Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
6. மஹாஸுபினஸுத்தவண்ணனா
6. Mahāsupinasuttavaṇṇanā
196. ச²ட்டே² தா⁴துக்கோ²ப⁴கரணபச்சயோ நாம விஸபா⁴க³பே⁴ஸஜ்ஜஸேனாஸனாஹாராதி³பச்சயோ. அத்த²காமதாய வா அனத்த²காமதாய வாதி பஸன்னா அத்த²காமதாய, குத்³தா⁴ அனத்த²காமதாய. அத்தா²ய வா அனத்தா²ய வாதி ஸபா⁴வதோ ப⁴விதப்³பா³ய அத்தா²ய வா அனத்தா²ய வா. உபஸங்ஹரந்தீதி அத்தனோ தே³வானுபா⁴வேன உபனெந்தி. போ³தி⁴ஸத்தமாதா விய புத்தபடிலாப⁴னிமித்தந்தி ததா³ கிர புரே புண்ணமாய ஸத்தமதி³வஸதோ பட்டா²ய விக³தஸுராபானங் மாலாக³ந்தா⁴தி³விபூ⁴திஸம்பன்னங் நக்க²த்தகீளங் அனுப⁴வமானா போ³தி⁴ஸத்தமாதா ஸத்தமே தி³வஸே பாதோவ உட்டா²ய க³ந்தோ⁴த³கேன நஹாயித்வா ஸப்³பா³லங்காரபூ⁴ஸிதா வரபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா உபோஸத²ங்கா³னி அதி⁴ட்டா²ய ஸிரிக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ஸிரிஸயனே நிபன்னா நித்³த³ங் ஓக்கமமானா இமங் ஸுபினங் அத்³த³ஸ – சத்தாரோ கிர நங் மஹாராஜானோ ஸயனேனேவ ஸத்³தி⁴ங் உக்கி²பித்வா அனோதத்தத³ஹங் நெத்வா நஹாபெத்வா தி³ப்³ப³வத்த²ங் நிவாஸெத்வா தி³ப்³ப³க³ந்தே⁴ஹி விலிம்பெத்வா தி³ப்³ப³புப்பா²னி பிளந்தெ⁴த்வா ததோ அவிதூ³ரே ரஜதபப்³ப³தோ, தஸ்ஸ அந்தோ கனகவிமானங் அத்தி², தஸ்மிங் பாசீனதோ ஸீஸங் கத்வா நிபஜ்ஜாபேஸுங். அத² போ³தி⁴ஸத்தோ ஸேதவரவாரணோ ஹுத்வா ததோ அவிதூ³ரே ஏகோ ஸுவண்ணபப்³ப³தோ, தத்த² சரித்வா ததோ ஓருய்ஹ ரஜதபப்³ப³தங் ஆருஹித்வா கனகவிமானங் பவிஸித்வா மாதரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா த³க்கி²ணபஸ்ஸங் பா²லெத்வா குச்சி²ங் பவிட்ட²ஸதி³ஸோ அஹோஸி. இமங் ஸுபினங் ஸந்தா⁴ய ஏதங் வுத்தங் ‘‘போ³தி⁴ஸத்தமாதா விய புத்தபடிலாப⁴னிமித்த’’ந்தி.
196. Chaṭṭhe dhātukkhobhakaraṇapaccayo nāma visabhāgabhesajjasenāsanāhārādipaccayo. Atthakāmatāya vā anatthakāmatāya vāti pasannā atthakāmatāya, kuddhā anatthakāmatāya. Atthāya vā anatthāya vāti sabhāvato bhavitabbāya atthāya vā anatthāya vā. Upasaṃharantīti attano devānubhāvena upanenti. Bodhisattamātā viya puttapaṭilābhanimittanti tadā kira pure puṇṇamāya sattamadivasato paṭṭhāya vigatasurāpānaṃ mālāgandhādivibhūtisampannaṃ nakkhattakīḷaṃ anubhavamānā bodhisattamātā sattame divase pātova uṭṭhāya gandhodakena nahāyitvā sabbālaṅkārabhūsitā varabhojanaṃ bhuñjitvā uposathaṅgāni adhiṭṭhāya sirigabbhaṃ pavisitvā sirisayane nipannā niddaṃ okkamamānā imaṃ supinaṃ addasa – cattāro kira naṃ mahārājāno sayaneneva saddhiṃ ukkhipitvā anotattadahaṃ netvā nahāpetvā dibbavatthaṃ nivāsetvā dibbagandhehi vilimpetvā dibbapupphāni piḷandhetvā tato avidūre rajatapabbato, tassa anto kanakavimānaṃ atthi, tasmiṃ pācīnato sīsaṃ katvā nipajjāpesuṃ. Atha bodhisatto setavaravāraṇo hutvā tato avidūre eko suvaṇṇapabbato, tattha caritvā tato oruyha rajatapabbataṃ āruhitvā kanakavimānaṃ pavisitvā mātaraṃ padakkhiṇaṃ katvā dakkhiṇapassaṃ phāletvā kucchiṃ paviṭṭhasadiso ahosi. Imaṃ supinaṃ sandhāya etaṃ vuttaṃ ‘‘bodhisattamātā viya puttapaṭilābhanimitta’’nti.
கோஸலராஜா விய ஸோளஸ ஸுபினேதி –
Kosalarājāviya soḷasa supineti –
‘‘உஸபா⁴ ருக்கா² கா³வியோ க³வா ச,
‘‘Usabhā rukkhā gāviyo gavā ca,
அஸ்ஸோ கங்ஸோ ஸிங்கா³லீ ச கும்போ⁴;
Asso kaṃso siṅgālī ca kumbho;
பொக்க²ரணீ ச அபாகசந்த³னங்,
Pokkharaṇī ca apākacandanaṃ,
லாபூ³னி ஸீத³ந்தி ஸிலாப்லவந்தி.
Lābūni sīdanti silāplavanti.
‘‘மண்டூ³கியோ கண்ஹஸப்பே கி³லந்தி,
‘‘Maṇḍūkiyo kaṇhasappe gilanti,
காகங் ஸுவண்ணா பரிவாரயந்தி;
Kākaṃ suvaṇṇā parivārayanti;
தஸா வகா ஏளகானங் ப⁴யா ஹீ’’தி. (ஜா॰ 1.1.77) –
Tasā vakā eḷakānaṃ bhayā hī’’ti. (jā. 1.1.77) –
இமே ஸோளஸ ஸுபினே பஸ்ஸந்தோ கோஸலராஜா விய.
Ime soḷasa supine passanto kosalarājā viya.
1. ஏகதி³வஸங் கிர கோஸலமஹாராஜா ரத்திங் நித்³தூ³பக³தோ பச்சி²மயாமே ஸோளஸ மஹாஸுபினே பஸ்ஸி (ஜா॰ அட்ட²॰ 1.1.76 மஹாஸுபினஜாதகவண்ணனா). தத்த² சத்தாரோ அஞ்ஜனவண்ணா காளஉஸபா⁴ ‘‘யுஜ்ஜி²ஸ்ஸாமா’’தி சதூஹி தி³ஸாஹி ராஜங்க³ணங் ஆக³ந்த்வா ‘‘உஸப⁴யுத்³த⁴ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமா’’தி மஹாஜனே ஸன்னிபதிதே யுஜ்ஜ²னாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா நதி³த்வா க³ஜ்ஜித்வா அயுஜ்ஜி²த்வாவ படிக்கந்தா. இமங் பட²மங் ஸுபினங் அத்³த³ஸ.
1. Ekadivasaṃ kira kosalamahārājā rattiṃ niddūpagato pacchimayāme soḷasa mahāsupine passi (jā. aṭṭha. 1.1.76 mahāsupinajātakavaṇṇanā). Tattha cattāro añjanavaṇṇā kāḷausabhā ‘‘yujjhissāmā’’ti catūhi disāhi rājaṅgaṇaṃ āgantvā ‘‘usabhayuddhaṃ passissāmā’’ti mahājane sannipatite yujjhanākāraṃ dassetvā naditvā gajjitvā ayujjhitvāva paṭikkantā. Imaṃ paṭhamaṃ supinaṃ addasa.
2. கு²த்³த³கா ருக்கா² சேவ க³ச்சா² ச பத²விங் பி⁴ந்தி³த்வா வித³த்தி²மத்தம்பி ரதனமத்தம்பி அனுக்³க³ந்த்வாவ புப்ப²ந்தி சேவ ப²லந்தி ச. இமங் து³தியங் அத்³த³ஸ.
2. Khuddakā rukkhā ceva gacchā ca pathaviṃ bhinditvā vidatthimattampi ratanamattampi anuggantvāva pupphanti ceva phalanti ca. Imaṃ dutiyaṃ addasa.
3. கா³வியோ தத³ஹுஜாதானங் வச்சா²னங் கீ²ரங் பிவந்தியோ அத்³த³ஸ. அயங் ததியோ ஸுபினோ.
3. Gāviyo tadahujātānaṃ vacchānaṃ khīraṃ pivantiyo addasa. Ayaṃ tatiyo supino.
4. து⁴ரவாஹே ஆரோஹபரிணாஹஸம்பன்னே மஹாகோ³ணே யுக³பரம்பராய அயோஜெத்வா தருணே கோ³த³ம்மே து⁴ரே யோஜெந்தே அத்³த³ஸ. தே து⁴ரங் வஹிதுங் அஸக்கொந்தா ச²ட்³டெ³த்வா அட்ட²ங்ஸு, ஸகடானி நப்பவத்திங்ஸு. அயங் சதுத்தோ² ஸுபினோ.
4. Dhuravāhe ārohapariṇāhasampanne mahāgoṇe yugaparamparāya ayojetvā taruṇe godamme dhure yojente addasa. Te dhuraṃ vahituṃ asakkontā chaḍḍetvā aṭṭhaṃsu, sakaṭāni nappavattiṃsu. Ayaṃ catuttho supino.
5. ஏகங் உப⁴தோமுக²ங் அஸ்ஸங் அத்³த³ஸ. தஸ்ஸ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு யவஸங் தெ³ந்தி, ஸோ த்³வீஹிபி முகே²ஹி கா²த³தி. அயங் பஞ்சமோ ஸுபினோ.
5. Ekaṃ ubhatomukhaṃ assaṃ addasa. Tassa ubhosu passesu yavasaṃ denti, so dvīhipi mukhehi khādati. Ayaṃ pañcamo supino.
6. மஹாஜனோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ஸுவண்ணபாதிங் ஸம்மஜ்ஜித்வா ‘‘இத⁴ பஸ்ஸாவங் கரோஹீ’’தி ஏகஸ்ஸ ஜரஸிங்கா³லஸ்ஸ உபனாமேஸி. தங் தத்த² பஸ்ஸாவங் கரொந்தங் அத்³த³ஸ. அயங் ச²ட்டோ² ஸுபினோ.
6. Mahājano satasahassagghanikaṃ suvaṇṇapātiṃ sammajjitvā ‘‘idha passāvaṃ karohī’’ti ekassa jarasiṅgālassa upanāmesi. Taṃ tattha passāvaṃ karontaṃ addasa. Ayaṃ chaṭṭho supino.
7. ஏகோ புரிஸோ ரஜ்ஜுங் வட்டெத்வா பாத³மூலே நிக்கி²பதி. தேன நிஸின்னபீட²ஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸயிதா சா²தஸிங்கா³லீ தஸ்ஸ அஜானந்தஸ்ஸேவ தங் கா²த³தி. இமங் ஸத்தமங் ஸுபினங் அத்³த³ஸ.
7. Eko puriso rajjuṃ vaṭṭetvā pādamūle nikkhipati. Tena nisinnapīṭhassa heṭṭhā sayitā chātasiṅgālī tassa ajānantasseva taṃ khādati. Imaṃ sattamaṃ supinaṃ addasa.
8. ராஜத்³வாரே ப³ஹூஹி துச்ச²கும்பே⁴ஹி பரிவாரெத்வா ட²பிதங் ஏகங் மஹந்தங் பூரிதகும்ப⁴ங் அத்³த³ஸ. சத்தாரோபி பன வண்ணா சதூஹி தி³ஸாஹி சதூஹி அனுதி³ஸாஹி ச க⁴டேஹி உத³கங் ஆனெத்வா பூரிதகும்ப⁴மேவ பூரெந்தி, பூரிதங் பூரிதங் உத³கங் உத்தரித்வா பலாயதி. தேபி புனப்புனங் தத்தே²வ உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தி, துச்ச²கும்பே⁴ ஓலோகெந்தாபி நத்தி². அயங் அட்ட²மோ ஸுபினோ.
8. Rājadvāre bahūhi tucchakumbhehi parivāretvā ṭhapitaṃ ekaṃ mahantaṃ pūritakumbhaṃ addasa. Cattāropi pana vaṇṇā catūhi disāhi catūhi anudisāhi ca ghaṭehi udakaṃ ānetvā pūritakumbhameva pūrenti, pūritaṃ pūritaṃ udakaṃ uttaritvā palāyati. Tepi punappunaṃ tattheva udakaṃ āsiñcanti, tucchakumbhe olokentāpi natthi. Ayaṃ aṭṭhamo supino.
9. ஏகங் பஞ்சபது³மஸஞ்ச²ன்னங் க³ம்பீ⁴ரங் ஸப்³ப³தோதித்த²ங் பொக்க²ரணிங் அத்³த³ஸ. ஸமந்ததோ த்³விபத³சதுப்பதா³ ஓதரித்வா தத்த² பானீயங் பிவந்தி. தஸ்ஸ மஜ்ஜே² க³ம்பீ⁴ரட்டா²னே உத³கங் ஆவிலங், தீரப்பதே³ஸே த்³விபத³சதுப்பதா³னங் அக்கமனட்டா²னே அச்ச²ங் விப்பஸன்னமனாவிலங். அயங் நவமோ ஸுபினோ.
9. Ekaṃ pañcapadumasañchannaṃ gambhīraṃ sabbatotitthaṃ pokkharaṇiṃ addasa. Samantato dvipadacatuppadā otaritvā tattha pānīyaṃ pivanti. Tassa majjhe gambhīraṭṭhāne udakaṃ āvilaṃ, tīrappadese dvipadacatuppadānaṃ akkamanaṭṭhāne acchaṃ vippasannamanāvilaṃ. Ayaṃ navamo supino.
10. ஏகிஸ்ஸாயேவ கும்பி⁴யா பச்சமானங் ஓத³னங் அபாகங் அத்³த³ஸ. ‘‘அபாக’’ந்தி விசாரெத்வா விப⁴ஜித்வா ட²பிதங் விய தீஹாகாரேஹி பச்சமானங் ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே அதிகிலின்னோ ஹோதி, ஏகஸ்மிங் உத்தண்டு³லோ, ஏகஸ்மிங் ஸுபக்கோதி. அயங் த³ஸமோ ஸுபினோ.
10. Ekissāyeva kumbhiyā paccamānaṃ odanaṃ apākaṃ addasa. ‘‘Apāka’’nti vicāretvā vibhajitvā ṭhapitaṃ viya tīhākārehi paccamānaṃ ekasmiṃ passe atikilinno hoti, ekasmiṃ uttaṇḍulo, ekasmiṃ supakkoti. Ayaṃ dasamo supino.
11. ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் சந்த³னஸாரங் பூதிதக்கேன விக்கிணந்தே அத்³த³ஸ. அயங் ஏகாத³ஸமோ ஸுபினோ.
11. Satasahassagghanakaṃ candanasāraṃ pūtitakkena vikkiṇante addasa. Ayaṃ ekādasamo supino.
12. துச்ச²லாபூ³னி உத³கே ஸீத³ந்தானி அத்³த³ஸ. அயங் த்³வாத³ஸமோ ஸுபினோ.
12. Tucchalābūni udake sīdantāni addasa. Ayaṃ dvādasamo supino.
13. மஹந்தமஹந்தா கூடாகா³ரப்பமாணா க⁴னஸிலா நாவா விய உத³கே ப்லவமானா அத்³த³ஸ. அயங் தேரஸமோ ஸுபினோ.
13. Mahantamahantā kūṭāgārappamāṇā ghanasilā nāvā viya udake plavamānā addasa. Ayaṃ terasamo supino.
14. கு²த்³த³கமது⁴கபுப்ப²ப்பமாணா மண்டூ³கியோ மஹந்தே கண்ஹஸப்பே வேகே³ன அனுப³ந்தி⁴த்வா உப்பலனாளே விய சி²ந்தி³த்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா கி³லந்தியோ அத்³த³ஸ. அயங் சுத்³த³ஸமோ ஸுபினோ.
14. Khuddakamadhukapupphappamāṇā maṇḍūkiyo mahante kaṇhasappe vegena anubandhitvā uppalanāḷe viya chinditvā maṃsaṃ khāditvā gilantiyo addasa. Ayaṃ cuddasamo supino.
15. த³ஸஹி அஸத்³த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் கா³மகோ³சரங் காகங் கஞ்சனவண்ணவண்ணதாய ‘‘ஸுவண்ணா’’தி லத்³த⁴னாமே ஸுவண்ணராஜஹங்ஸே பரிவாரெந்தே அத்³த³ஸ. அயங் பன்னரஸமோ ஸுபினோ.
15. Dasahi asaddhammehi samannāgataṃ gāmagocaraṃ kākaṃ kañcanavaṇṇavaṇṇatāya ‘‘suvaṇṇā’’ti laddhanāme suvaṇṇarājahaṃse parivārente addasa. Ayaṃ pannarasamo supino.
16. புப்³பே³ தீ³பினோ ஏளகே கா²த³ந்தி. தே பன ஏளகே தீ³பினோ அனுப³ந்தி⁴த்வா முரமுராதி கா²த³ந்தே அத்³த³ஸ. அத²ஞ்ஞே தஸா வகா ஏளகே தூ³ரதோவ தி³ஸ்வா தஸிதா தாஸப்பத்தா ஹுத்வா ஏளகானங் ப⁴யா பலாயித்வா கு³ம்ப³க³ஹனானி பவிஸித்வா நிலீயிங்ஸு. அயங் ஸோளஸமோ ஸுபினோ.
16. Pubbe dīpino eḷake khādanti. Te pana eḷake dīpino anubandhitvā muramurāti khādante addasa. Athaññe tasā vakā eḷake dūratova disvā tasitā tāsappattā hutvā eḷakānaṃ bhayā palāyitvā gumbagahanāni pavisitvā nilīyiṃsu. Ayaṃ soḷasamo supino.
1. தத்த² அத⁴ம்மிகானங் ராஜூனங், அத⁴ம்மிகானஞ்ச மனுஸ்ஸானங் காலே லோகே விபரிவத்தமானே குஸலே ஓஸன்னே அகுஸலே உஸ்ஸன்னே லோகஸ்ஸ பரிஹானகாலே தே³வோ ந ஸம்மா வஸிஸ்ஸதி, மேக⁴பாதா³ பச்சி²ஜ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஸஸ்ஸானி மிலாயிஸ்ஸந்தி, து³ப்³பி⁴க்க²ங் ப⁴விஸ்ஸதி, வஸ்ஸிதுகாமா விய சதூஹி தி³ஸாஹி மேகா⁴ உட்ட²ஹித்வா இத்தி²காஹி ஆதபே பத்த²டானங் வீஹிஆதீ³னங் தேமனப⁴யேன அந்தோபவேஸிதகாலே புரிஸேஸு குதா³லபிடகே ஆதா³ய ஆளிப³ந்த⁴னத்தா²ய நிக்க²ந்தேஸு வஸ்ஸனாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா க³ஜ்ஜித்வா விஜ்ஜுலதா நிச்சா²ரெத்வா உஸபா⁴ விய அயுஜ்ஜி²த்வா அவஸ்ஸித்வாவ பலாயிஸ்ஸந்தி. அயங் பட²மஸ்ஸ விபாகோ.
1. Tattha adhammikānaṃ rājūnaṃ, adhammikānañca manussānaṃ kāle loke viparivattamāne kusale osanne akusale ussanne lokassa parihānakāle devo na sammā vasissati, meghapādā pacchijjissanti, sassāni milāyissanti, dubbhikkhaṃ bhavissati, vassitukāmā viya catūhi disāhi meghā uṭṭhahitvā itthikāhi ātape patthaṭānaṃ vīhiādīnaṃ temanabhayena antopavesitakāle purisesu kudālapiṭake ādāya āḷibandhanatthāya nikkhantesu vassanākāraṃ dassetvā gajjitvā vijjulatā nicchāretvā usabhā viya ayujjhitvā avassitvāva palāyissanti. Ayaṃ paṭhamassa vipāko.
2. லோகஸ்ஸ பரிஹீனகாலே மனுஸ்ஸானங் பரித்தாயுககாலே ஸத்தா திப்³ப³ராகா³ ப⁴விஸ்ஸந்தி, அஸம்பத்தவயாவ குமாரியோ புரிஸந்தரங் க³ந்த்வா உதுனியோ சேவ க³ப்³பி⁴னியோ ச ஹுத்வா புத்ததீ⁴தாஹி வட்³டி⁴ஸ்ஸந்தி. கு²த்³த³கருக்கா²னங் புப்ப²ங் விய ஹி தாஸங் உதுனிபா⁴வோ, ப²லங் விய ச புத்ததீ⁴தரோ ப⁴விஸ்ஸந்தி. அயங் து³தியஸ்ஸ விபாகோ.
2. Lokassa parihīnakāle manussānaṃ parittāyukakāle sattā tibbarāgā bhavissanti, asampattavayāva kumāriyo purisantaraṃ gantvā utuniyo ceva gabbhiniyo ca hutvā puttadhītāhi vaḍḍhissanti. Khuddakarukkhānaṃ pupphaṃ viya hi tāsaṃ utunibhāvo, phalaṃ viya ca puttadhītaro bhavissanti. Ayaṃ dutiyassa vipāko.
3. மனுஸ்ஸானங் ஜெட்டா²பசாயிககம்மஸ்ஸ நட்ட²காலே ஸத்தா மாதாபிதூஸு வா ஸஸ்ஸுஸஸுரேஸு வா லஜ்ஜங் அனுபட்ட²பெத்வா ஸயமேவ குடும்ப³ங் ஸங்வித³ஹந்தாவ கா⁴ஸச்சா²த³னமத்தம்பி மஹல்லகானங் தா³துகாமா த³ஸ்ஸந்தி, அதா³துகாமா ந த³ஸ்ஸந்தி. மஹல்லகா அனாதா² ஹுத்வா அஸயங்வஸீ தா³ரகே ஆராதெ⁴த்வா ஜீவிஸ்ஸந்தி தத³ஹுஜாதானங் வச்ச²கானங் கீ²ரங் பிவந்தியோ மஹாகா³வியோ விய. அயங் ததியஸ்ஸ விபாகோ.
3. Manussānaṃ jeṭṭhāpacāyikakammassa naṭṭhakāle sattā mātāpitūsu vā sassusasuresu vā lajjaṃ anupaṭṭhapetvā sayameva kuṭumbaṃ saṃvidahantāva ghāsacchādanamattampi mahallakānaṃ dātukāmā dassanti, adātukāmā na dassanti. Mahallakā anāthā hutvā asayaṃvasī dārake ārādhetvā jīvissanti tadahujātānaṃ vacchakānaṃ khīraṃ pivantiyo mahāgāviyo viya. Ayaṃ tatiyassa vipāko.
4. அத⁴ம்மிகராஜூனங் காலே அத⁴ம்மிகராஜானோ பண்டி³தானங் பவேணிகுஸலானங் கம்மனித்த²ரணஸமத்தா²னங் மஹாமத்தானங் யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி, த⁴ம்மஸபா⁴யங் வினிச்ச²யட்டா²னேபி பண்டி³தே வோஹாரகுஸலே மஹல்லகே அமச்சே ந ட²பெஸ்ஸந்தி, தப்³பி³பரீதானங் பன தருணதருணானங் யஸங் த³ஸ்ஸந்தி, ததா²ரூபே ஏவ ச வினிச்ச²யட்டா²னே ட²பெஸ்ஸந்தி. தே ராஜகம்மானி சேவ யுத்தாயுத்தஞ்ச அஜானந்தா நேவ தங் யஸங் உக்கி²பிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி, ந ராஜகம்மானி நித்த²ரிதுங். தே அஸக்கொந்தா கம்மது⁴ரங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸந்தி, மஹல்லகாபி பண்டி³தாமச்சா யஸங் அலப⁴ந்தா கிச்சானி நித்த²ரிதுங் ஸமத்தா²பி ‘‘கிங் அம்ஹாகங் ஏதேஹி, மயங் பா³ஹிரகா ஜாதா, அப்³ப⁴ந்தரிகா தருணதா³ரகா ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி உப்பன்னானி கம்மானி ந கரிஸ்ஸந்தி. ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி தேஸங் ராஜூனங் ஹானியேவ ப⁴விஸ்ஸதி, து⁴ரங் வஹிதுங் அஸமத்தா²னங் வச்ச²த³ம்மானங் து⁴ரே யோஜிதகாலோ விய தூ³ரவாஹானஞ்ச மஹாகோ³ணானங் யுக³பரம்பராய அயோஜிதகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் சதுத்த²ஸ்ஸ விபாகோ.
4. Adhammikarājūnaṃ kāle adhammikarājāno paṇḍitānaṃ paveṇikusalānaṃ kammanittharaṇasamatthānaṃ mahāmattānaṃ yasaṃ na dassanti, dhammasabhāyaṃ vinicchayaṭṭhānepi paṇḍite vohārakusale mahallake amacce na ṭhapessanti, tabbiparītānaṃ pana taruṇataruṇānaṃ yasaṃ dassanti, tathārūpe eva ca vinicchayaṭṭhāne ṭhapessanti. Te rājakammāni ceva yuttāyuttañca ajānantā neva taṃ yasaṃ ukkhipituṃ sakkhissanti, na rājakammāni nittharituṃ. Te asakkontā kammadhuraṃ chaḍḍessanti, mahallakāpi paṇḍitāmaccā yasaṃ alabhantā kiccāni nittharituṃ samatthāpi ‘‘kiṃ amhākaṃ etehi, mayaṃ bāhirakā jātā, abbhantarikā taruṇadārakā jānissantī’’ti uppannāni kammāni na karissanti. Evaṃ sabbathāpi tesaṃ rājūnaṃ hāniyeva bhavissati, dhuraṃ vahituṃ asamatthānaṃ vacchadammānaṃ dhure yojitakālo viya dūravāhānañca mahāgoṇānaṃ yugaparamparāya ayojitakālo viya bhavissati. Ayaṃ catutthassa vipāko.
5. அத⁴ம்மிகராஜகாலேயேவ அத⁴ம்மிகபா³லராஜானோ அத⁴ம்மிகே லோலமனுஸ்ஸே வினிச்ச²யே ட²பெஸ்ஸந்தி, தே பாபபுஞ்ஞேஸு அனாத³ரா பா³லா ஸபா⁴யங் நிஸீதி³த்வா வினிச்ச²யங் தெ³ந்தா உபி⁴ன்னம்பி அத்த²பச்சத்தி²கானங் ஹத்த²தோ லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா கா²தி³ஸ்ஸந்தி அஸ்ஸோ விய த்³வீஹி முகே²ஹி யவஸங். அயங் பஞ்சமஸ்ஸ விபாகோ.
5. Adhammikarājakāleyeva adhammikabālarājāno adhammike lolamanusse vinicchaye ṭhapessanti, te pāpapuññesu anādarā bālā sabhāyaṃ nisīditvā vinicchayaṃ dentā ubhinnampi atthapaccatthikānaṃ hatthato lañjaṃ gahetvā khādissanti asso viya dvīhi mukhehi yavasaṃ. Ayaṃ pañcamassa vipāko.
6. அத⁴ம்மிகாயேவ விஜாதிராஜானோ ஜாதிஸம்பன்னானங் குலபுத்தானங் ஆஸங்காய யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி, அகுலீனானங்யேவ த³ஸ்ஸந்தி. ஏவங் மஹாகுலானி து³க்³க³தானி ப⁴விஸ்ஸந்தி, லாமககுலானி இஸ்ஸரானி. தே ச குலீனபுரிஸா ஜீவிதுங் அஸக்கொந்தா ‘‘இமே நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமா’’தி அகுலீனானங் தீ⁴தரோ த³ஸ்ஸந்தி, இதி தாஸங் குலதீ⁴தானங் அகுலீனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸோ ஜரஸிங்கா³லஸ்ஸ ஸுவண்ணபாதியங் பஸ்ஸாவகரணஸதி³ஸோ ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் ச²ட்ட²ஸ்ஸ விபாகோ.
6. Adhammikāyeva vijātirājāno jātisampannānaṃ kulaputtānaṃ āsaṅkāya yasaṃ na dassanti, akulīnānaṃyeva dassanti. Evaṃ mahākulāni duggatāni bhavissanti, lāmakakulāni issarāni. Te ca kulīnapurisā jīvituṃ asakkontā ‘‘ime nissāya jīvissāmā’’ti akulīnānaṃ dhītaro dassanti, iti tāsaṃ kuladhītānaṃ akulīnehi saddhiṃ saṃvāso jarasiṅgālassa suvaṇṇapātiyaṃ passāvakaraṇasadiso bhavissati. Ayaṃ chaṭṭhassa vipāko.
7. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே இத்தி²யோ புரிஸலோலா ஸுராலோலா அலங்காரலோலா விஸிகா²லோலா ஆமிஸலோலா ப⁴விஸ்ஸந்தி து³ஸ்ஸீலா து³ராசாரா. தா ஸாமிகேஹி கஸிகோ³ரக்கா²தீ³னி கம்மானி கத்வா கிச்சே²ன கஸிரேன ஸம்ப⁴தங் த⁴னங் ஜாரேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸுரங் பிவந்தியோ மாலாக³ந்த⁴விலேபனங் தா⁴ரயமானா அந்தோகே³ஹே அச்சாயிகம்பி கிச்சங் அனோலோகெத்வா கே³ஹபரிக்கே²பஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³னபி சி²த்³த³ட்டா²னேஹிபி ஜாரே உபதா⁴ரயமானா ஸ்வே வபிதப்³ப³யுத்தகங் பீ³ஜம்பி கொட்டெத்வா யாகு³ப⁴த்தக²ஜ்ஜகானி பசித்வா கா²த³மானா விலும்பிஸ்ஸந்தி ஹெட்டா²பீட²கே நிபன்னசா²தஸிங்கா³லீ விய வட்டெத்வா வட்டெத்வா பாத³மூலே நிக்கி²த்தரஜ்ஜுங். அயங் ஸத்தமஸ்ஸ விபாகோ.
7. Gacchante gacchante kāle itthiyo purisalolā surālolā alaṅkāralolā visikhālolā āmisalolā bhavissanti dussīlā durācārā. Tā sāmikehi kasigorakkhādīni kammāni katvā kicchena kasirena sambhataṃ dhanaṃ jārehi saddhiṃ suraṃ pivantiyo mālāgandhavilepanaṃ dhārayamānā antogehe accāyikampi kiccaṃ anoloketvā gehaparikkhepassa uparibhāgenapi chiddaṭṭhānehipi jāre upadhārayamānā sve vapitabbayuttakaṃ bījampi koṭṭetvā yāgubhattakhajjakāni pacitvā khādamānā vilumpissanti heṭṭhāpīṭhake nipannachātasiṅgālī viya vaṭṭetvā vaṭṭetvā pādamūle nikkhittarajjuṃ. Ayaṃ sattamassa vipāko.
8. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே லோகோ பரிஹாயிஸ்ஸதி, ரட்ட²ங் நிரோஜங் ப⁴விஸ்ஸதி, ராஜானோ து³க்³க³தா கபணா ப⁴விஸ்ஸந்தி. யோ இஸ்ஸரோ ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ப⁴ண்டா³கா³ரே ஸதஸஹஸ்ஸமத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தி. தே ஏவங்து³க்³க³தா ஸப்³பே³ ஜானபதே³ அத்தனோவ கம்மங் காரெஸ்ஸந்தி, உபத்³து³தா மனுஸ்ஸா ஸகே கம்மந்தே ச²ட்³டெ³த்வா ராஜூனங்யேவ அத்தா²ய புப்³ப³ண்ணாபரண்ணானி வபந்தா ரக்க²ந்தா லாயந்தா மத்³த³ந்தா பவேஸெந்தா உச்சு²க்கெ²த்தானி கரொந்தா யந்தானி வாஹெந்தா பா²ணிதாதீ³னி பசந்தா புப்பா²ராமே ப²லாராமே ச கரொந்தா தத்த² தத்த² நிப்ப²ன்னானி புப்³ப³ண்ணாதீ³னி ஆஹரித்வா ரஞ்ஞோ கொட்டா²கா³ரமேவ பூரெஸ்ஸந்தி. அத்தனோ கே³ஹேஸு துச்ச²கொட்டே² ஓலோகெந்தாபி ந ப⁴விஸ்ஸந்தி, துச்ச²கும்பே⁴ அனோலோகெத்வா பூரிதகும்ப⁴பூரணஸதி³ஸமேவ ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் அட்ட²மஸ்ஸ விபாகோ.
8. Gacchante gacchante kāle loko parihāyissati, raṭṭhaṃ nirojaṃ bhavissati, rājāno duggatā kapaṇā bhavissanti. Yo issaro bhavissati, tassa bhaṇḍāgāre satasahassamattā bhavissanti. Te evaṃduggatā sabbe jānapade attanova kammaṃ kāressanti, upaddutā manussā sake kammante chaḍḍetvā rājūnaṃyeva atthāya pubbaṇṇāparaṇṇāni vapantā rakkhantā lāyantā maddantā pavesentā ucchukkhettāni karontā yantāni vāhentā phāṇitādīni pacantā pupphārāme phalārāme ca karontā tattha tattha nipphannāni pubbaṇṇādīni āharitvā rañño koṭṭhāgārameva pūressanti. Attano gehesu tucchakoṭṭhe olokentāpi na bhavissanti, tucchakumbhe anoloketvā pūritakumbhapūraṇasadisameva bhavissati. Ayaṃ aṭṭhamassa vipāko.
9. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ச²ந்தா³தி³வஸேன அக³திங் க³ச்ச²ந்தா ரஜ்ஜங் காரெஸ்ஸந்தி, த⁴ம்மேன வினிச்ச²யங் நாம ந த³ஸ்ஸந்தி லஞ்ஜவித்தகா ப⁴விஸ்ஸந்தி த⁴னலோலா, ரட்ட²வாஸிகேஸு தேஸங் க²ந்திமெத்தானுத்³த³யா நாம ந ப⁴விஸ்ஸந்தி, கக்க²ளா ப²ருஸா உச்சு²யந்தே உச்சு²ப⁴ண்டி³கா விய மனுஸ்ஸே பீளெந்தா நானப்பகாரங் ப³லிங் உப்பாதெ³த்வா த⁴னங் க³ண்ஹிஸ்ஸந்தி. மனுஸ்ஸா ப³லிபீளிதா கிஞ்சி தா³துங் அஸக்கொந்தா கா³மனிக³மாத³யோ ச²ட்³டெ³த்வா பச்சந்தங் க³ந்த்வா வாஸங் கப்பெஸ்ஸந்தி. மஜ்ஜி²மஜனபதோ³ ஸுஞ்ஞோ ப⁴விஸ்ஸதி, பச்சந்தோ க⁴னவாஸோ ஸெய்யதா²பி பொக்க²ரணியா மஜ்ஜே² உத³கங் ஆவிலங் பரியந்தே விப்பஸன்னங். அயங் நவமஸ்ஸ விபாகோ.
9. Gacchante gacchante kāle rājāno adhammikā bhavissanti, chandādivasena agatiṃ gacchantā rajjaṃ kāressanti, dhammena vinicchayaṃ nāma na dassanti lañjavittakā bhavissanti dhanalolā, raṭṭhavāsikesu tesaṃ khantimettānuddayā nāma na bhavissanti, kakkhaḷā pharusā ucchuyante ucchubhaṇḍikā viya manusse pīḷentā nānappakāraṃ baliṃ uppādetvā dhanaṃ gaṇhissanti. Manussā balipīḷitā kiñci dātuṃ asakkontā gāmanigamādayo chaḍḍetvā paccantaṃ gantvā vāsaṃ kappessanti. Majjhimajanapado suñño bhavissati, paccanto ghanavāso seyyathāpi pokkharaṇiyā majjhe udakaṃ āvilaṃ pariyante vippasannaṃ. Ayaṃ navamassa vipāko.
10. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி, தேஸு அத⁴ம்மிகேஸு ராஜயுத்தாபி ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகாபி நேக³மஜானபதா³பீதி ஸமணப்³ராஹ்மணே உபாதா³ய ஸப்³பே³ மனுஸ்ஸா அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி. ததோ தேஸங் ஆரக்க²தே³வதா, ப³லிபடிக்³கா³ஹிகதே³வதா, ருக்க²தே³வதா, ஆகாஸட்ட²தே³வதாதி ஏவங் தே³வதாபி அத⁴ம்மிகா ப⁴விஸ்ஸந்தி. அத⁴ம்மிகராஜூனங் ரஜ்ஜே வாதா விஸமா க²ரா வாயிஸ்ஸந்தி, தே ஆகாஸட்ட²கவிமானானி கம்பெஸ்ஸந்தி. தேஸு கம்பிதேஸு தே³வதா குபிதா தே³வங் வஸ்ஸிதுங் ந த³ஸ்ஸந்தி. வஸ்ஸமானோபி ஸகலரட்டே² ஏகப்பஹாரேனேவ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, வஸ்ஸமானோபி ஸப்³ப³த்த² கஸிகம்மஸ்ஸ வா வப்பகம்மஸ்ஸ வா உபகாரோ ஹுத்வா ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி. யதா² ச ரட்டே², ஏவங் ஜனபதே³பி கா³மேபி ஏகதளாகஸரேபி ஏகப்பஹாரேன ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, தளாகஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ வஸ்ஸந்தோ ஹெட்டா²பா⁴கே³ ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஹெட்டா² வஸ்ஸந்தோ உபரி ந வஸ்ஸிஸ்ஸதி. ஏகஸ்மிங் பா⁴கே³ ஸஸ்ஸங் அதிவஸ்ஸேன நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ஏகஸ்மிங் அவஸ்ஸனேன மிலாயிஸ்ஸதி, ஏகஸ்மிங் ஸம்மா வஸ்ஸமானோ ஸம்பாதெ³ஸ்ஸதி. ஏவங் ஏகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ரஜ்ஜே வுத்தஸஸ்ஸா விபாகோ. திப்பகாரா ப⁴விஸ்ஸந்தி ஏககும்பி⁴யா ஓத³னோ விய. அயங் த³ஸமஸ்ஸ விபாகோ.
10. Gacchante gacchante kāle rājāno adhammikā bhavissanti, tesu adhammikesu rājayuttāpi brāhmaṇagahapatikāpi negamajānapadāpīti samaṇabrāhmaṇe upādāya sabbe manussā adhammikā bhavissanti. Tato tesaṃ ārakkhadevatā, balipaṭiggāhikadevatā, rukkhadevatā, ākāsaṭṭhadevatāti evaṃ devatāpi adhammikā bhavissanti. Adhammikarājūnaṃ rajje vātā visamā kharā vāyissanti, te ākāsaṭṭhakavimānāni kampessanti. Tesu kampitesu devatā kupitā devaṃ vassituṃ na dassanti. Vassamānopi sakalaraṭṭhe ekappahāreneva na vassissati, vassamānopi sabbattha kasikammassa vā vappakammassa vā upakāro hutvā na vassissati. Yathā ca raṭṭhe, evaṃ janapadepi gāmepi ekataḷākasarepi ekappahārena na vassissati, taḷākassa uparibhāge vassanto heṭṭhābhāge na vassissati, heṭṭhā vassanto upari na vassissati. Ekasmiṃ bhāge sassaṃ ativassena nassissati, ekasmiṃ avassanena milāyissati, ekasmiṃ sammā vassamāno sampādessati. Evaṃ ekassa rañño rajje vuttasassā vipāko. Tippakārā bhavissanti ekakumbhiyā odano viya. Ayaṃ dasamassa vipāko.
11. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தேயேவ காலே ஸாஸனே பரிஹாயந்தே பச்சயலோலா அலஜ்ஜிகா ப³ஹூ பி⁴க்கூ² ப⁴விஸ்ஸந்தி. தே ப⁴க³வதா பச்சயலோலுப்பங் நிம்மதெ²த்வா கதி²தத⁴ம்மதே³ஸனங் சீவராதி³சதுபச்சயஹேது பரேஸங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி. பச்சயேஹி முச்சி²த்வா நித்த²ரணபக்கே² டி²தா நிப்³பா³னாபி⁴முக²ங் கத்வா தே³ஸேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி. கேவலங் ‘‘பத³ப்³யஞ்ஜனஸம்பத்திஞ்சேவ மது⁴ரஸத்³த³ஞ்ச ஸுத்வா மஹக்³கா⁴னி சீவராதீ³னி த³ஸ்ஸந்தி’’இச்சேவங் தே³ஸெஸ்ஸந்தி. அபரே அந்தரவீதி²சதுக்கராஜத்³வாராதீ³ஸு நிஸீதி³த்வா கஹாபணஅட்³ட⁴கஹாபணபாத³மாஸகரூபாதீ³னிபி நிஸ்ஸாய தே³ஸெஸ்ஸந்தி. இதி ப⁴க³வதா நிப்³பா³னக்³க⁴னகங் கத்வா தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் சதுபச்சயத்தா²ய சேவ கஹாபணாதி³அத்தா²ய ச விக்கிணித்வா தே³ஸெந்தா ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகங் சந்த³னஸாரங் பூதிதக்கேன விக்கிணந்தா விய ப⁴விஸ்ஸந்தி. அயங் ஏகாத³ஸமஸ்ஸ விபாகோ.
11. Gacchante gacchanteyeva kāle sāsane parihāyante paccayalolā alajjikā bahū bhikkhū bhavissanti. Te bhagavatā paccayaloluppaṃ nimmathetvā kathitadhammadesanaṃ cīvarādicatupaccayahetu paresaṃ desessanti. Paccayehi mucchitvā nittharaṇapakkhe ṭhitā nibbānābhimukhaṃ katvā desetuṃ na sakkhissanti. Kevalaṃ ‘‘padabyañjanasampattiñceva madhurasaddañca sutvā mahagghāni cīvarādīni dassanti’’iccevaṃ desessanti. Apare antaravīthicatukkarājadvārādīsu nisīditvā kahāpaṇaaḍḍhakahāpaṇapādamāsakarūpādīnipi nissāya desessanti. Iti bhagavatā nibbānagghanakaṃ katvā desitaṃ dhammaṃ catupaccayatthāya ceva kahāpaṇādiatthāya ca vikkiṇitvā desentā satasahassagghanakaṃ candanasāraṃ pūtitakkena vikkiṇantā viya bhavissanti. Ayaṃ ekādasamassa vipāko.
12. அத⁴ம்மிகராஜகாலே லோகே விபரிவத்தந்தேயேவ ராஜானோ ஜாதிஸம்பன்னானங் குலபுத்தானங் யஸங் ந த³ஸ்ஸந்தி, அகுலீனானஞ்ஞேவ த³ஸ்ஸந்தி. தே இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, இதரா த³லித்³தா³. ராஜஸம்முகே²பி ராஜத்³வாரேபி அமச்சஸம்முகே²பி வினிச்ச²யட்டா²னேபி துச்ச²லாபு³ஸதி³ஸானங் அகுலீனானங்யேவ கதா² ஓஸீதி³த்வா டி²தா விய நிச்சலா ஸுப்பதிட்டி²தா ப⁴விஸ்ஸதி. ஸங்க⁴ஸன்னிபாதேபி ஸங்க⁴கம்மக³ணகம்மட்டா²னேஸு சேவ பத்தசீவரபரிவேணாதி³வினிச்ச²யட்டா²னேஸு ச து³ஸ்ஸீலானங் பாபபுக்³க³லானங்யேவ கதா² நிய்யானிகா ப⁴விஸ்ஸதி, ந லஜ்ஜிபி⁴க்கூ²னந்தி ஏவங் ஸப்³ப³த்தா²பி துச்ச²லாபூ³னங் ஸீத³னகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் த்³வாத³ஸமஸ்ஸ விபாகோ.
12. Adhammikarājakāle loke viparivattanteyeva rājāno jātisampannānaṃ kulaputtānaṃ yasaṃ na dassanti, akulīnānaññeva dassanti. Te issarā bhavissanti, itarā daliddā. Rājasammukhepi rājadvārepi amaccasammukhepi vinicchayaṭṭhānepi tucchalābusadisānaṃ akulīnānaṃyeva kathā osīditvā ṭhitā viya niccalā suppatiṭṭhitā bhavissati. Saṅghasannipātepi saṅghakammagaṇakammaṭṭhānesu ceva pattacīvarapariveṇādivinicchayaṭṭhānesu ca dussīlānaṃ pāpapuggalānaṃyeva kathā niyyānikā bhavissati, na lajjibhikkhūnanti evaṃ sabbatthāpi tucchalābūnaṃ sīdanakālo viya bhavissati. Ayaṃ dvādasamassa vipāko.
13. தாதி³ஸேயேவ காலே அத⁴ம்மிகராஜானோ அகுலீனானங் யஸங் த³ஸ்ஸந்தி. தே இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, குலீனா து³க்³க³தா. தேஸு ந கேசி கா³ரவங் கரிஸ்ஸந்தி, இதரேஸுயேவ கரிஸ்ஸந்தி. ராஜஸம்முகே² வா அமச்சஸம்முகே² வா வினிச்ச²யட்டா²னே வா வினிச்ச²யகுஸலானங் க⁴னஸிலாஸதி³ஸானங் குலபுத்தானங் கதா² ந ஓகா³ஹித்வா பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதி. தேஸு கதெ²ந்தேஸு ‘‘கிங் இமே கதெ²ந்தீ’’தி இதரே பரிஹாஸமேவ கரிஸ்ஸந்தி. பி⁴க்கு²ஸன்னிபாதேபி வுத்தப்பகாரேஸு டா²னேஸு நேவ பேஸலே பி⁴க்கூ² க³ருகாதப்³பே³ மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி, நாபி நேஸங் கதா² பரியோகா³ஹித்வா பதிட்ட²ஹிஸ்ஸதி, ஸிலானங் ப்லவனகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் தேரஸமஸ்ஸ விபாகோ.
13. Tādiseyeva kāle adhammikarājāno akulīnānaṃ yasaṃ dassanti. Te issarā bhavissanti, kulīnā duggatā. Tesu na keci gāravaṃ karissanti, itaresuyeva karissanti. Rājasammukhe vā amaccasammukhe vā vinicchayaṭṭhāne vā vinicchayakusalānaṃ ghanasilāsadisānaṃ kulaputtānaṃ kathā na ogāhitvā patiṭṭhahissati. Tesu kathentesu ‘‘kiṃ ime kathentī’’ti itare parihāsameva karissanti. Bhikkhusannipātepi vuttappakāresu ṭhānesu neva pesale bhikkhū garukātabbe maññissanti, nāpi nesaṃ kathā pariyogāhitvā patiṭṭhahissati, silānaṃ plavanakālo viya bhavissati. Ayaṃ terasamassa vipāko.
14. லோகே பரிஹாயந்தேயேவ மனுஸ்ஸா திப்³ப³ராகா³தி³ஜாதிகா கிலேஸானுவத்தகா ஹுத்வா தருணானங் அத்தனோ ப⁴ரியானங் வஸே வத்திஸ்ஸந்தி. கே³ஹே தா³ஸகம்மகாராத³யோபி கோ³மஹிங்ஸாத³யோபி ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணம்பி ஸப்³ப³ங் தாஸங்யேவ ஆயத்தங் ப⁴விஸ்ஸதி. ‘‘அஸுகங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் வா பரிச்ச²தா³தி³ஜாதங் வா கஹ’’ந்தி வுத்தே ‘‘யத்த² வா தத்த² வா ஹோது, கிங் துய்ஹிமினா ப்³யாபாரேன, த்வங் மய்ஹங் க⁴ரே ஸந்தங் வா அஸந்தங் வா ஜானிதுகாமோ ஜாதோ’’தி வத்வா நானப்பகாரேஹி அக்கோஸித்வா முக²ஸத்தீஹி கொட்டெத்வா தா³ஸசேடகே விய வஸே கத்வா அத்தனோ இஸ்ஸரியங் பவத்தெஸ்ஸந்தி. ஏவங் மது⁴கபுப்ப²ப்பமாணானங் மண்டூ³கீனங் ஆஸிவிஸே கண்ஹஸப்பே கி³லனகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் சுத்³த³ஸமஸ்ஸ விபாகோ.
14. Loke parihāyanteyeva manussā tibbarāgādijātikā kilesānuvattakā hutvā taruṇānaṃ attano bhariyānaṃ vase vattissanti. Gehe dāsakammakārādayopi gomahiṃsādayopi hiraññasuvaṇṇampi sabbaṃ tāsaṃyeva āyattaṃ bhavissati. ‘‘Asukaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ vā paricchadādijātaṃ vā kaha’’nti vutte ‘‘yattha vā tattha vā hotu, kiṃ tuyhiminā byāpārena, tvaṃ mayhaṃ ghare santaṃ vā asantaṃ vā jānitukāmo jāto’’ti vatvā nānappakārehi akkositvā mukhasattīhi koṭṭetvā dāsaceṭake viya vase katvā attano issariyaṃ pavattessanti. Evaṃ madhukapupphappamāṇānaṃ maṇḍūkīnaṃ āsivise kaṇhasappe gilanakālo viya bhavissati. Ayaṃ cuddasamassa vipāko.
15. து³ப்³ப³லராஜகாலே பன ராஜானோ ஹத்தி²ஸிப்பாதீ³ஸு அகுஸலா யுத்³தே⁴ஸு அவிஸாரதா³ ப⁴விஸ்ஸந்தி. தே அத்தனோ ராஜாதி⁴பச்சங் ஆஸங்கமானா ஸமானஜாதிகானங் குலபுத்தானங் இஸ்ஸரியங் அத³த்வா அத்தனோ பாத³மூலிகனஹாபனகப்பகாதீ³னங் த³ஸ்ஸந்தி. ஜாதிகொ³த்தஸம்பன்னா குலபுத்தா ராஜகுலே பதிட்ட²ங் அலப⁴மானா ஜீவிகங் கப்பேதுங் அஸமத்தா² ஹுத்வா இஸ்ஸரியே டி²தே ஜாதிகொ³த்தஹீனே அகுலீனே உபட்ட²ஹந்தா விசரிஸ்ஸந்தி, ஸுவண்ணராஜஹங்ஸேஹி காகஸ்ஸ பரிவாரிதகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் பன்னரஸமஸ்ஸ விபாகோ.
15. Dubbalarājakāle pana rājāno hatthisippādīsu akusalā yuddhesu avisāradā bhavissanti. Te attano rājādhipaccaṃ āsaṅkamānā samānajātikānaṃ kulaputtānaṃ issariyaṃ adatvā attano pādamūlikanahāpanakappakādīnaṃ dassanti. Jātigottasampannā kulaputtā rājakule patiṭṭhaṃ alabhamānā jīvikaṃ kappetuṃ asamatthā hutvā issariye ṭhite jātigottahīne akulīne upaṭṭhahantā vicarissanti, suvaṇṇarājahaṃsehi kākassa parivāritakālo viya bhavissati. Ayaṃ pannarasamassa vipāko.
16. அத⁴ம்மிகராஜகாலேயேவ ச அகுலீனாவ ராஜவல்லபா⁴ இஸ்ஸரா ப⁴விஸ்ஸந்தி, குலீனா அபஞ்ஞாதா து³க்³க³தா. தே ராஜானங் அத்தனோ கத²ங் கா³ஹாபெத்வா வினிச்ச²யட்டா²னாதீ³ஸு ப³லவந்தோ ஹுத்வா து³ப்³ப³லானங் பவேணிஆக³தானி கெ²த்தவத்தா²தீ³னி ‘‘அம்ஹாகங் ஸந்தகானீ’’தி அபி⁴யுஞ்ஜித்வா தே ‘‘ந தும்ஹாகங், அம்ஹாக’’ந்தி ஆக³ந்த்வா வினிச்ச²யட்டா²னாதீ³ஸு விவத³ந்தே வெத்தலதாதீ³ஹி பஹராபெத்வா கீ³வாயங் க³ஹெத்வா அபகட்³டா⁴பெத்வா ‘‘அத்தனோ பமாணங் ந ஜானாத², அம்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் விவத³த², இதா³னி வோ பஹராபெத்வா ரஞ்ஞோ கதெ²த்வா ஹத்த²பாத³ச்சே²தா³தீ³னி காரெஸ்ஸாமா’’தி ஸந்தஜ்ஜெஸ்ஸந்தி. தே தேஸங் ப⁴யேன அத்தனோ ஸந்தகானி வத்தூ²னி ‘‘தும்ஹாகங்யேவ தானி, க³ண்ஹதா²’’தி நிய்யாதெத்வா அத்தனோ கே³ஹானி பவிஸித்வா பீ⁴தா நிபஜ்ஜிஸ்ஸந்தி. பாபபி⁴க்கூ²பி பேஸலே பி⁴க்கூ² யதா²ருசி விஹேடெ²ஸ்ஸந்தி. பேஸலா பி⁴க்கூ² படிஸரணங் அலப⁴மானா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க³ஹனட்டா²னேஸு நிலீயிஸ்ஸந்தி. ஏவங் ஹீனஜச்சேஹி சேவ பாபபி⁴க்கூ²ஹி ச உபத்³து³தானங் ஜாதிமந்தகுலபுத்தானஞ்சேவ பேஸலபி⁴க்கூ²னஞ்ச ஏளகானங் ப⁴யேன தஸவகானங் பலாயனகாலோ விய ப⁴விஸ்ஸதி. அயங் ஸோளஸமஸ்ஸ விபாகோ. ஏவங் தஸ்ஸ தஸ்ஸ அனத்த²ஸ்ஸ புப்³ப³னிமித்தபூ⁴தே ஸோளஸ மஹாஸுபினே பஸ்ஸி. தேன வுத்தங் ‘‘கோஸலராஜா விய ஸோளஸ ஸுபினே’’தி. எத்த² ச புப்³ப³னிமித்ததோ அத்தனோ அத்தா²னத்த²னிமித்தங் ஸுபினங் பஸ்ஸந்தோ அத்தனோ கம்மானுபா⁴வேன பஸ்ஸதி. கோஸலராஜா விய லோகஸ்ஸ அத்தா²னத்த²னிமித்தங் ஸுபினங் பஸ்ஸந்தோ பன ஸப்³ப³ஸத்தஸாதா⁴ரணகம்மானுபா⁴வேன பஸ்ஸதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
16. Adhammikarājakāleyeva ca akulīnāva rājavallabhā issarā bhavissanti, kulīnā apaññātā duggatā. Te rājānaṃ attano kathaṃ gāhāpetvā vinicchayaṭṭhānādīsu balavanto hutvā dubbalānaṃ paveṇiāgatāni khettavatthādīni ‘‘amhākaṃ santakānī’’ti abhiyuñjitvā te ‘‘na tumhākaṃ, amhāka’’nti āgantvā vinicchayaṭṭhānādīsu vivadante vettalatādīhi paharāpetvā gīvāyaṃ gahetvā apakaḍḍhāpetvā ‘‘attano pamāṇaṃ na jānātha, amhehi saddhiṃ vivadatha, idāni vo paharāpetvā rañño kathetvā hatthapādacchedādīni kāressāmā’’ti santajjessanti. Te tesaṃ bhayena attano santakāni vatthūni ‘‘tumhākaṃyeva tāni, gaṇhathā’’ti niyyātetvā attano gehāni pavisitvā bhītā nipajjissanti. Pāpabhikkhūpi pesale bhikkhū yathāruci viheṭhessanti. Pesalā bhikkhū paṭisaraṇaṃ alabhamānā araññaṃ pavisitvā gahanaṭṭhānesu nilīyissanti. Evaṃ hīnajaccehi ceva pāpabhikkhūhi ca upaddutānaṃ jātimantakulaputtānañceva pesalabhikkhūnañca eḷakānaṃ bhayena tasavakānaṃ palāyanakālo viya bhavissati. Ayaṃ soḷasamassa vipāko. Evaṃ tassa tassa anatthassa pubbanimittabhūte soḷasa mahāsupine passi. Tena vuttaṃ ‘‘kosalarājā viya soḷasa supine’’ti. Ettha ca pubbanimittato attano atthānatthanimittaṃ supinaṃ passanto attano kammānubhāvena passati. Kosalarājā viya lokassa atthānatthanimittaṃ supinaṃ passanto pana sabbasattasādhāraṇakammānubhāvena passatīti veditabbaṃ.
குத்³தா⁴ ஹி தே³வதாதி மஹானாக³விஹாரே மஹாதே²ரஸ்ஸ குத்³தா⁴ தே³வதா விய. ரோஹணே கிர மஹானாக³விஹாரே மஹாதே²ரோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் அனபலோகெத்வாவ ஏகங் நாக³ருக்க²ங் சி²ந்தா³பேஸி. ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா தே²ரஸ்ஸ குத்³தா⁴ பட²மமேவ நங் ஸச்சஸுபினேன பலோபெ⁴த்வா பச்சா² ‘‘இதோ தே ஸத்ததி³வஸமத்த²கே உபட்டா²கோ ராஜா மரிஸ்ஸதீ’’தி ஸுபினே ஆரோசேஸி. தே²ரோ தங் கத²ங் ஆஹரித்வா ராஜோரோதா⁴னங் ஆசிக்கி². தா ஏகப்பஹாரேனேவ மஹாவிரவங் விரவிங்ஸு. ராஜா ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி புச்சி². தா ‘‘ஏவங் தே²ரேன வுத்த’’ந்தி ஆரோசயிங்ஸு. ராஜா தி³வஸங் க³ணாபெத்வா ஸத்தாஹே வீதிவத்தே தே²ரஸ்ஸ ஹத்த²பாதே³ சி²ந்தா³பேஸி. ஏகந்தங் ஸச்சமேவ ஹோதீதி ப²லஸ்ஸ ஸச்சபா⁴வதோ வுத்தங், த³ஸ்ஸனங் பன விபல்லத்த²மேவ . தேனேவ பஹீனவிபல்லாஸா புப்³ப³னிமித்தபூ⁴தம்பி ஸுபினங் ந பஸ்ஸந்தி. த்³வீஹி தீஹிபி காரணேஹி கதா³சி ஸுபினங் பஸ்ஸதீதி ஆஹ ‘‘ஸங்ஸக்³க³பே⁴த³தோ’’தி. ‘‘அஸேகா² ந பஸ்ஸந்தி பஹீனவிபல்லாஸத்தா’’தி வசனதோ சதுன்னம்பி காரணானங் விபல்லாஸா ஏவ மூலகாரணந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.