Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
2. மஹானிதா³னஸுத்தவண்ணனா
2. Mahānidānasuttavaṇṇanā
நிதா³னவண்ணனா
Nidānavaṇṇanā
95. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… குரூஸூதி மஹானிதா³னஸுத்தங். தத்ராயங் அனுத்தானபத³வண்ணனா. குரூஸு விஹரதீதி குரூ நாம ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹீஸத்³தே³ன ‘‘குரூ’’தி வுச்சதி. தஸ்மிங் குரூஸு ஜனபதே³. அட்ட²கதா²சரியா பனாஹு – மந்தா⁴துகாலே தீஸு தீ³பேஸு மனுஸ்ஸா ‘‘ஜம்பு³தீ³போ நாம பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³த⁴மஹாஸாவகசக்கவத்திப்பபு⁴தீனங் உத்தமமனுஸ்ஸானங் உப்பத்திபூ⁴மி உத்தமதீ³போ அதிரமணீயோ’’தி ஸுத்வா ரஞ்ஞா மந்தா⁴துசக்கவத்தினா சக்கரதனங் புரக்க²த்வா சத்தாரோ தீ³பே அனுஸங்யாயந்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³மங்ஸு. ததோ ராஜா பரிணாயகரதனங் புச்சி² – ‘‘அத்தி² நு கோ² மனுஸ்ஸலோகதோ ரமணீயதரங் டா²ன’’ந்தி. கஸ்மா தே³வ ஏவங் ப⁴ணஸி? கிங் ந பஸ்ஸஸி சந்தி³மஸூரியானங் ஆனுபா⁴வங், நனு ஏதேஸங் டா²னங் இதோ ரமணீயதரந்தி? ராஜா சக்கரதனங் புரக்க²த்வா தத்த² அக³மாஸி. சத்தாரோ மஹாராஜானோ – ‘‘மந்தா⁴துமஹாராஜா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வாவ ‘‘மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ ராஜா, ந ஸக்கா யுத்³தே⁴ன படிபா³ஹிது’’ந்தி ஸகங் ரஜ்ஜங் நிய்யாதேஸுங். ஸோ தங் க³ஹெத்வா புன புச்சி² – ‘‘அத்தி² நு கோ² இதோ ரமணீயதரங் டா²ன’’ந்தி?
95.Evaṃme sutaṃ…pe… kurūsūti mahānidānasuttaṃ. Tatrāyaṃ anuttānapadavaṇṇanā. Kurūsu viharatīti kurū nāma jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena ‘‘kurū’’ti vuccati. Tasmiṃ kurūsu janapade. Aṭṭhakathācariyā panāhu – mandhātukāle tīsu dīpesu manussā ‘‘jambudīpo nāma buddhapaccekabuddhamahāsāvakacakkavattippabhutīnaṃ uttamamanussānaṃ uppattibhūmi uttamadīpo atiramaṇīyo’’ti sutvā raññā mandhātucakkavattinā cakkaratanaṃ purakkhatvā cattāro dīpe anusaṃyāyantena saddhiṃ āgamaṃsu. Tato rājā pariṇāyakaratanaṃ pucchi – ‘‘atthi nu kho manussalokato ramaṇīyataraṃ ṭhāna’’nti. Kasmā deva evaṃ bhaṇasi? Kiṃ na passasi candimasūriyānaṃ ānubhāvaṃ, nanu etesaṃ ṭhānaṃ ito ramaṇīyataranti? Rājā cakkaratanaṃ purakkhatvā tattha agamāsi. Cattāro mahārājāno – ‘‘mandhātumahārājā āgato’’ti sutvāva ‘‘mahiddhiko mahānubhāvo rājā, na sakkā yuddhena paṭibāhitu’’nti sakaṃ rajjaṃ niyyātesuṃ. So taṃ gahetvā puna pucchi – ‘‘atthi nu kho ito ramaṇīyataraṃ ṭhāna’’nti?
அத²ஸ்ஸ தாவதிங்ஸப⁴வனங் கத²யிங்ஸு. ‘‘தாவதிங்ஸப⁴வனங், தே³வ, இதோ ரமணீயதரங். தத்த² ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ இமே சத்தாரோ மஹாராஜானோ பரிசாரகா தோ³வாரிகபூ⁴மியங் திட்ட²ந்தி, ஸக்கோ தே³வராஜா மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ, தஸ்ஸிமானி உபபோ⁴க³ட்டா²னானி – யோஜனஸஹஸ்ஸுப்³பே³தோ⁴ வேஜயந்தோ பாஸாதோ³, பஞ்சயோஜனஸதுப்³பே³தா⁴ ஸுத⁴ம்மா தே³வஸபா⁴, தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகோ வேஜயந்தரதோ² ததா² ஏராவணோ ஹத்தீ² , தி³ப்³ப³ருக்க²ஸஹஸ்ஸப்படிமண்டி³தங் நந்த³னவனங், சித்தலதாவனங், பா²ருஸகவனங், மிஸ்ஸகவனங், யோஜனஸதுப்³பே³தோ⁴ பாரிச்ச²த்தகோ கோவிளாரோ, தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸட்டி²யோஜனாயாமா பஞ்ஞாஸயோஜனவித்த²தா பஞ்சத³ஸயோஜனுப்³பே³தா⁴ ஜயகுஸுமபுப்ப²வண்ணா பண்டு³கம்ப³லஸிலா, யஸ்ஸா முது³தாய ஸக்கஸ்ஸ நிஸீத³தோ உபட்³ட⁴காயோ அனுபவிஸதீ’’தி.
Athassa tāvatiṃsabhavanaṃ kathayiṃsu. ‘‘Tāvatiṃsabhavanaṃ, deva, ito ramaṇīyataraṃ. Tattha sakkassa devarañño ime cattāro mahārājāno paricārakā dovārikabhūmiyaṃ tiṭṭhanti, sakko devarājā mahiddhiko mahānubhāvo, tassimāni upabhogaṭṭhānāni – yojanasahassubbedho vejayanto pāsādo, pañcayojanasatubbedhā sudhammā devasabhā, diyaḍḍhayojanasatiko vejayantaratho tathā erāvaṇo hatthī , dibbarukkhasahassappaṭimaṇḍitaṃ nandanavanaṃ, cittalatāvanaṃ, phārusakavanaṃ, missakavanaṃ, yojanasatubbedho pāricchattako koviḷāro, tassa heṭṭhā saṭṭhiyojanāyāmā paññāsayojanavitthatā pañcadasayojanubbedhā jayakusumapupphavaṇṇā paṇḍukambalasilā, yassā mudutāya sakkassa nisīdato upaḍḍhakāyo anupavisatī’’ti.
தங் ஸுத்வா ராஜா தத்த² க³ந்துகாமோ சக்கரதனங் அப்³பு⁴க்கிரி. தங் ஆகாஸே பதிட்டா²ஸி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³னியா ஸேனாய. அத² த்³வின்னங் தே³வலோகானங் வேமஜ்ஜ²தோ சக்கரதனங் ஓதரித்வா பத²வியங் பதிட்டா²ஸி ஸத்³தி⁴ங் பரிணாயகரதனபமுகா²ய சதுரங்கி³னியா ஸேனாய. ராஜா ஏககோவ தாவதிங்ஸப⁴வனங் அக³மாஸி. ஸக்கோ – ‘‘மந்தா⁴தா ஆக³தோ’’தி ஸுத்வாவ தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா – ‘‘ஸ்வாக³தங், தே மஹாராஜ, ஸகங் தே மஹாராஜ, அனுஸாஸ மஹாராஜா’’தி வத்வா ஸத்³தி⁴ங் நாடகேஹி ரஜ்ஜங் த்³வே பா⁴கே³ கத்வா ஏகங் பா⁴க³மதா³ஸி. ரஞ்ஞோ தாவதிங்ஸப⁴வனே பதிட்டி²தமத்தஸ்ஸேவ மனுஸ்ஸபா⁴வோ விக³ச்சி², தே³வபா⁴வோ பாதுரஹோஸி. தஸ்ஸ கிர ஸக்கேன ஸத்³தி⁴ங் பண்டு³கம்ப³லஸிலாயங் நிஸின்னஸ்ஸ அக்கி²னிமிஸமத்தேன நானத்தங் பஞ்ஞாயதி. தங் அஸல்லக்கெ²ந்தா தே³வா ஸக்கஸ்ஸ ச தஸ்ஸ ச நானத்தே முய்ஹந்தி. ஸோ தத்த² தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வமானோ யாவ ச²த்திங்ஸ ஸக்கா உப்பஜ்ஜித்வா சுதா, தாவ ரஜ்ஜங் காரெத்வா அதித்தோவ காமேஹி ததோ சவித்வா அத்தனோ உய்யானே பதிட்டி²தோ வாதாதபேன பு²ட்ட²க³த்தோ காலமகாஸி.
Taṃ sutvā rājā tattha gantukāmo cakkaratanaṃ abbhukkiri. Taṃ ākāse patiṭṭhāsi saddhiṃ caturaṅginiyā senāya. Atha dvinnaṃ devalokānaṃ vemajjhato cakkaratanaṃ otaritvā pathaviyaṃ patiṭṭhāsi saddhiṃ pariṇāyakaratanapamukhāya caturaṅginiyā senāya. Rājā ekakova tāvatiṃsabhavanaṃ agamāsi. Sakko – ‘‘mandhātā āgato’’ti sutvāva tassa paccuggamanaṃ katvā – ‘‘svāgataṃ, te mahārāja, sakaṃ te mahārāja, anusāsa mahārājā’’ti vatvā saddhiṃ nāṭakehi rajjaṃ dve bhāge katvā ekaṃ bhāgamadāsi. Rañño tāvatiṃsabhavane patiṭṭhitamattasseva manussabhāvo vigacchi, devabhāvo pāturahosi. Tassa kira sakkena saddhiṃ paṇḍukambalasilāyaṃ nisinnassa akkhinimisamattena nānattaṃ paññāyati. Taṃ asallakkhentā devā sakkassa ca tassa ca nānatte muyhanti. So tattha dibbasampattiṃ anubhavamāno yāva chattiṃsa sakkā uppajjitvā cutā, tāva rajjaṃ kāretvā atittova kāmehi tato cavitvā attano uyyāne patiṭṭhito vātātapena phuṭṭhagatto kālamakāsi.
சக்கரதனே பன புன பத²வியங் பதிட்டி²தே பரிணாயகரதனங் ஸுவண்ணபட்டே மந்தா⁴து உபாஹனங் லிகா²பெத்வா இத³ங் மந்தா⁴து ரஜ்ஜந்தி ரஜ்ஜமனுஸாஸி. தேபி தீஹி தீ³பேஹி ஆக³தமனுஸ்ஸா புன க³ந்துங் அஸக்கொந்தா பரிணாயகரதனங் உபஸங்கமித்வா – ‘‘தே³வ, மயங் ரஞ்ஞோ ஆனுபா⁴வேன ஆக³தா, இதா³னி க³ந்துங் ந ஸக்கோம, வஸனட்டா²னங் நோ தே³ஹீ’’தி யாசிங்ஸு. ஸோ தேஸங் ஏகமேகங் ஜனபத³மதா³ஸி. தத்த² புப்³ப³விதே³ஹதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ தாயேவ புரிமஸஞ்ஞாய – ‘‘விதே³ஹரட்ட²’’ந்தி நாமங் லபி⁴, அபரகோ³யானதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ ‘‘அபரந்தஜனபதோ³’’தி நாமங் லபி⁴, உத்தரகுருதோ ஆக³தமனுஸ்ஸேஹி ஆவஸிதபதே³ஸோ ‘‘குருரட்ட²’’ந்தி நாமங் லபி⁴, ப³ஹுகே பன கா³மனிக³மாத³யோ உபாதா³ய ப³ஹுவசனேன வோஹரியதி. தேன வுத்தங் – ‘‘குரூஸு விஹரதீ’’தி.
Cakkaratane pana puna pathaviyaṃ patiṭṭhite pariṇāyakaratanaṃ suvaṇṇapaṭṭe mandhātu upāhanaṃ likhāpetvā idaṃ mandhātu rajjanti rajjamanusāsi. Tepi tīhi dīpehi āgatamanussā puna gantuṃ asakkontā pariṇāyakaratanaṃ upasaṅkamitvā – ‘‘deva, mayaṃ rañño ānubhāvena āgatā, idāni gantuṃ na sakkoma, vasanaṭṭhānaṃ no dehī’’ti yāciṃsu. So tesaṃ ekamekaṃ janapadamadāsi. Tattha pubbavidehato āgatamanussehi āvasitapadeso tāyeva purimasaññāya – ‘‘videharaṭṭha’’nti nāmaṃ labhi, aparagoyānato āgatamanussehi āvasitapadeso ‘‘aparantajanapado’’ti nāmaṃ labhi, uttarakuruto āgatamanussehi āvasitapadeso ‘‘kururaṭṭha’’nti nāmaṃ labhi, bahuke pana gāmanigamādayo upādāya bahuvacanena vohariyati. Tena vuttaṃ – ‘‘kurūsu viharatī’’ti.
கம்மாஸத⁴ம்மங் நாம குரூனங் நிக³மோதி கம்மாஸத⁴ம்மந்தி எத்த² கேசி த⁴-காரஸ்ஸ த³-காரேன அத்த²ங் வண்ணயந்தி. கம்மாஸோ எத்த² த³மிதோதி கம்மாஸத³ம்மோ. கம்மாஸோதி கம்மாஸபாதோ³ போரிஸாதோ³ வுச்சதி. தஸ்ஸ கிர பாதே³ கா²ணுகேன வித்³த⁴ட்டா²னே வணோ ருஹந்தோ சித்ததா³ருஸதி³ஸோ ஹுத்வா ருஹி. தஸ்மா கம்மாஸபாதோ³தி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ ச தஸ்மிங் ஓகாஸே த³மிதோ போரிஸாத³பா⁴வதோ படிஸேதி⁴தோ . கேன? மஹாஸத்தேன. கதரஸ்மிங் ஜாதகேதி? மஹாஸுதஸோமஜாதகேதி ஏகே. இமே பன தே²ரா ஜயத்³தி³ஸஜாதகேதி வத³ந்தி. ததா³ ஹி மஹாஸத்தேன கம்மாஸபாதோ³ த³மிதோ. யதா²ஹ –
Kammāsadhammaṃ nāma kurūnaṃ nigamoti kammāsadhammanti ettha keci dha-kārassa da-kārena atthaṃ vaṇṇayanti. Kammāso ettha damitoti kammāsadammo.Kammāsoti kammāsapādo porisādo vuccati. Tassa kira pāde khāṇukena viddhaṭṭhāne vaṇo ruhanto cittadārusadiso hutvā ruhi. Tasmā kammāsapādoti paññāyittha. So ca tasmiṃ okāse damito porisādabhāvato paṭisedhito . Kena? Mahāsattena. Katarasmiṃ jātaketi? Mahāsutasomajātaketi eke. Ime pana therā jayaddisajātaketi vadanti. Tadā hi mahāsattena kammāsapādo damito. Yathāha –
‘‘புத்தோ யதா³ ஹோமி ஜயத்³தி³ஸஸ்ஸ;
‘‘Putto yadā homi jayaddisassa;
பஞ்சாலரட்ட²தி⁴பதிஸ்ஸ அத்ரஜோ.
Pañcālaraṭṭhadhipatissa atrajo.
சஜித்வான பாணங் பிதரங் பமோசயிங்;
Cajitvāna pāṇaṃ pitaraṃ pamocayiṃ;
கம்மாஸபாத³ம்பி சஹங் பஸாத³யி’’ந்தி.
Kammāsapādampi cahaṃ pasādayi’’nti.
கேசி பன த⁴-காரேனேவ அத்த²ங் வண்ணயந்தி. குரூரட்ட²வாஸீனங் கிர குருவத்தத⁴ம்மோ, தஸ்மிங் கம்மாஸோ ஜாதோ, தஸ்மா தங் டா²னங் கம்மாஸோ எத்த² த⁴ம்மோ ஜாதோதி கம்மாஸத⁴ம்மந்தி வுச்சதி. தத்த² நிவிட்ட²னிக³மஸ்ஸாபி ஏததே³வ நாமங். பு⁴ம்மவசனேன கஸ்மா ந வுத்தந்தி. அவஸனோகாஸதோ. ப⁴க³வதோ கிர தஸ்மிங் நிக³மே வஸனோகாஸோ கோசி விஹாரோ நாம நாஹோஸி. நிக³மதோ பன அபக்கம்ம அஞ்ஞதரஸ்மிங் உத³கஸம்பன்னே ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ மஹாவனஸண்டோ³ அஹோஸி தத்த² ப⁴க³வா விஹாஸி, தங் நிக³மங் கோ³சரகா³மங் கத்வா. தஸ்மா ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – ‘‘குரூஸு விஹரதி கம்மாஸத⁴ம்மங் நாம குரூனங் நிக³மோ, தங் கோ³சரகா³மங் கத்வா’’தி.
Keci pana dha-kāreneva atthaṃ vaṇṇayanti. Kurūraṭṭhavāsīnaṃ kira kuruvattadhammo, tasmiṃ kammāso jāto, tasmā taṃ ṭhānaṃ kammāso ettha dhammo jātoti kammāsadhammanti vuccati. Tattha niviṭṭhanigamassāpi etadeva nāmaṃ. Bhummavacanena kasmā na vuttanti. Avasanokāsato. Bhagavato kira tasmiṃ nigame vasanokāso koci vihāro nāma nāhosi. Nigamato pana apakkamma aññatarasmiṃ udakasampanne ramaṇīye bhūmibhāge mahāvanasaṇḍo ahosi tattha bhagavā vihāsi, taṃ nigamaṃ gocaragāmaṃ katvā. Tasmā evamettha attho veditabbo – ‘‘kurūsu viharati kammāsadhammaṃ nāma kurūnaṃ nigamo, taṃ gocaragāmaṃ katvā’’ti.
ஆயஸ்மாதி பியவசனமேதங், கா³ரவவசனமேதங். ஆனந்தோ³தி தஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ நாமங். ஏகமந்தந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ – ‘‘விஸமங் சந்தி³மஸூரியா பரிவத்தந்தீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.70) விய. தஸ்மா யதா² நிஸின்னோ ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதி, ததா² நிஸீதீ³தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. பு⁴ம்மத்தே² வா ஏதங் உபயோக³வசனங் நிஸீதீ³தி உபாவிஸி. பண்டி³தா ஹி க³ருட்டா²னியங் உபஸங்கமித்வா ஆஸனகுஸலதாய ஏகமந்தங் நிஸீத³ந்தி. அயஞ்ச தேஸங் அஞ்ஞதரோ, தஸ்மா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
Āyasmāti piyavacanametaṃ, gāravavacanametaṃ. Ānandoti tassa therassa nāmaṃ. Ekamantanti bhāvanapuṃsakaniddeso – ‘‘visamaṃ candimasūriyā parivattantī’’tiādīsu (a. ni. 4.70) viya. Tasmā yathā nisinno ekamantaṃ nisinno hoti, tathā nisīdīti evamettha attho daṭṭhabbo. Bhummatthe vā etaṃ upayogavacanaṃ nisīdīti upāvisi. Paṇḍitā hi garuṭṭhāniyaṃ upasaṅkamitvā āsanakusalatāya ekamantaṃ nisīdanti. Ayañca tesaṃ aññataro, tasmā ekamantaṃ nisīdi.
கத²ங் நிஸின்னோ கோ² பன ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ஹோதீதி? ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா. ஸெய்யதி²த³ங் – அதிதூ³ரங், அச்சாஸன்னங், உபரிவாதங், உன்னதப்பதே³ஸங், அதிஸம்முக²ங், அதிபச்சா²தி. அதிதூ³ரே நிஸின்னோ ஹி ஸசே கதே²துகாமோ ஹோதி, உச்சாஸத்³தே³ன கதே²தப்³ப³ங் ஹோதி. அச்சாஸன்னே நிஸின்னோ ஸங்க⁴ட்டனங் கரோதி. உபரிவாதே நிஸின்னோ ஸரீரக³ந்தே⁴ன பா³த⁴தி. உன்னதப்பதே³ஸே நிஸின்னோ அகா³ரவங் பகாஸேதி. அதிஸம்முகா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, சக்கு²னா சக்கு²ங் ஆஹச்ச த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. அதிபச்சா² நிஸின்னோ ஸசே த³ட்டு²காமோ ஹோதி, கீ³வங் பரிவத்தெத்வா த³ட்ட²ப்³ப³ங் ஹோதி. தஸ்மா அயம்பி திக்க²த்துங் ப⁴க³வந்தங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ஸக்கச்சங் வந்தி³த்வா ஏதே ச² நிஸஜ்ஜதோ³ஸே வஜ்ஜெத்வா த³க்கி²ணஜாணுமண்ட³லஸ்ஸ அபி⁴முக²ட்டா²னே ச²ப்³ப³ண்ணானங் பு³த்³த⁴ரஸ்மீனங் அந்தோ பவிஸித்வா பஸன்னலாகா²ரஸங் விகா³ஹந்தோ விய ஸுவண்ணபடங் பாருபந்தோ விய ரத்துப்பலமாலாவிதானமஜ்ஜ²ங் பவிஸந்தோ விய ச த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகோ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ நிஸீதி³. தேன வுத்தங் – ‘‘ஏகமந்தங் நிஸீதீ³’’தி.
Kathaṃ nisinno kho pana ekamantaṃ nisinno hotīti? Cha nisajjadose vajjetvā. Seyyathidaṃ – atidūraṃ, accāsannaṃ, uparivātaṃ, unnatappadesaṃ, atisammukhaṃ, atipacchāti. Atidūre nisinno hi sace kathetukāmo hoti, uccāsaddena kathetabbaṃ hoti. Accāsanne nisinno saṅghaṭṭanaṃ karoti. Uparivāte nisinno sarīragandhena bādhati. Unnatappadese nisinno agāravaṃ pakāseti. Atisammukhā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, cakkhunā cakkhuṃ āhacca daṭṭhabbaṃ hoti. Atipacchā nisinno sace daṭṭhukāmo hoti, gīvaṃ parivattetvā daṭṭhabbaṃ hoti. Tasmā ayampi tikkhattuṃ bhagavantaṃ padakkhiṇaṃ katvā sakkaccaṃ vanditvā ete cha nisajjadose vajjetvā dakkhiṇajāṇumaṇḍalassa abhimukhaṭṭhāne chabbaṇṇānaṃ buddharasmīnaṃ anto pavisitvā pasannalākhārasaṃ vigāhanto viya suvaṇṇapaṭaṃ pārupanto viya rattuppalamālāvitānamajjhaṃ pavisanto viya ca dhammabhaṇḍāgāriko āyasmā ānando nisīdi. Tena vuttaṃ – ‘‘ekamantaṃ nisīdī’’ti.
காய பன வேலாய, கேன காரணேன அயமாயஸ்மா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமந்தோதி? ஸாயன்ஹவேலாயங் பச்சயாகாரபஞ்ஹபுச்ச²னகாரணேன. தங் தி³வஸங் கிராயமாயஸ்மா குலஸங்க³ஹத்தா²ய க⁴ரத்³வாரே க⁴ரத்³வாரே ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் நிக்கி²பந்தோ விய கம்மாஸத⁴ம்மகா³மங் பிண்டா³ய சரித்வா பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ ஸத்து² வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸத்த²ரி க³ந்த⁴குடிங் பவிட்டே² ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா அத்தனோ தி³வாட்டா²னங் க³ந்த்வா அந்தேவாஸிகேஸு வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா படிக்கந்தேஸு தி³வாட்டா²னங் படிஸம்மஜ்ஜித்வா சம்மக்க²ண்ட³ங் பஞ்ஞபெத்வா உத³கதும்ப³தோ உத³கங் க³ஹெத்வா உத³கேன ஹத்த²பாதே³ ஸீதலே கத்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா நிஸின்னோ ஸோதாபத்திப²லஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜி. அத² பரிச்சி²ன்னகாலவஸேன ஸமாபத்திதோ உட்டா²ய பச்சயாகாரே ஞாணங் ஓதாரேஸி. ஸோ – ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’திஆதி³தோ பட்டா²ய அந்தங், அந்ததோ பட்டா²ய ஆதி³ங், உப⁴யந்ததோ பட்டா²ய மஜ்ஜ²ங், மஜ்ஜ²தோ பட்டா²ய உபோ⁴ அந்தே பாபெந்தோ திக்க²த்துங் த்³வாத³ஸபத³ங் பச்சயாகாரங் ஸம்மஸி. தஸ்ஸேவங் ஸம்மஸந்தஸ்ஸ பச்சயாகாரோ விபூ⁴தோ ஹுத்வா உத்தானகுத்தானகோ விய உபட்டா²ஸி.
Kāya pana velāya, kena kāraṇena ayamāyasmā bhagavantaṃ upasaṅkamantoti? Sāyanhavelāyaṃ paccayākārapañhapucchanakāraṇena. Taṃ divasaṃ kirāyamāyasmā kulasaṅgahatthāya gharadvāre gharadvāre sahassabhaṇḍikaṃ nikkhipanto viya kammāsadhammagāmaṃ piṇḍāya caritvā piṇḍapātapaṭikkanto satthu vattaṃ dassetvā satthari gandhakuṭiṃ paviṭṭhe satthāraṃ vanditvā attano divāṭṭhānaṃ gantvā antevāsikesu vattaṃ dassetvā paṭikkantesu divāṭṭhānaṃ paṭisammajjitvā cammakkhaṇḍaṃ paññapetvā udakatumbato udakaṃ gahetvā udakena hatthapāde sītale katvā pallaṅkaṃ ābhujitvā nisinno sotāpattiphalasamāpattiṃ samāpajji. Atha paricchinnakālavasena samāpattito uṭṭhāya paccayākāre ñāṇaṃ otāresi. So – ‘‘avijjāpaccayā saṅkhārā’’tiādito paṭṭhāya antaṃ, antato paṭṭhāya ādiṃ, ubhayantato paṭṭhāya majjhaṃ, majjhato paṭṭhāya ubho ante pāpento tikkhattuṃ dvādasapadaṃ paccayākāraṃ sammasi. Tassevaṃ sammasantassa paccayākāro vibhūto hutvā uttānakuttānako viya upaṭṭhāsi.
ததோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் பச்சயாகாரோ ஸப்³ப³பு³த்³தே⁴ஹி – ‘க³ம்பீ⁴ரோ சேவ க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸோ சா’தி கதி²தோ, மய்ஹங் கோ² பன பதே³ஸஞாணே டி²தஸ்ஸ ஸாவகஸ்ஸ ஸதோ உத்தானோ விபூ⁴தோ பாகடோ ஹுத்வா உபட்டா²தி, மய்ஹங்யேவ நு கோ² ஏஸ உத்தானகோ ஹுத்வா உபட்டா²தி, உதா³ஹு அஞ்ஞேஸம்பீ’’தி? அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘ஹந்தா³ஹங் இமங் பஞ்ஹங் க³ஹெத்வா ப⁴க³வந்தங் புச்சா²மி, அத்³தா⁴ மே ப⁴க³வா இமங் அத்து²ப்பத்திங் கத்வா ஸாலிந்த³ங் ஸினேருங் உக்கி²பந்தோ விய ஏகங் ஸுத்தந்தகத²ங் கதெ²த்வா த³ஸ்ஸெஸ்ஸதி. பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி வினயபஞ்ஞத்திங், பு⁴ம்மந்தரங், பச்சயாகாரங், ஸமயந்தரந்தி இமானி சத்தாரி டா²னானி பத்வா க³ஜ்ஜிதங் மஹந்தங் ஹோதி, ஞாணங் அனுபவிஸதி, பு³த்³த⁴ஞாணஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வோ பஞ்ஞாயதி, தே³ஸனா க³ம்பீ⁴ரா ஹோதி திலக்க²ணப்³பா⁴ஹதா ஸுஞ்ஞதபடிஸங்யுத்தா’’தி.
Tato cintesi – ‘‘ayaṃ paccayākāro sabbabuddhehi – ‘gambhīro ceva gambhīrāvabhāso cā’ti kathito, mayhaṃ kho pana padesañāṇe ṭhitassa sāvakassa sato uttāno vibhūto pākaṭo hutvā upaṭṭhāti, mayhaṃyeva nu kho esa uttānako hutvā upaṭṭhāti, udāhu aññesampī’’ti? Athassa etadahosi – ‘‘handāhaṃ imaṃ pañhaṃ gahetvā bhagavantaṃ pucchāmi, addhā me bhagavā imaṃ atthuppattiṃ katvā sālindaṃ sineruṃ ukkhipanto viya ekaṃ suttantakathaṃ kathetvā dassessati. Buddhānañhi vinayapaññattiṃ, bhummantaraṃ, paccayākāraṃ, samayantaranti imāni cattāri ṭhānāni patvā gajjitaṃ mahantaṃ hoti, ñāṇaṃ anupavisati, buddhañāṇassa mahantabhāvo paññāyati, desanā gambhīrā hoti tilakkhaṇabbhāhatā suññatapaṭisaṃyuttā’’ti.
ஸோ கிஞ்சாபி பகதியாவ ஏகதி³வஸே ஸதவாரம்பி ஸஹஸ்ஸவாரம்பி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமந்தோ ந அஹேதுஅகாரணேன உபஸங்கமதி, தங் தி³வஸங் பன இமங் பஞ்ஹங் க³ஹெத்வா – ‘‘இமங் பு³த்³த⁴க³ந்த⁴ஹத்தி²ங் ஆபஜ்ஜ ஞாணகோஞ்சனாத³ங் ஸொஸ்ஸாமி, பு³த்³த⁴ஸீஹங் ஆபஜ்ஜ ஞாணஸீஹனாத³ங் ஸொஸ்ஸாமி, பு³த்³த⁴ஸிந்த⁴வங் ஆபஜ்ஜ ஞாணபத³விக்கமங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தி³வாட்டா²னா உட்டா²ய சம்மக்க²ண்ட³ங் பப்போ²டெத்வா ஆதா³ய ஸாயன்ஹஸமயே ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமி. தேன வுத்தங் – ‘‘ஸாயன்ஹவேலாயங் பச்சயாகாரபஞ்ஹபுச்ச²னகாரணேன உபஸங்கமந்தோ’’தி.
So kiñcāpi pakatiyāva ekadivase satavārampi sahassavārampi bhagavantaṃ upasaṅkamanto na ahetuakāraṇena upasaṅkamati, taṃ divasaṃ pana imaṃ pañhaṃ gahetvā – ‘‘imaṃ buddhagandhahatthiṃ āpajja ñāṇakoñcanādaṃ sossāmi, buddhasīhaṃ āpajja ñāṇasīhanādaṃ sossāmi, buddhasindhavaṃ āpajja ñāṇapadavikkamaṃ passissāmī’’ti cintetvā divāṭṭhānā uṭṭhāya cammakkhaṇḍaṃ papphoṭetvā ādāya sāyanhasamaye bhagavantaṃ upasaṅkami. Tena vuttaṃ – ‘‘sāyanhavelāyaṃ paccayākārapañhapucchanakāraṇena upasaṅkamanto’’ti.
யாவ க³ம்பீ⁴ரோதி எத்த² யாவஸத்³தோ³ பமாணாதிக்கமே, அதிக்கம்ம பமாணங் க³ம்பீ⁴ரோ, அதிக³ம்பீ⁴ரோதி அத்தோ². க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸோதி க³ம்பீ⁴ரோவ ஹுத்வா அவபா⁴ஸதி, தி³ஸ்ஸதீதி அத்தோ². ஏகஞ்ஹி உத்தானமேவ க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸங் ஹோதி பூதிபண்ணாதி³வஸேன காளவண்ணபுராணஉத³கங் விய. தஞ்ஹி ஜாணுப்பமாணம்பி ஸதபோரிஸங் விய தி³ஸ்ஸதி. ஏகங் க³ம்பீ⁴ரங் உத்தானாவபா⁴ஸங் ஹோதி மணிக³ங்கா³ய விப்பஸன்னஉத³கங் விய. தஞ்ஹி ஸதபோரிஸம்பி ஜாணுப்பமாணங் விய கா²யதி. ஏகங் உத்தானங் உத்தானாவபா⁴ஸங் ஹோதி சாடிஆதீ³ஸு உத³கங் விய. ஏகங் க³ம்பீ⁴ரங் க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸங் ஹோதி ஸினேருபாத³கமஹாஸமுத்³தே³ உத³கங் விய. ஏவங் உத³கமேவ சத்தாரி நாமானி லப⁴தி. படிச்சஸமுப்பாதே³ பனேதங் நத்தி². அயஞ்ஹி க³ம்பீ⁴ரோ சேவ க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸோ சாதி ஏகமேவ நாமங் லப⁴தி. ஏவரூபோ ஸமானோபி அத² ச பன மே உத்தானகுத்தானகோ விய கா²யதி, யதி³த³ங் அச்ச²ரியங், ப⁴ந்தே, அப்³பு⁴தங் ப⁴ந்தேதி. ஏவங் அத்தனோ விம்ஹயங் பகாஸெந்தோ பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா துண்ஹீபூ⁴தோ நிஸீதி³.
Yāva gambhīroti ettha yāvasaddo pamāṇātikkame, atikkamma pamāṇaṃ gambhīro, atigambhīroti attho. Gambhīrāvabhāsoti gambhīrova hutvā avabhāsati, dissatīti attho. Ekañhi uttānameva gambhīrāvabhāsaṃ hoti pūtipaṇṇādivasena kāḷavaṇṇapurāṇaudakaṃ viya. Tañhi jāṇuppamāṇampi sataporisaṃ viya dissati. Ekaṃ gambhīraṃ uttānāvabhāsaṃ hoti maṇigaṅgāya vippasannaudakaṃ viya. Tañhi sataporisampi jāṇuppamāṇaṃ viya khāyati. Ekaṃ uttānaṃ uttānāvabhāsaṃ hoti cāṭiādīsu udakaṃ viya. Ekaṃ gambhīraṃ gambhīrāvabhāsaṃ hoti sinerupādakamahāsamudde udakaṃ viya. Evaṃ udakameva cattāri nāmāni labhati. Paṭiccasamuppāde panetaṃ natthi. Ayañhi gambhīro ceva gambhīrāvabhāso cāti ekameva nāmaṃ labhati. Evarūpo samānopi atha ca pana me uttānakuttānako viya khāyati, yadidaṃ acchariyaṃ, bhante, abbhutaṃ bhanteti. Evaṃ attano vimhayaṃ pakāsento pañhaṃ pucchitvā tuṇhībhūto nisīdi.
ப⁴க³வா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா – ‘‘ஆனந்தோ³ ப⁴வக்³க³க்³க³ஹணாய ஹத்த²ங் பஸாரெந்தோ விய, ஸினேருங் சி²ந்தி³த்வா மிஞ்ஜங் நீஹரிதுங் வாயமமானோ விய, வினா நாவாய மஹாஸமுத்³த³ங் தரிதுகாமோ விய, பத²விங் பரிவத்தெத்வா பத²வோஜங் க³ஹேதுங் வாயமமானோ விய பு³த்³த⁴விஸயபஞ்ஹங் அத்தனோ உத்தானங் வத³தி. ஹந்த³ஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரபா⁴வங் ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மா ஹேவந்திஆதி³மாஹ.
Bhagavā tassa vacanaṃ sutvā – ‘‘ānando bhavaggaggahaṇāya hatthaṃ pasārento viya, sineruṃ chinditvā miñjaṃ nīharituṃ vāyamamāno viya, vinā nāvāya mahāsamuddaṃ taritukāmo viya, pathaviṃ parivattetvā pathavojaṃ gahetuṃ vāyamamāno viya buddhavisayapañhaṃ attano uttānaṃ vadati. Handassa gambhīrabhāvaṃ ācikkhissāmī’’ti cintetvā mā hevantiādimāha.
தத்த² மா ஹேவந்தி ஹ-காரோ நிபாதமத்தங். ஏவங் மா ப⁴ணீதி அத்தோ². மா ஹேவந்தி ச இத³ங் வசனங் ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் உஸ்ஸாதெ³ந்தோபி ப⁴ணதி அபஸாதெ³ந்தோபி.
Tattha mā hevanti ha-kāro nipātamattaṃ. Evaṃ mā bhaṇīti attho. Mā hevanti ca idaṃ vacanaṃ bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ ussādentopi bhaṇati apasādentopi.
உஸ்ஸாத³னாவண்ணனா
Ussādanāvaṇṇanā
தத்த² உஸ்ஸாதெ³ந்தோ – ஆனந்த³, த்வங் மஹாபஞ்ஞோ விஸத³ஞாணோ, தேன தே க³ம்பீ⁴ரோபி படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானகோ விய கா²யதி. அஞ்ஞேஸங் பனேஸ உத்தானகோதி ந ஸல்லக்கே²தப்³போ³, க³ம்பீ⁴ரோயேவ ச க³ம்பீ⁴ராவபா⁴ஸோ ச. தத்த² சதஸ்ஸோ உபமா வத³ந்தி. ச²மாஸே ஸுபோ⁴ஜனரஸபுட்ட²ஸ்ஸ கிர கதயோக³ஸ்ஸ மஹாமல்லஸ்ஸ ஸமஜ்ஜஸமயே கதமல்லபாஸாணபரிசயஸ்ஸ யுத்³த⁴பூ⁴மிங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அந்தரா மல்லபாஸாணங் த³ஸ்ஸேஸுங், ஸோ – கிங் ஏதந்தி ஆஹ. மல்லபாஸாணோதி. ஆஹரத² நந்தி. உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கோமாதி வுத்தே ஸயங் க³ந்த்வா குஹிங் இமஸ்ஸ பா⁴ரியட்டா²னந்தி வத்வா த்³வீஹி ஹத்தே²ஹி த்³வே பாஸாணே உக்கி²பித்வா கீளாகு³ளே விய கி²பித்வா அக³மாஸி. தத்த² மல்லஸ்ஸ மல்லபாஸாணோ லஹுகோபி ந அஞ்ஞேஸங் லஹுகோதி வத்தப்³போ³. ச²மாஸே ஸுபோ⁴ஜனரஸபுட்டோ² மல்லோ விய ஹி கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னோ ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³, யதா² மல்லஸ்ஸ மஹாப³லதாய மல்லபாஸாணோ லஹுகோ, ஏவங் தே²ரஸ்ஸ மஹாபஞ்ஞதாய படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானோ, ஸோ அஞ்ஞேஸங் உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³.
Tattha ussādento – ānanda, tvaṃ mahāpañño visadañāṇo, tena te gambhīropi paṭiccasamuppādo uttānako viya khāyati. Aññesaṃ panesa uttānakoti na sallakkhetabbo, gambhīroyeva ca gambhīrāvabhāso ca. Tattha catasso upamā vadanti. Chamāse subhojanarasapuṭṭhassa kira katayogassa mahāmallassa samajjasamaye katamallapāsāṇaparicayassa yuddhabhūmiṃ gacchantassa antarā mallapāsāṇaṃ dassesuṃ, so – kiṃ etanti āha. Mallapāsāṇoti. Āharatha nanti. Ukkhipituṃ na sakkomāti vutte sayaṃ gantvā kuhiṃ imassa bhāriyaṭṭhānanti vatvā dvīhi hatthehi dve pāsāṇe ukkhipitvā kīḷāguḷe viya khipitvā agamāsi. Tattha mallassa mallapāsāṇo lahukopi na aññesaṃ lahukoti vattabbo. Chamāse subhojanarasapuṭṭho mallo viya hi kappasatasahassaṃ abhinīhārasampanno āyasmā ānando, yathā mallassa mahābalatāya mallapāsāṇo lahuko, evaṃ therassa mahāpaññatāya paṭiccasamuppādo uttāno, so aññesaṃ uttānoti na vattabbo.
மஹாஸமுத்³தே³ ச திமினாம மச்சோ² த்³வியோஜனஸதிகோ திமிங்க³லோ தியோஜனஸதிகோ, திமிபிங்க³லோ சதுயோஜனஸதிகோ திமிரபிங்க³லோ பஞ்சயோஜனஸதிகோ, ஆனந்தோ³ திமினந்தோ³ அஜ்ஜா²ரோஹோ மஹாதிமீதி இமே சத்தாரோ யோஜனஸஹஸ்ஸிகா. தத்த² திமிரபிங்க³லேனேவ தீ³பெந்தி. தஸ்ஸ கிர த³க்கி²ணகண்ணங் சாலெந்தஸ்ஸ பஞ்சயோஜனஸதே பதே³ஸே உத³கங் சலதி. ததா² வாமகண்ணங். ததா² நங்கு³ட்ட²ங், ததா² ஸீஸங். த்³வே பன கண்ணே சாலெத்வா நங்கு³ட்டே²ன உத³கங் பஹரித்வா ஸீஸங் அபராபரங் கத்வா கீளிதுங் ஆரத்³த⁴ஸ்ஸ ஸத்தட்ட²யோஜனஸதே பதே³ஸே பா⁴ஜனே பக்கி²பித்வா உத்³த⁴னே ஆரோபிதங் விய உத³கங் பக்குத²தி, தியோஜனஸதமத்தே பதே³ஸே உத³கங் பிட்டி²ங் சா²தே³துங் ந ஸக்கோதி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘‘அயங் மஹாஸமுத்³தோ³ க³ம்பீ⁴ரோ க³ம்பீ⁴ரோதி வத³ந்தி குதஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதா, மயங் பிட்டி²படிச்சா²த³னமத்தம்பி உத³கங் ந லபா⁴மா’’தி. தத்த² காயுபபன்னஸ்ஸ திமிரபிங்க³லஸ்ஸ மஹாஸமுத்³தோ³ உத்தானோதி, அஞ்ஞேஸங் கு²த்³த³கமச்சா²னங் உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³, ஏவமேவ ஞாணுபபன்னஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானோதி, அஞ்ஞேஸம்பி உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³.
Mahāsamudde ca timināma maccho dviyojanasatiko timiṅgalo tiyojanasatiko, timipiṅgalo catuyojanasatiko timirapiṅgalo pañcayojanasatiko, ānando timinando ajjhāroho mahātimīti ime cattāro yojanasahassikā. Tattha timirapiṅgaleneva dīpenti. Tassa kira dakkhiṇakaṇṇaṃ cālentassa pañcayojanasate padese udakaṃ calati. Tathā vāmakaṇṇaṃ. Tathā naṅguṭṭhaṃ, tathā sīsaṃ. Dve pana kaṇṇe cāletvā naṅguṭṭhena udakaṃ paharitvā sīsaṃ aparāparaṃ katvā kīḷituṃ āraddhassa sattaṭṭhayojanasate padese bhājane pakkhipitvā uddhane āropitaṃ viya udakaṃ pakkuthati, tiyojanasatamatte padese udakaṃ piṭṭhiṃ chādetuṃ na sakkoti. So evaṃ vadeyya – ‘‘ayaṃ mahāsamuddo gambhīro gambhīroti vadanti kutassa gambhīratā, mayaṃ piṭṭhipaṭicchādanamattampi udakaṃ na labhāmā’’ti. Tattha kāyupapannassa timirapiṅgalassa mahāsamuddo uttānoti, aññesaṃ khuddakamacchānaṃ uttānoti na vattabbo, evameva ñāṇupapannassa therassa paṭiccasamuppādo uttānoti, aññesampi uttānoti na vattabbo.
ஸுபண்ணராஜா ச தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதிகோ, தஸ்ஸ த³க்கி²ணபக்கோ² பஞ்ஞாஸயோஜனிகோ ஹோதி ததா² வாமபக்கோ², பிஞ்ச²வட்டி ஸட்டி²யோஜனிகா, கீ³வா திங்ஸயோஜனிகா, முக²ங் நவயோஜனங், பாதா³ த்³வாத³ஸயோஜனிகா. தஸ்மிங் ஸுபண்ணவாதங் த³ஸ்ஸேதுங் ஆரத்³தே⁴ ஸத்தட்ட²யோஜனஸதங் டா²னங் நப்பஹோதி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘‘அயங் ஆகாஸோ அனந்தோ அனந்தோதி வத³ந்தி, குதஸ்ஸ அனந்ததா, மயங் பக்க²வாதப்பஸாரணோகாஸம்பி ந லபா⁴மா’’தி. தத்த² காயுபபன்னஸ்ஸ ஸுபண்ணரஞ்ஞோ ஆகாஸோ பரித்தோதி, அஞ்ஞேஸங் கு²த்³த³கபக்கீ²னங் பரித்தோதி ந வத்தப்³போ³, ஏவமேவ ஞாணுபபன்னஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானோதி, அஞ்ஞேஸம்பி உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³.
Supaṇṇarājā ca diyaḍḍhayojanasatiko, tassa dakkhiṇapakkho paññāsayojaniko hoti tathā vāmapakkho, piñchavaṭṭi saṭṭhiyojanikā, gīvā tiṃsayojanikā, mukhaṃ navayojanaṃ, pādā dvādasayojanikā. Tasmiṃ supaṇṇavātaṃ dassetuṃ āraddhe sattaṭṭhayojanasataṃ ṭhānaṃ nappahoti. So evaṃ vadeyya – ‘‘ayaṃ ākāso ananto anantoti vadanti, kutassa anantatā, mayaṃ pakkhavātappasāraṇokāsampi na labhāmā’’ti. Tattha kāyupapannassa supaṇṇarañño ākāso parittoti, aññesaṃ khuddakapakkhīnaṃ parittoti na vattabbo, evameva ñāṇupapannassa therassa paṭiccasamuppādo uttānoti, aññesampi uttānoti na vattabbo.
ராஹு அஸுரிந்தோ³ பன பாத³ந்ததோ யாவ கேஸந்தா யோஜனானங் சத்தாரி ஸஹஸ்ஸானி அட்ட² ச ஸதானி ஹோதி. தஸ்ஸ த்³வின்னங் பா³ஹானங் அந்தரங் த்³வாத³ஸயோஜனஸதிகங். ப³ஹலத்தேன ச²யோஜனஸதிகங் . ஹத்த²பாத³தலானி தியோஜனஸதிகானி, ததா² முக²ங். ஏகேகங் அங்கு³லிபப்³ப³ங் பஞ்ஞாஸயோஜனங், ததா² ப⁴முகந்தரங். நலாடங் தியோஜனஸதிகங். ஸீஸங் நவயோஜனஸதிகங். தஸ்ஸ மஹாஸமுத்³த³ங் ஓதிண்ணஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரங் உத³கங் ஜாணுப்பமாணங் ஹோதி. ஸோ ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘‘அயங் மஹாஸமுத்³தோ³ க³ம்பீ⁴ரோ க³ம்பீ⁴ரோதி வத³ந்தி, குதஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரதா, மயங் ஜாணுப்படிச்சா²த³னமத்தம்பி உத³கங் ந லபா⁴மா’’தி. தத்த² காயுபபன்னஸ்ஸ ராஹுனோ மஹாஸமுத்³தோ³ உத்தானோதி, அஞ்ஞேஸங் உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³, ஏவமேவ ஞாணுபபன்னஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானோதி, அஞ்ஞேஸம்பி உத்தானோதி ந வத்தப்³போ³. ஏதமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வா – ‘‘மா ஹேவங், ஆனந்த³, அவச; மா ஹேவங், ஆனந்த³ அவசா’’தி ஆஹ.
Rāhu asurindo pana pādantato yāva kesantā yojanānaṃ cattāri sahassāni aṭṭha ca satāni hoti. Tassa dvinnaṃ bāhānaṃ antaraṃ dvādasayojanasatikaṃ. Bahalattena chayojanasatikaṃ . Hatthapādatalāni tiyojanasatikāni, tathā mukhaṃ. Ekekaṃ aṅgulipabbaṃ paññāsayojanaṃ, tathā bhamukantaraṃ. Nalāṭaṃ tiyojanasatikaṃ. Sīsaṃ navayojanasatikaṃ. Tassa mahāsamuddaṃ otiṇṇassa gambhīraṃ udakaṃ jāṇuppamāṇaṃ hoti. So evaṃ vadeyya – ‘‘ayaṃ mahāsamuddo gambhīro gambhīroti vadanti, kutassa gambhīratā, mayaṃ jāṇuppaṭicchādanamattampi udakaṃ na labhāmā’’ti. Tattha kāyupapannassa rāhuno mahāsamuddo uttānoti, aññesaṃ uttānoti na vattabbo, evameva ñāṇupapannassa therassa paṭiccasamuppādo uttānoti, aññesampi uttānoti na vattabbo. Etamatthaṃ sandhāya bhagavā – ‘‘mā hevaṃ, ānanda, avaca; mā hevaṃ, ānanda avacā’’ti āha.
தே²ரஸ்ஸ ஹி சதூஹி காரணேஹி க³ம்பீ⁴ரோபி படிச்சஸமுப்பாதோ³ உத்தானோதி உபட்டா²தி. கதமேஹி சதூஹி? புப்³பூ³பனிஸ்ஸயஸம்பத்தியா, தித்த²வாஸேன, ஸோதாபன்னதாய, ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வேனாதி.
Therassa hi catūhi kāraṇehi gambhīropi paṭiccasamuppādo uttānoti upaṭṭhāti. Katamehi catūhi? Pubbūpanissayasampattiyā, titthavāsena, sotāpannatāya, bahussutabhāvenāti.
புப்³பூ³பனிஸ்ஸயஸம்பத்திகதா²
Pubbūpanissayasampattikathā
இதோ கிர ஸதஸஹஸ்ஸிமே கப்பே பது³முத்தரோ நாம ஸத்தா² லோகே உப்பஜ்ஜி. தஸ்ஸ ஹங்ஸவதீ நாம நக³ரங் அஹோஸி, ஆனந்தோ³ நாம ராஜா பிதா , ஸுமேதா⁴ நாம தே³வீ மாதா, போ³தி⁴ஸத்தோ உத்தரகுமாரோ நாம அஹோஸி. ஸோ புத்தஸ்ஸ ஜாததி³வஸே மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ம்ம பப்³ப³ஜித்வா பதா⁴னமனுயுஞ்ஜந்தோ அனுக்கமேன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸார’’ந்தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தாஹங் போ³தி⁴பல்லங்கே வீதினாமெத்வா பத²வியங் ட²பெஸ்ஸாமீதி பாத³ங் அபி⁴னீஹரி. அத² பத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா மஹந்தங் பது³மங் உட்டா²ஸி. தஸ்ஸ து⁴ரபத்தானி நவுதிஹத்தா²னி, கேஸரங் திங்ஸஹத்த²ங், கண்ணிகா த்³வாத³ஸஹத்தா², நவக⁴டப்பமாணோ ரேணு அஹோஸி.
Ito kira satasahassime kappe padumuttaro nāma satthā loke uppajji. Tassa haṃsavatī nāma nagaraṃ ahosi, ānando nāma rājā pitā , sumedhā nāma devī mātā, bodhisatto uttarakumāro nāma ahosi. So puttassa jātadivase mahābhinikkhamanaṃ nikkhamma pabbajitvā padhānamanuyuñjanto anukkamena sabbaññutaṃ patvā – ‘‘anekajātisaṃsāra’’nti udānaṃ udānetvā sattāhaṃ bodhipallaṅke vītināmetvā pathaviyaṃ ṭhapessāmīti pādaṃ abhinīhari. Atha pathaviṃ bhinditvā mahantaṃ padumaṃ uṭṭhāsi. Tassa dhurapattāni navutihatthāni, kesaraṃ tiṃsahatthaṃ, kaṇṇikā dvādasahatthā, navaghaṭappamāṇo reṇu ahosi.
ஸத்தா² பன உப்³பே³த⁴தோ அட்ட²பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³தோ⁴ அஹோஸி. தஸ்ஸ உபி⁴ன்னங் பா³ஹானமந்தரங் அட்டா²ரஸஹத்த²ங், நலாடங் பஞ்சஹத்த²ங், ஹத்த²பாதா³ ஏகாத³ஸஹத்தா². தஸ்ஸ ஏகாத³ஸஹத்தே²ன பாதே³ன த்³வாத³ஸஹத்தா²ய கண்ணிகாய அக்கந்தமத்தாய நவக⁴டப்பமாணோ ரேணு உட்டா²ய அட்ட²பண்ணாஸஹத்த²ங் பதே³ஸங் உக்³க³ந்த்வா ஓகிண்ணமனோஸிலாசுண்ணங் விய பச்சோகிண்ணோ. தது³பாதா³ய ப⁴க³வா பது³முத்தரொத்வேவ பஞ்ஞாயித்த². தஸ்ஸ தே³விலோ ச ஸுஜாதோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா அஹேஸுங். அமிதா ச அஸமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா. ஸுமனோ நாம உபட்டா²கோ. பது³முத்தரோ ப⁴க³வா பிதுஸங்க³ஹங் குருமானோ பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரோ ஹங்ஸவதியா ராஜதா⁴னியா வஸதி.
Satthā pana ubbedhato aṭṭhapaṇṇāsahatthubbedho ahosi. Tassa ubhinnaṃ bāhānamantaraṃ aṭṭhārasahatthaṃ, nalāṭaṃ pañcahatthaṃ, hatthapādā ekādasahatthā. Tassa ekādasahatthena pādena dvādasahatthāya kaṇṇikāya akkantamattāya navaghaṭappamāṇo reṇu uṭṭhāya aṭṭhapaṇṇāsahatthaṃ padesaṃ uggantvā okiṇṇamanosilācuṇṇaṃ viya paccokiṇṇo. Tadupādāya bhagavā padumuttarotveva paññāyittha. Tassa devilo ca sujāto ca dve aggasāvakā ahesuṃ. Amitā ca asamā ca dve aggasāvikā. Sumano nāma upaṭṭhāko. Padumuttaro bhagavā pitusaṅgahaṃ kurumāno bhikkhusatasahassaparivāro haṃsavatiyā rājadhāniyā vasati.
கனிட்ட²பா⁴தா பனஸ்ஸ ஸுமனகுமாரோ நாம. தஸ்ஸ ராஜா ஹங்ஸவதிதோ வீஸதியோஜனஸதே டா²னே போ⁴க³கா³மங் அதா³ஸி. ஸோ கதா³சி ஆக³ந்த்வா பிதரஞ்ச ஸத்தா²ரஞ்ச பஸ்ஸதி. அதே²கதி³வஸங் பச்சந்தோ குபிதோ. ஸுமனோ ரஞ்ஞோ பேஸேஸி – ‘‘பச்சந்தோ குபிதோ’’தி. ராஜா ‘‘மயா த்வங் தத்த² கஸ்மா ட²பிதோ’’தி படிபேஸேஸி. ஸோ நிக்க²ம்ம சோரே வூபஸமெத்வா – ‘‘உபஸந்தோ, தே³வ, ஜனபதோ³’’தி ரஞ்ஞோ பேஸேஸி. ராஜா துட்டோ² – ‘‘ஸீக⁴ங் மம புத்தோ ஆக³ச்ச²தூ’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸமத்தா அமச்சா ஹொந்தி. ஸோ தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அந்தராமக்³கே³ மந்தேஸி – ‘‘மய்ஹங் பிதா துட்டோ², ஸசே மே வரங் தே³தி, கிங் க³ண்ஹாமீ’’தி. அத² நங் ஏகச்சே ‘‘ஹத்தி²ங் க³ண்ஹத², அஸ்ஸங் க³ண்ஹத², ரத²ங் க³ண்ஹத², ஜனபத³ங் க³ண்ஹத², ஸத்தரதனானி க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹங்ஸு. அபரே – ‘‘தும்ஹே பத²விஸ்ஸரஸ்ஸ புத்தா, தும்ஹாகங் த⁴னங் ந து³ல்லப⁴ங், லத்³த⁴ம்பி சேதங் ஸப்³ப³ங் பஹாய க³மனீயங், புஞ்ஞமேவ ஏகங் ஆதா³ய க³மனீயங்; தஸ்மா தே தே³வே வரங் த³த³மானே தேமாஸங் பது³முத்தரங் ப⁴க³வந்தங் உபட்டா²துங் வரங் க³ண்ஹதா²’’தி. ஸோ – ‘‘தும்ஹே மய்ஹங் கல்யாணமித்தா, ந மமேதங் சித்தங் அத்தி², தும்ஹேஹி பன உப்பாதி³தங், ஏவங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா பிதரங் வந்தி³த்வா பிதராபி ஆலிங்கெ³த்வா தஸ்ஸ மத்த²கே சும்பி³த்வா – ‘‘வரங் தே புத்த, தே³மீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴ மஹாராஜ, இச்சா²மஹங் மஹாராஜ ப⁴க³வந்தங் தேமாஸங் சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹந்தோ ஜீவிதங் அவஞ்ஜ²ங் காதுங், இமமேவ வரங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ந ஸக்கா தாத, அஞ்ஞங் வரேஹீ’’தி வுத்தே ‘‘தே³வ, க²த்தியானங் நாம த்³வே கதா² நத்தி², ஏதமேவ தே³ஹி, ந மே அஞ்ஞேனத்தோ²’’தி. தாத பு³த்³தா⁴னங் நாம சித்தங் து³ஜ்ஜானங், ஸசே ப⁴க³வா ந இச்சி²ஸ்ஸதி, மயா தி³ன்னேபி கிங் ப⁴விஸ்ஸதீதி? ஸோ – ‘‘ஸாது⁴, தே³வ, அஹங் ப⁴க³வதோ சித்தங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரங் க³தோ.