyittha. Sattame divase rājā dasabalaṃ vanditvā – ‘‘bhagavā mayhaṃ dhammaṃ desethā’’ti āha.
தஸ்ஸஞ்ச பரிஸதி காளோ ச ஜுண்ஹோ சாதி த்³வே அமச்சா ஹொந்தி. காளோ சிந்தேஸி – ‘‘நஸ்ஸதி ராஜகுலஸ்ஸ ஸந்தகங், கிங் நாமேதே எத்தகா ஜனா கரிஸ்ஸந்தி, பு⁴ஞ்ஜித்வா விஹாரங் க³ந்த்வா நித்³தா³யிஸ்ஸந்தேவ, இத³ங் பன ஏகோ ராஜபுரிஸோ லபி⁴த்வா கிங் நாம ந கரெய்ய, அஹோ நஸ்ஸதி ரஞ்ஞோ ஸந்தக’’ந்தி. ஜுண்ஹோ சிந்தேஸி – ‘‘மஹந்தங் இத³ங் ராஜத்தனங் நாம, கோ அஞ்ஞோ இத³ங் காதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி? கிங் ராஜா நாம ஸோ, யோ ராஜத்தனே டி²தோபி ஏவரூபங் தா³னங் தா³துங் ந ஸக்கோதீ’’தி. ப⁴க³வா பரிஸாய அஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெந்தோ தேஸங் த்³வின்னங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா – ‘‘ஸசே அஜ்ஜ ஜுண்ஹஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயேன த⁴ம்மகத²ங் கதே²மி, காளஸ்ஸ ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லிஸ்ஸதி . மயா கோ² பன ஸத்தானுத்³த³யதாய பாரமியோ பூரிதா. ஜுண்ஹோ அஞ்ஞஸ்மிம்பி தி³வஸே மயி த⁴ம்மங் கத²யந்தே மக்³க³ப²லங் படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, இதா³னி பன காளங் ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி ரஞ்ஞோ சதுப்பதி³கமேவ கா³த²ங் அபா⁴ஸி –
Tassañca parisati kāḷo ca juṇho cāti dve amaccā honti. Kāḷo cintesi – ‘‘nassati rājakulassa santakaṃ, kiṃ nāmete ettakā janā karissanti, bhuñjitvā vihāraṃ gantvā niddāyissanteva, idaṃ pana eko rājapuriso labhitvā kiṃ nāma na kareyya, aho nassati rañño santaka’’nti. Juṇho cintesi – ‘‘mahantaṃ idaṃ rājattanaṃ nāma, ko añño idaṃ kātuṃ sakkhissati? Kiṃ rājā nāma so, yo rājattane ṭhitopi evarūpaṃ dānaṃ dātuṃ na sakkotī’’ti. Bhagavā parisāya ajjhāsayaṃ olokento tesaṃ dvinnaṃ ajjhāsayaṃ viditvā – ‘‘sace ajja juṇhassa ajjhāsayena dhammakathaṃ kathemi, kāḷassa sattadhā muddhā phalissati . Mayā kho pana sattānuddayatāya pāramiyo pūritā. Juṇho aññasmimpi divase mayi dhammaṃ kathayante maggaphalaṃ paṭivijjhissati, idāni pana kāḷaṃ olokessāmī’’ti rañño catuppadikameva gāthaṃ abhāsi –
‘‘ந வே கத³ரியா தே³வலோகங் வஜந்தி,
‘‘Na ve kadariyā devalokaṃ vajanti,
பா³லா ஹவே நப்பஸங்ஸந்தி தா³னங்;
Bālā have nappasaṃsanti dānaṃ;
தீ⁴ரோ ச தா³னங் அனுமோத³மானோ,
Dhīro ca dānaṃ anumodamāno,
தேனேவ ஸோ ஹோதி ஸுகீ² பரத்தா²’’தி. (த⁴॰ ப॰ 177);
Teneva so hoti sukhī paratthā’’ti. (dha. pa. 177);