Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
7. மஹாஸமயஸுத்தவண்ணனா
7. Mahāsamayasuttavaṇṇanā
நிதா³னவண்ணனா
Nidānavaṇṇanā
331. உதா³னந்தி ரஞ்ஞா ஓக்காகேன ஜாதிஸம்பே⁴த³பரிஹாரனிமித்தங் பவத்திதங் உதா³னங் படிச்ச. ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹிஸத்³தே³ன ‘‘ஸக்கா’’தி வுச்சதீதி எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் மஹானிதா³னவண்ணனாயங் வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். அரோபிதேதி கேனசி அரோபிதே.
331.Udānanti raññā okkākena jātisambhedaparihāranimittaṃ pavattitaṃ udānaṃ paṭicca. Ekopi janapado ruḷhisaddena ‘‘sakkā’’ti vuccatīti ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ mahānidānavaṇṇanāyaṃ vuttanayena veditabbaṃ. Aropiteti kenaci aropite.
ஆவரணேனாதி ஸேதுனா. ப³ந்தா⁴பெத்வாதி பங்ஸுபலாஸபாஸாணமத்திகாக²ண்டா³தீ³ஹி ஆளிங் தி²ரங் காராபெத்வா.
Āvaraṇenāti setunā. Bandhāpetvāti paṃsupalāsapāsāṇamattikākhaṇḍādīhi āḷiṃ thiraṃ kārāpetvā.
‘‘ஜாதிங் க⁴ட்டெத்வா கலஹங் வட்³ட⁴யிங்ஸூ’’தி ஸங்கே²பேன வுத்தமத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘கோலியகம்மகரா வத³ந்தீ’’திஆதி³ வுத்தங்.
‘‘Jātiṃ ghaṭṭetvā kalahaṃ vaḍḍhayiṃsū’’ti saṅkhepena vuttamatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘koliyakammakarā vadantī’’tiādi vuttaṃ.
தீணி ஜாதகானீதி ப²ந்த³னஜாதகபத²வீஉந்த்³ரியஜாதகலடுகிகஜாதகானி த்³வே ஜாதகானீதி ருக்க²த⁴ம்ம வட்டகஜாதகானி.
Tīṇi jātakānīti phandanajātakapathavīundriyajātakalaṭukikajātakāni dve jātakānīti rukkhadhamma vaṭṭakajātakāni.
தேனாதி ப⁴க³வதா. கலஹகாரணபா⁴வோதி கலஹகாரணஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வோ.
Tenāti bhagavatā. Kalahakāraṇabhāvoti kalahakāraṇassa atthibhāvo.
அட்டா²னேதி அகாரணே. வேரங் கத்வாதி விரோத⁴ங் உப்பாதெ³த்வா. ‘‘குடா²ரிஹத்தோ² புரிஸோ’’திஆதி³னா ப²ந்த³னஜாதகங் கதே²ஸி. ‘‘து³த்³து³பா⁴யதி ப⁴த்³த³ந்தே’’திஆதி³னா பத²வீஉந்த்³ரியஜாதகங் கதே²ஸி. ‘‘வந்தா³மி தங் குஞ்ஜரா’’திஆதி³னா லடுகிகஜாதகங் கதே²ஸி.
Aṭṭhāneti akāraṇe. Veraṃ katvāti virodhaṃ uppādetvā. ‘‘Kuṭhārihattho puriso’’tiādinā phandanajātakaṃ kathesi. ‘‘Duddubhāyati bhaddante’’tiādinā pathavīundriyajātakaṃ kathesi. ‘‘Vandāmi taṃ kuñjarā’’tiādinā laṭukikajātakaṃ kathesi.
‘‘ஸாதூ⁴ ஸம்ப³ஹுலா ஞாதீ; அபி ருக்கா² அரஞ்ஞஜா;
‘‘Sādhū sambahulā ñātī; api rukkhā araññajā;
வாதோ வஹதி ஏகட்ட²ங், ப்³ரஹந்தம்பி வனப்பதி’’ந்தி. –
Vāto vahati ekaṭṭhaṃ, brahantampi vanappati’’nti. –
ஆதி³னா ருக்க²த⁴ம்மஜாதகங் கதே²ஸி.
Ādinā rukkhadhammajātakaṃ kathesi.
‘‘ஸம்மோத³மானா க³ச்ச²ந்தி, ஜாலங் ஆதா³ய பக்கி²னோ;
‘‘Sammodamānā gacchanti, jālaṃ ādāya pakkhino;
யதா³ தே விவதி³ஸ்ஸந்தி, ததா³ ஏஹிந்தி மே வஸ’’ந்தி. –
Yadā te vivadissanti, tadā ehinti me vasa’’nti. –
ஆதி³னா வட்டகஜாதகங் கதே²ஸி.
Ādinā vaṭṭakajātakaṃ kathesi.
‘‘அத்தத³ண்டா³ ப⁴யங் ஜாதங், ஜனங் பஸ்ஸத² மேத⁴க³ங்;
‘‘Attadaṇḍā bhayaṃ jātaṃ, janaṃ passatha medhagaṃ;
ஸங்வேக³ங் கித்தயிஸ்ஸாமி, யதா² ஸங்விஜிதங் மயா’’தி. (ஸு॰ நி॰ 1.941);
Saṃvegaṃ kittayissāmi, yathā saṃvijitaṃ mayā’’ti. (su. ni. 1.941);
ஆதி³னா அத்தத³ண்ட³ஸுத்தங் கதே²ஸி.
Ādinā attadaṇḍasuttaṃ kathesi.
தங்தங்பலோப⁴னகிரியா காயவாசாஹி பரக்கமந்தியோ ‘‘உக்கண்ட²ந்தூ’’தி ஸாஸனங் பேஸெந்தி.
Taṃtaṃpalobhanakiriyā kāyavācāhi parakkamantiyo ‘‘ukkaṇṭhantū’’ti sāsanaṃ pesenti.
குணாலத³ஹேதி குணாலத³ஹதீரே பதிட்டா²ய. புச்சி²தபுச்சி²தங் கதே²ஸி (ஜா॰ 2.குணாலஜாதக) ‘‘அனுக்கமேன குணாலஸகுணராஜஸ்ஸ புச்ச²னப்பஸங்கே³ன குணாலஜாதகங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. அனபி⁴ரதிங் வினோதே³ஸி இத்தீ²னங் தோ³ஸத³ஸ்ஸனமுகே²ன காமானங் ஆதீ³னவோகாரஸங்கிலேஸவிபா⁴வனேன.
Kuṇāladaheti kuṇāladahatīre patiṭṭhāya. Pucchitapucchitaṃ kathesi (jā. 2.kuṇālajātaka) ‘‘anukkamena kuṇālasakuṇarājassa pucchanappasaṅgena kuṇālajātakaṃ kathessāmī’’ti. Anabhiratiṃ vinodesi itthīnaṃ dosadassanamukhena kāmānaṃ ādīnavokārasaṃkilesavibhāvanena.
கோஸஜ்ஜங் வித⁴மித்வா புரிஸதா²மபரிப்³ரூஹனேன ‘‘உத்தமபுரிஸஸதி³ஸேஹி நோ ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி உப்பன்னசித்தா.
Kosajjaṃ vidhamitvā purisathāmaparibrūhanena ‘‘uttamapurisasadisehi no bhavituṃ vaṭṭatī’’ti uppannacittā.
அவிஸ்ஸட்ட²கம்மந்தாதி அரதிவினோத³னதோ பட்டா²ய அவிஸ்ஸட்ட²ஸமணகம்மந்தா, அபரிசத்தகம்மட்டா²னாதி அத்தோ². நிஸீதி³துங் வட்டதீதி ப⁴க³வா சிந்தேஸீதி யோஜனா.
Avissaṭṭhakammantāti arativinodanato paṭṭhāya avissaṭṭhasamaṇakammantā, aparicattakammaṭṭhānāti attho. Nisīdituṃ vaṭṭatīti bhagavā cintesīti yojanā.
பது³மினியந்தி பது³மஸ்ஸரே. விகஸிங்ஸு கு³ணக³ணவிபோ³தே⁴ன. ‘‘அயங் இமஸ்ஸ…பே॰… ந கதே²ஸீ’’தி இமினா ஸப்³பே³பி தே பி⁴க்கூ² தாவதே³வ படிபாடியா ஆக³தத்தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ லஜ்ஜமானா அத்தனா படிவித்³த⁴விஸேஸங் ப⁴க³வதோ நாரோசேஸுந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘கீ²ணாஸவான’’ந்திஆதி³னா தத்த² காரணமாஹ.
Paduminiyanti padumassare. Vikasiṃsu guṇagaṇavibodhena. ‘‘Ayaṃ imassa…pe… na kathesī’’ti iminā sabbepi te bhikkhū tāvadeva paṭipāṭiyā āgatattā aññamaññassa lajjamānā attanā paṭividdhavisesaṃ bhagavato nārocesunti dasseti. ‘‘Khīṇāsavāna’’ntiādinā tattha kāraṇamāha.
ஓஸீத³மத்தேதி ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபக³தமத்தே. அரியமண்ட³லேதி அரியஸமூஹே. பாசீனயுக³ந்த⁴ரபரிக்கே²பதோதி யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தஸ்ஸ பாசீனபரிக்கே²பதோ, ந பா³ஹிரகேஹி உச்சமானஉத³யபப்³ப³ததோ. ராமணெய்யகத³ஸ்ஸனத்த²ந்தி பு³த்³து⁴ப்பாத³படிமண்டி³தத்தா விஸேஸதோ ரமணீயஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ரமணீயபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். உல்லங்கி⁴த்வாதி உட்ட²ஹித்வா. ஏவரூபே க²ணே லயே முஹுத்தேதி யதா²வுத்தே சந்த³மண்ட³லஸ்ஸ உட்டி²தக்க²ணே உட்டி²தவேலாயங் உட்டி²தமுஹுத்தேதி உபரூபரி காலஸ்ஸ வட்³டி⁴தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங்.
Osīdamatteti bhagavato santikaṃ upagatamatte. Ariyamaṇḍaleti ariyasamūhe. Pācīnayugandharaparikkhepatoti yugandharapabbatassa pācīnaparikkhepato, na bāhirakehi uccamānaudayapabbatato. Rāmaṇeyyakadassanatthanti buddhuppādapaṭimaṇḍitattā visesato ramaṇīyassa lokassa ramaṇīyabhāvadassanatthaṃ. Ullaṅghitvāti uṭṭhahitvā. Evarūpe khaṇe laye muhutteti yathāvutte candamaṇḍalassa uṭṭhitakkhaṇe uṭṭhitavelāyaṃ uṭṭhitamuhutteti uparūpari kālassa vaḍḍhitabhāvadassanatthaṃ vuttaṃ.
ததா² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஜாதிஆதி³வஸேன ப⁴க³வதோ அனுரூபபரிவாரிதங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தத்தா²’’தி ஆதி³மாஹ.
Tathā tesaṃ bhikkhūnaṃ jātiādivasena bhagavato anurūpaparivāritaṃ dassento ‘‘tatthā’’ti ādimāha.
ஸமாபன்னதே³வதாதி ஆஸன்னட்டா²னே ஜா²னஸமாபத்தி ஸமாபன்னதே³வதா. சலிங்ஸூதி உட்ட²ஹிங்ஸு. கோஸமத்தங் டா²னங் ஸத்³த³ந்தரங். ஜம்பு³தீ³பே கிர ஆதி³தோ தேஸட்டி²மத்தானி நக³ரஸஹஸ்ஸானி உப்பன்னானி, ததா² து³தியங், ததா² ததியங், தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘திக்க²த்துங் தேஸட்டி²யா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸூ’’தி. தே பன ஸம்பிண்டெ³த்வா ஸதஸஹஸ்ஸதோ பரங் அஸீதிஸஹஸ்ஸானி, நவஸஹஸ்ஸானி ச ஹொந்தி. நவனவுதியா தோ³ணமுக²ஸதஸஹஸ்ஸேஸூதி நவஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கேஸு நவுதிஸதஸஹஸ்ஸேஸு தோ³ணமுகே²ஸு. தோ³ணமுக²ந்தி ச மஹானக³ரஸ்ஸ ஆயுப்பத்திட்டா²னபூ⁴தங் பாத³னக³ரங் வுச்சதி. ச²ன்னவுதியா பட்டனகோடிஸதஸஹஸ்ஸேஸூதி ச²கோடிஅதி⁴கனவுதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸபட்டனேஸு. தம்ப³பண்ணிதீ³பாதீ³ஸு ச²பண்ணாஸாய ரதனாகரேஸு. ஏவங் பன நக³ரதோ³ணிமுக²பட்டனரதனாகராதி³விபா⁴கே³ன கத²னங் தங்தங்அதி⁴வத்தா²ய வஸந்தீனங் தே³வதானங் ப³ஹுபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங். யதி³ த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு தே³வதா ஸன்னிபதிதா, அத² கஸ்மா பாளியங் ‘‘த³ஸஹி ச லோகதா⁴தூஹீ’’தி வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸ…பே॰… அதி⁴ப்பேதா’’தி, தேன ஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴து இத⁴ ‘‘ஏகா லோகதா⁴தூ’’தி வுத்தாதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Samāpannadevatāti āsannaṭṭhāne jhānasamāpatti samāpannadevatā. Caliṃsūti uṭṭhahiṃsu. Kosamattaṃ ṭhānaṃ saddantaraṃ. Jambudīpe kira ādito tesaṭṭhimattāni nagarasahassāni uppannāni, tathā dutiyaṃ, tathā tatiyaṃ, taṃ sandhāyāha ‘‘tikkhattuṃ tesaṭṭhiyā nagarasahassesū’’ti. Te pana sampiṇḍetvā satasahassato paraṃ asītisahassāni, navasahassāni ca honti. Navanavutiyā doṇamukhasatasahassesūti navasatasahassādhikesu navutisatasahassesu doṇamukhesu. Doṇamukhanti ca mahānagarassa āyuppattiṭṭhānabhūtaṃ pādanagaraṃ vuccati. Channavutiyā paṭṭanakoṭisatasahassesūti chakoṭiadhikanavutikoṭisatasahassapaṭṭanesu. Tambapaṇṇidīpādīsu chapaṇṇāsāya ratanākaresu. Evaṃ pana nagaradoṇimukhapaṭṭanaratanākarādivibhāgena kathanaṃ taṃtaṃadhivatthāya vasantīnaṃ devatānaṃ bahubhāvadassanatthaṃ. Yadi dasasahassacakkavāḷesu devatā sannipatitā, atha kasmā pāḷiyaṃ ‘‘dasahi ca lokadhātūhī’’ti vuttanti āha ‘‘dasasahassa…pe… adhippetā’’ti, tena sahassilokadhātu idha ‘‘ekā lokadhātū’’ti vuttāti veditabbaṃ.
லோஹபாஸாதே³தி ஆதி³தோ கதே லோஹபாஸாதே³. ப்³ரஹ்மலோகேதி ஹெட்டி²மே ப்³ரஹ்மலோகே. யதி³ தா தே³வதா ஏவங் நிரந்தரா, பச்சா² ஆக³தானங் ஓகாஸோ ஏவ ந ப⁴வெய்யாதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘யதா² கோ² பனா’’திஆதி³. ஸுத்³தா⁴வாஸகாயங் உபபன்னா ஸுத்³தா⁴வாஸகாயிகா, தாஸங் பன யஸ்மா ஸுத்³தா⁴வாஸபூ⁴மி நிவாஸட்டா²னங், தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸுத்³தா⁴வாஸவாஸீன’’ந்தி. ஆவாஸாதி ஆவாஸனட்டா²னபூ⁴தா , தே³வதா பன ஓரம்பா⁴கி³யானங், இதரேஸஞ்ச ஸங்யோஜனானங் ஸமுச்சி²ந்த³னேன ஸுத்³தோ⁴ ஆவாஸோ ஏதேஸந்தி ஸுத்³தா⁴வாஸா.
Lohapāsādeti ādito kate lohapāsāde. Brahmaloketi heṭṭhime brahmaloke. Yadi tā devatā evaṃ nirantarā, pacchā āgatānaṃ okāso eva na bhaveyyāti codanaṃ sandhāyāha ‘‘yathā kho panā’’tiādi. Suddhāvāsakāyaṃ upapannā suddhāvāsakāyikā, tāsaṃ pana yasmā suddhāvāsabhūmi nivāsaṭṭhānaṃ, tasmā vuttaṃ ‘‘suddhāvāsavāsīna’’nti. Āvāsāti āvāsanaṭṭhānabhūtā , devatā pana orambhāgiyānaṃ, itaresañca saṃyojanānaṃ samucchindanena suddho āvāso etesanti suddhāvāsā.
332. புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதரி அஞ்ஞத்த² ஓகாஸங் அலப⁴மானோ. ஏவங் ஸேஸாபி. பு³த்³தா⁴னங் அபி⁴முக²மக்³கோ³ பு³த்³த⁴வீதி². யாவ சக்கவாளா ஒத்த²ரிதுங் ஓவரிதுங் ந ஸக்கா. பஹடபு³த்³த⁴வீதி²யாவாதி பு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகங் உபஸங்கமந்தேஹி தேஹி தே³வப்³ரஹ்மேஹி வளஞ்ஜிதவீதி²யாவ. ஸமிதி ஸங்க³தி ஸன்னிபாதோ ஸமயோ, மஹந்தோ ஸமயோ மஹாஸமயோதி ஆஹ ‘‘மஹாஸமூஹோ’’தி . பவத்³த⁴ங் வனங் பவனந்தி ஆஹ ‘‘வனஸண்டோ³’’தி. தே³வக⁴டாதி தே³வஸமூஹா.
332.Puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otari aññattha okāsaṃ alabhamāno. Evaṃ sesāpi. Buddhānaṃ abhimukhamaggo buddhavīthi. Yāva cakkavāḷā ottharituṃ ovarituṃ na sakkā. Pahaṭabuddhavīthiyāvāti buddhānaṃ santikaṃ upasaṅkamantehi tehi devabrahmehi vaḷañjitavīthiyāva. Samiti saṅgati sannipāto samayo, mahanto samayo mahāsamayoti āha ‘‘mahāsamūho’’ti . Pavaddhaṃ vanaṃ pavananti āha ‘‘vanasaṇḍo’’ti. Devaghaṭāti devasamūhā.
ஸமாத³ஹங்ஸூதி ஸமாத³ஹிதங் லோகுத்தரஸமாதி⁴னா ஸுட்டு² அப்பிதங் அகங்ஸு, யதா²ஸமாஹிதங் பன ஸமாதி⁴னா யோஜிதங் நாம ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ஸமாதி⁴னா யோஜேஸு’’ந்தி. ஸப்³பே³ஸங் கோ³முத்தவங்காதீ³னங் தூ³ரஸமூஹனிதத்தா ஸப்³பே³…பே॰… அகரிங்ஸு. நயதி அஸ்ஸே ஏதேஹீதி நெத்தானி, யொத்தானி. அவீதி²படிபன்னானங் அஸ்ஸானங் வீதி²படிபாத³னங் ரஸ்மிக்³க³ஹணேன பஹோதீதி ‘‘ஸப்³ப³யொத்தானி க³ஹெத்வா அசோதெ³ந்தோ’’தி வத்வா தங் பன அசோத³னங் அவாரணங் ஏவாதி ஆஹ ‘‘அசோதெ³ந்தோ அவாரெந்தோ’’தி.
Samādahaṃsūti samādahitaṃ lokuttarasamādhinā suṭṭhu appitaṃ akaṃsu, yathāsamāhitaṃ pana samādhinā yojitaṃ nāma hotīti vuttaṃ ‘‘samādhinā yojesu’’nti. Sabbesaṃ gomuttavaṅkādīnaṃ dūrasamūhanitattā sabbe…pe… akariṃsu. Nayati asse etehīti nettāni, yottāni. Avīthipaṭipannānaṃ assānaṃ vīthipaṭipādanaṃ rasmiggahaṇena pahotīti ‘‘sabbayottāni gahetvā acodento’’ti vatvā taṃ pana acodanaṃ avāraṇaṃ evāti āha ‘‘acodento avārento’’ti.
யதா² கீ²லங் பி⁴த்தியங் வா பூ⁴மியங் வா ஆகோடிதங் து³ன்னீஹரணங், யதா² ச பலிக⁴ங் நக³ரப்பவேஸனிவாரணங், யதா² ச இந்த³கீ²லங் க³ம்பீ⁴ரனேமி ஸுனிகா²தங் து³ன்னீஹரணங், ஏவங் ராகா³த³யோ ஸத்தஸந்தானதோ து³ன்னீஹரணா, நிப்³பா³னநக³ரப்பவேஸனிவாரணா சாதி தே ‘‘கீ²லங், பலிக⁴ங், இந்த³கீ²ல’’ந்தி ச வுத்தா. தண்ஹாஏஜாய அபா⁴வேன அனேஜா பரமஸந்துட்ட²பா⁴வேன சாதுத்³தி³ஸத்தா அப்படிஹதசாரிகங் சரந்தி.
Yathā khīlaṃ bhittiyaṃ vā bhūmiyaṃ vā ākoṭitaṃ dunnīharaṇaṃ, yathā ca palighaṃ nagarappavesanivāraṇaṃ, yathā ca indakhīlaṃ gambhīranemi sunikhātaṃ dunnīharaṇaṃ, evaṃ rāgādayo sattasantānato dunnīharaṇā, nibbānanagarappavesanivāraṇā cāti te ‘‘khīlaṃ, palighaṃ, indakhīla’’nti ca vuttā. Taṇhāejāya abhāvena anejā paramasantuṭṭhabhāvena cātuddisattā appaṭihatacārikaṃ caranti.
க³தாஸேதி க³தா ஏவ, ந பன க³மிஸ்ஸந்தி பரினிட்டி²தஸரணக³மனத்தாதி . லோகுத்தரஸரணக³மனங் அதி⁴ப்பேதந்தி ஆஹ ‘‘நிப்³பே³மதிகஸரணக³மனேன க³தா’’தி. தே ஹி நியமேன அபாயபூ⁴மிங் ந க³மிஸ்ஸந்தி, தே³வகாயஞ்ச பரிபூரெஸ்ஸந்தி. யே பன லோகியேன ஸரணக³மனேன பு³த்³த⁴ங் ஸரணங் க³தாஸே, ந தே க³மிஸ்ஸந்தி அபாயபூ⁴மிங், ஸதி ச பச்சயந்தரஸமவாயே பஹாய மானுஸங் தே³ஹங், தே³வகாயங் பரிபூரெஸ்ஸந்தீதி அயமெத்த² அத்தோ².
Gatāseti gatā eva, na pana gamissanti pariniṭṭhitasaraṇagamanattāti . Lokuttarasaraṇagamanaṃ adhippetanti āha ‘‘nibbematikasaraṇagamanena gatā’’ti. Te hi niyamena apāyabhūmiṃ na gamissanti, devakāyañca paripūressanti. Ye pana lokiyena saraṇagamanena buddhaṃ saraṇaṃ gatāse, na te gamissanti apāyabhūmiṃ, sati ca paccayantarasamavāye pahāya mānusaṃ dehaṃ, devakāyaṃ paripūressantīti ayamettha attho.
தே³வதாஸன்னிபாதவண்ணனா
Devatāsannipātavaṇṇanā
333. ஏதேஸந்தி தே³வதாஸன்னிபாதானங். இதா³னீதி இமஸ்மிங் காலே. பு³த்³தா⁴னந்தி அஞ்ஞேஸங் பு³த்³தா⁴னங் அபா⁴வா. சித்தகல்லதா சித்தமத்³த³வங்.
333.Etesanti devatāsannipātānaṃ. Idānīti imasmiṃ kāle. Buddhānanti aññesaṃ buddhānaṃ abhāvā. Cittakallatā cittamaddavaṃ.
கிங் பன ப⁴க³வதாவ மஹந்தே தே³வதாஸமாக³மே தேஸங் நாமகொ³த்தங் கதே²துங் ஸக்காதி? ஆம ஸக்காதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பு³த்³தா⁴ நாம மஹந்தா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² தி³ட்ட²ந்தி ரூபாயதனமாஹ, ஸுதந்தி ஸத்³தா³யதனங், முதந்தி ஸம்பத்தக்³கா³ஹிஇந்த்³ரியவிஸயங் க³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³யதனங், விஞ்ஞாதந்தி வுத்தாவஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஞெய்யங், பத்தந்தி பரியேஸித்வா, அபரியேஸித்வா வா ஸம்பத்தங், பரியேஸிதந்தி பத்தங், அப்பத்தங் வா பரியிட்ட²ங். அனுவிசரிதங் மனஸாதி கேவலங் மனஸா ஆலோசிதங். கத்த²சி நீலாதி³வஸேன விப⁴த்தரூபாரம்மணேதி அபி⁴த⁴ம்மே (த⁴॰ ஸ॰ 615) ‘‘நீலங் பீதக’’ந்திஆதி³னா விப⁴த்தே யத்த² கத்த²சி ரூபாரம்மணே கிஞ்சி ரூபாரம்மணங் வா ந அத்தீ²தி யோஜனா. பே⁴ரிஸத்³தா³தி³வஸேனாதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. யந்தி யங் ஆரம்மணங். ஏதேஸந்தி பு³த்³தா⁴னங்.
Kiṃ pana bhagavatāva mahante devatāsamāgame tesaṃ nāmagottaṃ kathetuṃ sakkāti? Āma sakkāti dassetuṃ ‘‘buddhā nāma mahantā’’tiādi vuttaṃ. Tattha diṭṭhanti rūpāyatanamāha, sutanti saddāyatanaṃ, mutanti sampattaggāhiindriyavisayaṃ gandharasaphoṭṭhabbāyatanaṃ, viññātanti vuttāvasesaṃ sabbaṃ ñeyyaṃ, pattanti pariyesitvā, apariyesitvā vā sampattaṃ, pariyesitanti pattaṃ, appattaṃ vā pariyiṭṭhaṃ. Anuvicaritaṃ manasāti kevalaṃ manasā ālocitaṃ. Katthaci nīlādivasena vibhattarūpārammaṇeti abhidhamme (dha. sa. 615) ‘‘nīlaṃ pītaka’’ntiādinā vibhatte yattha katthaci rūpārammaṇe kiñci rūpārammaṇaṃ vā na atthīti yojanā. Bherisaddādivasenāti etthāpi eseva nayo. Yanti yaṃ ārammaṇaṃ. Etesanti buddhānaṃ.
இதா³னி யதா²வுத்தமத்த²ங் பாளியா ஸமத்தே²துங் ‘‘யதா²ஹா’’திஆதி³ வுத்தங். ததா³ ஜானநகிரியாய அபரியோஸிதபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஜானாமீ’’தி வத்வா யஸ்மா யங் கிஞ்சி நெய்யங் நாம, ஸப்³ப³ங் தங் ப⁴க³வதா அஞ்ஞாதங் நாம நத்தி², தஸ்மா வுத்தங் ‘‘தமஹங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி’’ந்தி.
Idāni yathāvuttamatthaṃ pāḷiyā samatthetuṃ ‘‘yathāhā’’tiādi vuttaṃ. Tadā jānanakiriyāya apariyositabhāvadassanatthaṃ ‘‘jānāmī’’ti vatvā yasmā yaṃ kiñci neyyaṃ nāma, sabbaṃ taṃ bhagavatā aññātaṃ nāma natthi, tasmā vuttaṃ ‘‘tamahaṃ abbhaññāsi’’nti.
ந ஓலோகெந்தி பயோஜனாபா⁴வதோ. விபரீதா ‘‘ந கம்மாவரணேன ஸமன்னாக³தா’’திஆதி³னா நயேன வுத்தா. ‘‘யஸ்ஸ மங்க³லா ஸமூஹதா’’தி (ஸு॰ நி॰ 362) ஆரபி⁴த்வா ‘‘ராக³ங் வினயேத² மானுஸேஸு தி³ப்³பே³ஸு காமேஸு சா’’திஆதி³னா (ஸு॰ நி॰ 363) ச ராக³னிக்³க³ஹகதா²பா³ஹுல்லதோ ஸம்மாபரிப்³பா³ஜனீயஸுத்தங் ராக³சரிதானங் ஸப்பாயங், ‘‘பியமப்பியபூ⁴தா கலஹ விவாதா³ பரிதே³வஸோகா ஸஹமச்ச²ரா சா’’திஆதி³னா (ஸு॰ நி॰ 869; மஹானி॰ 98) கலஹாத³யோ யதோ தோ³ஸதோ ஸமுட்ட²ஹந்தி, ஸோ ச தோ³ஸோ யதோ பியபா⁴வதோ, ஸோ ச பியபா⁴வோ யதோ ச²ந்த³தோ ஸமுட்ட²ஹந்தி, இதி ப²லதோ, காரணபரம்பரதோ ச தோ³ஸே ஆதீ³னவவிபா⁴வனபா³ஹுல்லதோ கலஹவிவாத³ஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 869; மஹானி॰ 98) தோ³ஸசரிதானங் ஸப்பாயங் –
Na olokenti payojanābhāvato. Viparītā ‘‘na kammāvaraṇena samannāgatā’’tiādinā nayena vuttā. ‘‘Yassa maṅgalā samūhatā’’ti (su. ni. 362) ārabhitvā ‘‘rāgaṃ vinayetha mānusesu dibbesu kāmesu cā’’tiādinā (su. ni. 363) ca rāganiggahakathābāhullato sammāparibbājanīyasuttaṃ rāgacaritānaṃ sappāyaṃ, ‘‘piyamappiyabhūtā kalaha vivādā paridevasokā sahamaccharā cā’’tiādinā (su. ni. 869; mahāni. 98) kalahādayo yato dosato samuṭṭhahanti, so ca doso yato piyabhāvato, so ca piyabhāvo yato chandato samuṭṭhahanti, iti phalato, kāraṇaparamparato ca dose ādīnavavibhāvanabāhullato kalahavivādasuttaṃ (su. ni. 869; mahāni. 98) dosacaritānaṃ sappāyaṃ –
‘‘அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாய,
‘‘Appañhi etaṃ na alaṃ samāya,
து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமி;
Duve vivādassa phalāni brūmi;
ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத²,
Etampi disvā na vivādayetha,
கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மி’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 902; மஹானி॰ 131) –
Khemābhipassaṃ avivādabhūmi’’nti. (su. ni. 902; mahāni. 131) –
ஆதி³னா நயேன ஸம்மோஹவித⁴மனதோ, பஞ்ஞாபரிப்³ரூஹனதோ ச மஹாப்³யூஹஸுத்தங் மோஹசரிதானங் ஸப்பாயங் –
Ādinā nayena sammohavidhamanato, paññāparibrūhanato ca mahābyūhasuttaṃ mohacaritānaṃ sappāyaṃ –
‘‘பரஸ்ஸ சே த⁴ம்மங் அனானுஜானங்,
‘‘Parassa ce dhammaṃ anānujānaṃ,
பா³லோ, மகோ³ ஹோதி நிஹீனபஞ்ஞோ;
Bālo, mago hoti nihīnapañño;
ஸப்³பே³வ பா³லா ஸுனிஹீனபஞ்ஞா,
Sabbeva bālā sunihīnapaññā,
ஸப்³பே³விமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா’’தி. (ஸு॰ நி॰ 886; மஹானி॰ 115) –
Sabbevime diṭṭhiparibbasānā’’ti. (su. ni. 886; mahāni. 115) –
ஆதி³னா நயேன ஸந்தி³ட்டி²பராமாஸிதாபனயனமுகே²ன ஸவிஸயேஸு தி³ட்டி²க்³க³ஹணேஸு விஸடவிதக்கவிச்சி²ந்த³னவஸேன பவத்தத்தா சூளப்³யூஹஸுத்தங் விதக்கசரிதானங் ஸப்பாயங் –
Ādinā nayena sandiṭṭhiparāmāsitāpanayanamukhena savisayesu diṭṭhiggahaṇesu visaṭavitakkavicchindanavasena pavattattā cūḷabyūhasuttaṃ vitakkacaritānaṃ sappāyaṃ –
‘‘மூலங் பபஞ்சஸங்கா²ய (இதி ப⁴க³வா),
‘‘Mūlaṃ papañcasaṅkhāya (iti bhagavā),
மந்தா அஸ்மீதி ஸப்³ப³ங் உபருந்தே⁴;
Mantā asmīti sabbaṃ uparundhe;
யா காசி தண்ஹா அஜ்ஜ²த்தங்,
Yā kāci taṇhā ajjhattaṃ,
தாஸங் வினயா ஸதா³ ஸதோ ஸிக்கே²’’தி. (ஸு॰ நி॰ 922; மஹானி॰ 151) –
Tāsaṃ vinayā sadā sato sikkhe’’ti. (su. ni. 922; mahāni. 151) –
பபஞ்சஸங்கா²ய மூலங் அவிஜ்ஜாதி³கிலேஸஜாதங் அஸ்மீதி பவத்தமானஞ்சாதி ஸப்³ப³ங் மந்தா பஞ்ஞாய உபருந்தெ⁴ய்ய. யா காசி அஜ்ஜ²த்தங் ரூபதண்ஹாதி³பே⁴தா³ தண்ஹா உப்பஜ்ஜெய்ய, தாஸங் வினயா வூபஸமாய ஸதா³ ஸதோ உபட்டி²தஸ்ஸதி ஹுத்வா ஸிக்கெ²ய்யாதி ஏவமாதி³ உபதே³ஸஸ்ஸ ஸத்³தோ⁴வ பா⁴ஜனங். தஸ்ஸ ஹி ஸோ அத்தா²வஹோதி துவட்டகஸுத்தங் ஸத்³தா⁴சரிதானங் ஸப்பாயங் –
Papañcasaṅkhāya mūlaṃ avijjādikilesajātaṃ asmīti pavattamānañcāti sabbaṃ mantā paññāya uparundheyya. Yā kāci ajjhattaṃ rūpataṇhādibhedā taṇhā uppajjeyya, tāsaṃ vinayā vūpasamāya sadā sato upaṭṭhitassati hutvā sikkheyyāti evamādi upadesassa saddhova bhājanaṃ. Tassa hi so atthāvahoti tuvaṭṭakasuttaṃ saddhācaritānaṃ sappāyaṃ –
‘‘வீததண்ஹோ புரா பே⁴தா³ (இதி ப⁴க³வா),
‘‘Vītataṇho purā bhedā (iti bhagavā),
புப்³ப³மந்தமனிஸ்ஸிதோ;
Pubbamantamanissito;
வேமஜ்ஜே² நுபஸங்கெ²ய்யோ,
Vemajjhe nupasaṅkheyyo,
தஸ்ஸ நத்தி² புரக்க²த’’ந்தி. (ஸு॰ நி॰ 855; மஹானி॰ 84) –
Tassa natthi purakkhata’’nti. (su. ni. 855; mahāni. 84) –
யோ ஸரீரபே⁴த³தோ புப்³பே³வ பஹீனதண்ஹோ, ததோ ஏவ அதீதத்³த⁴ஸஞ்ஞிதங் புரிமகொட்டா²ஸங் தண்ஹானிஸ்ஸயேன அனிஸ்ஸிதோ, வேமஜ்ஜே² பச்சுப்பன்னேபி அத்³த⁴னி ‘‘ரத்தோ’’திஆதி³னா உபஸங்கா²தப்³போ³, தஸ்ஸ அரஹதோ தண்ஹாதி³ட்டி²புரக்கா²ரானங் அபா⁴வா அனாக³தே அத்³த⁴னி கிஞ்சி புரக்க²தங் நத்தீ²தி ஆதி³னா ஏவங் க³ம்பீ⁴ரகதா²பா³ஹுல்லதோ பூராபே⁴த³ஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 855; மஹானி॰ 84) பு³த்³தி⁴சரிதானங் ஸப்பாயந்தி கத்வா வுத்தங் ‘‘அத² நேஸங் ஸப்பாயங் …பே॰… வவத்த²பெத்வா’’தி. மனஸாகாஸீதி ஏவங் சரியாய வஸேன மனஸி கத்வா புன தங் ஸதி³ஸங் அத்தனோ தே³ஸனானிக்கே²பயொக்³யதாவஸேன மனஸி அகாஸி. அத்தஜ்ஜா²ஸயேன நு கோ² ஜானெய்யாதி பரஜ்ஜா²ஸயாதி³ங் அனபெக்கி²த்வா மய்ஹங்யேவ அஜ்ஜா²ஸயேன ஆரத்³த⁴ தே³ஸனங் ஜானெய்ய நு கோ². பரஜ்ஜா²ஸயேனாதி ஸன்னிபதிதாய பரிஸாய கஸ்ஸசி அஜ்ஜா²ஸயேன. அட்டு²ப்பத்திகேனாதி இத⁴ ஸமுட்டி²தஅட்டு²ப்பத்தியா. புச்சா²வஸேனாதி கஸ்ஸசி புச்ச²ந்தஸ்ஸ புச்சா²வஸேன. ஆரத்³த⁴தே³ஸனங் ஜானெய்யாதி. ‘‘ஸசே பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ப⁴வெய்யா’’தி இத³ங் இமேஸங் ஸுத்தானங் தே³ஸனாய புச்சா² பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் பா⁴ரியா, அவிஸயா சாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். தேனாஹ ‘‘ஸோபி ந ஸக்குணெய்யா’’தி.
Yo sarīrabhedato pubbeva pahīnataṇho, tato eva atītaddhasaññitaṃ purimakoṭṭhāsaṃ taṇhānissayena anissito, vemajjhe paccuppannepi addhani ‘‘ratto’’tiādinā upasaṅkhātabbo, tassa arahato taṇhādiṭṭhipurakkhārānaṃ abhāvā anāgate addhani kiñci purakkhataṃ natthīti ādinā evaṃ gambhīrakathābāhullato pūrābhedasuttaṃ (su. ni. 855; mahāni. 84) buddhicaritānaṃ sappāyanti katvā vuttaṃ ‘‘atha nesaṃ sappāyaṃ …pe… vavatthapetvā’’ti. Manasākāsīti evaṃ cariyāya vasena manasi katvā puna taṃ sadisaṃ attano desanānikkhepayogyatāvasena manasi akāsi. Attajjhāsayena nu kho jāneyyāti parajjhāsayādiṃ anapekkhitvā mayhaṃyeva ajjhāsayena āraddha desanaṃ jāneyya nu kho. Parajjhāsayenāti sannipatitāya parisāya kassaci ajjhāsayena. Aṭṭhuppattikenāti idha samuṭṭhitaaṭṭhuppattiyā. Pucchāvasenāti kassaci pucchantassa pucchāvasena. Āraddhadesanaṃ jāneyyāti. ‘‘Sace paccekabuddho bhaveyyā’’ti idaṃ imesaṃ suttānaṃ desanāya pucchā paccekabuddhānaṃ bhāriyā, avisayā cāti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tenāha ‘‘sopi na sakkuṇeyyā’’ti.
எத்த² ச யஸ்மா ந அனுமதிபுச்சா², கதே²துகம்யதாபுச்சா² வா யுத்தா, அத² கோ² தி³ட்ட²ஸங்ஸந்த³னபுச்சா²ஸதி³ஸீ வா விமதிச்சே²த³னபுச்சா²ஸதி³ஸீ வா புச்சா² யுத்தா, தாவ புக்³க³லஜ்ஜா²ஸயவஸேன பவத்திதா நாம ஹொந்தி, ந யதா²த⁴ம்மவஸேன, தத்த² யதி³ ப⁴க³வா ததா² ஸயமேவ புச்சி²த்வா ஸயமேவ விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய, ஸுணந்தீனங் தே³வதானங் ஸம்மோஹோ ப⁴வெய்ய ‘‘கிங் நாமேதங் ப⁴க³வா பட²மங் ஏவமாஹ, புனபி ஏவமாஹா’’தி, அந்த⁴காரங் பவிட்டா² விய ஹொந்தி, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஏவங் பேதா தே³வதா ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி படிவிஜ்ஜி²து’’ந்தி. யதா²த⁴ம்மதே³ஸனாயங் பன கதே²துகம்யதாவஸேன புச்ச²னேன ஸம்மோஹோ ஹோதீதி. ஸூரியோ உக்³க³தோதி ஆஹ தே³வஸங்கோ⁴ ஆஸன்னதரபா⁴வேன ஓபா⁴ஸஸ்ஸ விபுலஉளாரபா⁴வதோ. ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயாதி ஸுத்தே (தீ³॰ நி॰ 3.161; ம॰ நி॰ 3.129; அ॰ நி॰ 1.277; விப⁴॰ 809; நெத்தி॰ 57; மி॰ ப॰ 5.1.1) ஆக³தனயேன ஸப்³ப³த்தே²வ பன அபுப்³ப³ங் அசரிமங் த்³வே பு³த்³தா⁴ ந ஹொந்தேவ. தேனேவாஹ – ‘‘அனந்தாஸு…பே॰… அத்³த³ஸா’’தி.
Ettha ca yasmā na anumatipucchā, kathetukamyatāpucchā vā yuttā, atha kho diṭṭhasaṃsandanapucchāsadisī vā vimaticchedanapucchāsadisī vā pucchā yuttā, tāva puggalajjhāsayavasena pavattitā nāma honti, na yathādhammavasena, tattha yadi bhagavā tathā sayameva pucchitvā sayameva vissajjeyya, suṇantīnaṃ devatānaṃ sammoho bhaveyya ‘‘kiṃ nāmetaṃ bhagavā paṭhamaṃ evamāha, punapi evamāhā’’ti, andhakāraṃ paviṭṭhā viya honti, tasmā vuttaṃ ‘‘evaṃ petā devatā na sakkhissanti paṭivijjhitu’’nti. Yathādhammadesanāyaṃ pana kathetukamyatāvasena pucchanena sammoho hotīti. Sūriyo uggatoti āha devasaṅgho āsannatarabhāvena obhāsassa vipulauḷārabhāvato. Ekissā lokadhātuyāti sutte (dī. ni. 3.161; ma. ni. 3.129; a. ni. 1.277; vibha. 809; netti. 57; mi. pa. 5.1.1) āgatanayena sabbattheva pana apubbaṃ acarimaṃ dve buddhā na honteva. Tenevāha – ‘‘anantāsu…pe… addasā’’ti.
கா³தா²யங் புச்சா²மீதி நிம்மிதபு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வந்தங் புச்சி²துங் ஓகாஸங் காராபேஸி. முனிந்தி பு³த்³த⁴முனிங் . பஹூதபஞ்ஞந்தி மஹாபஞ்ஞங். திண்ணந்தி சதுரோக⁴திண்ணங். பாரங்க³தந்தி நிப்³பா³னப்பத்தங், ஸப்³ப³ஸ்ஸ வா ஞெய்யஸ்ஸ பாரங் பரியந்தங் க³தங். பரினிப்³பு³தங் ஸஉபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னவஸேன. டி²தத்தந்தி அவட்டி²தசித்தங் லோகத⁴ம்மேஹி அகம்பனெய்யதாய. நிக்க²ம்ம க⁴ரா பனுஜ்ஜ காமேதி வத்து²காமே பனூதி³த்வா க⁴ராவாஸா நிக்க²ம்ம. கத²ங் பி⁴க்கு² ஸம்மா ஸோ லோகே பரிப்³ப³ஜெய்யாதி ஸோ பி⁴க்கு² கத²ங் ஸம்மா பரிப்³ப³ஜெய்ய க³ச்செ²ய்ய விஹரெய்ய, அனுபலித்தோ ஹுத்வா லோகங் அதிக்கமெய்யாதி அத்தோ².
Gāthāyaṃ pucchāmīti nimmitabuddho bhagavantaṃ pucchituṃ okāsaṃ kārāpesi. Muninti buddhamuniṃ . Pahūtapaññanti mahāpaññaṃ. Tiṇṇanti caturoghatiṇṇaṃ. Pāraṅgatanti nibbānappattaṃ, sabbassa vā ñeyyassa pāraṃ pariyantaṃ gataṃ. Parinibbutaṃ saupādisesanibbānavasena. Ṭhitattanti avaṭṭhitacittaṃ lokadhammehi akampaneyyatāya. Nikkhamma gharā panujja kāmeti vatthukāme panūditvā gharāvāsā nikkhamma. Kathaṃ bhikkhu sammā so loke paribbajeyyāti so bhikkhu kathaṃ sammā paribbajeyya gaccheyya vihareyya, anupalitto hutvā lokaṃ atikkameyyāti attho.
334. ஸிலோகங் அனுகஸ்ஸாமீதி எத்த² ஸிலோகோ நாம பாத³ஸமுத³யோ, இஸீஹி வுச்சமானா கா³தா²திபி வுச்சதி. பாதோ³வ நியதவண்ணானுபுப்³பி³கானங் பதா³னங் ஸமூஹோ, தங் ஸிலோகங் அனுகஸ்ஸாமி பவத்தயிஸ்ஸாமீதி அத்தோ²தி ஆஹ ‘‘அக்க²ர…பே॰… பவத்தயிஸ்ஸாமீ’’தி. யத்தா²தி அதி⁴கரணே பு⁴ம்மங். ஆமேடி³தலோபேனாயங் நித்³தே³ஸோதி ஆஹ ‘‘யேஸு யேஸு டா²னேஸூ’’தி. பு⁴ம்மாதி பூ⁴மிபடிப³த்³த⁴னிவாஸா. தங் தங் நிஸ்ஸிதா தங் தங் டா²னங் நிஸ்ஸிதவந்தோ நிஸ்ஸாய வஸமானா, தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸிலோகங் அனுகஸ்ஸாமீதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘யே ஸிதா கி³ரிக³ப்³ப⁴ர’’ந்தி இமினா தேஸங் விவேகவாஸங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘பஹிதத்தா ஸமாஹிதா’’தி இமினா பா⁴வனாபி⁴யோக³ங்.
334.Silokaṃanukassāmīti ettha siloko nāma pādasamudayo, isīhi vuccamānā gāthātipi vuccati. Pādova niyatavaṇṇānupubbikānaṃ padānaṃ samūho, taṃ silokaṃ anukassāmi pavattayissāmīti atthoti āha ‘‘akkhara…pe… pavattayissāmī’’ti. Yatthāti adhikaraṇe bhummaṃ. Āmeḍitalopenāyaṃ niddesoti āha ‘‘yesu yesu ṭhānesū’’ti. Bhummāti bhūmipaṭibaddhanivāsā. Taṃ taṃ nissitā taṃ taṃ ṭhānaṃ nissitavanto nissāya vasamānā, tehi saddhiṃ silokaṃ anukassāmīti adhippāyo. ‘‘Ye sitā girigabbhara’’nti iminā tesaṃ vivekavāsaṃ dasseti, ‘‘pahitattā samāhitā’’ti iminā bhāvanābhiyogaṃ.
ப³ஹுஜனா பஞ்சஸதஸங்க்²யத்தா. படிபக்கா²பி⁴ப⁴வனதோ, தேஜுஸ்ஸத³தாய ச ஸீஹா விய பவிவித்ததாய நிலீனா. ஏகத்தந்தி ஏகீபா⁴வங். ஓதா³தசித்தா ஹுத்வா ஸுத்³தா⁴தி அரஹத்தமக்³கா³தி⁴க³மேன பரியோதா³தசித்தா ஹுத்வா ஸுத்³தா⁴, ந கேவலங் ஸரீரஸுத்³தி⁴யாவ. விப்பஸன்னாதி அரியமக்³க³ப்பஸாதே³ன விஸேஸதோ பஸன்னா. சித்தஸ்ஸ ஆவிலபா⁴வகரானங் கிலேஸானங் அபா⁴வேன அனாவிலா.
Bahujanā pañcasatasaṅkhyattā. Paṭipakkhābhibhavanato, tejussadatāya ca sīhā viya pavivittatāya nilīnā. Ekattanti ekībhāvaṃ. Odātacittā hutvā suddhāti arahattamaggādhigamena pariyodātacittā hutvā suddhā, na kevalaṃ sarīrasuddhiyāva. Vippasannāti ariyamaggappasādena visesato pasannā. Cittassa āvilabhāvakarānaṃ kilesānaṃ abhāvena anāvilā.
பி⁴க்கூ² ஜானித்வாதி பி⁴ன்னகிலேஸே பி⁴க்கூ² ‘‘இமே தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஏதே தே³வகாயே பஸ்ஸந்தீதி ஜானித்வா. ஸவனந்தே ஜாதத்தாதி த⁴ம்மஸ்ஸவனபரியோஸானே அரியஜாதியா ஜாதத்தா. இத³ங் ஸப்³ப³ந்தி இத³ங் ‘‘பி⁴ய்யோ பஞ்சஸதே’’திஆதி³கங் ஸப்³ப³ங்.
Bhikkhū jānitvāti bhinnakilese bhikkhū ‘‘ime dibbacakkhunā ete devakāye passantīti jānitvā. Savanante jātattāti dhammassavanapariyosāne ariyajātiyā jātattā. Idaṃ sabbanti idaṃ ‘‘bhiyyo pañcasate’’tiādikaṃ sabbaṃ.
தத³த்தா²ய வீரியங் கரிங்ஸூதி தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணாபி⁴னீஹாரவஸேன வீரியங் உஸ்ஸாஹங் அகங்ஸு. தேனாஹ ‘‘ந தங் தேஹீ’’திஆதி³. ஸத்தரிந்தி த-காரஸ்ஸ ர-காராதே³ஸங் கத்வா வுத்தங், ஸத்ததிந்தி அத்தோ². ‘‘ஸஹஸ்ஸ’’ந்தி பன அனுவத்ததி, ஸத்ததியோகே³ன ப³ஹுவசனங். தேனாஹ ‘‘ஏகே ஸஹஸ்ஸங். ஏகே ஸத்ததிஸஹஸ்ஸானீ’’தி.
Tadatthāya vīriyaṃ kariṃsūti dibbacakkhuñāṇābhinīhāravasena vīriyaṃ ussāhaṃ akaṃsu. Tenāha ‘‘na taṃ tehī’’tiādi. Sattarinti ta-kārassa ra-kārādesaṃ katvā vuttaṃ, sattatinti attho. ‘‘Sahassa’’nti pana anuvattati, sattatiyogena bahuvacanaṃ. Tenāha ‘‘eke sahassaṃ. Eke sattatisahassānī’’ti.
அனந்தந்தி அந்தரஹிதங், தங் பன அதிவிய மஹந்தங் நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘விபுல’’ந்தி.
Anantanti antarahitaṃ, taṃ pana ativiya mahantaṃ nāma hotīti āha ‘‘vipula’’nti.
அவெக்கி²த்வாதி ஞாணசக்கு²னா விஸுங் விஸுங் அவெக்கி²த்வா ‘‘வவத்தி²த்வானா’’திபி பட²ந்தி, ஸோ ஏவத்தோ². தங் அவெக்க²னங் நிச்ச²யகரணங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘வவத்த²பெத்வா’’தி. புப்³பே³ வுத்தகா³தா²ஸு ததியகா³தா²ய பச்சி²மத்³த⁴ங், சதுத்த²கா³தா²ய புரிமத்³த⁴ஞ்ச ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘புப்³பே³ வுத்தகா³த²மேவா’’தி.
Avekkhitvāti ñāṇacakkhunā visuṃ visuṃ avekkhitvā ‘‘vavatthitvānā’’tipi paṭhanti, so evattho. Taṃ avekkhanaṃ nicchayakaraṇaṃ hotīti āha ‘‘vavatthapetvā’’ti. Pubbe vuttagāthāsu tatiyagāthāya pacchimaddhaṃ, catutthagāthāya purimaddhañca sandhāyāha ‘‘pubbe vuttagāthamevā’’ti.
விஜானநம்பி த³ஸ்ஸனங் ஏவாதி ஆஹ ‘‘பஸ்ஸத² ஓலோகேதா²’’தி. வாசாயதபவத்திதபா⁴வதோ ‘‘அனுபடிபாடியாவ கித்தயிஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி.
Vijānanampi dassanaṃ evāti āha ‘‘passatha olokethā’’ti. Vācāyatapavattitabhāvato ‘‘anupaṭipāṭiyāva kittayissāmī’’ti vadati.
335. ஸத்த ஸஹஸ்ஸானி ஸங்கா²யாதி ஸத்த ஸஹஸ்ஸா. யக்கா²யேவாதி யக்க²ஜாதிகா ஏவ. ஆனுபா⁴வஸம்பன்னாதி மஹேஸக்கா². இத்³தி⁴மந்தோதி வா மஹானுபா⁴வா. ஜுதிமந்தோதி மஹப்பபா⁴. வண்ணவந்தோதி அதிக்கந்தவண்ணா. யஸஸ்ஸினோதி மஹாபரிவாரா சேவ பத்த²டகித்திஸத்³தா³ ச. ஸமிதி-ஸத்³தோ³ ஸமீபத்தோ²தி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திக’’ந்தி.
335. Satta sahassāni saṅkhāyāti satta sahassā. Yakkhāyevāti yakkhajātikā eva. Ānubhāvasampannāti mahesakkhā. Iddhimantoti vā mahānubhāvā. Jutimantoti mahappabhā. Vaṇṇavantoti atikkantavaṇṇā. Yasassinoti mahāparivārā ceva patthaṭakittisaddā ca. Samiti-saddo samīpatthoti adhippāyenāha ‘‘bhikkhūnaṃ santika’’nti.
ஹேமவதபப்³ப³தேதி ஹிமவதோ ஸமீபே டி²தபப்³ப³தே.
Hemavatapabbateti himavato samīpe ṭhitapabbate.
ஏதே ஸப்³பே³பீதி ஏதே ஸத்தஸஹஸ்ஸா காபிலவத்த²வா, ச²ஸஹஸ்ஸா ஹேமவதா, திஸஹஸ்ஸா ஸாதாகி³ராதி யதா²வுத்தா ஸப்³பே³பி ஸோளஸஸஹஸ்ஸா.
Ete sabbepīti ete sattasahassā kāpilavatthavā, chasahassā hemavatā, tisahassā sātāgirāti yathāvuttā sabbepi soḷasasahassā.
ராஜக³ஹனக³ரேதி ராஜக³ஹனக³ரஸ்ஸ ஸமீபே. தந்தி கும்பீ⁴ரங்.
Rājagahanagareti rājagahanagarassa samīpe. Tanti kumbhīraṃ.
336. காமங் பாசீனதி³ஸங் பஸாஸதி, ததா²பி சதூஸுபி தி³ஸாஸு ஸபரிவாரதீ³பேஸு சதூஸுபி மஹாதீ³பேஸு க³ந்த⁴ப்³பா³னங் ஜெட்ட²கோ, கத²ங்? ஸப்³பே³ தே தஸ்ஸ வஸே வத்தந்தி. கும்ப⁴ண்டா³னங் அதி⁴பதீதிஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
336. Kāmaṃ pācīnadisaṃ pasāsati, tathāpi catūsupi disāsu saparivāradīpesu catūsupi mahādīpesu gandhabbānaṃ jeṭṭhako, kathaṃ? Sabbe te tassa vase vattanti.Kumbhaṇḍānaṃ adhipatītiādīsupi eseva nayo.
தஸ்ஸாபி விருள்ஹஸ்ஸ. தாதி³ஸாயேவாதி த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ புத்தஸதி³ஸா ஏவ புது²த்த²தோ, நாமதோ, ப³லதோ, இத்³தி⁴ஆதி³விஸேஸதோ ச.
Tassāpi viruḷhassa. Tādisāyevāti dhataraṭṭhassa puttasadisā eva puthutthato, nāmato, balato, iddhiādivisesato ca.
ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகவஸேனாதி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துயா பச்சேகங் சத்தாரோ சத்தாரோ மஹாராஜானோதி தேஸங் ஸப்³பே³ஸங் ஸங்க³ண்ஹனவஸேன. தேனாஹ ‘‘அயஞ்செத்தா²’’திஆதி³.
Sabbasaṅgāhikavasenāti dasasahassilokadhātuyā paccekaṃ cattāro cattāro mahārājānoti tesaṃ sabbesaṃ saṅgaṇhanavasena. Tenāha ‘‘ayañcetthā’’tiādi.
சதுரோ தி³ஸாதி சதூஸு தி³ஸாஸு. சதுரோ தி³ஸா ஜலமானா ஸமுஜ்ஜலந்தா ஓபா⁴ஸெந்தா. யதி³ ஏவங் மஹதியா பரிஸாய ஆக³தானங் கத²ங் காபிலவத்த²வே வனே டி²தாதி ஆஹ ‘‘தே பனா’’திஆதி³.
Caturo disāti catūsu disāsu. Caturo disā jalamānā samujjalantā obhāsentā. Yadi evaṃ mahatiyā parisāya āgatānaṃ kathaṃ kāpilavatthave vane ṭhitāti āha ‘‘te panā’’tiādi.
337. தேஸங் மஹாராஜானங் தா³ஸாதி யோஜனா. மாயாய யுத்தா, தஸ்மா மாயாவினோ. வஞ்சனங் ஏதேஸு அத்தி², வஞ்சனே வா நியுத்தாதி வஞ்சனிகா. கேராடியஸாடெ²ய்யேனாதி நிஹீனஸடே²ன கம்மேன. மாயா ஏதேஸங் அத்தீ²தி மாயா, தே ச பரேஸங் வஞ்சனத்த²ங் யேன மாயாகரணேன ‘‘மாயா’’தி வுத்தா, தங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மாயாகாரகா’’தி ஆஹ.
337. Tesaṃ mahārājānaṃ dāsāti yojanā. Māyāya yuttā, tasmā māyāvino. Vañcanaṃ etesu atthi, vañcane vā niyuttāti vañcanikā. Kerāṭiyasāṭheyyenāti nihīnasaṭhena kammena. Māyā etesaṃ atthīti māyā, te ca paresaṃ vañcanatthaṃ yena māyākaraṇena ‘‘māyā’’ti vuttā, taṃ dassento ‘‘māyākārakā’’ti āha.
எத்தகா தா³ஸாதி எத்தகா குடெண்டு³ஆதி³கா நிக⁴ண்டு³பரியோஸானா அட்ட²மஹாராஜானங் தா³ஸா.
Ettakā dāsāti ettakā kuṭeṇḍuādikā nighaṇḍupariyosānā aṭṭhamahārājānaṃ dāsā.
தே³வராஜானோதி தே³வா ஹுத்வா தங்தங்தே³வகாயஸ்ஸ ராஜானோ. சித்தோ ச ஸேனோ ச சித்தஸேனோ சாதி தயோ ஏதே தே³வபுத்தா பாளியங் ஏகஸேஸனயேன வுத்தாதி ஆஹ ‘‘சித்தோ சா’’திஆதி³.
Devarājānoti devā hutvā taṃtaṃdevakāyassa rājāno. Citto ca seno ca cittaseno cāti tayo ete devaputtā pāḷiyaṃ ekasesanayena vuttāti āha ‘‘citto cā’’tiādi.
பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஸமிதோ ஸன்னிபதிதோ எத்தா²தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸமிதி, இமங் வனங்.
Bhikkhusaṅgho samito sannipatito etthāti bhikkhusaṅghasamiti, imaṃ vanaṃ.
338. நாக³ஸத³ஹவாஸிகாதி நாக³ஸத³ஹனிவாஸினோ. தத்தே²கோ கிர நாக³ராஜா, சிரகாலங் வஸதோ தஸ்ஸ பரிஸா மஹதீ பரம்பராக³தா அத்தி², தங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘தச்ச²கனாக³பரிஸாயா’’தி.
338.Nāgasadahavāsikāti nāgasadahanivāsino. Tattheko kira nāgarājā, cirakālaṃ vasato tassa parisā mahatī paramparāgatā atthi, taṃ sandhāyāha ‘‘tacchakanāgaparisāyā’’ti.
யமுனவாஸினோதி யமுனாயங் வஸனகனாகா³. நாக³வோஹாரேனாதி ஹத்தி²னாக³வோஹாரேன.
Yamunavāsinoti yamunāyaṃ vasanakanāgā. Nāgavohārenāti hatthināgavohārena.
வுத்தப்பகாரேதி கம்ப³லஸ்ஸதரே ட²பெத்வா இதரே வுத்தப்பகாரனாகா³. லோபா⁴பி⁴பூ⁴தாதி ஆஹாரலோபே⁴ன அபி⁴பூ⁴தா. தி³ப்³பா³னுபா⁴வதாதி தி³ப்³பா³னுபா⁴வதோ, தி³ப்³பா³னுபா⁴வஹேது வா தி³ப்³பா³. ‘‘சித்ரஸுபண்ணா’’தி நாமங் விசித்ரஸுந்த³ரபத்தவந்ததாய.
Vuttappakāreti kambalassatare ṭhapetvā itare vuttappakāranāgā. Lobhābhibhūtāti āhāralobhena abhibhūtā. Dibbānubhāvatāti dibbānubhāvato, dibbānubhāvahetu vā dibbā. ‘‘Citrasupaṇṇā’’ti nāmaṃ vicitrasundarapattavantatāya.