Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [77] 7. மஹாஸுபினஜாதகவண்ணனா

    [77] 7. Mahāsupinajātakavaṇṇanā

    லாபூ³னி ஸீத³ந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸோளஸ மஹாஸுபினே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸங் கிர கோஸலமஹாராஜா ரத்திங் நித்³தூ³பக³தோ பச்சி²மயாமே ஸோளஸ மஹாஸுபினே தி³ஸ்வா பீ⁴ததஸிதோ பபு³ஜ்ஜி²த்வா ‘‘இமேஸங் ஸுபினானங் தி³ட்ட²த்தா கிங் நு கோ² மே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ ஸயனபிட்டே² நிஸின்னகோவ ரத்திங் வீதினாமேஸி.

    Lābūnisīdantīti idaṃ satthā jetavane viharanto soḷasa mahāsupine ārabbha kathesi. Ekadivasaṃ kira kosalamahārājā rattiṃ niddūpagato pacchimayāme soḷasa mahāsupine disvā bhītatasito pabujjhitvā ‘‘imesaṃ supinānaṃ diṭṭhattā kiṃ nu kho me bhavissatī’’ti maraṇabhayatajjito sayanapiṭṭhe nisinnakova rattiṃ vītināmesi.

    அத² நங் பபா⁴தாய ரத்தியா ப்³ராஹ்மணபுரோஹிதா உபஸங்கமித்வா ‘‘ஸுக²ங் ஸயித்த², மஹாராஜா’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘குதோ மே ஆசரியா ஸுக²ங், அஜ்ஜாஹங் பச்சூஸஸமயே ஸோளஸ மஹாஸுபினே பஸ்ஸிங், ஸொம்ஹி தேஸங் தி³ட்ட²காலதோ பட்டா²ய ப⁴யப்பத்தோ’’தி. ‘‘வதே³த², மஹாராஜ, ஸுத்வா ஜானிஸ்ஸாமா’’தி வுத்தங் ப்³ராஹ்மணானங் தி³ட்ட²ஸுபினே கதெ²த்வா ‘‘கிங் நு கோ² மே இமேஸங் தி³ட்ட²காரணா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ப்³ராஹ்மணா ஹத்தே² விது⁴னிங்ஸு. ‘‘கஸ்மா ஹத்தே² விது⁴னதா²’’தி ச வுத்தே ‘‘கக்க²ளா, மஹாராஜ, ஸுபினா’’தி. ‘‘கா தேஸங் நிப்ப²த்தி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘ரஜ்ஜந்தராயோ ஜீவிதந்தராயோ போ⁴க³ந்தராயோதி இமேஸங் திண்ணங் அந்தராயானங் அஞ்ஞதரோ’’தி. ‘‘ஸப்படிகம்மா, அப்படிகம்மா’’தி? ‘‘காமங் ஏதே ஸுபினா அதிப²ருஸத்தா அப்படிகம்மா, மயங் பன தே ஸப்படிகம்மே கரிஸ்ஸாம, ஏதே படிக்கமாபேதுங் அஸக்கொந்தானங் அம்ஹாகங் ஸிக்கி²தபா⁴வோ நாம கிங் கரிஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘கிங் பன கத்வா படிக்கமாபெஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘ஸப்³ப³சதுக்கேன யஞ்ஞங் யஜிஸ்ஸாம, மஹாராஜா’’தி. ராஜா பீ⁴ததஸிதோ ‘‘தேன ஹி ஆசரியா மம ஜீவிதங் தும்ஹாகங் ஹத்தே² ஹோது, கி²ப்பங் மே ஸொத்தி²ங் கரோதா²’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணா ‘‘ப³ஹுங் த⁴னங் லபி⁴ஸ்ஸாம, ப³ஹுங் க²ஜ்ஜபோ⁴ஜ்ஜங் ஆஹராபெஸ்ஸாமா’’தி ஹட்ட²துட்டா² ‘‘மா சிந்தயித்த², மஹாராஜா’’தி ராஜானங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ராஜனிவேஸனா நிக்க²மித்வா ப³ஹினக³ரே யஞ்ஞாவாடங் கத்வா ப³ஹூ சதுப்பத³க³ணே தூ²ணூபனீதே கத்வா பக்கி²க³ணே ஸமாஹரித்வா ‘‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி புனப்புனங் ஸஞ்சரந்தி.

    Atha naṃ pabhātāya rattiyā brāhmaṇapurohitā upasaṅkamitvā ‘‘sukhaṃ sayittha, mahārājā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Kuto me ācariyā sukhaṃ, ajjāhaṃ paccūsasamaye soḷasa mahāsupine passiṃ, somhi tesaṃ diṭṭhakālato paṭṭhāya bhayappatto’’ti. ‘‘Vadetha, mahārāja, sutvā jānissāmā’’ti vuttaṃ brāhmaṇānaṃ diṭṭhasupine kathetvā ‘‘kiṃ nu kho me imesaṃ diṭṭhakāraṇā bhavissatī’’ti pucchi. Brāhmaṇā hatthe vidhuniṃsu. ‘‘Kasmā hatthe vidhunathā’’ti ca vutte ‘‘kakkhaḷā, mahārāja, supinā’’ti. ‘‘Kā tesaṃ nipphatti bhavissatī’’ti? ‘‘Rajjantarāyo jīvitantarāyo bhogantarāyoti imesaṃ tiṇṇaṃ antarāyānaṃ aññataro’’ti. ‘‘Sappaṭikammā, appaṭikammā’’ti? ‘‘Kāmaṃ ete supinā atipharusattā appaṭikammā, mayaṃ pana te sappaṭikamme karissāma, ete paṭikkamāpetuṃ asakkontānaṃ amhākaṃ sikkhitabhāvo nāma kiṃ karissatī’’ti. ‘‘Kiṃ pana katvā paṭikkamāpessathā’’ti? ‘‘Sabbacatukkena yaññaṃ yajissāma, mahārājā’’ti. Rājā bhītatasito ‘‘tena hi ācariyā mama jīvitaṃ tumhākaṃ hatthe hotu, khippaṃ me sotthiṃ karothā’’ti āha. Brāhmaṇā ‘‘bahuṃ dhanaṃ labhissāma, bahuṃ khajjabhojjaṃ āharāpessāmā’’ti haṭṭhatuṭṭhā ‘‘mā cintayittha, mahārājā’’ti rājānaṃ samassāsetvā rājanivesanā nikkhamitvā bahinagare yaññāvāṭaṃ katvā bahū catuppadagaṇe thūṇūpanīte katvā pakkhigaṇe samāharitvā ‘‘idañcidañca laddhuṃ vaṭṭatī’’ti punappunaṃ sañcaranti.

    அத² கோ² மல்லிகா தே³வீ தங் காரணங் ஞத்வா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா புச்சி² ‘‘கிங் நு கோ², மஹாராஜ, ப்³ராஹ்மணா புனப்புனங் ஸஞ்சரந்தீ’’தி? ‘‘ஸுகி²தா, த்வங் ப⁴த்³தே³, அம்ஹாகங் கண்ணமூலே ஆஸீவிஸங் சரந்தங் ந ஜானாஸீ’’தி. ‘‘கிங் ஏதங், மஹாராஜா’’தி? மயா ஏவரூபா து³ஸ்ஸுபினா தி³ட்டா², ப்³ராஹ்மணா ‘‘திண்ணங் அந்தராயானங் அஞ்ஞதரோ பஞ்ஞாயதீ’’தி வத்வா ‘‘‘தேஸங் படிகா⁴தாய யஞ்ஞங் யஜிஸ்ஸாமா’தி வத்வா புனப்புனங் ஸஞ்சரந்தீ’’தி. ‘‘கிங் பன தே, மஹாராஜ, ஸதே³வகே லோகே அக்³க³ப்³ராஹ்மணோ ஸுபினபடிகம்மங் புச்சி²தோ’’தி? ‘‘கதரோ பனேஸ, ப⁴த்³தே³, ஸதே³வகே லோகே அக்³க³ப்³ராஹ்மணோ’’தி. ‘‘ஸதே³வகே லோகே அக்³க³புக்³க³லங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுங் விஸுத்³த⁴ங் நிக்கிலேஸங் மஹாப்³ராஹ்மணங் ந ஜானாஸி. ஸோ ஹி ப⁴க³வா ஸுபினந்தரங் ஜானெய்ய, க³ச்ச² த்வங் புச்ச² தங், மஹாராஜா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தே³வீ’’தி ராஜா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³.

    Atha kho mallikā devī taṃ kāraṇaṃ ñatvā rājānaṃ upasaṅkamitvā pucchi ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, brāhmaṇā punappunaṃ sañcarantī’’ti? ‘‘Sukhitā, tvaṃ bhadde, amhākaṃ kaṇṇamūle āsīvisaṃ carantaṃ na jānāsī’’ti. ‘‘Kiṃ etaṃ, mahārājā’’ti? Mayā evarūpā dussupinā diṭṭhā, brāhmaṇā ‘‘tiṇṇaṃ antarāyānaṃ aññataro paññāyatī’’ti vatvā ‘‘‘tesaṃ paṭighātāya yaññaṃ yajissāmā’ti vatvā punappunaṃ sañcarantī’’ti. ‘‘Kiṃ pana te, mahārāja, sadevake loke aggabrāhmaṇo supinapaṭikammaṃ pucchito’’ti? ‘‘Kataro panesa, bhadde, sadevake loke aggabrāhmaṇo’’ti. ‘‘Sadevake loke aggapuggalaṃ sabbaññuṃ visuddhaṃ nikkilesaṃ mahābrāhmaṇaṃ na jānāsi. So hi bhagavā supinantaraṃ jāneyya, gaccha tvaṃ puccha taṃ, mahārājā’’ti. ‘‘Sādhu, devī’’ti rājā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā nisīdi.

    ஸத்தா² மது⁴ரஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெத்வா ‘‘கிங் நு கோ², மஹாராஜ, அதிப்பகோ³வ ஆக³தோஸீ’’தி ஆஹ. அஹங், ப⁴ந்தே, பச்சூஸஸமயே ஸோளஸ மஹாஸுபினே தி³ஸ்வா பீ⁴தோ ப்³ராஹ்மணானங் ஆரோசேஸிங். ப்³ராஹ்மணா ‘‘கக்க²ளா, மஹாராஜ , ஸுபினா, ஏதேஸங் படிகா⁴தத்தா²ய ஸப்³ப³சதுக்கேன யஞ்ஞங் யஜிஸ்ஸாமா’’தி யஞ்ஞங் ஸஜ்ஜெந்தி, ப³ஹூ பாணா மரணப⁴யதஜ்ஜிதா, தும்ஹே ச ஸதே³வகே லோகே அக்³க³புக்³க³லா, அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங் உபாதா³ய நத்தி² ஸோ ஞெய்யத⁴ம்மோ, யோ வோ ஞாணமுகே² ஆபாத²ங் நாக³ச்ச²தி. ‘‘ஏதேஸங் மே ஸுபினானங் நிப்ப²த்திங் கதே²த² ப⁴க³வா’’தி. ‘‘ஏவமேதங், மஹாராஜ, ஸதே³வகே லோகே மங் ட²பெத்வா அஞ்ஞோ ஏதேஸங் ஸுபினானங் அந்தரங் வா நிப்ப²த்திங் வா ஜானிதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², அஹங் தே கதெ²ஸ்ஸாமி, அபிச கோ² த்வங் தி³ட்ட²தி³ட்ட²னியாமேனேவ ஸுபினே கதே²ஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ராஜா தி³ட்ட²னியாமேனேவ கதெ²ந்தோ –

    Satthā madhurassaraṃ nicchāretvā ‘‘kiṃ nu kho, mahārāja, atippagova āgatosī’’ti āha. Ahaṃ, bhante, paccūsasamaye soḷasa mahāsupine disvā bhīto brāhmaṇānaṃ ārocesiṃ. Brāhmaṇā ‘‘kakkhaḷā, mahārāja , supinā, etesaṃ paṭighātatthāya sabbacatukkena yaññaṃ yajissāmā’’ti yaññaṃ sajjenti, bahū pāṇā maraṇabhayatajjitā, tumhe ca sadevake loke aggapuggalā, atītānāgatapaccuppannaṃ upādāya natthi so ñeyyadhammo, yo vo ñāṇamukhe āpāthaṃ nāgacchati. ‘‘Etesaṃ me supinānaṃ nipphattiṃ kathetha bhagavā’’ti. ‘‘Evametaṃ, mahārāja, sadevake loke maṃ ṭhapetvā añño etesaṃ supinānaṃ antaraṃ vā nipphattiṃ vā jānituṃ samattho nāma natthi, ahaṃ te kathessāmi, apica kho tvaṃ diṭṭhadiṭṭhaniyāmeneva supine kathehī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā diṭṭhaniyāmeneva kathento –

    ‘‘உஸபா⁴ ருக்கா² கா³வியோ க³வா ச,

    ‘‘Usabhā rukkhā gāviyo gavā ca,

    அஸ்ஸோ கங்ஸோ ஸிங்கா³லீ ச கும்போ⁴;

    Asso kaṃso siṅgālī ca kumbho;

    பொக்க²ரணீ ச அபாகசந்த³னங்.

    Pokkharaṇī ca apākacandanaṃ.

    ‘‘லாபூ³னி ஸீத³ந்தி ஸிலா ப்லவந்தி, மண்டூ³கியோ கண்ஹஸப்பே கி³லந்தி;

    ‘‘Lābūni sīdanti silā plavanti, maṇḍūkiyo kaṇhasappe gilanti;

    காகங் ஸுவண்ணா பரிவாரயந்தி, தஸா வகா ஏளகானங் ப⁴யா ஹீ’’தி. –

    Kākaṃ suvaṇṇā parivārayanti, tasā vakā eḷakānaṃ bhayā hī’’ti. –

    இமங் மாதிகங் நிக்கி²பித்வா கதே²ஸி.

    Imaṃ mātikaṃ nikkhipitvā kathesi.

    (1) அஹங், ப⁴ந்தே, ஏகங் தாவ ஸுபினங் ஏவங் அத்³த³ஸங் – சத்தாரோ அஞ்ஜனவண்ணா காளஉஸபா⁴ ‘‘யுஜ்ஜி²ஸ்ஸாமா’’தி சதூஹி தி³ஸாஹி ராஜங்க³ணங் ஆக³ந்த்வா ‘‘உஸப⁴யுத்³த⁴ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி மஹாஜனே ஸன்னிபதிதே யுஜ்ஜ²னாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா நதி³த்வா க³ஜ்ஜித்வா அயுஜ்ஜி²த்வாவ படிக்கந்தா. இமங் பட²மங் ஸுபினங் அத்³த³ஸங், இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? ‘‘மஹாராஜ, இமஸ்ஸ விபாகோ நேவ தவ, ந மம காலே ப⁴விஸ்ஸதி, அனாக³தே பன அத⁴ம்மிகானங் கபணராஜூனங் அத⁴ம்மிகானஞ்ச மனுஸ்ஸானங் காலே லோகே விபரிவத்தமானே குஸலே ஒஸ்ஸன்னே, அகுஸலே உஸ்ஸன்னே, லோகஸ்ஸ பரிஹாயனகாலே தே³வோ ந ஸம்மா வஸ்ஸிஸ்ஸதி, மேக⁴பாதா³ பச்சி²ஜ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஸஸ்ஸானி மிலாயிஸ்ஸந்தி, து³ப்³பி⁴க்க²ங் ப⁴விஸ்ஸதி, வஸ்ஸிதுகாமா விய சதூஹி தி³ஸாஹி மேகா⁴ உட்ட²ஹித்வா இத்தி²காஹி ஆதபே பத்த²டானங் வீஹிஆதீ³னங் தேமனப⁴யேன அந்தோபவேஸிதகாலே புரிஸேஸு குத்³தா³லபிடகஹத்தே²ஸு ஆளிப³ந்த⁴னத்தா²ய நிக்க²ந்தேஸு வஸ்ஸனாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா க³ஜ்ஜித்வா விஜ்ஜுலதா நிச்சா²ரெத்வா தே உஸபா⁴ விய அயுஜ்ஜி²த்வா அவஸ்ஸித்வாவ பலாயிஸ்ஸந்தி. அயமேதஸ்ஸ விபாகோ. துய்ஹங் பன தப்பச்சயா கோசி அந்தராயோ நத்தி², அனாக³தங் ஆரப்³ப⁴ தி³ட்டோ² ஸுபினோ ஏஸ, ப்³ராஹ்மணா பன அத்தனோ ஜீவிதவுத்திங் நிஸ்ஸாய கத²யிங்ஸூ’’தி ஏவங் ஸத்தா² ஸுபினஸ்ஸ நிப்ப²த்திங் கதெ²த்வா ஆஹ ‘‘து³தியங் கதே²ஹி, மஹாராஜா’’தி.

    (1) Ahaṃ, bhante, ekaṃ tāva supinaṃ evaṃ addasaṃ – cattāro añjanavaṇṇā kāḷausabhā ‘‘yujjhissāmā’’ti catūhi disāhi rājaṅgaṇaṃ āgantvā ‘‘usabhayuddhaṃ passissāmā’’ti mahājane sannipatite yujjhanākāraṃ dassetvā naditvā gajjitvā ayujjhitvāva paṭikkantā. Imaṃ paṭhamaṃ supinaṃ addasaṃ, imassa ko vipākoti? ‘‘Mahārāja, imassa vipāko neva tava, na mama kāle bhavissati, anāgate pana adhammikānaṃ kapaṇarājūnaṃ adhammikānañca manussānaṃ kāle loke viparivattamāne kusale ossanne, akusale ussanne, lokassa parihāyanakāle devo na sammā vassissati, meghapādā pacchijjissanti, sassāni milāyissanti, dubbhikkhaṃ bhavissati, vassitukāmā viya catūhi disāhi meghā uṭṭhahitvā itthikāhi ātape patthaṭānaṃ vīhiādīnaṃ temanabhayena antopavesitakāle purisesu kuddālapiṭakahatthesu āḷibandhanatthāya nikkhantesu vassanākāraṃ dassetvā gajjitvā vijjulatā nicchāretvā te usabhā viya ayujjhitvā avassitvāva palāyissanti. Ayametassa vipāko. Tuyhaṃ pana tappaccayā koci antarāyo natthi, anāgataṃ ārabbha diṭṭho supino esa, brāhmaṇā pana attano jīvitavuttiṃ nissāya kathayiṃsū’’ti evaṃ satthā supinassa nipphattiṃ kathetvā āha ‘‘dutiyaṃ kathehi, mahārājā’’ti.

    (2) து³தியாஹங், ப⁴ந்தே, ஏவங் அத்³த³ஸங் – கு²த்³த³கா ருக்கா² சேவ க³ச்சா² ச பத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா வித³த்தி²மத்தம்பி ரதனமத்தம்பி அனுக்³க³ந்த்வாவ புப்ப²ந்தி சேவ ப²லந்தி ச. இமங் து³தியங் அத்³த³ஸங், இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? மஹாராஜ, இமஸ்ஸாபி விபாகோ லோகஸ்ஸ பரிஹாயனகாலே மனுஸ்ஸானங் பரித்தாயுககாலே ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி ஸத்தா திப்³ப³ராகா³ ப⁴விஸ்ஸந்தி, அஸம்பத்தவயாவ குமாரியோ புரிஸந்தரங் க³ந்த்வா உதுனியோ சேவ க³ப்³பி⁴னியோ ச ஹுத்வா புத்ததீ⁴தாஹி வட்³டி⁴ஸ்ஸந்தி. கு²த்³த³கருக்கா²னங் புப்ப²ங் விய ஹி தாஸங் உதுனிபா⁴வோ, ப²லங் விய ச புத்ததீ⁴தரோ ப⁴விஸ்ஸந்தி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², ததியங் கதே²ஹி, மஹாராஜாதி.

    (2) Dutiyāhaṃ, bhante, evaṃ addasaṃ – khuddakā rukkhā ceva gacchā ca pathaviṃ bhinditvā vidatthimattampi ratanamattampi anuggantvāva pupphanti ceva phalanti ca. Imaṃ dutiyaṃ addasaṃ, imassa ko vipākoti? Mahārāja, imassāpi vipāko lokassa parihāyanakāle manussānaṃ parittāyukakāle bhavissati. Anāgatasmiñhi sattā tibbarāgā bhavissanti, asampattavayāva kumāriyo purisantaraṃ gantvā utuniyo ceva gabbhiniyo ca hutvā puttadhītāhi vaḍḍhissanti. Khuddakarukkhānaṃ pupphaṃ viya hi tāsaṃ utunibhāvo, phalaṃ viya ca puttadhītaro bhavissanti. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, tatiyaṃ kathehi, mahārājāti.

    (3) கா³வியோ, ப⁴ந்தே, தத³ஹுஜாதானங் வச்ச²கானங் கீ²ரங் பிவந்தியோ அத்³த³ஸங். அயங் மே ததியோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி விபாகோ அனாக³தே ஏவ மனுஸ்ஸானங் ஜெட்டா²பசாயிககம்மஸ்ஸ நட்ட²காலே ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி ஸத்தா மாதாபிதூஸு வா ஸஸ்ஸுஸஸுரேஸு வா லஜ்ஜங் அனுபட்டா²பெத்வா ஸயமேவ குடும்ப³ங் ஸங்வித³ஹந்தாவ கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தம்பி மஹல்லகானங் தா³துகாமா த³ஸ்ஸந்தி, அதா³துகாமா ந த³ஸ்ஸந்தி. மஹல்லகா அனாதா² அஸயங்வஸீ தா³ரகே ஆராதெ⁴த்வா ஜீவிஸ்ஸந்தி தத³ஹுஜாதானங் வச்ச²கானங் கீ²ரங் பிவந்தியோ மஹாகா³வியோ விய. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², சதுத்த²ங் கதே²ஹி, மஹாராஜாதி.

    (3) Gāviyo, bhante, tadahujātānaṃ vacchakānaṃ khīraṃ pivantiyo addasaṃ. Ayaṃ me tatiyo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi vipāko anāgate eva manussānaṃ jeṭṭhāpacāyikakammassa naṭṭhakāle bhavissati. Anāgatasmiñhi sattā mātāpitūsu vā sassusasuresu vā lajjaṃ anupaṭṭhāpetvā sayameva kuṭumbaṃ saṃvidahantāva ghāsacchādanamattampi mahallakānaṃ dātukāmā dassanti, adātukāmā na dassanti. Mahallakā anāthā asayaṃvasī dārake ārādhetvā jīvissanti tadahujātānaṃ vacchakānaṃ khīraṃ pivantiyo mahāgāviyo viya. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, catutthaṃ kathehi, mahārājāti.

    (4) து⁴ரவாஹே, ப⁴ந்தே, ஆரோஹபரிணாஹஸம்பன்னே மஹாகோ³ணேயுக³பரம்பராய அயோஜெத்வா தருணே கோ³த³ம்மே து⁴ரே யோஜெந்தே அத்³த³ஸங். தே து⁴ரங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தா ச²ட்³டெ³த்வா அட்ட²ங்ஸு, ஸகடானி நப்பவட்டிங்ஸு. அயங் மே சதுத்தோ² ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி விபாகோ அனாக³தே ஏவ அத⁴ம்மிகராஜூனங் காலே ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி அத⁴ம்மிககபணராஜானோ பண்டி³தானங் பவேணிகுஸலானங் கம்மங் நித்த²ரணஸமத்தா²னங் மஹாமத்தானங் யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி. த⁴ம்மஸபா⁴யங் வினிச்ச²யட்டா²னேபி பண்டி³தே வோஹாரகுஸலே மஹல்லகே அமச்சே ந ட²பெஸ்ஸந்தி, தப்³பி³பரீதானங் பன தருணதருணானங் யஸங் த³ஸ்ஸந்தி, ததா²ரூபே ஏவ வினிச்ச²யட்டா²னே ட²பெஸ்ஸந்தி, தே ராஜகம்மானி சேவ யுத்தாயுத்தஞ்ச அஜானந்தா நேவ தங் யஸங் உக்கி²பிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி, ந ராஜகம்மானி நித்த²ரிதுங். தே அஸக்கொந்தா கம்மது⁴ரங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸந்தி, மஹல்லகாபி பண்டி³தாமச்சா யஸங் அலப⁴ந்தா கிச்சானி நித்த²ரிதுங் ஸமத்தா²பி ‘‘கிங் அம்ஹாகங் ஏதேஹி, மயங் பா³ஹிரகா ஜாதா, அப்³ப⁴ந்தரிகா தருணதா³ரகா ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி உப்பன்னானி கம்மானி ந கரிஸ்ஸந்தி, ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி தேஸங் ராஜூனங் ஹானியேவ ப⁴விஸ்ஸதி, து⁴ரங் வஹிதுங் அஸமத்தா²னங் வச்ச²த³ம்மானங் து⁴ரே யோஜிதகாலோ விய, து⁴ரவாஹானஞ்ச மஹாகோ³ணானங் யுக³பரம்பராய அயோஜிதகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², பஞ்சமங் கதே²ஹி, மஹாராஜாதி.

    (4) Dhuravāhe, bhante, ārohapariṇāhasampanne mahāgoṇeyugaparamparāya ayojetvā taruṇe godamme dhure yojente addasaṃ. Te dhuraṃ vahituṃ asakkontā chaḍḍetvā aṭṭhaṃsu, sakaṭāni nappavaṭṭiṃsu. Ayaṃ me catuttho supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi vipāko anāgate eva adhammikarājūnaṃ kāle bhavissati. Anāgatasmiñhi adhammikakapaṇarājāno paṇḍitānaṃ paveṇikusalānaṃ kammaṃ nittharaṇasamatthānaṃ mahāmattānaṃ yasaṃ na dassanti. Dhammasabhāyaṃ vinicchayaṭṭhānepi paṇḍite vohārakusale mahallake amacce na ṭhapessanti, tabbiparītānaṃ pana taruṇataruṇānaṃ yasaṃ dassanti, tathārūpe eva vinicchayaṭṭhāne ṭhapessanti, te rājakammāni ceva yuttāyuttañca ajānantā neva taṃ yasaṃ ukkhipituṃ sakkhissanti, na rājakammāni nittharituṃ. Te asakkontā kammadhuraṃ chaḍḍessanti, mahallakāpi paṇḍitāmaccā yasaṃ alabhantā kiccāni nittharituṃ samatthāpi ‘‘kiṃ amhākaṃ etehi, mayaṃ bāhirakā jātā, abbhantarikā taruṇadārakā jānissantī’’ti uppannāni kammāni na karissanti, evaṃ sabbathāpi tesaṃ rājūnaṃ hāniyeva bhavissati, dhuraṃ vahituṃ asamatthānaṃ vacchadammānaṃ dhure yojitakālo viya, dhuravāhānañca mahāgoṇānaṃ yugaparamparāya ayojitakālo viya bhavissati. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, pañcamaṃ kathehi, mahārājāti.

    (5) ப⁴ந்தே, ஏகங் உப⁴தோமுக²ங் அஸ்ஸங் அத்³த³ஸங், தஸ்ஸ த்³வீஸு பஸ்ஸேஸு யவஸங் தெ³ந்தி, ஸோ த்³வீஹி முகே²ஹி கா²த³தி. அயங் மே பஞ்சமோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தே அத⁴ம்மிகராஜகாலேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி அத⁴ம்மிகா பா³லராஜானோ அத⁴ம்மிகே லோலமனுஸ்ஸே வினிச்ச²யே ட²பெஸ்ஸந்தி, தே பாபபுஞ்ஞேஸு அனாத³ரா பா³லா ஸபா⁴யங் நிஸீதி³த்வா வினிச்ச²யங் தெ³ந்தா உபி⁴ன்னம்பி அத்த²பச்சத்தி²கானங் ஹத்த²தோ லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா கா²தி³ஸ்ஸந்தி அஸ்ஸோ விய த்³வீஹி முகே²ஹி யவஸங். இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², ச²ட்ட²ங் கதே²ஹி, மஹாராஜாதி.

    (5) Bhante, ekaṃ ubhatomukhaṃ assaṃ addasaṃ, tassa dvīsu passesu yavasaṃ denti, so dvīhi mukhehi khādati. Ayaṃ me pañcamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgate adhammikarājakāleyeva vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi adhammikā bālarājāno adhammike lolamanusse vinicchaye ṭhapessanti, te pāpapuññesu anādarā bālā sabhāyaṃ nisīditvā vinicchayaṃ dentā ubhinnampi atthapaccatthikānaṃ hatthato lañjaṃ gahetvā khādissanti asso viya dvīhi mukhehi yavasaṃ. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, chaṭṭhaṃ kathehi, mahārājāti.

    (6) ப⁴ந்தே, மஹாஜனோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ஸுவண்ணபாதிங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ‘‘இத⁴ பஸ்ஸாவங் கரோஹீ’’தி ஏகஸ்ஸ ஜரஸிங்கா³லஸ்ஸ உபனாமேஸி, தங் தத்த² பஸ்ஸாவங் கரொந்தங் அத்³த³ஸங். அயங் மே ச²ட்டோ² ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி விபாகோ அனாக³தேயேவ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி அத⁴ம்மிகா விஜாதிராஜானோ ஜாதிஸம்பன்னானங் குலபுத்தானங் ஆஸங்காய யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி, அகுலீனானங்யேவ த³ஸ்ஸந்தி. ஏவங் மஹாகுலானி து³க்³க³தானி ப⁴விஸ்ஸந்தி, லாமககுலானி இஸ்ஸரானி. தே ச குலீனபுரிஸா ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தா ‘‘இமே நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமா’’தி அகுலீனானங் தீ⁴தரோ த³ஸ்ஸந்தி, இதி தாஸங் குலதீ⁴தானங் அகுலீனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோ ஜரஸிங்கா³லஸ்ஸ ஸுவண்ணபாதியங் பஸ்ஸாவகரணஸதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², ஸத்தமங் கதே²ஹீதி.

    (6) Bhante, mahājano satasahassagghanikaṃ suvaṇṇapātiṃ sammajjitvā ‘‘idha passāvaṃ karohī’’ti ekassa jarasiṅgālassa upanāmesi, taṃ tattha passāvaṃ karontaṃ addasaṃ. Ayaṃ me chaṭṭho supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi vipāko anāgateyeva bhavissati. Anāgatasmiñhi adhammikā vijātirājāno jātisampannānaṃ kulaputtānaṃ āsaṅkāya yasaṃ na dassanti, akulīnānaṃyeva dassanti. Evaṃ mahākulāni duggatāni bhavissanti, lāmakakulāni issarāni. Te ca kulīnapurisā jīvituṃ asakkontā ‘‘ime nissāya jīvissāmā’’ti akulīnānaṃ dhītaro dassanti, iti tāsaṃ kuladhītānaṃ akulīnehi saddhiṃ saṃvāso jarasiṅgālassa suvaṇṇapātiyaṃ passāvakaraṇasadiso bhavissati. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, sattamaṃ kathehīti.

    (7) ப⁴ந்தே, ஏகோ புரிஸோ ரஜ்ஜுங் வட்டெத்வா வட்டெத்வா பாத³மூலே நிக்கி²பதி, தேன நிஸின்னபீட²ஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸயிதா ஏகா சா²தஸிங்கா³லீ தஸ்ஸ அஜானந்தஸ்ஸேவ தங் கா²த³தி, ஏவாஹங் அத்³த³ஸங். அயங் மே ஸத்தமோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி இத்தி²யோ புரிஸலோலா ஸுராலோலா அலங்காரலோலா விஸிகா²லோலா ஆமிஸலோலா ப⁴விஸ்ஸந்தி து³ஸ்ஸீலா து³ராசாரா, தா ஸாமிகேஹி கஸிகோ³ரக்கா²தீ³னி கம்மானி கத்வா கிச்சே²ன கஸிரேன ஸம்ப⁴தங் த⁴னங் ஜாரேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸுரங் பிவந்தியோ மாலாக³ந்த⁴விலேபனங் தா⁴ரயமானா அந்தோகே³ஹே அச்சாயிகம்பி கிச்சங் அனோலோகெத்வா கே³ஹே பரிக்கே²பஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³னபி சி²த்³த³ட்டா²னேஹிபி ஜாரே உபதா⁴ரயமானா ஸ்வே வபிதப்³ப³யுத்தகங் பீ³ஜம்பி கொட்டெத்வா யாகு³ப⁴த்தக²ஜ்ஜகாதீ³னி ஸம்பாதெ³த்வா கா²த³மானா விலும்பிஸ்ஸந்தி ஹெட்டா²பீட²கே நிபன்னசா²தஸிங்கா³லீ விய வட்டெத்வா வட்டெத்வா பாத³மூலே நிக்கி²த்தரஜ்ஜுங். இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², அட்ட²மங் கதே²ஹீதி.

    (7) Bhante, eko puriso rajjuṃ vaṭṭetvā vaṭṭetvā pādamūle nikkhipati, tena nisinnapīṭhassa heṭṭhā sayitā ekā chātasiṅgālī tassa ajānantasseva taṃ khādati, evāhaṃ addasaṃ. Ayaṃ me sattamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgateyeva vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi itthiyo purisalolā surālolā alaṅkāralolā visikhālolā āmisalolā bhavissanti dussīlā durācārā, tā sāmikehi kasigorakkhādīni kammāni katvā kicchena kasirena sambhataṃ dhanaṃ jārehi saddhiṃ suraṃ pivantiyo mālāgandhavilepanaṃ dhārayamānā antogehe accāyikampi kiccaṃ anoloketvā gehe parikkhepassa uparibhāgenapi chiddaṭṭhānehipi jāre upadhārayamānā sve vapitabbayuttakaṃ bījampi koṭṭetvā yāgubhattakhajjakādīni sampādetvā khādamānā vilumpissanti heṭṭhāpīṭhake nipannachātasiṅgālī viya vaṭṭetvā vaṭṭetvā pādamūle nikkhittarajjuṃ. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, aṭṭhamaṃ kathehīti.

    (8) ப⁴ந்தே, ராஜத்³வாரே ப³ஹூஹி துச்ச²கும்பே⁴ஹி பரிவாரெத்வா ட²பிதங் ஏகங் மஹந்தங் பூரிதகும்ப⁴ங் அத்³த³ஸங். சத்தாரோபி பன வண்ணா சதூஹி தி³ஸாஹி சதூஹி அனுதி³ஸாஹி ச க⁴டேஹி உத³கங் ஆஹரித்வா ஆஹரித்வா பூரிதகும்ப⁴மேவ பூரெந்தி, பூரிதபூரிதங் உத³கங் உத்தரித்வா பலாயதி, தேபி புனப்புனங் தத்தே²வ உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தி, துச்ச²கும்பே⁴ பன ஓலோகெந்தாபி நத்தி². அயங் மே அட்ட²மோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி லோகோ பரிஹாயிஸ்ஸதி, ரட்ட²ங் நிரோஜங் ப⁴விஸ்ஸதி, ராஜானோ து³க்³க³தா கபணா ப⁴விஸ்ஸந்தி. யோ இஸ்ஸரோ ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ப⁴ண்டா³கா³ரே ஸதஸஹஸ்ஸமத்தா கஹாபணா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே ஏவங் து³க்³க³தா ஸப்³பே³ ஜானபதே³ அத்தனோவ கம்மே காரெஸ்ஸந்தி, உபத்³து³தா மனுஸ்ஸா ஸகே கம்மந்தே ச²ட்³டெ³த்வா ராஜூனஞ்ஞேவ அத்தா²ய புப்³ப³ண்ணாபரண்ணானி வபந்தா ரக்க²ந்தா லாயந்தா மத்³த³ந்தா பவேஸெந்தா உச்சு²கெ²த்தானி கரொந்தா யந்தானி கரொந்தா யந்தானி வாஹெந்தா பா²ணிதாதீ³னி பசந்தா புப்பா²ராமே ச ப²லாராமே ச கரொந்தா தத்த² தத்த² நிப்ப²ன்னானி புப்³ப³ண்ணாதீ³னி ஆஹரித்வா ரஞ்ஞோ கொட்டா²கா³ரமேவ பூரெஸ்ஸந்தி, அத்தனோ கே³ஹேஸு துச்ச²கொட்டே² ஓலோகெந்தாபி ந ப⁴விஸ்ஸந்தி, துச்ச²கும்பே⁴ அனோலோகெத்வா பூரிதகும்பே⁴ பூரணஸதி³ஸமேவ ப⁴விஸ்ஸதி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², நவமங் கதே²ஹீதி.

    (8) Bhante, rājadvāre bahūhi tucchakumbhehi parivāretvā ṭhapitaṃ ekaṃ mahantaṃ pūritakumbhaṃ addasaṃ. Cattāropi pana vaṇṇā catūhi disāhi catūhi anudisāhi ca ghaṭehi udakaṃ āharitvā āharitvā pūritakumbhameva pūrenti, pūritapūritaṃ udakaṃ uttaritvā palāyati, tepi punappunaṃ tattheva udakaṃ āsiñcanti, tucchakumbhe pana olokentāpi natthi. Ayaṃ me aṭṭhamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgateyeva vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi loko parihāyissati, raṭṭhaṃ nirojaṃ bhavissati, rājāno duggatā kapaṇā bhavissanti. Yo issaro bhavissati, tassa bhaṇḍāgāre satasahassamattā kahāpaṇā bhavissanti, te evaṃ duggatā sabbe jānapade attanova kamme kāressanti, upaddutā manussā sake kammante chaḍḍetvā rājūnaññeva atthāya pubbaṇṇāparaṇṇāni vapantā rakkhantā lāyantā maddantā pavesentā ucchukhettāni karontā yantāni karontā yantāni vāhentā phāṇitādīni pacantā pupphārāme ca phalārāme ca karontā tattha tattha nipphannāni pubbaṇṇādīni āharitvā rañño koṭṭhāgārameva pūressanti, attano gehesu tucchakoṭṭhe olokentāpi na bhavissanti, tucchakumbhe anoloketvā pūritakumbhe pūraṇasadisameva bhavissati. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, navamaṃ kathehīti.

    (9) ப⁴ந்தே, ஏகங் பஞ்சவண்ணபது³மஸஞ்ச²ன்னங் க³ம்பீ⁴ரங் ஸப்³ப³தோ தித்த²ங் பொக்க²ரணிங் அத்³த³ஸங். ஸமந்ததோ த்³விபத³சதுப்பதா³ ஓதரித்வா தத்த² பானீயங் பிவந்தி. தஸ்ஸா மஜ்ஜே² க³ம்பீ⁴ரட்டா²னே உத³கங் ஆவிலங், தீரப்பதே³ஸேஸு த்³விபத³சதுப்பதா³னங் அக்கமட்டா²னே அச்ச²ங் விப்பஸன்னங் அனாவிலங். ஏவாஹங் அத்³த³ஸங். அயங் மே நவமோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ச²ந்தா³தி³வஸேன அக³திங் க³ச்ச²ந்தா ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸந்தி, த⁴ம்மேன வினிச்ச²யங் நாம ந த³ஸ்ஸந்தி, லஞ்ஜவித்தகா ப⁴விஸ்ஸந்தி த⁴னலோலா, ரட்ட²வாஸிகேஸு நேஸங் க²ந்திமெத்தானுத்³த³யா நாம ந ப⁴விஸ்ஸந்தி, கக்க²ளா ப²ருஸா உச்சு²யந்தே உச்சு²க³ண்டி²கா விய மனுஸ்ஸே பீளெந்தா நானப்பகாரேன ப³லிங் உப்பாதெ³ந்தா த⁴னங் க³ண்ஹிஸ்ஸந்தி. மனுஸ்ஸா ப³லிபீளிதா கிஞ்சி தா³துங் அஸக்கொந்தா கா³மனிக³மாத³யோ ச²ட்³டெ³த்வா பச்சந்தங் க³ந்த்வா வாஸங் கப்பெஸ்ஸந்தி, மஜ்ஜி²மஜனபதோ³ ஸுஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி, பச்சந்தோ க⁴னவாஸோ ஸெய்யதா²பி பொக்க²ரணியா மஜ்ஜே² உத³கங் ஆவிலங் பரியந்தே விப்பஸன்னங். இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², த³ஸமங் கதே²ஹீதி.

    (9) Bhante, ekaṃ pañcavaṇṇapadumasañchannaṃ gambhīraṃ sabbato titthaṃ pokkharaṇiṃ addasaṃ. Samantato dvipadacatuppadā otaritvā tattha pānīyaṃ pivanti. Tassā majjhe gambhīraṭṭhāne udakaṃ āvilaṃ, tīrappadesesu dvipadacatuppadānaṃ akkamaṭṭhāne acchaṃ vippasannaṃ anāvilaṃ. Evāhaṃ addasaṃ. Ayaṃ me navamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgateyeva vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi rājāno adhammikā bhavissanti, chandādivasena agatiṃ gacchantā rajjaṃ kāressanti, dhammena vinicchayaṃ nāma na dassanti, lañjavittakā bhavissanti dhanalolā, raṭṭhavāsikesu nesaṃ khantimettānuddayā nāma na bhavissanti, kakkhaḷā pharusā ucchuyante ucchugaṇṭhikā viya manusse pīḷentā nānappakārena baliṃ uppādentā dhanaṃ gaṇhissanti. Manussā balipīḷitā kiñci dātuṃ asakkontā gāmanigamādayo chaḍḍetvā paccantaṃ gantvā vāsaṃ kappessanti, majjhimajanapado suñño bhavissati, paccanto ghanavāso seyyathāpi pokkharaṇiyā majjhe udakaṃ āvilaṃ pariyante vippasannaṃ. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, dasamaṃ kathehīti.

    (10) ப⁴ந்தே, ஏகிஸ்ஸாயேவ கும்பி⁴யா பச்சமானங் ஓத³னங் அபாகங் அத்³த³ஸங் ‘‘அபாக’’ந்தி விசாரெத்வா விப⁴ஜித்வா ட²பிதங் விய தீஹாகாரேஹி பச்சமானங், ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே அதிகிலின்னோ ஹோதி, ஏகஸ்மிங் உத்தண்டு³லோ, ஏகஸ்மிங் ஸுபக்கோதி. அயங் மே த³ஸமோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தேஸு அத⁴ம்மிகேஸு ராஜயுத்தாபி ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகாபி நேக³மஜானபதா³பீதி ஸமணப்³ராஹ்மணே உபாதா³ய ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ததோ தேஸங் ஆரக்க²தே³வதா, ப³லிபடிக்³கா³ஹிகா தே³வதா, ருக்க²தே³வதா, ஆகாஸட்ட²தே³வதாதி ஏவங் தே³வதாபி அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி. அத⁴ம்மிகராஜூனஞ்ச ரஜ்ஜே வாதா விஸமா க²ரா வாயிஸ்ஸந்தி, தே ஆகாஸட்ட²விமானானி கம்பெஸ்ஸந்தி, தேஸு கம்பிதேஸு தே³வதா குபிதா தே³வங் வஸ்ஸிதுங் ந த³ஸ்ஸந்தி, வஸ்ஸமானோபி ஸகலரட்டே² ஏகப்பஹாரேன ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, வஸ்ஸமானோபி ஸப்³ப³த்த² கஸிகம்மஸ்ஸ வா வப்பகம்மஸ்ஸ வா உபகாரகோ ஹுத்வா ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி. யதா² ச ரட்டே², ஏவங் ஜனபதே³பி கா³மேபி ஏகதளாகேபி ஏகஸரேபி ஏகப்பஹாரேனேவ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, தளாகஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ வஸ்ஸந்தோ ஹெட்டா²பா⁴கே³ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஹெட்டா² வஸ்ஸந்தோ உபரி ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி. ஏகஸ்மிங் பா⁴கே³ ஸஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸேன நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஏகஸ்மிங் அவஸ்ஸனேன மிலாயிஸ்ஸதி, ஏகஸ்மிங் ஸம்மா வஸ்ஸமானோ ஸம்பாதெ³ஸ்ஸதி. ஏவங் ஏகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ரஜ்ஜே வுத்தஸஸ்ஸா திப்பகாரா ப⁴விஸ்ஸந்தி ஏககும்பி⁴யா ஓத³னோ விய. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², ஏகாத³ஸமங் கதே²ஹீதி.

    (10) Bhante, ekissāyeva kumbhiyā paccamānaṃ odanaṃ apākaṃ addasaṃ ‘‘apāka’’nti vicāretvā vibhajitvā ṭhapitaṃ viya tīhākārehi paccamānaṃ, ekasmiṃ passe atikilinno hoti, ekasmiṃ uttaṇḍulo, ekasmiṃ supakkoti. Ayaṃ me dasamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgateyeva vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi rājāno adhammikā bhavissanti, tesu adhammikesu rājayuttāpi brāhmaṇagahapatikāpi negamajānapadāpīti samaṇabrāhmaṇe upādāya sabbe manussā adhammikā bhavissanti, tato tesaṃ ārakkhadevatā, balipaṭiggāhikā devatā, rukkhadevatā, ākāsaṭṭhadevatāti evaṃ devatāpi adhammikā bhavissanti. Adhammikarājūnañca rajje vātā visamā kharā vāyissanti, te ākāsaṭṭhavimānāni kampessanti, tesu kampitesu devatā kupitā devaṃ vassituṃ na dassanti, vassamānopi sakalaraṭṭhe ekappahārena na vassissati, vassamānopi sabbattha kasikammassa vā vappakammassa vā upakārako hutvā na vassissati. Yathā ca raṭṭhe, evaṃ janapadepi gāmepi ekataḷākepi ekasarepi ekappahāreneva na vassissati, taḷākassa uparibhāge vassanto heṭṭhābhāge na vassissati, heṭṭhā vassanto upari na vassissati. Ekasmiṃ bhāge sassaṃ ativassena nassissati, ekasmiṃ avassanena milāyissati, ekasmiṃ sammā vassamāno sampādessati. Evaṃ ekassa rañño rajje vuttasassā tippakārā bhavissanti ekakumbhiyā odano viya. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, ekādasamaṃ kathehīti.

    (11) ப⁴ந்தே, ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் சந்த³னஸாரங் பூதிதக்கேன விக்கிணந்தே அத்³த³ஸங். அயங் மே ஏகாத³ஸமோ ஸுபினோ, இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸாபி அனாக³தேயேவ மய்ஹங் ஸாஸனே பரிஹாயந்தே விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. அனாக³தஸ்மிஞ்ஹி பச்சயலோலா அலஜ்ஜீ பி⁴க்கூ² ப³ஹூ ப⁴விஸ்ஸந்தி, தே மயா பச்சயலோலுப்பங் நிம்மதெ²த்வா கதி²தத⁴ம்மதே³ஸனங் சீவராதி³சதுபச்சயஹேது பரேஸங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி, பச்சயேஹி முச்சி²தா நிஸ்ஸரணபக்கே² டி²தா நிப்³பா³னாபி⁴முக²ங் கத்வா தே³ஸேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி, கேவலங் ‘‘பத³ப்³யஞ்ஜனஸம்பத்திஞ்சேவ மது⁴ரஸத்³த³ஞ்ச ஸுத்வா மஹக்³கா⁴னி சீவராதீ³னி த³ஸ்ஸந்தி’’ இச்சேவங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி. அபரே அந்தரவீதி²சதுக்கராஜத்³வாராதீ³ஸு நிஸீதி³த்வா கஹாபணஅட்³ட⁴கஹாபணபாத³மாஸகரூபாதீ³னிபி நிஸ்ஸாய தே³ஸெஸ்ஸந்தி. இதி மயா நிப்³பா³னக்³க⁴னகங் கத்வா தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் சதுபச்சயத்தா²ய சேவ கஹாபணட்³ட⁴கஹாபணாதீ³னங் அத்தா²ய ச விக்கிணித்வா தே³ஸெந்தா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் சந்த³னஸாரங் பூதிதக்கேன விக்கிணந்தா விய ப⁴விஸ்ஸந்தி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², த்³வாத³ஸமங் கதே²ஹீதி.

    (11) Bhante, satasahassagghanikaṃ candanasāraṃ pūtitakkena vikkiṇante addasaṃ. Ayaṃ me ekādasamo supino, imassa ko vipākoti? Imassāpi anāgateyeva mayhaṃ sāsane parihāyante vipāko bhavissati. Anāgatasmiñhi paccayalolā alajjī bhikkhū bahū bhavissanti, te mayā paccayaloluppaṃ nimmathetvā kathitadhammadesanaṃ cīvarādicatupaccayahetu paresaṃ desessanti, paccayehi mucchitā nissaraṇapakkhe ṭhitā nibbānābhimukhaṃ katvā desetuṃ na sakkhissanti, kevalaṃ ‘‘padabyañjanasampattiñceva madhurasaddañca sutvā mahagghāni cīvarādīni dassanti’’ iccevaṃ desessanti. Apare antaravīthicatukkarājadvārādīsu nisīditvā kahāpaṇaaḍḍhakahāpaṇapādamāsakarūpādīnipi nissāya desessanti. Iti mayā nibbānagghanakaṃ katvā desitaṃ dhammaṃ catupaccayatthāya ceva kahāpaṇaḍḍhakahāpaṇādīnaṃ atthāya ca vikkiṇitvā desentā satasahassagghanakaṃ candanasāraṃ pūtitakkena vikkiṇantā viya bhavissanti. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, dvādasamaṃ kathehīti.

    (12) ப⁴ந்தே, துச்ச²லாபூ³னி உத³கே ஸீத³ந்தானி அத்³த³ஸங், இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸபி அனாக³தே அத⁴ம்மிகராஜகாலே லோகே விபரிவத்தந்தேயேவ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ ஹி ராஜானோ ஜாதிஸம்பன்னானங் குலபுத்தானங் யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி, அகுலீனானங்யேவ த³ஸ்ஸந்தி, தே இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, இதரே த³லித்³தா³. ராஜஸம்முகே²பி ராஜத்³வாரேபி அமச்சஸம்முகே²பி வினிச்ச²யட்டா²னேபி துச்ச²லாபு³ஸதி³ஸானங் அகுலீனானங்யேவ கதா² ஓஸீதி³த்வா டி²தா விய நிச்சலா ஸுப்பதிட்டி²தா ப⁴விஸ்ஸதி. ஸங்க⁴ஸன்னிபாதேஸுபி ஸங்க⁴கம்மக³ணகம்மட்டா²னேஸு சேவ பத்தசீவரபரிவேணாதி³வினிச்ச²யட்டா²னேஸு ச து³ஸ்ஸீலானங் பாபபுக்³க³லானங்யேவ கதா² நிய்யானிகா ப⁴விஸ்ஸதி, ந லஜ்ஜிபி⁴க்கூ²னந்தி ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி துச்ச²லாபு³ஸீத³னகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², தேரஸமங் கதே²ஹீதி.

    (12) Bhante, tucchalābūni udake sīdantāni addasaṃ, imassa ko vipākoti? Imassapi anāgate adhammikarājakāle loke viparivattanteyeva vipāko bhavissati. Tadā hi rājāno jātisampannānaṃ kulaputtānaṃ yasaṃ na dassanti, akulīnānaṃyeva dassanti, te issarā bhavissanti, itare daliddā. Rājasammukhepi rājadvārepi amaccasammukhepi vinicchayaṭṭhānepi tucchalābusadisānaṃ akulīnānaṃyeva kathā osīditvā ṭhitā viya niccalā suppatiṭṭhitā bhavissati. Saṅghasannipātesupi saṅghakammagaṇakammaṭṭhānesu ceva pattacīvarapariveṇādivinicchayaṭṭhānesu ca dussīlānaṃ pāpapuggalānaṃyeva kathā niyyānikā bhavissati, na lajjibhikkhūnanti evaṃ sabbathāpi tucchalābusīdanakālo viya bhavissati. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, terasamaṃ kathehīti.

    (13) ப⁴ந்தே, மஹந்தமஹந்தா கூடாகா³ரப்பமாணா க⁴னஸிலா நாவா விய உத³கே ப்லவமானா அத்³த³ஸங், இமஸ்ஸ கோ விபாகோதி? இமஸ்ஸபி தாதி³ஸேயேவ காலே விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ ஹி அத⁴ம்மிகராஜானோ அகுலீனானங் யஸங் த³ஸ்ஸந்தி, தே இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, குலீனா து³க்³க³தா. தேஸு ந கேசி கா³ரவங் கரிஸ்ஸந்தி, இதரேஸுயேவ கரிஸ்ஸந்தி. ராஜஸம்முகே² வா அமச்சஸம்முகே² வா வினிச்ச²யட்டா²னே வா வினிச்ச²யகுஸலானங் க⁴னஸிலாஸதி³ஸானங் குலபுத்தானங் கதா² ந ஓகா³ஹித்வா பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதி. தேஸு கதெ²ந்தேஸு ‘‘கிங் இமே கதெ²ந்தீ’’தி இதரே பரிஹாஸமேவ கரிஸ்ஸந்தி. பி⁴க்கு²ஸன்னிபாதேஸுபி வுத்தப்பகாரேஸு டா²னேஸு நேவ பேஸலே பி⁴க்கூ² க³ருகாதப்³பே³ மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி, நாபி தேஸங் கதா² பரியோகா³ஹித்வா பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதி, ஸிலானங் ப்லவனகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. இதோனிதா³னம்பி தே ப⁴யங் நத்தி², சுத்³த³ஸமங் கதே²ஹீதி.

    (13) Bhante, mahantamahantā kūṭāgārappamāṇā ghanasilā nāvā viya udake plavamānā addasaṃ, imassa ko vipākoti? Imassapi tādiseyeva kāle vipāko bhavissati. Tadā hi adhammikarājāno akulīnānaṃ yasaṃ dassanti, te issarā bhavissanti, kulīnā duggatā. Tesu na keci gāravaṃ karissanti, itaresuyeva karissanti. Rājasammukhe vā amaccasammukhe vā vinicchayaṭṭhāne vā vinicchayakusalānaṃ ghanasilāsadisānaṃ kulaputtānaṃ kathā na ogāhitvā patiṭṭhahissati. Tesu kathentesu ‘‘kiṃ ime kathentī’’ti itare parihāsameva karissanti. Bhikkhusannipātesupi vuttappakāresu ṭhānesu neva pesale bhikkhū garukātabbe maññissanti, nāpi tesaṃ kathā pariyogāhitvā patiṭṭhahissati, silānaṃ plavanakālo viya bhavissati. Itonidānampi te bhayaṃ natthi, cuddasamaṃ kathehīti.
