Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [491] 8. மஹாமோரஜாதகவண்ணனா

    [491] 8. Mahāmorajātakavaṇṇanā

    ஸசே ஹி த்யாஹங் த⁴னஹேது கா³ஹிதோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² அயங் நந்தீ³ராகோ³ தாதி³ஸங் கிங் நாம நாலோலெஸ்ஸதி, ந ஹி ஸினேருஉப்³பா³ஹனகவாதோ ஸாமந்தே புராணபண்ணஸ்ஸ லஜ்ஜதி, புப்³பே³ ஸத்த வஸ்ஸஸதானி அந்தோகிலேஸஸமுதா³சாரங் வாரெத்வா விஹரந்தே விஸுத்³த⁴ஸத்தேபேஸ ஆலோலேஸியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Sacehi tyāhaṃ dhanahetu gāhitoti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu ayaṃ nandīrāgo tādisaṃ kiṃ nāma nālolessati, na hi sineruubbāhanakavāto sāmante purāṇapaṇṇassa lajjati, pubbe satta vassasatāni antokilesasamudācāraṃ vāretvā viharante visuddhasattepesa ālolesiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பச்சந்தபதே³ஸே மோரஸகுணியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. க³ப்³பே⁴ பரிபாகக³தே மாதா கோ³சரபூ⁴மியங் அண்ட³ங் பாதெத்வா பக்காமி. அண்ட³ஞ்ச நாம மாது அரோக³பா⁴வே ஸதி அஞ்ஞஸ்மிங் தீ³க⁴ஜாதிகாதி³பரிபந்தே² ச அவிஜ்ஜமானே ந நஸ்ஸதி. தஸ்மா தங் அண்ட³ங் கணிகாரமகுலங் விய ஸுவண்ணவண்ணங் ஹுத்வா பரிணதகாலே அத்தனோ த⁴ம்மதாய பி⁴ஜ்ஜி, ஸுவண்ணவண்ணோ மோரச்சா²போ நிக்க²மி. தஸ்ஸ த்³வே அக்கீ²னி ஜிஞ்ஜுகாப²லஸதி³ஸானி, துண்ட³ங் பவாளவண்ணங், திஸ்ஸோ ரத்தராஜியோ கீ³வங் பரிக்கி²பித்வா பிட்டி²மஜ்ஜே²ன அக³மங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ ப⁴ண்ட³ஸகடமத்தஸரீரோ அபி⁴ரூபோ அஹோஸி. தங் ஸப்³பே³ நீலமோரா ஸன்னிபதித்வா ராஜானங் கத்வா பரிவாரயிங்ஸு.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto paccantapadese morasakuṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. Gabbhe paripākagate mātā gocarabhūmiyaṃ aṇḍaṃ pātetvā pakkāmi. Aṇḍañca nāma mātu arogabhāve sati aññasmiṃ dīghajātikādiparipanthe ca avijjamāne na nassati. Tasmā taṃ aṇḍaṃ kaṇikāramakulaṃ viya suvaṇṇavaṇṇaṃ hutvā pariṇatakāle attano dhammatāya bhijji, suvaṇṇavaṇṇo moracchāpo nikkhami. Tassa dve akkhīni jiñjukāphalasadisāni, tuṇḍaṃ pavāḷavaṇṇaṃ, tisso rattarājiyo gīvaṃ parikkhipitvā piṭṭhimajjhena agamaṃsu. So vayappatto bhaṇḍasakaṭamattasarīro abhirūpo ahosi. Taṃ sabbe nīlamorā sannipatitvā rājānaṃ katvā parivārayiṃsu.

    ஸோ ஏகதி³வஸங் உத³கஸொண்டி³யங் பானீயங் பிவந்தோ அத்தனோ ரூபஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ஸப்³ப³மோரேஹி அதிரேகரூபஸோபோ⁴, ஸசாஹங் இமேஹி ஸத்³தி⁴ங் மனுஸ்ஸபதே² வஸிஸ்ஸாமி, பரிபந்தோ² மே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா ஏககோவ பா²ஸுகட்டா²னே வஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ரத்திபா⁴கே³ மோரேஸு படிஸல்லீனேஸு கஞ்சி அஜானாபெத்வா உப்பதித்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா திஸ்ஸோ பப்³ப³தராஜியோ அதிக்கம்ம சதுத்தா²ய பப்³ப³தராஜியா ஏகஸ்மிங் அரஞ்ஞே பது³மஸஞ்ச²ன்னோ ஜாதஸ்ஸரோ அத்தி², தஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஏகங் பப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய டி²தோ மஹானிக்³ரோத⁴ருக்கோ² அத்தி², தஸ்ஸ ஸாகா²ய நிலீயி. தஸ்ஸ பன பப்³ப³தஸ்ஸ வேமஜ்ஜே² மனாபா கு³ஹா அத்தி². ஸோ தத்த² வஸிதுகாமோ ஹுத்வா தஸ்ஸா பமுகே² பப்³ப³ததலே நிலீயி. தங் பன டா²னங் நேவ ஹெட்டா²பா⁴கே³ன அபி⁴ருஹிதுங், ந உபரிபா⁴கே³ன ஓதரிதுங் ஸக்கா, பி³ளாலதீ³க⁴ஜாதிகமனுஸ்ஸப⁴யேஹி விமுத்தங். ஸோ ‘‘இத³ங் மே பா²ஸுகட்டா²ன’’ந்தி தங் தி³வஸங் தத்தே²வ வஸித்வா புனதி³வஸே பப்³ப³தகு³ஹாதோ உட்டா²ய பப்³ப³தமத்த²கே புரத்தா²பி⁴முகோ² நிஸின்னோ உதெ³ந்தங் ஸூரியமண்ட³லங் தி³ஸ்வா அத்தனோ தி³வாரக்கா²வரணத்தா²ய ‘‘உதே³தயங் சக்கு²மா ஏகராஜா’’தி பரித்தங் கத்வா கோ³சரபூ⁴மியங் ஓதரித்வா கோ³சரங் க³ஹெத்வா ஸாயங் ஆக³ந்த்வா பப்³ப³தமத்த²கே பச்சா²பி⁴முகோ² நிஸின்னோ அத்த²ங்க³தங் ஸூரியமண்ட³லங் தி³ஸ்வா அத்தனோ ரத்திரக்கா²வரணத்தா²ய ‘‘அபேதயங் சக்கு²மா ஏகராஜா’’தி பரித்தங் கத்வா ஏதேனுபாயேன வஸதி.

    So ekadivasaṃ udakasoṇḍiyaṃ pānīyaṃ pivanto attano rūpasampattiṃ disvā cintesi ‘‘ahaṃ sabbamorehi atirekarūpasobho, sacāhaṃ imehi saddhiṃ manussapathe vasissāmi, paripantho me uppajjissati, himavantaṃ gantvā ekakova phāsukaṭṭhāne vasissāmī’’ti. So rattibhāge moresu paṭisallīnesu kañci ajānāpetvā uppatitvā himavantaṃ pavisitvā tisso pabbatarājiyo atikkamma catutthāya pabbatarājiyā ekasmiṃ araññe padumasañchanno jātassaro atthi, tassa avidūre ekaṃ pabbataṃ nissāya ṭhito mahānigrodharukkho atthi, tassa sākhāya nilīyi. Tassa pana pabbatassa vemajjhe manāpā guhā atthi. So tattha vasitukāmo hutvā tassā pamukhe pabbatatale nilīyi. Taṃ pana ṭhānaṃ neva heṭṭhābhāgena abhiruhituṃ, na uparibhāgena otarituṃ sakkā, biḷāladīghajātikamanussabhayehi vimuttaṃ. So ‘‘idaṃ me phāsukaṭṭhāna’’nti taṃ divasaṃ tattheva vasitvā punadivase pabbataguhāto uṭṭhāya pabbatamatthake puratthābhimukho nisinno udentaṃ sūriyamaṇḍalaṃ disvā attano divārakkhāvaraṇatthāya ‘‘udetayaṃ cakkhumā ekarājā’’ti parittaṃ katvā gocarabhūmiyaṃ otaritvā gocaraṃ gahetvā sāyaṃ āgantvā pabbatamatthake pacchābhimukho nisinno atthaṅgataṃ sūriyamaṇḍalaṃ disvā attano rattirakkhāvaraṇatthāya ‘‘apetayaṃ cakkhumā ekarājā’’ti parittaṃ katvā etenupāyena vasati.

    அத² நங் ஏகதி³வஸங் ஏகோ லுத்³த³புத்தோ அரஞ்ஞே விசரந்தோ பப்³ப³தமத்த²கே நிஸின்னங் மோரங் தி³ஸ்வா அத்தனோ நிவேஸனங் ஆக³ந்த்வா மரணாஸன்னகாலே புத்தங் ஆஹ – ‘‘தாத, சதுத்தா²ய பப்³ப³தராஜியா அரஞ்ஞே ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ அத்தி², ஸசே ராஜா புச்ச²தி, ஆசிக்கெ²ய்யாஸீ’’தி. அதே²கஸ்மிங் தி³வஸே பா³ராணஸிரஞ்ஞோ கே²மா நாம அக்³க³மஹேஸீ பச்சூஸகாலே ஸுபினங் பஸ்ஸி. ஏவரூபோ ஸுபினோ அஹோஸி – ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, ஸா ஸாது⁴காரங் த³த்வா த⁴ம்மங் ஸுணாதி, மோரோ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா உட்டா²ய பக்காமி’’. ஸா ‘‘மோரராஜா க³ச்ச²தி, க³ண்ஹத² ந’’ந்தி வத³ந்தீயேவ பபு³ஜ்ஜி², பபு³ஜ்ஜி²த்வா ச பன ஸுபினபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ஸுபினோதி வுத்தே ராஜா ந ஆத³ரங் கரிஸ்ஸதி, ‘தோ³ஹளோ மே’தி வுத்தே கரிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தோ³ஹளினீ விய ஹுத்வா நிபஜ்ஜி. அத² நங் ராஜா உபஸங்கமித்வா புச்சி² ‘‘ப⁴த்³தே³, கிங் தே அபா²ஸுக’’ந்தி. ‘‘தோ³ஹளோ மே உப்பன்னோ’’தி. ‘‘கிங் இச்ச²ஸி ப⁴த்³தே³’’தி? ‘‘ஸுவண்ணவண்ணஸ்ஸ மோரஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸோதுங் தே³வா’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, குதோ ஏவரூபங் மோரங் லச்சா²மீ’’தி? ‘‘தே³வ, ஸசே ந லபா⁴மி, ஜீவிதங் மே நத்தீ²’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, மா சிந்தயி, ஸசே கத்த²சி அத்தி², லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ராஜா நங் அஸ்ஸாஸெத்வா க³ந்த்வா ராஜாஸனே நிஸின்னோ அமச்சே புச்சி² ‘‘அம்போ⁴, தே³வீ ஸுவண்ணவண்ணஸ்ஸ மோரஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸோதுகாமா, மோரா நாம ஸுவண்ணவண்ணா ஹொந்தீ’’தி? ‘‘ப்³ராஹ்மணா ஜானிஸ்ஸந்தி தே³வா’’தி.

    Atha naṃ ekadivasaṃ eko luddaputto araññe vicaranto pabbatamatthake nisinnaṃ moraṃ disvā attano nivesanaṃ āgantvā maraṇāsannakāle puttaṃ āha – ‘‘tāta, catutthāya pabbatarājiyā araññe suvaṇṇavaṇṇo moro atthi, sace rājā pucchati, ācikkheyyāsī’’ti. Athekasmiṃ divase bārāṇasirañño khemā nāma aggamahesī paccūsakāle supinaṃ passi. Evarūpo supino ahosi – ‘‘suvaṇṇavaṇṇo moro dhammaṃ deseti, sā sādhukāraṃ datvā dhammaṃ suṇāti, moro dhammaṃ desetvā uṭṭhāya pakkāmi’’. Sā ‘‘morarājā gacchati, gaṇhatha na’’nti vadantīyeva pabujjhi, pabujjhitvā ca pana supinabhāvaṃ ñatvā ‘‘supinoti vutte rājā na ādaraṃ karissati, ‘dohaḷo me’ti vutte karissatī’’ti cintetvā dohaḷinī viya hutvā nipajji. Atha naṃ rājā upasaṅkamitvā pucchi ‘‘bhadde, kiṃ te aphāsuka’’nti. ‘‘Dohaḷo me uppanno’’ti. ‘‘Kiṃ icchasi bhadde’’ti? ‘‘Suvaṇṇavaṇṇassa morassa dhammaṃ sotuṃ devā’’ti. ‘‘Bhadde, kuto evarūpaṃ moraṃ lacchāmī’’ti? ‘‘Deva, sace na labhāmi, jīvitaṃ me natthī’’ti. ‘‘Bhadde, mā cintayi, sace katthaci atthi, labhissasī’’ti rājā naṃ assāsetvā gantvā rājāsane nisinno amacce pucchi ‘‘ambho, devī suvaṇṇavaṇṇassa morassa dhammaṃ sotukāmā, morā nāma suvaṇṇavaṇṇā hontī’’ti? ‘‘Brāhmaṇā jānissanti devā’’ti.

    ராஜா ப்³ராஹ்மணே பக்கோஸாபெத்வா புச்சி². ப்³ராஹ்மணா ஏவமாஹங்ஸு ‘‘மஹாராஜ ஜலஜேஸு மச்ச²கச்ச²பகக்கடகா, த²லஜேஸு மிகா³ ஹங்ஸா மோரா தித்திரா ஏதே திரச்சா²னக³தா ச மனுஸ்ஸா ச ஸுவண்ணவண்ணா ஹொந்தீதி அம்ஹாகங் லக்க²ணமந்தேஸு ஆக³த’’ந்தி. ராஜா அத்தனோ விஜிதே லுத்³த³புத்தே ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ வோ தி³ட்ட²புப்³போ³’’தி புச்சி². ஸேஸா ‘‘ந தி³ட்ட²புப்³போ³’’தி ஆஹங்ஸு. யஸ்ஸ பன பிதரா ஆசிக்கி²தங், ஸோ ஆஹ – ‘‘மயாபி ந தி³ட்ட²புப்³போ³, பிதா பன மே ‘அஸுகட்டா²னே நாம ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ அத்தீ²’தி கதே²ஸீ’’தி. அத² நங் ராஜா ‘‘ஸம்ம, மய்ஹஞ்ச தே³வியா ச ஜீவிதங் தி³ன்னங் ப⁴விஸ்ஸதி, க³ந்த்வா தங் ப³ந்தி⁴த்வா ஆனேஹீ’’தி ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா உய்யோஜேஸி. ஸோ புத்ததா³ரஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வா தத்த² க³ந்த்வா மஹாஸத்தங் தி³ஸ்வா பாஸே ஒட்³டெ³த்வா ‘‘அஜ்ஜ ப³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, அஜ்ஜ ப³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி அப³ஜ்ஜி²த்வாவ மதோ, தே³வீபி பத்த²னங் அலப⁴ந்தீ மதா. ராஜா ‘‘தங் மோரங் நிஸ்ஸாய பியப⁴ரியா மே மதா’’தி குஜ்ஜி²த்வா கோத⁴வஸிகோ ஹுத்வா ‘‘ஹிமவந்தே சதுத்தா²ய பப்³ப³தராஜியா ஸுவண்ணவண்ணோ மோரோ சரதி, தஸ்ஸ மங்ஸங் கா²தி³த்வா அஜரா அமரா ஹொந்தீ’’தி ஸுவண்ணபட்டே லிகா²பெத்வா தங் பட்டங் ஸாரமஞ்ஜூஸாயங் ட²பெத்வா காலமகாஸி.

    Rājā brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Brāhmaṇā evamāhaṃsu ‘‘mahārāja jalajesu macchakacchapakakkaṭakā, thalajesu migā haṃsā morā tittirā ete tiracchānagatā ca manussā ca suvaṇṇavaṇṇā hontīti amhākaṃ lakkhaṇamantesu āgata’’nti. Rājā attano vijite luddaputte sannipātetvā ‘‘suvaṇṇavaṇṇo moro vo diṭṭhapubbo’’ti pucchi. Sesā ‘‘na diṭṭhapubbo’’ti āhaṃsu. Yassa pana pitarā ācikkhitaṃ, so āha – ‘‘mayāpi na diṭṭhapubbo, pitā pana me ‘asukaṭṭhāne nāma suvaṇṇavaṇṇo moro atthī’ti kathesī’’ti. Atha naṃ rājā ‘‘samma, mayhañca deviyā ca jīvitaṃ dinnaṃ bhavissati, gantvā taṃ bandhitvā ānehī’’ti bahuṃ dhanaṃ datvā uyyojesi. So puttadārassa dhanaṃ datvā tattha gantvā mahāsattaṃ disvā pāse oḍḍetvā ‘‘ajja bajjhissati, ajja bajjhissatī’’ti abajjhitvāva mato, devīpi patthanaṃ alabhantī matā. Rājā ‘‘taṃ moraṃ nissāya piyabhariyā me matā’’ti kujjhitvā kodhavasiko hutvā ‘‘himavante catutthāya pabbatarājiyā suvaṇṇavaṇṇo moro carati, tassa maṃsaṃ khāditvā ajarā amarā hontī’’ti suvaṇṇapaṭṭe likhāpetvā taṃ paṭṭaṃ sāramañjūsāyaṃ ṭhapetvā kālamakāsi.

    அத² அஞ்ஞோ ராஜா அஹோஸி. ஸோ ஸுவண்ணபட்டே அக்க²ரானி தி³ஸ்வா ‘‘அஜரோ அமரோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ க³ஹணத்தா²ய ஏகங் லுத்³த³புத்தங் பேஸேஸி. ஸோபி தத்தே²வ மதோ. ஏவங் ச² ராஜபரிவட்டா க³தா, ச² லுத்³த³புத்தா ஹிமவந்தேயேவ மதா. ஸத்தமேன பன ரஞ்ஞா பேஸிதோ ஸத்தமோ லுத்³தோ³ ‘‘அஜ்ஜ அஜ்ஜேவா’’தி ஸத்த ஸங்வச்ச²ரானி ப³ஜ்ஜி²துங் அஸக்கொந்தோ சிந்தேஸி ‘‘கிங் நு கோ² இமஸ்ஸ மோரராஜஸ்ஸ பாதே³ பாஸஸ்ஸ அஸஞ்சரணகாரண’’ந்தி? அத² நங் பரிக்³க³ண்ஹந்தோ ஸாயங்பாதங் பரித்தங் கரொந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே அஞ்ஞோ மோரோ நத்தி², இமினா ப்³ரஹ்மசாரினா ப⁴விதப்³ப³ங், ப்³ரஹ்மசரியானுபா⁴வேன சேவ பரித்தானுபா⁴வேன சஸ்ஸ பாதோ³ பாஸே ந ப³ஜ்ஜ²தீ’’தி நயதோ பரிக்³க³ஹெத்வா பச்சந்தஜனபத³ங் க³ந்த்வா ஏகங் மோரிங் ப³ந்தி⁴த்வா யதா² ஸா அச்ச²ராய பஹடாய வஸ்ஸதி, பாணிம்ஹி பஹடே நச்சதி, ஏவங் ஸிக்கா²பெத்வா ஆதா³ய க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பரித்தகரணதோ புரேதரமேவ பாஸங் ஒட்³டெ³த்வா அச்ச²ரங் பஹரித்வா மோரிங் வஸ்ஸாபேஸி. மோரோ தஸ்ஸா ஸத்³த³ங் ஸுணி, தாவதே³வஸ்ஸ ஸத்த வஸ்ஸஸதானி ஸன்னிஸின்னகிலேஸோ ப²ணங் கரித்வா த³ண்டே³ன பஹடாஸீவிஸோ விய உட்ட²ஹி. ஸோ கிலேஸாதுரோ ஹுத்வா பரித்தங் காதுங் அஸக்குணித்வாவ வேகே³ன தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா பாஸே பாத³ங் பவேஸெந்தோயேவ ஆகாஸா ஓதரி. ஸத்த வஸ்ஸஸதானி அஸஞ்சரணகபாஸோ தங்க²ணஞ்ஞேவ ஸஞ்சரித்வா பாத³ங் ப³ந்தி⁴.

    Atha añño rājā ahosi. So suvaṇṇapaṭṭe akkharāni disvā ‘‘ajaro amaro bhavissāmī’’ti tassa gahaṇatthāya ekaṃ luddaputtaṃ pesesi. Sopi tattheva mato. Evaṃ cha rājaparivaṭṭā gatā, cha luddaputtā himavanteyeva matā. Sattamena pana raññā pesito sattamo luddo ‘‘ajja ajjevā’’ti satta saṃvaccharāni bajjhituṃ asakkonto cintesi ‘‘kiṃ nu kho imassa morarājassa pāde pāsassa asañcaraṇakāraṇa’’nti? Atha naṃ pariggaṇhanto sāyaṃpātaṃ parittaṃ karontaṃ disvā ‘‘imasmiṃ ṭhāne añño moro natthi, iminā brahmacārinā bhavitabbaṃ, brahmacariyānubhāvena ceva parittānubhāvena cassa pādo pāse na bajjhatī’’ti nayato pariggahetvā paccantajanapadaṃ gantvā ekaṃ moriṃ bandhitvā yathā sā accharāya pahaṭāya vassati, pāṇimhi pahaṭe naccati, evaṃ sikkhāpetvā ādāya gantvā bodhisattassa parittakaraṇato puretarameva pāsaṃ oḍḍetvā accharaṃ paharitvā moriṃ vassāpesi. Moro tassā saddaṃ suṇi, tāvadevassa satta vassasatāni sannisinnakileso phaṇaṃ karitvā daṇḍena pahaṭāsīviso viya uṭṭhahi. So kilesāturo hutvā parittaṃ kātuṃ asakkuṇitvāva vegena tassā santikaṃ gantvā pāse pādaṃ pavesentoyeva ākāsā otari. Satta vassasatāni asañcaraṇakapāso taṅkhaṇaññeva sañcaritvā pādaṃ bandhi.

    அத² நங் லுத்³த³புத்தோ யட்டி²அக்³கே³ ஓலம்ப³ந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘இமங் மோரராஜங் ச² லுத்³த³புத்தா ப³ந்தி⁴துங் நாஸக்கி²ங்ஸு, அஹம்பி ஸத்த வஸ்ஸானி நாஸக்கி²ங், அஜ்ஜ பனேஸ இமங் மோரிங் நிஸ்ஸாய கிலேஸாதுரோ ஹுத்வா பரித்தங் காதுங் அஸக்குணித்வா ஆக³ம்ம பாஸே ப³த்³தோ⁴ ஹெட்டா²ஸீஸகோ ஓலம்ப³தி, ஏவரூபோ மே ஸீலவா கிலமிதோ, ஏவரூபங் ரஞ்ஞோ பண்ணாகாரத்தா²ய நேதுங் அயுத்தங், கிங் மே ரஞ்ஞா தி³ன்னேன ஸக்காரேன, விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. புன சிந்தேஸி ‘‘அயங் நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ மயி உபஸங்கமந்தே ‘ஏஸ மங் மாரேதுங் ஆக³ச்ச²தீ’தி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ப²ந்த³மானோ பாத³ங் வா பக்க²ங் வா பி⁴ந்தெ³ய்ய, அனுபக³ந்த்வா பன படிச்ச²ன்னே ட²த்வா கு²ரப்பேனஸ்ஸ பாஸங் சி²ந்தி³ஸ்ஸாமி, ததோ ஸயமேவ யதா²ருசியா க³மிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ படிச்ச²ன்னே ட²த்வா த⁴னுங் ஆரோபெத்வா கு²ரப்பங் ஸன்னய்ஹித்வா ஆகட்³டி⁴. மோரோபி ‘‘அயங் லுத்³த³கோ மங் கிலேஸாதுரங் கத்வா ப³த்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா நிராஸங்கோ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதி, கஹங் நு கோ² ஸோ’’தி சிந்தெத்வா இதோ சிதோ ச விலோகெத்வா த⁴னுங் ஆரோபெத்வா டி²தங் தி³ஸ்வா ‘‘மாரெத்வா மங் ஆதா³ய க³ந்துகாமோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மஞ்ஞமானோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஹுத்வா ஜீவிதங் யாசந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atha naṃ luddaputto yaṭṭhiagge olambantaṃ disvā cintesi ‘‘imaṃ morarājaṃ cha luddaputtā bandhituṃ nāsakkhiṃsu, ahampi satta vassāni nāsakkhiṃ, ajja panesa imaṃ moriṃ nissāya kilesāturo hutvā parittaṃ kātuṃ asakkuṇitvā āgamma pāse baddho heṭṭhāsīsako olambati, evarūpo me sīlavā kilamito, evarūpaṃ rañño paṇṇākāratthāya netuṃ ayuttaṃ, kiṃ me raññā dinnena sakkārena, vissajjessāmi na’’nti. Puna cintesi ‘‘ayaṃ nāgabalo thāmasampanno mayi upasaṅkamante ‘esa maṃ māretuṃ āgacchatī’ti maraṇabhayatajjito phandamāno pādaṃ vā pakkhaṃ vā bhindeyya, anupagantvā pana paṭicchanne ṭhatvā khurappenassa pāsaṃ chindissāmi, tato sayameva yathāruciyā gamissatī’’ti. So paṭicchanne ṭhatvā dhanuṃ āropetvā khurappaṃ sannayhitvā ākaḍḍhi. Moropi ‘‘ayaṃ luddako maṃ kilesāturaṃ katvā baddhabhāvaṃ ñatvā nirāsaṅko āgacchissati, kahaṃ nu kho so’’ti cintetvā ito cito ca viloketvā dhanuṃ āropetvā ṭhitaṃ disvā ‘‘māretvā maṃ ādāya gantukāmo bhavissatī’’ti maññamāno maraṇabhayatajjito hutvā jīvitaṃ yācanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    143.

    143.

    ‘‘ஸசே ஹி த்யாஹங் த⁴னஹேது கா³ஹிதோ, மா மங் வதீ⁴ ஜீவகா³ஹங் க³ஹெத்வா;

    ‘‘Sace hi tyāhaṃ dhanahetu gāhito, mā maṃ vadhī jīvagāhaṃ gahetvā;

    ரஞ்ஞோ ச மங் ஸம்ம உபந்திகங் நேஹி, மஞ்ஞே த⁴னங் லச்ச²ஸினப்பரூப’’ந்தி.

    Rañño ca maṃ samma upantikaṃ nehi, maññe dhanaṃ lacchasinapparūpa’’nti.

    தத்த² ஸசே ஹி த்யாஹந்தி ஸசே ஹி தே அஹங். உபந்திகங் நேஹீதி உபஸந்திகங் நேஹி. லச்ச²ஸினப்பரூபந்தி லச்ச²ஸி அனப்பகரூபங்.

    Tattha sace hi tyāhanti sace hi te ahaṃ. Upantikaṃ nehīti upasantikaṃ nehi. Lacchasinapparūpanti lacchasi anappakarūpaṃ.

    தங் ஸுத்வா லுத்³த³புத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘மோரராஜா, ‘அயங் மங் விஜ்ஜி²துகாமதாய கு²ரப்பங் ஸன்னய்ஹீ’தி மஞ்ஞதி, அஸ்ஸாஸெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ஸோ அஸ்ஸாஸெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā luddaputto cintesi – ‘‘morarājā, ‘ayaṃ maṃ vijjhitukāmatāya khurappaṃ sannayhī’ti maññati, assāsessāmi na’’nti. So assāsento dutiyaṃ gāthamāha –

    144.

    144.

    ‘‘ந மே அயங் துய்ஹ வதா⁴ய அஜ்ஜ, ஸமாஹிதோ சாபது⁴ரே கு²ரப்போ;

    ‘‘Na me ayaṃ tuyha vadhāya ajja, samāhito cāpadhure khurappo;

    பாஸஞ்ச த்யாஹங் அதி⁴பாதயிஸ்ஸங், யதா²ஸுக²ங் க³ச்ச²து மோரராஜா’’தி.

    Pāsañca tyāhaṃ adhipātayissaṃ, yathāsukhaṃ gacchatu morarājā’’ti.

    தத்த² அதி⁴பாதயிஸ்ஸந்தி சி²ந்த³யிஸ்ஸங்.

    Tattha adhipātayissanti chindayissaṃ.

    ததோ மோரராஜா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato morarājā dve gāthā abhāsi –

    145.

    145.

    ‘‘யங் ஸத்த வஸ்ஸானி மமானுப³ந்தி⁴, ரத்திந்தி³வங் கு²ப்பிபாஸங் ஸஹந்தோ;

    ‘‘Yaṃ satta vassāni mamānubandhi, rattindivaṃ khuppipāsaṃ sahanto;

    அத² கிஸ்ஸ மங் பாஸவஸூபனீதங், பமுத்தவே இச்ச²ஸி ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Atha kissa maṃ pāsavasūpanītaṃ, pamuttave icchasi bandhanasmā.

    146.

    146.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதோ நுஸஜ்ஜ, அப⁴யங் நு தே ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தி³ன்னங்;

    ‘‘Pāṇātipātā virato nusajja, abhayaṃ nu te sabbabhūtesu dinnaṃ;

    யங் மங் துவங் பாஸவஸூபனீதங், பமுத்தவே இச்ச²ஸி ப³ந்த⁴னஸ்மா’’தி.

    Yaṃ maṃ tuvaṃ pāsavasūpanītaṃ, pamuttave icchasi bandhanasmā’’ti.

    தத்த² ந்தி யஸ்மா மங் எத்தகங் காலங் த்வங் அனுப³ந்தி⁴, தஸ்மா தங் புச்சா²மி, அத² கிஸ்ஸ மங் பாஸவஸங் உபனீதங் ப³ந்த⁴னஸ்மா பமோசேதுங் இச்ச²ஸீதி அத்தோ². விரதோ நுஸஜ்ஜாதி விரதோ நுஸி அஜ்ஜ. ஸப்³ப³பூ⁴தேஸூதி ஸப்³ப³ஸத்தானங்.

    Tattha yanti yasmā maṃ ettakaṃ kālaṃ tvaṃ anubandhi, tasmā taṃ pucchāmi, atha kissa maṃ pāsavasaṃ upanītaṃ bandhanasmā pamocetuṃ icchasīti attho. Virato nusajjāti virato nusi ajja. Sabbabhūtesūti sabbasattānaṃ.

    இதோ பரங் –

    Ito paraṃ –

    147.

    147.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதஸ்ஸ ப்³ரூஹி, அப⁴யஞ்ச யோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தே³தி;

    ‘‘Pāṇātipātā viratassa brūhi, abhayañca yo sabbabhūtesu deti;

    புச்சா²மி தங் மோரராஜேதமத்த²ங், இதோ சுதோ கிங் லப⁴தே ஸுக²ங் ஸோ.

    Pucchāmi taṃ morarājetamatthaṃ, ito cuto kiṃ labhate sukhaṃ so.

    148.

    148.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதஸ்ஸ ப்³ரூமி, அப⁴யஞ்ச யோ ஸப்³ப³பூ⁴தேஸு தே³தி;

    ‘‘Pāṇātipātā viratassa brūmi, abhayañca yo sabbabhūtesu deti;

    தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே லப⁴தே பஸங்ஸங், ஸக்³க³ஞ்ச ஸோ யாதி ஸரீரபே⁴தா³.

    Diṭṭheva dhamme labhate pasaṃsaṃ, saggañca so yāti sarīrabhedā.

    149.

    149.

    ‘‘ந ஸந்தி தே³வா இதி ஆஹு ஏகே, இதே⁴வ ஜீவோ விப⁴வங் உபேதி;

    ‘‘Na santi devā iti āhu eke, idheva jīvo vibhavaṃ upeti;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தஞ்ச வத³ந்தி தா³னங்;

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattañca vadanti dānaṃ;

    தேஸங் வசோ அரஹதங் ஸத்³த³ஹானோ, தஸ்மா அஹங் ஸகுணே பா³த⁴யாமீ’’தி. –

    Tesaṃ vaco arahataṃ saddahāno, tasmā ahaṃ sakuṇe bādhayāmī’’ti. –

    இமா உத்தானஸம்ப³ந்த⁴கா³தா² பாளினயேன வேதி³தப்³பா³.

    Imā uttānasambandhagāthā pāḷinayena veditabbā.

    தத்த² இதி ஆஹு ஏகேதி ஏகச்சே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஏவங் கதெ²ந்தி. தேஸங் வசோ அரஹதங் ஸத்³த³ஹானோதி தஸ்ஸ கிர குலூபகா உச்சே²த³வாதி³னோ நக்³க³ஸமணகா. தே தங் பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னம்பி ஸத்தங் உச்சே²த³வாத³ங் க³ண்ஹாபேஸுங். ஸோ தேஹி ஸங்ஸக்³கே³ன ‘‘குஸலாகுஸலங் நத்தீ²’’தி க³ஹெத்வா ஸகுணே மாரேதி. ஏவங் மஹாஸாவஜ்ஜா ஏஸா அஸப்புரிஸஸேவனா நாம. தேயேவ அயங் ‘‘அரஹந்தோ’’தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ.

    Tattha iti āhu eketi ekacce samaṇabrāhmaṇā evaṃ kathenti. Tesaṃ vaco arahataṃ saddahānoti tassa kira kulūpakā ucchedavādino naggasamaṇakā. Te taṃ paccekabodhiñāṇassa upanissayasampannampi sattaṃ ucchedavādaṃ gaṇhāpesuṃ. So tehi saṃsaggena ‘‘kusalākusalaṃ natthī’’ti gahetvā sakuṇe māreti. Evaṃ mahāsāvajjā esā asappurisasevanā nāma. Teyeva ayaṃ ‘‘arahanto’’ti maññamāno evamāha.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘தஸ்ஸேவ பரலோகஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி பாஸயட்டி²யங் அதோ⁴ஸிரோ ஓலம்ப³மானோவ இமங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘tasseva paralokassa atthibhāvaṃ kathessāmī’’ti pāsayaṭṭhiyaṃ adhosiro olambamānova imaṃ gāthamāha –

    150.

    150.

    ‘‘சந்தோ³ ச ஸுரியோ ச உபோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனா, க³ச்ச²ந்தி ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்கே²;

    ‘‘Cando ca suriyo ca ubho sudassanā, gacchanti obhāsayamantalikkhe;

    இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரஸ்ஸ வா தே, கத²ங் நு தே ஆஹு மனுஸ்ஸலோகே’’தி.

    Imassa lokassa parassa vā te, kathaṃ nu te āhu manussaloke’’ti.

    தத்த² இமஸ்ஸாதி கிங் நு தே இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ஸந்தி, உதா³ஹு பரலோகஸ்ஸாதி. பு⁴ம்மத்தே² வா ஏதங் ஸாமிவசனங். கத²ங் நு தேதி ஏதேஸு விமானேஸு சந்தி³மஸூரியதே³வபுத்தே கத²ங் நு கதெ²ந்தி, கிங் அத்தீ²தி கதெ²ந்தி, உதா³ஹு நத்தீ²தி, கிங் வா தே³வா, உதா³ஹு மனுஸ்ஸாதி?

    Tattha imassāti kiṃ nu te imassa lokassa santi, udāhu paralokassāti. Bhummatthe vā etaṃ sāmivacanaṃ. Kathaṃ nu teti etesu vimānesu candimasūriyadevaputte kathaṃ nu kathenti, kiṃ atthīti kathenti, udāhu natthīti, kiṃ vā devā, udāhu manussāti?

    லுத்³த³புத்தோ கா³த²மாஹ –

    Luddaputto gāthamāha –

    151.

    151.

    ‘‘சந்தோ³ ச ஸுரியோ ச உபோ⁴ ஸுத³ஸ்ஸனா, க³ச்ச²ந்தி ஓபா⁴ஸயமந்தலிக்கே²;

    ‘‘Cando ca suriyo ca ubho sudassanā, gacchanti obhāsayamantalikkhe;

    பரஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ந தே இமஸ்ஸ, தே³வாதி தே ஆஹு மனுஸ்ஸலோகே’’தி.

    Parassa lokassa na te imassa, devāti te āhu manussaloke’’ti.

    அத² நங் மஹாஸத்தோ ஆஹ –

    Atha naṃ mahāsatto āha –

    152.

    152.

    ‘‘எத்தே²வ தே நீஹதா ஹீனவாதா³, அஹேதுகா யே ந வத³ந்தி கம்மங்;

    ‘‘Ettheva te nīhatā hīnavādā, ahetukā ye na vadanti kammaṃ;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தங் யே ச வத³ந்தி தா³ன’’ந்தி.

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattaṃ ye ca vadanti dāna’’nti.

    தத்த² எத்தே²வ தே நிஹதா ஹீனவாதா³தி ஸசே சந்தி³மஸூரியா தே³வலோகே டி²தா, ந மனுஸ்ஸலோகே, ஸசே ச தே தே³வா, ந மனுஸ்ஸா, எத்தே²வ எத்தகே ப்³யாகரணே தே தவ குலூபகா ஹீனவாதா³ நீஹதா ஹொந்தி. அஹேதுகா ‘‘விஸுத்³தி⁴யா வா ஸங்கிலேஸஸ்ஸ வா ஹேதுபூ⁴தங் கம்மங் நத்தீ²’’தி ஏவங்வாதா³. த³த்துபஞ்ஞத்தந்தி யே ச தா³னங் ‘‘பா³லகேஹி பஞ்ஞத்த’’ந்தி வத³ந்தி.

    Tattha ettheva te nihatā hīnavādāti sace candimasūriyā devaloke ṭhitā, na manussaloke, sace ca te devā, na manussā, ettheva ettake byākaraṇe te tava kulūpakā hīnavādā nīhatā honti. Ahetukā ‘‘visuddhiyā vā saṃkilesassa vā hetubhūtaṃ kammaṃ natthī’’ti evaṃvādā. Dattupaññattanti ye ca dānaṃ ‘‘bālakehi paññatta’’nti vadanti.

    ஸோ மஹாஸத்தே கதெ²ந்தே ஸல்லக்கெ²த்வா கா³தா²த்³வயமாஹ –

    So mahāsatte kathente sallakkhetvā gāthādvayamāha –

    153.

    153.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி ஸச்சங் வசனங் தவேத³ங், கத²ஞ்ஹி தா³னங் அப²லங் ப⁴வெய்ய;

    ‘‘Addhā hi saccaṃ vacanaṃ tavedaṃ, kathañhi dānaṃ aphalaṃ bhaveyya;

    ததா² ப²லங் ஸுகதது³க்கடானங், த³த்துபஞ்ஞத்தஞ்ச கத²ங் ப⁴வெய்ய.

    Tathā phalaṃ sukatadukkaṭānaṃ, dattupaññattañca kathaṃ bhaveyya.

    154.

    154.

    ‘‘கத²ங்கரோ கிந்திகரோ கிமாசரங், கிங் ஸேவமானோ கேன தபோகு³ணேன;

    ‘‘Kathaṃkaro kintikaro kimācaraṃ, kiṃ sevamāno kena tapoguṇena;

    அக்கா²ஹி மே மோரராஜேதமத்த²ங், யதா² அஹங் நோ நிரயங் பதெய்ய’’ந்தி.

    Akkhāhi me morarājetamatthaṃ, yathā ahaṃ no nirayaṃ pateyya’’nti.

    தத்த² த³த்துபஞ்ஞத்தஞ்சாதி தா³னஞ்ச த³த்துபஞ்ஞத்தங் நாம கத²ங் ப⁴வெய்யாதி அத்தோ². கத²ங்கரோதி கதரகம்மங் கரொந்தோ. கிந்திகரோதி கேன காரணேன கரொந்தோ அஹங் நிரயங் ந க³ச்செ²ய்யங். இதரானி தஸ்ஸேவ வேவசனானி.

    Tattha dattupaññattañcāti dānañca dattupaññattaṃ nāma kathaṃ bhaveyyāti attho. Kathaṃkaroti katarakammaṃ karonto. Kintikaroti kena kāraṇena karonto ahaṃ nirayaṃ na gaccheyyaṃ. Itarāni tasseva vevacanāni.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘ஸசாஹங் இமங் பஞ்ஹங் ந கதெ²ஸ்ஸாமி, மனுஸ்ஸலோகோ துச்சோ² விய கதோ ப⁴விஸ்ஸதி, ததே²வஸ்ஸ த⁴ம்மிகானங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் அத்தி²பா⁴வங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā mahāsatto ‘‘sacāhaṃ imaṃ pañhaṃ na kathessāmi, manussaloko tuccho viya kato bhavissati, tathevassa dhammikānaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ atthibhāvaṃ kathessāmī’’ti cintetvā dve gāthā abhāsi –

    155.

    155.

    ‘‘யே கேசி அத்தி² ஸமணா பத²ப்³யா, காஸாயவத்தா² அனகா³ரியா தே;

    ‘‘Ye keci atthi samaṇā pathabyā, kāsāyavatthā anagāriyā te;

    பாதோவ பிண்டா³ய சரந்தி காலே, விகாலசரியா விரதா ஹி ஸந்தோ.

    Pātova piṇḍāya caranti kāle, vikālacariyā viratā hi santo.

    156.

    156.

    ‘‘தே தத்த² காலேனுபஸங்கமித்வா, புச்சா²ஹி யங் தே மனஸோ பியங் ஸியா;

    ‘‘Te tattha kālenupasaṅkamitvā, pucchāhi yaṃ te manaso piyaṃ siyā;

    தே தே பவக்க²ந்தி யதா²பஜானங், இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரஸ்ஸ சத்த²’’ந்தி.

    Te te pavakkhanti yathāpajānaṃ, imassa lokassa parassa cattha’’nti.

    தத்த² ஸந்தோதி ஸந்தபாபா பண்டி³தா பச்சேகபு³த்³தா⁴. யதா²பஜானந்தி தே துய்ஹங் அத்தனோ பஜானநனியாமேன வக்க²ந்தி, கங்க²ங் தே சி²ந்தி³த்வா கதெ²ஸ்ஸந்தி. இமஸ்ஸ லோகஸ்ஸ பரஸ்ஸ சத்த²ந்தி இமினா நாம கம்மேன மனுஸ்ஸலோகே நிப்³ப³த்தந்தி, இமினா தே³வலோகே, இமினா நிரயாதீ³ஸூதி ஏவங் இமஸ்ஸ ச பரஸ்ஸ ச லோகஸ்ஸ அத்த²ங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸந்தி, தே புச்சா²தி.

    Tattha santoti santapāpā paṇḍitā paccekabuddhā. Yathāpajānanti te tuyhaṃ attano pajānananiyāmena vakkhanti, kaṅkhaṃ te chinditvā kathessanti. Imassa lokassa parassa catthanti iminā nāma kammena manussaloke nibbattanti, iminā devaloke, iminā nirayādīsūti evaṃ imassa ca parassa ca lokassa atthaṃ ācikkhissanti, te pucchāti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா நிரயப⁴யேன தஜ்ஜேஸி. ஸோ பன பூரிதபாரமீ பச்சேகபோ³தி⁴ஸத்தோ ஸூரியரஸ்மிஸம்ப²ஸ்ஸங் ஓலோகெத்வா டி²தங் பரிணதபது³மங் விய பரிபாகக³தஞாணோ விசரதி. ஸோ தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தோ டி²தபதே³னேவ டி²தோ ஸங்கா²ரே பரிக்³க³ண்ஹித்வா திலக்க²ணங் ஸம்மஸந்தோ பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் படிவிஜ்ஜி². தஸ்ஸ படிவேதோ⁴ ச மஹாஸத்தஸ்ஸ பாஸதோ மொக்கோ² ச ஏகக்க²ணேயேவ அஹோஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஸப்³ப³கிலேஸே பதா³லெத்வா ப⁴வபரியந்தே டி²தோவ உதா³னங் உதா³னந்தோ கா³த²மாஹ –

    Evañca pana vatvā nirayabhayena tajjesi. So pana pūritapāramī paccekabodhisatto sūriyarasmisamphassaṃ oloketvā ṭhitaṃ pariṇatapadumaṃ viya paripākagatañāṇo vicarati. So tassa dhammakathaṃ suṇanto ṭhitapadeneva ṭhito saṅkhāre pariggaṇhitvā tilakkhaṇaṃ sammasanto paccekabodhiñāṇaṃ paṭivijjhi. Tassa paṭivedho ca mahāsattassa pāsato mokkho ca ekakkhaṇeyeva ahosi. Paccekabuddho sabbakilese padāletvā bhavapariyante ṭhitova udānaṃ udānanto gāthamāha –

    157.

    157.

    ‘‘தசங்வ ஜிண்ணங் உரகோ³ புராணங், பண்டூ³பலாஸங் ஹரிதோ து³மோவ;

    ‘‘Tacaṃva jiṇṇaṃ urago purāṇaṃ, paṇḍūpalāsaṃ harito dumova;

    ஏஸப்பஹீனோ மம லுத்³த³பா⁴வோ, ஜஹாமஹங் லுத்³த³கபா⁴வமஜ்ஜா’’தி.

    Esappahīno mama luddabhāvo, jahāmahaṃ luddakabhāvamajjā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யதா² ஜிண்ணங் புராணங் தசங் உரகோ³ ஜஹதி, யதா² ச ஹரிதோ ஸம்பஜ்ஜமானநீலபத்தோ து³மோ கத்த²சி டி²தங் பண்டு³பலாஸங் ஜஹதி, ஏவங் அஹம்பி அஜ்ஜ லுத்³த³பா⁴வங் தா³ருணபா⁴வங் ஜஹித்வா டி²தோ, ஸோ தா³னி ஏஸ பஹீனோ மம லுத்³த³பா⁴வோ, ஸாது⁴ வத ஜஹாமஹங் லுத்³த³கபா⁴வமஜ்ஜாதி. ஜஹாமஹந்தி பஜஹிங் அஹந்தி அத்தோ².

    Tassattho – yathā jiṇṇaṃ purāṇaṃ tacaṃ urago jahati, yathā ca harito sampajjamānanīlapatto dumo katthaci ṭhitaṃ paṇḍupalāsaṃ jahati, evaṃ ahampi ajja luddabhāvaṃ dāruṇabhāvaṃ jahitvā ṭhito, so dāni esa pahīno mama luddabhāvo, sādhu vata jahāmahaṃ luddakabhāvamajjāti. Jahāmahanti pajahiṃ ahanti attho.

    ஸோ இமங் உதா³னங் உதா³னெத்வா ‘‘அஹங் தாவ ஸப்³ப³கிலேஸப³ந்த⁴னேஹி முத்தோ, நிவேஸனே பன மே ப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதா ப³ஹூ ஸகுணா அத்தி², தே கத²ங் மோசெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மஹாஸத்தங் புச்சி² – ‘‘மோரராஜ, நிவேஸனே மே ப³ஹூ ஸகுணா ப³த்³தா⁴ அத்தி², தே கத²ங் மோசெஸ்ஸாமீ’’தி? பச்சேகபு³த்³த⁴தோபி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஞேவ உபாயபரிக்³க³ஹஞாணங் மஹந்ததரங் ஹோதி, தேன நங் ஆஹ ‘‘யங் வோ மக்³கே³ன கிலேஸே க²ண்டெ³த்வா பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் படிவித்³த⁴ங், தங் ஆரப்³ப⁴ ஸச்சகிரியங் கரோத², ஸகலஜம்பு³தீ³பே ப³ந்த⁴னக³தோ ஸத்தோ நாம ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தேன தி³ன்னநயத்³வாரே ட²த்வா ஸச்சகிரியங் கரொந்தோ கா³த²மாஹ –

    So imaṃ udānaṃ udānetvā ‘‘ahaṃ tāva sabbakilesabandhanehi mutto, nivesane pana me bandhitvā ṭhapitā bahū sakuṇā atthi, te kathaṃ mocessāmī’’ti cintetvā mahāsattaṃ pucchi – ‘‘morarāja, nivesane me bahū sakuṇā baddhā atthi, te kathaṃ mocessāmī’’ti? Paccekabuddhatopi sabbaññubodhisattānaññeva upāyapariggahañāṇaṃ mahantataraṃ hoti, tena naṃ āha ‘‘yaṃ vo maggena kilese khaṇḍetvā paccekabodhiñāṇaṃ paṭividdhaṃ, taṃ ārabbha saccakiriyaṃ karotha, sakalajambudīpe bandhanagato satto nāma na bhavissatī’’ti. So bodhisattena dinnanayadvāre ṭhatvā saccakiriyaṃ karonto gāthamāha –

    158.

    158.

    ‘‘யே சாபி மே ஸகுணா அத்தி² ப³த்³தா⁴, ஸதானினேகானி நிவேஸனஸ்மிங்;

    ‘‘Ye cāpi me sakuṇā atthi baddhā, satāninekāni nivesanasmiṃ;

    தேஸம்பஹங் ஜீவிதமஜ்ஜ த³ம்மி, மொக்க²ஞ்ச தே பத்தா ஸகங் நிகேத’’ந்தி.

    Tesampahaṃ jīvitamajja dammi, mokkhañca te pattā sakaṃ niketa’’nti.

    தத்த² மொக்க²ஞ்ச தே பத்தாதி ஸ்வாஹங் மொக்க²ங் பத்தோ பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணங் படிவிஜ்ஜி²த்வா டி²தோ, தே ஸத்தே ஜீவிததா³னேன அனுகம்பாமி, ஏதேன ஸச்சேன. ஸகங் நிகேதந்தி ஸப்³பே³பி தே ஸத்தா அத்தனோ அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தூதி வத³தி.

    Tattha mokkhañca te pattāti svāhaṃ mokkhaṃ patto paccekabodhiñāṇaṃ paṭivijjhitvā ṭhito, te satte jīvitadānena anukampāmi, etena saccena. Sakaṃ niketanti sabbepi te sattā attano attano vasanaṭṭhānaṃ gacchantūti vadati.

    அத²ஸ்ஸ ஸச்சகிரியாஸமகாலமேவ ஸப்³பே³ ப³ந்த⁴னா முச்சித்வா துட்டி²ரவங் ரவந்தா ஸகட்டா²னமேவ அக³மிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே தேஸங் தேஸங் கே³ஹேஸு பி³ளாலே ஆதி³ங் கத்வா ஸகலஜம்பு³தீ³பே ப³ந்த⁴னக³தோ ஸத்தோ நாம நாஹோஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வா ஸீஸங் பராமஸி. தாவதே³வ கி³ஹிலிங்க³ங் அந்தரதா⁴யி, பப்³ப³ஜிதலிங்க³ங் பாதுரஹோஸி. ஸோ ஸட்டி²வஸ்ஸிகத்தே²ரோ விய ஆகப்பஸம்பன்னோ அட்ட²பரிக்கா²ரத⁴ரோ ஹுத்வா ‘‘த்வமேவ மம பதிட்டா² அஹோஸீ’’தி மோரராஜஸ்ஸ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ பத³க்கி²ணங் கத்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரங் அக³மாஸி. மோரராஜாபி யட்டி²அக்³க³தோ உப்பதித்வா கோ³சரங் க³ஹெத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³தோ. இதா³னி லுத்³த³ஸ்ஸ ஸத்த வஸ்ஸானி பாஸஹத்த²ஸ்ஸ சரித்வாபி மோரராஜானங் நிஸ்ஸாய து³க்கா² முத்தபா⁴வங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Athassa saccakiriyāsamakālameva sabbe bandhanā muccitvā tuṭṭhiravaṃ ravantā sakaṭṭhānameva agamiṃsu. Tasmiṃ khaṇe tesaṃ tesaṃ gehesu biḷāle ādiṃ katvā sakalajambudīpe bandhanagato satto nāma nāhosi. Paccekabuddho hatthaṃ ukkhipitvā sīsaṃ parāmasi. Tāvadeva gihiliṅgaṃ antaradhāyi, pabbajitaliṅgaṃ pāturahosi. So saṭṭhivassikatthero viya ākappasampanno aṭṭhaparikkhāradharo hutvā ‘‘tvameva mama patiṭṭhā ahosī’’ti morarājassa añjaliṃ paggayha padakkhiṇaṃ katvā ākāse uppatitvā nandamūlakapabbhāraṃ agamāsi. Morarājāpi yaṭṭhiaggato uppatitvā gocaraṃ gahetvā attano vasanaṭṭhānaṃ gato. Idāni luddassa satta vassāni pāsahatthassa caritvāpi morarājānaṃ nissāya dukkhā muttabhāvaṃ pakāsento satthā osānagāthamāha –

    159.

    159.

    ‘‘லுத்³தோ³ சரீ பாஸஹத்தோ² அரஞ்ஞே, பா³தே⁴து மோராதி⁴பதிங் யஸஸ்ஸிங்;

    ‘‘Luddo carī pāsahattho araññe, bādhetu morādhipatiṃ yasassiṃ;

    ப³ந்தி⁴த்வா மோராதி⁴பதிங் யஸஸ்ஸிங், து³க்கா² ஸ பமுச்சி யதா²ஹங் பமுத்தோ’’தி.

    Bandhitvā morādhipatiṃ yasassiṃ, dukkhā sa pamucci yathāhaṃ pamutto’’ti.

    தத்த² பா³தே⁴தூதி மாரேதுங், அயமேவ வா பாடோ². ப³ந்தி⁴த்வாதி ப³ந்தி⁴த்வா டி²தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸங்வேகோ³ ஹுத்வாதி அத்தோ². யதா²ஹந்தி யதா² அஹங் ஸயம்பு⁴ஞாணேன முத்தோ, ஏவமேவ ஸோபி முத்தோதி.

    Tattha bādhetūti māretuṃ, ayameva vā pāṭho. Bandhitvāti bandhitvā ṭhitassa dhammakathaṃ sutvā paṭiladdhasaṃvego hutvāti attho. Yathāhanti yathā ahaṃ sayambhuñāṇena mutto, evameva sopi muttoti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அரஹத்தங் பாபுணி. ததா³ மோரராஜா அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu arahattaṃ pāpuṇi. Tadā morarājā ahameva ahosinti.

    மஹாமோரஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.

    Mahāmorajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 491. மஹாமோரஜாதகங் • 491. Mahāmorajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact