Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    54. கச்சாயனவக்³கோ³

    54. Kaccāyanavaggo

    1. மஹாகச்சாயனத்தே²ரஅபதா³னங்

    1. Mahākaccāyanattheraapadānaṃ

    1.

    1.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, அனேஜோ அஜிதங் ஜயோ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, anejo ajitaṃ jayo;

    ஸதஸஹஸ்ஸே கப்பானங், இதோ உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Satasahasse kappānaṃ, ito uppajji nāyako.

    2.

    2.

    ‘‘வீரோ கமலபத்தக்கோ², ஸஸங்கவிமலானநோ;

    ‘‘Vīro kamalapattakkho, sasaṅkavimalānano;

    கனகாசலஸங்காஸோ 1, ரவிதி³த்திஸமப்பபோ⁴.

    Kanakācalasaṅkāso 2, ravidittisamappabho.

    3.

    3.

    ‘‘ஸத்தனெத்தமனோஹாரீ, வரலக்க²ணபூ⁴ஸிதோ;

    ‘‘Sattanettamanohārī, varalakkhaṇabhūsito;

    ஸப்³ப³வாக்யபதா²தீதோ, மனுஜாமரஸக்கதோ.

    Sabbavākyapathātīto, manujāmarasakkato.

    4.

    4.

    ‘‘ஸம்பு³த்³தோ⁴ போ³த⁴யங் ஸத்தே, வாகீ³ஸோ மது⁴ரஸ்ஸரோ;

    ‘‘Sambuddho bodhayaṃ satte, vāgīso madhurassaro;

    கருணானிப³ந்த⁴ஸந்தானோ, பரிஸாஸு விஸாரதோ³.

    Karuṇānibandhasantāno, parisāsu visārado.

    5.

    5.

    ‘‘தே³ஸேதி மது⁴ரங் த⁴ம்மங், சதுஸச்சூபஸங்ஹிதங்;

    ‘‘Deseti madhuraṃ dhammaṃ, catusaccūpasaṃhitaṃ;

    நிமுக்³கே³ மோஹபங்கம்ஹி, ஸமுத்³த⁴ரதி பாணினே.

    Nimugge mohapaṅkamhi, samuddharati pāṇine.

    6.

    6.

    ‘‘ததா³ ஏகசரோ ஹுத்வா, தாபஸோ ஹிமவாலயோ;

    ‘‘Tadā ekacaro hutvā, tāpaso himavālayo;

    நப⁴ஸா மானுஸங் லோகங், க³ச்ச²ந்தோ ஜினமத்³த³ஸங்.

    Nabhasā mānusaṃ lokaṃ, gacchanto jinamaddasaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘உபேச்ச ஸந்திகங் தஸ்ஸ, அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upecca santikaṃ tassa, assosiṃ dhammadesanaṃ;

    வண்ணயந்தஸ்ஸ வீரஸ்ஸ, ஸாவகஸ்ஸ மஹாகு³ணங்.

    Vaṇṇayantassa vīrassa, sāvakassa mahāguṇaṃ.

    8.

    8.

    ‘‘ஸங்கி²த்தேன மயா வுத்தங், வித்தா²ரேன பகாஸயங்;

    ‘‘Saṅkhittena mayā vuttaṃ, vitthārena pakāsayaṃ;

    பரிஸங் மஞ்ச தோஸேதி, யதா² கச்சாயனோ அயங்.

    Parisaṃ mañca toseti, yathā kaccāyano ayaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘‘நாஹங் ஏவமிதே⁴கச்சங் 3, அஞ்ஞங் பஸ்ஸாமி ஸாவகங்;

    ‘‘‘Nāhaṃ evamidhekaccaṃ 4, aññaṃ passāmi sāvakaṃ;

    தஸ்மாதத³க்³கே³ 5 ஏஸக்³கோ³, ஏவங் தா⁴ரேத² பி⁴க்க²வோ’.

    Tasmātadagge 6 esaggo, evaṃ dhāretha bhikkhavo’.

    10.

    10.

    ‘‘ததா³ஹங் விம்ஹிதோ ஹுத்வா, ஸுத்வா வாக்யங் மனோரமங்;

    ‘‘Tadāhaṃ vimhito hutvā, sutvā vākyaṃ manoramaṃ;

    ஹிமவந்தங் க³மித்வான, ஆஹித்வா 7 புப்ப²ஸஞ்சயங்.

    Himavantaṃ gamitvāna, āhitvā 8 pupphasañcayaṃ.

    11.

    11.

    ‘‘பூஜெத்வா லோகஸரணங், தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்;

    ‘‘Pūjetvā lokasaraṇaṃ, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;

    ததா³ மமாஸயங் ஞத்வா, ப்³யாகாஸி ஸ ரணஞ்ஜஹோ.

    Tadā mamāsayaṃ ñatvā, byākāsi sa raṇañjaho.

    12.

    12.

    ‘‘‘பஸ்ஸதே²தங் இஸிவரங், நித்³த⁴ந்தகனகத்தசங்;

    ‘‘‘Passathetaṃ isivaraṃ, niddhantakanakattacaṃ;

    உத்³த⁴க்³க³லோமங் பீணங்ஸங், அசலங் பஞ்ஜலிங் டி²தங்.

    Uddhaggalomaṃ pīṇaṃsaṃ, acalaṃ pañjaliṃ ṭhitaṃ.

    13.

    13.

    ‘‘‘ஹாஸங் ஸுபுண்ணனயனங், பு³த்³த⁴வண்ணக³தாஸயங்;

    ‘‘‘Hāsaṃ supuṇṇanayanaṃ, buddhavaṇṇagatāsayaṃ;

    த⁴ம்மஜங் உக்³க³ஹத³யங் 9, அமதாஸித்தஸன்னிப⁴ங்’.

    Dhammajaṃ uggahadayaṃ 10, amatāsittasannibhaṃ’.

    14.

    14.

    ‘‘கச்சானஸ்ஸ கு³ணங் ஸுத்வா, தங் டா²னங் பத்த²யங் டி²தோ;

    ‘‘Kaccānassa guṇaṃ sutvā, taṃ ṭhānaṃ patthayaṃ ṭhito;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, கோ³தமஸ்ஸ மஹாமுனே.

    Anāgatamhi addhāne, gotamassa mahāmune.

    15.

    15.

    ‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    கச்சானோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ.

    Kaccāno nāma nāmena, hessati satthu sāvako.

    16.

    16.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ மஹாஞாணீ, அதி⁴ப்பாயவிதூ³ முனே;

    ‘‘Bahussuto mahāñāṇī, adhippāyavidū mune;

    பாபுணிஸ்ஸதி தங் டா²னங், யதா²யங் ப்³யாகதோ மயா.

    Pāpuṇissati taṃ ṭhānaṃ, yathāyaṃ byākato mayā.

    17.

    17.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந க³ச்சா²மி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na gacchāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே அத² ப்³ராஹ்மணே;

    ‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;

    நீசே குலே ந ஜாயாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Nīce kule na jāyāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    20.

    20.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோ உஜ்ஜேனியங் புரே 11;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jāto ujjeniyaṃ pure 12;

    பஜ்ஜோதஸ்ஸ ச சண்ட³ஸ்ஸ, புரோஹிததி³ஜாதி⁴னோ 13.

    Pajjotassa ca caṇḍassa, purohitadijādhino 14.

    21.

    21.

    ‘‘புத்தோ திரிடிவச்ச²ஸ்ஸ 15, நிபுணோ வேத³பாரகூ³;

    ‘‘Putto tiriṭivacchassa 16, nipuṇo vedapāragū;

    மாதா ச சந்தி³மா நாம, கச்சானோஹங் வரத்தசோ.

    Mātā ca candimā nāma, kaccānohaṃ varattaco.

    22.

    22.

    ‘‘வீமங்ஸனத்த²ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, பூ⁴மிபாலேன பேஸிதோ;

    ‘‘Vīmaṃsanatthaṃ buddhassa, bhūmipālena pesito;

    தி³ஸ்வா மொக்க²புரத்³வாரங், நாயகங் கு³ணஸஞ்சயங்.

    Disvā mokkhapuradvāraṃ, nāyakaṃ guṇasañcayaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘ஸுத்வா ச விமலங் வாக்யங், க³திபங்கவிஸோஸனங்;

    ‘‘Sutvā ca vimalaṃ vākyaṃ, gatipaṅkavisosanaṃ;

    பாபுணிங் அமதங் ஸந்தங், ஸேஸேஹி ஸஹ ஸத்தஹி.

    Pāpuṇiṃ amataṃ santaṃ, sesehi saha sattahi.

    24.

    24.

    ‘‘அதி⁴ப்பாயவிதூ³ ஜாதோ, ஸுக³தஸ்ஸ மஹாமதே;

    ‘‘Adhippāyavidū jāto, sugatassa mahāmate;

    ட²பிதோ ஏதத³க்³கே³ ச, ஸுஸமித்³த⁴மனோரதோ².

    Ṭhapito etadagge ca, susamiddhamanoratho.

    25.

    25.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    26.

    26.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike;

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே; திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa santike; Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākaccāyano thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மஹாகச்சாயனத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் பட²மங்.

    Mahākaccāyanattherassāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. கஞ்சனதசஸங்காஸோ (ஸ்யா॰)
    2. kañcanatacasaṅkāso (syā.)
    3. ஏவங்வித⁴ங் கஞ்சி (ஸீ॰ பீ॰)
    4. evaṃvidhaṃ kañci (sī. pī.)
    5. தஸ்மேதத³க்³கே³ (ஸீ॰)
    6. tasmetadagge (sī.)
    7. ஆஹத்வா (ஸீ॰ பீ॰)
    8. āhatvā (sī. pī.)
    9. த⁴ம்மங்வ விக்³க³ஹவரங் (ஸீ॰), த⁴ம்மபடிக்³க³ஹவரங் (பீ॰)
    10. dhammaṃva viggahavaraṃ (sī.), dhammapaṭiggahavaraṃ (pī.)
    11. ஜாதோ, உஜ்ஜேனியங் புரே ரமே (ஸ்யா॰)
    12. jāto, ujjeniyaṃ pure rame (syā.)
    13. புரோஹிததி³ஜாதினோ (ஸீ॰ பீ॰)
    14. purohitadijātino (sī. pī.)
    15. திரிடவச்ச²ஸ்ஸ (ஸீ॰), திபிதிவச்ச²ஸ்ஸ (ஸ்யா॰)
    16. tiriṭavacchassa (sī.), tipitivacchassa (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1. மஹாகச்சாயனத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 1. Mahākaccāyanattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact