Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
70. மஹாகப்பினவத்து²
70. Mahākappinavatthu
137. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா மஹாகப்பினோ ராஜக³ஹே விஹரதி மத்³த³குச்சி²ம்ஹி மிக³தா³யே. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ மஹாகப்பினஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘க³ச்செ²ய்யங் வாஹங் உபோஸத²ங் ந வா க³ச்செ²ய்யங், க³ச்செ²ய்யங் வாஹங் ஸங்க⁴கம்மங் ந வா க³ச்செ²ய்யங், அத² க்²வாஹங் விஸுத்³தோ⁴ பரமாய விஸுத்³தி⁴யா’’தி? அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதோ மஹாகப்பினஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே அந்தரஹிதோ மத்³த³குச்சி²ம்ஹி மிக³தா³யே ஆயஸ்மதோ மஹாகப்பினஸ்ஸ ஸம்முகே² பாதுரஹோஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. ஆயஸ்மாபி கோ² மஹாகப்பினோ ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஆயஸ்மந்தங் மஹாகப்பினங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘நனு தே, கப்பின, ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – க³ச்செ²ய்யங் வாஹங் உபோஸத²ங் ந வா க³ச்செ²ய்யங், க³ச்செ²ய்யங் வாஹங் ஸங்க⁴கம்மங் ந வா க³ச்செ²ய்யங், அத² க்²வாஹங் விஸுத்³தோ⁴ பரமாய விஸுத்³தி⁴யா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘தும்ஹே சே ப்³ராஹ்மணா உபோஸத²ங் ந ஸக்கரிஸ்ஸத² ந க³ருகரிஸ்ஸத² 1 ந மானெஸ்ஸத² ந பூஜெஸ்ஸத², அத² கோ சரஹி உபோஸத²ங் ஸக்கரிஸ்ஸதி க³ருகரிஸ்ஸதி மானெஸ்ஸதி பூஜெஸ்ஸதி? க³ச்ச² த்வங், ப்³ராஹ்மண, உபோஸத²ங், மா நோ அக³மாஸி. க³ச்ச² த்வங் ஸங்க⁴கம்மங், மா நோ அக³மாஸீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா மஹாகப்பினோ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் மஹாகப்பினங் த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா ஸமாத³பெத்வா ஸமுத்தேஜெத்வா ஸம்பஹங்ஸெத்வா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய, ஏவமேவ – மத்³த³குச்சி²ம்ஹி மிக³தா³யே ஆயஸ்மதோ மஹாகப்பினஸ்ஸ ஸம்முகே² அந்தரஹிதோ கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே பாதுரஹோஸி.
137. Tena kho pana samayena āyasmā mahākappino rājagahe viharati maddakucchimhi migadāye. Atha kho āyasmato mahākappinassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘gaccheyyaṃ vāhaṃ uposathaṃ na vā gaccheyyaṃ, gaccheyyaṃ vāhaṃ saṅghakammaṃ na vā gaccheyyaṃ, atha khvāhaṃ visuddho paramāya visuddhiyā’’ti? Atha kho bhagavā āyasmato mahākappinassa cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – gijjhakūṭe pabbate antarahito maddakucchimhi migadāye āyasmato mahākappinassa sammukhe pāturahosi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Āyasmāpi kho mahākappino bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ mahākappinaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘nanu te, kappina, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – gaccheyyaṃ vāhaṃ uposathaṃ na vā gaccheyyaṃ, gaccheyyaṃ vāhaṃ saṅghakammaṃ na vā gaccheyyaṃ, atha khvāhaṃ visuddho paramāya visuddhiyā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’. ‘‘Tumhe ce brāhmaṇā uposathaṃ na sakkarissatha na garukarissatha 2 na mānessatha na pūjessatha, atha ko carahi uposathaṃ sakkarissati garukarissati mānessati pūjessati? Gaccha tvaṃ, brāhmaṇa, uposathaṃ, mā no agamāsi. Gaccha tvaṃ saṅghakammaṃ, mā no agamāsī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā mahākappino bhagavato paccassosi. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ mahākappinaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya, evameva – maddakucchimhi migadāye āyasmato mahākappinassa sammukhe antarahito gijjhakūṭe pabbate pāturahosi.
Footnotes:
Related texts:
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸன்னிபாதானுஜானநாதி³கதா²வண்ணனா • Sannipātānujānanādikathāvaṇṇanā