Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    6. மஹாகாளத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    6. Mahākāḷattheragāthāvaṇṇanā

    காளீ இத்தீ²தி ஆயஸ்மதோ மஹாகாளத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ இதோ ஏகனவுதே கப்பே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ கேனசிதே³வ கரணீயேன அரஞ்ஞங் க³தோ தத்த² அஞ்ஞதரஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா²ய ஓலம்ப³மானங் பங்ஸுகூலசீவரங் தி³ஸ்வா ‘‘அரியத்³த⁴ஜோ ஓலம்ப³தீ’’தி பஸன்னசித்தோ கிங்கணிபுப்பா²னி க³ஹெத்வா பங்ஸுகூலங் பூஜேஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸேதப்³யனக³ரே ஸத்த²வாஹகுலே நிப்³ப³த்தித்வா மஹாகாளோதி லத்³த⁴னாமோ விஞ்ஞுதங் பத்வா க⁴ராவாஸங் வஸந்தோ பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா வாணிஜ்ஜவஸேன ஸாவத்தி²ங் க³தோ ஏகமந்தங் ஸகடஸத்த²ங் நிவேஸெத்வா அத்³தா⁴னபரிஸ்ஸமங் வினோதெ³த்வா அத்தனோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் நிஸின்னோ ஸாயன்ஹஸமயங் க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தே² உபாஸகே ஜேதவனங் க³ச்ச²ந்தே தி³ஸ்வா ஸயம்பி தேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஸோஸானிகங்க³ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸுஸானே வஸதி. அதே²கதி³வஸங் காளீ நாம ஏகா இத்தீ² ச²வடா³ஹிகா தே²ரஸ்ஸ கம்மட்டா²னத்தா²ய அசிரமதஸரீரங் உபோ⁴ ஸத்தீ² பி⁴ந்தி³த்வா உபோ⁴ ச பா³ஹூ பி⁴ந்தி³த்வா ஸீஸஞ்ச த³தி⁴தா²லகங் விய பி⁴ந்தி³த்வா ஸப்³ப³ங் அங்க³பச்சங்க³ங் ஸம்ப³ந்த⁴மேவ கத்வா தே²ரஸ்ஸ ஓலோகேதுங் யொக்³யட்டா²னே ட²பெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. தே²ரோ தங் தி³ஸ்வா அத்தானங் ஓவத³ந்தோ –

    Kāḷīitthīti āyasmato mahākāḷattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto ito ekanavute kappe kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto kenacideva karaṇīyena araññaṃ gato tattha aññatarassa rukkhassa sākhāya olambamānaṃ paṃsukūlacīvaraṃ disvā ‘‘ariyaddhajo olambatī’’ti pasannacitto kiṅkaṇipupphāni gahetvā paṃsukūlaṃ pūjesi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde setabyanagare satthavāhakule nibbattitvā mahākāḷoti laddhanāmo viññutaṃ patvā gharāvāsaṃ vasanto pañcahi sakaṭasatehi bhaṇḍaṃ gahetvā vāṇijjavasena sāvatthiṃ gato ekamantaṃ sakaṭasatthaṃ nivesetvā addhānaparissamaṃ vinodetvā attano parisāya saddhiṃ nisinno sāyanhasamayaṃ gandhamālādihatthe upāsake jetavanaṃ gacchante disvā sayampi tehi saddhiṃ vihāraṃ gantvā satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā sosānikaṅgaṃ adhiṭṭhāya susāne vasati. Athekadivasaṃ kāḷī nāma ekā itthī chavaḍāhikā therassa kammaṭṭhānatthāya aciramatasarīraṃ ubho satthī bhinditvā ubho ca bāhū bhinditvā sīsañca dadhithālakaṃ viya bhinditvā sabbaṃ aṅgapaccaṅgaṃ sambandhameva katvā therassa oloketuṃ yogyaṭṭhāne ṭhapetvā ekamantaṃ nisīdi. Thero taṃ disvā attānaṃ ovadanto –

    151.

    151.

    ‘‘காளீ இத்தீ² ப்³ரஹதீ த⁴ங்கரூபா, ஸத்தி²ஞ்ச பெ⁴த்வா அபரஞ்ச ஸத்தி²ங்;

    ‘‘Kāḷī itthī brahatī dhaṅkarūpā, satthiñca bhetvā aparañca satthiṃ;

    பா³ஹஞ்ச பெ⁴த்வா அபரஞ்ச பா³ஹங், ஸீஸஞ்ச பெ⁴த்வா த³தி⁴தா²லகங்வ;

    Bāhañca bhetvā aparañca bāhaṃ, sīsañca bhetvā dadhithālakaṃva;

    ஏஸா நிஸின்னா அபி⁴ஸந்த³ஹித்வா.

    Esā nisinnā abhisandahitvā.

    152.

    152.

    ‘‘யோ வே அவித்³வா உபதி⁴ங் கரோதி, புனப்புனங் து³க்க²முபேதி மந்தோ³;

    ‘‘Yo ve avidvā upadhiṃ karoti, punappunaṃ dukkhamupeti mando;

    தஸ்மா பஜானங் உபதி⁴ங் ந கயிரா, மாஹங் புன பி⁴ன்னஸிரோ ஸயிஸ்ஸ’’ந்தி. –

    Tasmā pajānaṃ upadhiṃ na kayirā, māhaṃ puna bhinnasiro sayissa’’nti. –

    கா³தா²த்³வயங் அபா⁴ஸி.

    Gāthādvayaṃ abhāsi.

    தத்த² காளீதி தஸ்ஸா நாமங், காளவண்ணத்தா வா ஏவங் வுத்தங். ப்³ரஹதீதி மஹாஸரீரா ஆரோஹபரிணாஹவதீ. த⁴ங்கரூபாதி காளவண்ணத்தா ஏவ காகஸதி³ஸரூபா. ஸத்தி²ஞ்ச பெ⁴த்வாதி மதஸரீரஸ்ஸ ஸத்தி²ங் ஜண்ணுபே⁴த³னேன ப⁴ஞ்ஜித்வா. அபரஞ்ச ஸத்தி²ந்தி இதரஞ்ச ஸத்தி²ங் ப⁴ஞ்ஜித்வா. பா³ஹஞ்ச பெ⁴த்வாதி பா³ஹட்டி²ஞ்ச அக்³க³பா³ஹட்டா²னேயேவ ப⁴ஞ்ஜித்வா. ஸீஸஞ்ச பெ⁴த்வா த³தி⁴தா²லகங்வாதி மதஸரீரஸ்ஸ ஸீஸங் பி⁴ந்தி³த்வா பி⁴ன்னத்தா ஏவ லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி பக்³க⁴ரந்தங் த³தி⁴தா²லகங் விய, பக்³க⁴ரந்தங் மத்த²லுங்க³ங் கத்வாதி அத்தோ². ஏஸா நிஸின்னா அபி⁴ஸந்த³ஹித்வாதி சி²ன்னபி⁴ன்னாவயவங் மதஸரீரங் தே அவயவே யதா²டா²னேயேவ ட²பனேன ஸந்த³ஹித்வா ஸஹிதங் கத்வா மங்ஸாபணங் பஸாரெந்தீ விய ஏஸா நிஸின்னா.

    Tattha kāḷīti tassā nāmaṃ, kāḷavaṇṇattā vā evaṃ vuttaṃ. Brahatīti mahāsarīrā ārohapariṇāhavatī. Dhaṅkarūpāti kāḷavaṇṇattā eva kākasadisarūpā. Satthiñca bhetvāti matasarīrassa satthiṃ jaṇṇubhedanena bhañjitvā. Aparañca satthinti itarañca satthiṃ bhañjitvā. Bāhañca bhetvāti bāhaṭṭhiñca aggabāhaṭṭhāneyeva bhañjitvā. Sīsañca bhetvā dadhithālakaṃvāti matasarīrassa sīsaṃ bhinditvā bhinnattā eva leḍḍudaṇḍādīhi paggharantaṃ dadhithālakaṃ viya, paggharantaṃ matthaluṅgaṃ katvāti attho. Esā nisinnā abhisandahitvāti chinnabhinnāvayavaṃ matasarīraṃ te avayave yathāṭhāneyeva ṭhapanena sandahitvā sahitaṃ katvā maṃsāpaṇaṃ pasārentī viya esā nisinnā.

    யோ வே அவித்³வா உபதி⁴ங் கரோதீதி யோ இமாய உபட்டா²பிதங் கம்மட்டா²னங் தி³ஸ்வாபி அவித்³வா அகுஸலோ கம்மட்டா²னங் ச²ட்³டெ³த்வா அயோனிஸோமனஸிகாரேன கிலேஸூபதி⁴ங் உப்பாதே³தி, ஸோ மந்தோ³ மந்த³பஞ்ஞோ ஸங்ஸாரஸ்ஸ அனதிவத்தனதோ புனப்புனங் அபராபரங் நிரயாதீ³ஸு து³க்க²ங் உபேதி. தஸ்மா பஜானங் உபதி⁴ங் ந கயிராதி தஸ்மாதி யஸ்மா சேததே³வங், தஸ்மா. பஜானங் உபதி⁴ந்தி ‘‘இத⁴ யங் து³க்க²ங் ஸம்போ⁴தீ’’தி பஜானந்தோ யோனிஸோ மனஸிகரொந்தோ கிலேஸூபதி⁴ங் ந கயிரா ந உப்பாதெ³ய்ய. கஸ்மா? மாஹங் புன பி⁴ன்னஸிரோ ஸயிஸ்ஸந்தி யத²யித³ங் மதஸரீரங் பி⁴ன்னஸரீரங் ஸயதி, ஏவங் கிலேஸூபதீ⁴ஹி ஸங்ஸாரே புனப்புனங் உப்பத்தியா கடஸிவட்³ட⁴கோ ஹுத்வா பி⁴ன்னஸிரோ அஹங் மா ஸயிஸ்ஸந்தி. ஏவங் வத³ந்தோ ஏவ தே²ரோ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.50.8-14) –

    Yo ve avidvā upadhiṃ karotīti yo imāya upaṭṭhāpitaṃ kammaṭṭhānaṃ disvāpi avidvā akusalo kammaṭṭhānaṃ chaḍḍetvā ayonisomanasikārena kilesūpadhiṃ uppādeti, so mando mandapañño saṃsārassa anativattanato punappunaṃ aparāparaṃ nirayādīsu dukkhaṃ upeti. Tasmā pajānaṃ upadhiṃ na kayirāti tasmāti yasmā cetadevaṃ, tasmā. Pajānaṃ upadhinti ‘‘idha yaṃ dukkhaṃ sambhotī’’ti pajānanto yoniso manasikaronto kilesūpadhiṃ na kayirā na uppādeyya. Kasmā? Māhaṃ puna bhinnasiro sayissanti yathayidaṃ matasarīraṃ bhinnasarīraṃ sayati, evaṃ kilesūpadhīhi saṃsāre punappunaṃ uppattiyā kaṭasivaḍḍhako hutvā bhinnasiro ahaṃ mā sayissanti. Evaṃ vadanto eva thero vipassanaṃ ussukkāpetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.50.8-14) –

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , உத³ங்க³ணோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , udaṅgaṇo nāma pabbato;

    தத்த²த்³த³ஸங் பங்ஸுகூலங், து³மக்³க³ம்ஹி விலம்பி³தங்.

    Tatthaddasaṃ paṃsukūlaṃ, dumaggamhi vilambitaṃ.

    ‘‘தீணி கிங்கணிபுப்பா²னி, ஓசினித்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Tīṇi kiṅkaṇipupphāni, ocinitvānahaṃ tadā;

    ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, பங்ஸுகூலமபூஜயிங்.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, paṃsukūlamapūjayiṃ.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பூஜித்வா அரஹத்³த⁴ஜங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pūjitvā arahaddhajaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    மஹாகாளத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mahākāḷattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 6. மஹாகாளத்தே²ரகா³தா² • 6. Mahākāḷattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact