Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    3. மஹாகப்பினத்தே²ரகா³தா²

    3. Mahākappinattheragāthā

    547.

    547.

    ‘‘அனாக³தங் யோ படிகச்ச 1 பஸ்ஸதி, ஹிதஞ்ச அத்த²ங் அஹிதஞ்ச தங் த்³வயங்;

    ‘‘Anāgataṃ yo paṭikacca 2 passati, hitañca atthaṃ ahitañca taṃ dvayaṃ;

    வித்³தே³ஸினோ தஸ்ஸ ஹிதேஸினோ வா, ரந்த⁴ங் ந பஸ்ஸந்தி ஸமெக்க²மானா.

    Viddesino tassa hitesino vā, randhaṃ na passanti samekkhamānā.

    548.

    548.

    3 ‘‘ஆனாபானஸதீ யஸ்ஸ, பரிபுண்ணா ஸுபா⁴விதா;

    4 ‘‘Ānāpānasatī yassa, paripuṇṇā subhāvitā;

    அனுபுப்³ப³ங் பரிசிதா, யதா² பு³த்³தே⁴ன தே³ஸிதா;

    Anupubbaṃ paricitā, yathā buddhena desitā;

    ஸோமங் லோகங் பபா⁴ஸேதி, அப்³பா⁴ முத்தோவ சந்தி³மா.

    Somaṃ lokaṃ pabhāseti, abbhā muttova candimā.

    549.

    549.

    ‘‘ஓதா³தங் வத மே சித்தங், அப்பமாணங் ஸுபா⁴விதங்;

    ‘‘Odātaṃ vata me cittaṃ, appamāṇaṃ subhāvitaṃ;

    நிப்³பி³த்³த⁴ங் பக்³க³ஹீதஞ்ச, ஸப்³பா³ ஓபா⁴ஸதே தி³ஸா.

    Nibbiddhaṃ paggahītañca, sabbā obhāsate disā.

    550.

    550.

    ‘‘ஜீவதே வாபி ஸப்பஞ்ஞோ, அபி வித்தபரிக்க²யோ;

    ‘‘Jīvate vāpi sappañño, api vittaparikkhayo;

    பஞ்ஞாய ச அலாபே⁴ன, வித்தவாபி ந ஜீவதி.

    Paññāya ca alābhena, vittavāpi na jīvati.

    551.

    551.

    ‘‘பஞ்ஞா ஸுதவினிச்சி²னீ, பஞ்ஞா கித்திஸிலோகவத்³த⁴னீ;

    ‘‘Paññā sutavinicchinī, paññā kittisilokavaddhanī;

    பஞ்ஞாஸஹிதோ நரோ இத⁴, அபி து³க்கே²ஸு ஸுகா²னி விந்த³தி.

    Paññāsahito naro idha, api dukkhesu sukhāni vindati.

    552.

    552.

    ‘‘நாயங் அஜ்ஜதனோ த⁴ம்மோ, நச்சே²ரோ நபி அப்³பு⁴தோ;

    ‘‘Nāyaṃ ajjatano dhammo, nacchero napi abbhuto;

    யத்த² ஜாயேத² மீயேத², தத்த² கிங் விய அப்³பு⁴தங்.

    Yattha jāyetha mīyetha, tattha kiṃ viya abbhutaṃ.

    553.

    553.

    ‘‘அனந்தரங் ஹி ஜாதஸ்ஸ, ஜீவிதா மரணங் து⁴வங்;

    ‘‘Anantaraṃ hi jātassa, jīvitā maraṇaṃ dhuvaṃ;

    ஜாதா ஜாதா மரந்தீத⁴, ஏவங்த⁴ம்மா ஹி பாணினோ.

    Jātā jātā marantīdha, evaṃdhammā hi pāṇino.

    554.

    554.

    ‘‘ந ஹேதத³த்தா²ய மதஸ்ஸ ஹோதி, யங் ஜீவிதத்த²ங் பரபோரிஸானங்;

    ‘‘Na hetadatthāya matassa hoti, yaṃ jīvitatthaṃ paraporisānaṃ;

    மதம்ஹி ருண்ணங் ந யஸோ ந லொக்யங், ந வண்ணிதங் ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி.

    Matamhi ruṇṇaṃ na yaso na lokyaṃ, na vaṇṇitaṃ samaṇabrāhmaṇehi.

    555.

    555.

    ‘‘சக்கு²ங் ஸரீரங் உபஹந்தி தேன 5, நிஹீயதி வண்ணப³லங் மதீ ச;

    ‘‘Cakkhuṃ sarīraṃ upahanti tena 6, nihīyati vaṇṇabalaṃ matī ca;

    ஆனந்தி³னோ தஸ்ஸ தி³ஸா ப⁴வந்தி, ஹிதேஸினோ நாஸ்ஸ ஸுகீ² ப⁴வந்தி.

    Ānandino tassa disā bhavanti, hitesino nāssa sukhī bhavanti.

    556.

    556.

    ‘‘தஸ்மா ஹி இச்செ²ய்ய குலே வஸந்தே, மேதா⁴வினோ சேவ ப³ஹுஸ்ஸுதே ச;

    ‘‘Tasmā hi iccheyya kule vasante, medhāvino ceva bahussute ca;

    யேஸங் ஹி பஞ்ஞாவிப⁴வேன கிச்சங், தரந்தி நாவாய நதி³ங்வ புண்ண’’ந்தி.

    Yesaṃ hi paññāvibhavena kiccaṃ, taranti nāvāya nadiṃva puṇṇa’’nti.

    … மஹாகப்பினோ தே²ரோ….

    … Mahākappino thero….







    Footnotes:
    1. படிக³ச்ச (ஸீ॰)
    2. paṭigacca (sī.)
    3. படி॰ ம॰ 1.160 படிஸம்பி⁴தா³மக்³கே³
    4. paṭi. ma. 1.160 paṭisambhidāmagge
    5. உபஹந்தி ருண்ணங் (ஸீ॰), உபஹந்தி ரொண்ணங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. upahanti ruṇṇaṃ (sī.), upahanti roṇṇaṃ (syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 3. மஹாகப்பினத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 3. Mahākappinattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact