Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā

    3-3. மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா

    3-3. Mahākassapattheraapadānavaṇṇanā

    பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோத்யாதி³கங் ஆயஸ்மதோ மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ அபதா³னங். அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயானி புஞ்ஞஸம்பா⁴ரானி உபசினந்தோ பது³முத்தரப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே வேதே³ஹோ நாம அஸீதிகோடிவிப⁴வோ குடும்பி³கோ அஹோஸி. ஸோ பு³த்³த⁴மாமகோ, த⁴ம்மமாமகோ, ஸங்க⁴மாமகோ, உபாஸகோ ஹுத்வா விஹரந்தோ ஏகஸ்மிங் உபோஸத²தி³வஸே பாதோவ ஸுபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி க³ஹெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    Padumuttarassabhagavatotyādikaṃ āyasmato mahākassapattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññasambhārāni upacinanto padumuttarabhagavato kāle haṃsavatīnagare vedeho nāma asītikoṭivibhavo kuṭumbiko ahosi. So buddhamāmako, dhammamāmako, saṅghamāmako, upāsako hutvā viharanto ekasmiṃ uposathadivase pātova subhojanaṃ bhuñjitvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya gandhapupphādīni gahetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi.

    தஸ்மிஞ்ச க²ணே ஸத்தா² மஹானிஸப⁴த்தே²ரங் நாம ததியஸாவகங் ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் து⁴தவாதா³னங் யதி³த³ங் நிஸபோ⁴’’தி ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி. உபாஸகோ தங் ஸுத்வா பஸன்னோ த⁴ம்மகதா²வஸானே மஹாஜனே உட்டா²ய க³தே ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘ஸ்வே, ப⁴ந்தே, மய்ஹங் பி⁴க்க²ங் அதி⁴வாஸேதா²’’தி நிமந்தேஸி. ‘‘மஹா கோ², உபாஸக, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’தி. ‘‘கித்தகோ, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘அட்ட²ஸட்டி²பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸ’’ந்தி. ‘‘ப⁴ந்தே, ஏகங் ஸாமணேரம்பி விஹாரே அஸேஸெத்வா மய்ஹங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி. ஸத்தா² அதி⁴வாஸேஸி. உபாஸகோ ஸத்து² அதி⁴வாஸனங் ஞத்வா கே³ஹங் க³ந்த்வா மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா புனதி³வஸே ஸத்து² காலங் ஆரோசாபேஸி. ஸத்தா² பத்தசீவரமாதா³ய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ உபாஸகஸ்ஸ க⁴ரங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸின்னோ த³க்கி²ணோத³காவஸானே யாகு³ஆதீ³னி ஸம்படிச்ச²ந்தோ ப⁴த்தவிஸ்ஸக்³க³ங் அகாஸி. உபாஸகோபி ஸத்து² ஸந்திகே நிஸீதி³.

    Tasmiñca khaṇe satthā mahānisabhattheraṃ nāma tatiyasāvakaṃ ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ dhutavādānaṃ yadidaṃ nisabho’’ti etadagge ṭhapesi. Upāsako taṃ sutvā pasanno dhammakathāvasāne mahājane uṭṭhāya gate satthāraṃ vanditvā ‘‘sve, bhante, mayhaṃ bhikkhaṃ adhivāsethā’’ti nimantesi. ‘‘Mahā kho, upāsaka, bhikkhusaṅgho’’ti. ‘‘Kittako, bhante’’ti? ‘‘Aṭṭhasaṭṭhibhikkhusatasahassa’’nti. ‘‘Bhante, ekaṃ sāmaṇerampi vihāre asesetvā mayhaṃ bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Satthā adhivāsesi. Upāsako satthu adhivāsanaṃ ñatvā gehaṃ gantvā mahādānaṃ sajjetvā punadivase satthu kālaṃ ārocāpesi. Satthā pattacīvaramādāya bhikkhusaṅghaparivuto upāsakassa gharaṃ gantvā paññattāsane nisinno dakkhiṇodakāvasāne yāguādīni sampaṭicchanto bhattavissaggaṃ akāsi. Upāsakopi satthu santike nisīdi.

    தஸ்மிங் அந்தரே மஹானிஸப⁴த்தே²ரோ பிண்டா³ய சரந்தோ தமேவ வீதி²ங் படிபஜ்ஜி. உபாஸகோ தி³ஸ்வா உட்டா²ய க³ந்த்வா தே²ரங் வந்தி³த்வா ‘‘பத்தங், ப⁴ந்தே, தே³தா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ பத்தங் அதா³ஸி. ‘‘ப⁴ந்தே, இதே⁴வ பவிஸத², ஸத்தா²பி கே³ஹே நிஸின்னோ’’தி. ‘‘ந வட்டிஸ்ஸதி, உபாஸகா’’தி. ஸோ தே²ரஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வா பிண்ட³பாதஸ்ஸ பூரெத்வா அதா³ஸி. ததோ தே²ரங் அனுக³ந்த்வா நிவத்தோ ஸத்து² ஸந்திகே நிஸீதி³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘மஹானிஸப⁴த்தே²ரோ, ப⁴ந்தே, ‘ஸத்தா²பி கே³ஹே நிஸின்னோ’தி வுத்தேபி பவிஸிதுங் ந இச்சி². அத்தி² நு கோ² ஏதஸ்ஸ தும்ஹாகங் கு³ணேஹி அதிரேககு³ணோ’’தி? பு³த்³தா⁴னஞ்ச வண்ணமச்சே²ரங் நாம நத்தி², தஸ்மா ஸத்தா² ஏவமாஹ – ‘‘உபாஸக, மயங் பி⁴க்க²ங் ஆக³மயமானா கே³ஹே நிஸீதா³ம, ஸோ பி⁴க்கு² ந ஏவங் நிஸீதி³த்வா பி⁴க்க²ங் உதி³க்க²தி. மயங் கா³மந்தஸேனாஸனே வஸாம, ஸோ அரஞ்ஞேயேவ வஸதி. மயங் ச²ன்னே வஸாம, ஸோ அப்³போ⁴காஸேயேவ வஸதீ’’தி ப⁴க³வா ‘‘அயஞ்ச அயஞ்சேதஸ்ஸ கு³ணோ’’தி மஹாஸமுத்³த³ங் பூரயமானோ விய தஸ்ஸ கு³ணங் கதே²ஸி.

    Tasmiṃ antare mahānisabhatthero piṇḍāya caranto tameva vīthiṃ paṭipajji. Upāsako disvā uṭṭhāya gantvā theraṃ vanditvā ‘‘pattaṃ, bhante, dethā’’ti āha. Thero pattaṃ adāsi. ‘‘Bhante, idheva pavisatha, satthāpi gehe nisinno’’ti. ‘‘Na vaṭṭissati, upāsakā’’ti. So therassa pattaṃ gahetvā piṇḍapātassa pūretvā adāsi. Tato theraṃ anugantvā nivatto satthu santike nisīditvā evamāha – ‘‘mahānisabhatthero, bhante, ‘satthāpi gehe nisinno’ti vuttepi pavisituṃ na icchi. Atthi nu kho etassa tumhākaṃ guṇehi atirekaguṇo’’ti? Buddhānañca vaṇṇamaccheraṃ nāma natthi, tasmā satthā evamāha – ‘‘upāsaka, mayaṃ bhikkhaṃ āgamayamānā gehe nisīdāma, so bhikkhu na evaṃ nisīditvā bhikkhaṃ udikkhati. Mayaṃ gāmantasenāsane vasāma, so araññeyeva vasati. Mayaṃ channe vasāma, so abbhokāseyeva vasatī’’ti bhagavā ‘‘ayañca ayañcetassa guṇo’’ti mahāsamuddaṃ pūrayamāno viya tassa guṇaṃ kathesi.

    உபாஸகோபி பகதியா ஜலமானதீ³போ தேலேன ஆஸித்தோ விய ஸுட்டு²தரங் பஸன்னோ ஹுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘கிங் மய்ஹங் அஞ்ஞாய ஸம்பத்தியா, யங்னூனாஹங் அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே து⁴தவாதா³னங் அக்³க³பா⁴வத்தா²ய பத்த²னங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ புனபி ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா தேனேவ நியாமேன ஸத்த தி³வஸே மஹாதா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ மஹாபி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ திசீவரானி த³த்வா ஸத்து² பாத³மூலே நிபஜ்ஜித்வா ஏவமாஹ – ‘‘யங் மே, ப⁴ந்தே, ஸத்த தி³வஸே தா³னங் தெ³ந்தஸ்ஸ மெத்தங் காயகம்மங் மெத்தங் வசீகம்மங் மெத்தங் மனோகம்மங் பச்சுபட்டி²தங், இமினாஹங் ந அஞ்ஞங் தே³வஸம்பத்திங் வா ஸக்கமாரப்³ரஹ்மஸம்பத்திங் வா பத்தே²மி, இத³ங் பன மே கம்மங் அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே மஹானிஸப⁴த்தே²ரேன பத்தட்டா²னந்தரங் பாபுணனத்தா²ய தேரஸது⁴தங்க³த⁴ரானங் அக்³க³பா⁴வஸ்ஸ அதி⁴காரோ ஹோதூ’’தி. ஸத்தா² ‘‘மஹந்தங் டா²னங் இமினா பத்தி²தங், ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நு கோ², நோ’’தி ஓலோகெந்தோ ஸமிஜ்ஜ²னபா⁴வங் தி³ஸ்வா ஆஹ – ‘‘மனாபங் தே டா²னங் பத்தி²தங், அனாக³தே ஸதஸஹஸ்ஸகப்பாவஸானே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ த்வங் ததியஸாவகோ மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ நாம ப⁴விஸ்ஸஸீ’’தி ப்³யாகாஸி. தங் ஸுத்வா உபாஸகோ ‘‘பு³த்³தா⁴னங் த்³வே கதா² நாம நத்தீ²’’தி புனதி³வஸே பத்தப்³ப³ங் விய தங் ஸம்பத்திங் அமஞ்ஞித்த². ஸோ யாவதாயுகங் தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ஸமாதா³ய ரக்கி²த்வா நானப்பகாரங் புஞ்ஞகம்மங் கத்வா காலங்கத்வா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தி.

    Upāsakopi pakatiyā jalamānadīpo telena āsitto viya suṭṭhutaraṃ pasanno hutvā cintesi – ‘‘kiṃ mayhaṃ aññāya sampattiyā, yaṃnūnāhaṃ anāgate ekassa buddhassa santike dhutavādānaṃ aggabhāvatthāya patthanaṃ karissāmī’’ti. So punapi satthāraṃ nimantetvā teneva niyāmena satta divase mahādānaṃ datvā sattame divase buddhappamukhassa mahābhikkhusaṅghassa ticīvarāni datvā satthu pādamūle nipajjitvā evamāha – ‘‘yaṃ me, bhante, satta divase dānaṃ dentassa mettaṃ kāyakammaṃ mettaṃ vacīkammaṃ mettaṃ manokammaṃ paccupaṭṭhitaṃ, imināhaṃ na aññaṃ devasampattiṃ vā sakkamārabrahmasampattiṃ vā patthemi, idaṃ pana me kammaṃ anāgate ekassa buddhassa santike mahānisabhattherena pattaṭṭhānantaraṃ pāpuṇanatthāya terasadhutaṅgadharānaṃ aggabhāvassa adhikāro hotū’’ti. Satthā ‘‘mahantaṃ ṭhānaṃ iminā patthitaṃ, samijjhissati nu kho, no’’ti olokento samijjhanabhāvaṃ disvā āha – ‘‘manāpaṃ te ṭhānaṃ patthitaṃ, anāgate satasahassakappāvasāne gotamo nāma buddho uppajjissati, tassa tvaṃ tatiyasāvako mahākassapatthero nāma bhavissasī’’ti byākāsi. Taṃ sutvā upāsako ‘‘buddhānaṃ dve kathā nāma natthī’’ti punadivase pattabbaṃ viya taṃ sampattiṃ amaññittha. So yāvatāyukaṃ dānaṃ datvā sīlaṃ samādāya rakkhitvā nānappakāraṃ puññakammaṃ katvā kālaṃkatvā sagge nibbatti.

    ததோ பட்டா²ய தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தோ இதோ ஏகனவுதிகப்பே விபஸ்ஸிஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ ப³ந்து⁴மதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய கே²மே மிக³தா³யே விஹரந்தே தே³வலோகா சவித்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் பரிஜிண்ணப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி. தஸ்மிஞ்ச காலே விபஸ்ஸீ ப⁴க³வா ஸத்தமே ஸங்வச்ச²ரே த⁴ம்மங் கதே²ஸி, மஹந்தங் கோலாஹலங் அஹோஸி. ஸகலஜம்பு³தீ³பே தே³வதா ‘‘ஸத்தா² த⁴ம்மங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி ஆரோசேஸுங். ப்³ராஹ்மணோ தங் ஸாஸனங் அஸ்ஸோஸி. தஸ்ஸ நிவாஸனஸாடகோ ஏகோயேவ, ததா² ப்³ராஹ்மணியா. பாருபனங் பன த்³வின்னம்பி ஏகமேவ. ஸோ ஸகலனக³ரே ‘‘ஏகஸாடகப்³ராஹ்மணோ’’தி பஞ்ஞாயி . ஸோ ப்³ராஹ்மணோ கேனசிதே³வ கிச்சேன ப்³ராஹ்மணானங் ஸன்னிபாதே ஸதி ப்³ராஹ்மணிங் கே³ஹே ட²பெத்வா ஸயங் தங் வத்த²ங் பாருபித்வா க³ச்ச²தி, ப்³ராஹ்மணீனங் ஸன்னிபாதே ஸதி ஸயங் கே³ஹே அச்ச²தி, ப்³ராஹ்மணீ தங் வத்த²ங் பாருபித்வா க³ச்ச²தி. தஸ்மிங் பன தி³வஸே ஸோ ப்³ராஹ்மணிங் ஆஹ – ‘‘போ⁴தி, கிங் த்வங் ரத்திங் த⁴ம்மங் ஸுணிஸ்ஸஸி, உதா³ஹு தி³வா’’தி? ‘‘ஸாமி, அஹங் மாதுகா³மோ பீ⁴ருகஜாதிகா ரத்திங் ஸோதுங் ந ஸக்கோமி, தி³வா ஸொஸ்ஸாமீ’’தி தங் ப்³ராஹ்மணங் கே³ஹே ட²பெத்வா தங் வத்த²ங் பாருபித்வா உபாஸிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா த⁴ம்மங் ஸுத்வா உபாஸிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி. அத² ப்³ராஹ்மணோ தங் கே³ஹே ட²பெத்வா தங் வத்த²ங் பாருபித்வா விஹாரங் க³தோ.

    Tato paṭṭhāya devamanussesu sampattiṃ anubhavanto ito ekanavutikappe vipassisammāsambuddhe bandhumatīnagaraṃ upanissāya kheme migadāye viharante devalokā cavitvā aññatarasmiṃ parijiṇṇabrāhmaṇakule nibbatti. Tasmiñca kāle vipassī bhagavā sattame saṃvacchare dhammaṃ kathesi, mahantaṃ kolāhalaṃ ahosi. Sakalajambudīpe devatā ‘‘satthā dhammaṃ kathessatī’’ti ārocesuṃ. Brāhmaṇo taṃ sāsanaṃ assosi. Tassa nivāsanasāṭako ekoyeva, tathā brāhmaṇiyā. Pārupanaṃ pana dvinnampi ekameva. So sakalanagare ‘‘ekasāṭakabrāhmaṇo’’ti paññāyi . So brāhmaṇo kenacideva kiccena brāhmaṇānaṃ sannipāte sati brāhmaṇiṃ gehe ṭhapetvā sayaṃ taṃ vatthaṃ pārupitvā gacchati, brāhmaṇīnaṃ sannipāte sati sayaṃ gehe acchati, brāhmaṇī taṃ vatthaṃ pārupitvā gacchati. Tasmiṃ pana divase so brāhmaṇiṃ āha – ‘‘bhoti, kiṃ tvaṃ rattiṃ dhammaṃ suṇissasi, udāhu divā’’ti? ‘‘Sāmi, ahaṃ mātugāmo bhīrukajātikā rattiṃ sotuṃ na sakkomi, divā sossāmī’’ti taṃ brāhmaṇaṃ gehe ṭhapetvā taṃ vatthaṃ pārupitvā upāsikāhi saddhiṃ vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ nisinnā dhammaṃ sutvā upāsikāhi saddhiṃ agamāsi. Atha brāhmaṇo taṃ gehe ṭhapetvā taṃ vatthaṃ pārupitvā vihāraṃ gato.

    தஸ்மிஞ்ச ஸமயே ஸத்தா² பரிஸமஜ்ஜே² அலங்கதத⁴ம்மாஸனே நிஸின்னோ சித்தபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா ஆகாஸக³ங்க³ங் ஓதாரெந்தோ விய ஸினேருங் மந்த²ங் கத்வா ஸாக³ரங் நிம்மந்தெ²ந்தோ விய ச த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பரிஸபரியந்தேன நிஸின்னஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணந்தஸ்ஸ பட²மயாமேயேவ ஸகலஸரீரங் பூரயமானா பஞ்சவண்ணா பீதி உப்பஜ்ஜி. ஸோ பாருதவத்த²ங் ஸங்க⁴ரித்வா ‘‘த³ஸப³லஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி. அத²ஸ்ஸ ஆதீ³னவஸஹஸ்ஸங் த³ஸ்ஸயமானங் மச்சே²ரங் உப்பஜ்ஜி. ஸோ ‘‘ப்³ராஹ்மணியா துய்ஹஞ்ச ஏகமேவ வத்த²ங், அஞ்ஞங் கிஞ்சி பாருபனங் நாம நத்தி², அபாருபித்வா ப³ஹி விசரிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி ஸப்³ப³தா²பி அதா³துகாமோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ நிக்க²ந்தே பட²மே மஜ்ஜி²மயாமேதி ததே²வ பீதி உப்பஜ்ஜி. ஸோ ததே²வ சிந்தெத்வா ததே²வ அதா³துகாமோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ மஜ்ஜி²மே யாமே நிக்க²ந்தே பச்சி²மயாமேபி ததே²வ பீதி உப்பஜ்ஜி. ததா³ ஸோ மச்சே²ரங் ஜினித்வா வத்த²ங் ஸங்க⁴ரித்வா ஸத்து² பாத³மூலே ட²பேஸி. ததோ வாமஹத்த²ங் ஆபு⁴ஜித்வா த³க்கி²ணேன ஹத்தே²ன அப்போ²டெத்வா ‘‘ஜிதங் மே, ஜிதங் மே’’தி திக்க²த்துங் நதி³.

    Tasmiñca samaye satthā parisamajjhe alaṅkatadhammāsane nisinno cittabījaniṃ gahetvā ākāsagaṅgaṃ otārento viya sineruṃ manthaṃ katvā sāgaraṃ nimmanthento viya ca dhammakathaṃ kathesi. Brāhmaṇassa parisapariyantena nisinnassa dhammaṃ suṇantassa paṭhamayāmeyeva sakalasarīraṃ pūrayamānā pañcavaṇṇā pīti uppajji. So pārutavatthaṃ saṅgharitvā ‘‘dasabalassa dassāmī’’ti cintesi. Athassa ādīnavasahassaṃ dassayamānaṃ maccheraṃ uppajji. So ‘‘brāhmaṇiyā tuyhañca ekameva vatthaṃ, aññaṃ kiñci pārupanaṃ nāma natthi, apārupitvā bahi vicarituṃ na sakkomī’’ti sabbathāpi adātukāmo ahosi. Athassa nikkhante paṭhame majjhimayāmeti tatheva pīti uppajji. So tatheva cintetvā tatheva adātukāmo ahosi. Athassa majjhime yāme nikkhante pacchimayāmepi tatheva pīti uppajji. Tadā so maccheraṃ jinitvā vatthaṃ saṅgharitvā satthu pādamūle ṭhapesi. Tato vāmahatthaṃ ābhujitvā dakkhiṇena hatthena apphoṭetvā ‘‘jitaṃ me, jitaṃ me’’ti tikkhattuṃ nadi.

    தஸ்மிங் ஸமயே ப³ந்து⁴மா ராஜா த⁴ம்மாஸனஸ்ஸ பச்ச²தோ அந்தோஸாணியங் நிஸின்னோ த⁴ம்மங் ஸுணாதி. ரஞ்ஞோ ச நாம ‘‘ஜிதங் மே’’தி ஸத்³தோ³ அமனாபோ ஹோதி. ராஜா புரிஸங் ஆணாபேஸி ‘‘க³ச்ச², ப⁴ணே, ஏதங் புச்ச² – ‘கிங் ஸோ வத³தீ’’’தி? ப்³ராஹ்மணோ தேனாக³ந்த்வா புச்சி²தோ ‘‘அவஸேஸா ஹத்தி²யானாதீ³னி ஆருய்ஹ அஸிசம்மாதீ³னி க³ஹெத்வா பரஸேனங் ஜினந்தி, ந தங் அச்ச²ரியங். அஹங் பன பச்ச²தோ ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ கூடகோ³ணஸ்ஸ முக்³க³ரேன ஸீஸங் பி⁴ந்தி³த்வா தங் பலாபெந்தோ விய மச்சே²ரசித்தங் ஜினித்வா பாருதவத்த²ங் த³ஸப³லஸ்ஸ அதா³ஸிங், தங் மே ஜிதங் மச்சே²ரங் அச்ச²ரிய’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ஆக³ந்த்வா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘அம்ஹே, ப⁴ணே, த³ஸப³லஸ்ஸ அனுரூபங் ந ஜானாம, ப்³ராஹ்மணோ ஜானாதீ’’தி தஸ்ஸ பஸீதி³த்வா வத்த²யுக³ங் பேஸேஸி. தங் தி³ஸ்வா ப்³ராஹ்மணோ சிந்தேஸி – ‘‘ராஜா மய்ஹங் துண்ஹீ நிஸின்னஸ்ஸ பட²மங் கிஞ்சி அத³த்வா ஸத்து² கு³ணே கதெ²ந்தஸ்ஸ அதா³ஸி, ஸத்து² கு³ணே படிச்ச இத³ங் உப்பன்னங், ஸத்து²யேவ அனுச்ச²விக’’ந்தி தம்பி வத்த²யுக³ங் த³ஸப³லஸ்ஸ அதா³ஸி. ராஜா ‘‘கிங் ப்³ராஹ்மணேன கத’’ந்தி புச்சி²த்வா ‘‘தம்பி தேன வத்த²யுக³ங் ததா²க³தஸ்ஸேவ தி³ன்ன’’ந்தி ஸுத்வா அஞ்ஞானிபி த்³வே வத்த²யுகா³னி பேஸேஸி, ஸோ தானிபி ஸத்து² அதா³ஸி. புன ராஜா ‘அஞ்ஞானிபி சத்தாரீ’தி ஏவங் வத்வா யாவ ஏவங் த்³வத்திங்ஸ வத்த²யுகா³னி பேஸேஸி. அத² ப்³ராஹ்மணோ ‘‘இத³ங் வட்³டெ⁴த்வா வட்³டெ⁴த்வா க³ஹணங் விய ஹோதீ’’தி அத்தனோ அத்தா²ய ஏகங், ப்³ராஹ்மணியா ஏகந்தி த்³வே வத்த²யுகா³னி க³ஹெத்வா, திங்ஸ யுகா³னி ததா²க³தஸ்ஸேவ அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய ச ஸோ ஸத்து² விஸ்ஸாஸிகோ ஜாதோ.

    Tasmiṃ samaye bandhumā rājā dhammāsanassa pacchato antosāṇiyaṃ nisinno dhammaṃ suṇāti. Rañño ca nāma ‘‘jitaṃ me’’ti saddo amanāpo hoti. Rājā purisaṃ āṇāpesi ‘‘gaccha, bhaṇe, etaṃ puccha – ‘kiṃ so vadatī’’’ti? Brāhmaṇo tenāgantvā pucchito ‘‘avasesā hatthiyānādīni āruyha asicammādīni gahetvā parasenaṃ jinanti, na taṃ acchariyaṃ. Ahaṃ pana pacchato āgacchantassa kūṭagoṇassa muggarena sīsaṃ bhinditvā taṃ palāpento viya maccheracittaṃ jinitvā pārutavatthaṃ dasabalassa adāsiṃ, taṃ me jitaṃ maccheraṃ acchariya’’nti āha. So āgantvā taṃ pavattiṃ rañño ārocesi. Rājā ‘‘amhe, bhaṇe, dasabalassa anurūpaṃ na jānāma, brāhmaṇo jānātī’’ti tassa pasīditvā vatthayugaṃ pesesi. Taṃ disvā brāhmaṇo cintesi – ‘‘rājā mayhaṃ tuṇhī nisinnassa paṭhamaṃ kiñci adatvā satthu guṇe kathentassa adāsi, satthu guṇe paṭicca idaṃ uppannaṃ, satthuyeva anucchavika’’nti tampi vatthayugaṃ dasabalassa adāsi. Rājā ‘‘kiṃ brāhmaṇena kata’’nti pucchitvā ‘‘tampi tena vatthayugaṃ tathāgatasseva dinna’’nti sutvā aññānipi dve vatthayugāni pesesi, so tānipi satthu adāsi. Puna rājā ‘aññānipi cattārī’ti evaṃ vatvā yāva evaṃ dvattiṃsa vatthayugāni pesesi. Atha brāhmaṇo ‘‘idaṃ vaḍḍhetvā vaḍḍhetvā gahaṇaṃ viya hotī’’ti attano atthāya ekaṃ, brāhmaṇiyā ekanti dve vatthayugāni gahetvā, tiṃsa yugāni tathāgatasseva adāsi. Tato paṭṭhāya ca so satthu vissāsiko jāto.

    அத² தங் ராஜா ஏகதி³வஸங் ஸீதஸமயே ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுணந்தங் தி³ஸ்வா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் அத்தனோ பாருதங் ரத்தகம்ப³லங் த³த்வா ஆஹ – ‘‘இதோ பட்டா²ய இமங் பாருபித்வா த⁴ம்மங் ஸுணாஹீ’’தி. ஸோ ‘‘கிங் மே இமினா கம்ப³லேன இமஸ்மிங் பூதிகாயே உபனீதேனா’’தி சிந்தெத்வா அந்தோக³ந்த⁴குடியங் ததா²க³தஸ்ஸ மஞ்சஸ்ஸ உபரி விதானங் கத்வா அக³மாஸி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா பாதோவ விஹாரங் க³ந்த்வா அந்தோக³ந்த⁴குடியங் ஸத்து² ஸந்திகே நிஸீதி³. தஸ்மிங் க²ணே ச²ப்³ப³ண்ணா பு³த்³த⁴ரஸ்மியோ கம்ப³லே படிஹஞ்ஞந்தி, கம்ப³லோ அதிவிய விரோசித்த². ராஜா உல்லோகெந்தோ ஸஞ்ஜானித்வா ஆஹ – ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, ஏஸ கம்ப³லோ, அம்ஹேஹி ஏகஸாடகப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தி³ன்னோ’’தி. ‘‘தும்ஹேஹி, மஹாராஜ, ப்³ராஹ்மணோ பூஜிதோ, ப்³ராஹ்மணேன மயங் பூஜிதா’’தி. ராஜா ‘‘ப்³ராஹ்மணோ யுத்தங் அஞ்ஞாஸி, ந மய’’ந்தி பஸீதி³த்வா யங் மனுஸ்ஸானங் உபகாரபூ⁴தங், தங் ஸப்³ப³ங் அட்ட²ட்ட²கங் கத்வா ஸப்³ப³ட்ட²கங் நாம தா³னங் த³த்வா புரோஹிதட்டா²னே ட²பேஸி. ஸோபி ‘‘அட்ட²ட்ட²கங் நாம சதுஸட்டி² ஹோதீ’’தி சதுஸட்டி²ஸலாகப⁴த்தானி உபட்ட²பெத்வா யாவஜீவங் தா³னங் த³த்வா ஸீலங் ரக்கி²த்வா ததோ சுதோ ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தி.

    Atha taṃ rājā ekadivasaṃ sītasamaye satthu santike dhammaṃ suṇantaṃ disvā satasahassagghanakaṃ attano pārutaṃ rattakambalaṃ datvā āha – ‘‘ito paṭṭhāya imaṃ pārupitvā dhammaṃ suṇāhī’’ti. So ‘‘kiṃ me iminā kambalena imasmiṃ pūtikāye upanītenā’’ti cintetvā antogandhakuṭiyaṃ tathāgatassa mañcassa upari vitānaṃ katvā agamāsi. Athekadivasaṃ rājā pātova vihāraṃ gantvā antogandhakuṭiyaṃ satthu santike nisīdi. Tasmiṃ khaṇe chabbaṇṇā buddharasmiyo kambale paṭihaññanti, kambalo ativiya virocittha. Rājā ullokento sañjānitvā āha – ‘‘amhākaṃ, bhante, esa kambalo, amhehi ekasāṭakabrāhmaṇassa dinno’’ti. ‘‘Tumhehi, mahārāja, brāhmaṇo pūjito, brāhmaṇena mayaṃ pūjitā’’ti. Rājā ‘‘brāhmaṇo yuttaṃ aññāsi, na maya’’nti pasīditvā yaṃ manussānaṃ upakārabhūtaṃ, taṃ sabbaṃ aṭṭhaṭṭhakaṃ katvā sabbaṭṭhakaṃ nāma dānaṃ datvā purohitaṭṭhāne ṭhapesi. Sopi ‘‘aṭṭhaṭṭhakaṃ nāma catusaṭṭhi hotī’’ti catusaṭṭhisalākabhattāni upaṭṭhapetvā yāvajīvaṃ dānaṃ datvā sīlaṃ rakkhitvā tato cuto sagge nibbatti.

    புன ததோ சுதோ இமஸ்மிங் கப்பே ப⁴க³வதோ கோணாக³மனஸ்ஸ ப⁴க³வதோ கஸ்ஸபஸ்ஸ சாதி த்³வின்னங் அந்தரே பா³ராணஸியங் குடும்பி³யகுலே நிப்³ப³த்தோ. ஸோ வட்³டி⁴மன்வாய க⁴ராவாஸங் வஸந்தோ ஏகதி³வஸங் அரஞ்ஞே ஜங்க⁴விஹாரங் விசரதி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே பச்சேகபு³த்³தோ⁴ நதீ³தீரே சீவரகம்மங் கரொந்தோ அனுவாதே அப்பஹொந்தே ஸங்க⁴ரித்வா ட²பேதுமாரத்³தோ⁴. ஸோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ரித்வா ட²பேதா²’’தி ஆஹ. ‘‘அனுவாதோ நப்பஹோதீ’’தி. ‘‘இமினா, ப⁴ந்தே, கரோதா²’’தி உத்தரிஸாடகங் த³த்வா ‘‘நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே மே காசி ஹானி மா ஹோதூ’’தி பத்த²னங் அகாஸி.

    Puna tato cuto imasmiṃ kappe bhagavato koṇāgamanassa bhagavato kassapassa cāti dvinnaṃ antare bārāṇasiyaṃ kuṭumbiyakule nibbatto. So vaḍḍhimanvāya gharāvāsaṃ vasanto ekadivasaṃ araññe jaṅghavihāraṃ vicarati. Tasmiñca samaye paccekabuddho nadītīre cīvarakammaṃ karonto anuvāte appahonte saṅgharitvā ṭhapetumāraddho. So taṃ disvā ‘‘kasmā, bhante, saṅgharitvā ṭhapethā’’ti āha. ‘‘Anuvāto nappahotī’’ti. ‘‘Iminā, bhante, karothā’’ti uttarisāṭakaṃ datvā ‘‘nibbattanibbattaṭṭhāne me kāci hāni mā hotū’’ti patthanaṃ akāsi.

    க⁴ரேபிஸ்ஸ ப⁴கி³னியா ஸத்³தி⁴ங் ப⁴ரியாய கலஹங் கரொந்தியா பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பிண்டா³ய பாவிஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴கி³னீ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பிண்ட³பாதங் த³த்வா தஸ்ஸ ப⁴ரியங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘ஏவரூபங் பா³லங் யோஜனஸதே பரிவஜ்ஜெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் ட²பேஸி. ஸா கே³ஹங்க³ணே டி²தா ஸுத்வா ‘‘இமாய தி³ன்னப⁴த்தங் ஏஸ மா பு⁴ஞ்ஜதூ’’தி பத்தங் க³ஹெத்வா ப⁴த்தங் ச²ட்³டெ³த்வா கலலஸ்ஸ பூரெத்வா அதா³ஸி. இதரா தி³ஸ்வா ‘‘பா³லே, மங் தாவ அக்கோஸ வா பஹர வா, ஏவரூபஸ்ஸ பன த்³வே அஸங்க்²யெய்யானி பூரிதபாரமிஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ பத்ததோ ப⁴த்தங் ச²ட்³டெ³த்வா கலலங் தா³துங் ந யுத்த’’ந்தி ஆஹ. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியாய படிஸங்கா²னங் உப்பஜ்ஜி. ஸா ‘‘திட்ட²த², ப⁴ந்தே’’தி கலலங் ச²ட்³டெ³த்வா பத்தங் தோ⁴வித்வா க³ந்த⁴சுண்ணேன உப்³ப³ட்டெத்வா பணீதப⁴த்தஸ்ஸ சதுமது⁴ரஸ்ஸ ச பூரெத்வா உபரி ஆஸித்தேன பது³மக³ப்³ப⁴வண்ணேன ஸப்பினா விஜ்ஜோதமானங் பத்தங் பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பெத்வா ‘‘யதா² அயங் பிண்ட³பாதோ ஓபா⁴ஸஜாதோ, ஏவங் ஓபா⁴ஸஜாதங் மே ஸரீரங் ஹோதூ’’தி பத்த²னங் அகாஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ அனுமோதி³த்வா ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. தேபி த்³வே ஜாயம்பதிகா யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதா ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்திங்ஸு. புன ததோ சவித்வா உபாஸகோ கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே பா³ராணஸியங் அஸீதிகோடிவிப⁴வஸம்பன்னே குலே நிப்³ப³த்தி, இதராபி தாதி³ஸஸ்ஸேவ ஸெட்டி²னோ தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ தமேவ ஸெட்டி²தீ⁴தரங் ஆனயிங்ஸு. தஸ்ஸா புப்³பே³ அனிட்ட²விபாகஸ்ஸ பாபகம்மஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன பதிகுலங் பவிட்ட²மத்தாய உம்மாரந்தரதோ பட்டா²ய ஸகலங் கே³ஹங் உக்³கா⁴டிதவச்சகூபோ விய து³க்³க³ந்த⁴ங் ஜாதங். குமாரோ ‘‘கஸ்ஸாயங் க³ந்தோ⁴’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸெட்டி²கஞ்ஞாயா’’தி ஸுத்வா ‘‘நீஹரத² ந’’ந்தி தஸ்ஸாயேவ குலக⁴ரங் பேஸேஸி. ஸா தேனேவ நீஹாரேன ஸத்தஸு டா²னேஸு படினிவத்தி.

    Gharepissa bhaginiyā saddhiṃ bhariyāya kalahaṃ karontiyā paccekabuddho piṇḍāya pāvisi. Athassa bhaginī paccekabuddhassa piṇḍapātaṃ datvā tassa bhariyaṃ sandhāya – ‘‘evarūpaṃ bālaṃ yojanasate parivajjeyya’’nti patthanaṃ ṭhapesi. Sā gehaṅgaṇe ṭhitā sutvā ‘‘imāya dinnabhattaṃ esa mā bhuñjatū’’ti pattaṃ gahetvā bhattaṃ chaḍḍetvā kalalassa pūretvā adāsi. Itarā disvā ‘‘bāle, maṃ tāva akkosa vā pahara vā, evarūpassa pana dve asaṅkhyeyyāni pūritapāramissa paccekabuddhassa pattato bhattaṃ chaḍḍetvā kalalaṃ dātuṃ na yutta’’nti āha. Athassa bhariyāya paṭisaṅkhānaṃ uppajji. Sā ‘‘tiṭṭhatha, bhante’’ti kalalaṃ chaḍḍetvā pattaṃ dhovitvā gandhacuṇṇena ubbaṭṭetvā paṇītabhattassa catumadhurassa ca pūretvā upari āsittena padumagabbhavaṇṇena sappinā vijjotamānaṃ pattaṃ paccekabuddhassa hatthe ṭhapetvā ‘‘yathā ayaṃ piṇḍapāto obhāsajāto, evaṃ obhāsajātaṃ me sarīraṃ hotū’’ti patthanaṃ akāsi. Paccekabuddho anumoditvā ākāsaṃ pakkhandi. Tepi dve jāyampatikā yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cutā sagge nibbattiṃsu. Puna tato cavitvā upāsako kassapasammāsambuddhakāle bārāṇasiyaṃ asītikoṭivibhavasampanne kule nibbatti, itarāpi tādisasseva seṭṭhino dhītā hutvā nibbatti, tassa vayappattassa tameva seṭṭhidhītaraṃ ānayiṃsu. Tassā pubbe aniṭṭhavipākassa pāpakammassa ānubhāvena patikulaṃ paviṭṭhamattāya ummārantarato paṭṭhāya sakalaṃ gehaṃ ugghāṭitavaccakūpo viya duggandhaṃ jātaṃ. Kumāro ‘‘kassāyaṃ gandho’’ti pucchitvā ‘‘seṭṭhikaññāyā’’ti sutvā ‘‘nīharatha na’’nti tassāyeva kulagharaṃ pesesi. Sā teneva nīhārena sattasu ṭhānesu paṭinivatti.

    தேன ஸமயேன கஸ்ஸபத³ஸப³லோ பரினிப்³பா³யி. தஸ்ஸ ஸதஸஹஸக்³க⁴னிகாஹி ஸுவண்ணிட்ட²காஹி யோஜனுப்³பே³த⁴ங் சேதியங் ஆரபி⁴ங்ஸு. தஸ்மிங் சேதியே கரியமானே ஸா ஸெட்டி²தீ⁴தா சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் ஸத்தஸு டா²னேஸு படினிவத்தா, கிங் மே ஜீவிதேனா’’தி அத்தனோ ஆப⁴ரணப⁴ண்ட³ங் ப⁴ஞ்ஜாபெத்வா ஸுவண்ணிட்ட²கங் காரேஸி ரதனாயதங் வித³த்தி²வித்தி²ண்ணங் சதுரங்கு³லுப்³பே³த⁴ங். ததோ ஹரிதாலமனோஸிலாபிண்ட³ங் க³ஹெத்வா அட்ட² உப்பலபுப்ப²ஹத்த²கே ஆதா³ய சேதியகரணட்டா²னங் க³தா. தஸ்மிஞ்ச க²ணே ஏகா இட்ட²காபந்தி பரிக்கி²பித்வா ஆக³ச்ச²மானா க⁴டனிட்ட²காய ஊனா ஹோதி. ஸெட்டி²தீ⁴தா வட்³ட⁴கிங் ஆஹ ‘‘இமங் மே இட்ட²கங் எத்த² ட²பேதா²’’தி. ‘‘அம்ம ப⁴த்³த³கே, காலே ஆக³தாஸி, ஸயமேவ ட²பேஹீ’’தி. ஸா ஆருய்ஹ தேலேன ஹரிதாலமனோஸிலாபிண்ட³ங் யோஜெத்வா தேன ப³ந்த⁴னேன இட்ட²கங் பதிட்ட²பெத்வா உபரி அட்ட²ஹி உப்பலபுப்ப²ஹத்த²கேஹி பூஜங் கத்வா வந்தி³த்வா ‘‘நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே மே காயதோ சந்த³னக³ந்தோ⁴ வாயது, முக²தோ உப்பலக³ந்தோ⁴’’தி பத்த²னங் கத்வா சேதியங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா கே³ஹங் அக³மாஸி.

    Tena samayena kassapadasabalo parinibbāyi. Tassa satasahasagghanikāhi suvaṇṇiṭṭhakāhi yojanubbedhaṃ cetiyaṃ ārabhiṃsu. Tasmiṃ cetiye kariyamāne sā seṭṭhidhītā cintesi – ‘‘ahaṃ sattasu ṭhānesu paṭinivattā, kiṃ me jīvitenā’’ti attano ābharaṇabhaṇḍaṃ bhañjāpetvā suvaṇṇiṭṭhakaṃ kāresi ratanāyataṃ vidatthivitthiṇṇaṃ caturaṅgulubbedhaṃ. Tato haritālamanosilāpiṇḍaṃ gahetvā aṭṭha uppalapupphahatthake ādāya cetiyakaraṇaṭṭhānaṃ gatā. Tasmiñca khaṇe ekā iṭṭhakāpanti parikkhipitvā āgacchamānā ghaṭaniṭṭhakāya ūnā hoti. Seṭṭhidhītā vaḍḍhakiṃ āha ‘‘imaṃ me iṭṭhakaṃ ettha ṭhapethā’’ti. ‘‘Amma bhaddake, kāle āgatāsi, sayameva ṭhapehī’’ti. Sā āruyha telena haritālamanosilāpiṇḍaṃ yojetvā tena bandhanena iṭṭhakaṃ patiṭṭhapetvā upari aṭṭhahi uppalapupphahatthakehi pūjaṃ katvā vanditvā ‘‘nibbattanibbattaṭṭhāne me kāyato candanagandho vāyatu, mukhato uppalagandho’’ti patthanaṃ katvā cetiyaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā gehaṃ agamāsi.

    தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஸா யஸ்ஸ ஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ பட²மங் கே³ஹங் நீதா, தஸ்ஸ தங் ஆரப்³ப⁴ ஸதி உத³பாதி³. நக³ரேபி நக்க²த்தங் ஸங்கு⁴ட்ட²ங் ஹோதி. ஸோ உபட்டா²கே ஆஹ ‘‘இத⁴ ஆனீதா ஸெட்டி²தீ⁴தா குஹி’’ந்தி? ‘‘குலகே³ஹே, ஸாமீ’’தி. ‘‘ஆனேத² நங், நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸாமீ’’தி. தே க³ந்த்வா தங் வந்தி³த்வா டி²தா. ‘‘கிங், தாதா, ஆக³தத்தா²’’தி தாய புட்டா² தஸ்ஸா தங் பவத்திங் ஆசிக்கி²ங்ஸு. ‘‘தாதா, மயா ஆப⁴ரணப⁴ண்டே³ஹி சேதியங் பூஜிதங், ஆப⁴ரணங் மே நத்தீ²’’தி. தே க³ந்த்வா ஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங். ‘‘ஆனேத² நங், பிளந்த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸதீ’’தி. தே தங் ஆனயிங்ஸு. தஸ்ஸா ஸஹ கே³ஹபவேஸனேன ஸகலகே³ஹங் சந்த³னக³ந்தோ⁴ சேவ உப்பலக³ந்தோ⁴ ச வாயி. ஸெட்டி²புத்தோ தங் புச்சி² – ‘‘ப⁴த்³தே³, தவ ஸரீரதோ பட²மங் து³க்³க³ந்தோ⁴ வாயி, இதா³னி பன தே ஸரீரதோ சந்த³னக³ந்தோ⁴, முக²தோ உப்பலக³ந்தோ⁴ வாயதி, கிமேத’’ந்தி? ஸா ஆதி³தோ பட்டா²ய அத்தனா கதகம்மங் ஆரோசேஸி. ஸெட்டி²புத்தோ ‘‘நிய்யானிகங் வத பு³த்³த⁴ஸாஸன’’ந்தி பஸீதி³த்வா யோஜனிகங் ஸுவண்ணசேதியங் கம்ப³லகஞ்சுகேன படிச்சா²தெ³த்வா தத்த² தத்த² ரத²சக்கபமாணேஹி ஸுவண்ணபது³மேஹி அலங்கரி. தேஸங் த்³வாத³ஸஹத்தா² ஓலம்ப³கா ஹொந்தி.

    Tasmiṃyeva khaṇe sā yassa seṭṭhiputtassa paṭhamaṃ gehaṃ nītā, tassa taṃ ārabbha sati udapādi. Nagarepi nakkhattaṃ saṅghuṭṭhaṃ hoti. So upaṭṭhāke āha ‘‘idha ānītā seṭṭhidhītā kuhi’’nti? ‘‘Kulagehe, sāmī’’ti. ‘‘Ānetha naṃ, nakkhattaṃ kīḷissāmī’’ti. Te gantvā taṃ vanditvā ṭhitā. ‘‘Kiṃ, tātā, āgatatthā’’ti tāya puṭṭhā tassā taṃ pavattiṃ ācikkhiṃsu. ‘‘Tātā, mayā ābharaṇabhaṇḍehi cetiyaṃ pūjitaṃ, ābharaṇaṃ me natthī’’ti. Te gantvā seṭṭhiputtassa ārocesuṃ. ‘‘Ānetha naṃ, piḷandhanaṃ labhissatī’’ti. Te taṃ ānayiṃsu. Tassā saha gehapavesanena sakalagehaṃ candanagandho ceva uppalagandho ca vāyi. Seṭṭhiputto taṃ pucchi – ‘‘bhadde, tava sarīrato paṭhamaṃ duggandho vāyi, idāni pana te sarīrato candanagandho, mukhato uppalagandho vāyati, kimeta’’nti? Sā ādito paṭṭhāya attanā katakammaṃ ārocesi. Seṭṭhiputto ‘‘niyyānikaṃ vata buddhasāsana’’nti pasīditvā yojanikaṃ suvaṇṇacetiyaṃ kambalakañcukena paṭicchādetvā tattha tattha rathacakkapamāṇehi suvaṇṇapadumehi alaṅkari. Tesaṃ dvādasahatthā olambakā honti.

    ஸோ தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா ததோ சுதோ ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தித்வா, புன ததோ சவித்வா பா³ராணஸிதோ யோஜனமத்தே டா²னே அஞ்ஞதரஸ்மிங் அமச்சகுலே நிப்³ப³த்தி. ப⁴ரியா பனஸ்ஸ தே³வலோகதோ சவித்வா ராஜகுலே ஜெட்ட²ராஜதீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தேஸு வயப்பத்தேஸு குமாரஸ்ஸ வஸனகா³மே நக்க²த்தங் ஸங்கு⁴ட்ட²ங். ஸோ மாதரங் ஆஹ – ‘‘அம்ம, ஸாடகங் மே தே³ஹி, நக்க²த்தங் கீளிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா தோ⁴தவத்த²ங் நீஹரித்வா அதா³ஸி. ‘‘அம்ம, தூ²லமித³’’ந்தி ஆஹ. ஸா அஞ்ஞங் நீஹரித்வா அதா³ஸி. ஸோ தம்பி படிக்கி²பி. அத² நங் மாதா ஆஹ – ‘‘தாத, யாதி³ஸே கே³ஹே மயங் ஜாதா, நத்தி² நோ இதோ ஸுகு²மதரஸ்ஸ படிலாபா⁴ய புஞ்ஞ’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி லப⁴னட்டா²னங் க³ச்சா²மி, அம்மா’’தி. ‘‘புத்த, அஹங் அஜ்ஜேவ துய்ஹங் பா³ராணஸினக³ரரஜ்ஜபடிலாப⁴ங் இச்சா²மீ’’தி. ஸோ மாதரங் வந்தி³த்வா ‘‘க³ச்சா²மி, அம்மா’’தி. ‘‘க³ச்ச², தாதா’’தி. ஸோ பன புஞ்ஞனியாமேன நிக்க²மித்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா உய்யானே மங்க³லஸிலாபட்டே ஸஸீஸங் பாருபித்வா நிபஜ்ஜி. ஸோ ச பா³ராணஸிரஞ்ஞோ காலங்கதஸ்ஸ ஸத்தமோ தி³வஸோ ஹோதி.

    So tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto sagge nibbattitvā, puna tato cavitvā bārāṇasito yojanamatte ṭhāne aññatarasmiṃ amaccakule nibbatti. Bhariyā panassa devalokato cavitvā rājakule jeṭṭharājadhītā hutvā nibbatti. Tesu vayappattesu kumārassa vasanagāme nakkhattaṃ saṅghuṭṭhaṃ. So mātaraṃ āha – ‘‘amma, sāṭakaṃ me dehi, nakkhattaṃ kīḷissāmī’’ti. Sā dhotavatthaṃ nīharitvā adāsi. ‘‘Amma, thūlamida’’nti āha. Sā aññaṃ nīharitvā adāsi. So tampi paṭikkhipi. Atha naṃ mātā āha – ‘‘tāta, yādise gehe mayaṃ jātā, natthi no ito sukhumatarassa paṭilābhāya puñña’’nti. ‘‘Tena hi labhanaṭṭhānaṃ gacchāmi, ammā’’ti. ‘‘Putta, ahaṃ ajjeva tuyhaṃ bārāṇasinagararajjapaṭilābhaṃ icchāmī’’ti. So mātaraṃ vanditvā ‘‘gacchāmi, ammā’’ti. ‘‘Gaccha, tātā’’ti. So pana puññaniyāmena nikkhamitvā bārāṇasiṃ gantvā uyyāne maṅgalasilāpaṭṭe sasīsaṃ pārupitvā nipajji. So ca bārāṇasirañño kālaṅkatassa sattamo divaso hoti.

    அமச்சா ரஞ்ஞோ ஸரீரகிச்சங் கத்வா ராஜங்க³ணே நிஸீதி³த்வா மந்தயிங்ஸு – ‘‘ரஞ்ஞோ ஏகா தீ⁴தாவ அத்தி², புத்தோ நத்தி², அராஜகங் ரஜ்ஜங் நஸ்ஸிஸ்ஸதி, கோ ராஜா ப⁴விதுங் அரஹதீ’’தி? ‘‘த்வங் ஹோஹி, த்வங் ஹோஹீ’’தி. புரோஹிதோ ஆஹ – ‘‘ப³ஹுங் ஓலோகேதுங் ந வட்டதி, பு²ஸ்ஸரத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமா’’தி. தே குமுத³வண்ணே சத்தாரோ ஸிந்த⁴வே யோஜெத்வா பஞ்சவித⁴ராஜககுத⁴ப⁴ண்ட³ங் ஸேதச்ச²த்தஞ்ச தஸ்மிங் ட²பெத்வா ரத²ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பச்ச²தோ தூரியானி பக்³க³ண்ஹாபேஸுங். ரதோ² பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மித்வா உய்யானாபி⁴முகோ² அக³மாஸி. ‘‘பரிசயேன உய்யானாபி⁴முகோ² க³ச்ச²தி, நிவத்தேமா’’தி கேசி ஆஹங்ஸு. புரோஹிதோ ‘‘மா நிவத்தயித்தா²’’தி ஆஹ. ரதோ² க³ந்த்வா குமாரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ஆருஹனஸஜ்ஜோ ஹுத்வா அட்டா²ஸி. புரோஹிதோ பாருபனகண்ணங் அபனெத்வா பாத³தலானி ஓலோகெந்தோ ‘‘திட்ட²து அயங் தீ³போ, த்³விஸஹஸ்ஸபரித்ததீ³பவாரேஸு சதூஸு மஹாதீ³பேஸு ஏஸ ரஜ்ஜங் காரேதுங் யுத்தோ’’தி வத்வா ‘‘தூரியானி பக்³க³ண்ஹதா²’’தி திக்க²த்துங் தூரியானி பக்³க³ண்ஹாபேதி.

    Amaccā rañño sarīrakiccaṃ katvā rājaṅgaṇe nisīditvā mantayiṃsu – ‘‘rañño ekā dhītāva atthi, putto natthi, arājakaṃ rajjaṃ nassissati, ko rājā bhavituṃ arahatī’’ti? ‘‘Tvaṃ hohi, tvaṃ hohī’’ti. Purohito āha – ‘‘bahuṃ oloketuṃ na vaṭṭati, phussarathaṃ vissajjessāmā’’ti. Te kumudavaṇṇe cattāro sindhave yojetvā pañcavidharājakakudhabhaṇḍaṃ setacchattañca tasmiṃ ṭhapetvā rathaṃ vissajjetvā pacchato tūriyāni paggaṇhāpesuṃ. Ratho pācīnadvārena nikkhamitvā uyyānābhimukho agamāsi. ‘‘Paricayena uyyānābhimukho gacchati, nivattemā’’ti keci āhaṃsu. Purohito ‘‘mā nivattayitthā’’ti āha. Ratho gantvā kumāraṃ padakkhiṇaṃ katvā āruhanasajjo hutvā aṭṭhāsi. Purohito pārupanakaṇṇaṃ apanetvā pādatalāni olokento ‘‘tiṭṭhatu ayaṃ dīpo, dvisahassaparittadīpavāresu catūsu mahādīpesu esa rajjaṃ kāretuṃ yutto’’ti vatvā ‘‘tūriyāni paggaṇhathā’’ti tikkhattuṃ tūriyāni paggaṇhāpeti.

    அத² குமாரோ முக²ங் விவரித்வா ஓலோகெந்தோ ‘‘கேன கம்மேன ஆக³தத்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘தே³வ, தும்ஹாகங் ரஜ்ஜங் பாபுணாதீ’’தி. ‘‘ராஜா வோ கஹ’’ந்தி? ‘‘தே³வத்தங் க³தோ, ஸாமீ’’தி. ‘‘கதி தி³வஸா அதிக்கந்தா’’தி ? ‘‘அஜ்ஜ ஸத்தமோ தி³வஸோ’’தி. ‘‘புத்தோ வா தீ⁴தா வா நத்தீ²’’தி ? ‘‘தீ⁴தா அத்தி², தே³வ, புத்தோ நத்தீ²’’தி. ‘‘தேன ஹி கரிஸ்ஸாமி ரஜ்ஜ’’ந்தி. தே தாவதே³வ அபி⁴ஸேகமண்ட³பங் காரெத்வா ராஜதீ⁴தரங் ஸப்³பா³லங்காரேஹி அலங்கரித்வா உய்யானங் ஆனெத்வா குமாரஸ்ஸ அபி⁴ஸேகங் அகங்ஸு. அத²ஸ்ஸ கதாபி⁴ஸேகஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் வத்த²ங் உபனயிங்ஸு. ஸோ ‘‘கிமித³ங், தாதா’’தி ஆஹ. ‘‘நிவாஸனவத்த²ங், தே³வா’’தி. ‘‘நனு, தாதா, தூ²ல’’ந்தி? ‘‘மனுஸ்ஸபரிபோ⁴க³வத்தே²ஸு இதோ முது³தரங் நத்தி², தே³வா’’தி. ‘‘தும்ஹாகங் ராஜா ஏவரூபங் நிவாஸேஸீ’’தி? ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘ந மஞ்ஞே புஞ்ஞவா தும்ஹாகங் ராஜா’’தி ‘‘ஸுவண்ணபி⁴ங்கா³ரங் ஆஹரத², லபி⁴ஸ்ஸாமி வத்த²’’ந்தி ஸுவண்ணபி⁴ங்கா³ரங் ஆஹராபெத்வா உட்டா²ய ஹத்தே² தோ⁴வித்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா ஹத்தே²ன உத³கங் க³ஹெத்வா புரத்தி²மதி³ஸாயங் அப்³பு⁴க்கிரி. க⁴னபத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா அட்ட² கப்பருக்கா² உட்ட²ஹிங்ஸு. புன உத³கங் க³ஹெத்வா த³க்கி²ணபச்சி²மஉத்தரதி³ஸாயந்தி ஏவங் சதூஸு தி³ஸாஸு அப்³பு⁴க்கிரி. ஸப்³ப³தி³ஸாஸு அட்ட²அட்ட²கங் கத்வா த்³வத்திங்ஸ கப்பருக்கா² உட்ட²ஹிங்ஸு. ஸோ ஏகங் தி³ப்³ப³து³ஸ்ஸங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா ‘‘நந்த³ரஞ்ஞோ விஜிதே ஸுத்தகந்திகா இத்தி²யோ ‘மா ஸுத்தங் கந்திங்ஸூ’தி ஏவங் பே⁴ரிங் சராபேதா²’’தி வத்வா ச²த்தங் உஸ்ஸாபெத்வா அலங்கதபடியத்தோ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ நக³ரங் பவிஸித்வா பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ மஹாஸம்பத்திங் அனுப⁴வி.

    Atha kumāro mukhaṃ vivaritvā olokento ‘‘kena kammena āgatatthā’’ti āha. ‘‘Deva, tumhākaṃ rajjaṃ pāpuṇātī’’ti. ‘‘Rājā vo kaha’’nti? ‘‘Devattaṃ gato, sāmī’’ti. ‘‘Kati divasā atikkantā’’ti ? ‘‘Ajja sattamo divaso’’ti. ‘‘Putto vā dhītā vā natthī’’ti ? ‘‘Dhītā atthi, deva, putto natthī’’ti. ‘‘Tena hi karissāmi rajja’’nti. Te tāvadeva abhisekamaṇḍapaṃ kāretvā rājadhītaraṃ sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā uyyānaṃ ānetvā kumārassa abhisekaṃ akaṃsu. Athassa katābhisekassa satasahassagghanakaṃ vatthaṃ upanayiṃsu. So ‘‘kimidaṃ, tātā’’ti āha. ‘‘Nivāsanavatthaṃ, devā’’ti. ‘‘Nanu, tātā, thūla’’nti? ‘‘Manussaparibhogavatthesu ito mudutaraṃ natthi, devā’’ti. ‘‘Tumhākaṃ rājā evarūpaṃ nivāsesī’’ti? ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Na maññe puññavā tumhākaṃ rājā’’ti ‘‘suvaṇṇabhiṅgāraṃ āharatha, labhissāmi vattha’’nti suvaṇṇabhiṅgāraṃ āharāpetvā uṭṭhāya hatthe dhovitvā mukhaṃ vikkhāletvā hatthena udakaṃ gahetvā puratthimadisāyaṃ abbhukkiri. Ghanapathaviṃ bhinditvā aṭṭha kapparukkhā uṭṭhahiṃsu. Puna udakaṃ gahetvā dakkhiṇapacchimauttaradisāyanti evaṃ catūsu disāsu abbhukkiri. Sabbadisāsu aṭṭhaaṭṭhakaṃ katvā dvattiṃsa kapparukkhā uṭṭhahiṃsu. So ekaṃ dibbadussaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ‘‘nandarañño vijite suttakantikā itthiyo ‘mā suttaṃ kantiṃsū’ti evaṃ bheriṃ carāpethā’’ti vatvā chattaṃ ussāpetvā alaṅkatapaṭiyatto hatthikkhandhavaragato nagaraṃ pavisitvā pāsādaṃ abhiruyha mahāsampattiṃ anubhavi.
