Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga |
7. மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³ங்
7. Mahāpesakārasikkhāpadaṃ
641. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரோ புரிஸோ பவாஸங் க³ச்ச²ந்தோ பஜாபதிங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுத்தங் தா⁴ரயித்வா அமுகஸ்ஸ தந்தவாயஸ்ஸ தே³ஹி, சீவரங் வாயாபெத்வா நிக்கி²ப, ஆக³தோ அய்யங் உபனந்த³ங் சீவரேன அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமீ’’தி. அஸ்ஸோஸி கோ² அஞ்ஞதரோ பிண்ட³சாரிகோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ இமங் வாசங் பா⁴ஸமானஸ்ஸ. அத² கோ² ஸோ பி⁴க்கு² யேனாயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் உபனந்த³ங் ஸக்யபுத்தங் ஏதத³வோச – ‘‘மஹாபுஞ்ஞோஸி த்வங், ஆவுஸோ உபனந்த³, அமுகஸ்மிங் ஓகாஸே அஞ்ஞதரோ புரிஸோ பவாஸங் க³ச்ச²ந்தோ பஜாபதிங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுத்தங் தா⁴ரயித்வா அமுகஸ்ஸ தந்தவாயஸ்ஸ தே³ஹி, சீவரங் வாயாபெத்வா நிக்கி²ப, ஆக³தோ அய்யங் உபனந்த³ங் சீவரேன அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அத்தா²வுஸோ, மங் ஸோ உபட்டா²கோ’’தி. ஸோபி கோ² தந்தவாயோ ஆயஸ்மதோ உபனந்த³ஸ்ஸ ஸக்யபுத்தஸ்ஸ உபட்டா²கோ ஹோதி. அத² கோ² ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ யேன ஸோ தந்தவாயோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் தந்தவாயங் ஏதத³வோச – ‘‘இத³ங் கோ², ஆவுஸோ, சீவரங் மங் உத்³தி³ஸ்ஸ விய்யதி; ஆயதஞ்ச கரோஹி வித்த²தஞ்ச. அப்பிதஞ்ச ஸுவீதஞ்ச ஸுப்பவாயிதஞ்ச ஸுவிலேகி²தஞ்ச ஸுவிதச்சி²தஞ்ச கரோஹீ’’தி. ‘‘ஏதே கோ² மே, ப⁴ந்தே, ஸுத்தங் தா⁴ரயித்வா அத³ங்ஸு; இமினா ஸுத்தேன சீவரங் வினாஹீ’’தி. ‘‘ந, ப⁴ந்தே, ஸக்கா ஆயதங் வா வித்த²தங் வா அப்பிதங் வா காதுங். ஸக்கா ச கோ², ப⁴ந்தே, ஸுவீதஞ்ச ஸுப்பவாயிதஞ்ச ஸுவிலேகி²தஞ்ச ஸுவிதச்சி²தஞ்ச காது’’ந்தி. ‘‘இங்க⁴ த்வங், ஆவுஸோ, ஆயதஞ்ச கரோஹி வித்த²தஞ்ச அப்பிதஞ்ச. ந தேன ஸுத்தேன படிப³த்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
641. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññataro puriso pavāsaṃ gacchanto pajāpatiṃ etadavoca – ‘‘suttaṃ dhārayitvā amukassa tantavāyassa dehi, cīvaraṃ vāyāpetvā nikkhipa, āgato ayyaṃ upanandaṃ cīvarena acchādessāmī’’ti. Assosi kho aññataro piṇḍacāriko bhikkhu tassa purisassa imaṃ vācaṃ bhāsamānassa. Atha kho so bhikkhu yenāyasmā upanando sakyaputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ upanandaṃ sakyaputtaṃ etadavoca – ‘‘mahāpuññosi tvaṃ, āvuso upananda, amukasmiṃ okāse aññataro puriso pavāsaṃ gacchanto pajāpatiṃ etadavoca – ‘‘suttaṃ dhārayitvā amukassa tantavāyassa dehi, cīvaraṃ vāyāpetvā nikkhipa, āgato ayyaṃ upanandaṃ cīvarena acchādessāmī’’ti. ‘‘Atthāvuso, maṃ so upaṭṭhāko’’ti. Sopi kho tantavāyo āyasmato upanandassa sakyaputtassa upaṭṭhāko hoti. Atha kho āyasmā upanando sakyaputto yena so tantavāyo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ tantavāyaṃ etadavoca – ‘‘idaṃ kho, āvuso, cīvaraṃ maṃ uddissa viyyati; āyatañca karohi vitthatañca. Appitañca suvītañca suppavāyitañca suvilekhitañca suvitacchitañca karohī’’ti. ‘‘Ete kho me, bhante, suttaṃ dhārayitvā adaṃsu; iminā suttena cīvaraṃ vināhī’’ti. ‘‘Na, bhante, sakkā āyataṃ vā vitthataṃ vā appitaṃ vā kātuṃ. Sakkā ca kho, bhante, suvītañca suppavāyitañca suvilekhitañca suvitacchitañca kātu’’nti. ‘‘Iṅgha tvaṃ, āvuso, āyatañca karohi vitthatañca appitañca. Na tena suttena paṭibaddhaṃ bhavissatī’’ti.
அத² கோ² ஸோ தந்தவாயோ யதா²ப⁴தங் ஸுத்தங் தந்தே உபனெத்வா யேன ஸா இத்தீ² தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா தங் இத்தி²ங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸுத்தேன, அய்யே, அத்தோ²’’தி. ‘‘நனு த்வங் அய்யோ 1 மயா வுத்தோ – ‘இமினா ஸுத்தேன சீவரங் வினாஹீ’’’தி. ‘‘ஸச்சாஹங், அய்யே, தயா வுத்தோ – ‘இமினா ஸுத்தேன சீவரங் வினாஹீ’தி. அபிச, மங் அய்யோ உபனந்தோ³ ஏவமாஹ – ‘இங்க⁴ த்வங், ஆவுஸோ, ஆயதஞ்ச கரோஹி வித்த²தஞ்ச அப்பிதஞ்ச, ந தேன ஸுத்தேன படிப³த்³த⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’’தி. அத² கோ² ஸா இத்தீ² யத்தகங்யேவ ஸுத்தங் பட²மங் அதா³ஸி தத்தகங் பச்சா² அதா³ஸி. அஸ்ஸோஸி கோ² ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ – ‘‘ஸோ கிர புரிஸோ பவாஸதோ ஆக³தோ’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ யேன தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ நிவேஸனங் தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² ஸோ புரிஸோ யேனாயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் உபனந்த³ங் ஸக்யபுத்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோ புரிஸோ பஜாபதிங் ஏதத³வோச – ‘‘வீதங் தங் சீவர’’ந்தி? ‘‘ஆமாய்ய, வீதங் தங் சீவர’’ந்தி. ‘‘ஆஹர, அய்யங் உபனந்த³ங் சீவரேன அச்சா²தெ³ஸ்ஸாமீ’’தி. அத² கோ² ஸா இத்தீ² தங் சீவரங் நீஹரித்வா ஸாமிகஸ்ஸ த³த்வா ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அத² கோ² ஸோ புரிஸோ ஆயஸ்மதோ உபனந்த³ஸ்ஸ ஸக்யபுத்தஸ்ஸ சீவரங் த³த்வா உஜ்ஜா²யதி கி²ய்யதி விபாசேதி – ‘‘மஹிச்சா² இமே ஸமணா ஸக்யபுத்தியா அஸந்துட்டா². நயிமே ஸுகரா சீவரேன அச்சா²தே³துங். கத²ஞ்ஹி நாம அய்யோ உபனந்தோ³ மயா புப்³பே³ அப்பவாரிதோ தந்தவாயே 2 உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி.
Atha kho so tantavāyo yathābhataṃ suttaṃ tante upanetvā yena sā itthī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ itthiṃ etadavoca – ‘‘suttena, ayye, attho’’ti. ‘‘Nanu tvaṃ ayyo 3 mayā vutto – ‘iminā suttena cīvaraṃ vināhī’’’ti. ‘‘Saccāhaṃ, ayye, tayā vutto – ‘iminā suttena cīvaraṃ vināhī’ti. Apica, maṃ ayyo upanando evamāha – ‘iṅgha tvaṃ, āvuso, āyatañca karohi vitthatañca appitañca, na tena suttena paṭibaddhaṃ bhavissatī’’’ti. Atha kho sā itthī yattakaṃyeva suttaṃ paṭhamaṃ adāsi tattakaṃ pacchā adāsi. Assosi kho āyasmā upanando sakyaputto – ‘‘so kira puriso pavāsato āgato’’ti. Atha kho āyasmā upanando sakyaputto yena tassa purisassa nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho so puriso yenāyasmā upanando sakyaputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ upanandaṃ sakyaputtaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho so puriso pajāpatiṃ etadavoca – ‘‘vītaṃ taṃ cīvara’’nti? ‘‘Āmāyya, vītaṃ taṃ cīvara’’nti. ‘‘Āhara, ayyaṃ upanandaṃ cīvarena acchādessāmī’’ti. Atha kho sā itthī taṃ cīvaraṃ nīharitvā sāmikassa datvā etamatthaṃ ārocesi. Atha kho so puriso āyasmato upanandassa sakyaputtassa cīvaraṃ datvā ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘mahicchā ime samaṇā sakyaputtiyā asantuṭṭhā. Nayime sukarā cīvarena acchādetuṃ. Kathañhi nāma ayyo upanando mayā pubbe appavārito tantavāye 4 upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjissatī’’ti.
அஸ்ஸோஸுங் கோ² பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ உஜ்ஜா²யந்தஸ்ஸ கி²ய்யந்தஸ்ஸ விபாசெந்தஸ்ஸ. யே தே பி⁴க்கூ² அப்பிச்சா²…பே॰… தே உஜ்ஜா²யந்தி கி²ய்யந்தி விபாசெந்தி – ‘‘கத²ஞ்ஹி நாம ஆயஸ்மா உபனந்தோ³ ஸக்யபுத்தோ புப்³பே³ அப்பவாரிதோ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி! அத² கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் உபனந்த³ங் ஸக்யபுத்தங் அனேகபரியாயேன விக³ரஹித்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்…பே॰… ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங், உபனந்த³, புப்³பே³ அப்பவாரிதோ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜீ’’தி? ‘‘ஸச்சங், ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஞாதகோ தே, உபனந்த³, அஞ்ஞாதகோ’’தி? ‘‘அஞ்ஞாதகோ, ப⁴க³வா’’தி. ‘‘அஞ்ஞாதகோ, மோக⁴புரிஸ, அஞ்ஞாதகஸ்ஸ ந ஜானாதி பதிரூபங் வா அப்பதிரூபங் வா ஸந்தங் வா அஸந்தங் வா. தத்த² நாம த்வங், மோக⁴புரிஸ, புப்³பே³ அப்பவாரிதோ அஞ்ஞாதகஸ்ஸ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸஸி! நேதங், மோக⁴புரிஸ, அப்பஸன்னானங் வா பஸாதா³ய…பே॰… ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, இமங் ஸிக்கா²பத³ங் உத்³தி³ஸெய்யாத² –
Assosuṃ kho bhikkhū tassa purisassa ujjhāyantassa khiyyantassa vipācentassa. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā upanando sakyaputto pubbe appavārito gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjissatī’’ti! Atha kho te bhikkhū āyasmantaṃ upanandaṃ sakyaputtaṃ anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, upananda, pubbe appavārito gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjī’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. ‘‘Ñātako te, upananda, aññātako’’ti? ‘‘Aññātako, bhagavā’’ti. ‘‘Aññātako, moghapurisa, aññātakassa na jānāti patirūpaṃ vā appatirūpaṃ vā santaṃ vā asantaṃ vā. Tattha nāma tvaṃ, moghapurisa, pubbe appavārito aññātakassa gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjissasi! Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
642. ‘‘பி⁴க்கு²ங் பனேவ உத்³தி³ஸ்ஸ அஞ்ஞாதகோ க³ஹபதி வா க³ஹபதானீ வா தந்தவாயேஹி சீவரங் வாயாபெய்ய, தத்ர சே ஸோ பி⁴க்கு² புப்³பே³ அப்பவாரிதோ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜெய்ய – ‘இத³ங் கோ², ஆவுஸோ, சீவரங் மங் உத்³தி³ஸ்ஸ விய்யதி. ஆயதஞ்ச கரோத² வித்த²தஞ்ச. அப்பிதஞ்ச ஸுவீதஞ்ச ஸுப்பவாயிதஞ்ச ஸுவிலேகி²தஞ்ச ஸுவிதச்சி²தஞ்ச கரோத². அப்பேவ நாம மயம்பி ஆயஸ்மந்தானங் கிஞ்சிமத்தங் அனுபத³ஜ்ஜெய்யாமா’தி. ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² வத்வா கிஞ்சிமத்தங் அனுபத³ஜ்ஜெய்ய அந்தமஸோ பிண்ட³பாதமத்தம்பி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி.
642.‘‘Bhikkhuṃ paneva uddissa aññātako gahapati vā gahapatānī vā tantavāyehi cīvaraṃ vāyāpeyya, tatra ce so bhikkhu pubbe appavārito tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjeyya – ‘idaṃ kho, āvuso, cīvaraṃ maṃ uddissa viyyati. Āyatañca karotha vitthatañca. Appitañca suvītañca suppavāyitañca suvilekhitañca suvitacchitañca karotha. Appeva nāma mayampi āyasmantānaṃ kiñcimattaṃ anupadajjeyyāmā’ti. Evañca so bhikkhu vatvā kiñcimattaṃ anupadajjeyya antamaso piṇḍapātamattampi, nissaggiyaṃ pācittiya’’nti.
643. பி⁴க்கு²ங் பனேவ உத்³தி³ஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²ஸ்ஸத்தா²ய பி⁴க்கு²ங் ஆரம்மணங் கரித்வா பி⁴க்கு²ங் அச்சா²தே³துகாமோ.
643.Bhikkhuṃ paneva uddissāti bhikkhussatthāya bhikkhuṃ ārammaṇaṃ karitvā bhikkhuṃ acchādetukāmo.
அஞ்ஞாதகோ நாம மாதிதோ வா பிதிதோ வா யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³ அஸம்ப³த்³தோ⁴.
Aññātako nāma mātito vā pitito vā yāva sattamā pitāmahayugā asambaddho.
க³ஹபதி நாம யோ கோசி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி.
Gahapati nāma yo koci agāraṃ ajjhāvasati.
க³ஹபதானீ நாம யா காசி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதி.
Gahapatānī nāma yā kāci agāraṃ ajjhāvasati.
தந்தவாயேஹீதி பேஸகாரேஹி.
Tantavāyehīti pesakārehi.
சீவரங் நாம ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரங் சீவரங் விகப்பனுபக³ங் பச்சி²மங்.
Cīvaraṃ nāma channaṃ cīvarānaṃ aññataraṃ cīvaraṃ vikappanupagaṃ pacchimaṃ.
வாயாபெய்யாதி வினாபேதி.
Vāyāpeyyāti vināpeti.
தத்ர சே ஸோ பி⁴க்கூ²தி யங் பி⁴க்கு²ங் உத்³தி³ஸ்ஸ சீவரங் விய்யதி ஸோ பி⁴க்கு².
Tatra ce so bhikkhūti yaṃ bhikkhuṃ uddissa cīvaraṃ viyyati so bhikkhu.
புப்³பே³ அப்பவாரிதோதி புப்³பே³ அவுத்தோ ஹோதி – ‘‘கீதி³ஸேன தே, ப⁴ந்தே, சீவரேன அத்தோ², கீதி³ஸங் தே சீவரங் வாயாபேமீ’’தி?
Pubbe appavāritoti pubbe avutto hoti – ‘‘kīdisena te, bhante, cīvarena attho, kīdisaṃ te cīvaraṃ vāyāpemī’’ti?
தந்தவாயே உபஸங்கமித்வாதி க⁴ரங் க³ந்த்வா யத்த² கத்த²சி உபஸங்கமித்வா.
Tantavāye upasaṅkamitvāti gharaṃ gantvā yattha katthaci upasaṅkamitvā.
சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜெய்யாதி – ‘‘இத³ங் கோ², ஆவுஸோ, சீவரங் மங் உத்³தி³ஸ்ஸ விய்யதி, ஆயதஞ்ச கரோத² வித்த²தஞ்ச. அப்பிதஞ்ச ஸுவீதஞ்ச ஸுப்பவாயிதஞ்ச ஸுவிலேகி²தஞ்ச ஸுவிதச்சி²தஞ்ச கரோத². அப்பேவ நாம மயம்பி ஆயஸ்மந்தானங் கிஞ்சிமத்தங் அனுபத³ஜ்ஜெய்யாமா’’தி.
Cīvare vikappaṃ āpajjeyyāti – ‘‘idaṃ kho, āvuso, cīvaraṃ maṃ uddissa viyyati, āyatañca karotha vitthatañca. Appitañca suvītañca suppavāyitañca suvilekhitañca suvitacchitañca karotha. Appeva nāma mayampi āyasmantānaṃ kiñcimattaṃ anupadajjeyyāmā’’ti.
ஏவஞ்ச ஸோ பி⁴க்கு² வத்வா கிஞ்சிமத்தங் அனுபத³ஜ்ஜெய்ய அந்தமஸோ பிண்ட³பாதமத்தம்பீதி. பிண்ட³பாதோ நாம யாகு³பி ப⁴த்தம்பி கா²த³னீயம்பி சுண்ணபிண்டோ³பி த³ந்தகட்ட²ம்பி த³ஸிகஸுத்தம்பி, அந்தமஸோ த⁴ம்மம்பி ப⁴ணதி.
Evañca so bhikkhu vatvā kiñcimattaṃ anupadajjeyya antamaso piṇḍapātamattampīti. Piṇḍapāto nāma yāgupi bhattampi khādanīyampi cuṇṇapiṇḍopi dantakaṭṭhampi dasikasuttampi, antamaso dhammampi bhaṇati.
தஸ்ஸ வசனேன ஆயதங் வா வித்த²தங் வா அப்பிதங் வா கரோதி, பயோகே³ து³க்கடங். படிலாபே⁴ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் ஹோதி. நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா க³ணஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங்…பே॰… இத³ங் மே, ப⁴ந்தே, சீவரங் புப்³பே³ அப்பவாரிதோ அஞ்ஞாதகஸ்ஸ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபன்னங் நிஸ்ஸக்³கி³யங். இமாஹங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாமீதி…பே॰… த³தெ³ய்யாதி…பே॰… த³தெ³ய்யுந்தி…பே॰… ஆயஸ்மதோ த³ம்மீதி.
Tassa vacanena āyataṃ vā vitthataṃ vā appitaṃ vā karoti, payoge dukkaṭaṃ. Paṭilābhena nissaggiyaṃ hoti. Nissajjitabbaṃ saṅghassa vā gaṇassa vā puggalassa vā. Evañca pana, bhikkhave, nissajjitabbaṃ…pe… idaṃ me, bhante, cīvaraṃ pubbe appavārito aññātakassa gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpannaṃ nissaggiyaṃ. Imāhaṃ saṅghassa nissajjāmīti…pe… dadeyyāti…pe… dadeyyunti…pe… āyasmato dammīti.
644. அஞ்ஞாதகே அஞ்ஞாதகஸஞ்ஞீ புப்³பே³ அப்பவாரிதோ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அஞ்ஞாதகே வேமதிகோ புப்³பே³ அப்பவாரிதோ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். அஞ்ஞாதகே ஞாதகஸஞ்ஞீ புப்³பே³ அப்பவாரிதோ க³ஹபதிகஸ்ஸ தந்தவாயே உபஸங்கமித்வா சீவரே விகப்பங் ஆபஜ்ஜதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.
644. Aññātake aññātakasaññī pubbe appavārito gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātake vematiko pubbe appavārito gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Aññātake ñātakasaññī pubbe appavārito gahapatikassa tantavāye upasaṅkamitvā cīvare vikappaṃ āpajjati, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.
ஞாதகே அஞாதகஸஞ்ஞீ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஞாதகே வேமதிகோ, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ஞாதகே ஞாதகஸஞ்ஞீ, அனாபத்தி.
Ñātake añātakasaññī, āpatti dukkaṭassa. Ñātake vematiko, āpatti dukkaṭassa. Ñātake ñātakasaññī, anāpatti.
645. அனாபத்தி – ஞாதகானங், பவாரிதானங், அஞ்ஞஸ்ஸத்தா²ய, அத்தனோ த⁴னேன, மஹக்³க⁴ங் வாயாபேதுகாமஸ்ஸ அப்பக்³க⁴ங் வாயாபேதி, உம்மத்தகஸ்ஸ, ஆதி³கம்மிகஸ்ஸாதி.
645. Anāpatti – ñātakānaṃ, pavāritānaṃ, aññassatthāya, attano dhanena, mahagghaṃ vāyāpetukāmassa appagghaṃ vāyāpeti, ummattakassa, ādikammikassāti.
மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³ங் நிட்டி²தங் ஸத்தமங்.
Mahāpesakārasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 7. மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Mahāpesakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 7. மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Mahāpesakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 7. மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Mahāpesakārasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 7. மஹாபேஸகாரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 7. Mahāpesakārasikkhāpadavaṇṇanā