Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    6. மஹாகோ³விந்த³ஸுத்தவண்ணனா

    6. Mahāgovindasuttavaṇṇanā

    293. பஞ்சகுண்ட³லிகோதி விஸ்ஸட்ட²பஞ்சவேணிகோ. சதுமக்³க³ட்டா²னேஸூதி சதுன்னங் மக்³கா³னங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா க³தட்டா²னேஸு. தத்த² ஹி கதா ஸாலாத³யோ சதூஹி தி³ஸாஹி ஆக³தமனுஸ்ஸானங் உபபோ⁴க³க்க²மா ஹொந்தி. ‘‘ஏவரூபானீ’’தி இமினா ருக்க²மூலஸோத⁴னாதீ³னி சேவ யதா²ஸத்தி அன்னதா³னாதீ³னி ச புஞ்ஞானி ஸங்க³ண்ஹாதி. ‘‘ஸுவண்ணக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸோ அத்தபா⁴வோ இட்டோ² கந்தோ மனாபோ அஹோஸீ’’தி பாடோ². ஸகடஸஹஸ்ஸமத்தந்தி வாஹஸஹஸ்ஸமத்தங், வாஹோ பன வீஸதி கா²ரீ, கா²ரீ ஸோளஸதோ³ணமத்தா, தோ³ணங் ஸோளஸ நாளியோ வேதி³தப்³பா³. கும்ப⁴ங் த³ஸம்ப³ணானி. ‘‘ஸஹஸ்ஸனாளியோ’’தி கேசி. ரத்தஸுவண்ணகண்ணிகந்தி ரத்தஸுவண்ணமயங் வடங்ஸகங்.

    293.Pañcakuṇḍalikoti vissaṭṭhapañcaveṇiko. Catumaggaṭṭhānesūti catunnaṃ maggānaṃ vinivijjhitvā gataṭṭhānesu. Tattha hi katā sālādayo catūhi disāhi āgatamanussānaṃ upabhogakkhamā honti. ‘‘Evarūpānī’’ti iminā rukkhamūlasodhanādīni ceva yathāsatti annadānādīni ca puññāni saṅgaṇhāti. ‘‘Suvaṇṇakkhandhasadiso attabhāvo iṭṭho kanto manāpo ahosī’’ti pāṭho. Sakaṭasahassamattanti vāhasahassamattaṃ, vāho pana vīsati khārī, khārī soḷasadoṇamattā, doṇaṃ soḷasa nāḷiyo veditabbā. Kumbhaṃ dasambaṇāni. ‘‘Sahassanāḷiyo’’ti keci. Rattasuvaṇṇakaṇṇikanti rattasuvaṇṇamayaṃ vaṭaṃsakaṃ.

    யஸ்மா மஜ்ஜி²மயாமே ஏவ தே³வதா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமிதுங் அவஸரங் லப⁴ந்தி, தஸ்மா ‘‘ஏககொட்டா²ஸங் அதீதாயா’’தி வுத்தங். அதிக்கந்தவண்ணோதி அதிவிய கமனீயரூபோ, கேவலகப்பந்தி வா மனங் ஊனங் அவஸேஸங், ஈஸகங் அஸமத்தந்தி அத்தோ² ப⁴க³வதோ ஹி ஸமீபட்டா²னங் முஞ்சித்வா ஸப்³போ³ கி³ஜ்ஜ²கூடவிஹாரோ தேன ஓபா⁴ஸிதோ. தேனாஹ ‘‘சந்தி³மா வியா’’திஆதி³.

    Yasmā majjhimayāme eva devatā satthāraṃ upasaṅkamituṃ avasaraṃ labhanti, tasmā ‘‘ekakoṭṭhāsaṃ atītāyā’’ti vuttaṃ. Atikkantavaṇṇoti ativiya kamanīyarūpo, kevalakappanti vā manaṃ ūnaṃ avasesaṃ, īsakaṃ asamattanti attho bhagavato hi samīpaṭṭhānaṃ muñcitvā sabbo gijjhakūṭavihāro tena obhāsito. Tenāha ‘‘candimā viyā’’tiādi.

    தே³வஸபா⁴வண்ணனா

    Devasabhāvaṇṇanā

    294. ரதனமத்தகண்ணிகருக்க²னிஸ்ஸந்தே³னாதி ரதனப்பமாணருக்க²மயகூடதா³னபுஞ்ஞனிஸ்ஸந்தே³ன, தஸ்ஸ வா புஞ்ஞஸ்ஸ நிஸ்ஸந்த³ப²லபா⁴வேன. நிப்³ப³த்தஸபா⁴யந்தி ஸமுட்டி²தஉபட்டா²னஸாலாயங். மணிமயாதி பது³மராகா³தி³மணிமயா. ஆணியோதி த²ம்ப⁴துலாஸங்கா⁴டகாதீ³ஸு வாளரூபாதி³ஸங்கா⁴டனகஆணியோ.

    294.Ratanamattakaṇṇikarukkhanissandenāti ratanappamāṇarukkhamayakūṭadānapuññanissandena, tassa vā puññassa nissandaphalabhāvena. Nibbattasabhāyanti samuṭṭhitaupaṭṭhānasālāyaṃ. Maṇimayāti padumarāgādimaṇimayā. Āṇiyoti thambhatulāsaṅghāṭakādīsu vāḷarūpādisaṅghāṭanakaāṇiyo.

    க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜாதி க³ந்த⁴ப்³ப³காயிகானங் தே³வதானங் ராஜா. யே தாவதிங்ஸானங் ஆஸன்னவாஸினோ சாதுமஹாராஜிகா தே³வா, தே புரதோ கரொந்தோ ‘‘த்³வீஸு தே³வலோகேஸு தே³வதா புரதோ கத்வா நிஸின்னோ’’தி வுத்தோ. ஸேஸேஸுபி தீஸு டா²னேஸு ஏஸேவ நயோ.

    Gandhabbarājāti gandhabbakāyikānaṃ devatānaṃ rājā. Ye tāvatiṃsānaṃ āsannavāsino cātumahārājikā devā, te purato karonto ‘‘dvīsu devalokesu devatā purato katvā nisinno’’ti vutto. Sesesupi tīsu ṭhānesu eseva nayo.

    நாக³ராஜாதி நாகா³னங் அதி⁴பதி, ந பன ஸயங் நாக³ஜாதிகோ.

    Nāgarājāti nāgānaṃ adhipati, na pana sayaṃ nāgajātiko.

    ஆஸதி நிஸீத³தி எத்தா²தி ஆஸனங், நிஸஜ்ஜட்டா²னந்தி ஆஹ ‘‘நிஸீதி³துங் ஓகாஸோ’’தி. ‘‘எத்தா²’’தி பத³ங் நிபாதமத்தங், எத்தா²தி வா ஏதஸ்மிங் பாடே². அத்து²த்³தா⁴ரனயேன வத்தப்³ப³ங் புப்³பே³ வுத்தங் சதுப்³பி³த⁴மேவ. தாவதிங்ஸா, ஏகச்சே ச சாதுமஹாராஜிகா யதா²லத்³தா⁴ய ஸம்பத்தியா தா²வரபா⁴வாய, ஆயதிங் ஸோத⁴னாய ச பஞ்ச ஸீலானி ரக்க²ந்தி, தே தஸ்ஸ விஸோத⁴னத்த²ங் பவாரணாஸங்க³ஹங் கரொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘மஹாபவாரணாயா’’திஆதி³.

    Āsati nisīdati etthāti āsanaṃ, nisajjaṭṭhānanti āha ‘‘nisīdituṃ okāso’’ti. ‘‘Etthā’’ti padaṃ nipātamattaṃ, etthāti vā etasmiṃ pāṭhe. Atthuddhāranayena vattabbaṃ pubbe vuttaṃ catubbidhameva. Tāvatiṃsā, ekacce ca cātumahārājikā yathāladdhāya sampattiyā thāvarabhāvāya, āyatiṃ sodhanāya ca pañca sīlāni rakkhanti, te tassa visodhanatthaṃ pavāraṇāsaṅgahaṃ karonti. Tena vuttaṃ ‘‘mahāpavāraṇāyā’’tiādi.

    வஸ்ஸஸஹஸ்ஸந்தி மனுஸ்ஸக³ணனாய வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங்.

    Vassasahassanti manussagaṇanāya vassasahassaṃ.

    பன்னபலாஸோதி பதிதபத்தோ. கா²ரகஜாதோதி ஜாதகு²த்³த³கமகுளோ. யே ஹி நீலபத்தகா அதிவிய கு²த்³த³கா மகுளா, தே ‘‘கா²ரகா’’தி வுச்சந்தி. ஜாலகஜாதோதி தேஹியேவ கு²த்³த³கமகுளேஹி ஜாதஜாலகோ ஸப்³ப³ஸோ ஜாலோ விய ஜாதோ. கேசி பன ‘‘ஜாலகஜாதோதி ஏகஜாலோ விய ஜாதோ’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. பாரிச²த்தகோ கிர கா²ரகக்³க³ஹணகாலே ஸப்³ப³த்த²கமேவ பல்லவிகோ ஹோதி, தே சஸ்ஸ பல்லவா பப⁴ஸ்ஸரபவாளவண்ணஸமுஜ்ஜலா ஹொந்தி, தேன ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ஸமுஜ்ஜலந்தோ திட்ட²தி. குடுமலகஜாதோதி ஸஞ்ஜாதமஹாமகுளோ. கோரகஜாதோதி ஸஞ்ஜாதஸூசிபே⁴தோ³ ஸம்பதி விகஸமானாவத்தோ². ஸப்³ப³பாலிபு²ல்லோதி ஸப்³ப³ஸோ பு²ல்லிதவிகஸிதோ.

    Pannapalāsoti patitapatto. Khārakajātoti jātakhuddakamakuḷo. Ye hi nīlapattakā ativiya khuddakā makuḷā, te ‘‘khārakā’’ti vuccanti. Jālakajātoti tehiyeva khuddakamakuḷehi jātajālako sabbaso jālo viya jāto. Keci pana ‘‘jālakajātoti ekajālo viya jāto’’ti atthaṃ vadanti. Pārichattako kira khārakaggahaṇakāle sabbatthakameva pallaviko hoti, te cassa pallavā pabhassarapavāḷavaṇṇasamujjalā honti, tena so sabbaso samujjalanto tiṭṭhati. Kuṭumalakajātoti sañjātamahāmakuḷo. Korakajātoti sañjātasūcibhedo sampati vikasamānāvattho. Sabbapāliphulloti sabbaso phullitavikasito.

    கந்தனகவாதோதி தே³வானங் புஞ்ஞகம்மபச்சயா புப்பா²னங் சி²ந்த³னகவாதோ. கந்ததீதி சி²ந்த³தி. ஸம்படிச்ச²னகவாதோதி சி²ன்னானங் சி²ன்னானங் புப்பா²னங் ஸம்படிக்³க³ண்ஹனகவாதோ . நச்சந்தோதி நானாவித⁴ப⁴த்திங் ஸன்னிவேஸவஸேன நச்சனங் கரொந்தோ. அஞ்ஞதரதே³வதானந்தி நாமகொ³த்தவஸேன அப்பஞ்ஞாததே³வதானங்.

    Kantanakavātoti devānaṃ puññakammapaccayā pupphānaṃ chindanakavāto. Kantatīti chindati. Sampaṭicchanakavātoti chinnānaṃ chinnānaṃ pupphānaṃ sampaṭiggaṇhanakavāto . Naccantoti nānāvidhabhattiṃ sannivesavasena naccanaṃ karonto. Aññataradevatānanti nāmagottavasena appaññātadevatānaṃ.

    ரேணுவட்டீதி ரேணுஸங்கா⁴தோ. கண்ணிகங் ஆஹச்சாதி ஸுத⁴ம்மாய கூடங் ஆஹந்த்வா.

    Reṇuvaṭṭīti reṇusaṅghāto. Kaṇṇikaṃ āhaccāti sudhammāya kūṭaṃ āhantvā.

    அட்ட² தி³வஸேதி பஞ்சமியா ஸத்³தி⁴ங் பக்கே² சத்தாரோ தி³வஸே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யதா²வுத்தேஸு அட்ட²ஸு தி³வஸேஸு த⁴ம்மஸ்ஸவனங் நிப³த்³த⁴ங் ததா³ பவத்ததீதி ததோ அஞ்ஞதா³ காரிதங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘அகாலத⁴ம்மஸ்ஸவனங் காரித’’ந்தி. சேதியே ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² காதப்³ப³வேதி³கா ச²த்தவேதி³கா. சேதியங் பரிக்கி²பித்வா பத³க்கி²ணகரணட்டா²னங் அந்தோகத்வா காதப்³ப³வேதி³கா புடவேதி³கா. சேதியஸ்ஸ குச்சி²ங் பரிக்கி²பித்வா தங் ஸம்ப³ந்த⁴மேவ கத்வா காதப்³ப³வேதி³கா குச்சி²வேதி³கா. ஸீஹரூபபாத³கங் ஆஸனங் ஸீஹாஸனங். உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஸீஹரூபயுத்தங் ஸோபானங் ஸீஹஸோபானங்.

    Aṭṭha divaseti pañcamiyā saddhiṃ pakkhe cattāro divase sandhāya vuttaṃ. Yathāvuttesu aṭṭhasu divasesu dhammassavanaṃ nibaddhaṃ tadā pavattatīti tato aññadā kāritaṃ sandhāyāha ‘‘akāladhammassavanaṃ kārita’’nti. Cetiye chattassa heṭṭhā kātabbavedikā chattavedikā. Cetiyaṃ parikkhipitvā padakkhiṇakaraṇaṭṭhānaṃ antokatvā kātabbavedikā puṭavedikā. Cetiyassa kucchiṃ parikkhipitvā taṃ sambandhameva katvā kātabbavedikā kucchivedikā. Sīharūpapādakaṃ āsanaṃ sīhāsanaṃ. Ubhosu passesu sīharūpayuttaṃ sopānaṃ sīhasopānaṃ.

    அத்தமனா ஹொந்தி அனியாமனகபா⁴வதோ. தேனேவாஹ ‘‘மஹாபுஞ்ஞே புரக்க²த்வா’’திஆதி³. பவாரணாஸங்க³ஹத்தா²ய ஸன்னிபதிதாதி வேதி³தப்³பா³ ‘‘தத³ஹுபோஸதே² பன்னரஸே பவாரணாய புண்ணாய புண்ணமாய ரத்தியா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.294) வசனதோ.

    Attamanāhonti aniyāmanakabhāvato. Tenevāha ‘‘mahāpuññe purakkhatvā’’tiādi. Pavāraṇāsaṅgahatthāya sannipatitāti veditabbā ‘‘tadahuposathe pannarase pavāraṇāya puṇṇāya puṇṇamāya rattiyā’’ti (dī. ni. 2.294) vacanato.

    295. நவஹி காரணேஹீதி ‘‘இதிபி ஸோ ப⁴க³வா அரஹ’’ந்திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.157, 255) வுத்தேஹி அரஹத்தாதீ³ஹி நவஹி பு³த்³தா⁴னுபா⁴வதீ³பனேஹி காரணேஹி. த⁴ம்மஸ்ஸ சாதி எத்த² -ஸத்³தோ³ அவுத்தஸமுச்சயத்தோ²தி தேன ஸம்பிண்டி³தமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘உஜுப்படிபன்னதாதி³பே⁴த³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸுப்படிபத்தி’’ந்தி ஆஹ.

    295.Navahi kāraṇehīti ‘‘itipi so bhagavā araha’’ntiādinā (dī. ni. 1.157, 255) vuttehi arahattādīhi navahi buddhānubhāvadīpanehi kāraṇehi. Dhammassa cāti ettha ca-saddo avuttasamuccayatthoti tena sampiṇḍitamatthaṃ dassento ‘‘ujuppaṭipannatādibhedaṃ saṅghassa ca suppaṭipatti’’nti āha.

    அட்ட²யதா²பு⁴ச்சவண்ணனா

    Aṭṭhayathābhuccavaṇṇanā

    296. யதா² அனந்தமேவ ஆனஞ்சங், பி⁴ஸக்கமேவ பே⁴ஸஜ்ஜங் , ஏவங் யதா²பூ⁴தா ஏவ யதா²பு⁴ச்சாதி பாளியங் வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘யதா²பு⁴ச்சேதி யதா²பூ⁴தே’’தி. வண்ணேதப்³ப³தோ கித்தேதப்³ப³தோ வண்ணா, கு³ணா. கத²ங் படிபன்னோதி ஹேதுஅவத்தா²யங், ப²லஅவத்தா²யங், ஸத்தானங் உபகாரா வத்தா²யந்தி தீஸுபி அவத்தா²ஸு லோகனாத²ஸ்ஸ ப³ஹுஜனஹிதாய படிபத்தியா கதே²துகம்யதாபுச்சா². ததா² ஹி நங் ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ பரியோஸானா ஸங்கே²பேனேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தீ³பங்கரபாத³மூலே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அபி⁴னீஹரமானோதி அபி⁴னீஹாரங் கரொந்தோ. யங் பனெத்த² மஹாபி⁴னீஹாரே, பாரமீஸு ச வத்தப்³ப³ங், தங் ப்³ரஹ்மஜாலடீகாயங் (தீ³॰ நி॰ டீ॰ 1.7) வுத்தங் ஏவாதி தத்த² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங்.

    296. Yathā anantameva ānañcaṃ, bhisakkameva bhesajjaṃ , evaṃ yathābhūtā eva yathābhuccāti pāḷiyaṃ vuttanti āha ‘‘yathābhucceti yathābhūte’’ti. Vaṇṇetabbato kittetabbato vaṇṇā, guṇā. Kathaṃ paṭipannoti hetuavatthāyaṃ, phalaavatthāyaṃ, sattānaṃ upakārā vatthāyanti tīsupi avatthāsu lokanāthassa bahujanahitāya paṭipattiyā kathetukamyatāpucchā. Tathā hi naṃ ādito paṭṭhāya yāva pariyosānā saṅkhepeneva dassento ‘‘dīpaṅkarapādamūle’’tiādimāha. Tattha abhinīharamānoti abhinīhāraṃ karonto. Yaṃ panettha mahābhinīhāre, pāramīsu ca vattabbaṃ, taṃ brahmajālaṭīkāyaṃ (dī. ni. ṭī. 1.7) vuttaṃ evāti tattha vuttanayeneva veditabbaṃ.

    ‘‘க²ந்திவாதி³தாபஸகாலே’’திஆதி³ (ஜா॰ 1.க²ந்தீவாதீ³ஜாதக) ஹேதுஅவத்தா²யமேவ அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணாய ஸுது³க்கராய ப³ஹுஜனஹிதாய படிபத்தியா விபா⁴வனங். யதா²தி⁴ப்பேதங் ஹிதஸுக²ங் யாய கிரியாய வினா ந இஜ்ஜ²தி, ஸாபி தத³த்தா² ஏவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘துஸிதபுரே யாவதாயுகங் திட்ட²ந்தோபீ’’திஆதி³ வுத்தங்.

    ‘‘Khantivāditāpasakāle’’tiādi (jā. 1.khantīvādījātaka) hetuavatthāyameva anaññasādhāraṇāya sudukkarāya bahujanahitāya paṭipattiyā vibhāvanaṃ. Yathādhippetaṃ hitasukhaṃ yāya kiriyāya vinā na ijjhati, sāpi tadatthā evāti dassetuṃ ‘‘tusitapure yāvatāyukaṃ tiṭṭhantopī’’tiādi vuttaṃ.

    த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனாதி³ (ஸங்॰ நி॰ 5.1081; மஹாவ॰ 13; படி॰ ம॰ 3.30) பன நிப்³ப³த்திதா ப³ஹுஜனஹிதாய படிபத்தி. ஆயுஸங்கா²ரொஸ்ஸஜ்ஜனம்பி ‘‘எத்தகங் காலங் திட்டா²மீ’’தி பவத்தியா ப³ஹுஜனஹிதாய படிபத்தி. அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பா³னவஸேன ப³ஹுஜனஹிதாய படிபத்தி. தேனாஹ ‘‘யாவஸ்ஸா’’திஆதி³. ஸேஸபதா³னீதி ‘‘ப³ஹுஜனஸுகா²யா’’திஆதீ³னி பதா³னி. பச்சி²மந்தி ‘‘அத்தா²ய ஹிதாய ஸுகா²யா’’தி பத³த்தயங். புரிமஸ்ஸாதி ததோ புரிமஸ்ஸ பத³த்தயஸ்ஸ. அத்தோ²தி அத்த²னித்³தே³ஸோ.

    Dhammacakkappavattanādi (saṃ. ni. 5.1081; mahāva. 13; paṭi. ma. 3.30) pana nibbattitā bahujanahitāya paṭipatti. Āyusaṅkhārossajjanampi ‘‘ettakaṃ kālaṃ tiṭṭhāmī’’ti pavattiyā bahujanahitāya paṭipatti. Anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbānavasena bahujanahitāya paṭipatti. Tenāha ‘‘yāvassā’’tiādi. Sesapadānīti ‘‘bahujanasukhāyā’’tiādīni padāni. Pacchimanti ‘‘atthāya hitāya sukhāyā’’ti padattayaṃ. Purimassāti tato purimassa padattayassa. Atthoti atthaniddeso.

    யதி³பி அதீதேனங்கே³ன ஸமன்னாக³தா ஸத்தா²ரோ அஹேஸுங், தேபி பன பு³த்³தா⁴ ஏவாதி அத்த²தோ அம்ஹாகங் ஸத்தா² அனஞ்ஞோதி ஆஹ ‘‘அதீதேபி பு³த்³த⁴தோ அஞ்ஞங் ந ஸமனுபஸ்ஸாமா’’தி. யதா² ச அதீதே, ஏவங் அனாக³தே சாதி அயமத்தோ² நயதோ லப்³ப⁴தீதி கத்வா வுத்தங் ‘‘அனாக³தேபி ந ஸமனுபஸ்ஸாமா’’தி. ஸக்கோ பன தே³வராஜா தமத்த²ங் அத்தா²பன்னமேவ கத்வா ‘‘ந பனேதரஹி’’ இச்சேவாஹ. கிங் ஸக்கோ கதே²தீதி விசாரெத்வாதி ‘‘நேவ அதீதங்ஸே ஸமனுபஸ்ஸமா’தி வத³ந்தோ ஸக்கோ கிங் கதே²தீ’’தி விசாரணங் ஸமுட்ட²பெத்வா. யஸ்மா அதீதே பு³த்³தா⁴ அஹேஸுங், அனாக³தே ப⁴விஸ்ஸந்தீதி நாயமத்தோ² ஸக்கேன தே³வராஜேன பரிஞ்ஞாதோ, தே பன பு³த்³த⁴ஸாமஞ்ஞேன அம்ஹாகங் ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஏதரஹி அஞ்ஞஸ்ஸ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் அபா⁴வதோ ததா² வுத்தந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஏதரஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். ஸ்வாக்கா²தாதீ³னீதி ஸ்வாக்கா²தபதா³தீ³னி. குஸலாதீ³னீதி ‘‘இத³ங் குஸல’’ந்திஆதீ³னி பதா³னி.

    Yadipi atītenaṅgena samannāgatā satthāro ahesuṃ, tepi pana buddhā evāti atthato amhākaṃ satthā anaññoti āha ‘‘atītepi buddhato aññaṃ na samanupassāmā’’ti. Yathā ca atīte, evaṃ anāgate cāti ayamattho nayato labbhatīti katvā vuttaṃ ‘‘anāgatepi na samanupassāmā’’ti. Sakko pana devarājā tamatthaṃ atthāpannameva katvā ‘‘na panetarahi’’ iccevāha. Kiṃ sakko kathetīti vicāretvāti ‘‘neva atītaṃse samanupassamā’ti vadanto sakko kiṃ kathetī’’ti vicāraṇaṃ samuṭṭhapetvā. Yasmā atīte buddhā ahesuṃ, anāgate bhavissantīti nāyamattho sakkena devarājena pariññāto, te pana buddhasāmaññena amhākaṃ bhagavatā saddhiṃ gahetvā etarahi aññassa sabbena sabbaṃ abhāvato tathā vuttanti dassetuṃ ‘‘etarahī’’tiādi vuttaṃ. Svākkhātādīnīti svākkhātapadādīni. Kusalādīnīti ‘‘idaṃ kusala’’ntiādīni padāni.

    க³ங்கா³யமுனானங் அஸமாக³மட்டா²னே உத³கங் பி⁴ன்னவண்ணங் ஹொந்தம்பி ஸமாக³மட்டா²னே அபி⁴ன்னவண்ணங் ஏவாதி ஆஹ ‘‘வண்ணேனபி ஸங்ஸந்த³தி ஸமேதீ’’தி. தத்த² கிர க³ங்கோ³த³கஸதி³ஸமேவ யமுனோத³கங். யதா² நிப்³பா³னங் கேனசி கிலேஸேன அனுபக்கிலிட்ட²தாய பரிஸுத்³த⁴ங், ஏவங் நிப்³பா³னகா³மினிபடிபதா³பி கேனசி கிலேஸேன அனுபக்கிலிட்ட²தாய பரிஸுத்³தா⁴வ இச்சி²தப்³பா³. தேனாஹ ‘‘ந ஹீ’’திஆதி³. யேன பரிஸுத்³த⁴த்தே²ன நிப்³பா³னஸ்ஸ, நிப்³பா³னகா³மினியா படிபதா³ய ச ஆகாஸூபமதா, ஸோ கேனசி அனுபலேபோ, அனுபக்கிலேஸோ சாதி ஆஹ ‘‘ஆகாஸம்பி அலக்³க³ங் பரிஸுத்³த⁴’’ந்தி. இதா³னி தமத்த²ங் நித³ஸ்ஸனேன விபூ⁴தங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சந்தி³மஸூரியான’’ந்திஆதி³ வுத்தங். ஸங்ஸந்த³தி யுஜ்ஜதி படிபஜ்ஜிதப்³ப³தாபடிபஜ்ஜனேஹி அஞ்ஞமஞ்ஞானுச்ச²விகதாய.

    Gaṅgāyamunānaṃ asamāgamaṭṭhāne udakaṃ bhinnavaṇṇaṃ hontampi samāgamaṭṭhāne abhinnavaṇṇaṃ evāti āha ‘‘vaṇṇenapi saṃsandati sametī’’ti. Tattha kira gaṅgodakasadisameva yamunodakaṃ. Yathā nibbānaṃ kenaci kilesena anupakkiliṭṭhatāya parisuddhaṃ, evaṃ nibbānagāminipaṭipadāpi kenaci kilesena anupakkiliṭṭhatāya parisuddhāva icchitabbā. Tenāha ‘‘na hī’’tiādi. Yena parisuddhatthena nibbānassa, nibbānagāminiyā paṭipadāya ca ākāsūpamatā, so kenaci anupalepo, anupakkileso cāti āha ‘‘ākāsampi alaggaṃ parisuddha’’nti. Idāni tamatthaṃ nidassanena vibhūtaṃ katvā dassetuṃ ‘‘candimasūriyāna’’ntiādi vuttaṃ. Saṃsandati yujjati paṭipajjitabbatāpaṭipajjanehi aññamaññānucchavikatāya.

    படிபதா³ய டி²தானந்தி படிபத³ங் மக்³க³படிபத்திங் படிபஜ்ஜமானானங். வுஸிதவதந்தி ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் வுஸிதவந்தானங் ஏதேஸங். லத்³த⁴ஸஹாயோதி ஏதாஸங் படிபதா³னங் வஸேன லத்³த⁴ஸஹாயோ. தத்த² தத்த² ஸாவகேஹி ஸத்து² காதப்³ப³கிச்சே. இத³ங் பன ‘‘அது³தியோ’’திஆதி³ ஸுத்தந்தரே ஆக³தவசனங் அஞ்ஞேஹி அஸதி³ஸட்டே²ன வுத்தங், ந யதா²வுத்தஸஹாயாபா⁴வதோ. அபனுஜ்ஜாதி அபனீய விவஜ்ஜெத்வா. ‘‘அபனுஜ்ஜா’’தி ச அந்தோக³தா⁴வதா⁴ரணங் இத³ங் வசனங் ஏகந்திகத்தா தஸ்ஸ அபனோத³ஸ்ஸாதி வுத்தங் ‘‘அபனுஜ்ஜேவா’’தி.

    Paṭipadāya ṭhitānanti paṭipadaṃ maggapaṭipattiṃ paṭipajjamānānaṃ. Vusitavatanti brahmacariyavāsaṃ vusitavantānaṃ etesaṃ. Laddhasahāyoti etāsaṃ paṭipadānaṃ vasena laddhasahāyo. Tattha tattha sāvakehi satthu kātabbakicce. Idaṃ pana ‘‘adutiyo’’tiādi suttantare āgatavacanaṃ aññehi asadisaṭṭhena vuttaṃ, na yathāvuttasahāyābhāvato. Apanujjāti apanīya vivajjetvā. ‘‘Apanujjā’’ti ca antogadhāvadhāraṇaṃ idaṃ vacanaṃ ekantikattā tassa apanodassāti vuttaṃ ‘‘apanujjevā’’ti.

    லப்³ப⁴தீதி லாபோ⁴, ஸோ பன உக்கங்ஸக³திவிஜானநேன ஸாதிஸயோ, விபுலோ ஏவ ச இதா⁴தி⁴ப்பேதோதி ஆஹ ‘‘மஹாலாபோ⁴ உப்பன்னோ’’தி. உஸ்ஸன்னபுஞ்ஞனிஸ்ஸந்த³ஸமுப்பன்னோதி யதா²வுத்தகாலங் ஸம்ப⁴தஸுவிபுலஉளாரதரபுஞ்ஞாபி⁴ஸந்த³தோ நிப்³ப³த்தோ.‘‘இமே நிப்³ப³த்தா, இதோ பரங் மய்ஹங் ஓகாஸோ நத்தீ²’’தி உஸ்ஸாஹஜாதோ விய உபரூபரி வட்³ட⁴மானோ உத³பாதி³. ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ஹி யமகமஹாமேகோ⁴ உட்ட²ஹித்வா மஹாமேக⁴ங் விய ஸப்³ப³பாரமியோ ‘‘ஏகஸ்மிங் அத்தபா⁴வே விபாகங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஸம்பிண்டி³தா விய ப⁴க³வதோ இத³ங் லாப⁴ஸக்காரஸிலோகங் நிப்³ப³த்தயிங்ஸு, ததோ அன்னபானவத்த²யானமாலாக³ந்த⁴விலேபனாதி³ஹத்தா² க²த்தியப்³ராஹ்மணாத³யோ உபக³ந்த்வா ‘‘கஹங் பு³த்³தோ⁴, கஹங் ப⁴க³வா, கஹங் தே³வதே³வோ, கஹங் நராஸபோ⁴, கஹங் புரிஸஸீஹோ’’தி ப⁴க³வந்தங் பரியேஸந்தி, ஸகடஸதேஹிபி பச்சயே ஆஹரித்வா ஓகாஸங் அலப⁴மானா ஸமந்தா கா³வுதப்பமாணம்பி ஸகடது⁴ரேன ஸகடது⁴ரங் ஆஹச்ச திட்ட²ந்தி சேவ அனுப³ந்த⁴ந்தி ச அந்த⁴கவிந்த³ப்³ராஹ்மணாத³யோ விய. ஸப்³ப³ங் க²ந்த⁴கே, தேஸு தேஸு ச ஸுத்தேஸு ஆக³தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். தேனாஹ ‘‘லாப⁴ஸக்காரோ மஹோகோ⁴ வியா’’திஆதி³.

    Labbhatīti lābho, so pana ukkaṃsagativijānanena sātisayo, vipulo eva ca idhādhippetoti āha ‘‘mahālābho uppanno’’ti. Ussannapuññanissandasamuppannoti yathāvuttakālaṃ sambhatasuvipulauḷāratarapuññābhisandato nibbatto.‘‘Ime nibbattā, ito paraṃ mayhaṃ okāso natthī’’ti ussāhajāto viya uparūpari vaḍḍhamāno udapādi. Sabbadisāsu hi yamakamahāmegho uṭṭhahitvā mahāmeghaṃ viya sabbapāramiyo ‘‘ekasmiṃ attabhāve vipākaṃ dassāmā’’ti sampiṇḍitā viya bhagavato idaṃ lābhasakkārasilokaṃ nibbattayiṃsu, tato annapānavatthayānamālāgandhavilepanādihatthā khattiyabrāhmaṇādayo upagantvā ‘‘kahaṃ buddho, kahaṃ bhagavā, kahaṃ devadevo, kahaṃ narāsabho, kahaṃ purisasīho’’ti bhagavantaṃ pariyesanti, sakaṭasatehipi paccaye āharitvā okāsaṃ alabhamānā samantā gāvutappamāṇampi sakaṭadhurena sakaṭadhuraṃ āhacca tiṭṭhanti ceva anubandhanti ca andhakavindabrāhmaṇādayo viya. Sabbaṃ khandhake, tesu tesu ca suttesu āgatanayena veditabbaṃ. Tenāha ‘‘lābhasakkāro mahogho viyā’’tiādi.

    படிபாடிப⁴த்தந்தி ப³ஹூஸு ‘‘தா³னங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஆஹடபடிபாடிகாய உட்டி²தேஸு அனுபடிபாடியா தா³தப்³ப³ ப⁴த்தங்.

    Paṭipāṭibhattanti bahūsu ‘‘dānaṃ dassāmā’’ti āhaṭapaṭipāṭikāya uṭṭhitesu anupaṭipāṭiyā dātabba bhattaṃ.

    மத்த²கங் பத்தோ அனஞ்ஞஸாதா⁴ரணத்தா தஸ்ஸ தா³னஸ்ஸ. உபாயங் ஆசிக்கி² நாக³ரானங் அஸக்குணெய்யரூபேன தா³னங் தா³பேதுங். ஸாலகல்யாணிருக்கா² ராஜபரிக்³க³ஹா அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணா, தஸ்மா தேஸங் பத³ரேஹி மண்ட³போ காரிதோ, ஹத்தி²னோ ச ராஜப⁴ண்ட³பூ⁴தா நாக³ரேஹி ந ஸக்கா லத்³து⁴ந்தி தேஹி ச²த்தங் தா⁴ராபிதங், ததா² க²த்தியதீ⁴தாஹி வெய்யாவச்சங் காரிதங். ‘‘பஞ்ச ஆஸனஸதானீ’’தி இத³ங் ஸாலகல்யாணிமண்ட³பே பஞ்ஞத்தே ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ததோ ப³ஹி பன ப³ஹூனி பஞ்ஞத்தானி அஹேஸுங் . சதுஜ்ஜாதியக³ந்த⁴ங் பிஸதி பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பூஜனத்த²ஞ்சேவ பத்தஸ்ஸ உப்³ப³டனத்த²ஞ்ச. உத³கந்தி பத்ததோ⁴வனஉத³கங். அனக்³கா⁴னி அஹேஸுங் அனக்³க⁴ரதனாபி⁴ஸங்க²தத்தா.

    Matthakaṃ patto anaññasādhāraṇattā tassa dānassa. Upāyaṃ ācikkhi nāgarānaṃ asakkuṇeyyarūpena dānaṃ dāpetuṃ. Sālakalyāṇirukkhā rājapariggahā aññehi asādhāraṇā, tasmā tesaṃ padarehi maṇḍapo kārito, hatthino ca rājabhaṇḍabhūtā nāgarehi na sakkā laddhunti tehi chattaṃ dhārāpitaṃ, tathā khattiyadhītāhi veyyāvaccaṃ kāritaṃ. ‘‘Pañca āsanasatānī’’ti idaṃ sālakalyāṇimaṇḍape paññatte sandhāya vuttaṃ, tato bahi pana bahūni paññattāni ahesuṃ . Catujjātiyagandhaṃ pisati buddhappamukhassa saṅghassa pūjanatthañceva pattassa ubbaṭanatthañca. Udakanti pattadhovanaudakaṃ. Anagghāni ahesuṃ anaggharatanābhisaṅkhatattā.

    ஸத்ததா⁴ முத்³தா⁴ ப²லிஸ்ஸதி அனாத³ரகாரணாதி³னா. காளங் ஓலோகெஸ்ஸாமீதி காளங் ஏவங் அனுபெக்கி²ஸ்ஸாமி, தஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனகங் அனத்த²ங் பரிஹரிஸ்ஸாமீதி அத்தோ².

    Sattadhā muddhā phalissati anādarakāraṇādinā. Kāḷaṃ olokessāmīti kāḷaṃ evaṃ anupekkhissāmi, tassa uppajjanakaṃ anatthaṃ pariharissāmīti attho.

    கத³ரியாதி த²த்³த⁴மச்ச²ரினோ புஞ்ஞகம்மவிமுகா². தே³வலோகங் ந வஜந்தி புஞ்ஞஸ்ஸ அகதத்தா, மச்ச²ரிபா⁴வேன ச பாபஸ்ஸ பஸுதத்தா. பா³லாதி து³ச்சிந்திதசிந்தனாதி³னா பா³லலக்க²ணயுத்தா. நப்பஸங்ஸந்தி தா³னங் பஸங்ஸிதும்பி ந விஸஹந்தி. தீ⁴ரோதி தீ⁴திஸம்பன்னோ உளாரபஞ்ஞோ பரேஹி கதங் தா³னங் அனுமோத³மானோபி, தேனேவ தா³னானுமோத³னேனேவ. ஸுகீ² பரத்தா²தி பரலோகே காயிகசேதஸிகஸுக²ஸமங்கீ³ ஹோதி.

    Kadariyāti thaddhamaccharino puññakammavimukhā. Devalokaṃ na vajanti puññassa akatattā, maccharibhāvena ca pāpassa pasutattā. Bālāti duccintitacintanādinā bālalakkhaṇayuttā. Nappasaṃsanti dānaṃ pasaṃsitumpi na visahanti. Dhīroti dhītisampanno uḷārapañño parehi kataṃ dānaṃanumodamānopi, teneva dānānumodaneneva. Sukhī paratthāti paraloke kāyikacetasikasukhasamaṅgī hoti.

    வரரோஜோ நாம தஸ்மிங் காலே ஏகோ க²த்தியோ, தஸ்ஸ வரரோஜஸ்ஸ. அனவஜ்ஜ…பே॰… ப²லெய்ய அபூ⁴தவாதி³பா⁴வதோதி அதி⁴ப்பாயோ. அதிரேகபத³ஸஹஸ்ஸேன திங்ஸாதி⁴கேன அட்³ட⁴தெய்யகா³தா²ஸதேன வண்ணமேவ கதே²ஸி ரூபப்பஸன்னதாய ச.

    Vararojo nāma tasmiṃ kāle eko khattiyo, tassa vararojassa. Anavajja…pe… phaleyya abhūtavādibhāvatoti adhippāyo. Atirekapadasahassena tiṃsādhikena aḍḍhateyyagāthāsatena vaṇṇameva kathesi rūpappasannatāya ca.

    யாவ மஞ்ஞே க²த்தியாதி எத்த² யாவாதி அவதி⁴பரிச்சே²த³வசனங், அஞ்ஞேதி நிபாதமத்தங், யாவ க²த்தியா க²த்தியே அவதி⁴ங் கத்வா ஸப்³பே³ தே³வமனுஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனாஹ ‘‘க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா’’திஆதி³. மத³பமத்தோதி லாப⁴ஸக்காரஸிலோகமதே³ன பமத்தோ சேவ தத³ன்வயேன பமாதே³ன பமத்தோ ச ஹுத்வா.

    Yāva maññe khattiyāti ettha yāvāti avadhiparicchedavacanaṃ, aññeti nipātamattaṃ, yāva khattiyā khattiye avadhiṃ katvā sabbe devamanussāti adhippāyo. Tenāha ‘‘khattiyā brāhmaṇā’’tiādi. Madapamattoti lābhasakkārasilokamadena pamatto ceva tadanvayena pamādena pamatto ca hutvā.

    தத³ன்வயமேவாதி தத³னுக³தமேவ. வாசா…பே॰… ஸமேதீதி வசீகம்மகாயகம்மானி அஞ்ஞமஞ்ஞங் அவிருத்³தா⁴னி, அஞ்ஞத³த்து² ஸங்ஸந்த³ந்தி. அஜா ஏவ மிகா³தி அஜாமிகா³, தே அஜாமிகே³.

    Tadanvayamevāti tadanugatameva. Vācā…pe… sametīti vacīkammakāyakammāni aññamaññaṃ aviruddhāni, aññadatthu saṃsandanti. Ajā eva migāti ajāmigā, te ajāmige.

    திண்ணவிசிகிச்சோ² ஸப்³ப³ஸோ அதிக்கந்தவிசிகிச்சா²கந்தாரோ . நனு ச ஸப்³பே³பி ஸோதாபன்னா திண்ணவிசிகிச்சா², விக³தகத²ங்கதா² ச? ஸச்சமேதங், இத³ங் பன ந தாதி³ஸங் திண்ணவிசிகிச்ச²தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், அத² கோ² ஸப்³ப³ஸ்மிங் ஞெய்யத⁴ம்மே ஸப்³பா³காராவபோ³த⁴ஸங்கா²தஸன்னிட்டா²னவஸேன ஸப்³ப³ஸோ நிராகதங் ஸந்தா⁴யாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதா² ஹீ’’தி ஆதி³மாஹ. உஸ்ஸன்னுஸ்ஸன்னத்தாதி பரோபரபா⁴வதோ, அயஞ்ச அத்தோ² ப⁴க³வதோ அனேகதா⁴துனானாதா⁴துஞாணப³லேனபி இஜ்ஜ²தி. ஸப்³ப³த்த² விக³தகத²ங்கதோ² ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவிபா⁴வதோ. ஸப்³பே³ஸங் பரமத்த²த⁴ம்மானங் ஸச்சாபி⁴ஸமயவஸேன படிவித்³த⁴த்தா வுத்தங் ‘‘வோஹாரவஸேனா’’தி வா நாமகொ³த்தாதி³வஸேனாதி அத்தோ².

    Tiṇṇavicikiccho sabbaso atikkantavicikicchākantāro . Nanu ca sabbepi sotāpannā tiṇṇavicikicchā, vigatakathaṃkathā ca? Saccametaṃ, idaṃ pana na tādisaṃ tiṇṇavicikicchataṃ sandhāya vuttaṃ, atha kho sabbasmiṃ ñeyyadhamme sabbākārāvabodhasaṅkhātasanniṭṭhānavasena sabbaso nirākataṃ sandhāyāti dassento ‘‘yathā hī’’ti ādimāha. Ussannussannattāti paroparabhāvato, ayañca attho bhagavato anekadhātunānādhātuñāṇabalenapi ijjhati. Sabbattha vigatakathaṃkatho sabbadassāvibhāvato. Sabbesaṃ paramatthadhammānaṃ saccābhisamayavasena paṭividdhattā vuttaṃ ‘‘vohāravasenā’’ti vā nāmagottādivasenāti attho.

    பரியோஸிதஸங்கப்போதி ஸப்³ப³ஸோ நிட்டி²தமனோரதோ². நனு ச அரியமக்³கே³ன பரியோஸிதஸங்கப்பதா நாம ஸோளஸகிச்சஸித்³தி⁴யா கதகரணீயபா⁴வேன, ந ஸப்³ப³ஞெய்யத⁴ம்மாவபோ³தே⁴னாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘புப்³பே³ அனநுஸ்ஸுதேஸூ’’திஆதி³. ஸாவகானங் ஸாவகபாரமிஞாணங் விய, ஹி பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் விய ச ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் சதுஸச்சாபி⁴ஸம்போ³த⁴புப்³ப³கமேவாதி. அனநுஸ்ஸுதேஸூதி ந அனுஸ்ஸுதேஸு. ஸாமந்தி ஸயமேவ. பத³த்³வயேனாபி பரதோ கோ⁴ஸேன வினாதி த³ஸ்ஸேதி. தத்தா²தி நிமித்தத்தே² பு⁴ம்மங், ஸச்சாபி⁴ஸம்போ³த⁴னிமித்தந்தி அத்தோ². ஸச்சாபி⁴ஸம்போ³தோ⁴ ச அக்³க³மக்³க³வஸேனாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ப³லேஸு ச வஸீபா⁴வந்தி த³ஸன்னங் ப³லஞாணானங் யதா²ருசி பவத்தி. ஜாதத்தா ஜாதாதி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ வத³தி.

    Pariyositasaṅkappoti sabbaso niṭṭhitamanoratho. Nanu ca ariyamaggena pariyositasaṅkappatā nāma soḷasakiccasiddhiyā katakaraṇīyabhāvena, na sabbañeyyadhammāvabodhenāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘pubbeananussutesū’’tiādi. Sāvakānaṃ sāvakapāramiñāṇaṃ viya, hi paccekabuddhānaṃ paccekabodhiñāṇaṃ viya ca sammāsambuddhānaṃ sabbaññutaññāṇaṃ catusaccābhisambodhapubbakamevāti. Ananussutesūti na anussutesu. Sāmanti sayameva. Padadvayenāpi parato ghosena vināti dasseti. Tatthāti nimittatthe bhummaṃ, saccābhisambodhanimittanti attho. Saccābhisambodho ca aggamaggavasenāti daṭṭhabbaṃ. Balesu ca vasībhāvanti dasannaṃ balañāṇānaṃ yathāruci pavatti. Jātattā jātāti sammāsambuddhe vadati.

    297. தத்த² தத்த² ராஜதா⁴னிஆதி³கே நிப³த்³த⁴வாஸங் வஸந்தோ. தீஸு மண்ட³லேஸு யதா²காலங் சாரிகங் சரந்தோ.

    297. Tattha tattha rājadhāniādike nibaddhavāsaṃ vasanto. Tīsu maṇḍalesu yathākālaṃ cārikaṃ caranto.

    298. அஸ்ஸாதி ப²லஸ்ஸ. ந்தி காரணங். த்³வின்னம்பி ஏகதோ உப்பத்தியா காரணங் நத்தி², பகே³வ திண்ணங், சதுன்னங் வாதி. ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³ ‘‘ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா’’தி வுத்தலோகதா⁴துயா பமாணபரிச்சே²த³த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆரத்³த⁴ங்.

    298.Assāti phalassa. Tanti kāraṇaṃ. Dvinnampi ekato uppattiyā kāraṇaṃ natthi, pageva tiṇṇaṃ, catunnaṃ vāti. ‘‘Ettha cā’’tiādi ‘‘ekissā lokadhātuyā’’ti vuttalokadhātuyā pamāṇaparicchedadassanatthaṃ āraddhaṃ.

    யாவதாதி யத்தகேன டா²னேன. பரிஹரந்தீதி ஸினேருங் பரிக்கி²பந்தா பரிவத்தந்தி. தி³ஸாதி தி³ஸாஸு, பு⁴ம்மத்தே² ஏதங் பச்சத்தவசனங். ப⁴ந்தி தி³ப்³ப³ந்தி. விரோசனாதி ஓபா⁴ஸந்தா, விரோசனா வா ஸோப⁴மானா சந்தி³மஸூரியா ப⁴ந்தி, ததோ ஏவ தி³ஸாப⁴ந்தி. தாவ ஸஹஸ்ஸதா⁴தி தத்தகோ ஸஹஸ்ஸலோகோ.

    Yāvatāti yattakena ṭhānena. Pariharantīti sineruṃ parikkhipantā parivattanti. Disāti disāsu, bhummatthe etaṃ paccattavacanaṃ. Bhanti dibbanti. Virocanāti obhāsantā, virocanā vā sobhamānā candimasūriyā bhanti, tato eva disā ca bhanti.Tāva sahassadhāti tattako sahassaloko.

    எத்தகந்தி இமங் சக்கவாளங் மஜ்ஜே² கத்வா இமினாவ ஸத்³தி⁴ங் சக்கவாளங் த³ஸஸஹஸ்ஸங். யங் பனெத்த² வத்தப்³ப³ங், தங் மஹாபதா³னவண்ணனாயங் வுத்தமேவ. ந பஞ்ஞாயதீதி தீஸு பிடகேஸு அனாக³தத்தா.

    Ettakanti imaṃ cakkavāḷaṃ majjhe katvā imināva saddhiṃ cakkavāḷaṃ dasasahassaṃ. Yaṃ panettha vattabbaṃ, taṃ mahāpadānavaṇṇanāyaṃ vuttameva. Na paññāyatīti tīsu piṭakesu anāgatattā.

    ஸனங்குமாரகதா²வண்ணனா

    Sanaṅkumārakathāvaṇṇanā

    300. வண்ணேனாதி ரூபஸம்பத்தியா. ஸுவிஞ்ஞெய்யத்தா தங் அனாமஸித்வா யஸஸத்³த³ஸ்ஸேவ அத்த²மாஹ. அலங்காரபரிவாரேனாதி அலங்காரேன ச பரிவாரேன ச. புஞ்ஞஸிரியாதி புஞ்ஞித்³தி⁴யா.

    300.Vaṇṇenāti rūpasampattiyā. Suviññeyyattā taṃ anāmasitvā yasasaddasseva atthamāha. Alaṅkāraparivārenāti alaṅkārena ca parivārena ca. Puññasiriyāti puññiddhiyā.

    301. ஸம்பஸாத³னேதி ஸம்பஸாத³ஜனநே. ஸங்புப்³போ³ கா²-ஸத்³தோ³ ஜானநத்தோ² ‘‘ஸங்கா²யேதங் படிஸேவதீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 2.168) வியாதி ஆஹ ‘‘ஜானித்வா மோதா³மா’’தி.

    301.Sampasādaneti sampasādajanane. Saṃpubbo khā-saddo jānanattho ‘‘saṅkhāyetaṃ paṭisevatī’’tiādīsu (ma. ni. 2.168) viyāti āha ‘‘jānitvā modāmā’’ti.

    கோ³விந்த³ப்³ராஹ்மணவத்து²வண்ணனா

    Govindabrāhmaṇavatthuvaṇṇanā

    304. யாவ தீ³க⁴ரத்தந்தி யாவ பரிமாணதோ, அபரிமிதகாலபரிதீ³பனமேதந்தி ஆஹ ‘‘எத்தகந்தி…பே॰… அதிசிரரத்த’’ந்தி. மஹாபஞ்ஞோவ ஸோ ப⁴க³வாதி தேன ப்³ரஹ்முனா அனுமதிபுச்சா²வஸேன தே³வானங் வுத்தந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மஹாபஞ்ஞோவ ஸோ ப⁴க³வா. நோதி கத²ங் தும்ஹே மஞ்ஞதா²’’தி ஆஹ. ஸயமேவேதங் பஞ்ஹங் ப்³யாகாதுகாமோ ‘‘பூ⁴தபுப்³ப³ங் போ⁴’’தி ஆதி³ங் ஆஹாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவங் பன ப்³யாகரொந்தேன அத்த²தோ அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ நாம ஹோதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அனச்ச²ரியமேத’’ந்தி ஆதி³மாஹ. திண்ணங் மாரானந்தி கிலேஸாபி⁴ஸங்கா²ரதே³வபுத்தமாரானங். ‘‘அனச்ச²ரியமேத’’ந்தி வுத்தமேவத்த²ங் நிக³மனவஸேன ‘‘கிமெத்த² அச்ச²ரிய’’ந்தி புனபி வுத்தங்.

    304.Yāvadīgharattanti yāva parimāṇato, aparimitakālaparidīpanametanti āha ‘‘ettakanti…pe… aticiraratta’’nti. Mahāpaññova so bhagavāti tena brahmunā anumatipucchāvasena devānaṃ vuttanti dassento ‘‘mahāpaññova so bhagavā. Noti kathaṃ tumhe maññathā’’ti āha. Sayamevetaṃ pañhaṃ byākātukāmo ‘‘bhūtapubbaṃ bho’’ti ādiṃ āhāti sambandho. Evaṃ pana byākarontena atthato ayampi attho vutto nāma hotīti dassento ‘‘anacchariyameta’’nti ādimāha. Tiṇṇaṃ mārānanti kilesābhisaṅkhāradevaputtamārānaṃ. ‘‘Anacchariyameta’’nti vuttamevatthaṃ nigamanavasena ‘‘kimettha acchariya’’nti punapi vuttaṃ.

    ரஞ்ஞோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகஅத்தா²னங் புரோ தா⁴னதோ புரே புரே ஸங்விதா⁴னதோ புரோஹிதோதி ஆஹ ‘‘ஸப்³ப³கிச்சானி அனுஸாஸனபுரோஹிதோ’’தி. கோ³விந்தி³யாபி⁴ஸேகேனாதி கோ³விந்த³ஸ்ஸ டா²னே ட²பனாபி⁴ஸேகேன. தங் கிர தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ குலபரம்பராக³தங் டா²னந்தரங். ஜோதிதத்தாதி ஆவுதா⁴னங் ஜோதிதத்தா. பாலனஸமத்த²தாயாதி ரஞ்ஞோ, அபரிமிதஸ்ஸ ச ஸத்தகாயஸ்ஸ அனத்த²தோ பரிபாலனஸமத்த²தாய.

    Rañño diṭṭhadhammikasamparāyikaatthānaṃ puro dhānato pure pure saṃvidhānato purohitoti āha ‘‘sabbakiccānianusāsanapurohito’’ti. Govindiyābhisekenāti govindassa ṭhāne ṭhapanābhisekena. Taṃ kira tassa brāhmaṇassa kulaparamparāgataṃ ṭhānantaraṃ. Jotitattāti āvudhānaṃ jotitattā. Pālanasamatthatāyāti rañño, aparimitassa ca sattakāyassa anatthato paripālanasamatthatāya.

    ஸம்மா வொஸ்ஸஜ்ஜித்வாதி ஸுட்டு² தஸ்ஸேவாகா³ரவபா⁴வேன விஸ்ஸஜ்ஜித்வா நிய்யாதெத்வா. தங் தமத்த²ங் கிச்சங் பஸ்ஸதீதி அத்த²த³ஸோ.

    Sammā vossajjitvāti suṭṭhu tassevāgāravabhāvena vissajjitvā niyyātetvā. Taṃ tamatthaṃ kiccaṃ passatīti atthadaso.

    305. ப⁴வனங் வட்³ட⁴னங் ப⁴வோ, ப⁴வதி ஏதேனாதி வா ப⁴வோ, வட்³டி⁴காரணங் ஸந்தி⁴வஸேன ம-காராக³மோ, ஓ-காரஸ்ஸ ச அ-காராதே³ஸங் கத்வா ‘‘ப⁴வமத்தூ²’’தி வுத்தங். ப⁴வந்தங் ஜோதிபாலந்தி பன ஸாமிஅத்தே² உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘போ⁴தோ’’தி. மா பச்சப்³யாஹாஸீதி மா படிக்கி²பீதி அத்தோ². ஸோ பன படிக்கே²போ படிவசனங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘மா படிப்³யாஹாஸீ’’தி. அபி⁴ஸம்போ⁴ஸீதி கம்மந்தானங் ஸங்விதா⁴னே ஸமத்தோ² ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸங்வித³ஹித்வா’’தி. ப⁴வாப⁴வங், பஞ்ஞஞ்ச விந்தி³ படிலபீ⁴தி கோ³விந்தோ³, மஹந்தோ கோ³விந்தோ³ மஹாகோ³விந்தோ³. ‘‘கோ³’’தி ஹி பஞ்ஞாயேதங் அதி⁴வசனங் க³ச்ச²தி அத்தே² பு³ஜ்ஜ²தீதி.

    305. Bhavanaṃ vaḍḍhanaṃ bhavo, bhavati etenāti vā bhavo, vaḍḍhikāraṇaṃ sandhivasena ma-kārāgamo, o-kārassa ca a-kārādesaṃ katvā ‘‘bhavamatthū’’ti vuttaṃ. Bhavantaṃ jotipālanti pana sāmiatthe upayogavacananti āha ‘‘bhoto’’ti. Mā paccabyāhāsīti mā paṭikkhipīti attho. So pana paṭikkhepo paṭivacanaṃ hotīti āha ‘‘mā paṭibyāhāsī’’ti. Abhisambhosīti kammantānaṃ saṃvidhāne samattho hotīti āha ‘‘saṃvidahitvā’’ti. Bhavābhavaṃ, paññañca vindi paṭilabhīti govindo, mahanto govindo mahāgovindo. ‘‘Go’’ti hi paññāyetaṃ adhivacanaṃ gacchati atthe bujjhatīti.

    ரஜ்ஜஸங்விப⁴ஜனவண்ணனா

    Rajjasaṃvibhajanavaṇṇanā

    306. ஏகபிதிகா வேமாதுகா கனிட்ட²பா⁴தரோ. அயங் அபி⁴ஸித்தோதி அயங் ரேணு ராஜகுமாரோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே அபி⁴ஸித்தோ. ராஜகாரகாதி ராஜபுத்தங் ரஜ்ஜே பதிட்டா²பேதாரோ.

    306.Ekapitikā vemātukā kaniṭṭhabhātaro. Ayaṃ abhisittoti ayaṃ reṇu rājakumāro pitu accayena rajje abhisitto. Rājakārakāti rājaputtaṃ rajje patiṭṭhāpetāro.

    307. மதெ³ந்தீதி மத³னீயாதி கத்துஸாத⁴னதங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மத³கரா’’தி ஆஹ. மத³கரணங் பன பமாத³ஸ்ஸ விஸேஸகாரணந்தி வுத்தங் ‘‘பமாத³கரா’’தி.

    307. Madentīti madanīyāti kattusādhanataṃ dassento ‘‘madakarā’’ti āha. Madakaraṇaṃ pana pamādassa visesakāraṇanti vuttaṃ ‘‘pamādakarā’’ti.

    308. ரேணுஸ்ஸ ரஜ்ஜஸமீபே த³ஸகா³வுதமத்தவித்த²தானி ஹுத்வா அபரபா⁴கே³ தியோஜனஸதங் வித்த²தத்தா ஸப்³பா³னி ச² ரஜ்ஜானி ஸகடமுகா²னி பட்ட²பேஸி. விதானஸதி³ஸங் சதுரஸ்ஸபா⁴வதோ.

    308. Reṇussa rajjasamīpe dasagāvutamattavitthatāni hutvā aparabhāge tiyojanasataṃ vitthatattā sabbāni cha rajjāni sakaṭamukhāni paṭṭhapesi. Vitānasadisaṃ caturassabhāvato.

    310. ஸஹாதி கா³தா²ய பத³பரிபூரணத்த²ங் வுத்தங். தஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேனேவ ஸஹா’’தி ஆஹ. ஸஹாதி வா அவினாபா⁴வத்தே² நிபாதோ, ஸோ ஸஹ ஆஸுங் ஸத்த பா⁴ரதா⁴தி யோஜேதப்³போ³, தேன தே தே³ஸந்தரே வஸந்தா விசித்தேன ஸஹபா⁴வினோ அவினாபா⁴வினோதி தீ³பேதி. ரஜ்ஜபா⁴ரங் தா⁴ரெந்தி அத்தனி ஆரோபெந்தி வஹந்தீதி பா⁴ரதா⁴.

    310.Sahāti gāthāya padaparipūraṇatthaṃ vuttaṃ. Tassa atthaṃ dassento ‘‘teneva sahā’’ti āha. Sahāti vā avinābhāvatthe nipāto, so saha āsuṃ satta bhāradhāti yojetabbo, tena te desantare vasantā vicittena sahabhāvino avinābhāvinoti dīpeti. Rajjabhāraṃ dhārenti attani āropenti vahantīti bhāradhā.

    பட²மபா⁴ணவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Paṭhamabhāṇavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    கித்திஸத்³த³அப்³பு⁴க்³க³மனவண்ணனா

    Kittisaddaabbhuggamanavaṇṇanā

    311. அனுபுரோஹிதே ட²பேஸீதி அனுபுரோஹிதே கத்வா ட²பேஸி, அனுபுரோஹிதே வா டா²னே ட²பேஸி. திஸவனங் கரொந்தே ஸந்தா⁴ய ‘‘தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்து’’ந்தி வுத்தங். த்³வீஸு ஸந்தீ⁴ஸு ஸவனங் கரொந்தே ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸாயங், பாதோ வா’’தி வுத்தங். ததோ பட்டா²யாதி வதசரியங் மத்த²கங் பாபெத்வா ந்ஹாதகாலதோ பபு⁴தி.