Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    7. மஹாகொட்டி²கத்தே²ரஅபதா³னங்

    7. Mahākoṭṭhikattheraapadānaṃ

    221.

    221.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³லோகவிதூ³ முனி;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbalokavidū muni;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி சக்கு²மா.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji cakkhumā.

    222.

    222.

    ‘‘ஓவாத³கோ விஞ்ஞாபகோ, தாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Ovādako viññāpako, tārako sabbapāṇinaṃ;

    தே³ஸனாகுஸலோ பு³த்³தோ⁴, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Desanākusalo buddho, tāresi janataṃ bahuṃ.

    223.

    223.

    ‘‘அனுகம்பகோ காருணிகோ, ஹிதேஸீ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Anukampako kāruṇiko, hitesī sabbapāṇinaṃ;

    ஸம்பத்தே தித்தி²யே ஸப்³பே³, பஞ்சஸீலே பதிட்ட²பி.

    Sampatte titthiye sabbe, pañcasīle patiṭṭhapi.

    224.

    224.

    ‘‘ஏவங் நிராகுலங் ஆஸி, ஸுஞ்ஞதங் தித்தி²யேஹி ச;

    ‘‘Evaṃ nirākulaṃ āsi, suññataṃ titthiyehi ca;

    விசித்தங் அரஹந்தேஹி, வஸீபூ⁴தேஹி தாதி³பி⁴.

    Vicittaṃ arahantehi, vasībhūtehi tādibhi.

    225.

    225.

    ‘‘ரதனானட்ட²பஞ்ஞாஸங், உக்³க³தோ ஸோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ratanānaṭṭhapaññāsaṃ, uggato so mahāmuni;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணோ.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, bāttiṃsavaralakkhaṇo.

    226.

    226.

    ‘‘வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Vassasatasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    227.

    227.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ப்³ராஹ்மணோ வேத³பாரகூ³;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, brāhmaṇo vedapāragū;

    உபேச்ச ஸப்³ப³லோகக்³க³ங் 1, அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்.

    Upecca sabbalokaggaṃ 2, assosiṃ dhammadesanaṃ.

    228.

    228.

    ‘‘ததா³ ஸோ ஸாவகங் வீரோ, பபி⁴ன்னமதிகோ³சரங்;

    ‘‘Tadā so sāvakaṃ vīro, pabhinnamatigocaraṃ;

    அத்தே² த⁴ம்மே நிருத்தே ச, படிபா⁴னே ச கோவித³ங்.

    Atthe dhamme nirutte ca, paṭibhāne ca kovidaṃ.

    229.

    229.

    ‘‘ட²பேஸி ஏதத³க்³க³ம்ஹி, தங் ஸுத்வா முதி³தோ அஹங்;

    ‘‘Ṭhapesi etadaggamhi, taṃ sutvā mudito ahaṃ;

    ஸஸாவகங் ஜினவரங், ஸத்தாஹங் போ⁴ஜயிங் ததா³.

    Sasāvakaṃ jinavaraṃ, sattāhaṃ bhojayiṃ tadā.

    230.

    230.

    ‘‘து³ஸ்ஸேஹச்சா²த³யித்வான , ஸஸிஸ்ஸங் பு³த்³தி⁴ஸாக³ரங் 3;

    ‘‘Dussehacchādayitvāna , sasissaṃ buddhisāgaraṃ 4;

    நிபச்ச பாத³மூலம்ஹி, தங் டா²னங் பத்த²யிங் அஹங்.

    Nipacca pādamūlamhi, taṃ ṭhānaṃ patthayiṃ ahaṃ.

    231.

    231.

    ‘‘ததோ அவோச லோகக்³கோ³, ‘பஸ்ஸதே²தங் தி³ஜுத்தமங்;

    ‘‘Tato avoca lokaggo, ‘passathetaṃ dijuttamaṃ;

    வினதங் பாத³மூலே மே, கமலோத³ரஸப்பப⁴ங்.

    Vinataṃ pādamūle me, kamalodarasappabhaṃ.

    232.

    232.

    ‘‘‘பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ 5 பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, டா²னங் பத்த²யதே அயங்;

    ‘‘‘Buddhaseṭṭhassa 6 bhikkhussa, ṭhānaṃ patthayate ayaṃ;

    தாய ஸத்³தா⁴ய சாகே³ன, ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனேன 7 ச.

    Tāya saddhāya cāgena, saddhammassavanena 8 ca.

    233.

    233.

    ‘‘‘ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஹுத்வா, ஸங்ஸரித்வா ப⁴வாப⁴வே;

    ‘‘‘Sabbattha sukhito hutvā, saṃsaritvā bhavābhave;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, லச்ச²ஸே தங் மனோரத²ங்.

    Anāgatamhi addhāne, lacchase taṃ manorathaṃ.

    234.

    234.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    235.

    235.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    கொட்டி²கோ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Koṭṭhiko nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    236.

    236.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தோ ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā mudito hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    மெத்தசித்தோ பரிசரிங், ஸதோ பஞ்ஞாஸமாஹிதோ.

    Mettacitto paricariṃ, sato paññāsamāhito.

    237.

    237.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    238.

    238.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ.

    239.

    239.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தோ ஆஸிங், தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா.

    Sabbattha sukhito āsiṃ, tassa kammassa vāhasā.

    240.

    240.

    ‘‘து³வே ப⁴வே ஸங்ஸராமி, தே³வத்தே அத² மானுஸே;

    ‘‘Duve bhave saṃsarāmi, devatte atha mānuse;

    அஞ்ஞங் க³திங் ந க³ச்சா²மி, ஸுசிண்ணஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Aññaṃ gatiṃ na gacchāmi, suciṇṇassa idaṃ phalaṃ.

    241.

    241.

    ‘‘து³வே குலே பஜாயாமி, க²த்தியே அத² ப்³ராஹ்மணே;

    ‘‘Duve kule pajāyāmi, khattiye atha brāhmaṇe;

    ‘‘நீசே குலே ந ஜாயாமி, ஸுசிண்ணஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    ‘‘Nīce kule na jāyāmi, suciṇṇassa idaṃ phalaṃ.

    242.

    242.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, brahmabandhu ahosahaṃ;

    ஸாவத்தி²யங் விப்பகுலே, பச்சாஜாதோ மஹத்³த⁴னே.

    Sāvatthiyaṃ vippakule, paccājāto mahaddhane.

    243.

    243.

    ‘‘மாதா சந்த³வதீ நாம, பிதா மே அஸ்ஸலாயனோ;

    ‘‘Mātā candavatī nāma, pitā me assalāyano;

    யதா³ மே பிதரங் பு³த்³தோ⁴, வினயீ ஸப்³ப³ஸுத்³தி⁴யா.

    Yadā me pitaraṃ buddho, vinayī sabbasuddhiyā.

    244.

    244.

    ‘‘ததா³ பஸன்னோ ஸுக³தே, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Tadā pasanno sugate, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    மொக்³க³ல்லானோ ஆசரியோ, உபஜ்ஜா² ஸாரிஸம்ப⁴வோ.

    Moggallāno ācariyo, upajjhā sārisambhavo.

    245.

    245.

    ‘‘கேஸேஸு சி²ஜ்ஜமானேஸு, தி³ட்டி² சி²ன்னா ஸமூலிகா;

    ‘‘Kesesu chijjamānesu, diṭṭhi chinnā samūlikā;

    நிவாஸெந்தோ ச காஸாவங், அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Nivāsento ca kāsāvaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.

    246.

    246.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ச மே மதி;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne ca me mati;

    பபி⁴ன்னா தேன லோகக்³கோ³, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Pabhinnā tena lokaggo, etadagge ṭhapesi maṃ.

    247.

    247.

    ‘‘அஸந்தி³ட்ட²ங் வியாகாஸிங், உபதிஸ்ஸேன புச்சி²தோ;

    ‘‘Asandiṭṭhaṃ viyākāsiṃ, upatissena pucchito;

    படிஸம்பி⁴தா³ஸு தேனாஹங், அக்³கோ³ ஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே.

    Paṭisambhidāsu tenāhaṃ, aggo sambuddhasāsane.

    248.

    248.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    249.

    249.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    250.

    250.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மஹாகொட்டி²கோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahākoṭṭhiko thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    மஹாகொட்டி²கத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ஸத்தமங்.

    Mahākoṭṭhikattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸப்³ப³ஸாரக்³க³ங் (ஸீ॰), ஸத்தபாரக³ங் (பீ॰)
    2. sabbasāraggaṃ (sī.), sattapāragaṃ (pī.)
    3. பு³த்³த⁴ஸாக³ரங் (க॰)
    4. buddhasāgaraṃ (ka.)
    5. ஸெட்ட²ங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    6. seṭṭhaṃ buddhassa (syā. ka.)
    7. தேன த⁴ம்மஸ்ஸவேன (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    8. tena dhammassavena (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 7. மஹாகொட்டி²கத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 7. Mahākoṭṭhikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact