Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    8. அட்ட²கனிபாதோ

    8. Aṭṭhakanipāto

    1. மஹாகச்சாயனத்தே²ரகா³தா²

    1. Mahākaccāyanattheragāthā

    494.

    494.

    ‘‘கம்மங் ப³ஹுகங் ந காரயே, பரிவஜ்ஜெய்ய ஜனங் ந உய்யமே;

    ‘‘Kammaṃ bahukaṃ na kāraye, parivajjeyya janaṃ na uyyame;

    ஸோ உஸ்ஸுக்கோ ரஸானுகி³த்³தோ⁴, அத்த²ங் ரிஞ்சதி யோ ஸுகா²தி⁴வாஹோ.

    So ussukko rasānugiddho, atthaṃ riñcati yo sukhādhivāho.

    495.

    495.

    ‘‘பங்கோதி ஹி நங் அவேத³யுங், யாயங் வந்த³னபூஜனா குலேஸு;

    ‘‘Paṅkoti hi naṃ avedayuṃ, yāyaṃ vandanapūjanā kulesu;

    ஸுகு²மங் ஸல்லங் து³ருப்³ப³ஹங், ஸக்காரோ காபுரிஸேன து³ஜ்ஜஹோ.

    Sukhumaṃ sallaṃ durubbahaṃ, sakkāro kāpurisena dujjaho.

    496.

    496.

    ‘‘ந பரஸ்ஸுபனிதா⁴ய, கம்மங் மச்சஸ்ஸ பாபகங்;

    ‘‘Na parassupanidhāya, kammaṃ maccassa pāpakaṃ;

    அத்தனா தங் ந ஸேவெய்ய, கம்மப³ந்தூ⁴ஹி மாதியா.

    Attanā taṃ na seveyya, kammabandhūhi mātiyā.

    497.

    497.

    ‘‘ந பரே வசனா சோரோ, ந பரே வசனா முனி;

    ‘‘Na pare vacanā coro, na pare vacanā muni;

    அத்தா ச நங் யதா²வேதி³ 1, தே³வாபி நங் ததா² விதூ³.

    Attā ca naṃ yathāvedi 2, devāpi naṃ tathā vidū.

    498.

    498.

    ‘‘பரே ச ந விஜானந்தி, மயமெத்த² யமாமஸே;

    ‘‘Pare ca na vijānanti, mayamettha yamāmase;

    யே ச தத்த² விஜானந்தி, ததோ ஸம்மந்தி மேத⁴கா³.

    Ye ca tattha vijānanti, tato sammanti medhagā.

    499.

    499.

    ‘‘ஜீவதே வாபி ஸப்பஞ்ஞோ, அபி வித்தபரிக்க²யோ;

    ‘‘Jīvate vāpi sappañño, api vittaparikkhayo;

    பஞ்ஞாய ச அலாபே⁴ன 3, வித்தவாபி ந ஜீவதி.

    Paññāya ca alābhena 4, vittavāpi na jīvati.

    500.

    500.

    ‘‘ஸப்³ப³ங் ஸுணாதி ஸோதேன, ஸப்³ப³ங் பஸ்ஸதி சக்கு²னா;

    ‘‘Sabbaṃ suṇāti sotena, sabbaṃ passati cakkhunā;

    ந ச தி³ட்ட²ங் ஸுதங் தீ⁴ரோ, ஸப்³ப³ங் உஜ்ஜி²துமரஹதி.

    Na ca diṭṭhaṃ sutaṃ dhīro, sabbaṃ ujjhitumarahati.

    501.

    501.

    ‘‘சக்கு²மாஸ்ஸ யதா² அந்தோ⁴, ஸோதவா ப³தி⁴ரோ யதா²;

    ‘‘Cakkhumāssa yathā andho, sotavā badhiro yathā;

    பஞ்ஞவாஸ்ஸ யதா² மூகோ³, ப³லவா து³ப்³ப³லோரிவ;

    Paññavāssa yathā mūgo, balavā dubbaloriva;

    அத² அத்தே² ஸமுப்பன்னே, ஸயேத² 5 மதஸாயிக’’ந்தி.

    Atha atthe samuppanne, sayetha 6 matasāyika’’nti.

    … மஹாகச்சாயனோ தே²ரோ….

    … Mahākaccāyano thero….







    Footnotes:
    1. யதா² வெத்தி (ஸீ॰)
    2. yathā vetti (sī.)
    3. அபா⁴வேன (ஸீ॰ அட்ட²॰)
    4. abhāvena (sī. aṭṭha.)
    5. பஸ்ஸேத² (க॰)
    6. passetha (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. மஹாகச்சாயனத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Mahākaccāyanattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact