Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
6. மஹாஸுபினஸுத்தவண்ணனா
6. Mahāsupinasuttavaṇṇanā
196. ச²ட்டே² மஹாஸுபினாதி மஹந்தேஹி புரிஸேஹி பஸ்ஸிதப்³ப³தோ மஹந்தானஞ்ச அத்தா²னங் நிமித்தபா⁴வதோ மஹாஸுபினா. பாதுரஹேஸுந்தி பாகடா அஹேஸுங். தத்த² ஸுபினங் பஸ்ஸந்தோ சதூஹி காரணேஹி பஸ்ஸதி தா⁴துக்கோ²ப⁴தோ வா அனுபூ⁴தபுப்³ப³தோ வா தே³வதோபஸங்ஹாரதோ வா புப்³ப³னிமித்ததோ வாதி.
196. Chaṭṭhe mahāsupināti mahantehi purisehi passitabbato mahantānañca atthānaṃ nimittabhāvato mahāsupinā. Pāturahesunti pākaṭā ahesuṃ. Tattha supinaṃ passanto catūhi kāraṇehi passati dhātukkhobhato vā anubhūtapubbato vā devatopasaṃhārato vā pubbanimittato vāti.
தத்த² பித்தாதீ³னங் கோ²ப⁴கரணபச்சயப்பயோகே³ன கு²பி⁴ததா⁴துகோ தா⁴துக்கோ²ப⁴தோ ஸுபினங் பஸ்ஸதி. பஸ்ஸந்தோ ச நானாவித⁴ங் ஸுபினங் பஸ்ஸதி பப்³ப³தா பதந்தோ விய, ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ விய, வாளமிக³ஹத்தி²சோராதீ³ஹி அனுப³த்³தோ⁴ விய ச. அனுபூ⁴தபுப்³ப³தோ பஸ்ஸந்தோ புப்³பே³ அனுபூ⁴தபுப்³ப³ங் ஆரம்மணங் பஸ்ஸதி. தே³வதோபஸங்ஹாரதோ பஸ்ஸந்தஸ்ஸ தே³வதா அத்த²காமதாய வா அனத்த²காமதாய வா அத்தா²ய வா அனத்தா²ய வா நானாவிதா⁴னி ஆரம்மணானி உபஸங்ஹரந்தி. ஸோ தாஸங் தே³வதானங் ஆனுபா⁴வேன தானி ஆரம்மணானி பஸ்ஸதி. புப்³ப³னிமித்ததோ பஸ்ஸந்தோ புஞ்ஞாபுஞ்ஞவஸேன உப்பஜ்ஜிதுகாமஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ வா அனத்த²ஸ்ஸ வா புப்³ப³னிமித்தபூ⁴தங் ஸுபினங் பஸ்ஸதி போ³தி⁴ஸத்தமாதா விய புத்தபடிலாப⁴னிமித்தங், கோஸலராஜா விய ஸோளஸ ஸுபினே, அயமேவ ப⁴க³வா போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தோ இமே பஞ்ச மஹாஸுபினே விய சாதி.
Tattha pittādīnaṃ khobhakaraṇapaccayappayogena khubhitadhātuko dhātukkhobhato supinaṃ passati. Passanto ca nānāvidhaṃ supinaṃ passati pabbatā patanto viya, ākāsena gacchanto viya, vāḷamigahatthicorādīhi anubaddho viya ca. Anubhūtapubbato passanto pubbe anubhūtapubbaṃ ārammaṇaṃ passati. Devatopasaṃhārato passantassa devatā atthakāmatāya vā anatthakāmatāya vā atthāya vā anatthāya vā nānāvidhāni ārammaṇāni upasaṃharanti. So tāsaṃ devatānaṃ ānubhāvena tāni ārammaṇāni passati. Pubbanimittato passanto puññāpuññavasena uppajjitukāmassa atthassa vā anatthassa vā pubbanimittabhūtaṃ supinaṃ passati bodhisattamātā viya puttapaṭilābhanimittaṃ, kosalarājā viya soḷasa supine, ayameva bhagavā bodhisattabhūto ime pañca mahāsupine viya cāti.
தத்த² யங் தா⁴துக்கோ²ப⁴தோ அனுபூ⁴தபுப்³ப³தோ ச ஸுபினே பஸ்ஸதி, ந தங் ஸச்சங் ஹோதி. யங் தே³வதோபஸங்ஹாரதோ பஸ்ஸதி, தங் ஸச்சங் வா ஹோதி அலிகங் வா. குத்³தா⁴ ஹி தே³வதா உபாயேன வினாஸேதுகாமா விபரீதம்பி கத்வா த³ஸ்ஸெந்தி. யங் பன புப்³ப³னிமித்ததோ பஸ்ஸதி, தங் ஏகந்தங் ஸச்சமேவ ஹோதி. ஏதேஸங் சதுன்னங் மூலகாரணானங் ஸங்ஸக்³க³பே⁴த³தோபி ஸுபினபே⁴தோ³ ஹோதியேவ.
Tattha yaṃ dhātukkhobhato anubhūtapubbato ca supine passati, na taṃ saccaṃ hoti. Yaṃ devatopasaṃhārato passati, taṃ saccaṃ vā hoti alikaṃ vā. Kuddhā hi devatā upāyena vināsetukāmā viparītampi katvā dassenti. Yaṃ pana pubbanimittato passati, taṃ ekantaṃ saccameva hoti. Etesaṃ catunnaṃ mūlakāraṇānaṃ saṃsaggabhedatopi supinabhedo hotiyeva.
தங் பனேதங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஸுபினங் ஸேக²புது²ஜ்ஜனாவ பஸ்ஸந்தி அப்பஹீனவிபல்லாஸத்தா, அஸேகா² ந பஸ்ஸந்தி பஹீனவிபல்லாஸத்தா. கிங் பனேதங் பஸ்ஸந்தோ ஸுத்தோ பஸ்ஸதி படிபு³த்³தோ⁴, உதா³ஹு நேவ ஸுத்தோ ந படிபு³த்³தோ⁴தி? கிஞ்செத்த² யதி³ தாவ ஸுத்தோ பஸ்ஸதி, அபி⁴த⁴ம்மவிரோதோ⁴ ஆபஜ்ஜதி. ப⁴வங்க³சித்தேன ஹி ஸுபதி, தங் ரூபனிமித்தாதி³ஆரம்மணங் ராகா³தி³ஸம்பயுத்தங் வா ந ஹோதி. ஸுபினங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ச ஈதி³ஸானி சித்தானி உப்பஜ்ஜந்தி. அத² படிபு³த்³தோ⁴ பஸ்ஸதி, வினயவிரோதோ⁴ ஆபஜ்ஜதி. யஞ்ஹி படிபு³த்³தோ⁴ பஸ்ஸதி, தங் ஸப்³போ³ஹாரிகசித்தேன பஸ்ஸதி. ஸப்³போ³ஹாரிகசித்தேன ச கதே வீதிக்கமே அனாபத்தி நாம நத்தி². ஸுபினங் பஸ்ஸந்தேன பன கதேபி வீதிக்கமே ஏகந்தங் அனாபத்தி ஏவ. அத² நேவ ஸுத்தோ ந படிபு³த்³தோ⁴ பஸ்ஸதி, ந நாம பஸ்ஸதி. ஏவஞ்ச ஸதி ஸுபினஸ்ஸ அபா⁴வோ ச ஆபஜ்ஜதி? ந அபா⁴வோ. கஸ்மா? யஸ்மா கபிமித்³த⁴பரேதோ பஸ்ஸதி. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘கபிமித்³த⁴பரேதோ கோ², மஹாராஜ, ஸுபினங் பஸ்ஸதீ’’தி.
Taṃ panetaṃ catubbidhampi supinaṃ sekhaputhujjanāva passanti appahīnavipallāsattā, asekhā na passanti pahīnavipallāsattā. Kiṃ panetaṃ passanto sutto passati paṭibuddho, udāhu neva sutto na paṭibuddhoti? Kiñcettha yadi tāva sutto passati, abhidhammavirodho āpajjati. Bhavaṅgacittena hi supati, taṃ rūpanimittādiārammaṇaṃ rāgādisampayuttaṃ vā na hoti. Supinaṃ passantassa ca īdisāni cittāni uppajjanti. Atha paṭibuddho passati, vinayavirodho āpajjati. Yañhi paṭibuddho passati, taṃ sabbohārikacittena passati. Sabbohārikacittena ca kate vītikkame anāpatti nāma natthi. Supinaṃ passantena pana katepi vītikkame ekantaṃ anāpatti eva. Atha neva sutto na paṭibuddho passati, na nāma passati. Evañca sati supinassa abhāvo ca āpajjati? Na abhāvo. Kasmā? Yasmā kapimiddhapareto passati. Vuttañhetaṃ – ‘‘kapimiddhapareto kho, mahārāja, supinaṃ passatī’’ti.
கபிமித்³த⁴பரேதோதி மக்கடனித்³தா³ய யுத்தோ. யதா² ஹி மக்கடஸ்ஸ நித்³தா³ லஹுபரிவத்தா ஹோதி, ஏவங் யா நித்³தா³ புனப்புனங் குஸலாதி³சித்தவோகிண்ணத்தா லஹுபரிவத்தா, யஸ்ஸா பவத்தியங் புனப்புனங் ப⁴வங்க³தோ உத்தரணங் ஹோதி, தாய யுத்தோ ஸுபினங் பஸ்ஸதி. தேனாயங் ஸுபினோ குஸலோபி ஹோதி அகுஸலோபி அப்³யாகதோபி. தத்த² ஸுபினந்தே சேதியவந்த³னத⁴ம்மஸ்ஸவனத⁴ம்மதே³ஸனாதீ³னி கரொந்தஸ்ஸ குஸலோ, பாணாதிபாதாதீ³னி கரொந்தஸ்ஸ அகுஸலோ, த்³வீஹி அந்தேஹி முத்தோ ஆவஜ்ஜனததா³ரம்மணக்க²ணே அப்³யாகதோதி வேதி³தப்³போ³. ஸ்வாயங் து³ப்³ப³லவத்து²கத்தா சேதனாய படிஸந்தி⁴ங் ஆகட்³டி⁴துங் அஸமத்தோ². பவத்தே பன அஞ்ஞேஹி குஸலாகுஸலேஹி உபத்த²ம்பி⁴தோ விபாகங் தே³தி. கிஞ்சாபி விபாகங் தே³தி, அத² கோ² அவிஸயே உப்பன்னத்தா அப்³போ³ஹாரிகாவ ஸுபினந்தசேதனா. ஸோ பனேஸ ஸுபினோ காலவஸேனபி தி³வா தாவ தி³ட்டோ² ந ஸமேதி, ததா² பட²மயாமே மஜ்ஜி²மயாமே பச்சி²மயாமே ச. ப³லவபச்சூஸே பன அஸிதபீதகா²யிதே ஸம்மா பரிணாமங் க³தே காயஸ்மிங் ஓஜாய பதிட்டி²தாய அருணே உக்³க³ச்ச²மானேவ தி³ட்டோ² ஸுபினோ ஸமேதி. இட்ட²னிமித்தங் ஸுபினங் பஸ்ஸந்தோ இட்ட²ங் படிலப⁴தி, அனிட்ட²னிமித்தங் பஸ்ஸந்தோ அனிட்ட²ங்.
Kapimiddhaparetoti makkaṭaniddāya yutto. Yathā hi makkaṭassa niddā lahuparivattā hoti, evaṃ yā niddā punappunaṃ kusalādicittavokiṇṇattā lahuparivattā, yassā pavattiyaṃ punappunaṃ bhavaṅgato uttaraṇaṃ hoti, tāya yutto supinaṃ passati. Tenāyaṃ supino kusalopi hoti akusalopi abyākatopi. Tattha supinante cetiyavandanadhammassavanadhammadesanādīni karontassa kusalo, pāṇātipātādīni karontassa akusalo, dvīhi antehi mutto āvajjanatadārammaṇakkhaṇe abyākatoti veditabbo. Svāyaṃ dubbalavatthukattā cetanāya paṭisandhiṃ ākaḍḍhituṃ asamattho. Pavatte pana aññehi kusalākusalehi upatthambhito vipākaṃ deti. Kiñcāpi vipākaṃ deti, atha kho avisaye uppannattā abbohārikāva supinantacetanā. So panesa supino kālavasenapi divā tāva diṭṭho na sameti, tathā paṭhamayāme majjhimayāme pacchimayāme ca. Balavapaccūse pana asitapītakhāyite sammā pariṇāmaṃ gate kāyasmiṃ ojāya patiṭṭhitāya aruṇe uggacchamāneva diṭṭho supino sameti. Iṭṭhanimittaṃ supinaṃ passanto iṭṭhaṃ paṭilabhati, aniṭṭhanimittaṃ passanto aniṭṭhaṃ.
இமே பன பஞ்ச மஹாஸுபினே நேவ லோகியமஹாஜனோ பஸ்ஸதி, ந மஹாராஜானோ, ந சக்கவத்திராஜானோ, ந அக்³க³ஸாவகா, ந பச்சேகபு³த்³தா⁴, ந ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴, ஏகோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுபோ³தி⁴ஸத்தோயேவ பஸ்ஸதி. அம்ஹாகங் பன போ³தி⁴ஸத்தோ கதா³ இமே ஸுபினே பஸ்ஸீதி? ‘‘ஸ்வே பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சாதுத்³த³ஸியங் பக்க²ஸ்ஸ ரத்திவிபா⁴யனகாலே பஸ்ஸி. தேரஸியந்திபி வத³ந்தியேவ. ஸோ இமே ஸுபினே தி³ஸ்வா உட்டா²ய பல்லங்கங் ஆபு⁴ஞ்ஜித்வா நிஸின்னோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே மயா கபிலவத்து²னக³ரே இமே ஸுபினா தி³ட்டா² அஸ்ஸு, பிது மஹாராஜஸ்ஸ கதெ²ய்யங். ஸசே பன மே மாதா ஜீவெய்ய, தஸ்ஸா கதெ²ய்யங். இமஸ்மிங் கோ² பன டா²னே இமேஸங் படிக்³கா³ஹகோ நாம நத்தி², அஹமேவ படிக³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. ததோ ‘‘இத³ங் இமஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங் இத³ங் இமஸ்ஸா’’தி ஸயமேவ ஸுபினே படிக்³க³ண்ஹித்வா உருவேலகா³மே ஸுஜாதாய தி³ன்னங் பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா போ³தி⁴மண்ட³ங் ஆருய்ஹ போ³தி⁴ங் பத்வா அனுக்கமேன ஜேதவனே விஹரந்தோ அத்தனோ மகுலபு³த்³த⁴காலே தி³ட்டே² பஞ்ச மஹாஸுபினே வித்தா²ரேதுங் பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴.
Ime pana pañca mahāsupine neva lokiyamahājano passati, na mahārājāno, na cakkavattirājāno, na aggasāvakā, na paccekabuddhā, na sammāsambuddhā, eko sabbaññubodhisattoyeva passati. Amhākaṃ pana bodhisatto kadā ime supine passīti? ‘‘Sve buddho bhavissāmī’’ti cātuddasiyaṃ pakkhassa rattivibhāyanakāle passi. Terasiyantipi vadantiyeva. So ime supine disvā uṭṭhāya pallaṅkaṃ ābhuñjitvā nisinno cintesi – ‘‘sace mayā kapilavatthunagare ime supinā diṭṭhā assu, pitu mahārājassa katheyyaṃ. Sace pana me mātā jīveyya, tassā katheyyaṃ. Imasmiṃ kho pana ṭhāne imesaṃ paṭiggāhako nāma natthi, ahameva paṭigaṇhissāmī’’ti. Tato ‘‘idaṃ imassa pubbanimittaṃ idaṃ imassā’’ti sayameva supine paṭiggaṇhitvā uruvelagāme sujātāya dinnaṃ pāyāsaṃ paribhuñjitvā bodhimaṇḍaṃ āruyha bodhiṃ patvā anukkamena jetavane viharanto attano makulabuddhakāle diṭṭhe pañca mahāsupine vitthāretuṃ bhikkhū āmantetvā imaṃ desanaṃ ārabhi.
தத்த² மஹாபத²வீதி சக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் பூரெத்வா டி²தா மஹாபத²வீ. மஹாஸயனங் அஹோஸீதி ஸிரிஸயனங் அஹோஸி. ஓஹிதோதி ட²பிதோ. ஸோ பன ந உத³கஸ்மிங்யேவ ட²பிதோ அஹோஸி, அத² கோ² பாசீனஸமுத்³த³ஸ்ஸ உபரூபரிபா⁴கே³ன க³ந்த்வா பாசீனசக்கவாளமத்த²கே ட²பிதோ அஹோஸீதி வேதி³தப்³போ³. பச்சி²மே ஸமுத்³தே³ த³க்கி²ணே ஸமுத்³தே³தி ஏதேஸுபி ஏஸேவ நயோ. திரியா நாம திணஜாதீதி த³ப்³ப³திணங் வுச்சதி. நாபி⁴யா உக்³க³ந்த்வா நப⁴ங் ஆஹச்ச டி²தா அஹோஸீதி நங்க³லமத்தேன ரத்தத³ண்டே³ன நாபி⁴தோ உக்³க³ந்த்வா பஸ்ஸந்தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ வித³த்தி²மத்தங் ரதனமத்தங் ப்³யாமமத்தங் யட்டி²மத்தங் கா³வுதமத்தங் அட்³ட⁴யோஜனமத்தங் யோஜனமத்தந்தி ஏவங் உக்³க³ந்த்வா உக்³க³ந்த்வா அனேகயோஜனஸஹஸ்ஸங் நப⁴ங் ஆஹச்ச டி²தா அஹோஸி. பாதே³ஹி உஸ்ஸக்கித்வாதி அக்³க³னக²தோ பட்டா²ய பாதே³ஹி அபி⁴ருஹித்வா. நானாவண்ணாதி ஏகோ நீலவண்ணோ, ஏகோ பீதவண்ணோ, ஏகோ லோஹிதவண்ணோ, ஏகோ பண்டு³பலாஸவண்ணோதி ஏவங் நானாவண்ணா. ஸேதாதி பண்ட³ரா பரிஸுத்³தா⁴. மஹதோ மீள்ஹபப்³ப³தஸ்ஸாதி தியோஜனுப்³பே³த⁴ஸ்ஸ கூ³த²பப்³ப³தஸ்ஸ. உபரூபரி சங்கமதீதி மத்த²கமத்த²கே சங்கமதி . தீ³கா⁴யுகபு³த்³தா⁴ பன தியோஜனிகே மீள்ஹபப்³ப³தே அனுபவிஸித்வா நிஸின்னா விய ஹொந்தி.
Tattha mahāpathavīti cakkavāḷagabbhaṃ pūretvā ṭhitā mahāpathavī. Mahāsayanaṃ ahosīti sirisayanaṃ ahosi. Ohitoti ṭhapito. So pana na udakasmiṃyeva ṭhapito ahosi, atha kho pācīnasamuddassa uparūparibhāgena gantvā pācīnacakkavāḷamatthake ṭhapito ahosīti veditabbo. Pacchime samudde dakkhiṇe samuddeti etesupi eseva nayo. Tiriyā nāma tiṇajātīti dabbatiṇaṃ vuccati. Nābhiyā uggantvā nabhaṃ āhacca ṭhitā ahosīti naṅgalamattena rattadaṇḍena nābhito uggantvā passantassa passantasseva vidatthimattaṃ ratanamattaṃ byāmamattaṃ yaṭṭhimattaṃ gāvutamattaṃ aḍḍhayojanamattaṃ yojanamattanti evaṃ uggantvā uggantvā anekayojanasahassaṃ nabhaṃ āhacca ṭhitā ahosi. Pādehi ussakkitvāti agganakhato paṭṭhāya pādehi abhiruhitvā. Nānāvaṇṇāti eko nīlavaṇṇo, eko pītavaṇṇo, eko lohitavaṇṇo, eko paṇḍupalāsavaṇṇoti evaṃ nānāvaṇṇā. Setāti paṇḍarā parisuddhā. Mahato mīḷhapabbatassāti tiyojanubbedhassa gūthapabbatassa. Uparūparicaṅkamatīti matthakamatthake caṅkamati . Dīghāyukabuddhā pana tiyojanike mīḷhapabbate anupavisitvā nisinnā viya honti.
ஏவங் எத்தகேன டா²னேன புப்³ப³னிமித்தானி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி ஸஹ புப்³ப³னிமித்தேஹி படிலாப⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் யம்பி, பி⁴க்க²வேதிஆதி³மாஹ. தத்த² ஸப்³ப³கு³ணதா³யகத்தா பு³த்³தா⁴னங் அரஹத்தமக்³கோ³ அனுத்தரா ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ நாம. தஸ்மா யங் ஸோ சக்கவாளமஹாபத²விங் ஸிரிஸயனபூ⁴தங் அத்³த³ஸ, தங் பு³த்³த⁴பா⁴வஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். யங் ஹிமவந்தபப்³ப³தராஜானங் பி³ம்போ³ஹனங் அத்³த³ஸ, தங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணபி³ம்போ³ஹனஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். யங் சத்தாரோ ஹத்த²பாதே³ சக்கவாளமத்த²கே டி²தே அத்³த³ஸ, தங் த⁴ம்மசக்கஸ்ஸ அப்படிவத்தியபா⁴வே புப்³ப³னிமித்தங். யங் அத்தானங் உத்தானகங் நிபன்னங் அத்³த³ஸ, தங் தீஸு ப⁴வேஸு அவகுஜ்ஜானங் ஸத்தானங் உத்தானமுக²பா⁴வஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். யங் அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா பஸ்ஸந்தோ விய அஹோஸி, தங் தி³ப்³ப³சக்கு²படிலாப⁴ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். யங் யாவ ப⁴வக்³கா³ ஏகாலோகங் அஹோஸி, தங் அனாவரணஞாணஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தங். ஸேஸங் பாளிவஸேனேவ வேதி³தப்³ப³ந்தி.
Evaṃ ettakena ṭhānena pubbanimittāni dassetvā idāni saha pubbanimittehi paṭilābhaṃ dassetuṃ yampi, bhikkhavetiādimāha. Tattha sabbaguṇadāyakattā buddhānaṃ arahattamaggo anuttarā sammāsambodhi nāma. Tasmā yaṃ so cakkavāḷamahāpathaviṃ sirisayanabhūtaṃ addasa, taṃ buddhabhāvassa pubbanimittaṃ. Yaṃ himavantapabbatarājānaṃ bimbohanaṃ addasa, taṃ sabbaññutaññāṇabimbohanassa pubbanimittaṃ. Yaṃ cattāro hatthapāde cakkavāḷamatthake ṭhite addasa, taṃ dhammacakkassa appaṭivattiyabhāve pubbanimittaṃ. Yaṃ attānaṃ uttānakaṃ nipannaṃ addasa, taṃ tīsu bhavesu avakujjānaṃ sattānaṃ uttānamukhabhāvassa pubbanimittaṃ. Yaṃ akkhīni ummīletvā passanto viya ahosi, taṃ dibbacakkhupaṭilābhassa pubbanimittaṃ. Yaṃ yāva bhavaggā ekālokaṃ ahosi, taṃ anāvaraṇañāṇassa pubbanimittaṃ. Sesaṃ pāḷivaseneva veditabbanti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 6. மஹாஸுபினஸுத்தங் • 6. Mahāsupinasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 6. மஹாஸுபினஸுத்தவண்ணனா • 6. Mahāsupinasuttavaṇṇanā