Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    3. மஹாபந்த²கத்தே²ரகா³தா²

    3. Mahāpanthakattheragāthā

    510.

    510.

    ‘‘யதா³ பட²மமத்³த³க்கி²ங், ஸத்தா²ரமகுதோப⁴யங்;

    ‘‘Yadā paṭhamamaddakkhiṃ, satthāramakutobhayaṃ;

    ததோ மே அஹு ஸங்வேகோ³, பஸ்ஸித்வா புரிஸுத்தமங்.

    Tato me ahu saṃvego, passitvā purisuttamaṃ.

    511.

    511.

    ‘‘ஸிரிங் ஹத்தே²ஹி பாதே³ஹி, யோ பணாமெய்ய ஆக³தங்;

    ‘‘Siriṃ hatthehi pādehi, yo paṇāmeyya āgataṃ;

    ஏதாதி³ஸங் ஸோ ஸத்தா²ரங், ஆராதெ⁴த்வா விராத⁴யே.

    Etādisaṃ so satthāraṃ, ārādhetvā virādhaye.

    512.

    512.

    ‘‘ததா³ஹங் புத்ததா³ரஞ்ச, த⁴னத⁴ஞ்ஞஞ்ச ச²ட்³ட³யிங்;

    ‘‘Tadāhaṃ puttadārañca, dhanadhaññañca chaḍḍayiṃ;

    கேஸமஸ்ஸூனி சே²தெ³த்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Kesamassūni chedetvā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    513.

    513.

    ‘‘ஸிக்கா²ஸாஜீவஸம்பன்னோ, இந்த்³ரியேஸு ஸுஸங்வுதோ;

    ‘‘Sikkhāsājīvasampanno, indriyesu susaṃvuto;

    நமஸ்ஸமானோ ஸம்பு³த்³த⁴ங், விஹாஸிங் அபராஜிதோ.

    Namassamāno sambuddhaṃ, vihāsiṃ aparājito.

    514.

    514.

    ‘‘ததோ மே பணிதீ⁴ ஆஸி, சேதஸோ அபி⁴பத்தி²தோ;

    ‘‘Tato me paṇidhī āsi, cetaso abhipatthito;

    ந நிஸீதே³ முஹுத்தம்பி, தண்ஹாஸல்லே அனூஹதே.

    Na nisīde muhuttampi, taṇhāsalle anūhate.

    515.

    515.

    ‘‘தஸ்ஸ மேவங் விஹரதோ, பஸ்ஸ வீரியபரக்கமங்;

    ‘‘Tassa mevaṃ viharato, passa vīriyaparakkamaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    516.

    516.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    அரஹா த³க்கி²ணெய்யொம்ஹி, விப்பமுத்தோ நிரூபதி⁴.

    Arahā dakkhiṇeyyomhi, vippamutto nirūpadhi.

    517.

    517.

    ‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே 1, ஸூரியஸ்ஸுக்³க³மனங் பதி;

    ‘‘Tato ratyā vivasāne 2, sūriyassuggamanaṃ pati;

    ஸப்³ப³ங் தண்ஹங் விஸோஸெத்வா, பல்லங்கேன உபாவிஸி’’ந்தி.

    Sabbaṃ taṇhaṃ visosetvā, pallaṅkena upāvisi’’nti.

    … மஹாபந்த²கோ தே²ரோ….

    … Mahāpanthako thero….

    அட்ட²கனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Aṭṭhakanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    மஹாகச்சாயனோ தே²ரோ, ஸிரிமித்தோ மஹாபந்த²கோ;

    Mahākaccāyano thero, sirimitto mahāpanthako;

    ஏதே அட்ட²னிபாதம்ஹி, கா³தா²யோ சதுவீஸதீதி.

    Ete aṭṭhanipātamhi, gāthāyo catuvīsatīti.







    Footnotes:
    1. விவஸனே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. vivasane (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 3. மஹாபந்த²கத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 3. Mahāpanthakattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact