Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[407] 2. மஹாகபிஜாதகவண்ணனா
[407] 2. Mahākapijātakavaṇṇanā
அத்தானங் ஸங்கமங் கத்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஞாதத்த²சரியங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ப⁴த்³த³ஸாலஜாதகே (ஜா॰ 1.12.13 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஞாதகானங் அத்த²ங் சரதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ ஞாதீனங் அத்த²ங் சரியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Attānaṃ saṅkamaṃ katvāti idaṃ satthā jetavane viharanto ñātatthacariyaṃ ārabbha kathesi. Vatthu bhaddasālajātake (jā. 1.12.13 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, sammāsambuddho ñātakānaṃ atthaṃ caratī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato ñātīnaṃ atthaṃ cariyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ கபியோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ ஆரோஹபரிணாஹஸம்பன்னோ தா²மப³லூபேதோ பஞ்சஹத்தி²ப³லபரிமாணோ அஸீதிஸஹஸ்ஸகபிக³ணபரிவுதோ ஹிமவந்தபதே³ஸே வஸதி. தத்த² க³ங்கா³தீரங் நிஸ்ஸாய ஸாகா²விடபஸம்பன்னோ ஸந்த³ச்சா²யோ ப³ஹலபத்தோ பப்³ப³தகூடங் விய ஸமுக்³க³தோ அம்ப³ருக்கோ² அஹோஸி ‘‘நிக்³ரோத⁴ருக்கோ²’’திபி வத³ந்தி. தஸ்ஸ மது⁴ரானி ப²லானி தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ரஸானி மஹந்தானி மஹந்தகும்ப⁴ப்பமாணானி. தஸ்ஸ ஏகிஸ்ஸா ஸாகா²ய ப²லானி த²லே பதந்தி, ஏகிஸ்ஸா ஸாகா²ய க³ங்கா³ஜலே, த்³வின்னங் ஸாகா²னங் ப²லானி மஜ்ஜே² ருக்க²மூலே பதந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ கபிக³ணங் ஆதா³ய தத்த² ப²லானி கா²த³ந்தோ ‘‘ஏகஸ்மிங் காலே இமஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ உத³கே பதிதங் ப²லங் நிஸ்ஸாய அம்ஹாகங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி உத³கமத்த²கே ஸாகா²ய ஏகப²லம்பி அனவஸேஸெத்வா புப்ப²காலே களாயமத்தகாலதோ பட்டா²ய கா²தா³பேதி சேவ பாதாபேதி ச. ஏவங் ஸந்தேபி அஸீதிவானரஸஹஸ்ஸேஹி அதி³ட்ட²ங் கிபில்லிகபுடபடிச்ச²ன்னங் ஏகங் பக்கப²லங் நதி³யங் பதித்வா உத்³த⁴ஞ்ச அதோ⁴ ச ஜாலங் ப³ந்தா⁴பெத்வா உத³ககீளங் கீளந்தஸ்ஸ பா³ராணஸிரஞ்ஞோ உத்³த⁴ங்ஜாலே லக்³கி³. ரஞ்ஞோ தி³வஸங் கீளித்வா ஸாயங் க³மனஸமயே கேவட்டா ஜாலங் உக்கி²பந்தா தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஸுகப²லங் நாமா’’தி அஜானந்தா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங்.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kapiyoniyaṃ nibbattitvā vayappatto ārohapariṇāhasampanno thāmabalūpeto pañcahatthibalaparimāṇo asītisahassakapigaṇaparivuto himavantapadese vasati. Tattha gaṅgātīraṃ nissāya sākhāviṭapasampanno sandacchāyo bahalapatto pabbatakūṭaṃ viya samuggato ambarukkho ahosi ‘‘nigrodharukkho’’tipi vadanti. Tassa madhurāni phalāni dibbagandharasāni mahantāni mahantakumbhappamāṇāni. Tassa ekissā sākhāya phalāni thale patanti, ekissā sākhāya gaṅgājale, dvinnaṃ sākhānaṃ phalāni majjhe rukkhamūle patanti. Bodhisatto kapigaṇaṃ ādāya tattha phalāni khādanto ‘‘ekasmiṃ kāle imassa rukkhassa udake patitaṃ phalaṃ nissāya amhākaṃ bhayaṃ uppajjissatī’’ti udakamatthake sākhāya ekaphalampi anavasesetvā pupphakāle kaḷāyamattakālato paṭṭhāya khādāpeti ceva pātāpeti ca. Evaṃ santepi asītivānarasahassehi adiṭṭhaṃ kipillikapuṭapaṭicchannaṃ ekaṃ pakkaphalaṃ nadiyaṃ patitvā uddhañca adho ca jālaṃ bandhāpetvā udakakīḷaṃ kīḷantassa bārāṇasirañño uddhaṃjāle laggi. Rañño divasaṃ kīḷitvā sāyaṃ gamanasamaye kevaṭṭā jālaṃ ukkhipantā taṃ disvā ‘‘asukaphalaṃ nāmā’’ti ajānantā rañño dassesuṃ.
ராஜா ‘‘கிங்ப²லங் நாமேத’’ந்தி புச்சி². ‘‘ந ஜானாம, தே³வா’’தி. ‘‘கே ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி? ‘‘வனசரகா, தே³வா’’தி. ஸோ வனசரகே பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் ஸந்திகா ‘‘அம்ப³பக்க’’ந்தி ஸுத்வா சு²ரிகாய சி²ந்தி³த்வா பட²மங் வனசரகே கா²தா³பெத்வா பச்சா² அத்தனாபி கா²தி³, இத்தா²கா³ரஸ்ஸாபி அமச்சானம்பி தா³பேஸி. ரஞ்ஞோ அம்ப³பக்கரஸோ ஸகலஸரீரங் ப²ரித்வா அட்டா²ஸி. ஸோ ரஸதண்ஹாய ப³ஜ்ஜி²த்வா தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ டி²தட்டா²னங் வனசரகே புச்சி²த்வா தேஹி ‘‘ஹிமவந்தபதே³ஸே நதீ³தீரே’’தி வுத்தே ப³ஹூ நாவாஸங்கா⁴டே ப³ந்தா⁴பெத்வா வனசரகேஹி தே³ஸிதமக்³கே³ன உத்³த⁴ங்ஸோதங் அக³மாஸி. ‘‘எத்தகானி தி³வஸானீ’’தி பரிச்சே²தோ³ ந கதி²தோ, அனுபுப்³பே³ன பன தங் டா²னங் பத்வா ‘‘ஏஸோ தே³வ, ருக்கோ²’’தி வனசரகா ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி²ங்ஸு. ராஜா நாவங் ட²பெத்வா மஹாஜனபரிவுதோ பத³ஸா தத்த² க³ந்த்வா ருக்க²மூலே ஸயனங் பஞ்ஞபாபெத்வா அம்ப³பக்கானி கா²தி³த்வா நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா நிபஜ்ஜி, ஸப்³ப³தி³ஸாஸு ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா அக்³கி³ங் கரிங்ஸு.
Rājā ‘‘kiṃphalaṃ nāmeta’’nti pucchi. ‘‘Na jānāma, devā’’ti. ‘‘Ke jānissantī’’ti? ‘‘Vanacarakā, devā’’ti. So vanacarake pakkosāpetvā tesaṃ santikā ‘‘ambapakka’’nti sutvā churikāya chinditvā paṭhamaṃ vanacarake khādāpetvā pacchā attanāpi khādi, itthāgārassāpi amaccānampi dāpesi. Rañño ambapakkaraso sakalasarīraṃ pharitvā aṭṭhāsi. So rasataṇhāya bajjhitvā tassa rukkhassa ṭhitaṭṭhānaṃ vanacarake pucchitvā tehi ‘‘himavantapadese nadītīre’’ti vutte bahū nāvāsaṅghāṭe bandhāpetvā vanacarakehi desitamaggena uddhaṃsotaṃ agamāsi. ‘‘Ettakāni divasānī’’ti paricchedo na kathito, anupubbena pana taṃ ṭhānaṃ patvā ‘‘eso deva, rukkho’’ti vanacarakā rañño ācikkhiṃsu. Rājā nāvaṃ ṭhapetvā mahājanaparivuto padasā tattha gantvā rukkhamūle sayanaṃ paññapāpetvā ambapakkāni khāditvā nānaggarasabhojanaṃ bhuñjitvā nipajji, sabbadisāsu ārakkhaṃ ṭhapetvā aggiṃ kariṃsu.
மஹாஸத்தோ மனுஸ்ஸேஸு நித்³த³ங் ஓக்கந்தேஸு அட்³ட⁴ரத்தஸமயே பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி. அஸீதிஸஹஸ்ஸவானரா ஸாகா²ய ஸாக²ங் சரந்தா அம்பா³னி கா²த³ந்தி. ராஜா பபு³ஜ்ஜி²த்வா கபிக³ணங் தி³ஸ்வா மனுஸ்ஸே உட்டா²பெத்வா த⁴னுக்³க³ஹே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘யதா² ஏதே ப²லகா²த³கா வானரா ந பலாயந்தி, ததா² தே பரிக்கி²பித்வா விஜ்ஜ²த², ஸ்வே அம்பா³னி சேவ வானரமங்ஸஞ்ச கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. த⁴னுக்³க³ஹா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ருக்க²ங் பரிவாரெத்வா ஸரே ஸன்னய்ஹித்வா அட்ட²ங்ஸு. தே தி³ஸ்வா வானரா மரணப⁴யபீ⁴தா பலாயிதுங் அஸக்கொந்தா மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தே³வ, ‘பலாயனமக்கடே விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமா’தி ருக்க²ங் பரிவாரெத்வா த⁴னுக்³க³ஹா டி²தா, கிங் கரோமா’’தி புச்சி²த்வா கம்பமானா அட்ட²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மா பா⁴யித்த², அஹங் வோ ஜீவிதங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி வானரக³ணங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா உஜுகங் உக்³க³தஸாக²ங் ஆருய்ஹ க³ங்கா³பி⁴முக²ங் க³தஸாக²ங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா பரியந்ததோ பக்க²ந்தி³த்வா த⁴னுஸதமத்தங் டா²னங் அதிக்கம்ம க³ங்கா³தீரே ஏகஸ்மிங் கு³ம்ப³மத்த²கே பதித்வா ததோ ஓருய்ஹ ‘‘மமாக³தட்டா²னங் எத்தகங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆகாஸங் பரிச்சி²ந்தி³த்வா ஏகங் வெத்தலதங் மூலே சி²ந்தி³த்வா ஸோதெ⁴த்வா ‘‘எத்தகங் டா²னங் ருக்கே² ப³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, எத்தகங் ஆகாஸட்ட²ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி இமானி த்³வே டா²னானி வவத்த²பெத்வா அத்தனோ கடியங் ப³ந்த⁴னட்டா²னங் ந ஸல்லக்கே²ஸி.
Mahāsatto manussesu niddaṃ okkantesu aḍḍharattasamaye parisāya saddhiṃ agamāsi. Asītisahassavānarā sākhāya sākhaṃ carantā ambāni khādanti. Rājā pabujjhitvā kapigaṇaṃ disvā manusse uṭṭhāpetvā dhanuggahe pakkosāpetvā ‘‘yathā ete phalakhādakā vānarā na palāyanti, tathā te parikkhipitvā vijjhatha, sve ambāni ceva vānaramaṃsañca khādissāmī’’ti āha. Dhanuggahā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā rukkhaṃ parivāretvā sare sannayhitvā aṭṭhaṃsu. Te disvā vānarā maraṇabhayabhītā palāyituṃ asakkontā mahāsattaṃ upasaṅkamitvā ‘‘deva, ‘palāyanamakkaṭe vijjhissāmā’ti rukkhaṃ parivāretvā dhanuggahā ṭhitā, kiṃ karomā’’ti pucchitvā kampamānā aṭṭhaṃsu. Bodhisatto ‘‘mā bhāyittha, ahaṃ vo jīvitaṃ dassāmī’’ti vānaragaṇaṃ samassāsetvā ujukaṃ uggatasākhaṃ āruyha gaṅgābhimukhaṃ gatasākhaṃ gantvā tassā pariyantato pakkhanditvā dhanusatamattaṃ ṭhānaṃ atikkamma gaṅgātīre ekasmiṃ gumbamatthake patitvā tato oruyha ‘‘mamāgataṭṭhānaṃ ettakaṃ bhavissatī’’ti ākāsaṃ paricchinditvā ekaṃ vettalataṃ mūle chinditvā sodhetvā ‘‘ettakaṃ ṭhānaṃ rukkhe bajjhissati, ettakaṃ ākāsaṭṭhaṃ bhavissatī’’ti imāni dve ṭhānāni vavatthapetvā attano kaṭiyaṃ bandhanaṭṭhānaṃ na sallakkhesi.
ஸோ தங் லதங் ஆதா³ய ஏகங் கோடிங் க³ங்கா³தீரே பதிட்டி²தருக்கே² ப³ந்தி⁴த்வா ஏகங் அத்தனோ கடியங் ப³ந்தி⁴த்வா வாதச்சி²ன்னவலாஹகோ விய வேகே³ன த⁴னுஸதமத்தங் டா²னங் லங்கி⁴த்வா கடியங் ப³ந்த⁴னட்டா²னஸ்ஸ அஸல்லக்கி²தத்தா ருக்க²ங் பாபுணிதுங் அஸக்கொந்தோ உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி அம்ப³ஸாக²ங் த³ள்ஹங் க³ண்ஹித்வா வானரக³ணஸ்ஸ ஸஞ்ஞமதா³ஸி ‘‘ஸீக⁴ங் மம பிட்டி²ங் மத்³த³மானா வெத்தலதாய ஸொத்தி²க³மனங் க³ச்ச²தா²’’தி. அஸீதிஸஹஸ்ஸவானரா மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா க²மாபெத்வா ததா² அக³மங்ஸு. ததா³ தே³வத³த்தோபி மக்கடோ ஹுத்வா தேஸங் அப்³ப⁴ந்தரே ஹோதி. ஸோ ‘‘அயங் மே பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டி²ங் பஸ்ஸிதுங் காலோ’’தி உச்சங் ஸாக²ங் ஆருய்ஹ வேக³ங் ஜனெத்வா தஸ்ஸ பிட்டி²யங் பதி. மஹாஸத்தஸ்ஸ ஹத³யங் பி⁴ஜ்ஜி, ப³லவவேத³னா உப்பஜ்ஜி. ஸோபி தங் வேத³னாப்பத்தங் கத்வா பக்காமி. மஹாஸத்தோ ஏககோவ அஹோஸி. ராஜா அனித்³தா³யந்தோ வானரேஹி ச மஹாஸத்தேன ச கதகிரியங் ஸப்³ப³ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் திரச்சா²னோ ஹுத்வா அத்தனோ ஜீவிதங் அக³ணெத்வா பரிஸாய ஸொத்தி²பா⁴வமேவ அகாஸீ’’தி சிந்தெந்தோ நிபஜ்ஜி.
So taṃ lataṃ ādāya ekaṃ koṭiṃ gaṅgātīre patiṭṭhitarukkhe bandhitvā ekaṃ attano kaṭiyaṃ bandhitvā vātacchinnavalāhako viya vegena dhanusatamattaṃ ṭhānaṃ laṅghitvā kaṭiyaṃ bandhanaṭṭhānassa asallakkhitattā rukkhaṃ pāpuṇituṃ asakkonto ubhohi hatthehi ambasākhaṃ daḷhaṃ gaṇhitvā vānaragaṇassa saññamadāsi ‘‘sīghaṃ mama piṭṭhiṃ maddamānā vettalatāya sotthigamanaṃ gacchathā’’ti. Asītisahassavānarā mahāsattaṃ vanditvā khamāpetvā tathā agamaṃsu. Tadā devadattopi makkaṭo hutvā tesaṃ abbhantare hoti. So ‘‘ayaṃ me paccāmittassa piṭṭhiṃ passituṃ kālo’’ti uccaṃ sākhaṃ āruyha vegaṃ janetvā tassa piṭṭhiyaṃ pati. Mahāsattassa hadayaṃ bhijji, balavavedanā uppajji. Sopi taṃ vedanāppattaṃ katvā pakkāmi. Mahāsatto ekakova ahosi. Rājā aniddāyanto vānarehi ca mahāsattena ca katakiriyaṃ sabbaṃ disvā ‘‘ayaṃ tiracchāno hutvā attano jīvitaṃ agaṇetvā parisāya sotthibhāvameva akāsī’’ti cintento nipajji.
ஸோ பபா⁴தாய ரத்தியா மஹாஸத்தஸ்ஸ துஸ்ஸித்வா ‘‘ந யுத்தங் இமங் கபிராஜானங் நாஸேதுங், உபாயேன நங் ஓதாரெத்வா படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி அந்தோக³ங்கா³ய நாவாஸங்கா⁴டங் ட²பெத்வா தத்த² அட்டகங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ஸணிகங் மஹாஸத்தங் ஓதாராபெத்வா பிட்டி²யங் காஸாவவத்த²ங் பத்த²ராபெத்வா க³ங்கோ³த³கேன ந்ஹாபெத்வா பா²ணிதோத³கங் பாயெத்வா பரிஸுத்³த⁴ஸரீரங் ஸஹஸ்ஸபாகதேலேன அப்³ப⁴ஞ்ஜாபெத்வா ஸயனபிட்டே² ஏளகசம்மங் ஸந்த²ராபெத்வா ஸணிகங் தத்த² நிபஜ்ஜாபெத்வா அத்தனா நீசே ஆஸனே நிஸீதி³த்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
So pabhātāya rattiyā mahāsattassa tussitvā ‘‘na yuttaṃ imaṃ kapirājānaṃ nāsetuṃ, upāyena naṃ otāretvā paṭijaggissāmī’’ti antogaṅgāya nāvāsaṅghāṭaṃ ṭhapetvā tattha aṭṭakaṃ bandhāpetvā saṇikaṃ mahāsattaṃ otārāpetvā piṭṭhiyaṃ kāsāvavatthaṃ pattharāpetvā gaṅgodakena nhāpetvā phāṇitodakaṃ pāyetvā parisuddhasarīraṃ sahassapākatelena abbhañjāpetvā sayanapiṭṭhe eḷakacammaṃ santharāpetvā saṇikaṃ tattha nipajjāpetvā attanā nīce āsane nisīditvā paṭhamaṃ gāthamāha –
83.
83.
‘‘அத்தானங் ஸங்கமங் கத்வா, யோ ஸொத்தி²ங் ஸமதாரயி;
‘‘Attānaṃ saṅkamaṃ katvā, yo sotthiṃ samatārayi;
கிங் த்வங் தேஸங் கிமே துய்ஹங், ஹொந்தி ஏதே மஹாகபீ’’தி.
Kiṃ tvaṃ tesaṃ kime tuyhaṃ, honti ete mahākapī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – அம்போ⁴ மஹாகபி, யோ த்வங் அத்தானங் ஸங்கமங் கத்வா துலங் ஆரோபெத்வா ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா இமே வானரே ஸொத்தி²ங் ஸமதாரயி, கே²மேன ஸந்தாரேஸி; கிங் த்வங் தேஸங் ஹோஸி, கிமே துய்ஹங் வா கிங்ஸு ஏதே ஹொந்தீதி?
Tassattho – ambho mahākapi, yo tvaṃ attānaṃ saṅkamaṃ katvā tulaṃ āropetvā jīvitaṃ pariccajitvā ime vānare sotthiṃ samatārayi, khemena santāresi; kiṃ tvaṃ tesaṃ hosi, kime tuyhaṃ vā kiṃsu ete hontīti?
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ராஜானங் ஓவத³ந்தோ ஸேஸகா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā bodhisatto rājānaṃ ovadanto sesagāthā abhāsi –
84.
84.
‘‘ராஜாஹங் இஸ்ஸரோ தேஸங், யூத²ஸ்ஸ பரிஹாரகோ;
‘‘Rājāhaṃ issaro tesaṃ, yūthassa parihārako;
தேஸங் ஸோகபரேதானங், பீ⁴தானங் தே அரிந்த³ம.
Tesaṃ sokaparetānaṃ, bhītānaṃ te arindama.
85.
85.
‘‘உல்லங்க⁴யித்வா அத்தானங், விஸ்ஸட்ட²த⁴னுனோ ஸதங்;
‘‘Ullaṅghayitvā attānaṃ, vissaṭṭhadhanuno sataṃ;
ததோ அபரபாதே³ஸு, த³ள்ஹங் ப³ந்த⁴ங் லதாகு³ணங்.
Tato aparapādesu, daḷhaṃ bandhaṃ latāguṇaṃ.
86.
86.
‘‘சி²ன்னப்³ப⁴மிவ வாதேன, நுண்ணோ ருக்க²ங் உபாக³மிங்;
‘‘Chinnabbhamiva vātena, nuṇṇo rukkhaṃ upāgamiṃ;
ஸோஹங் அப்பப⁴வங் தத்த², ஸாக²ங் ஹத்தே²ஹி அக்³க³ஹிங்.
Sohaṃ appabhavaṃ tattha, sākhaṃ hatthehi aggahiṃ.
87.
87.
‘‘தங் மங் வியாயதங் ஸந்தங், ஸாகா²ய ச லதாய ச;
‘‘Taṃ maṃ viyāyataṃ santaṃ, sākhāya ca latāya ca;
ஸமனுக்கமந்தா பாதே³ஹி, ஸொத்தி²ங் ஸாகா²மிகா³ க³தா.
Samanukkamantā pādehi, sotthiṃ sākhāmigā gatā.
88.
88.
‘‘தங் மங் ந தபதே ப³ந்தோ⁴, மதோ மே ந தபெஸ்ஸதி;
‘‘Taṃ maṃ na tapate bandho, mato me na tapessati;
ஸுக²மாஹரிதங் தேஸங், யேஸங் ரஜ்ஜமகாரயிங்.
Sukhamāharitaṃ tesaṃ, yesaṃ rajjamakārayiṃ.
89.
89.
‘‘ஏஸா தே உபமா ராஜ, தங் ஸுணோஹி அரிந்த³ம;
‘‘Esā te upamā rāja, taṃ suṇohi arindama;
ரஞ்ஞா ரட்ட²ஸ்ஸ யொக்³க³ஸ்ஸ, ப³லஸ்ஸ நிக³மஸ்ஸ ச;
Raññā raṭṭhassa yoggassa, balassa nigamassa ca;
ஸப்³பே³ஸங் ஸுக²மெட்ட²ப்³ப³ங், க²த்தியேன பஜானதா’’தி.
Sabbesaṃ sukhameṭṭhabbaṃ, khattiyena pajānatā’’ti.
தத்த² தேஸந்தி தேஸங் அஸீதிஸஹஸ்ஸானங் வானரானங். பீ⁴தானங் தேதி தவ விஜ்ஜ²னத்தா²ய ஆணாபெத்வா டி²தஸ்ஸ பீ⁴தானங். அரிந்த³மாதி ராஜானங் ஆலபதி. ராஜா ஹி சோராதீ³னங் அரீனங் த³மனதோ ‘‘அரிந்த³மோ’’தி வுச்சதி. விஸ்ஸட்ட²த⁴னுனோ ஸதந்தி அனாரோபிதத⁴னுஸதப்பமாணங் டா²னங் அத்தானங் ஆகாஸே உல்லங்க⁴யித்வா விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ததோ இமம்ஹா ருக்கா² லங்க⁴யித்வா க³தட்டா²னதோ. அபரபாதே³ஸூதி பச்சா²பாதே³ஸு. இத³ங் கடிபா⁴க³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். போ³தி⁴ஸத்தோ ஹி கடிபா⁴கே³ தங் லதாகு³ணங் த³ள்ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா பச்சி²மபாதே³ஹி பூ⁴மியங் அக்கமித்வா விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா வாதவேகே³ன ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. நுண்ணோ ருக்க²ங் உபாக³மிந்தி வாதச்சி²ன்னங் அப்³ப⁴மிவ அத்தனோ வேக³ஜனிதேன வாதேன நுண்ணோ. யதா² வாதச்சி²ன்னப்³ப⁴ங் வாதேன, ஏவங் அத்தனோ வேகே³ன நுண்ணோ ஹுத்வா இமங் அம்ப³ருக்க²ங் உபாக³மிங் . அப்பப⁴வந்தி ஸோ அஹங் தத்த² ஆகாஸப்பதே³ஸே ருக்க²ங் பாபுணிதுங் அப்பஹொந்தோ தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஸாக²ங் ஹத்தே²ஹி அக்³க³ஹேஸிந்தி அத்தோ².
Tattha tesanti tesaṃ asītisahassānaṃ vānarānaṃ. Bhītānaṃ teti tava vijjhanatthāya āṇāpetvā ṭhitassa bhītānaṃ. Arindamāti rājānaṃ ālapati. Rājā hi corādīnaṃ arīnaṃ damanato ‘‘arindamo’’ti vuccati. Vissaṭṭhadhanuno satanti anāropitadhanusatappamāṇaṃ ṭhānaṃ attānaṃ ākāse ullaṅghayitvā vissajjetvā tato imamhā rukkhā laṅghayitvā gataṭṭhānato. Aparapādesūti pacchāpādesu. Idaṃ kaṭibhāgaṃ sandhāya vuttaṃ. Bodhisatto hi kaṭibhāge taṃ latāguṇaṃ daḷhaṃ bandhitvā pacchimapādehi bhūmiyaṃ akkamitvā vissajjetvā vātavegena ākāsaṃ pakkhandi. Nuṇṇorukkhaṃ upāgaminti vātacchinnaṃ abbhamiva attano vegajanitena vātena nuṇṇo. Yathā vātacchinnabbhaṃ vātena, evaṃ attano vegena nuṇṇo hutvā imaṃ ambarukkhaṃ upāgamiṃ . Appabhavanti so ahaṃ tattha ākāsappadese rukkhaṃ pāpuṇituṃ appahonto tassa rukkhassa sākhaṃ hatthehi aggahesinti attho.
வியாயதந்தி ருக்க²ஸாகா²ய ச வெத்தலதாய ச வீணாய ப⁴மரதந்தி விய விததங் ஆகட்³டி⁴தஸரீரங். ஸமனுக்கமந்தாதி மயா அனுஞ்ஞாதா மங் வந்தி³த்வா பாதே³ஹி அனுக்கமந்தா நிரந்தரமேவ அக்கமந்தா ஸொத்தி²ங் க³தா. தங் மங் ந தபதே ப³ந்தோ⁴தி தங் மங் நாபி ஸோ வல்லியா ப³ந்தோ⁴ தபதி, நாபி இதா³னி மரணங் தபெஸ்ஸதி. கிங்காரணா? ஸுக²மாஹரிதங் தேஸந்தி யஸ்மா யேஸங் அஹங் ரஜ்ஜமகாரயிங், தேஸங் மயா ஸுக²மாஹரிதங். ஏதே ஹி ‘‘மஹாராஜ, அயங் நோ உப்பன்னங் து³க்க²ங் ஹரித்வா ஸுக²ங் ஆஹரிஸ்ஸதீ’’தி மங் ராஜானங் அகங்ஸு. அஹம்பி ‘‘தும்ஹாகங் உப்பன்னங் து³க்க²ங் ஹரிஸ்ஸாமி’’ச்சேவ ஏதேஸங் ராஜா ஜாதோ. தங் அஜ்ஜ மயா ஏதேஸங் மரணது³க்க²ங் ஹரித்வா ஜீவிதஸுக²ங் ஆஹடங், தேன மங் நாபி ப³ந்தோ⁴ தபதி, ந மரணவதோ⁴ தபெஸ்ஸதி.
Viyāyatanti rukkhasākhāya ca vettalatāya ca vīṇāya bhamaratanti viya vitataṃ ākaḍḍhitasarīraṃ. Samanukkamantāti mayā anuññātā maṃ vanditvā pādehi anukkamantā nirantarameva akkamantā sotthiṃ gatā. Taṃ maṃ na tapate bandhoti taṃ maṃ nāpi so valliyā bandho tapati, nāpi idāni maraṇaṃ tapessati. Kiṃkāraṇā? Sukhamāharitaṃ tesanti yasmā yesaṃ ahaṃ rajjamakārayiṃ, tesaṃ mayā sukhamāharitaṃ. Ete hi ‘‘mahārāja, ayaṃ no uppannaṃ dukkhaṃ haritvā sukhaṃ āharissatī’’ti maṃ rājānaṃ akaṃsu. Ahampi ‘‘tumhākaṃ uppannaṃ dukkhaṃ harissāmi’’cceva etesaṃ rājā jāto. Taṃ ajja mayā etesaṃ maraṇadukkhaṃ haritvā jīvitasukhaṃ āhaṭaṃ, tena maṃ nāpi bandho tapati, na maraṇavadho tapessati.
ஏஸா தே உபமாதி ஏஸா தே மஹாராஜ, மயா கதகிரியாய உபமா. தங் ஸுணோஹீதி தஸ்மா இமாய உபமாய ஸங்ஸந்தெ³த்வா அத்தனோ தி³ய்யமானங் ஓவாத³ங் ஸுணாஹி. ரஞ்ஞா ரட்ட²ஸ்ஸாதி மஹாராஜ, ரஞ்ஞா நாம உச்சு²யந்தே உச்சு²ங் விய ரட்ட²ங் அபீளெத்வா சதுப்³பி³த⁴ங் அக³திக³மனங் பஹாய சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி ஸங்க³ண்ஹந்தேன த³ஸஸு ராஜத⁴ம்மேஸு பதிட்டா²ய மயா விய அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா ‘‘கிந்திமே ரட்ட²வாஸினோ விக³தப⁴யா கி³ம்ஹகாலே விவடத்³வாரே ஞாதீஹி ச பரிவாரகேஹி ச பரிவாரிதா உரே புத்தே நச்செந்தா ஸீதேன வாதேன பீ³ஜியமானா யதா²ருசி அத்தனோ அத்தனோ ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தா காயிகசேதஸிகஸுக²ஸமங்கி³னோ ப⁴வெய்யு’’ந்தி ஸகலரட்ட²ஸ்ஸ ச ரத²ஸகடாதி³யுத்தவாஹனஸ்ஸ யொக்³க³ஸ்ஸ ச பத்திஸங்கா²தஸ்ஸ ப³லஸ்ஸ ச நிக³மஜனபத³ஸங்கா²தஸ்ஸ நிக³மஸ்ஸ ச ஸப்³பே³ஸங் ஸுக²மேவ ஏஸிதப்³ப³ங் க³வேஸிதப்³ப³ந்தி அத்தோ². க²த்தியேன பஜானதாதி கெ²த்தானங் அதி⁴பதிபா⁴வேன ‘‘க²த்தியோ’’தி லத்³த⁴னாமேன பன ஏதேன அவஸேஸஸத்தே அதிக்கம்ம பஜானதா ஞாணஸம்பன்னேன ப⁴விதப்³ப³ந்தி.
Esā te upamāti esā te mahārāja, mayā katakiriyāya upamā. Taṃ suṇohīti tasmā imāya upamāya saṃsandetvā attano diyyamānaṃ ovādaṃ suṇāhi. Raññā raṭṭhassāti mahārāja, raññā nāma ucchuyante ucchuṃ viya raṭṭhaṃ apīḷetvā catubbidhaṃ agatigamanaṃ pahāya catūhi saṅgahavatthūhi saṅgaṇhantena dasasu rājadhammesu patiṭṭhāya mayā viya attano jīvitaṃ pariccajitvā ‘‘kintime raṭṭhavāsino vigatabhayā gimhakāle vivaṭadvāre ñātīhi ca parivārakehi ca parivāritā ure putte naccentā sītena vātena bījiyamānā yathāruci attano attano santakaṃ paribhuñjantā kāyikacetasikasukhasamaṅgino bhaveyyu’’nti sakalaraṭṭhassa ca rathasakaṭādiyuttavāhanassa yoggassa ca pattisaṅkhātassa balassa ca nigamajanapadasaṅkhātassa nigamassa ca sabbesaṃ sukhameva esitabbaṃ gavesitabbanti attho. Khattiyena pajānatāti khettānaṃ adhipatibhāvena ‘‘khattiyo’’ti laddhanāmena pana etena avasesasatte atikkamma pajānatā ñāṇasampannena bhavitabbanti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ ராஜானங் ஓவத³ந்தோ அனுஸாஸந்தோவ காலமகாஸி. ராஜா அமச்சே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமஸ்ஸ கபிராஜஸ்ஸ ராஜூனங் விய ஸரீரகிச்சங் கரோதா²’’தி வத்வா இத்தா²கா³ரம்பி ஆணாபேஸி ‘‘தும்ஹே ரத்தவத்த²னிவத்தா² விகிண்ணகேஸா த³ண்ட³தீ³பிகஹத்தா² கபிராஜானங் பரிவாரெத்வா ஆளாஹனங் க³ச்ச²தா²’’தி. அமச்சா தா³ரூனங் ஸகடஸதமத்தேன சிதகங் கரித்வா ராஜூனங் கரணனியாமேனேவ மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் கத்வா ஸீஸகபாலங் க³ஹெத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆளாஹனே சேதியங் காரெத்வா தீ³பே ஜாலாபெத்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெத்வா ஸீஸகபாலங் ஸுவண்ணக²சிதங் காரெத்வா குந்தக்³கே³ ட²பெத்வா புரதோ கத்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெந்தோ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா அந்தோராஜத்³வாரே ட²பெத்வா ஸகலனக³ரங் ஸஜ்ஜாபெத்வா ஸத்தாஹங் தா⁴துபூஜங் காரேஸி. அத² நங் தா⁴துங் க³ஹெத்வா சேதியங் காரெத்வா யாவஜீவங் க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ பதிட்டா²ய தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கரொந்தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி.
Evaṃ mahāsatto rājānaṃ ovadanto anusāsantova kālamakāsi. Rājā amacce pakkosāpetvā ‘‘imassa kapirājassa rājūnaṃ viya sarīrakiccaṃ karothā’’ti vatvā itthāgārampi āṇāpesi ‘‘tumhe rattavatthanivatthā vikiṇṇakesā daṇḍadīpikahatthā kapirājānaṃ parivāretvā āḷāhanaṃ gacchathā’’ti. Amaccā dārūnaṃ sakaṭasatamattena citakaṃ karitvā rājūnaṃ karaṇaniyāmeneva mahāsattassa sarīrakiccaṃ katvā sīsakapālaṃ gahetvā rañño santikaṃ agamaṃsu. Rājā mahāsattassa āḷāhane cetiyaṃ kāretvā dīpe jālāpetvā gandhamālādīhi pūjetvā sīsakapālaṃ suvaṇṇakhacitaṃ kāretvā kuntagge ṭhapetvā purato katvā gandhamālādīhi pūjento bārāṇasiṃ gantvā antorājadvāre ṭhapetvā sakalanagaraṃ sajjāpetvā sattāhaṃ dhātupūjaṃ kāresi. Atha naṃ dhātuṃ gahetvā cetiyaṃ kāretvā yāvajīvaṃ gandhamālādīhi pūjetvā bodhisattassa ovāde patiṭṭhāya dānādīni puññāni karonto dhammena rajjaṃ kāretvā saggaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, து³ட்ட²கபி தே³வத³த்தோ, பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, கபிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, duṭṭhakapi devadatto, parisā buddhaparisā, kapirājā pana ahameva ahosi’’nti.
மஹாகபிஜாதகவண்ணனா து³தியா.
Mahākapijātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 407. மஹாகபிஜாதகங் • 407. Mahākapijātakaṃ