Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    7. மஹாபஜாபதிகோ³தமீதே²ரீஅபதா³னங்

    7. Mahāpajāpatigotamītherīapadānaṃ

    97.

    97.

    ‘‘ஏகதா³ லோகபஜ்ஜோதோ, வேஸாலியங் மஹாவனே;

    ‘‘Ekadā lokapajjoto, vesāliyaṃ mahāvane;

    கூடாகா³ரே ஸுஸாலாயங், வஸதே நரஸாரதி².

    Kūṭāgāre susālāyaṃ, vasate narasārathi.

    98.

    98.

    ‘‘ததா³ ஜினஸ்ஸ மாதுச்சா², மஹாகோ³தமி பி⁴க்கு²னீ;

    ‘‘Tadā jinassa mātucchā, mahāgotami bhikkhunī;

    தஹிங் கதே 1 புரே ரம்மே, வஸீ பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே.

    Tahiṃ kate 2 pure ramme, vasī bhikkhunupassaye.

    99.

    99.

    ‘‘பி⁴க்கு²னீஹி விமுத்தாஹி, ஸதேஹி ஸஹ பஞ்சஹி;

    ‘‘Bhikkhunīhi vimuttāhi, satehi saha pañcahi;

    ரஹோக³தாய தஸ்ஸேவங், சிதஸ்ஸாஸி 3 விதக்கிதங்.

    Rahogatāya tassevaṃ, citassāsi 4 vitakkitaṃ.

    100.

    100.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பரினிப்³பா³னங், ஸாவகக்³க³யுக³ஸ்ஸ வா;

    ‘‘Buddhassa parinibbānaṃ, sāvakaggayugassa vā;

    ராஹுலானந்த³னந்தா³னங், நாஹங் லச்சா²மி பஸ்ஸிதுங்.

    Rāhulānandanandānaṃ, nāhaṃ lacchāmi passituṃ.

    101.

    101.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பரினிப்³பா³னா, ஸாவகக்³க³யுக³ஸ்ஸ வா;

    ‘‘Buddhassa parinibbānā, sāvakaggayugassa vā;

    மஹாகஸ்ஸபனந்தா³னங், ஆனந்த³ராஹுலான ச.

    Mahākassapanandānaṃ, ānandarāhulāna ca.

    102.

    102.

    ‘‘படிகச்சாயுஸங்கா²ரங் 5 , ஓஸஜ்ஜித்வான நிப்³பு³திங்;

    ‘‘Paṭikaccāyusaṅkhāraṃ 6, osajjitvāna nibbutiṃ;

    க³ச்செ²ய்யங் லோகனாதே²ன, அனுஞ்ஞாதா மஹேஸினா.

    Gaccheyyaṃ lokanāthena, anuññātā mahesinā.

    103.

    103.

    ‘‘ததா² பஞ்சஸதானம்பி, பி⁴க்கு²னீனங் விதக்கிதங்;

    ‘‘Tathā pañcasatānampi, bhikkhunīnaṃ vitakkitaṃ;

    ஆஸி கே²மாதி³கானம்பி, ஏததே³வ விதக்கிதங்.

    Āsi khemādikānampi, etadeva vitakkitaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘பூ⁴மிசாலோ ததா³ ஆஸி, நாதி³தா தே³வது³ந்து³பீ⁴;

    ‘‘Bhūmicālo tadā āsi, nāditā devadundubhī;

    உபஸ்ஸயாதி⁴வத்தா²யோ, தே³வதா ஸோகபீளிதா.

    Upassayādhivatthāyo, devatā sokapīḷitā.

    105.

    105.

    ‘‘விலபந்தா ஸுகருணங் 7, தத்த²ஸ்ஸூனி பவத்தயுங்;

    ‘‘Vilapantā sukaruṇaṃ 8, tatthassūni pavattayuṃ;

    மித்தா 9 பி⁴க்கு²னியோ தாஹி, உபக³ந்த்வான கோ³தமிங்.

    Mittā 10 bhikkhuniyo tāhi, upagantvāna gotamiṃ.

    106.

    106.

    ‘‘நிபச்ச ஸிரஸா பாதே³, இத³ங் வசனமப்³ரவுங்;

    ‘‘Nipacca sirasā pāde, idaṃ vacanamabravuṃ;

    ‘தத்த² தோயலவாஸித்தா, மயமய்யே ரஹோக³தா.

    ‘Tattha toyalavāsittā, mayamayye rahogatā.

    107.

    107.

    ‘‘‘ஸா சலா சலிதா பூ⁴மி, நாதி³தா தே³வது³ந்து³பீ⁴;

    ‘‘‘Sā calā calitā bhūmi, nāditā devadundubhī;

    பரிதே³வா ச ஸுய்யந்தே, கிமத்த²ங் நூன கோ³தமீ’.

    Paridevā ca suyyante, kimatthaṃ nūna gotamī’.

    108.

    108.

    ‘‘ததா³ அவோச ஸா ஸப்³ப³ங், யதா²பரிவிதக்கிதங்;

    ‘‘Tadā avoca sā sabbaṃ, yathāparivitakkitaṃ;

    தாயோபி ஸப்³பா³ ஆஹங்ஸு, யதா²பரிவிதக்கிதங்.

    Tāyopi sabbā āhaṃsu, yathāparivitakkitaṃ.

    109.

    109.

    ‘‘‘யதி³ தே ருசிதங் அய்யே, நிப்³பா³னங் பரமங் ஸிவங்;

    ‘‘‘Yadi te rucitaṃ ayye, nibbānaṃ paramaṃ sivaṃ;

    நிப்³பா³யிஸ்ஸாம ஸப்³பா³பி, பு³த்³தா⁴னுஞ்ஞாய ஸுப்³ப³தே.

    Nibbāyissāma sabbāpi, buddhānuññāya subbate.

    110.

    110.

    ‘‘‘மயங் ஸஹாவ நிக்க²ந்தா, க⁴ராபி ச ப⁴வாபி ச;

    ‘‘‘Mayaṃ sahāva nikkhantā, gharāpi ca bhavāpi ca;

    ஸஹாயேவ க³மிஸ்ஸாம, நிப்³பா³னங் பத³முத்தமங்’.

    Sahāyeva gamissāma, nibbānaṃ padamuttamaṃ’.

    111.

    111.

    ‘‘‘நிப்³பா³னாய வஜந்தீனங், கிங் வக்கா²மீ’தி ஸா வத³ங்;

    ‘‘‘Nibbānāya vajantīnaṃ, kiṃ vakkhāmī’ti sā vadaṃ;

    ஸஹ ஸப்³பா³ஹி நிக்³க³ஞ்சி², பி⁴க்கு²னீனிலயா ததா³.

    Saha sabbāhi niggañchi, bhikkhunīnilayā tadā.

    112.

    112.

    ‘‘உபஸ்ஸயே யாதி⁴வத்தா², தே³வதா தா க²மந்து மே;

    ‘‘Upassaye yādhivatthā, devatā tā khamantu me;

    பி⁴க்கு²னீனிலயஸ்ஸேத³ங், பச்சி²மங் த³ஸ்ஸனங் மம.

    Bhikkhunīnilayassedaṃ, pacchimaṃ dassanaṃ mama.

    113.

    113.

    ‘‘ந ஜரா மச்சு வா யத்த², அப்பியேஹி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Na jarā maccu vā yattha, appiyehi samāgamo;

    பியேஹி ந வியோகொ³த்தி², தங் வஜிஸ்ஸங் 11 அஸங்க²தங்.

    Piyehi na viyogotthi, taṃ vajissaṃ 12 asaṅkhataṃ.

    114.

    114.

    ‘‘அவீதராகா³ தங் ஸுத்வா, வசனங் ஸுக³தோரஸா;

    ‘‘Avītarāgā taṃ sutvā, vacanaṃ sugatorasā;

    ஸோகட்டா பரிதே³விங்ஸு, அஹோ நோ அப்பபுஞ்ஞதா.

    Sokaṭṭā parideviṃsu, aho no appapuññatā.

    115.

    115.

    ‘‘பி⁴க்கு²னீனிலயோ ஸுஞ்ஞோ, பூ⁴தோ தாஹி வினா அயங்;

    ‘‘Bhikkhunīnilayo suñño, bhūto tāhi vinā ayaṃ;

    பபா⁴தே விய தாராயோ, ந தி³ஸ்ஸந்தி ஜினோரஸா.

    Pabhāte viya tārāyo, na dissanti jinorasā.

    116.

    116.

    ‘‘நிப்³பா³னங் கோ³தமீ யாதி, ஸதேஹி ஸஹ பஞ்சஹி;

    ‘‘Nibbānaṃ gotamī yāti, satehi saha pañcahi;

    நதீ³ஸதேஹிவ ஸஹ, க³ங்கா³ பஞ்சஹி ஸாக³ரங்.

    Nadīsatehiva saha, gaṅgā pañcahi sāgaraṃ.

    117.

    117.

    ‘‘ரதி²யாய வஜந்தியோ 13, தி³ஸ்வா ஸத்³தா⁴ உபாஸிகா;

    ‘‘Rathiyāya vajantiyo 14, disvā saddhā upāsikā;

    க⁴ரா நிக்க²ம்ம பாதே³ஸு, நிபச்ச இத³மப்³ரவுங்.

    Gharā nikkhamma pādesu, nipacca idamabravuṃ.

    118.

    118.

    ‘‘‘பஸீத³ஸ்ஸு மஹாபோ⁴கே³, அனாதா²யோ விஹாய நோ;

    ‘‘‘Pasīdassu mahābhoge, anāthāyo vihāya no;

    தயா ந யுத்தா 15 நிப்³பா³துங், இச்ச²ட்டா விலபிங்ஸு தா’.

    Tayā na yuttā 16 nibbātuṃ, icchaṭṭā vilapiṃsu tā’.

    119.

    119.

    ‘‘தாஸங் ஸோகபஹானத்த²ங், அவோச மது⁴ரங் கி³ரங்;

    ‘‘Tāsaṃ sokapahānatthaṃ, avoca madhuraṃ giraṃ;

    ‘ருதி³தேன அலங் புத்தா, ஹாஸகாலோயமஜ்ஜ வோ.

    ‘Ruditena alaṃ puttā, hāsakāloyamajja vo.

    120.

    120.

    ‘‘‘பரிஞ்ஞாதங் மயா து³க்க²ங், து³க்க²ஹேது விவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘‘Pariññātaṃ mayā dukkhaṃ, dukkhahetu vivajjito;

    நிரோதோ⁴ மே ஸச்சி²கதோ, மக்³கோ³ சாபி ஸுபா⁴விதோ.

    Nirodho me sacchikato, maggo cāpi subhāvito.

    பட²மங் பா⁴ணவாரங்.

    Paṭhamaṃ bhāṇavāraṃ.

    121.

    121.

    ‘‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா.

    Ohito garuko bhāro, bhavanetti samūhatā.

    122.

    122.

    ‘‘‘யஸ்ஸத்தா²ய பப்³ப³ஜிதா, அகா³ரஸ்மானகா³ரியங்;

    ‘‘‘Yassatthāya pabbajitā, agārasmānagāriyaṃ;

    ஸோ மே அத்தோ² அனுப்பத்தோ, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யோ.

    So me attho anuppatto, sabbasaṃyojanakkhayo.

    123.

    123.

    ‘‘‘பு³த்³தோ⁴ தஸ்ஸ ச ஸத்³த⁴ம்மோ, அனூனோ யாவ திட்ட²தி;

    ‘‘‘Buddho tassa ca saddhammo, anūno yāva tiṭṭhati;

    நிப்³பா³துங் தாவ காலோ மே, மா மங் ஸோசத² புத்திகா.

    Nibbātuṃ tāva kālo me, mā maṃ socatha puttikā.

    124.

    124.

    ‘‘‘கொண்ட³ஞ்ஞானந்த³னந்தா³தீ³ , திட்ட²ந்தி ராஹுலோ ஜினோ;

    ‘‘‘Koṇḍaññānandanandādī , tiṭṭhanti rāhulo jino;

    ஸுகி²தோ ஸஹிதோ ஸங்கோ⁴, ஹதத³ப்³பா³ ச தித்தி²யா.

    Sukhito sahito saṅgho, hatadabbā ca titthiyā.

    125.

    125.

    ‘‘‘ஓக்காகவங்ஸஸ்ஸ யஸோ, உஸ்ஸிதோ மாரமத்³த³னோ;

    ‘‘‘Okkākavaṃsassa yaso, ussito māramaddano;

    நனு ஸம்பதி காலோ மே, நிப்³பா³னத்தா²ய புத்திகா.

    Nanu sampati kālo me, nibbānatthāya puttikā.

    126.

    126.

    ‘‘‘சிரப்பபு⁴தி யங் மய்ஹங், பத்தி²தங் அஜ்ஜ ஸிஜ்ஜ²தே;

    ‘‘‘Cirappabhuti yaṃ mayhaṃ, patthitaṃ ajja sijjhate;

    ஆனந்த³பே⁴ரிகாலோயங், கிங் வோ அஸ்ஸூஹி புத்திகா.

    Ānandabherikāloyaṃ, kiṃ vo assūhi puttikā.

    127.

    127.

    ‘‘‘ஸசே மயி த³யா அத்தி², யதி³ சத்தி² கதஞ்ஞுதா;

    ‘‘‘Sace mayi dayā atthi, yadi catthi kataññutā;

    ஸத்³த⁴ம்மட்டி²தியா ஸப்³பா³, கரோத² வீரியங் த³ள்ஹங்.

    Saddhammaṭṭhitiyā sabbā, karotha vīriyaṃ daḷhaṃ.

    128.

    128.

    ‘‘‘தீ²னங் அதா³ஸி பப்³ப³ஜ்ஜங், ஸம்பு³த்³தோ⁴ யாசிதோ மயா;

    ‘‘‘Thīnaṃ adāsi pabbajjaṃ, sambuddho yācito mayā;

    தஸ்மா யதா²ஹங் நந்தி³ஸ்ஸங், ததா² தமனுதிட்ட²த²’.

    Tasmā yathāhaṃ nandissaṃ, tathā tamanutiṭṭhatha’.

    129.

    129.

    ‘‘தா ஏவமனுஸாஸித்வா, பி⁴க்கு²னீஹி புரக்க²தா;

    ‘‘Tā evamanusāsitvā, bhikkhunīhi purakkhatā;

    உபேச்ச பு³த்³த⁴ங் வந்தி³த்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Upecca buddhaṃ vanditvā, idaṃ vacanamabravi.

    130.

    130.

    ‘‘‘அஹங் ஸுக³த தே மாதா, த்வஞ்ச வீர பிதா மம;

    ‘‘‘Ahaṃ sugata te mātā, tvañca vīra pitā mama;

    ஸத்³த⁴ம்மஸுக²த³ 17 நாத², தயா ஜாதாம்ஹி கோ³தம.

    Saddhammasukhada 18 nātha, tayā jātāmhi gotama.

    131.

    131.

    ‘‘‘ஸங்வத்³தி⁴தோயங் ஸுக³த, ரூபகாயோ மயா தவ;

    ‘‘‘Saṃvaddhitoyaṃ sugata, rūpakāyo mayā tava;

    அனிந்தி³தோ 19 த⁴ம்மகாயோ 20, மம ஸங்வத்³தி⁴தோ தயா.

    Anindito 21 dhammakāyo 22, mama saṃvaddhito tayā.

    132.

    132.

    ‘‘‘முஹுத்தங் தண்ஹாஸமணங், கீ²ரங் த்வங் பாயிதோ மயா;

    ‘‘‘Muhuttaṃ taṇhāsamaṇaṃ, khīraṃ tvaṃ pāyito mayā;

    தயாஹங் ஸந்தமச்சந்தங், த⁴ம்மகீ²ரஞ்ஹி 23 பாயிதா.

    Tayāhaṃ santamaccantaṃ, dhammakhīrañhi 24 pāyitā.

    133.

    133.

    ‘‘‘ப³ந்த⁴னாரக்க²னே மய்ஹங், அணணோ 25 த்வங் மஹாமுனே;

    ‘‘‘Bandhanārakkhane mayhaṃ, aṇaṇo 26 tvaṃ mahāmune;

    புத்தகாமா தி²யோ யாசங், லப⁴ந்தி தாதி³ஸங் ஸுதங்.

    Puttakāmā thiyo yācaṃ, labhanti tādisaṃ sutaṃ.

    134.

    134.

    ‘‘‘மந்தா⁴தாதி³னரிந்தா³னங், யா மாதா ஸா ப⁴வண்ணவே;

    ‘‘‘Mandhātādinarindānaṃ, yā mātā sā bhavaṇṇave;

    நிமுக்³கா³ஹங் தயா புத்த, தாரிதா ப⁴வஸாக³ரா.

    Nimuggāhaṃ tayā putta, tāritā bhavasāgarā.

    135.

    135.

    ‘‘‘ரஞ்ஞோ மாதா மஹேஸீதி, ஸுலப⁴ங் நாமமித்தி²னங்;

    ‘‘‘Rañño mātā mahesīti, sulabhaṃ nāmamitthinaṃ;

    பு³த்³த⁴மாதாதி யங் நாமங், ஏதங் பரமது³ல்லப⁴ங்.

    Buddhamātāti yaṃ nāmaṃ, etaṃ paramadullabhaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘‘தஞ்ச லத்³த⁴ங் மஹாவீர, பணிதா⁴னங் மமங் தயா;

    ‘‘‘Tañca laddhaṃ mahāvīra, paṇidhānaṃ mamaṃ tayā;

    அணுகங் வா மஹந்தங் வா, தங் ஸப்³ப³ங் பூரிதங் மயா.

    Aṇukaṃ vā mahantaṃ vā, taṃ sabbaṃ pūritaṃ mayā.

    137.

    137.

    ‘‘‘பரினிப்³பா³துமிச்சா²மி , விஹாயேமங் களேவரங்;

    ‘‘‘Parinibbātumicchāmi , vihāyemaṃ kaḷevaraṃ;

    அனுஜானாஹி மே வீர, து³க்க²ந்தகர நாயக.

    Anujānāhi me vīra, dukkhantakara nāyaka.

    138.

    138.

    ‘‘‘சக்கங்குஸத⁴ஜாகிண்ணே, பாதே³ கமலகோமலே;

    ‘‘‘Cakkaṅkusadhajākiṇṇe, pāde kamalakomale;

    பஸாரேஹி பணாமங் தே, கரிஸ்ஸங் புத்தஉத்தமே 27.

    Pasārehi paṇāmaṃ te, karissaṃ puttauttame 28.

    139.

    139.

    ‘‘‘ஸுவண்ணராஸிஸங்காஸங், ஸரீரங் குரு பாகடங்;

    ‘‘‘Suvaṇṇarāsisaṅkāsaṃ, sarīraṃ kuru pākaṭaṃ;

    கத்வா தே³ஹங் ஸுதி³ட்ட²ங் தே, ஸந்திங் க³ச்சா²மி நாயக’.

    Katvā dehaṃ sudiṭṭhaṃ te, santiṃ gacchāmi nāyaka’.

    140.

    140.

    ‘‘த்³வத்திங்ஸலக்க²ணூபேதங், ஸுப்பபா⁴லங்கதங் தனுங்;

    ‘‘Dvattiṃsalakkhaṇūpetaṃ, suppabhālaṅkataṃ tanuṃ;

    ஸஞ்ஜா²க⁴னாவ பா³லக்கங், மாதுச்ச²ங் த³ஸ்ஸயீ ஜினோ.

    Sañjhāghanāva bālakkaṃ, mātucchaṃ dassayī jino.

    141.

    141.

    ‘‘பு²ல்லாரவிந்த³ஸங்காஸே, தருணாதி³ச்சஸப்பபே⁴;

    ‘‘Phullāravindasaṃkāse, taruṇādiccasappabhe;

    சக்கங்கிதே பாத³தலே, ததோ ஸா ஸிரஸா பதி.

    Cakkaṅkite pādatale, tato sā sirasā pati.

    142.

    142.

    ‘‘‘பணமாமி நராதி³ச்ச, ஆதி³ச்சகுலகேதுகங்;

    ‘‘‘Paṇamāmi narādicca, ādiccakulaketukaṃ;

    பச்சி²மே மரணே மய்ஹங் 29, ந தங் இக்கா²மஹங் புனோ.

    Pacchime maraṇe mayhaṃ 30, na taṃ ikkhāmahaṃ puno.

    143.

    143.

    ‘‘‘இத்தி²யோ நாம லோகக்³க³, ஸப்³ப³தோ³ஸாகரா மதா;

    ‘‘‘Itthiyo nāma lokagga, sabbadosākarā matā;

    யதி³ கோ சத்தி² தோ³ஸோ மே, க²மஸ்ஸு கருணாகர.

    Yadi ko catthi doso me, khamassu karuṇākara.

    144.

    144.

    ‘‘‘இத்தி²கானஞ்ச பப்³ப³ஜ்ஜங், ஹங் தங் யாசிங் புனப்புனங்;

    ‘‘‘Itthikānañca pabbajjaṃ, haṃ taṃ yāciṃ punappunaṃ;

    தத்த² சே அத்தி² தோ³ஸோ மே, தங் க²மஸ்ஸு நராஸப⁴.

    Tattha ce atthi doso me, taṃ khamassu narāsabha.

    145.

    145.

    ‘‘‘மயா பி⁴க்கு²னியோ வீர, தவானுஞ்ஞாய ஸாஸிதா;

    ‘‘‘Mayā bhikkhuniyo vīra, tavānuññāya sāsitā;

    தத்ர சே அத்தி² து³ன்னீதங், தங் க²மஸ்ஸு க²மாதி⁴ப 31.

    Tatra ce atthi dunnītaṃ, taṃ khamassu khamādhipa 32.

    146.

    146.

    ‘‘‘அக்க²ந்தே நாம க²ந்தப்³ப³ங், கிங் ப⁴வே கு³ணபூ⁴ஸனே;

    ‘‘‘Akkhante nāma khantabbaṃ, kiṃ bhave guṇabhūsane;

    கிமுத்தரங் தே வக்கா²மி, நிப்³பா³னாய வஜந்தியா.

    Kimuttaraṃ te vakkhāmi, nibbānāya vajantiyā.

    147.

    147.

    ‘‘‘ஸுத்³தே⁴ அனூனே மம பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴, லோகா இதோ நிஸ்ஸரிதுங் க²மந்தே;

    ‘‘‘Suddhe anūne mama bhikkhusaṅghe, lokā ito nissarituṃ khamante;

    பபா⁴தகாலே ப்³யஸனங்க³தானங், தி³ஸ்வான நிய்யாதிவ சந்த³லேகா²’.

    Pabhātakāle byasanaṅgatānaṃ, disvāna niyyātiva candalekhā’.

    148.

    148.

    ‘‘‘ததே³தரா பி⁴க்கு²னியோ ஜினக்³க³ங், தாராவ சந்தா³னுக³தா ஸுமேருங்;

    ‘‘‘Tadetarā bhikkhuniyo jinaggaṃ, tārāva candānugatā sumeruṃ;

    பத³க்கி²ணங் கச்ச நிபச்ச பாதே³, டி²தா முக²ந்தங் ஸமுதி³க்க²மானா.

    Padakkhiṇaṃ kacca nipacca pāde, ṭhitā mukhantaṃ samudikkhamānā.

    149.

    149.

    ‘‘‘ந தித்திபுப்³ப³ங் தவ த³ஸ்ஸனேன, சக்கு²ங் ந ஸோதங் தவ பா⁴ஸிதேன;

    ‘‘‘Na tittipubbaṃ tava dassanena, cakkhuṃ na sotaṃ tava bhāsitena;

    சித்தங் மமங் கேவலமேகமேவ, பப்புய்ய தங் த⁴ம்மரஸேன தித்தி.

    Cittaṃ mamaṃ kevalamekameva, pappuyya taṃ dhammarasena titti.

    150.

    150.

    ‘‘‘நத³தோ பரிஸாயங் தே, வாதி³தப்³ப³பஹாரினோ;

    ‘‘‘Nadato parisāyaṃ te, vāditabbapahārino;

    யே தே த³க்க²ந்தி வத³னங், த⁴ஞ்ஞா தே நரபுங்க³வ.

    Ye te dakkhanti vadanaṃ, dhaññā te narapuṅgava.

    151.

    151.

    ‘‘‘தீ³க⁴ங்கு³லீ தம்ப³னகே², ஸுபே⁴ ஆயதபண்ஹிகே;

    ‘‘‘Dīghaṅgulī tambanakhe, subhe āyatapaṇhike;

    யே பாதே³ பணமிஸ்ஸந்தி 33, தேபி த⁴ஞ்ஞா கு³ணந்த⁴ர.

    Ye pāde paṇamissanti 34, tepi dhaññā guṇandhara.

    152.

    152.

    ‘‘‘மது⁴ரானி பஹட்டா²னி, தோ³ஸக்³கா⁴னி ஹிதானி ச;

    ‘‘‘Madhurāni pahaṭṭhāni, dosagghāni hitāni ca;

    யே தே வாக்யானி ஸுய்யந்தி, தேபி த⁴ஞ்ஞா நருத்தம.

    Ye te vākyāni suyyanti, tepi dhaññā naruttama.

    153.

    153.

    ‘‘‘த⁴ஞ்ஞாஹங் தே மஹாவீர, பாத³பூஜனதப்பரா 35;

    ‘‘‘Dhaññāhaṃ te mahāvīra, pādapūjanatapparā 36;

    திண்ணஸங்ஸாரகந்தாரா, ஸுவாக்யேன ஸிரீமதோ’.

    Tiṇṇasaṃsārakantārā, suvākyena sirīmato’.

    154.

    154.

    ‘‘ததோ ஸா அனுஸாவெத்வா 37, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ம்பி ஸுப்³ப³தா;

    ‘‘Tato sā anusāvetvā 38, bhikkhusaṅghampi subbatā;

    ராஹுலானந்த³னந்தே³ ச, வந்தி³த்வா இத³மப்³ரவி.

    Rāhulānandanande ca, vanditvā idamabravi.

    155.

    155.

    ‘‘‘ஆஸீவிஸாலயஸமே, ரோகா³வாஸே களேவரே;

    ‘‘‘Āsīvisālayasame, rogāvāse kaḷevare;

    நிப்³பி³ந்தா³ து³க்க²ஸங்கா⁴டே, ஜராமரணகோ³சரே.

    Nibbindā dukkhasaṅghāṭe, jarāmaraṇagocare.

    156.

    156.

    ‘‘‘நானாகலிமலாகிண்ணே 39, பராயத்தே நிரீஹகே;

    ‘‘‘Nānākalimalākiṇṇe 40, parāyatte nirīhake;

    தேன நிப்³பா³துமிச்சா²மி, அனுமஞ்ஞத² புத்தகா’.

    Tena nibbātumicchāmi, anumaññatha puttakā’.

    157.

    157.

    ‘‘நந்தோ³ ராஹுலப⁴த்³தோ³ ச, வீதஸோகா நிராஸவா;

    ‘‘Nando rāhulabhaddo ca, vītasokā nirāsavā;

    டி²தாசலட்டி²தி தி²ரா, த⁴ம்மதமனுசிந்தயுங்.

    Ṭhitācalaṭṭhiti thirā, dhammatamanucintayuṃ.

    158.

    158.

    ‘‘‘தி⁴ரத்து² ஸங்க²தங் லோலங், அஸாரங் கத³லூபமங்;

    ‘‘‘Dhiratthu saṅkhataṃ lolaṃ, asāraṃ kadalūpamaṃ;

    மாயாமரீசிஸதி³ஸங், இதரங் அனவட்டி²தங்.

    Māyāmarīcisadisaṃ, itaraṃ anavaṭṭhitaṃ.

    159.

    159.

    ‘‘‘யத்த² நாம ஜினஸ்ஸாயங், மாதுச்சா² பு³த்³த⁴போஸிகா;

    ‘‘‘Yattha nāma jinassāyaṃ, mātucchā buddhaposikā;

    கோ³தமீ நித⁴னங் யாதி, அனிச்சங் ஸப்³ப³ஸங்க²தங்’.

    Gotamī nidhanaṃ yāti, aniccaṃ sabbasaṅkhataṃ’.

    160.

    160.

    ‘‘ஆனந்தோ³ ச ததா³ ஸேகோ², ஸோகட்டோ 41 ஜினவச்ச²லோ;

    ‘‘Ānando ca tadā sekho, sokaṭṭo 42 jinavacchalo;

    தத்த²ஸ்ஸூனி கரொந்தோ ஸோ, கருணங் பரிதே³வதி.

    Tatthassūni karonto so, karuṇaṃ paridevati.

    161.

    161.

    ‘‘ஹா ஸந்திங் 43 கோ³தமீ யாதி, நூன பு³த்³தோ⁴பி நிப்³பு³திங்;

    ‘‘Hā santiṃ 44 gotamī yāti, nūna buddhopi nibbutiṃ;

    க³ச்ச²தி ந சிரேனேவ, அக்³கி³ரிவ நிரிந்த⁴னோ.

    Gacchati na cireneva, aggiriva nirindhano.

    162.

    162.

    ‘‘ஏவங் விலாபமானங் தங், ஆனந்த³ங் ஆஹ கோ³தமீ;

    ‘‘Evaṃ vilāpamānaṃ taṃ, ānandaṃ āha gotamī;

    ஸுதஸாக³ரக³ம்பீ⁴ர , பு³த்³தோ⁴பட்டா²னதப்பர.

    Sutasāgaragambhīra , buddhopaṭṭhānatappara.

    163.

    163.

    ‘‘‘ந யுத்தங் ஸோசிதுங் புத்த, ஹாஸகாலே உபட்டி²தே;

    ‘‘‘Na yuttaṃ socituṃ putta, hāsakāle upaṭṭhite;

    தயா மே ஸரணங் புத்த, நிப்³பா³னங் தமுபாக³தங்.

    Tayā me saraṇaṃ putta, nibbānaṃ tamupāgataṃ.

    164.

    164.

    ‘‘‘தயா தாத ஸமஜ்ஜி²ட்டோ², பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானி நோ;

    ‘‘‘Tayā tāta samajjhiṭṭho, pabbajjaṃ anujāni no;

    மா புத்த விமனோ ஹோஹி, ஸப²லோ தே பரிஸ்ஸமோ.

    Mā putta vimano hohi, saphalo te parissamo.

    165.

    165.

    ‘‘‘யங் ந தி³ட்ட²ங் புராணேஹி, தித்தி²காசரியேஹிபி;

    ‘‘‘Yaṃ na diṭṭhaṃ purāṇehi, titthikācariyehipi;

    தங் பத³ங் ஸுகுமாரீஹி, ஸத்தவஸ்ஸாஹி வேதி³தங்.

    Taṃ padaṃ sukumārīhi, sattavassāhi veditaṃ.

    166.

    166.

    ‘‘‘பு³த்³த⁴ஸாஸனபாலேத, பச்சி²மங் த³ஸ்ஸனங் தவ;

    ‘‘‘Buddhasāsanapāleta, pacchimaṃ dassanaṃ tava;

    தத்த² க³ச்சா²மஹங் புத்த, க³தோ யத்த² ந தி³ஸ்ஸதே.

    Tattha gacchāmahaṃ putta, gato yattha na dissate.

    167.

    167.

    ‘‘‘கதா³சி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ, கி²பீ லோகக்³க³னாயகோ;

    ‘‘‘Kadāci dhammaṃ desento, khipī lokagganāyako;

    ததா³ஹங் ஆஸீஸவாசங், அவோசங் அனுகம்பிகா.

    Tadāhaṃ āsīsavācaṃ, avocaṃ anukampikā.

    168.

    168.

    ‘‘‘சிரங் ஜீவ மஹாவீர, கப்பங் திட்ட² மஹாமுனே;

    ‘‘‘Ciraṃ jīva mahāvīra, kappaṃ tiṭṭha mahāmune;

    ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ அத்தா²ய, ப⁴வஸ்ஸு அஜராமரோ.

    Sabbalokassa atthāya, bhavassu ajarāmaro.

    169.

    169.

    ‘‘‘தங் ததா²வாதி³னிங் பு³த்³தோ⁴, மமங் ஸோ ஏதத³ப்³ரவி;

    ‘‘‘Taṃ tathāvādiniṃ buddho, mamaṃ so etadabravi;

    ‘ந ஹேவங் வந்தி³யா பு³த்³தா⁴, யதா² வந்த³ஸி கோ³தமீ.

    ‘Na hevaṃ vandiyā buddhā, yathā vandasi gotamī.

    170.

    170.

    ‘‘‘கத²ங் சரஹி ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, வந்தி³தப்³பா³ ததா²க³தா;

    ‘‘‘Kathaṃ carahi sabbaññū, vanditabbā tathāgatā;

    கத²ங் அவந்தி³யா பு³த்³தா⁴, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ.

    Kathaṃ avandiyā buddhā, taṃ me akkhāhi pucchito.

    171.

    171.

    ‘‘‘ஆரத்³த⁴வீரியே பஹிதத்தே, நிச்சங் த³ள்ஹபரக்கமே;

    ‘‘‘Āraddhavīriye pahitatte, niccaṃ daḷhaparakkame;

    ஸமக்³கே³ ஸாவகே பஸ்ஸ, ஏதங் பு³த்³தா⁴னவந்த³னங்.

    Samagge sāvake passa, etaṃ buddhānavandanaṃ.

    172.

    172.

    ‘‘‘ததோ உபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா, ஏகிகாஹங் விசிந்தயிங்;

    ‘‘‘Tato upassayaṃ gantvā, ekikāhaṃ vicintayiṃ;

    ஸமக்³க³பரிஸங் நாதோ², ரோதே⁴ஸி திப⁴வந்தகோ³.

    Samaggaparisaṃ nātho, rodhesi tibhavantago.

    173.

    173.

    ‘‘‘ஹந்தா³ஹங் பரினிப்³பி³ஸ்ஸங், மா விபத்திதமத்³த³ஸங்;

    ‘‘‘Handāhaṃ parinibbissaṃ, mā vipattitamaddasaṃ;

    ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, தி³ஸ்வான இஸிஸத்தமங்.

    Evāhaṃ cintayitvāna, disvāna isisattamaṃ.

    174.

    174.

    ‘‘‘பரினிப்³பா³னகாலங் மே, ஆரோசேஸிங் 45 வினாயகங்;

    ‘‘‘Parinibbānakālaṃ me, ārocesiṃ 46 vināyakaṃ;

    ததோ ஸோ ஸமனுஞ்ஞாஸி, காலங் ஜானாஹி கோ³தமீ.

    Tato so samanuññāsi, kālaṃ jānāhi gotamī.

    175.

    175.

    ‘‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    176.

    176.

    ‘‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    178.

    178.

    ‘‘‘தீ²னங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயே, யே பா³லா விமதிங் க³தா;

    ‘‘‘Thīnaṃ dhammābhisamaye, ye bālā vimatiṃ gatā;

    தேஸங் தி³ட்டி²ப்பஹானத்த²ங், இத்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேஹி கோ³தமீ’.

    Tesaṃ diṭṭhippahānatthaṃ, iddhiṃ dassehi gotamī’.

    179.

    179.

    ‘‘ததா³ நிபச்ச ஸம்பு³த்³த⁴ங், உப்பதித்வான அம்ப³ரங்;

    ‘‘Tadā nipacca sambuddhaṃ, uppatitvāna ambaraṃ;

    இத்³தீ⁴ அனேகா த³ஸ்ஸேஸி, பு³த்³தா⁴னுஞ்ஞாய கோ³தமீ.

    Iddhī anekā dassesi, buddhānuññāya gotamī.

    180.

    180.

    ‘‘ஏகிகா ப³ஹுதா⁴ ஆஸி, ப³ஹுகா சேதிகா ததா²;

    ‘‘Ekikā bahudhā āsi, bahukā cetikā tathā;

    ஆவிபா⁴வங் திரோபா⁴வங், திரோகுட்டங் 47 திரோனக³ங்.

    Āvibhāvaṃ tirobhāvaṃ, tirokuṭṭaṃ 48 tironagaṃ.

    181.

    181.

    ‘‘அஸஜ்ஜமானா அக³மா, பூ⁴மியம்பி நிமுஜ்ஜத²;

    ‘‘Asajjamānā agamā, bhūmiyampi nimujjatha;

    அபி⁴ஜ்ஜமானே உத³கே, அக³ஞ்சி² மஹியா யதா².

    Abhijjamāne udake, agañchi mahiyā yathā.

    182.

    182.

    ‘‘ஸகுணீவ ததா²காஸே, பல்லங்கேன கமீ ததா³;

    ‘‘Sakuṇīva tathākāse, pallaṅkena kamī tadā;

    வஸங் வத்தேஸி காயேன, யாவ ப்³ரஹ்மனிவேஸனங்.

    Vasaṃ vattesi kāyena, yāva brahmanivesanaṃ.

    183.

    183.

    ‘‘ஸினேருங் த³ண்ட³ங் கத்வான, ச²த்தங் கத்வா மஹாமஹிங்;

    ‘‘Sineruṃ daṇḍaṃ katvāna, chattaṃ katvā mahāmahiṃ;

    ஸமூலங் பரிவத்தெத்வா, தா⁴ரயங் சங்கமீ நபே⁴.

    Samūlaṃ parivattetvā, dhārayaṃ caṅkamī nabhe.

    184.

    184.

    ‘‘ச²ஸ்ஸூரோத³யகாலேவ, லோகஞ்சாகாஸி தூ⁴மிகங்;

    ‘‘Chassūrodayakāleva, lokañcākāsi dhūmikaṃ;

    யுக³ந்தே விய லோகங் ஸா, ஜாலாமாலாகுலங் அகா.

    Yugante viya lokaṃ sā, jālāmālākulaṃ akā.

    185.

    185.

    ‘‘முசலிந்த³ங் மஹாஸேலங், மேருமூலனத³ந்தரே 49;

    ‘‘Mucalindaṃ mahāselaṃ, merumūlanadantare 50;

    ஸாஸபாரிவ ஸப்³பா³னி, ஏகேனக்³க³ஹி முட்டி²னா.

    Sāsapāriva sabbāni, ekenaggahi muṭṭhinā.

    186.

    186.

    ‘‘அங்கு³லக்³கே³ன சா²தே³ஸி, பா⁴கரங் ஸனிஸாகரங்;

    ‘‘Aṅgulaggena chādesi, bhākaraṃ sanisākaraṃ;

    சந்த³ஸூரஸஹஸ்ஸானி, ஆவேளமிவ தா⁴ரயி.

    Candasūrasahassāni, āveḷamiva dhārayi.

    187.

    187.

    ‘‘சதுஸாக³ரதோயானி, தா⁴ரயீ ஏகபாணினா;

    ‘‘Catusāgaratoyāni, dhārayī ekapāṇinā;

    யுக³ந்தஜலதா³காரங், மஹாவஸ்ஸங் பவஸ்ஸத².

    Yugantajaladākāraṃ, mahāvassaṃ pavassatha.

    188.

    188.

    ‘‘சக்கவத்திங் ஸபரிஸங், மாபயீ ஸா நப⁴த்தலே;

    ‘‘Cakkavattiṃ saparisaṃ, māpayī sā nabhattale;

    க³ருளங் த்³விரத³ங் ஸீஹங், வினத³ந்தங் பத³ஸ்ஸயி.

    Garuḷaṃ dviradaṃ sīhaṃ, vinadantaṃ padassayi.

    189.

    189.

    ‘‘ஏகிகா அபி⁴னிம்மித்வா, அப்பமெய்யங் பி⁴க்கு²னீக³ணங்;

    ‘‘Ekikā abhinimmitvā, appameyyaṃ bhikkhunīgaṇaṃ;

    புன அந்தரதா⁴பெத்வா, ஏகிகா முனிமப்³ரவி.

    Puna antaradhāpetvā, ekikā munimabravi.

    190.

    190.

    ‘‘‘மாதுச்சா² தே மஹாவீர, தவ ஸாஸனகாரிகா;

    ‘‘‘Mātucchā te mahāvīra, tava sāsanakārikā;

    அனுப்பத்தா ஸகங் அத்த²ங், பாதே³ வந்தா³மி சக்கு²ம’.

    Anuppattā sakaṃ atthaṃ, pāde vandāmi cakkhuma’.

    191.

    191.

    ‘‘த³ஸ்ஸெத்வா விவிதா⁴ இத்³தீ⁴, ஓரோஹித்வா நப⁴த்தலா;

    ‘‘Dassetvā vividhā iddhī, orohitvā nabhattalā;

    வந்தி³த்வா லோகபஜ்ஜோதங், ஏகமந்தங் நிஸீதி³ ஸா.

    Vanditvā lokapajjotaṃ, ekamantaṃ nisīdi sā.

    192.

    192.

    ‘‘ஸா வீஸவஸ்ஸஸதிகா, ஜாதியாஹங் மஹாமுனே;

    ‘‘Sā vīsavassasatikā, jātiyāhaṃ mahāmune;

    அலமெத்தாவதா வீர, நிப்³பா³யிஸ்ஸாமி நாயக.

    Alamettāvatā vīra, nibbāyissāmi nāyaka.

    193.

    193.

    ‘‘ததா³திவிம்ஹிதா ஸப்³பா³, பரிஸா ஸா கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Tadātivimhitā sabbā, parisā sā katañjalī;

    அவோசய்யே கத²ங் ஆஸி, அதுலித்³தி⁴பரக்கமா.

    Avocayye kathaṃ āsi, atuliddhiparakkamā.

    194.

    194.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    195.

    195.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதாமச்சகுலே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātāmaccakule ahuṃ;

    ஸப்³போ³பகாரஸம்பன்னே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Sabbopakārasampanne, iddhe phīte mahaddhane.

    196.

    196.

    ‘‘கதா³சி பிதுனா ஸத்³தி⁴ங், தா³ஸிக³ணபுரக்க²தா;

    ‘‘Kadāci pitunā saddhiṃ, dāsigaṇapurakkhatā;

    மஹதா பரிவாரேன, தங் உபேச்ச நராஸப⁴ங்.

    Mahatā parivārena, taṃ upecca narāsabhaṃ.

    197.

    197.

    ‘‘வாஸவங் விய வஸ்ஸந்தங், த⁴ம்மமேக⁴ங் அனாஸவங் 51;

    ‘‘Vāsavaṃ viya vassantaṃ, dhammameghaṃ anāsavaṃ 52;

    ஸரதா³தி³ச்சஸதி³ஸங், ரங்ஸிஜாலஸமுஜ்ஜலங் 53.

    Saradādiccasadisaṃ, raṃsijālasamujjalaṃ 54.

    198.

    198.

    ‘‘தி³ஸ்வா சித்தங் பஸாதெ³த்வா, ஸுத்வா சஸ்ஸ ஸுபா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Disvā cittaṃ pasādetvā, sutvā cassa subhāsitaṃ;

    மாதுச்ச²ங் பி⁴க்கு²னிங் அக்³கே³, ட²பெந்தங் நரனாயகங்.

    Mātucchaṃ bhikkhuniṃ agge, ṭhapentaṃ naranāyakaṃ.

    199.

    199.

    ‘‘ஸுத்வா த³த்வா மஹாதா³னங், ஸத்தாஹங் தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Sutvā datvā mahādānaṃ, sattāhaṃ tassa tādino;

    ஸஸங்க⁴ஸ்ஸ நரக்³க³ஸ்ஸ, பச்சயானி ப³ஹூனி ச.

    Sasaṅghassa naraggassa, paccayāni bahūni ca.

    200.

    200.

    ‘‘நிபச்ச பாத³மூலம்ஹி, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்;

    ‘‘Nipacca pādamūlamhi, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ;

    ததோ மஹாபரிஸதிங், அவோச இஸிஸத்தமோ.

    Tato mahāparisatiṃ, avoca isisattamo.

    201.

    201.

    ‘‘‘யா ஸஸங்க⁴ங் அபோ⁴ஜேஸி, ஸத்தாஹங் லோகனாயகங்;

    ‘‘‘Yā sasaṅghaṃ abhojesi, sattāhaṃ lokanāyakaṃ;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    202.

    202.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    203.

    203.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    கோ³தமீ நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா.

    Gotamī nāma nāmena, hessati satthu sāvikā.

    204.

    204.

    ‘‘‘தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மாதுச்சா², ஜீவிதாபாதி³கா 55 அயங்;

    ‘‘‘Tassa buddhassa mātucchā, jīvitāpādikā 56 ayaṃ;

    ரத்தஞ்ஞூனஞ்ச அக்³க³த்தங், பி⁴க்கு²னீனங் லபி⁴ஸ்ஸதி’.

    Rattaññūnañca aggattaṃ, bhikkhunīnaṃ labhissati’.

    205.

    205.

    ‘‘தங் ஸுத்வான பமோதி³த்வா 57, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvāna pamoditvā 58, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    பச்சயேஹி உபட்டி²த்வா, ததோ காலங்கதா அஹங்.

    Paccayehi upaṭṭhitvā, tato kālaṅkatā ahaṃ.

    206.

    206.

    ‘‘தாவதிங்ஸேஸு தே³வேஸு, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴ஸு;

    ‘‘Tāvatiṃsesu devesu, sabbakāmasamiddhisu;

    நிப்³ப³த்தா த³ஸஹங்கே³ஹி, அஞ்ஞே அபி⁴ப⁴விங் அஹங்.

    Nibbattā dasahaṅgehi, aññe abhibhaviṃ ahaṃ.

    207.

    207.

    ‘‘ரூபஸத்³தே³ஹி க³ந்தே⁴ஹி, ரஸேஹி பு²ஸனேஹி ச;

    ‘‘Rūpasaddehi gandhehi, rasehi phusanehi ca;

    ஆயுனாபி ச வண்ணேன, ஸுகே²ன யஸஸாபி ச.

    Āyunāpi ca vaṇṇena, sukhena yasasāpi ca.

    208.

    208.

    ‘‘ததே²வாதி⁴பதெய்யேன, அதி⁴க³ய்ஹ விரோசஹங்;

    ‘‘Tathevādhipateyyena, adhigayha virocahaṃ;

    அஹோஸிங் அமரிந்த³ஸ்ஸ, மஹேஸீ த³யிதா தஹிங்.

    Ahosiṃ amarindassa, mahesī dayitā tahiṃ.

    209.

    209.

    ‘‘ஸங்ஸாரே ஸங்ஸரந்தீஹங், கம்மவாயுஸமேரிதா;

    ‘‘Saṃsāre saṃsarantīhaṃ, kammavāyusameritā;

    காஸிஸ்ஸ ரஞ்ஞோ விஸயே, அஜாயிங் தா³ஸகா³மகே.

    Kāsissa rañño visaye, ajāyiṃ dāsagāmake.

    210.

    210.

    ‘‘பஞ்சதா³ஸஸதானூனா, நிவஸந்தி தஹிங் ததா³;

    ‘‘Pañcadāsasatānūnā, nivasanti tahiṃ tadā;

    ஸப்³பே³ஸங் தத்த² யோ ஜெட்டோ², தஸ்ஸ ஜாயா அஹோஸஹங்.

    Sabbesaṃ tattha yo jeṭṭho, tassa jāyā ahosahaṃ.

    211.

    211.

    ‘‘ஸயம்பு⁴னோ பஞ்சஸதா, கா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸுங்;

    ‘‘Sayambhuno pañcasatā, gāmaṃ piṇḍāya pāvisuṃ;

    தே தி³ஸ்வான அஹங் துட்டா², ஸஹ ஸப்³பா³ஹி இத்தி²பி⁴ 59.

    Te disvāna ahaṃ tuṭṭhā, saha sabbāhi itthibhi 60.

    212.

    212.

    ‘‘பூகா³ ஹுத்வாவ ஸப்³பா³யோ 61, சதுமாஸே உபட்ட²ஹுங் 62;

    ‘‘Pūgā hutvāva sabbāyo 63, catumāse upaṭṭhahuṃ 64;

    திசீவரானி த³த்வான, ஸங்ஸரிம்ஹ 65 ஸஸாமிகா.

    Ticīvarāni datvāna, saṃsarimha 66 sasāmikā.

    213.

    213.

    ‘‘ததோ சுதா ஸப்³பா³பி தா, தாவதிங்ஸக³தா மயங்;

    ‘‘Tato cutā sabbāpi tā, tāvatiṃsagatā mayaṃ;

    பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதா தே³வத³ஹே புரே.

    Pacchime ca bhave dāni, jātā devadahe pure.

    214.

    214.

    ‘‘பிதா அஞ்ஜனஸக்கோ மே, மாதா மம ஸுலக்க²ணா;

    ‘‘Pitā añjanasakko me, mātā mama sulakkhaṇā;

    ததோ கபிலவத்து²ஸ்மிங், ஸுத்³தோ⁴த³னக⁴ரங் க³தா.

    Tato kapilavatthusmiṃ, suddhodanagharaṃ gatā.

    215.

    215.

    ‘‘ஸேஸா 67 ஸக்யகுலே ஜாதா, ஸக்யானங் க⁴ரமாக³முங்;

    ‘‘Sesā 68 sakyakule jātā, sakyānaṃ gharamāgamuṃ;

    அஹங் விஸிட்டா² ஸப்³பா³ஸங், ஜினஸ்ஸாபாதி³கா அஹுங்.

    Ahaṃ visiṭṭhā sabbāsaṃ, jinassāpādikā ahuṃ.

    216.

    216.

    ‘‘மம புத்தோபி⁴னிக்க²ம்ம 69, பு³த்³தோ⁴ ஆஸி வினாயகோ;

    ‘‘Mama puttobhinikkhamma 70, buddho āsi vināyako;

    பச்சா²ஹங் பப்³ப³ஜித்வான, ஸதேஹி ஸஹ பஞ்சஹி.

    Pacchāhaṃ pabbajitvāna, satehi saha pañcahi.

    217.

    217.

    ‘‘ஸாகியானீஹி தீ⁴ராஹி, ஸஹ ஸந்திஸுக²ங் பு²ஸிங்;

    ‘‘Sākiyānīhi dhīrāhi, saha santisukhaṃ phusiṃ;

    யே ததா³ புப்³ப³ஜாதியங், அம்ஹாகங் ஆஸு ஸாமினோ.

    Ye tadā pubbajātiyaṃ, amhākaṃ āsu sāmino.

    218.

    218.

    ‘‘ஸஹபுஞ்ஞஸ்ஸ கத்தாரோ, மஹாஸமயகாரகா;

    ‘‘Sahapuññassa kattāro, mahāsamayakārakā;

    பு²ஸிங்ஸு அரஹத்தங் தே, ஸுக³தேனானுகம்பிதா.

    Phusiṃsu arahattaṃ te, sugatenānukampitā.

    219.

    219.

    ‘‘ததே³தரா பி⁴க்கு²னியோ, ஆருஹிங்ஸு நப⁴த்தலங்;

    ‘‘Tadetarā bhikkhuniyo, āruhiṃsu nabhattalaṃ;

    ஸங்க³தா 71 விய தாராயோ, விரோசிங்ஸு மஹித்³தி⁴கா.

    Saṃgatā 72 viya tārāyo, virociṃsu mahiddhikā.

    220.

    220.

    ‘‘இத்³தீ⁴ அனேகா த³ஸ்ஸேஸுங், பிளந்த⁴விகதிங் யதா²;

    ‘‘Iddhī anekā dassesuṃ, piḷandhavikatiṃ yathā;

    கம்மாரோ கனகஸ்ஸேவ, கம்மஞ்ஞஸ்ஸ ஸுஸிக்கி²தோ 73.

    Kammāro kanakasseva, kammaññassa susikkhito 74.

    221.

    221.

    ‘‘த³ஸ்ஸெத்வா பாடிஹீரானி, விசித்தானி 75 ப³ஹூனி ச;

    ‘‘Dassetvā pāṭihīrāni, vicittāni 76 bahūni ca;

    தோஸெத்வா வாதி³பவரங், முனிங் ஸபரிஸங் ததா³.

    Tosetvā vādipavaraṃ, muniṃ saparisaṃ tadā.

    222.

    222.

    ‘‘ஓரோஹித்வான க³க³னா, வந்தி³த்வா இஸிஸத்தமங்;

    ‘‘Orohitvāna gaganā, vanditvā isisattamaṃ;

    அனுஞ்ஞாதா நரக்³கே³ன, யதா²டா²னே நிஸீதி³ஸுங்.

    Anuññātā naraggena, yathāṭhāne nisīdisuṃ.

    223.

    223.

    ‘‘‘அஹோனுகம்பிகா அம்ஹங், ஸப்³பா³ஸங் சிர கோ³தமீ;

    ‘‘‘Ahonukampikā amhaṃ, sabbāsaṃ cira gotamī;

    வாஸிதா தவ புஞ்ஞேஹி, பத்தா நோ ஆஸவக்க²யங்.

    Vāsitā tava puññehi, pattā no āsavakkhayaṃ.

    224.

    224.

    ‘‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா அம்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘‘Kilesā jhāpitā amhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகீ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராம அனாஸவா.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāma anāsavā.

    225.

    225.

    ‘‘‘ஸ்வாக³தங் வத நோ ஆஸி, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸந்திகே;

    ‘‘‘Svāgataṃ vata no āsi, buddhaseṭṭhassa santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    226.

    226.

    ‘‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    227.

    227.

    ‘‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோம, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘‘Iddhīsu ca vasī homa, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோம மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homa mahāmune.

    228.

    228.

    ‘‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாம, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘‘Pubbenivāsaṃ jānāma, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    229.

    229.

    ‘‘‘அத்தே² த⁴ம்மே ச நேருத்தே, படிபா⁴னே 77 ச விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Atthe dhamme ca nerutte, paṭibhāne 78 ca vijjati;

    ஞாணங் அம்ஹங் மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ amhaṃ mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    230.

    230.

    ‘‘‘அஸ்மாபி⁴ பரிசிண்ணோஸி, மெத்தசித்தாஹி நாயக;

    ‘‘‘Asmābhi pariciṇṇosi, mettacittāhi nāyaka;

    அனுஜானாஹி ஸப்³பா³ஸங் 79, நிப்³பா³னாய மஹாமுனே’.

    Anujānāhi sabbāsaṃ 80, nibbānāya mahāmune’.

    231.

    231.

    ‘‘நிப்³பா³யிஸ்ஸாம இச்சேவங், கிங் வக்கா²மி வத³ந்தியோ;
