Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    18. சத்தாலீஸனிபாதோ

    18. Cattālīsanipāto

    1. மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரகா³தா²

    1. Mahākassapattheragāthā

    1054.

    1054.

    ‘‘ந க³ணேன புரக்க²தோ சரே, விமனோ ஹோதி ஸமாதி⁴ து³ல்லபோ⁴;

    ‘‘Na gaṇena purakkhato care, vimano hoti samādhi dullabho;

    நானாஜனஸங்க³ஹோ து³கோ², இதி தி³ஸ்வான க³ணங் ந ரோசயே.

    Nānājanasaṅgaho dukho, iti disvāna gaṇaṃ na rocaye.

    1055.

    1055.

    ‘‘ந குலானி உபப்³ப³ஜே முனி, விமனோ ஹோதி ஸமாதி⁴ து³ல்லபோ⁴;

    ‘‘Na kulāni upabbaje muni, vimano hoti samādhi dullabho;

    ஸோ உஸ்ஸுக்கோ ரஸானுகி³த்³தோ⁴, அத்த²ங் ரிஞ்சதி யோ ஸுகா²வஹோ.

    So ussukko rasānugiddho, atthaṃ riñcati yo sukhāvaho.

    1056.

    1056.

    ‘‘பங்கோதி ஹி நங் அவேத³யுங், யாயங் வந்த³னபூஜனா குலேஸு;

    ‘‘Paṅkoti hi naṃ avedayuṃ, yāyaṃ vandanapūjanā kulesu;

    ஸுகு²மங் ஸல்ல து³ருப்³ப³ஹங், ஸக்காரோ காபுரிஸேன து³ஜ்ஜஹோ.

    Sukhumaṃ salla durubbahaṃ, sakkāro kāpurisena dujjaho.

    1057.

    1057.

    ‘‘ஸேனாஸனம்ஹா ஓருய்ஹ, நக³ரங் பிண்டா³ய பாவிஸிங்;

    ‘‘Senāsanamhā oruyha, nagaraṃ piṇḍāya pāvisiṃ;

    பு⁴ஞ்ஜந்தங் புரிஸங் குட்டி²ங், ஸக்கச்சங் தங் உபட்ட²ஹிங்.

    Bhuñjantaṃ purisaṃ kuṭṭhiṃ, sakkaccaṃ taṃ upaṭṭhahiṃ.

    1058.

    1058.

    ‘‘ஸோ மே 1 பக்கேன ஹத்தே²ன, ஆலோபங் உபனாமயி;

    ‘‘So me 2 pakkena hatthena, ālopaṃ upanāmayi;

    ஆலோபங் பக்கி²பந்தஸ்ஸ, அங்கு³லி செத்த² 3 சி²ஜ்ஜத².

    Ālopaṃ pakkhipantassa, aṅguli cettha 4 chijjatha.

    1059.

    1059.

    ‘‘குட்டமூலஞ்ச 5 நிஸ்ஸாய, ஆலோபங் தங் அபு⁴ஞ்ஜிஸங்;

    ‘‘Kuṭṭamūlañca 6 nissāya, ālopaṃ taṃ abhuñjisaṃ;

    பு⁴ஞ்ஜமானே வா பு⁴த்தே வா, ஜேகு³ச்ச²ங் மே ந விஜ்ஜதி.

    Bhuñjamāne vā bhutte vā, jegucchaṃ me na vijjati.

    1060.

    1060.

    ‘‘உத்திட்ட²பிண்டோ³ ஆஹாரோ, பூதிமுத்தஞ்ச ஓஸத⁴ங்;

    ‘‘Uttiṭṭhapiṇḍo āhāro, pūtimuttañca osadhaṃ;

    ஸேனாஸனங் ருக்க²மூலங், பங்ஸுகூலஞ்ச சீவரங்;

    Senāsanaṃ rukkhamūlaṃ, paṃsukūlañca cīvaraṃ;

    யஸ்ஸேதே அபி⁴ஸம்பு⁴த்வா 7, ஸ வே சாதுத்³தி³ஸோ நரோ.

    Yassete abhisambhutvā 8, sa ve cātuddiso naro.

    1061.

    1061.

    ‘‘யத்த² ஏகே விஹஞ்ஞந்தி, ஆருஹந்தா ஸிலுச்சயங்;

    ‘‘Yattha eke vihaññanti, āruhantā siluccayaṃ;

    தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தா³யாதோ³, ஸம்பஜானோ பதிஸ்ஸதோ;

    Tassa buddhassa dāyādo, sampajāno patissato;

    இத்³தி⁴ப³லேனுபத்த²த்³தோ⁴ , கஸ்ஸபோ அபி⁴ரூஹதி.

    Iddhibalenupatthaddho , kassapo abhirūhati.

    1062.

    1062.

    ‘‘பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ , ஸேலமாருய்ஹ கஸ்ஸபோ;

    ‘‘Piṇḍapātapaṭikkanto , selamāruyha kassapo;

    ஜா²யதி அனுபாதா³னோ, பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ.

    Jhāyati anupādāno, pahīnabhayabheravo.

    1063.

    1063.

    ‘‘பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ, ஸேலமாருய்ஹ கஸ்ஸபோ;

    ‘‘Piṇḍapātapaṭikkanto, selamāruyha kassapo;

    ஜா²யதி அனுபாதா³னோ, ட³ய்ஹமானேஸு நிப்³பு³தோ.

    Jhāyati anupādāno, ḍayhamānesu nibbuto.

    1064.

    1064.

    ‘‘பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ, ஸேலமாருய்ஹ கஸ்ஸபோ;

    ‘‘Piṇḍapātapaṭikkanto, selamāruyha kassapo;

    ஜா²யதி அனுபாதா³னோ, கதகிச்சோ அனாஸவோ.

    Jhāyati anupādāno, katakicco anāsavo.

    1065.

    1065.

    ‘‘கரேரிமாலாவிததா , பூ⁴மிபா⁴கா³ மனோரமா;

    ‘‘Karerimālāvitatā , bhūmibhāgā manoramā;

    குஞ்ஜராபி⁴ருதா³ ரம்மா, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Kuñjarābhirudā rammā, te selā ramayanti maṃ.

    1066.

    1066.

    ‘‘நீலப்³ப⁴வண்ணா ருசிரா, வாரிஸீதா ஸுசிந்த⁴ரா;

    ‘‘Nīlabbhavaṇṇā rucirā, vārisītā sucindharā;

    இந்த³கோ³பகஸஞ்ச²ன்னா, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Indagopakasañchannā, te selā ramayanti maṃ.

    1067.

    1067.

    ‘‘நீலப்³ப⁴கூடஸதி³ஸா, கூடாகா³ரவரூபமா;

    ‘‘Nīlabbhakūṭasadisā, kūṭāgāravarūpamā;

    வாரணாபி⁴ருதா³ ரம்மா, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Vāraṇābhirudā rammā, te selā ramayanti maṃ.

    1068.

    1068.

    ‘‘அபி⁴வுட்டா² ரம்மதலா, நகா³ இஸிபி⁴ ஸேவிதா;

    ‘‘Abhivuṭṭhā rammatalā, nagā isibhi sevitā;

    அப்³பு⁴ன்னதி³தா ஸிகீ²ஹி, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Abbhunnaditā sikhīhi, te selā ramayanti maṃ.

    1069.

    1069.

    ‘‘அலங் ஜா²யிதுகாமஸ்ஸ, பஹிதத்தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Alaṃ jhāyitukāmassa, pahitattassa me sato;

    அலங் மே அத்த²காமஸ்ஸ 9, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Alaṃ me atthakāmassa 10, pahitattassa bhikkhuno.

    1070.

    1070.

    ‘‘அலங் மே பா²ஸுகாமஸ்ஸ, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Alaṃ me phāsukāmassa, pahitattassa bhikkhuno;

    அலங் மே யோக³காமஸ்ஸ, பஹிதத்தஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Alaṃ me yogakāmassa, pahitattassa tādino.

    1071.

    1071.

    ‘‘உமாபுப்பே²ன ஸமானா, க³க³னாவப்³ப⁴சா²தி³தா;

    ‘‘Umāpupphena samānā, gaganāvabbhachāditā;

    நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணா , தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Nānādijagaṇākiṇṇā , te selā ramayanti maṃ.

    1072.

    1072.

    ‘‘அனாகிண்ணா க³ஹட்டே²ஹி, மிக³ஸங்க⁴னிஸேவிதா;

    ‘‘Anākiṇṇā gahaṭṭhehi, migasaṅghanisevitā;

    நானாதி³ஜக³ணாகிண்ணா, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Nānādijagaṇākiṇṇā, te selā ramayanti maṃ.

    1073.

    1073.

    ‘‘அச்சோ²தி³கா புது²ஸிலா, கோ³னங்கு³லமிகா³யுதா;

    ‘‘Acchodikā puthusilā, gonaṅgulamigāyutā;

    அம்பு³ஸேவாலஸஞ்ச²ன்னா, தே ஸேலா ரமயந்தி மங்.

    Ambusevālasañchannā, te selā ramayanti maṃ.

    1074.

    1074.

    ‘‘ந பஞ்சங்கி³கேன துரியேன, ரதி மே ஹோதி தாதி³ஸீ;

    ‘‘Na pañcaṅgikena turiyena, rati me hoti tādisī;

    யதா² ஏகக்³க³சித்தஸ்ஸ, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.

    Yathā ekaggacittassa, sammā dhammaṃ vipassato.

    1075.

    1075.

    ‘‘கம்மங் ப³ஹுகங் ந காரயே, பரிவஜ்ஜெய்ய ஜனங் ந உய்யமே;

    ‘‘Kammaṃ bahukaṃ na kāraye, parivajjeyya janaṃ na uyyame;

    உஸ்ஸுக்கோ ஸோ ரஸானுகி³த்³தோ⁴, அத்த²ங் ரிஞ்சதி யோ ஸுகா²வஹோ.

    Ussukko so rasānugiddho, atthaṃ riñcati yo sukhāvaho.

    1076.

    1076.

    ‘‘கம்மங் ப³ஹுகங் ந காரயே, பரிவஜ்ஜெய்ய அனத்தனெய்யமேதங்;

    ‘‘Kammaṃ bahukaṃ na kāraye, parivajjeyya anattaneyyametaṃ;

    கிச்ச²தி காயோ கிலமதி, து³க்கி²தோ ஸோ ஸமத²ங் ந விந்த³தி.

    Kicchati kāyo kilamati, dukkhito so samathaṃ na vindati.

    1077.

    1077.

    ‘‘ஒட்ட²ப்பஹதமத்தேன, அத்தானம்பி ந பஸ்ஸதி;

    ‘‘Oṭṭhappahatamattena, attānampi na passati;

    பத்த²த்³த⁴கீ³வோ சரதி, அஹங் ஸெய்யோதி மஞ்ஞதி.

    Patthaddhagīvo carati, ahaṃ seyyoti maññati.

    1078.

    1078.

    ‘‘அஸெய்யோ ஸெய்யஸமானங், பா³லோ மஞ்ஞதி அத்தானங்;

    ‘‘Aseyyo seyyasamānaṃ, bālo maññati attānaṃ;

    ந தங் விஞ்ஞூ பஸங்ஸந்தி, பத்த²த்³த⁴மானஸங் நரங்.

    Na taṃ viññū pasaṃsanti, patthaddhamānasaṃ naraṃ.

    1079.

    1079.

    ‘‘யோ ச ஸெய்யோஹமஸ்மீதி, நாஹங் ஸெய்யோதி வா பன;

    ‘‘Yo ca seyyohamasmīti, nāhaṃ seyyoti vā pana;

    ஹீனோ தங்ஸதி³ஸோ 11 வாதி, விதா⁴ஸு ந விகம்பதி.

    Hīno taṃsadiso 12 vāti, vidhāsu na vikampati.

    1080.

    1080.

    ‘‘பஞ்ஞவந்தங் ததா² தாதி³ங், ஸீலேஸு ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘Paññavantaṃ tathā tādiṃ, sīlesu susamāhitaṃ;

    சேதோஸமத²மனுத்தங், தஞ்சே விஞ்ஞூ பஸங்ஸரே.

    Cetosamathamanuttaṃ, tañce viññū pasaṃsare.

    1081.

    1081.

    ‘‘யஸ்ஸ ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு, கா³ரவோ நூபலப்³ப⁴தி;

    ‘‘Yassa sabrahmacārīsu, gāravo nūpalabbhati;

    ஆரகா ஹோதி ஸத்³த⁴ம்மா, நப⁴தோ புத²வீ யதா².

    Ārakā hoti saddhammā, nabhato puthavī yathā.

    1082.

    1082.

    ‘‘யேஸஞ்ச ஹிரி ஒத்தப்பங், ஸதா³ ஸம்மா உபட்டி²தங்;

    ‘‘Yesañca hiri ottappaṃ, sadā sammā upaṭṭhitaṃ;

    விரூள்ஹப்³ரஹ்மசரியா தே, தேஸங் கீ²ணா புனப்³ப⁴வா.

    Virūḷhabrahmacariyā te, tesaṃ khīṇā punabbhavā.

    1083.

    1083.

    ‘‘உத்³த⁴தோ சபலோ பி⁴க்கு², பங்ஸுகூலேன பாருதோ;

    ‘‘Uddhato capalo bhikkhu, paṃsukūlena pāruto;

    கபீவ ஸீஹசம்மேன, ந ஸோ தேனுபஸோப⁴தி.

    Kapīva sīhacammena, na so tenupasobhati.

    1084.

    1084.

    ‘‘அனுத்³த⁴தோ அசபலோ, நிபகோ ஸங்வுதிந்த்³ரியோ;

    ‘‘Anuddhato acapalo, nipako saṃvutindriyo;

    ஸோப⁴தி பங்ஸுகூலேன, ஸீஹோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே.

    Sobhati paṃsukūlena, sīhova girigabbhare.

    1085.

    1085.

    ‘‘ஏதே ஸம்ப³ஹுலா தே³வா, இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Ete sambahulā devā, iddhimanto yasassino;

    த³ஸதே³வஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பே³ தே ப்³ரஹ்மகாயிகா.

    Dasadevasahassāni, sabbe te brahmakāyikā.

    1086.

    1086.

    ‘‘த⁴ம்மஸேனாபதிங் வீரங், மஹாஜா²யிங் ஸமாஹிதங்;

    ‘‘Dhammasenāpatiṃ vīraṃ, mahājhāyiṃ samāhitaṃ;

    ஸாரிபுத்தங் நமஸ்ஸந்தா, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா.

    Sāriputtaṃ namassantā, tiṭṭhanti pañjalīkatā.

    1087.

    1087.

    ‘‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;

    ‘‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    யஸ்ஸ தே நாபி⁴ஜானாம, யம்பி நிஸ்ஸாய ஜா²யதி 13.

    Yassa te nābhijānāma, yampi nissāya jhāyati 14.

    1088.

    1088.

    ‘‘‘அச்சே²ரங் வத பு³த்³தா⁴னங், க³ம்பீ⁴ரோ கோ³சரோ ஸகோ;

    ‘‘‘Accheraṃ vata buddhānaṃ, gambhīro gocaro sako;

    யே மயங் நாபி⁴ஜானாம, வாலவேதி⁴ஸமாக³தா’.

    Ye mayaṃ nābhijānāma, vālavedhisamāgatā’.

    1089.

    1089.

    ‘‘தங் ததா² தே³வகாயேஹி, பூஜிதங் பூஜனாரஹங்;

    ‘‘Taṃ tathā devakāyehi, pūjitaṃ pūjanārahaṃ;

    ஸாரிபுத்தங் ததா³ தி³ஸ்வா, கப்பினஸ்ஸ ஸிதங் அஹு.

    Sāriputtaṃ tadā disvā, kappinassa sitaṃ ahu.

    1090.

    1090.

    ‘‘யாவதா பு³த்³த⁴கெ²த்தம்ஹி, ட²பயித்வா மஹாமுனிங்;

    ‘‘Yāvatā buddhakhettamhi, ṭhapayitvā mahāmuniṃ;

    து⁴தகு³ணே விஸிட்டோ²ஹங், ஸதி³ஸோ மே ந விஜ்ஜதி.

    Dhutaguṇe visiṭṭhohaṃ, sadiso me na vijjati.

    1091.

    1091.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Ohito garuko bhāro, natthi dāni punabbhavo.

    1092.

    1092.

    ‘‘ந சீவரே ந ஸயனே, போ⁴ஜனே நுபலிம்பதி;

    ‘‘Na cīvare na sayane, bhojane nupalimpati;

    கோ³தமோ அனப்பமெய்யோ, முளாலபுப்ப²ங் விமலங்வ;

    Gotamo anappameyyo, muḷālapupphaṃ vimalaṃva;

    அம்பு³னா நெக்க²ம்மனின்னோ, திப⁴வாபி⁴னிஸ்ஸடோ.

    Ambunā nekkhammaninno, tibhavābhinissaṭo.

    1093.

    1093.

    ‘‘ஸதிபட்டா²னகீ³வோ ஸோ, ஸத்³தா⁴ஹத்தோ² மஹாமுனி;

    ‘‘Satipaṭṭhānagīvo so, saddhāhattho mahāmuni;

    பஞ்ஞாஸீஸோ மஹாஞாணீ, ஸதா³ சரதி நிப்³பு³தோ’’தி.

    Paññāsīso mahāñāṇī, sadā carati nibbuto’’ti.

    … மஹாகஸ்ஸபோ தே²ரோ….

    … Mahākassapo thero….

    சத்தாலீஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Cattālīsanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    சத்தாலீஸனிபாதம்ஹி, மஹாகஸ்ஸபஸவ்ஹயோ;

    Cattālīsanipātamhi, mahākassapasavhayo;

    ஏகோவ தே²ரோ கா³தா²யோ, சத்தாஸீல து³வேபி சாதி.

    Ekova thero gāthāyo, cattāsīla duvepi cāti.







    Footnotes:
    1. தங் (ஸீ॰ க॰)
    2. taṃ (sī. ka.)
    3. பெத்த² (ஸீ॰ க॰)
    4. pettha (sī. ka.)
    5. குட்³ட³மூலஞ்ச (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. kuḍḍamūlañca (sī. syā.)
    7. அபி⁴பு⁴ஞ்ஜதி (?)
    8. abhibhuñjati (?)
    9. அத்தகாமஸ்ஸ (?)
    10. attakāmassa (?)
    11. தீனோஹங் ஸதி³ஸோ (ஸ்யா॰)
    12. tīnohaṃ sadiso (syā.)
    13. ஜா²யஸி (க॰ அட்ட²॰)
    14. jhāyasi (ka. aṭṭha.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Mahākassapattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact