Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    14. மஹாரத²விமானவத்து²

    14. Mahārathavimānavatthu

    1015.

    1015.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸயுத்தங் ஹயவாஹனங் ஸுப⁴ங், ஆருய்ஹிமங் ஸந்த³னங் நேகசித்தங்;

    ‘‘Sahassayuttaṃ hayavāhanaṃ subhaṃ, āruyhimaṃ sandanaṃ nekacittaṃ;

    உய்யானபூ⁴மிங் அபி⁴தோ அனுக்கமங், புரிந்த³தோ³ பூ⁴தபதீவ வாஸவோ.

    Uyyānabhūmiṃ abhito anukkamaṃ, purindado bhūtapatīva vāsavo.

    1016.

    1016.

    ‘‘ஸோவண்ணமயா தே ரத²குப்³ப³ரா உபோ⁴, ப²லேஹி 1 அங்ஸேஹி அதீவ ஸங்க³தா;

    ‘‘Sovaṇṇamayā te rathakubbarā ubho, phalehi 2 aṃsehi atīva saṅgatā;

    ஸுஜாதகு³ம்பா³ நரவீரனிட்டி²தா, விரோசதீ பன்னரஸேவ சந்தோ³.

    Sujātagumbā naravīraniṭṭhitā, virocatī pannaraseva cando.

    1017.

    1017.

    ‘‘ஸுவண்ணஜாலாவததோ ரதோ² அயங், ப³ஹூஹி நானாரதனேஹி சித்திதோ;

    ‘‘Suvaṇṇajālāvatato ratho ayaṃ, bahūhi nānāratanehi cittito;

    ஸுனந்தி³கோ⁴ஸோ ச ஸுப⁴ஸ்ஸரோ ச, விரோசதீ சாமரஹத்த²பா³ஹுபி⁴.

    Sunandighoso ca subhassaro ca, virocatī cāmarahatthabāhubhi.

    1018.

    1018.

    ‘‘இமா ச நாப்⁴யோ மனஸாபி⁴னிம்மிதா, ரத²ஸ்ஸ பாத³ந்தரமஜ்ஜ²பூ⁴ஸிதா;

    ‘‘Imā ca nābhyo manasābhinimmitā, rathassa pādantaramajjhabhūsitā;

    இமா ச நாப்⁴யோ ஸதராஜிசித்திதா, ஸதேரதா விஜ்ஜுரிவப்பபா⁴ஸரே.

    Imā ca nābhyo satarājicittitā, sateratā vijjurivappabhāsare.

    1019.

    1019.

    ‘‘அனேகசித்தாவததோ ரதோ² அயங், புதூ² ச நேமீ ச ஸஹஸ்ஸரங்ஸிகோ;

    ‘‘Anekacittāvatato ratho ayaṃ, puthū ca nemī ca sahassaraṃsiko;

    தேஸங் ஸரோ ஸுய்யதி 3 வக்³கு³ரூபோ, பஞ்சங்கி³கங் துரியமிவப்பவாதி³தங்.

    Tesaṃ saro suyyati 4 vaggurūpo, pañcaṅgikaṃ turiyamivappavāditaṃ.

    1020.

    1020.

    ‘‘ஸிரஸ்மிங் சித்தங் மணிசந்த³கப்பிதங், ஸதா³ விஸுத்³த⁴ங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங்;

    ‘‘Sirasmiṃ cittaṃ maṇicandakappitaṃ, sadā visuddhaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ;

    ஸுவண்ணராஜீஹி அதீவ ஸங்க³தங், வேளுரியராஜீவ அதீவ ஸோப⁴தி.

    Suvaṇṇarājīhi atīva saṅgataṃ, veḷuriyarājīva atīva sobhati.

    1021.

    1021.

    ‘‘இமே ச வாளீ மணிசந்த³கப்பிதா, ஆரோஹகம்பூ³ ஸுஜவா ப்³ரஹூபமா.

    ‘‘Ime ca vāḷī maṇicandakappitā, ārohakambū sujavā brahūpamā.

    ப்³ரஹா மஹந்தா ப³லினோ மஹாஜவா, மனோ தவஞ்ஞாய ததே²வ ஸிங்ஸரே 5.

    Brahā mahantā balino mahājavā, mano tavaññāya tatheva siṃsare 6.

    1022.

    1022.

    ‘‘இமே ச ஸப்³பே³ ஸஹிதா சதுக்கமா, மனோ தவஞ்ஞாய ததே²வ ஸிங்ஸரே;

    ‘‘Ime ca sabbe sahitā catukkamā, mano tavaññāya tatheva siṃsare;

    ஸமங் வஹந்தா முது³கா அனுத்³த⁴தா, ஆமோத³மானா துரகா³ன 7 முத்தமா.

    Samaṃ vahantā mudukā anuddhatā, āmodamānā turagāna 8 muttamā.

    1023.

    1023.

    ‘‘து⁴னந்தி வக்³க³ந்தி பதந்தி 9 சம்ப³ரே, அப்³பு⁴த்³து⁴னந்தா ஸுகதே பிளந்த⁴னே;

    ‘‘Dhunanti vagganti patanti 10 cambare, abbhuddhunantā sukate piḷandhane;

    தேஸங் ஸரோ ஸுய்யதி வக்³கு³ரூபோ, பஞ்சங்கி³கங் துரியமிவப்பவாதி³தங்.

    Tesaṃ saro suyyati vaggurūpo, pañcaṅgikaṃ turiyamivappavāditaṃ.

    1024.

    1024.

    ‘‘ரத²ஸ்ஸ கோ⁴ஸோ அபிளந்த⁴னான ச, கு²ரஸ்ஸ நாதோ³ 11 அபி⁴ஹிங்ஸனாய ச;

    ‘‘Rathassa ghoso apiḷandhanāna ca, khurassa nādo 12 abhihiṃsanāya ca;

    கோ⁴ஸோ ஸுவக்³கூ³ ஸமிதஸ்ஸ ஸுய்யதி, க³ந்த⁴ப்³ப³தூரியானி விசித்ரஸங்வனே.

    Ghoso suvaggū samitassa suyyati, gandhabbatūriyāni vicitrasaṃvane.

    1025.

    1025.

    ‘‘ரதே² டி²தா தா மிக³மந்த³லோசனா, ஆளாரபம்ஹா ஹஸிதா பியங்வதா³;

    ‘‘Rathe ṭhitā tā migamandalocanā, āḷārapamhā hasitā piyaṃvadā;

    வேளுரியஜாலாவததா தனுச்ச²வா, ஸதே³வ க³ந்த⁴ப்³ப³ஸூரக்³க³பூஜிதா.

    Veḷuriyajālāvatatā tanucchavā, sadeva gandhabbasūraggapūjitā.

    1026.

    1026.

    ‘‘தா ரத்தரத்தம்ப³ரபீதவாஸஸா, விஸாலனெத்தா அபி⁴ரத்தலோசனா;

    ‘‘Tā rattarattambarapītavāsasā, visālanettā abhirattalocanā;

    குலே ஸுஜாதா ஸுதனூ ஸுசிம்ஹிதா, ரதே² டி²தா பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா.

    Kule sujātā sutanū sucimhitā, rathe ṭhitā pañjalikā upaṭṭhitā.

    1027.

    1027.

    ‘‘தா கம்பு³கேயூரத⁴ரா ஸுவாஸஸா, ஸுமஜ்ஜி²மா ஊருத²னூபபன்னா;

    ‘‘Tā kambukeyūradharā suvāsasā, sumajjhimā ūruthanūpapannā;

    வட்டங்கு³லியோ ஸுமுகா² ஸுத³ஸ்ஸனா, ரதே² டி²தா பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா.

    Vaṭṭaṅguliyo sumukhā sudassanā, rathe ṭhitā pañjalikā upaṭṭhitā.

    1028.

    1028.

    ‘‘அஞ்ஞா ஸுவேணீ ஸுஸு மிஸ்ஸகேஸியோ, ஸமங் விப⁴த்தாஹி பப⁴ஸ்ஸராஹி ச;

    ‘‘Aññā suveṇī susu missakesiyo, samaṃ vibhattāhi pabhassarāhi ca;

    அனுப்³ப³தா தா தவ மானஸே ரதா, ரதே² டி²தா பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா.

    Anubbatā tā tava mānase ratā, rathe ṭhitā pañjalikā upaṭṭhitā.

    1029.

    1029.

    ‘‘ஆவேளினியோ பது³முப்பலச்ச²தா³, அலங்கதா சந்த³னஸாரவாஸிதா 13;

    ‘‘Āveḷiniyo padumuppalacchadā, alaṅkatā candanasāravāsitā 14;

    அனுப்³ப³தா தா தவ மானஸே ரதா, ரதே² டி²தா பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா.

    Anubbatā tā tava mānase ratā, rathe ṭhitā pañjalikā upaṭṭhitā.

    1030.

    1030.

    ‘‘தா மாலினியோ பது³முப்பலச்ச²தா³, அலங்கதா சந்த³னஸாரவாஸிதா;

    ‘‘Tā māliniyo padumuppalacchadā, alaṅkatā candanasāravāsitā;

    அனுப்³ப³தா தா தவ மானஸே ரதா, ரதே² டி²தா பஞ்ஜலிகா உபட்டி²தா.

    Anubbatā tā tava mānase ratā, rathe ṭhitā pañjalikā upaṭṭhitā.

    1031.

    1031.

    ‘‘கண்டே²ஸு தே யானி பிளந்த⁴னானி, ஹத்தே²ஸு பாதே³ஸு ததே²வ ஸீஸே;

    ‘‘Kaṇṭhesu te yāni piḷandhanāni, hatthesu pādesu tatheva sīse;

    ஓபா⁴ஸயந்தீ த³ஸ ஸப்³ப³ஸோ தி³ஸா, அப்³பு⁴த்³த³யங் ஸாரதி³கோவ பா⁴ணுமா.

    Obhāsayantī dasa sabbaso disā, abbhuddayaṃ sāradikova bhāṇumā.

    1032.

    1032.

    ‘‘வாதஸ்ஸ வேகே³ன ச ஸம்பகம்பிதா, பு⁴ஜேஸு மாலா அபிளந்த⁴னானி ச;

    ‘‘Vātassa vegena ca sampakampitā, bhujesu mālā apiḷandhanāni ca;

    முஞ்சந்தி கோ⁴ஸங் ரூசிரங் ஸுசிங் ஸுப⁴ங், ஸப்³பே³ஹி விஞ்ஞூஹி ஸுதப்³ப³ரூபங்.

    Muñcanti ghosaṃ rūciraṃ suciṃ subhaṃ, sabbehi viññūhi sutabbarūpaṃ.

    1033.

    1033.

    ‘‘உய்யானபூ⁴ம்யா ச து³வத்³த⁴தோ டி²தா, ரதா² ச நாகா³ தூரியானி ச ஸரோ;

    ‘‘Uyyānabhūmyā ca duvaddhato ṭhitā, rathā ca nāgā tūriyāni ca saro;

    தமேவ தே³விந்த³ பமோத³யந்தி, வீணா யதா² பொக்க²ரபத்தபா³ஹுபி⁴.

    Tameva devinda pamodayanti, vīṇā yathā pokkharapattabāhubhi.

    1034.

    1034.

    ‘‘இமாஸு வீணாஸு ப³ஹூஸு வக்³கூ³ஸு, மனுஞ்ஞரூபாஸு ஹத³யேரிதங் பீதிங் 15;

    ‘‘Imāsu vīṇāsu bahūsu vaggūsu, manuññarūpāsu hadayeritaṃ pītiṃ 16;

    பவஜ்ஜமானாஸு அதீவ அச்ச²ரா, ப⁴மந்தி கஞ்ஞா பது³மேஸு ஸிக்கி²தா.

    Pavajjamānāsu atīva accharā, bhamanti kaññā padumesu sikkhitā.

    1035.

    1035.

    ‘‘யதா³ ச கீ³தானி ச வாதி³தானி ச, நச்சானி சிமானி 17 ஸமெந்தி ஏகதோ;

    ‘‘Yadā ca gītāni ca vāditāni ca, naccāni cimāni 18 samenti ekato;

    அதெ²த்த² நச்சந்தி அதெ²த்த² அச்ச²ரா, ஓபா⁴ஸயந்தீ உப⁴தோ வரித்தி²யோ.

    Athettha naccanti athettha accharā, obhāsayantī ubhato varitthiyo.

    1036.

    1036.

    ‘‘ஸோ மோத³ஸி துரியக³ணப்பபோ³த⁴னோ, மஹீயமானோ வஜிராவுதோ⁴ரிவ;

    ‘‘So modasi turiyagaṇappabodhano, mahīyamāno vajirāvudhoriva;

    இமாஸு வீணாஸு ப³ஹூஸு வக்³கூ³ஸு, மனுஞ்ஞரூபாஸு ஹத³யேரிதங் பீதிங்.

    Imāsu vīṇāsu bahūsu vaggūsu, manuññarūpāsu hadayeritaṃ pītiṃ.

    1037.

    1037.

    ‘‘கிங் த்வங் புரே கம்மமகாஸி அத்தனா, மனுஸ்ஸபூ⁴தோ புரிமாய ஜாதியா;

    ‘‘Kiṃ tvaṃ pure kammamakāsi attanā, manussabhūto purimāya jātiyā;

    உபோஸத²ங் கங் வா 19 துவங் உபாவஸி, கங் 20 த⁴ம்மசரியங் வதமாபி⁴ரோசயி.

    Uposathaṃ kaṃ vā 21 tuvaṃ upāvasi, kaṃ 22 dhammacariyaṃ vatamābhirocayi.

    1038.

    1038.

    ‘‘நயீத³மப்பஸ்ஸ கதஸ்ஸ 23 கம்முனோ, புப்³பே³ ஸுசிண்ணஸ்ஸ உபோஸத²ஸ்ஸ வா;

    ‘‘Nayīdamappassa katassa 24 kammuno, pubbe suciṇṇassa uposathassa vā;

    இத்³தா⁴னுபா⁴வோ விபுலோ அயங் தவ, யங் தே³வஸங்க⁴ங் அபி⁴ரோசஸே பு⁴ஸங்.

    Iddhānubhāvo vipulo ayaṃ tava, yaṃ devasaṅghaṃ abhirocase bhusaṃ.

    1039.

    1039.

    ‘‘தா³னஸ்ஸ தே இத³ங் ப²லங், அதோ² ஸீலஸ்ஸ வா பன;

    ‘‘Dānassa te idaṃ phalaṃ, atho sīlassa vā pana;

    அதோ² அஞ்ஜலிகம்மஸ்ஸ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.

    Atho añjalikammassa, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    1040.

    1040.

    ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தோ;

    So devaputto attamano, moggallānena pucchito;

    பஞ்ஹங் புட்டோ² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லந்தி.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalanti.

    1041.

    1041.

    ‘‘ஜிதிந்த்³ரியங் பு³த்³த⁴மனோமனிக்கமங், நருத்தமங் கஸ்ஸபமக்³க³புக்³க³லங்;

    ‘‘Jitindriyaṃ buddhamanomanikkamaṃ, naruttamaṃ kassapamaggapuggalaṃ;

    அவாபுரந்தங் அமதஸ்ஸ த்³வாரங், தே³வாதிதே³வங் ஸதபுஞ்ஞலக்க²ணங்.

    Avāpurantaṃ amatassa dvāraṃ, devātidevaṃ satapuññalakkhaṇaṃ.

    1042.

    1042.

    ‘‘தமத்³த³ஸங் குஞ்ஜரமோக⁴திண்ணங், ஸுவண்ணஸிங்கீ³னத³பி³ம்ப³ஸாதி³ஸங்;

    ‘‘Tamaddasaṃ kuñjaramoghatiṇṇaṃ, suvaṇṇasiṅgīnadabimbasādisaṃ;

    தி³ஸ்வான தங் கி²ப்பமஹுங் ஸுசீமனோ, தமேவ தி³ஸ்வான ஸுபா⁴ஸிதத்³த⁴ஜங்.

    Disvāna taṃ khippamahuṃ sucīmano, tameva disvāna subhāsitaddhajaṃ.

    1043.

    1043.

    ‘‘தமன்னபானங் அத²வாபி சீவரங், ஸுசிங் பணீதங் ரஸஸா உபேதங்;

    ‘‘Tamannapānaṃ athavāpi cīvaraṃ, suciṃ paṇītaṃ rasasā upetaṃ;

    புப்பா²பி⁴க்கிணம்ஹி ஸகே நிவேஸனே, பதிட்ட²பேஸிங் ஸ அஸங்க³மானஸோ.

    Pupphābhikkiṇamhi sake nivesane, patiṭṭhapesiṃ sa asaṅgamānaso.

    1044.

    1044.

    ‘‘தமன்னபானேன ச சீவரேன ச, க²ஜ்ஜேன போ⁴ஜ்ஜேன ச ஸாயனேன ச;

    ‘‘Tamannapānena ca cīvarena ca, khajjena bhojjena ca sāyanena ca;

    ஸந்தப்பயித்வா த்³விபதா³னமுத்தமங், ஸோ ஸக்³க³ஸோ தே³வபுரே ரமாமஹங்.

    Santappayitvā dvipadānamuttamaṃ, so saggaso devapure ramāmahaṃ.

    1045.

    1045.

    ‘‘ஏதேனுபாயேன இமங் நிரக்³க³ளங், யஞ்ஞங் யஜித்வா திவித⁴ங் விஸுத்³த⁴ங்.

    ‘‘Etenupāyena imaṃ niraggaḷaṃ, yaññaṃ yajitvā tividhaṃ visuddhaṃ.

    பஹாயஹங் மானுஸகங் ஸமுஸ்ஸயங், இந்தூ³பமோ 25 தே³வபுரே ரமாமஹங்.

    Pahāyahaṃ mānusakaṃ samussayaṃ, indūpamo 26 devapure ramāmahaṃ.

    1046.

    1046.

    ‘‘ஆயுஞ்ச வண்ணஞ்ச ஸுக²ங் ப³லஞ்ச, பணீதரூபங் அபி⁴கங்க²தா முனி;

    ‘‘Āyuñca vaṇṇañca sukhaṃ balañca, paṇītarūpaṃ abhikaṅkhatā muni;

    அன்னஞ்ச பானஞ்ச ப³ஹுங் ஸுஸங்க²தங், பதிட்ட²பேதப்³ப³மஸங்க³மானஸே.

    Annañca pānañca bahuṃ susaṅkhataṃ, patiṭṭhapetabbamasaṅgamānase.

    1047.

    1047.

    27‘‘நயிமஸ்மிங் லோகே பரஸ்மிங் 28 வா பன, பு³த்³தே⁴ன ஸெட்டோ² வ ஸமோ வ விஜ்ஜதி;

    29‘‘Nayimasmiṃ loke parasmiṃ 30 vā pana, buddhena seṭṭho va samo va vijjati;

    ஆஹுனெய்யானங் 31 பரமாஹுதிங் க³தோ, புஞ்ஞத்தி²கானங் விபுலப்ப²லேஸின’’ந்தி.

    Āhuneyyānaṃ 32 paramāhutiṃ gato, puññatthikānaṃ vipulapphalesina’’nti.

    மஹாரத²விமானங் சுத்³த³ஸமங்.

    Mahārathavimānaṃ cuddasamaṃ.

    மஹாரத²வக்³கோ³ பஞ்சமோ நிட்டி²தோ.

    Mahārathavaggo pañcamo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    மண்டூ³கோ ரேவதீ ச²த்தோ, கக்கடோ த்³வாரபாலகோ;

    Maṇḍūko revatī chatto, kakkaṭo dvārapālako;

    த்³வே கரணீயா த்³வே ஸூசி, தயோ நாகா³ ச த்³வே ரதா²;

    Dve karaṇīyā dve sūci, tayo nāgā ca dve rathā;

    புரிஸானங் பட²மோ வக்³கோ³ பவுச்சதீதி.

    Purisānaṃ paṭhamo vaggo pavuccatīti.

    பா⁴ணவாரங் ததியங் நிட்டி²தங்.

    Bhāṇavāraṃ tatiyaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. த²லேஹி (ஸீ॰)
    2. thalehi (sī.)
    3. ஸூயதி (ஸீ॰)
    4. sūyati (sī.)
    5. ஸப்³ப³ரே (க॰), ஸப்பரே (?)
    6. sabbare (ka.), sappare (?)
    7. துரங்கா³ன (க॰)
    8. turaṅgāna (ka.)
    9. பவத்தந்தி (பீ॰ க॰)
    10. pavattanti (pī. ka.)
    11. நாதீ³ (ஸ்யா॰), நாதி³ (பீ॰ க॰)
    12. nādī (syā.), nādi (pī. ka.)
    13. வோஸிதா (ஸ்யா॰), பூ⁴ஸிதா (க॰)
    14. vositā (syā.), bhūsitā (ka.)
    15. ஹத³யேரிதங் பதி (ஸீ॰), ஹத³யேரிதம்பி தங் (ஸ்யா॰)
    16. hadayeritaṃ pati (sī.), hadayeritampi taṃ (syā.)
    17. சேமானி (ஸீ॰)
    18. cemāni (sī.)
    19. உபோஸத²ங் கிங் வ (ஸ்யா॰)
    20. கிங் (ஸ்யா॰)
    21. uposathaṃ kiṃ va (syā.)
    22. kiṃ (syā.)
    23. நயித³ங் அப்பஸ்ஸ கதஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ஸாஸேத³ங் அப்பகதஸ்ஸ (க॰)
    24. nayidaṃ appassa katassa (sī. syā.), sāsedaṃ appakatassa (ka.)
    25. இந்த³ஸ்ஸமோ (ஸ்யா॰ க॰)
    26. indassamo (syā. ka.)
    27. கதா²॰ 799
    28. நயிமஸ்மிங் வா லோகே பரஸ்மிங் (கதா²வத்து² 799), நயிமஸ்மி லோகே வ பரஸ்மி (?)
    29. kathā. 799
    30. nayimasmiṃ vā loke parasmiṃ (kathāvatthu 799), nayimasmi loke va parasmi (?)
    31. யமாஹுனெய்யானங் (க॰)
    32. yamāhuneyyānaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 14. மஹாரத²விமானவண்ணனா • 14. Mahārathavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact