Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    20. ஸட்டி²னிபாதோ

    20. Saṭṭhinipāto

    1. மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரகா³தா²

    1. Mahāmoggallānattheragāthā

    1149.

    1149.

    ‘‘ஆரஞ்ஞிகா பிண்ட³பாதிகா, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதா;

    ‘‘Āraññikā piṇḍapātikā, uñchāpattāgate ratā;

    தா³லேமு மச்சுனோ ஸேனங், அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதா.

    Dālemu maccuno senaṃ, ajjhattaṃ susamāhitā.

    1150.

    1150.

    ‘‘ஆரஞ்ஞிகா பிண்ட³பாதிகா, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதா;

    ‘‘Āraññikā piṇḍapātikā, uñchāpattāgate ratā;

    து⁴னாம மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ.

    Dhunāma maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.

    1151.

    1151.

    ‘‘ருக்க²மூலிகா ஸாததிகா, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதா;

    ‘‘Rukkhamūlikā sātatikā, uñchāpattāgate ratā;

    தா³லேமு மச்சுனோ ஸேனங், அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதா.

    Dālemu maccuno senaṃ, ajjhattaṃ susamāhitā.

    1152.

    1152.

    ‘‘ருக்க²மூலிகா ஸாததிகா, உஞ்சா²பத்தாக³தே ரதா;

    ‘‘Rukkhamūlikā sātatikā, uñchāpattāgate ratā;

    து⁴னாம மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ.

    Dhunāma maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro.

    1153.

    1153.

    ‘‘அட்டி²கங்கலகுடிகே, மங்ஸன்ஹாருபஸிப்³பி³தே;

    ‘‘Aṭṭhikaṅkalakuṭike, maṃsanhārupasibbite;

    தி⁴ரத்து² புரே து³க்³க³ந்தே⁴, பரக³த்தே மமாயஸே.

    Dhiratthu pure duggandhe, paragatte mamāyase.

    1154.

    1154.

    ‘‘கூ³த²ப⁴ஸ்தே தசோனத்³தே⁴, உரக³ண்டி³பிஸாசினி;

    ‘‘Gūthabhaste taconaddhe, uragaṇḍipisācini;

    நவ ஸோதானி தே காயே, யானி ஸந்த³ந்தி ஸப்³ப³தா³.

    Nava sotāni te kāye, yāni sandanti sabbadā.

    1155.

    1155.

    ‘‘தவ ஸரீரங் நவஸோதங், து³க்³க³ந்த⁴கரங் பரிப³ந்த⁴ங்;

    ‘‘Tava sarīraṃ navasotaṃ, duggandhakaraṃ paribandhaṃ;

    பி⁴க்கு² பரிவஜ்ஜயதே தங், மீள்ஹங் ச யதா² ஸுசிகாமோ.

    Bhikkhu parivajjayate taṃ, mīḷhaṃ ca yathā sucikāmo.

    1156.

    1156.

    ‘‘ஏவஞ்சே தங் ஜனோ ஜஞ்ஞா, யதா² ஜானாமி தங் அஹங்;

    ‘‘Evañce taṃ jano jaññā, yathā jānāmi taṃ ahaṃ;

    ஆரகா பரிவஜ்ஜெய்ய, கூ³த²ட்டா²னங்வ பாவுஸே’’.

    Ārakā parivajjeyya, gūthaṭṭhānaṃva pāvuse’’.

    1157.

    1157.

    ‘‘ஏவமேதங் மஹாவீர, யதா² ஸமண பா⁴ஸஸி;

    ‘‘Evametaṃ mahāvīra, yathā samaṇa bhāsasi;

    எத்த² சேகே விஸீத³ந்தி, பங்கம்ஹிவ ஜரக்³க³வோ.

    Ettha ceke visīdanti, paṅkamhiva jaraggavo.

    1158.

    1158.

    ‘‘ஆகாஸம்ஹி ஹலித்³தி³யா, யோ மஞ்ஞேத² ரஜேதவே;

    ‘‘Ākāsamhi haliddiyā, yo maññetha rajetave;

    அஞ்ஞேன வாபி ரங்கே³ன, விகா⁴துத³யமேவ தங்.

    Aññena vāpi raṅgena, vighātudayameva taṃ.

    1159.

    1159.

    ‘‘ததா³காஸஸமங் சித்தங், அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘Tadākāsasamaṃ cittaṃ, ajjhattaṃ susamāhitaṃ;

    மா பாபசித்தே ஆஸாதி³, அக்³கி³க²ந்த⁴ங்வ பக்கி²மா.

    Mā pāpacitte āsādi, aggikhandhaṃva pakkhimā.

    1160.

    1160.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    1161.

    1161.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் ரூபங், மணினா குண்ட³லேன ச;

    ‘‘Passa cittakataṃ rūpaṃ, maṇinā kuṇḍalena ca;

    அட்டி²ங் தசேன ஓனத்³த⁴ங், ஸஹ வத்தே²ஹி ஸோப⁴தி.

    Aṭṭhiṃ tacena onaddhaṃ, saha vatthehi sobhati.

    1162.

    1162.

    ‘‘அலத்தககதா பாதா³, முக²ங் சுண்ணகமக்கி²தங்;

    ‘‘Alattakakatā pādā, mukhaṃ cuṇṇakamakkhitaṃ;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    1163.

    1163.

    ‘‘அட்ட²பத³கதா கேஸா, நெத்தா அஞ்ஜனமக்கி²தா;

    ‘‘Aṭṭhapadakatā kesā, nettā añjanamakkhitā;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    1164.

    1164.

    ‘‘அஞ்ஜனீவ நவா சித்தா, பூதிகாயோ அலங்கதோ;

    ‘‘Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkato;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    1165.

    1165.

    ‘‘ஓத³ஹி மிக³வோ பாஸங், நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Odahi migavo pāsaṃ, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, கத்³த³ந்தே மிக³ப³ந்த⁴கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, kaddante migabandhake.

    1166.

    1166.

    ‘‘சி²ன்னோ பாஸோ மிக³வஸ்ஸ, நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Chinno pāso migavassa, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, ஸோசந்தே மிக³லுத்³த³கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, socante migaluddake.

    1167.

    1167.

    ‘‘ததா³ஸி யங் பி⁴ங்ஸனகங், ததா³ஸி லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Tadāsi yaṃ bhiṃsanakaṃ, tadāsi lomahaṃsanaṃ;

    அனேகாகாரஸம்பன்னே, ஸாரிபுத்தம்ஹி நிப்³பு³தே.

    Anekākārasampanne, sāriputtamhi nibbute.

    1168.

    1168.

    1 ‘‘அனிச்சா வத ஸங்கா²ரா உப்பாத³வய த⁴ம்மினோ.

    2 ‘‘Aniccā vata saṅkhārā uppādavaya dhammino.

    உபஜ்ஜித்வா நிருஜ்ஜ²ந்தி, தேஸங் வூபஸமோ ஸுகோ².

    Upajjitvā nirujjhanti, tesaṃ vūpasamo sukho.

    1169.

    1169.

    ‘‘ஸுகு²மங் தே படிவிஜ்ஜ²ந்தி, வாலக்³க³ங் உஸுனா யதா²;

    ‘‘Sukhumaṃ te paṭivijjhanti, vālaggaṃ usunā yathā;

    யே பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பஸ்ஸந்தி, பரதோ நோ ச அத்ததோ.

    Ye pañcakkhandhe passanti, parato no ca attato.

    1170.

    1170.

    ‘‘யே ச பஸ்ஸந்தி ஸங்கா²ரே, பரதோ நோ ச அத்ததோ;

    ‘‘Ye ca passanti saṅkhāre, parato no ca attato;

    பச்சப்³யாதி⁴ங்ஸு நிபுணங், வாலக்³க³ங் உஸுனா யதா².

    Paccabyādhiṃsu nipuṇaṃ, vālaggaṃ usunā yathā.

    1171.

    1171.

    3 ‘‘ஸத்தியா விய ஓமட்டோ², ட³ய்ஹமானோவ மத்த²கே;

    4 ‘‘Sattiyā viya omaṭṭho, ḍayhamānova matthake;

    காமராக³ப்பஹானாய, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே.

    Kāmarāgappahānāya, sato bhikkhu paribbaje.

    1172.

    1172.

    5‘‘ஸத்தியா விய ஓமட்டோ², ட³ய்ஹமானோவ மத்த²கே;

    6‘‘Sattiyā viya omaṭṭho, ḍayhamānova matthake;

    ப⁴வராக³ப்பஹானாய, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே’’.

    Bhavarāgappahānāya, sato bhikkhu paribbaje’’.

    1173.

    1173.

    ‘‘சோதி³தோ பா⁴விதத்தேன, ஸரீரந்திமதா⁴ரினா;

    ‘‘Codito bhāvitattena, sarīrantimadhārinā;

    மிகா³ரமாதுபாஸாத³ங், பாத³ங்கு³ட்டே²ன கம்பயிங்.

    Migāramātupāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayiṃ.

    1174.

    1174.

    ‘‘நயித³ங் ஸிதி²லமாரப்³ப⁴, நயித³ங் அப்பேன தா²மஸா;

    ‘‘Nayidaṃ sithilamārabbha, nayidaṃ appena thāmasā;

    நிப்³பா³னமதி⁴க³ந்தப்³ப³ங், ஸப்³ப³க³ந்த²-பமோசனங்.

    Nibbānamadhigantabbaṃ, sabbagantha-pamocanaṃ.

    1175.

    1175.

    ‘‘அயஞ்ச த³ஹரோ பி⁴க்கு², அயமுத்தமபோரிஸோ;

    ‘‘Ayañca daharo bhikkhu, ayamuttamaporiso;

    தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹினிங் 7.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhiniṃ 8.

    1176.

    1176.

    ‘‘விவரமனுபப⁴ந்தி விஜ்ஜுதா, வேபா⁴ரஸ்ஸ ச பண்ட³வஸ்ஸ ச;

    ‘‘Vivaramanupabhanti vijjutā, vebhārassa ca paṇḍavassa ca;

    நக³விவரக³தோ ஜா²யதி, புத்தோ அப்படிமஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Nagavivaragato jhāyati, putto appaṭimassa tādino.

    1177.

    1177.

    ‘‘உபஸந்தோ உபரதோ, பந்தஸேனாஸனோ முனி;

    ‘‘Upasanto uparato, pantasenāsano muni;

    தா³யாதோ³ பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, ப்³ரஹ்முனா அபி⁴வந்தி³தோ.

    Dāyādo buddhaseṭṭhassa, brahmunā abhivandito.

    1178.

    1178.

    ‘‘உபஸந்தங் உபரதங், பந்தஸேனாஸனங் முனிங்;

    ‘‘Upasantaṃ uparataṃ, pantasenāsanaṃ muniṃ;

    தா³யாத³ங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, வந்த³ ப்³ராஹ்மண கஸ்ஸபங்.

    Dāyādaṃ buddhaseṭṭhassa, vanda brāhmaṇa kassapaṃ.

    1179.

    1179.

    ‘‘யோ ச ஜாதிஸதங் க³ச்சே², ஸப்³பா³ ப்³ராஹ்மணஜாதியோ;

    ‘‘Yo ca jātisataṃ gacche, sabbā brāhmaṇajātiyo;

    ஸொத்தியோ வேத³ஸம்பன்னோ, மனுஸ்ஸேஸு புனப்புனங்.

    Sottiyo vedasampanno, manussesu punappunaṃ.

    1180.

    1180.

    ‘‘அஜ்ஜா²யகோபி சே அஸ்ஸ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    ‘‘Ajjhāyakopi ce assa, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    ஏதஸ்ஸ வந்த³னாயேதங், கலங் நாக்³க⁴தி ஸோளஸிங்.

    Etassa vandanāyetaṃ, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    1181.

    1181.

    ‘‘யோ ஸோ அட்ட² விமொக்கா²னி, புரேப⁴த்தங் அப²ஸ்ஸயி 9;

    ‘‘Yo so aṭṭha vimokkhāni, purebhattaṃ aphassayi 10;

    அனுலோமங் படிலோமங், ததோ பிண்டா³ய க³ச்ச²தி.

    Anulomaṃ paṭilomaṃ, tato piṇḍāya gacchati.

    1182.

    1182.

    ‘‘தாதி³ஸங் பி⁴க்கு²ங் மாஸாதி³ 11, மாத்தானங் க²ணி ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Tādisaṃ bhikkhuṃ māsādi 12, māttānaṃ khaṇi brāhmaṇa;

    அபி⁴ப்பஸாதே³ஹி மனங், அரஹந்தம்ஹி தாதி³னே;

    Abhippasādehi manaṃ, arahantamhi tādine;

    கி²ப்பங் பஞ்ஜலிகோ வந்த³, மா தே விஜடி மத்த²கங்.

    Khippaṃ pañjaliko vanda, mā te vijaṭi matthakaṃ.

    1183.

    1183.

    ‘‘நேஸோ பஸ்ஸதி ஸத்³த⁴ம்மங், ஸங்ஸாரேன புரக்க²தோ;

    ‘‘Neso passati saddhammaṃ, saṃsārena purakkhato;

    அதோ⁴க³மங் ஜிம்ஹபத²ங், கும்மக்³க³மனுதா⁴வதி.

    Adhogamaṃ jimhapathaṃ, kummaggamanudhāvati.

    1184.

    1184.

    ‘‘கிமீவ மீள்ஹஸல்லித்தோ, ஸங்கா²ரே அதி⁴முச்சி²தோ;

    ‘‘Kimīva mīḷhasallitto, saṅkhāre adhimucchito;

    பகா³ள்ஹோ லாப⁴ஸக்காரே, துச்சோ² க³ச்ச²தி பொட்டி²லோ.

    Pagāḷho lābhasakkāre, tuccho gacchati poṭṭhilo.

    1185.

    1185.

    ‘‘இமஞ்ச பஸ்ஸ ஆயந்தங், ஸாரிபுத்தங் ஸுத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘Imañca passa āyantaṃ, sāriputtaṃ sudassanaṃ;

    விமுத்தங் உப⁴தோபா⁴கே³, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதங்.

    Vimuttaṃ ubhatobhāge, ajjhattaṃ susamāhitaṃ.

    1186.

    1186.

    ‘‘விஸல்லங் கீ²ணஸங்யோக³ங், தேவிஜ்ஜங் மச்சுஹாயினங்;

    ‘‘Visallaṃ khīṇasaṃyogaṃ, tevijjaṃ maccuhāyinaṃ;

    த³க்கி²ணெய்யங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞக்கெ²த்தங் அனுத்தரங்.

    Dakkhiṇeyyaṃ manussānaṃ, puññakkhettaṃ anuttaraṃ.

    1187.

    1187.

    ‘‘ஏதே ஸம்ப³ஹுலா தே³வா, இத்³தி⁴மந்தோ யஸஸ்ஸினோ;

    ‘‘Ete sambahulā devā, iddhimanto yasassino;

    த³ஸ தே³வஸஹஸ்ஸானி, ஸப்³பே³ ப்³ரஹ்மபுரோஹிதா;

    Dasa devasahassāni, sabbe brahmapurohitā;

    மொக்³க³ல்லானங் நமஸ்ஸந்தா, திட்ட²ந்தி பஞ்ஜலீகதா.

    Moggallānaṃ namassantā, tiṭṭhanti pañjalīkatā.

    1188.

    1188.

    ‘‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;

    ‘‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    யஸ்ஸ தே ஆஸவா கீ²ணா, த³க்கி²ணெய்யோஸி மாரிஸ’.

    Yassa te āsavā khīṇā, dakkhiṇeyyosi mārisa’.

    1189.

    1189.

    ‘‘பூஜிதோ நரதே³வேன, உப்பன்னோ மரணாபி⁴பூ⁴;

    ‘‘Pūjito naradevena, uppanno maraṇābhibhū;

    புண்ட³ரீகங்வ தோயேன, ஸங்கா²ரேனுபலிப்பதி.

    Puṇḍarīkaṃva toyena, saṅkhārenupalippati.

    1190.

    1190.

    ‘‘யஸ்ஸ முஹுத்தேன ஸஹஸ்ஸதா⁴ லோகோ, ஸங்விதி³தோ ஸப்³ரஹ்மகப்போ வஸி;

    ‘‘Yassa muhuttena sahassadhā loko, saṃvidito sabrahmakappo vasi;

    இத்³தி⁴கு³ணே சுதுபபாதே காலே, பஸ்ஸதி தே³வதா ஸ பி⁴க்கு².

    Iddhiguṇe cutupapāte kāle, passati devatā sa bhikkhu.

    1191.

    1191.

    ‘‘ஸாரிபுத்தோவ பஞ்ஞாய, ஸீலேன உபஸமேன ச;

    ‘‘Sāriputtova paññāya, sīlena upasamena ca;

    யோபி பாரங்க³தோ பி⁴க்கு², ஏதாவபரமோ ஸியா.

    Yopi pāraṅgato bhikkhu, etāvaparamo siyā.

    1192.

    1192.

    ‘‘கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ, அத்தபா⁴வங் க²ணேன நிம்மினே;

    ‘‘Koṭisatasahassassa, attabhāvaṃ khaṇena nimmine;

    அஹங் விகுப்³ப³னாஸு குஸலோ, வஸீபூ⁴தொம்ஹி இத்³தி⁴யா.

    Ahaṃ vikubbanāsu kusalo, vasībhūtomhi iddhiyā.

    1193.

    1193.

    ‘‘ஸமாதி⁴விஜ்ஜாவஸிபாரமீக³தோ, மொக்³க³ல்லானகொ³த்தோ அஸிதஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Samādhivijjāvasipāramīgato, moggallānagotto asitassa sāsane;

    தீ⁴ரோ ஸமுச்சி²ந்தி³ ஸமாஹிதிந்த்³ரியோ, நாகோ³ யதா² பூதிலதங்வ ப³ந்த⁴னங்.

    Dhīro samucchindi samāhitindriyo, nāgo yathā pūtilataṃva bandhanaṃ.

    1194.

    1194.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    1195.

    1195.

    ‘‘யஸ்ஸ சத்தா²ய பப்³ப³ஜிதோ, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘Yassa catthāya pabbajito, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    1196.

    1196.

    13 ‘‘கீதி³ஸோ நிரயோ ஆஸி, யத்த² து³ஸ்ஸீ அபச்சத²;

    14 ‘‘Kīdiso nirayo āsi, yattha dussī apaccatha;

    விது⁴ரங் ஸாவகமாஸஜ்ஜ, ககுஸந்த⁴ஞ்ச ப்³ராஹ்மணங்.

    Vidhuraṃ sāvakamāsajja, kakusandhañca brāhmaṇaṃ.

    1197.

    1197.

    ‘‘ஸதங் ஆஸி அயோஸங்கூ, ஸப்³பே³ பச்சத்தவேத³னா;

    ‘‘Sataṃ āsi ayosaṅkū, sabbe paccattavedanā;

    ஈதி³ஸோ நிரயோ ஆஸி, யத்த² து³ஸ்ஸீ அபச்சத²;

    Īdiso nirayo āsi, yattha dussī apaccatha;

    விது⁴ரங் ஸாவகமாஸஜ்ஜ, ககுஸந்த⁴ஞ்ச ப்³ராஹ்மணங்.

    Vidhuraṃ sāvakamāsajja, kakusandhañca brāhmaṇaṃ.

    1198.

    1198.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி, பி⁴க்கு² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவகோ;

    ‘‘Yo etamabhijānāti, bhikkhu buddhassa sāvako;

    தாதி³ஸங் பி⁴க்கு²மாஸஜ்ஜ, கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    Tādisaṃ bhikkhumāsajja, kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1199.

    1199.

    ‘‘மஜ்ஜே²ஸரஸ்மிங் 15 திட்ட²ந்தி, விமானா கப்படா²யினோ;

    ‘‘Majjhesarasmiṃ 16 tiṭṭhanti, vimānā kappaṭhāyino;

    வேளுரியவண்ணா ருசிரா, அச்சிமந்தோ பப⁴ஸ்ஸரா;

    Veḷuriyavaṇṇā rucirā, accimanto pabhassarā;

    அச்ச²ரா தத்த² நச்சந்தி, புது² நானத்தவண்ணியோ.

    Accharā tattha naccanti, puthu nānattavaṇṇiyo.

    1200.

    1200.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1201.

    1201.

    ‘‘யோ வே பு³த்³தே⁴ன சோதி³தோ, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ பெக்க²தோ;

    ‘‘Yo ve buddhena codito, bhikkhusaṅghassa pekkhato;

    மிகா³ரமாதுபாஸாத³ங், பாத³ங்கு³ட்டே²ன கம்பயி.

    Migāramātupāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayi.

    1202.

    1202.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1203.

    1203.

    ‘‘யோ வேஜயந்தபாஸாத³ங், பாத³ங்கு³ட்டே²ன கம்பயி;

    ‘‘Yo vejayantapāsādaṃ, pādaṅguṭṭhena kampayi;

    இத்³தி⁴ப³லேனுபத்த²த்³தோ⁴, ஸங்வேஜேஸி ச தே³வதா.

    Iddhibalenupatthaddho, saṃvejesi ca devatā.

    1204.

    1204.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1204.

    1204.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1205.

    1205.

    ‘‘யோ வேஜயந்தபாஸாதே³, ஸக்கங் ஸோ பரிபுச்ச²தி;

    ‘‘Yo vejayantapāsāde, sakkaṃ so paripucchati;

    அபி ஆவுஸோ ஜானாஸி, தண்ஹக்க²யவிமுத்தியோ;

    Api āvuso jānāsi, taṇhakkhayavimuttiyo;

    தஸ்ஸ ஸக்கோ வியாகாஸி, பஞ்ஹங் புட்டோ² யதா²தத²ங்.

    Tassa sakko viyākāsi, pañhaṃ puṭṭho yathātathaṃ.

    1206.

    1206.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1207.

    1207.

    ‘‘யோ ப்³ரஹ்மானங் பரிபுச்ச²தி, ஸுத⁴ம்மாயங் டி²தோ 17 ஸப⁴ங்;

    ‘‘Yo brahmānaṃ paripucchati, sudhammāyaṃ ṭhito 18 sabhaṃ;

    அஜ்ஜாபி த்யாவுஸோ ஸா தி³ட்டி², யா தே தி³ட்டி² புரே அஹு;

    Ajjāpi tyāvuso sā diṭṭhi, yā te diṭṭhi pure ahu;

    பஸ்ஸஸி வீதிவத்தந்தங், ப்³ரஹ்மலோகே பப⁴ஸ்ஸரங்.

    Passasi vītivattantaṃ, brahmaloke pabhassaraṃ.

    1208.

    1208.

    ‘‘தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மா வியாகாஸி, பஞ்ஹங் புட்டோ² யதா²தத²ங்;

    ‘‘Tassa brahmā viyākāsi, pañhaṃ puṭṭho yathātathaṃ;

    ந மே மாரிஸ ஸா தி³ட்டி², யா மே தி³ட்டி² புரே அஹு.

    Na me mārisa sā diṭṭhi, yā me diṭṭhi pure ahu.

    1209.

    1209.

    ‘‘பஸ்ஸாமி வீதிவத்தந்தங், ப்³ரஹ்மலோகே பப⁴ஸ்ஸரங்;

    ‘‘Passāmi vītivattantaṃ, brahmaloke pabhassaraṃ;

    ஸோஹங் அஜ்ஜ கத²ங் வஜ்ஜங், அஹங் நிச்சொம்ஹி ஸஸ்ஸதோ.

    Sohaṃ ajja kathaṃ vajjaṃ, ahaṃ niccomhi sassato.

    1210.

    1210.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி…பே॰… கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    ‘‘Yo etamabhijānāti…pe… kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1211.

    1211.

    ‘‘யோ மஹானேருனோ கூடங், விமொக்கே²ன அப²ஸ்ஸயி 19;

    ‘‘Yo mahāneruno kūṭaṃ, vimokkhena aphassayi 20;

    வனங் புப்³ப³விதே³ஹானங், யே ச பூ⁴மிஸயா நரா.

    Vanaṃ pubbavidehānaṃ, ye ca bhūmisayā narā.

    1212.

    1212.

    ‘‘யோ ஏதமபி⁴ஜானாதி, பி⁴க்கு² பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாவகோ;

    ‘‘Yo etamabhijānāti, bhikkhu buddhassa sāvako;

    தாதி³ஸங் பி⁴க்கு²மாஸஜ்ஜ, கண்ஹ து³க்க²ங் நிக³ச்ச²ஸி.

    Tādisaṃ bhikkhumāsajja, kaṇha dukkhaṃ nigacchasi.

    1213.

    1213.

    ‘‘ந வே அக்³கி³ சேதயதி, அஹங் பா³லங் ட³ஹாமீதி;

    ‘‘Na ve aggi cetayati, ahaṃ bālaṃ ḍahāmīti;

    பா³லோவ ஜலிதங் அக்³கி³ங், ஆஸஜ்ஜ நங் பட³ய்ஹதி.

    Bālova jalitaṃ aggiṃ, āsajja naṃ paḍayhati.

    1214.

    1214.

    ‘‘ஏவமேவ துவங் மார, ஆஸஜ்ஜ நங் ததா²க³தங்;

    ‘‘Evameva tuvaṃ māra, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    ஸயங் ட³ஹிஸ்ஸஸி அத்தானங், பா³லோ அக்³கி³ங்வ ஸம்பு²ஸங்.

    Sayaṃ ḍahissasi attānaṃ, bālo aggiṃva samphusaṃ.

    1215.

    1215.

    ‘‘அபுஞ்ஞங் பஸவீ மாரோ, ஆஸஜ்ஜ நங் ததா²க³தங்;

    ‘‘Apuññaṃ pasavī māro, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    கிங் நு மஞ்ஞஸி பாபிம, ந மே பாபங் விபச்சதி.

    Kiṃ nu maññasi pāpima, na me pāpaṃ vipaccati.

    1216.

    1216.

    ‘‘கரதோ தே சீயதே 21 பாபங், சிரரத்தாய அந்தக;

    ‘‘Karato te cīyate 22 pāpaṃ, cirarattāya antaka;

    மார நிப்³பி³ந்த³ பு³த்³த⁴ம்ஹா, ஆஸங் மாகாஸி பி⁴க்கு²ஸு.

    Māra nibbinda buddhamhā, āsaṃ mākāsi bhikkhusu.

    1217.

    1217.

    ‘‘இதி மாரங் அதஜ்ஜேஸி, பி⁴க்கு² பே⁴ஸகளாவனே;

    ‘‘Iti māraṃ atajjesi, bhikkhu bhesakaḷāvane;

    ததோ ஸோ து³ம்மனோ யக்கோ², தத்தே²வந்தரதா⁴யதா²’’தி.

    Tato so dummano yakkho, tatthevantaradhāyathā’’ti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ 23 தே²ரோ கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā mahāmoggallāno 24 thero gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸட்டி²னிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Saṭṭhinipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    ஸட்டி²கம்ஹி நிபாதம்ஹி, மொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ;

    Saṭṭhikamhi nipātamhi, moggallāno mahiddhiko;

    ஏகோவ தே²ரகா³தா²யோ, அட்ட²ஸட்டி² ப⁴வந்தி தாதி.

    Ekova theragāthāyo, aṭṭhasaṭṭhi bhavanti tāti.







    Footnotes:
    1. தீ³॰ நி॰ 2.221, 272; ஸங்॰ நி॰ 1.186; 2.143; அப॰ தே²ர 1.2.115; ஜா॰ 1.1.95
    2. dī. ni. 2.221, 272; saṃ. ni. 1.186; 2.143; apa. thera 1.2.115; jā. 1.1.95
    3. ஸங்॰ நி॰ 1.21, 97
    4. saṃ. ni. 1.21, 97
    5. ஸங்॰ நி॰ 1.21, 97
    6. saṃ. ni. 1.21, 97
    7. ஸவாஹனங் (க॰)
    8. savāhanaṃ (ka.)
    9. அபஸ்ஸயி (ஸீ॰ க॰), அபு²ஸ்ஸயி (ஸ்யா॰)
    10. apassayi (sī. ka.), aphussayi (syā.)
    11. மா ஹனி (ஸீ॰)
    12. mā hani (sī.)
    13. ம॰ நி॰ 1.513
    14. ma. ni. 1.513
    15. ஸரஸ்ஸ (ஸீ॰), ஸாக³ரஸ்மிங் (க॰)
    16. sarassa (sī.), sāgarasmiṃ (ka.)
    17. ஸுத⁴ம்மாயா’பி⁴தோ (ஸ்யா॰)
    18. sudhammāyā’bhito (syā.)
    19. அபஸ்ஸயி (ஸீ॰ க॰)
    20. apassayi (sī. ka.)
    21. மிய்யதே (ஸப்³ப³த்த²) ம॰ நி॰ 1.513 பஸ்ஸிதப்³ப³ங்
    22. miyyate (sabbattha) ma. ni. 1.513 passitabbaṃ
    23. மஹாமொக்³க³லானோ (க॰)
    24. mahāmoggalāno (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Mahāmoggallānattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact