Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[264] 4. மஹாபனாத³ஜாதகவண்ணனா
[264] 4. Mahāpanādajātakavaṇṇanā
பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² க³ங்கா³தீரே நிஸின்னோ ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரஸ்ஸானுபா⁴வங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் வஸ்ஸங் வஸித்வா ‘‘ப⁴த்³த³ஜிகுமாரஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ சாரிகங் சரமானோ ப⁴த்³தி³யனக³ரங் பத்வா ஜாதியாவனே தயோ மாஸே வஸி குமாரஸ்ஸ ஞாணபரிபாகங் ஆக³மயமானோ. ப⁴த்³த³ஜிகுமாரோ மஹாயஸோ அஸீதிகோடிவிப⁴வஸ்ஸ ப⁴த்³தி³யஸெட்டி²னோ ஏகபுத்தகோ. தஸ்ஸ திண்ணங் உதூனங் அனுச்ச²விகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். ஏகேகஸ்மிங் சத்தாரோ சத்தாரோ மாஸே வஸதி. ஏகஸ்மிங் வஸித்வா நாடகபரிவுதோ மஹந்தேன யஸேன அஞ்ஞங் பாஸாத³ங் க³ச்ச²தி. தஸ்மிங் க²ணே ‘‘குமாரஸ்ஸ யஸங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴, பாஸாத³ந்தரே சக்காதிசக்கானி மஞ்சாதிமஞ்சானி ப³ந்த⁴ந்தி.
Panādo nāma so rājāti idaṃ satthā gaṅgātīre nisinno bhaddajittherassānubhāvaṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye satthā sāvatthiyaṃ vassaṃ vasitvā ‘‘bhaddajikumārassa saṅgahaṃ karissāmī’’ti bhikkhusaṅghaparivuto cārikaṃ caramāno bhaddiyanagaraṃ patvā jātiyāvane tayo māse vasi kumārassa ñāṇaparipākaṃ āgamayamāno. Bhaddajikumāro mahāyaso asītikoṭivibhavassa bhaddiyaseṭṭhino ekaputtako. Tassa tiṇṇaṃ utūnaṃ anucchavikā tayo pāsādā ahesuṃ. Ekekasmiṃ cattāro cattāro māse vasati. Ekasmiṃ vasitvā nāṭakaparivuto mahantena yasena aññaṃ pāsādaṃ gacchati. Tasmiṃ khaṇe ‘‘kumārassa yasaṃ passissāmā’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi, pāsādantare cakkāticakkāni mañcātimañcāni bandhanti.
ஸத்தா² தயோ மாஸே வஸித்வா ‘‘மயங் க³ச்சா²மா’’தி நக³ரவாஸீனங் ஆரோசேஸி. நாக³ரா ‘‘ப⁴ந்தே, ஸ்வே க³மிஸ்ஸதா²’’தி ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா து³தியதி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா நக³ரமஜ்ஜே² மண்ட³பங் கத்வா அலங்கரித்வா ஆஸனானி பஞ்ஞபெத்வா காலங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ தத்த² க³ந்த்வா நிஸீதி³, மனுஸ்ஸா மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. ஸத்தா² நிட்டி²தப⁴த்தகிச்சோ மது⁴ரஸ்ஸரேன அனுமோத³னங் ஆரபி⁴. தஸ்மிங் க²ணே ப⁴த்³த³ஜிகுமாரோபி பாஸாத³தோ பாஸாத³ங் க³ச்ச²தி , தஸ்ஸ ஸம்பத்தித³ஸ்ஸனத்தா²ய தங் தி³வஸங் ந கோசி அக³மாஸி, அத்தனோ மனுஸ்ஸாவ பரிவாரேஸுங். ஸோ மனுஸ்ஸே புச்சி² – ‘‘அஞ்ஞஸ்மிங் காலே மயி பாஸாத³தோ பாஸாத³ங் க³ச்ச²ந்தே ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²ப⁴தி, சக்காதிசக்கானி மஞ்சாதிமஞ்சானி ப³ந்த⁴ந்தி, அஜ்ஜ பன ட²பெத்வா மய்ஹங் மனுஸ்ஸே அஞ்ஞோ கோசி நத்தி², கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி. ‘‘ஸாமி, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ இமங் ப⁴த்³தி³யனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய தயோ மாஸே வஸித்வா அஜ்ஜேவ க³மிஸ்ஸதி, ஸோ ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, ஸகலனக³ரவாஸினோபி தஸ்ஸ த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தீ’’தி. ஸோ ‘‘தேன ஹி ஏத², மயம்பி ஸுணிஸ்ஸாமா’’தி ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தோவ மஹந்தேன பரிவாரேன உபஸங்கமித்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ டி²தோவ ஸப்³ப³கிலேஸே கே²பெத்வா அக்³க³ப²லங் அரஹத்தங் பாபுணி.
Satthā tayo māse vasitvā ‘‘mayaṃ gacchāmā’’ti nagaravāsīnaṃ ārocesi. Nāgarā ‘‘bhante, sve gamissathā’’ti satthāraṃ nimantetvā dutiyadivase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ sajjetvā nagaramajjhe maṇḍapaṃ katvā alaṅkaritvā āsanāni paññapetvā kālaṃ ārocesuṃ. Satthā bhikkhusaṅghaparivuto tattha gantvā nisīdi, manussā mahādānaṃ adaṃsu. Satthā niṭṭhitabhattakicco madhurassarena anumodanaṃ ārabhi. Tasmiṃ khaṇe bhaddajikumāropi pāsādato pāsādaṃ gacchati , tassa sampattidassanatthāya taṃ divasaṃ na koci agamāsi, attano manussāva parivāresuṃ. So manusse pucchi – ‘‘aññasmiṃ kāle mayi pāsādato pāsādaṃ gacchante sakalanagaraṃ saṅkhubhati, cakkāticakkāni mañcātimañcāni bandhanti, ajja pana ṭhapetvā mayhaṃ manusse añño koci natthi, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti. ‘‘Sāmi, sammāsambuddho imaṃ bhaddiyanagaraṃ upanissāya tayo māse vasitvā ajjeva gamissati, so bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā mahājanassa dhammaṃ deseti, sakalanagaravāsinopi tassa dhammakathaṃ suṇantī’’ti. So ‘‘tena hi etha, mayampi suṇissāmā’’ti sabbābharaṇapaṭimaṇḍitova mahantena parivārena upasaṅkamitvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ suṇanto ṭhitova sabbakilese khepetvā aggaphalaṃ arahattaṃ pāpuṇi.
ஸத்தா² ப⁴த்³தி³யஸெட்டி²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘மஹாஸெட்டி², புத்தோ தே அலங்கதபடியத்தோவ த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தோ அரஹத்தே பதிட்டி²தோ, தேனஸ்ஸ அஜ்ஜேவ பப்³ப³ஜிதுங் வா வட்டதி பரினிப்³பா³யிதுங் வா’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் புத்தஸ்ஸ பரினிப்³பா³னேன கிச்சங் நத்தி², பப்³பா³ஜேத² நங், பப்³பா³ஜெத்வா ச பன நங் க³ஹெத்வா ஸ்வே அம்ஹாகங் கே³ஹங் உபஸங்கமதா²’’தி. ப⁴க³வா நிமந்தனங் அதி⁴வாஸெத்வா குலபுத்தங் ஆதா³ய விஹாரங் க³ந்த்வா பப்³பா³ஜெத்வா உபஸம்பத³ங் தா³பேஸி. தஸ்ஸ மாதாபிதரோ ஸத்தாஹங் மஹாஸக்காரங் கரிங்ஸு. ஸத்தா² ஸத்தாஹங் வஸித்வா குலபுத்தமாதா³ய சாரிகங் சரந்தோ கோடிகா³மங் பாபுணி. கோடிகா³மவாஸினோ மனுஸ்ஸா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் அத³ங்ஸு. ஸத்தா² ப⁴த்தகிச்சாவஸானே அனுமோத³னங் ஆரபி⁴. குலபுத்தோ அனுமோத³னகரணகாலே ப³ஹிகா³மங் க³ந்த்வா ‘‘ஸத்து² ஆக³தகாலேயேவ உட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி க³ங்கா³தித்த²ஸமீபே ஏகஸ்மிங் ருக்க²மூலே ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸீதி³ . மஹல்லகத்தே²ரேஸு ஆக³ச்ச²ந்தேஸுபி அனுட்ட²ஹித்வா ஸத்து² ஆக³தகாலேயேவ உட்ட²ஹி. புது²ஜ்ஜனா பி⁴க்கூ² ‘‘அயங் புரே விய பப்³ப³ஜித்வா மஹாதே²ரே ஆக³ச்ச²ந்தேபி தி³ஸ்வா ந உட்ட²ஹதீ’’தி குஜ்ஜி²ங்ஸு.
Satthā bhaddiyaseṭṭhiṃ āmantetvā ‘‘mahāseṭṭhi, putto te alaṅkatapaṭiyattova dhammakathaṃ suṇanto arahatte patiṭṭhito, tenassa ajjeva pabbajituṃ vā vaṭṭati parinibbāyituṃ vā’’ti āha. ‘‘Bhante, mayhaṃ puttassa parinibbānena kiccaṃ natthi, pabbājetha naṃ, pabbājetvā ca pana naṃ gahetvā sve amhākaṃ gehaṃ upasaṅkamathā’’ti. Bhagavā nimantanaṃ adhivāsetvā kulaputtaṃ ādāya vihāraṃ gantvā pabbājetvā upasampadaṃ dāpesi. Tassa mātāpitaro sattāhaṃ mahāsakkāraṃ kariṃsu. Satthā sattāhaṃ vasitvā kulaputtamādāya cārikaṃ caranto koṭigāmaṃ pāpuṇi. Koṭigāmavāsino manussā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ adaṃsu. Satthā bhattakiccāvasāne anumodanaṃ ārabhi. Kulaputto anumodanakaraṇakāle bahigāmaṃ gantvā ‘‘satthu āgatakāleyeva uṭṭhahissāmī’’ti gaṅgātitthasamīpe ekasmiṃ rukkhamūle jhānaṃ samāpajjitvā nisīdi . Mahallakattheresu āgacchantesupi anuṭṭhahitvā satthu āgatakāleyeva uṭṭhahi. Puthujjanā bhikkhū ‘‘ayaṃ pure viya pabbajitvā mahāthere āgacchantepi disvā na uṭṭhahatī’’ti kujjhiṃsu.
கோடிகா³மவாஸினோ மனுஸ்ஸா நாவாஸங்கா⁴தே ப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஸத்தா² நாவாஸங்கா⁴தே ட²த்வா ‘‘கஹங் , ப⁴த்³த³ஜீ’’தி புச்சி². ‘‘ஏஸ, ப⁴ந்தே, இதே⁴வா’’தி. ‘‘ஏஹி, ப⁴த்³த³ஜி, அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகனாவங் அபி⁴ருஹா’’தி. தே²ரோபி உப்பதித்வா ஏகனாவாய அட்டா²ஸி. அத² நங் க³ங்கா³ய மஜ்ஜ²ங் க³தகாலே ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³த³ஜி, தயா மஹாபனாத³ராஜகாலே அஜ்ஜா²வுத்த²பாஸாதோ³ கஹ’’ந்தி. இமஸ்மிங் டா²னே நிமுக்³கோ³, ப⁴ந்தேதி. புது²ஜ்ஜனா பி⁴க்கூ² ‘‘ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரோ அஞ்ஞங் ப்³யாகரோதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘தேன ஹி, ப⁴த்³த³ஜி, ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் கங்க²ங் சி²ந்தா³’’தி ஆஹ. தஸ்மிங் க²ணே தே²ரோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா இத்³தி⁴ப³லேன க³ந்த்வா பாஸாத³தூ²பிகங் பாத³ங்கு³லியா க³ஹெத்வா பஞ்சவீஸதியோஜனங் பாஸாத³ங் க³ஹெத்வா ஆகாஸே உப்பதி. உப்பதிதோ ச பன ஹெட்டா²பாஸாதே³ டி²தானங் பாஸாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா பஞ்ஞாயி. ஸோ ஏகயோஜனங் த்³வியோஜனங் தியோஜனந்தி யாவ வீஸதியோஜனா உத³கதோ பாஸாத³ங் உக்கி²பி. அத²ஸ்ஸ புரிமப⁴வே ஞாதகா பாஸாத³லோபே⁴ன மச்ச²கச்ச²பனாக³மண்டூ³கா ஹுத்வா தஸ்மிங்யேவ பாஸாதே³ நிப்³ப³த்தா பாஸாதே³ உட்ட²ஹந்தே பரிவத்தித்வா பரிவத்தித்வா உத³கேயேவ பதிங்ஸு. ஸத்தா² தே பதந்தே தி³ஸ்வா ‘‘ஞாதகா தே, ப⁴த்³த³ஜி, கிலமந்தீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ஸத்து² வசனங் ஸுத்வா பாஸாத³ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, பாஸாதோ³ யதா²டா²னேயேவ பதிட்ட²ஹி, ஸத்தா² பாரக³ங்க³ங் க³தோ. அத²ஸ்ஸ க³ங்கா³தீரேயேவ ஆஸனங் பஞ்ஞாபயிங்ஸு, ஸோ பஞ்ஞத்தே வரபு³த்³தா⁴ஸனே தருணஸூரியோ விய ரஸ்மியோ முஞ்சந்தோ நிஸீதி³. அத² நங் பி⁴க்கூ² ‘‘கஸ்மிங் காலே, ப⁴ந்தே, அயங் பாஸாதோ³ ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரேன அஜ்ஜா²வுத்தோ²’’தி புச்சி²ங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘மஹாபனாத³ராஜகாலே’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Koṭigāmavāsino manussā nāvāsaṅghāte bandhiṃsu. Satthā nāvāsaṅghāte ṭhatvā ‘‘kahaṃ , bhaddajī’’ti pucchi. ‘‘Esa, bhante, idhevā’’ti. ‘‘Ehi, bhaddaji, amhehi saddhiṃ ekanāvaṃ abhiruhā’’ti. Theropi uppatitvā ekanāvāya aṭṭhāsi. Atha naṃ gaṅgāya majjhaṃ gatakāle satthā āha – ‘‘bhaddaji, tayā mahāpanādarājakāle ajjhāvutthapāsādo kaha’’nti. Imasmiṃ ṭhāne nimuggo, bhanteti. Puthujjanā bhikkhū ‘‘bhaddajitthero aññaṃ byākarotī’’ti āhaṃsu. Satthā ‘‘tena hi, bhaddaji, sabrahmacārīnaṃ kaṅkhaṃ chindā’’ti āha. Tasmiṃ khaṇe thero satthāraṃ vanditvā iddhibalena gantvā pāsādathūpikaṃ pādaṅguliyā gahetvā pañcavīsatiyojanaṃ pāsādaṃ gahetvā ākāse uppati. Uppatito ca pana heṭṭhāpāsāde ṭhitānaṃ pāsādaṃ bhinditvā paññāyi. So ekayojanaṃ dviyojanaṃ tiyojananti yāva vīsatiyojanā udakato pāsādaṃ ukkhipi. Athassa purimabhave ñātakā pāsādalobhena macchakacchapanāgamaṇḍūkā hutvā tasmiṃyeva pāsāde nibbattā pāsāde uṭṭhahante parivattitvā parivattitvā udakeyeva patiṃsu. Satthā te patante disvā ‘‘ñātakā te, bhaddaji, kilamantī’’ti āha. Thero satthu vacanaṃ sutvā pāsādaṃ vissajjesi, pāsādo yathāṭhāneyeva patiṭṭhahi, satthā pāragaṅgaṃ gato. Athassa gaṅgātīreyeva āsanaṃ paññāpayiṃsu, so paññatte varabuddhāsane taruṇasūriyo viya rasmiyo muñcanto nisīdi. Atha naṃ bhikkhū ‘‘kasmiṃ kāle, bhante, ayaṃ pāsādo bhaddajittherena ajjhāvuttho’’ti pucchiṃsu. Satthā ‘‘mahāpanādarājakāle’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே விதே³ஹரட்டே² மிதி²லாயங் ஸுருசி நாம ராஜா அஹோஸி, புத்தோபி தஸ்ஸ ஸுருசியேவ, தஸ்ஸ பன புத்தோ மஹாபனாதோ³ நாம அஹோஸி, தே இமங் பாஸாத³ங் படிலபி⁴ங்ஸு. படிலாப⁴த்தா²ய பனஸ்ஸ இத³ங் புப்³ப³கம்மங் – த்³வே பிதாபுத்தா நளேஹி ச உது³ம்ப³ரதா³ரூஹி ச பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ வஸனபண்ணஸாலங் கரிங்ஸு. இமஸ்மிங் ஜாதகே ஸப்³ப³ங் அதீதவத்து² பகிண்ணகனிபாதே ஸுருசிஜாதகே (ஜா॰ 1.14.102 ஆத³யோ) ஆவிப⁴விஸ்ஸதி.
Atīte videharaṭṭhe mithilāyaṃ suruci nāma rājā ahosi, puttopi tassa suruciyeva, tassa pana putto mahāpanādo nāma ahosi, te imaṃ pāsādaṃ paṭilabhiṃsu. Paṭilābhatthāya panassa idaṃ pubbakammaṃ – dve pitāputtā naḷehi ca udumbaradārūhi ca paccekabuddhassa vasanapaṇṇasālaṃ kariṃsu. Imasmiṃ jātake sabbaṃ atītavatthu pakiṇṇakanipāte surucijātake (jā. 1.14.102 ādayo) āvibhavissati.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā sammāsambuddho hutvā imā gāthā avoca –
40.
40.
‘‘பனாதோ³ நாம ஸோ ராஜா, யஸ்ஸ யூபோ ஸுவண்ணயோ;
‘‘Panādo nāma so rājā, yassa yūpo suvaṇṇayo;
திரியங் ஸோளஸுப்³பே³தோ⁴, உத்³த⁴மாஹு ஸஹஸ்ஸதா⁴.
Tiriyaṃ soḷasubbedho, uddhamāhu sahassadhā.
41.
41.
‘‘ஸஹஸ்ஸகண்டோ³ ஸதகெ³ண்டு³, த⁴ஜாலு ஹரிதாமயோ;
‘‘Sahassakaṇḍo satageṇḍu, dhajālu haritāmayo;
அனச்சுங் தத்த² க³ந்த⁴ப்³பா³, ச² ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴.
Anaccuṃ tattha gandhabbā, cha sahassāni sattadhā.
42.
42.
‘‘ஏவமேதங் ததா³ ஆஸி, யதா² பா⁴ஸஸி ப⁴த்³த³ஜி;
‘‘Evametaṃ tadā āsi, yathā bhāsasi bhaddaji;
ஸக்கோ அஹங் ததா³ ஆஸிங், வெய்யாவச்சகரோ தவா’’தி.
Sakko ahaṃ tadā āsiṃ, veyyāvaccakaro tavā’’ti.
தத்த² யூபோதி பாஸாதோ³. திரியங் ஸோளஸுப்³பே³தோ⁴தி வித்தா²ரதோ ஸோளஸகண்ட³பாதவித்தா²ரோ அஹோஸி. உத்³த⁴மாஹு ஸஹஸ்ஸதா⁴தி உப்³பே³தே⁴ன ஸஹஸ்ஸகண்ட³க³மனமத்தங் உச்சோ அஹு, ஸஹஸ்ஸகண்ட³க³மனக³ணனாய பஞ்சவீஸதியோஜனப்பமாணங் ஹோதி. வித்தா²ரோ பனஸ்ஸ அட்ட²யோஜனமத்தோ.
Tattha yūpoti pāsādo. Tiriyaṃ soḷasubbedhoti vitthārato soḷasakaṇḍapātavitthāro ahosi. Uddhamāhu sahassadhāti ubbedhena sahassakaṇḍagamanamattaṃ ucco ahu, sahassakaṇḍagamanagaṇanāya pañcavīsatiyojanappamāṇaṃ hoti. Vitthāro panassa aṭṭhayojanamatto.
ஸஹஸ்ஸகண்டோ³ ஸதகெ³ண்டூ³தி ஸோ பனேஸ ஸஹஸ்ஸகண்டு³ப்³பே³தோ⁴ பாஸாதோ³ ஸதபூ⁴மிகோ அஹோஸி. த⁴ஜாலூதி த⁴ஜஸம்பன்னோ. ஹரிதாமயோதி ஹரிதமணிபரிக்கி²த்தோ. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஸமாலுஹரிதாமயோ’’தி பாடோ², ஹரிதமணிமயேஹி த்³வாரகவாடவாதபானேஹி ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². ஸமாலூதி கிர த்³வாரகவாடவாதபானானங் நாமங். க³ந்த⁴ப்³பா³தி நடா, ச² ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴தி ச² க³ந்த⁴ப்³ப³ஸஹஸ்ஸானி ஸத்ததா⁴ ஹுத்வா தஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ ஸத்தஸு டா²னேஸு ரஞ்ஞோ ரதிஜனநத்தா²ய நச்சிங்ஸூதி அத்தோ². தே ஏவங் நச்சந்தாபி ராஜானங் ஹாஸேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, அத² ஸக்கோ தே³வராஜா தே³வனடங் பேஸெத்வா ஸமஜ்ஜங் காரேஸி, ததா³ மஹாபனாதோ³ ஹஸி.
Sahassakaṇḍo satageṇḍūti so panesa sahassakaṇḍubbedho pāsādo satabhūmiko ahosi. Dhajālūti dhajasampanno. Haritāmayoti haritamaṇiparikkhitto. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘samāluharitāmayo’’ti pāṭho, haritamaṇimayehi dvārakavāṭavātapānehi samannāgatoti attho. Samālūti kira dvārakavāṭavātapānānaṃ nāmaṃ. Gandhabbāti naṭā, cha sahassāni sattadhāti cha gandhabbasahassāni sattadhā hutvā tassa pāsādassa sattasu ṭhānesu rañño ratijananatthāya nacciṃsūti attho. Te evaṃ naccantāpi rājānaṃ hāsetuṃ nāsakkhiṃsu, atha sakko devarājā devanaṭaṃ pesetvā samajjaṃ kāresi, tadā mahāpanādo hasi.
யதா² பா⁴ஸஸி, ப⁴த்³த³ஜீதி ப⁴த்³த³ஜித்தே²ரேன ஹி ‘‘ப⁴த்³த³ஜி, தயா மஹாபனாத³ராஜகாலே அஜ்ஜா²வுத்த²பாஸாதோ³ கஹ’’ந்தி வுத்தே ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே நிமுக்³கோ³, ப⁴ந்தே’’தி வத³ந்தேன தஸ்மிங் காலே அத்தனோ அத்தா²ய தஸ்ஸ பாஸாத³ஸ்ஸ நிப்³ப³த்தபா⁴வோ ச மஹாபனாத³ராஜபா⁴வோ ச பா⁴ஸிதோ ஹோதி. தங் க³ஹெத்வா ஸத்தா² ‘‘யதா² த்வங், ப⁴த்³த³ஜி, பா⁴ஸஸி, ததா³ ஏதங் ததே²வ அஹோஸி, அஹங் ததா³ தவ காயவெய்யாவச்சகரோ ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ அஹோஸி’’ந்தி ஆஹ. தஸ்மிங் க²ணே புது²ஜ்ஜனபி⁴க்கூ² நிக்கங்கா² அஹேஸுங்.
Yathā bhāsasi, bhaddajīti bhaddajittherena hi ‘‘bhaddaji, tayā mahāpanādarājakāle ajjhāvutthapāsādo kaha’’nti vutte ‘‘imasmiṃ ṭhāne nimuggo, bhante’’ti vadantena tasmiṃ kāle attano atthāya tassa pāsādassa nibbattabhāvo ca mahāpanādarājabhāvo ca bhāsito hoti. Taṃ gahetvā satthā ‘‘yathā tvaṃ, bhaddaji, bhāsasi, tadā etaṃ tatheva ahosi, ahaṃ tadā tava kāyaveyyāvaccakaro sakko devānamindo ahosi’’nti āha. Tasmiṃ khaṇe puthujjanabhikkhū nikkaṅkhā ahesuṃ.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மஹாபனாதோ³ ராஜா ப⁴த்³த³ஜி அஹோஸி, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mahāpanādo rājā bhaddaji ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.
மஹாபனாத³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Mahāpanādajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 264. மஹாபனாத³ஜாதகங் • 264. Mahāpanādajātakaṃ