Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. மஹாகப்பினத்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Mahākappinattheraapadānaṃ

    66.

    66.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    உதி³தோ அஜடாகாஸே 1, ரவீவ ஸரத³ம்ப³ரே.

    Udito ajaṭākāse 2, ravīva saradambare.

    67.

    67.

    ‘‘வசனாபா⁴ய போ³தே⁴தி, வேனெய்யபது³மானி ஸோ;

    ‘‘Vacanābhāya bodheti, veneyyapadumāni so;

    கிலேஸபங்கங் ஸோஸேதி, மதிரங்ஸீஹி நாயகோ.

    Kilesapaṅkaṃ soseti, matiraṃsīhi nāyako.

    68.

    68.

    ‘‘தித்தி²யானங் யஸே 3 ஹந்தி, க²ஜ்ஜோதாபா⁴ யதா² ரவி;

    ‘‘Titthiyānaṃ yase 4 hanti, khajjotābhā yathā ravi;

    ஸச்சத்தா²ப⁴ங் பகாஸேதி, ரதனங்வ தி³வாகரோ.

    Saccatthābhaṃ pakāseti, ratanaṃva divākaro.

    69.

    69.

    ‘‘கு³ணானங் ஆயதிபூ⁴தோ, ரதனானங்வ ஸாக³ரோ;

    ‘‘Guṇānaṃ āyatibhūto, ratanānaṃva sāgaro;

    பஜ்ஜுன்னோரிவ பூ⁴தானி, த⁴ம்மமேகே⁴ன வஸ்ஸதி.

    Pajjunnoriva bhūtāni, dhammameghena vassati.

    70.

    70.

    ‘‘அக்க²த³ஸ்ஸோ ததா³ ஆஸிங், நக³ரே ஹங்ஸஸவ்ஹயே;

    ‘‘Akkhadasso tadā āsiṃ, nagare haṃsasavhaye;

    உபேச்ச த⁴ம்மமஸ்ஸோஸிங், ஜலஜுத்தமனாமினோ.

    Upecca dhammamassosiṃ, jalajuttamanāmino.

    71.

    71.

    ‘‘ஓவாத³கஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னங், ஸாவகஸ்ஸ கதாவினோ;

    ‘‘Ovādakassa bhikkhūnaṃ, sāvakassa katāvino;

    கு³ணங் பகாஸயந்தஸ்ஸ, தப்பயந்தஸ்ஸ 5 மே மனங்.

    Guṇaṃ pakāsayantassa, tappayantassa 6 me manaṃ.

    72.

    72.

    ‘‘ஸுத்வா பதீதோ ஸுமனோ, நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    ‘‘Sutvā patīto sumano, nimantetvā tathāgataṃ;

    ஸஸிஸ்ஸங் போ⁴ஜயித்வான, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Sasissaṃ bhojayitvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    73.

    73.

    ‘‘ததா³ ஹங்ஸஸமபா⁴கோ³, ஹங்ஸது³ந்து³பி⁴னிஸ்ஸனோ 7;

    ‘‘Tadā haṃsasamabhāgo, haṃsadundubhinissano 8;

    பஸ்ஸதே²தங் மஹாமத்தங், வினிச்ச²யவிஸாரத³ங்.

    Passathetaṃ mahāmattaṃ, vinicchayavisāradaṃ.

    74.

    74.

    ‘‘பதிதங் பாத³மூலே மே, ஸமுக்³க³ததனூருஹங்;

    ‘‘Patitaṃ pādamūle me, samuggatatanūruhaṃ;

    ஜீமூதவண்ணங் பீணங்ஸங், பஸன்னநயனானநங்.

    Jīmūtavaṇṇaṃ pīṇaṃsaṃ, pasannanayanānanaṃ.

    75.

    75.

    ‘‘பரிவாரேன மஹதா, ராஜயுத்தங் மஹாயஸங்;

    ‘‘Parivārena mahatā, rājayuttaṃ mahāyasaṃ;

    ஏஸோ கதாவினோ டா²னங், பத்தே²தி முதி³தாஸயோ.

    Eso katāvino ṭhānaṃ, pattheti muditāsayo.

    76.

    76.

    ‘‘‘இமினா பணிபாதேன, சாகே³ன பணிதீ⁴ஹி ச 9;

    ‘‘‘Iminā paṇipātena, cāgena paṇidhīhi ca 10;

    கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி, நுபபஜ்ஜதி து³க்³க³திங்.

    Kappasatasahassāni, nupapajjati duggatiṃ.

    77.

    77.

    ‘‘‘தே³வேஸு தே³வஸோப⁴க்³க³ங், மனுஸ்ஸேஸு மஹந்ததங்;

    ‘‘‘Devesu devasobhaggaṃ, manussesu mahantataṃ;

    அனுபொ⁴த்வான ஸேஸேன 11, நிப்³பா³னங் பாபுணிஸ்ஸதி.

    Anubhotvāna sesena 12, nibbānaṃ pāpuṇissati.

    78.

    78.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    79.

    79.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    கப்பினோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Kappino nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    80.

    80.

    ‘‘ததோஹங் ஸுகதங் காரங், கத்வான ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Tatohaṃ sukataṃ kāraṃ, katvāna jinasāsane;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், துஸிதங் அக³மாஸஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tusitaṃ agamāsahaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘தே³வமானுஸரஜ்ஜானி, ஸதஸோ அனுஸாஸிய;

    ‘‘Devamānusarajjāni, sataso anusāsiya;

    பா³ராணஸியமாஸன்னே, ஜாதோ கேனியஜாதியங்.

    Bārāṇasiyamāsanne, jāto keniyajātiyaṃ.

    82.

    82.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸபரிவாரேன 13, ஸபஜாபதிகோ அஹங்;

    ‘‘Sahassaparivārena 14, sapajāpatiko ahaṃ;

    பஞ்ச பச்சேகபு³த்³தா⁴னங், ஸதானி ஸமுபட்ட²ஹிங்.

    Pañca paccekabuddhānaṃ, satāni samupaṭṭhahiṃ.

    83.

    83.

    ‘‘தேமாஸங் போ⁴ஜயித்வான, பச்சா²த³ம்ஹ திசீவரங்;

    ‘‘Temāsaṃ bhojayitvāna, pacchādamha ticīvaraṃ;

    ததோ சுதா மயங் ஸப்³பே³, அஹும்ஹ தித³ஸூபகா³.

    Tato cutā mayaṃ sabbe, ahumha tidasūpagā.

    84.

    84.

    ‘‘புனோ ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸத்தங், அக³மிம்ஹ ததோ சுதா;

    ‘‘Puno sabbe manussattaṃ, agamimha tato cutā;

    குக்குடம்ஹி புரே ஜாதா, ஹிமவந்தஸ்ஸ பஸ்ஸதோ.

    Kukkuṭamhi pure jātā, himavantassa passato.

    85.

    85.

    ‘‘கப்பினோ நாமஹங் ஆஸிங், ராஜபுத்தோ மஹாயஸோ;

    ‘‘Kappino nāmahaṃ āsiṃ, rājaputto mahāyaso;

    ஸேஸாமச்சகுலே ஜாதா, மமேவ பரிவாரயுங்.

    Sesāmaccakule jātā, mameva parivārayuṃ.

    86.

    86.

    ‘‘மஹாரஜ்ஜஸுக²ங் பத்தோ, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴மா;

    ‘‘Mahārajjasukhaṃ patto, sabbakāmasamiddhimā;

    வாணிஜேஹி ஸமக்கா²தங், பு³த்³து⁴ப்பாத³மஹங் ஸுணிங்.

    Vāṇijehi samakkhātaṃ, buddhuppādamahaṃ suṇiṃ.

    87.

    87.

    ‘‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, அஸமோ ஏகபுக்³க³லோ;

    ‘‘‘Buddho loke samuppanno, asamo ekapuggalo;

    ஸோ பகாஸேதி ஸத்³த⁴ம்மங், அமதங் ஸுக²முத்தமங்.

    So pakāseti saddhammaṃ, amataṃ sukhamuttamaṃ.

    88.

    88.

    ‘‘‘ஸுயுத்தா தஸ்ஸ ஸிஸ்ஸா ச, ஸுமுத்தா ச அனாஸவா’;

    ‘‘‘Suyuttā tassa sissā ca, sumuttā ca anāsavā’;

    ‘‘ஸுத்வா நேஸங் ஸுவசனங், ஸக்கரித்வான வாணிஜே.

    ‘‘Sutvā nesaṃ suvacanaṃ, sakkaritvāna vāṇije.

    89.

    89.

    ‘‘பஹாய ரஜ்ஜங் ஸாமச்சோ, நிக்க²மிங் பு³த்³த⁴மாமகோ;

    ‘‘Pahāya rajjaṃ sāmacco, nikkhamiṃ buddhamāmako;

    நதி³ங் தி³ஸ்வா மஹாசந்த³ங், பூரிதங் ஸமதித்திகங்.

    Nadiṃ disvā mahācandaṃ, pūritaṃ samatittikaṃ.

    90.

    90.

    ‘‘அப்பதிட்ட²ங் அனாலம்ப³ங், து³த்தரங் ஸீக⁴வாஹினிங்;

    ‘‘Appatiṭṭhaṃ anālambaṃ, duttaraṃ sīghavāhiniṃ;

    கு³ணங் ஸரித்வா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸொத்தி²னா ஸமதிக்கமிங்.

    Guṇaṃ saritvā buddhassa, sotthinā samatikkamiṃ.

    91.

    91.

    ‘‘‘ப⁴வஸோதங் ஸசே பு³த்³தோ⁴, திண்ணோ லோகந்தகூ³ விதூ³ 15;

    ‘‘‘Bhavasotaṃ sace buddho, tiṇṇo lokantagū vidū 16;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, க³மனங் மே ஸமிஜ்ஜ²து.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu.

    92.

    92.

    ‘‘‘யதி³ ஸந்திக³மோ மக்³கோ³, மொக்கோ² சச்சந்திகங் 17 ஸுக²ங்;

    ‘‘‘Yadi santigamo maggo, mokkho caccantikaṃ 18 sukhaṃ;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, க³மனங் மே ஸமிஜ்ஜ²து.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu.

    93.

    93.

    ‘‘‘ஸங்கோ⁴ சே திண்ணகந்தாரோ, புஞ்ஞக்கெ²த்தோ அனுத்தரோ;

    ‘‘‘Saṅgho ce tiṇṇakantāro, puññakkhetto anuttaro;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, க³மனங் மே ஸமிஜ்ஜ²து’.

    Etena saccavajjena, gamanaṃ me samijjhatu’.

    94.

    94.

    ‘‘ஸஹ கதே ஸச்சவரே, மக்³கா³ அபக³தங் ஜலங்;

    ‘‘Saha kate saccavare, maggā apagataṃ jalaṃ;

    ததோ ஸுகே²ன உத்திண்ணோ, நதீ³தீரே மனோரமே.

    Tato sukhena uttiṇṇo, nadītīre manorame.

    95.

    95.

    ‘‘நிஸின்னங் அத்³த³ஸங் பு³த்³த⁴ங், உதெ³ந்தங்வ பப⁴ங்கரங்;

    ‘‘Nisinnaṃ addasaṃ buddhaṃ, udentaṃva pabhaṅkaraṃ;

    ஜலந்தங் ஹேமஸேலங்வ, தீ³பருக்க²ங்வ ஜோதிதங்.

    Jalantaṃ hemaselaṃva, dīparukkhaṃva jotitaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘ஸஸிங்வ தாராஸஹிதங், ஸாவகேஹி புரக்க²தங்;

    ‘‘Sasiṃva tārāsahitaṃ, sāvakehi purakkhataṃ;

    வாஸவங் விய வஸ்ஸந்தங், தே³ஸனாஜலத³ந்தரங் 19.

    Vāsavaṃ viya vassantaṃ, desanājaladantaraṃ 20.

    97.

    97.

    ‘‘வந்தி³த்வான ஸஹாமச்சோ, ஏகமந்தமுபாவிஸிங்;

    ‘‘Vanditvāna sahāmacco, ekamantamupāvisiṃ;

    ததோ நோ ஆஸயங் 21 ஞத்வா, பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸயி.

    Tato no āsayaṃ 22 ñatvā, buddho dhammamadesayi.

    98.

    98.

    ‘‘ஸுத்வான த⁴ம்மங் விமலங், அவோசும்ஹ மயங் ஜினங்;

    ‘‘Sutvāna dhammaṃ vimalaṃ, avocumha mayaṃ jinaṃ;

    ‘பப்³பா³ஜேஹி மஹாவீர, நிப்³பி³ந்தா³ம்ஹ 23 மயங் ப⁴வே’.

    ‘Pabbājehi mahāvīra, nibbindāmha 24 mayaṃ bhave’.

    99.

    99.

    ‘‘‘ஸ்வக்கா²தோ பி⁴க்க²வே த⁴ம்மோ, து³க்க²ந்தகரணாய வோ;

    ‘‘‘Svakkhāto bhikkhave dhammo, dukkhantakaraṇāya vo;

    சரத² ப்³ரஹ்மசரியங்’, இச்சாஹ முனிஸத்தமோ.

    Caratha brahmacariyaṃ’, iccāha munisattamo.

    100.

    100.

    ‘‘ஸஹ வாசாய ஸப்³பே³பி, பி⁴க்கு²வேஸத⁴ரா மயங்;

    ‘‘Saha vācāya sabbepi, bhikkhuvesadharā mayaṃ;

    அஹும்ஹ உபஸம்பன்னா, ஸோதாபன்னா ச ஸாஸனே.

    Ahumha upasampannā, sotāpannā ca sāsane.

    101.

    101.

    ‘‘ததோ ஜேதவனங் க³ந்த்வா, அனுஸாஸி வினாயகோ;

    ‘‘Tato jetavanaṃ gantvā, anusāsi vināyako;

    அனுஸிட்டோ² ஜினேனாஹங், அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Anusiṭṭho jinenāhaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    102.

    102.

    ‘‘ததோ பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானி 25, அனுஸாஸிமஹங் ததா³;

    ‘‘Tato bhikkhusahassāni 26, anusāsimahaṃ tadā;

    மமானுஸாஸனகரா, தேபி ஆஸுங் அனாஸவா.

    Mamānusāsanakarā, tepi āsuṃ anāsavā.

    103.

    103.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    பி⁴க்கு²ஓவாத³கானக்³கோ³, கப்பினோதி மஹாஜனே.

    Bhikkhuovādakānaggo, kappinoti mahājane.

    104.

    104.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸே கதங் கம்மங், ப²லங் த³ஸ்ஸேஸி மே இத⁴;

    ‘‘Satasahasse kataṃ kammaṃ, phalaṃ dassesi me idha;

    பமுத்தோ ஸரவேகோ³வ, கிலேஸே ஜா²பயிங் 27 மம.

    Pamutto saravegova, kilese jhāpayiṃ 28 mama.

    105.

    105.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    106.

    106.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    107.

    107.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மஹாகப்பினோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākappino thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மஹாகப்பினத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Mahākappinattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜக³தா³காஸே (ஸீ॰), ஜலதா³காஸே (பீ॰)
    2. jagadākāse (sī.), jaladākāse (pī.)
    3. யஸோ (ஸீ॰ பீ॰)
    4. yaso (sī. pī.)
    5. தோஸயந்தஸ்ஸ (ஸீ॰), ஹாஸயந்தஸ்ஸ (ஸ்யா॰), வாஸயந்தஸ்ஸ (பீ॰)
    6. tosayantassa (sī.), hāsayantassa (syā.), vāsayantassa (pī.)
    7. ஹங்ஸது³ந்து³பி⁴ஸுஸ்ஸரோ (ஸீ॰)
    8. haṃsadundubhisussaro (sī.)
    9. பிண்ட³பாதேன, சேதனா பணிதீ⁴ஹி ச (ஸீ॰)
    10. piṇḍapātena, cetanā paṇidhīhi ca (sī.)
    11. அபு⁴த்வாவ ஸேஸேன (ஸீ॰), அனுபொ⁴த்வாவ ஸேஸேன (ஸ்யா॰)
    12. abhutvāva sesena (sī.), anubhotvāva sesena (syā.)
    13. ஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரோ (ஸ்யா॰)
    14. satasahassaparivāro (syā.)
    15. விபூ⁴ (க॰)
    16. vibhū (ka.)
    17. மொக்க²த³ங் ஸந்திகங் (ஸ்யா॰)
    18. mokkhadaṃ santikaṃ (syā.)
    19. தே³வேன ஜலனந்த³னங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. devena jalanandanaṃ (syā. pī.)
    21. ததோ அஜ்ஜா²ஸயங் (ஸ்யா॰)
    22. tato ajjhāsayaṃ (syā.)
    23. நிப்³பி³ன்னாம்ஹ (ஸீ॰ பீ॰), ஓதிண்ணம்ஹ (ஸ்யா॰)
    24. nibbinnāmha (sī. pī.), otiṇṇamha (syā.)
    25. பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸங் தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    26. bhikkhusahassaṃ taṃ (sī. pī.)
    27. ஜா²பயீ (ஸீ॰)
    28. jhāpayī (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 3. மஹாகப்பினத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 3. Mahākappinattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact