Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    12. மஹாஸுதஸோமசரியாவண்ணனா

    12. Mahāsutasomacariyāvaṇṇanā

    105. த்³வாத³ஸமே ஸுதஸோமோ மஹீபதீதி ஏவங்னாமோ க²த்தியோ. மஹாஸத்தோ ஹி ததா³ குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே கோரப்³யஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. தங் ஸுதவித்ததாய சந்த³ஸமானஸொம்மவரவண்ணதாய ச ‘‘ஸுதஸோமோ’’தி ஸஞ்ஜானிங்ஸு. தங் வயப்பத்தங் ஸப்³ப³ஸிப்பனிப்ப²த்திப்பத்தங் மாதாபிதரோ ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு. க³ஹிதோ போரிஸாதே³னாதி புரிஸானங் மனுஸ்ஸானங் அத³னதோ கா²த³னதோ ‘‘போரிஸாதோ³’’தி லத்³த⁴னாமேன பா³ராணஸிரஞ்ஞா தே³வதாப³லிகம்மத்த²ங் க³ஹிதோ.

    105. Dvādasame sutasomo mahīpatīti evaṃnāmo khattiyo. Mahāsatto hi tadā kururaṭṭhe indapatthanagare korabyassa rañño aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Taṃ sutavittatāya candasamānasommavaravaṇṇatāya ca ‘‘sutasomo’’ti sañjāniṃsu. Taṃ vayappattaṃ sabbasippanipphattippattaṃ mātāpitaro rajje abhisiñciṃsu. Gahito porisādenāti purisānaṃ manussānaṃ adanato khādanato ‘‘porisādo’’ti laddhanāmena bārāṇasiraññā devatābalikammatthaṃ gahito.

    பா³ராணஸிராஜா ஹி ததா³ மங்ஸங் வினா அபு⁴ஞ்ஜந்தோ அஞ்ஞங் மங்ஸங் அலப⁴ந்தேன ப⁴த்தகாரகேன மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²தா³பிதோ ரஸதண்ஹாய ப³த்³தோ⁴ ஹுத்வா மனுஸ்ஸே கா⁴தெத்வா மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³ந்தோ ‘‘போரிஸாதோ³’’தி லத்³த⁴னாமோ அமச்சபாரிஸஜ்ஜப்பமுகே²ஹி நாக³ரேஹி நேக³மஜானபதே³ஹி ச உஸ்ஸாஹிதேன காளஹத்தி²னா நாம அத்தனோ ஸேனாபதினா ‘‘தே³வ, யதி³ ரஜ்ஜேன அத்தி²கோ மனுஸ்ஸமங்ஸகா²த³னதோ விரமாஹீ’’தி வுத்தோ ‘‘ரஜ்ஜங் பஜஹந்தோபி மனுஸ்ஸமங்ஸகா²த³னதோ ந ஓரமிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா தேஹி ரட்டா² பப்³பா³ஜிதோ அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஏகஸ்மிங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²மூலே வஸந்தோ கா²ணுப்பஹாரேன பாதே³ ஜாதஸ்ஸ வணஸ்ஸ பா²ஸுபா⁴வாய ‘‘ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகஸதக²த்தியானங் க³லலோஹிதேன ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தே³வதாய ஆயாசனங் கத்வா ஸத்தாஹங் அனாஹாரதாய வணே பா²ஸுகே ஜாதே ‘‘தே³வதானுபா⁴வேன மே ஸொத்தி² அஹோஸீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘தே³வதாய ப³லிகம்மத்த²ங் ராஜானோ ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தோ அதீதப⁴வே ஸஹாயபூ⁴தேன யக்கே²ன ஸமாக³ந்த்வா தேன தி³ன்னமந்தப³லேன அதி⁴கதரதா²மஜவபரக்கமஸஸம்பன்னோ ஹுத்வா ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரேயேவ ஸதராஜானோ ஆனெத்வா அத்தனோ வஸனநிக்³ரோத⁴ருக்கே² ஓலம்பெ³த்வா ப³லிகம்மகரணஸஜ்ஜோ அஹோஸி.

    Bārāṇasirājā hi tadā maṃsaṃ vinā abhuñjanto aññaṃ maṃsaṃ alabhantena bhattakārakena manussamaṃsaṃ khādāpito rasataṇhāya baddho hutvā manusse ghātetvā manussamaṃsaṃ khādanto ‘‘porisādo’’ti laddhanāmo amaccapārisajjappamukhehi nāgarehi negamajānapadehi ca ussāhitena kāḷahatthinā nāma attano senāpatinā ‘‘deva, yadi rajjena atthiko manussamaṃsakhādanato viramāhī’’ti vutto ‘‘rajjaṃ pajahantopi manussamaṃsakhādanato na oramissāmī’’ti vatvā tehi raṭṭhā pabbājito araññaṃ pavisitvā ekasmiṃ nigrodharukkhamūle vasanto khāṇuppahārena pāde jātassa vaṇassa phāsubhāvāya ‘‘sakalajambudīpe ekasatakhattiyānaṃ galalohitena balikammaṃ karissāmī’’ti devatāya āyācanaṃ katvā sattāhaṃ anāhāratāya vaṇe phāsuke jāte ‘‘devatānubhāvena me sotthi ahosī’’ti saññāya ‘‘devatāya balikammatthaṃ rājāno ānessāmī’’ti gacchanto atītabhave sahāyabhūtena yakkhena samāgantvā tena dinnamantabalena adhikatarathāmajavaparakkamasasampanno hutvā sattāhabbhantareyeva satarājāno ānetvā attano vasananigrodharukkhe olambetvā balikammakaraṇasajjo ahosi.

    அத² தஸ்மிங் ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா தங் ப³லிகம்மங் அனிச்ச²ந்தீ ‘‘உபாயேன நங் நிஸேதெ⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பப்³ப³ஜிதரூபேன தஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா தேன அனுப³த்³தோ⁴ தியோஜனங் க³ந்த்வா புன அத்தனோ தி³ப்³ப³ரூபமேவ த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘த்வங் முஸாவாதீ³ தயா ‘ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ ஆனெத்வா ப³லிகம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’தி படிஸ்ஸுதங். இதா³னி யே வா தே வா து³ப்³ப³லராஜானோ ஆனேஸி. ஜம்பு³தீ³பே ஜெட்ட²கங் ஸுதஸோமராஜானங் ஸசே நானெஸ்ஸஸி, ந மே தே ப³லிகம்மேன அத்தோ²’’தி ஆஹ.

    Atha tasmiṃ rukkhe adhivatthā devatā taṃ balikammaṃ anicchantī ‘‘upāyena naṃ nisedhessāmī’’ti pabbajitarūpena tassa attānaṃ dassetvā tena anubaddho tiyojanaṃ gantvā puna attano dibbarūpameva dassetvā ‘‘tvaṃ musāvādī tayā ‘sakalajambudīpe rājāno ānetvā balikammaṃ karissāmī’ti paṭissutaṃ. Idāni ye vā te vā dubbalarājāno ānesi. Jambudīpe jeṭṭhakaṃ sutasomarājānaṃ sace nānessasi, na me te balikammena attho’’ti āha.

    ஸோ ‘‘தி³ட்டா² மே அத்தனோ தே³வதா’’தி துஸித்வா ‘‘ஸாமி, மா சிந்தயி, அஹங் அஜ்ஜேவ ஸுதஸோமங் ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா வேகே³ன மிகா³ஜினஉய்யானங் க³ந்த்வா அஸங்விஹிதாய ஆரக்கா²ய பொக்க²ரணிங் ஓதரித்வா பது³மினிபத்தேன ஸீஸங் படிச்சா²தெ³த்வா அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் அந்தோஉய்யானக³தேயேவ ப³லவபச்சூஸே ஸமந்தா தியோஜனங் ஆரக்க²ங் க³ண்ஹிங்ஸு. மஹாஸத்தோ பாதோவ அலங்கதஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தோ சதுரங்கி³னியா ஸேனாய நக³ரதோ நிக்க²மி. ததா³ தக்கஸிலதோ நந்தோ³ நாம ப்³ராஹ்மணோ சதஸ்ஸோ ஸதாரஹகா³தா²யோ க³ஹெத்வா வீஸயோஜனஸதங் மக்³க³ங் அதிக்கம்ம தங் நக³ரங் பத்தோ ராஜானங் பாசீனத்³வாரேன நிக்க²மந்தங் தி³ஸ்வா ஹத்த²ங் உக்கி²பித்வா ‘‘ஜயது ப⁴வங், மஹாராஜா’’தி வத்வா ஜயாபேஸி.

    So ‘‘diṭṭhā me attano devatā’’ti tusitvā ‘‘sāmi, mā cintayi, ahaṃ ajjeva sutasomaṃ ānessāmī’’ti vatvā vegena migājinauyyānaṃ gantvā asaṃvihitāya ārakkhāya pokkharaṇiṃ otaritvā paduminipattena sīsaṃ paṭicchādetvā aṭṭhāsi. Tasmiṃ antouyyānagateyeva balavapaccūse samantā tiyojanaṃ ārakkhaṃ gaṇhiṃsu. Mahāsatto pātova alaṅkatahatthikkhandhavaragato caturaṅginiyā senāya nagarato nikkhami. Tadā takkasilato nando nāma brāhmaṇo catasso satārahagāthāyo gahetvā vīsayojanasataṃ maggaṃ atikkamma taṃ nagaraṃ patto rājānaṃ pācīnadvārena nikkhamantaṃ disvā hatthaṃ ukkhipitvā ‘‘jayatu bhavaṃ, mahārājā’’ti vatvā jayāpesi.

    ராஜா ஹத்தி²னா தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘குதோ நு, த்வங் ப்³ராஹ்மண, ஆக³ச்ச²ஸி, கிமிச்ச²ஸி, கிங் தே த³ஜ்ஜ’’ந்தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘தும்ஹே ‘ஸுதவித்தகா’தி ஸுத்வா சதஸ்ஸோ ஸதாரஹகா³தா²யோ ஆதா³ய தும்ஹாகங் தே³ஸேதுங் ஆக³தொம்ஹீ’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தோ துட்ட²மானஸோ ஹுத்வா ‘‘அஹங் உய்யானங் க³ந்த்வா ந்ஹாயித்வா ஆக³ந்த்வா ஸொஸ்ஸாமி, த்வங் மா உக்கண்டீ²’’தி வத்வா ‘‘க³ச்ச²த² ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அஸுககே³ஹே நிவாஸங் கா⁴ஸச்சா²த³னஞ்ச ஸங்வித³ஹதா²’’தி ஆணாபெத்வா உய்யானங் பவிஸித்வா மஹந்தங் ஆரக்க²ங் ஸங்விதா⁴ய ஓளாரிகானி ஆப⁴ரணானி ஓமுஞ்சித்வா மஸ்ஸுகம்மங் காரெத்வா உப்³ப³ட்டிதஸரீரோ பொக்க²ரணியா ராஜவிப⁴வேன ந்ஹாயித்வா பச்சுத்தரித்வா உத³கக்³க³ஹணஸாடகே நிவாஸெத்வா அட்டா²ஸி.

    Rājā hatthinā taṃ upasaṅkamitvā ‘‘kuto nu, tvaṃ brāhmaṇa, āgacchasi, kimicchasi, kiṃ te dajja’’nti āha. Brāhmaṇo ‘‘tumhe ‘sutavittakā’ti sutvā catasso satārahagāthāyo ādāya tumhākaṃ desetuṃ āgatomhī’’ti āha. Mahāsatto tuṭṭhamānaso hutvā ‘‘ahaṃ uyyānaṃ gantvā nhāyitvā āgantvā sossāmi, tvaṃ mā ukkaṇṭhī’’ti vatvā ‘‘gacchatha brāhmaṇassa asukagehe nivāsaṃ ghāsacchādanañca saṃvidahathā’’ti āṇāpetvā uyyānaṃ pavisitvā mahantaṃ ārakkhaṃ saṃvidhāya oḷārikāni ābharaṇāni omuñcitvā massukammaṃ kāretvā ubbaṭṭitasarīro pokkharaṇiyā rājavibhavena nhāyitvā paccuttaritvā udakaggahaṇasāṭake nivāsetvā aṭṭhāsi.

    அத²ஸ்ஸ க³ந்த⁴மாலாலங்காரே உபஹரிங்ஸு. போரிஸாதோ³ ‘‘அலங்கதகாலே ராஜா பா⁴ரிகோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸல்லஹுககாலேயேவ நங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நத³ந்தோ க²க்³க³ங் பரிவத்தெந்தோ ‘‘அஹமஸ்மி போரிஸாதோ³’’தி நாமங் ஸாவெத்வா உத³கா நிக்க²மி. தஸ்ஸ ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஹத்தா²ரோஹாத³யோ ஹத்தி²ஆதி³தோ ப⁴ஸ்ஸிங்ஸு. ப³லகாயோ தூ³ரே டி²தோ ததோவ பலாயி. இதரோ அத்தனோ ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா உரேன நிபஜ்ஜி. போரிஸாதோ³ ராஜானங் உக்கி²பித்வா க²ந்தே⁴ நிஸீதா³பெத்வா ஸம்முக²ட்டா²னேயேவ அட்டா²ரஸஹத்த²ங் பாகாரங் லங்கி⁴த்வா புரதோ பக³லிதமத³மத்தவரவாரணே கும்பே⁴ அக்கமித்வா பப்³ப³தகூடானி விய பாதெந்தோ வாதஜவானிபி அஸ்ஸரதனானி பிட்டி²யங் அக்கமித்வா பாதெந்தோ ரத²ஸீஸே அக்கமித்வா பாதெந்தோ ப⁴மரிகங் ப⁴மந்தோ விய நீலகானி நிக்³ரோத⁴பத்தானி மத்³த³ந்தோ விய ஏகவேகே³னேவ தியோஜனமக்³க³ங் க³ந்த்வா கஞ்சி அனுப³ந்த⁴ந்தங் அதி³ஸ்வா ஸணிகங் க³ச்ச²ந்தோ ஸுதஸோமஸ்ஸ கேஸேஹி உத³கபி³ந்தூ³னி அத்தனோ உபரி பதந்தானி ‘‘அஸ்ஸுபி³ந்தூ³னீ’’தி ஸஞ்ஞாய ‘‘கிமித³ங் ஸுதஸோமோபி மரணங் அனுஸோசந்தோ ரோத³தீ’’தி ஆஹ.

    Athassa gandhamālālaṅkāre upahariṃsu. Porisādo ‘‘alaṅkatakāle rājā bhāriko bhavissati, sallahukakāleyeva naṃ gaṇhissāmī’’ti nadanto khaggaṃ parivattento ‘‘ahamasmi porisādo’’ti nāmaṃ sāvetvā udakā nikkhami. Tassa saddaṃ sutvā hatthārohādayo hatthiādito bhassiṃsu. Balakāyo dūre ṭhito tatova palāyi. Itaro attano āvudhāni chaḍḍetvā urena nipajji. Porisādo rājānaṃ ukkhipitvā khandhe nisīdāpetvā sammukhaṭṭhāneyeva aṭṭhārasahatthaṃ pākāraṃ laṅghitvā purato pagalitamadamattavaravāraṇe kumbhe akkamitvā pabbatakūṭāni viya pātento vātajavānipi assaratanāni piṭṭhiyaṃ akkamitvā pātento rathasīse akkamitvā pātento bhamarikaṃ bhamanto viya nīlakāni nigrodhapattāni maddanto viya ekavegeneva tiyojanamaggaṃ gantvā kañci anubandhantaṃ adisvā saṇikaṃ gacchanto sutasomassa kesehi udakabindūni attano upari patantāni ‘‘assubindūnī’’ti saññāya ‘‘kimidaṃ sutasomopi maraṇaṃ anusocanto rodatī’’ti āha.

    மஹாஸத்தோ ‘‘நாஹங் மரணதோ அனுஸோசாமி, குதோ ரோத³னா, அபி ச கோ² ஸங்க³ரங் கத்வா ஸச்சாபனங் நாம பண்டி³தானங் ஆசிண்ணங், தங் ந நிப்ப²ஜ்ஜதீ’’தி அனுஸோசாமி. கஸ்ஸபத³ஸப³லேன தே³ஸிதா சதஸ்ஸோ ஸதாரஹகா³தா²யோ ஆதா³ய தக்கஸிலதோ ஆக³தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஆக³ந்துகவத்தங் காரெத்வா ‘‘ந்ஹாயித்வா ஆக³ந்த்வா ஸுணிஸ்ஸாமி, யாவ மமாக³மனா ஆக³மேஹீ’’தி ஸங்க³ரங் கத்வா உய்யானங் க³தோ, த்வஞ்ச தா கா³தா²யோ ஸோதுங் அத³த்வா மங் க³ண்ஹீதி. தேன வுத்தங் –

    Mahāsatto ‘‘nāhaṃ maraṇato anusocāmi, kuto rodanā, api ca kho saṅgaraṃ katvā saccāpanaṃ nāma paṇḍitānaṃ āciṇṇaṃ, taṃ na nipphajjatī’’ti anusocāmi. Kassapadasabalena desitā catasso satārahagāthāyo ādāya takkasilato āgatassa brāhmaṇassa āgantukavattaṃ kāretvā ‘‘nhāyitvā āgantvā suṇissāmi, yāva mamāgamanā āgamehī’’ti saṅgaraṃ katvā uyyānaṃ gato, tvañca tā gāthāyo sotuṃ adatvā maṃ gaṇhīti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘க³ஹிதோ போரிஸாதே³ன, ப்³ராஹ்மணே ஸங்க³ரங் ஸரி’’ந்தி.

    ‘‘Gahito porisādena, brāhmaṇe saṅgaraṃ sari’’nti.

    தத்த² ப்³ராஹ்மணே ஸங்க³ரங் ஸரிந்தி நந்த³ப்³ராஹ்மணே அத்தனா கதங் படிஞ்ஞங் அனுஸ்ஸரிங்.

    Tattha brāhmaṇe saṅgaraṃ sarinti nandabrāhmaṇe attanā kataṃ paṭiññaṃ anussariṃ.

    106. ஆவுணித்வா கரத்தலேதி தத்த² தத்த² உய்யானாதீ³ஸு க³ந்த்வா அத்தனோ ப³லேன ஆனீதானங் ஏகஸதக²த்தியானங் ஹத்த²தலே சி²த்³த³ங் கத்வா ருக்கே² லம்ப³னத்த²ங் ரஜ்ஜுங் படிமுஞ்சித்வா. ஏதேஸங் பமிலாபெத்வாதி ஏதே ஏகஸதக²த்தியே ஜீவக்³கா³ஹங் க³ஹெத்வா உத்³த⁴ங்பாதே³ அதோ⁴ஸிரே கத்வா பண்ஹியா ஸீஸங் பஹரந்தோ ப⁴மணவஸேன ஹத்த²தலே ஆவுணித்வா ருக்கே² ஆலம்ப³னவஸேன ஸப்³ப³ஸோ ஆஹாரூபச்சே²தே³ன ச ஸப்³ப³தா² பமிலாபெத்வா விஸோஸெத்வா கே²தா³பெத்வாதி அத்தோ². யஞ்ஞத்தே²தி ப³லிகம்மத்தே² ஸாதே⁴தப்³பே³. உபனயீ மமந்தி மங் உபனேஸி.

    106.Āvuṇitvākarattaleti tattha tattha uyyānādīsu gantvā attano balena ānītānaṃ ekasatakhattiyānaṃ hatthatale chiddaṃ katvā rukkhe lambanatthaṃ rajjuṃ paṭimuñcitvā. Etesaṃ pamilāpetvāti ete ekasatakhattiye jīvaggāhaṃ gahetvā uddhaṃpāde adhosire katvā paṇhiyā sīsaṃ paharanto bhamaṇavasena hatthatale āvuṇitvā rukkhe ālambanavasena sabbaso āhārūpacchedena ca sabbathā pamilāpetvā visosetvā khedāpetvāti attho. Yaññattheti balikammatthe sādhetabbe. Upanayī mamanti maṃ upanesi.

    107. ததா² உபனீயமானோ பன மஹாஸத்தோ போரிஸாதே³ன ‘‘கிங் த்வங் மரணதோ பா⁴யஸீ’’தி வுத்தே ‘‘நாஹங் மரணதோ பா⁴யாமி, தஸ்ஸ பன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ மயா கதோ ஸங்க³ரோ ந பரிமோசிதோ’’தி அனுஸோசாமி. ‘‘ஸசே மங் விஸ்ஸஜ்ஜெஸ்ஸஸி, தங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா தஸ்ஸ ச ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா புன ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘நாஹமித³ங் ஸத்³த³ஹாமி, யங் த்வங் மயா விஸ்ஸஜ்ஜிதோ க³ந்த்வா புன மம ஹத்த²ங் ஆக³மிஸ்ஸாஸீ’’தி. ‘‘ஸம்ம போரிஸாத³, மயா ஸத்³தி⁴ங் ஏகாசரியகுலே ஸிக்கி²தோ ஸஹாயோ ஹுத்வா ‘அஹங் ஜீவிதஹேதுபி ந முஸா கதே²மீ’தி கிங் ந ஸத்³த³ஹஸீ’’தி? கிஞ்சாபி மே ஏதேன வாசாமத்தகேன –

    107. Tathā upanīyamāno pana mahāsatto porisādena ‘‘kiṃ tvaṃ maraṇato bhāyasī’’ti vutte ‘‘nāhaṃ maraṇato bhāyāmi, tassa pana brāhmaṇassa mayā kato saṅgaro na parimocito’’ti anusocāmi. ‘‘Sace maṃ vissajjessasi, taṃ dhammaṃ sutvā tassa ca sakkārasammānaṃ katvā puna āgamissāmī’’ti. ‘‘Nāhamidaṃ saddahāmi, yaṃ tvaṃ mayā vissajjito gantvā puna mama hatthaṃ āgamissāsī’’ti. ‘‘Samma porisāda, mayā saddhiṃ ekācariyakule sikkhito sahāyo hutvā ‘ahaṃ jīvitahetupi na musā kathemī’ti kiṃ na saddahasī’’ti? Kiñcāpi me etena vācāmattakena –

    ‘‘அஸிஞ்ச ஸத்திஞ்ச பராமஸாமி, ஸபத²ம்பி தே ஸம்ம அஹங் கரோமி;

    ‘‘Asiñca sattiñca parāmasāmi, sapathampi te samma ahaṃ karomi;

    தயா பமுத்தோ அனணோ ப⁴வித்வா, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜிஸ்ஸ’’ந்தி. (ஜா॰ 2.21.407) –

    Tayā pamutto anaṇo bhavitvā, saccānurakkhī punarāvajissa’’nti. (jā. 2.21.407) –

    மஹாஸத்தேன இமாய கா³தா²ய வுத்தாய போரிஸாதோ³ ‘‘அயங் ஸுதஸோமோ ‘க²த்தியேஹி அகத்தப்³ப³ங் ஸபத²ங் கரோமீ’தி வத³தி, க³ந்த்வா அனாக³ச்ச²ந்தோபி மம ஹத்த²தோ ந முச்சிஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா –

    Mahāsattena imāya gāthāya vuttāya porisādo ‘‘ayaṃ sutasomo ‘khattiyehi akattabbaṃ sapathaṃ karomī’ti vadati, gantvā anāgacchantopi mama hatthato na muccissatī’’ti cintetvā –

    ‘‘யோ தே கதோ ஸங்க³ரோ ப்³ராஹ்மணேன, ரட்டே² ஸகே இஸ்ஸரியே டி²தேன;

    ‘‘Yo te kato saṅgaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;

    தங் ஸங்க³ரங் ப்³ராஹ்மண ஸப்பதா³ய, ஸச்சானுரக்கீ² புனராவஜஸ்ஸூ’’தி. (ஜா॰ 2.21.408) –

    Taṃ saṅgaraṃ brāhmaṇa sappadāya, saccānurakkhī punarāvajassū’’ti. (jā. 2.21.408) –

    விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Vissajjesi.

    மஹாஸத்தோ ராஹுமுகா² முத்தோ சந்தோ³ விய நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ கி²ப்பமேவ தங் நக³ரங் ஸம்பாபுணி. ஸேனாபிஸ்ஸ ‘‘ஸுதஸோமராஜா பண்டி³தோ, போரிஸாத³ங் த³மெத்வா ஸீஹமுகா² பமுத்தமத்தவரவாரணோ விய ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ச ‘‘ராஜானங் போரிஸாத³ஸ்ஸ த³த்வா ஆக³தா’’தி க³ரஹப⁴யேன ச ப³ஹினக³ரேயேவ நிவிட்டா² தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘கச்சித்த², மஹாராஜ, போரிஸாதே³ன ந கிலமிதோ’’தி படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘போரிஸாதே³ன மய்ஹங் மாதாபிதூஹிபி து³க்கரங் கதங், ததா²ரூபோ நாம சண்டோ³ ஸாஹஸிகோ மமங் ஸத்³த³ஹித்வா மங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி வுத்தே ராஜானங் அலங்கரித்வா ஹத்தி²க்க²ந்த⁴ங் ஆரோபெத்வா பரிவாரெத்வா நக³ரங் பாவிஸி. தங் தி³ஸ்வா ஸப்³பே³ நாக³ரா துஸிங்ஸு.

    Mahāsatto rāhumukhā mutto cando viya nāgabalo thāmasampanno khippameva taṃ nagaraṃ sampāpuṇi. Senāpissa ‘‘sutasomarājā paṇḍito, porisādaṃ dametvā sīhamukhā pamuttamattavaravāraṇo viya āgamissatī’’ti ca ‘‘rājānaṃ porisādassa datvā āgatā’’ti garahabhayena ca bahinagareyeva niviṭṭhā taṃ dūratova āgacchantaṃ disvā paccuggantvā vanditvā ‘‘kaccittha, mahārāja, porisādena na kilamito’’ti paṭisanthāraṃ katvā ‘‘porisādena mayhaṃ mātāpitūhipi dukkaraṃ kataṃ, tathārūpo nāma caṇḍo sāhasiko mamaṃ saddahitvā maṃ vissajjesī’’ti vutte rājānaṃ alaṅkaritvā hatthikkhandhaṃ āropetvā parivāretvā nagaraṃ pāvisi. Taṃ disvā sabbe nāgarā tusiṃsu.

    ஸோபி த⁴ம்மஸொண்ட³தாய மாதாபிதரோபி அனுபஸங்கமித்வா நிவேஸனங் க³ந்த்வா ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபெத்வா தஸ்ஸ மஹந்தங் ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா த⁴ம்மக³ருதாய ஸயங் நீசாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘தும்ஹேஹி மய்ஹங் ஆப⁴தா ஸதாரஹகா³தா² ஸுணோமி ஆசரியா’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணோ மஹாஸத்தேன யாசிதகாலே க³ந்தே⁴ஹி ஹத்தே² உப்³ப³ட்டெத்வா பஸிப்³ப³கதோ மனோரமங் பொத்த²கங் நீஹரித்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி க³ஹெத்வா ‘‘தேன ஹி , மஹாராஜ, ஸுணோஹீ’’தி பொத்த²கங் வாசெந்தோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Sopi dhammasoṇḍatāya mātāpitaropi anupasaṅkamitvā nivesanaṃ gantvā brāhmaṇaṃ pakkosāpetvā tassa mahantaṃ sakkārasammānaṃ katvā dhammagarutāya sayaṃ nīcāsane nisīditvā ‘‘tumhehi mayhaṃ ābhatā satārahagāthā suṇomi ācariyā’’ti āha. Brāhmaṇo mahāsattena yācitakāle gandhehi hatthe ubbaṭṭetvā pasibbakato manoramaṃ potthakaṃ nīharitvā ubhohi hatthehi gahetvā ‘‘tena hi , mahārāja, suṇohī’’ti potthakaṃ vācento gāthā abhāsi –

    ‘‘ஸகிதே³வ ஸுதஸோம, ஸப்³பி⁴ ஹோதி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Sakideva sutasoma, sabbhi hoti samāgamo;

    ஸா நங் ஸங்க³தி பாலேதி, நாஸப்³பி⁴ ப³ஹுஸங்க³மோ.

    Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.

    ‘‘ஸப்³பி⁴ரேவ ஸமாஸேத², ஸப்³பி⁴ குப்³பே³த² ஸந்த²வங்;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    ஸதங் ஸத்³த⁴ம்மமஞ்ஞாய, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.

    ‘‘ஜீரந்தி வே ராஜரதா² ஸுசித்தா, அதோ² ஸரீரம்பி ஜரங் உபேதி;

    ‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ ந ஜரங் உபேதி, ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தி.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    ‘‘நப⁴ஞ்ச தூ³ரே பத²வீ ச தூ³ரே, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ததா³ஹு தூ³ரே;

    ‘‘Nabhañca dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;

    ததோ ஹவே தூ³ரதரங் வத³ந்தி, ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ அஸதஞ்ச ராஜா’’தி. (ஜா॰ 2.21.411-414, 445-448);

    Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo asatañca rājā’’ti. (jā. 2.21.411-414, 445-448);

    தா ஸுத்வா மஹாஸத்தோ ‘‘ஸப²லங் மே ஆக³மன’’ந்தி துட்ட²சித்தோ ‘‘இமா கா³தா² நேவ ஸாவகபா⁴ஸிதா, ந இஸிபா⁴ஸிதா, ந கவிபா⁴ஸிதா, ந தே³வபா⁴ஸிதா, ஸப்³ப³ஞ்ஞுனாவ பா⁴ஸிதா. கிங் நு கோ² அக்³க⁴’’ந்தி சிந்தெந்தோ ‘‘இமங் ஸகலம்பி சக்கவாளங் யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஸத்தரதனபுண்ணங் கத்வா தி³ன்னேபி நேவ அனுச்ச²விகங் கதங் நாம ஹோதி, அஹங் கோ² பனஸ்ஸ தியோஜனஸதிகே குருரட்டே² ஸத்தயோஜனிகே இந்த³பத்த²னக³ரே ரஜ்ஜங் தா³துங் பஹோமி. ரஜ்ஜங் காதுங் பனஸ்ஸ பா⁴க்³யங் நத்தி², ததா² ஹிஸ்ஸ அங்க³லக்க²ணானுஸாரேன அப்பானுபா⁴வதா தி³ஸ்ஸதி, தஸ்மா தி³ன்னம்பி ரஜ்ஜங் ந இமஸ்மிங் திட்ட²தீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ஆசரிய, தும்ஹே அஞ்ஞேஸங் க²த்தியானங் இமா கா³தா²யோ தே³ஸெத்வா கிங் லப⁴தா²’’தி புச்சி². ‘‘ஏகேகாய ஸதங் ஸதங், மஹாராஜ, தேனேவ ஸதாரஹகா³தா² நாம ஜாதா’’தி. அத²ஸ்ஸ மஹாஸத்தோ ‘‘த்வங் ஆசரிய, அத்தனா க³ஹெத்வா விசரணப⁴ண்ட³ஸ்ஸ அக்³க⁴ங் ந ஜானாஸீ’’தி.

    Tā sutvā mahāsatto ‘‘saphalaṃ me āgamana’’nti tuṭṭhacitto ‘‘imā gāthā neva sāvakabhāsitā, na isibhāsitā, na kavibhāsitā, na devabhāsitā, sabbaññunāva bhāsitā. Kiṃ nu kho aggha’’nti cintento ‘‘imaṃ sakalampi cakkavāḷaṃ yāva brahmalokā sattaratanapuṇṇaṃ katvā dinnepi neva anucchavikaṃ kataṃ nāma hoti, ahaṃ kho panassa tiyojanasatike kururaṭṭhe sattayojanike indapatthanagare rajjaṃ dātuṃ pahomi. Rajjaṃ kātuṃ panassa bhāgyaṃ natthi, tathā hissa aṅgalakkhaṇānusārena appānubhāvatā dissati, tasmā dinnampi rajjaṃ na imasmiṃ tiṭṭhatī’’ti cintetvā ‘‘ācariya, tumhe aññesaṃ khattiyānaṃ imā gāthāyo desetvā kiṃ labhathā’’ti pucchi. ‘‘Ekekāya sataṃ sataṃ, mahārāja, teneva satārahagāthā nāma jātā’’ti. Athassa mahāsatto ‘‘tvaṃ ācariya, attanā gahetvā vicaraṇabhaṇḍassa agghaṃ na jānāsī’’ti.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸியா இமா கா³தா², நயிமா கா³தா² ஸதாரஹா;

    ‘‘Sahassiyā imā gāthā, nayimā gāthā satārahā;

    சத்தாரி த்வங் ஸஹஸ்ஸானி, கி²ப்பங் க³ண்ஹாஹி ப்³ராஹ்மணா’’தி. (ஜா॰ 2.21.415);

    Cattāri tvaṃ sahassāni, khippaṃ gaṇhāhi brāhmaṇā’’ti. (jā. 2.21.415);

    சத்தாரி ஸஹஸ்ஸானி தா³பெத்வா ஏகஞ்ச ஸுக²யானகங் த³த்வா மஹதா ஸக்காரஸம்மானேனேவ தங் உய்யோஜெத்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ‘‘அஹங் ப்³ராஹ்மணேன ஆப⁴தங் ஸத்³த⁴ம்மரதனங் பூஜெத்வா தஸ்ஸ ச ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீதி போரிஸாத³ஸ்ஸ படிஞ்ஞங் த³த்வா ஆக³தோ. தத்த² யங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கத்தப்³ப³ங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங் தங் கதங், இதா³னி போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்வா ‘‘தேன ஹி, தாத ஸுதஸோம, கிங் நாமேதங் கதே²ஸி, சதுரங்கி³னியா ஸேனாய சோரங் க³ண்ஹிஸ்ஸாம, மா க³ச்ச² சோரஸ்ஸ ஸந்திக’’ந்தி யாசிங்ஸு. ஸோளஸஸஹஸ்ஸா நாடகித்தி²யோ ஸேஸபரிஜனாபி ‘‘அம்ஹே அனாதே² கத்வா குஹிங் க³ச்ச²ஸி தே³வா’’தி பரிதே³விங்ஸு. ‘‘புனபி கிர ராஜா சோரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸதீ’’தி ஏககோலாஹலங் அஹோஸி.

    Cattāri sahassāni dāpetvā ekañca sukhayānakaṃ datvā mahatā sakkārasammāneneva taṃ uyyojetvā mātāpitaro vanditvā ‘‘ahaṃ brāhmaṇena ābhataṃ saddhammaratanaṃ pūjetvā tassa ca sakkārasammānaṃ katvā āgamissāmīti porisādassa paṭiññaṃ datvā āgato. Tattha yaṃ brāhmaṇassa kattabbaṃ paṭipajjitabbaṃ taṃ kataṃ, idāni porisādassa santikaṃ gamissāmī’’ti vutvā ‘‘tena hi, tāta sutasoma, kiṃ nāmetaṃ kathesi, caturaṅginiyā senāya coraṃ gaṇhissāma, mā gaccha corassa santika’’nti yāciṃsu. Soḷasasahassā nāṭakitthiyo sesaparijanāpi ‘‘amhe anāthe katvā kuhiṃ gacchasi devā’’ti parideviṃsu. ‘‘Punapi kira rājā corassa santikaṃ gamissatī’’ti ekakolāhalaṃ ahosi.

    மஹாஸத்தோ ‘‘படிஞ்ஞாய ஸச்சாபனங் நாம ஸாதூ⁴னங் ஸப்புரிஸானங் ஆசிண்ணங், ஸோபி மமங் ஸத்³த³ஹித்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி, தஸ்மா க³மிஸ்ஸாமியேவா’’தி மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ஸேஸஜனங் அனுஸாஸெத்வா அஸ்ஸுமுகே²ன நானப்பகாரங் பரிதே³வந்தேன இத்தா²கா³ராதி³னா ஜனேன அனுக³தோ நக³ரா நிக்க²ம்ம தங் ஜனங் நிவத்தேதுங் மக்³கே³ த³ண்ட³கேன திரியங் லேக²ங் கத்வா ‘‘இமங் மம லேக²ங் மா அதிக்கமிங்ஸூ’’தி வத்வா அக³மாஸி. மஹாஜனோ தேஜவதோ மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆணங் அதிக்கமிதுங் அஸக்கொந்தோ மஹாஸத்³தே³ன கந்தி³த்வா ரோதி³த்வா நிவத்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆக³தமக்³கே³னேவ தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தேன வுத்தங் ‘‘அபுச்சி² மங் போரிஸாதோ³’’திஆதி³.

    Mahāsatto ‘‘paṭiññāya saccāpanaṃ nāma sādhūnaṃ sappurisānaṃ āciṇṇaṃ, sopi mamaṃ saddahitvā vissajjesi, tasmā gamissāmiyevā’’ti mātāpitaro vanditvā sesajanaṃ anusāsetvā assumukhena nānappakāraṃ paridevantena itthāgārādinā janena anugato nagarā nikkhamma taṃ janaṃ nivattetuṃ magge daṇḍakena tiriyaṃ lekhaṃ katvā ‘‘imaṃ mama lekhaṃ mā atikkamiṃsū’’ti vatvā agamāsi. Mahājano tejavato mahāsattassa āṇaṃ atikkamituṃ asakkonto mahāsaddena kanditvā roditvā nivatti. Bodhisatto āgatamaggeneva tassa santikaṃ agamāsi. Tena vuttaṃ ‘‘apucchi maṃ porisādo’’tiādi.

    தத்த² கிங் த்வங் இச்ச²ஸி நிஸஜ்ஜந்தி த்வங் அத்தனோ நக³ரங் க³ந்துங் மம ஹத்த²தோ நிஸ்ஸஜ்ஜனங் கிங் இச்ச²ஸி, த்வங் ‘‘மயா தக்கஸிலாதீ³ஸு சிரபரிசிதோ ஸச்சவாதீ³ சா’’தி வத³ஸி, தஸ்மா யதா² மதி தே காஹாமி, யதா²ருசி தே கரிஸ்ஸாமி. யதி³ மே த்வங் புனேஹிஸீதி ஸசே புன த்வங் ஏகங்ஸேனேவ மம ஸந்திகங் ஆக³மிஸ்ஸஸி.

    Tattha kiṃ tvaṃ icchasi nisajjanti tvaṃ attano nagaraṃ gantuṃ mama hatthato nissajjanaṃ kiṃ icchasi, tvaṃ ‘‘mayā takkasilādīsu ciraparicito saccavādī cā’’ti vadasi, tasmā yathā mati te kāhāmi, yathāruci te karissāmi. Yadi me tvaṃ punehisīti sace puna tvaṃ ekaṃseneva mama santikaṃ āgamissasi.

    108. பண்ஹே ஆக³மனங் மமாதி பகே³வ மம ஆக³மனங் தஸ்ஸ போரிஸாத³ஸ்ஸ படிஸ்ஸுணித்வா பாதோவ ஆக³மிஸ்ஸாமீதி படிஸ்ஸவங் கத்வா. ரஜ்ஜங் நிய்யாதயிங் ததா³தி ததா³ போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்துகாமோ ‘‘இத³ங் வோ ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜதா²’’தி மாதாபிதூனங் தியோஜனஸதிகங் ரஜ்ஜங் நிய்யாதேஸிங்.

    108.Paṇhe āgamanaṃ mamāti pageva mama āgamanaṃ tassa porisādassa paṭissuṇitvā pātova āgamissāmīti paṭissavaṃ katvā. Rajjaṃ niyyātayiṃ tadāti tadā porisādassa santikaṃ gantukāmo ‘‘idaṃ vo rajjaṃ paṭipajjathā’’ti mātāpitūnaṃ tiyojanasatikaṃ rajjaṃ niyyātesiṃ.

    109. கஸ்மா பன ரஜ்ஜங் நிய்யாதயிந்தி? அனுஸ்ஸரித்வா ஸதங் த⁴ம்மந்தி யஸ்மா பன படிஞ்ஞாய ஸச்சாபனங் நாம ஸதங் ஸாதூ⁴னங் மஹாபோ³தி⁴ஸத்தானங் பவேணீ குலவங்ஸோ, தஸ்மா தங் ஸச்சபாரமிதாத⁴ம்மங் புப்³ப³கங் போராணங் ஜினேஹி பு³த்³தா⁴தீ³ஹி ஸேவிதங் அனுஸ்ஸரித்வா ஸச்சங் அனுரக்க²ந்தோ தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த⁴னங் த³த்வா அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா போரிஸாத³ங் உபாக³மிங்.

    109. Kasmā pana rajjaṃ niyyātayinti? Anussaritvā sataṃ dhammanti yasmā pana paṭiññāya saccāpanaṃ nāma sataṃ sādhūnaṃ mahābodhisattānaṃ paveṇī kulavaṃso, tasmā taṃ saccapāramitādhammaṃ pubbakaṃ porāṇaṃ jinehi buddhādīhi sevitaṃ anussaritvā saccaṃ anurakkhanto tassa brāhmaṇassa dhanaṃ datvā attano jīvitaṃ pariccajitvā porisādaṃ upāgamiṃ.

    110. நத்தி² மே ஸங்ஸயோ தத்தா²தி தஸ்மிங் போரிஸாத³ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மனே ‘‘அயங் மங் கிங் நு கோ² கா⁴தெஸ்ஸதி, உதா³ஹு நோ’’தி மய்ஹங் ஸங்ஸயோ நத்தி². ‘‘சண்டோ³ ஸாஹஸிகோ மயா ஸத்³தி⁴ங் ஏகஸதக²த்தியே தே³வதாய ப³லிகம்மகரணஸஜ்ஜோ ஏகந்தேனேவ கா⁴தெஸ்ஸதீ’’தி ஜானந்தோ ஏவ கேவலங் ஸச்சவாசங் அனுரக்க²ந்தோ அத்தனோ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா தங் உபாக³மிங். யஸ்மா சேததே³வங், தஸ்மா ஸச்சேன மே ஸமோ நத்தி², ஏஸா மே பரமத்த²பா⁴வப்பத்தா ஸச்சபாரமீதி.

    110.Natthi me saṃsayo tatthāti tasmiṃ porisādassa santikaṃ gamane ‘‘ayaṃ maṃ kiṃ nu kho ghātessati, udāhu no’’ti mayhaṃ saṃsayo natthi. ‘‘Caṇḍo sāhasiko mayā saddhiṃ ekasatakhattiye devatāya balikammakaraṇasajjo ekanteneva ghātessatī’’ti jānanto eva kevalaṃ saccavācaṃ anurakkhanto attano jīvitaṃ pariccajitvā taṃ upāgamiṃ. Yasmā cetadevaṃ, tasmā saccena me samo natthi, esā me paramatthabhāvappattā saccapāramīti.

    உபாக³தே பன மஹாஸத்தே விகஸிதபுண்ட³ரீகபது³மஸஸ்ஸிரிகமஸ்ஸ முக²ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் விக³தமரணப⁴யோ ஹுத்வா ஆக³தோ, கிஸ்ஸ நு கோ² ஏஸ ஆனுபா⁴வோ’’தி சிந்தெந்தோ ‘‘தஸ்ஸ மஞ்ஞே த⁴ம்மஸ்ஸ ஸுதத்தா அயங் ஏவங் தேஜவா நிப்³ப⁴யோ ச ஜாதோ, அஹம்பி தங் ஸுத்வா தேஜவா நிப்³ப⁴யோ ச ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா போரிஸாதோ³ மஹாஸத்தங் ஆஹ – ‘‘ஸுணோம ஸதாரஹகா³தா²யோ யாஸங் ஸவனத்த²ங் த்வங் அத்தனோ நக³ரங் க³தோ’’தி.

    Upāgate pana mahāsatte vikasitapuṇḍarīkapadumasassirikamassa mukhaṃ disvā ‘‘ayaṃ vigatamaraṇabhayo hutvā āgato, kissa nu kho esa ānubhāvo’’ti cintento ‘‘tassa maññe dhammassa sutattā ayaṃ evaṃ tejavā nibbhayo ca jāto, ahampi taṃ sutvā tejavā nibbhayo ca bhavissāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā porisādo mahāsattaṃ āha – ‘‘suṇoma satārahagāthāyo yāsaṃ savanatthaṃ tvaṃ attano nagaraṃ gato’’ti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அயங் போரிஸாதோ³ பாபத⁴ம்மோ, இமங் தோ²கங் நிக்³க³ஹெத்வா லஜ்ஜாபெத்வா கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி –

    Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘ayaṃ porisādo pāpadhammo, imaṃ thokaṃ niggahetvā lajjāpetvā kathessāmī’’ti –

    ‘‘அத⁴ம்மிகஸ்ஸ லுத்³த³ஸ்ஸ, நிச்சங் லோஹிதபாணினோ;

    ‘‘Adhammikassa luddassa, niccaṃ lohitapāṇino;

    நத்தி² ஸச்சங் குதோ த⁴ம்மோ, கிங் ஸுதேன கரிஸ்ஸஸீ’’தி. (ஜா॰ 2.21.427) –

    Natthi saccaṃ kuto dhammo, kiṃ sutena karissasī’’ti. (jā. 2.21.427) –

    வத்வா புன தேன ஸுட்டு²தரங் ஸஞ்ஜாதஸவனாத³ரேன –

    Vatvā puna tena suṭṭhutaraṃ sañjātasavanādarena –

    ‘‘ஸுத்வா த⁴ம்மங் விஜானந்தி, நரா கல்யாணபாபகங்;

    ‘‘Sutvā dhammaṃ vijānanti, narā kalyāṇapāpakaṃ;

    அபி கா³தா² ஸுணித்வான, த⁴ம்மே மே ரமதே மனோ’’தி. (ஜா॰ 2.21.444) –

    Api gāthā suṇitvāna, dhamme me ramate mano’’ti. (jā. 2.21.444) –

    வுத்தே ‘‘அயங் அதிவிய ஸஞ்ஜாதாத³ரோ ஸோதுகாமோ, ஹந்த³ஸ்ஸ கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தேன ஹி ஸம்ம, ஸாது⁴கங் ஸுணோஹி மனஸிகரோஹீ’’தி வத்வா நந்த³ப்³ராஹ்மணேன கதி²தனியாமேனேவ கா³தா²னங் ஸக்கச்சங் து²திங் கத்வா ச²காமாவசரதே³வலோகே ஏககோலாஹலங் கத்வா தே³வதாஸு ஸாது⁴காரங் த³த³மானாஸு மஹாஸத்தோ போரிஸாத³ஸ்ஸ –

    Vutte ‘‘ayaṃ ativiya sañjātādaro sotukāmo, handassa kathessāmī’’ti cintetvā ‘‘tena hi samma, sādhukaṃ suṇohi manasikarohī’’ti vatvā nandabrāhmaṇena kathitaniyāmeneva gāthānaṃ sakkaccaṃ thutiṃ katvā chakāmāvacaradevaloke ekakolāhalaṃ katvā devatāsu sādhukāraṃ dadamānāsu mahāsatto porisādassa –

    ‘‘ஸகிதே³வ மஹாராஜ, ஸப்³பி⁴ ஹோதி ஸமாக³மோ;

    ‘‘Sakideva mahārāja, sabbhi hoti samāgamo;

    ஸா நங் ஸங்க³தி பாலேதி, நாஸப்³பி⁴ ப³ஹுஸங்க³மோ.

    Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.

    ‘‘ஸப்³பி⁴ரேவ ஸமாஸேத², ஸப்³பி⁴ குப்³பே³த² ஸந்த²வங்;

    ‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;

    ஸதங் ஸத்³த⁴ம்மமஞ்ஞாய, ஸெய்யோ ஹோதி ந பாபியோ.

    Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.

    ‘‘ஜீரந்தி வே ராஜரதா² ஸுசித்தா, அத்தோ² ஸரீரம்பி ஜரங் உபேதி;

    ‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, attho sarīrampi jaraṃ upeti;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ ந ஜரங் உபேதி, ஸந்தோ ஹவே ஸப்³பி⁴ பவேத³யந்தி.

    Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.

    ‘‘நப⁴ஞ்ச தூ³ரே பத²வீ ச தூ³ரே, பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ ததா³ஹு தூ³ரே;

    ‘‘Nabhañca dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;

    ததோ ஹவே தூ³ரதரங் வத³ந்தி, ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ அஸதஞ்ச ராஜா’’தி. (ஜா॰ 2.21.411-414) –

    Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo asatañca rājā’’ti. (jā. 2.21.411-414) –

    த⁴ம்மங் கதே²ஸி. தஸ்ஸ தேன ஸுகதி²தத்தா சேவ அத்தனோ ச புஞ்ஞானுபா⁴வேன கா³தா² ஸுணந்தஸ்ஸேவ ஸகலஸரீரங் பஞ்சவண்ணாய பீதியா பரிபூரி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தே முது³சித்தோ ஹுத்வா ‘‘ஸம்ம ஸுதஸோம, தா³தப்³ப³யுத்தகங் ஹிரஞ்ஞாதி³ங் ந பஸ்ஸாமி, ஏகேகாய கா³தா²ய ஏகேகங் வரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் மஹாஸத்தோ ‘‘த்வங் அத்தனோபி ஹிதானி அஜானந்தோ பரஸ்ஸ கிங் நாம வரங் த³ஸ்ஸஸீ’’தி அபஸாதெ³த்வா புன தேன ‘‘வரங் க³ண்ஹதா²’’தி யாசிதோ ஸப்³ப³பட²மங் ‘‘அஹங் சிரகாலங் தங் அரோக³ங் பஸ்ஸெய்ய’’ந்தி வரங் யாசி. ஸோ ‘‘அயங் இதா³னி மே வதி⁴த்வா மங்ஸங் கா²தி³துகாமஸ்ஸ மஹானத்த²கரஸ்ஸ மய்ஹமேவ ஜீவிதமிச்ச²தீ’’தி துட்ட²மானஸோ வஞ்செத்வா வரஸ்ஸ க³ஹிதபா⁴வங் அஜானந்தோ அதா³ஸி. மஹாஸத்தோ ஹி உபாயகுஸலதாய தஸ்ஸ சிரங் ஜீவிதுகாமதாபதே³ஸேன அத்தனோ ஜீவிதங் யாசி. அத² ‘‘பரோஸதங் க²த்தியானங் ஜீவிதங் தே³ஹீ’’தி து³தியங் வரங், தேஸங் ஸகே ரட்டே² படிபாத³னங் ததியங் வரங், மனுஸ்ஸமங்ஸகா²த³னதோ விரமணங் சதுத்த²ங் வரங் யாசி. ஸோ தீணி வரானி த³த்வா சதுத்த²ங் வரங் அதா³துகாமோ ‘‘அஞ்ஞங் வரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வாபி மஹாஸத்தேன நிப்பீளியமானோ தம்பி அதா³ஸியேவ.

    Dhammaṃ kathesi. Tassa tena sukathitattā ceva attano ca puññānubhāvena gāthā suṇantasseva sakalasarīraṃ pañcavaṇṇāya pītiyā paripūri. So bodhisatte muducitto hutvā ‘‘samma sutasoma, dātabbayuttakaṃ hiraññādiṃ na passāmi, ekekāya gāthāya ekekaṃ varaṃ dassāmī’’ti āha. Atha naṃ mahāsatto ‘‘tvaṃ attanopi hitāni ajānanto parassa kiṃ nāma varaṃ dassasī’’ti apasādetvā puna tena ‘‘varaṃ gaṇhathā’’ti yācito sabbapaṭhamaṃ ‘‘ahaṃ cirakālaṃ taṃ arogaṃ passeyya’’nti varaṃ yāci. So ‘‘ayaṃ idāni me vadhitvā maṃsaṃ khāditukāmassa mahānatthakarassa mayhameva jīvitamicchatī’’ti tuṭṭhamānaso vañcetvā varassa gahitabhāvaṃ ajānanto adāsi. Mahāsatto hi upāyakusalatāya tassa ciraṃ jīvitukāmatāpadesena attano jīvitaṃ yāci. Atha ‘‘parosataṃ khattiyānaṃ jīvitaṃ dehī’’ti dutiyaṃ varaṃ, tesaṃ sake raṭṭhe paṭipādanaṃ tatiyaṃ varaṃ, manussamaṃsakhādanato viramaṇaṃ catutthaṃ varaṃ yāci. So tīṇi varāni datvā catutthaṃ varaṃ adātukāmo ‘‘aññaṃ varaṃ gaṇhāhī’’ti vatvāpi mahāsattena nippīḷiyamāno tampi adāsiyeva.

    அத² போ³தி⁴ஸத்தோ போரிஸாத³ங் நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா தேனேவ ராஜானோ மோசாபெத்வா பூ⁴மியங் நிபஜ்ஜாபெத்வா தா³ரகானங் கண்ணதோ ஸுத்தவட்டி விய ஸணிகங் ரஜ்ஜுயோ நீஹரித்வா போரிஸாதே³ன ஏகங் தசங் ஆஹராபெத்வா பாஸாணேன க⁴ங்ஸித்வா ஸச்சகிரியங் கத்வா தேஸங் ஹத்த²தலானி மக்கே²ஸி. தங்க²ணங் ஏவ பா²ஸுகங் அஹோஸி. த்³வீஹதீஹங் தத்தே²வ வஸித்வா தே அரோகே³ காரெத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ஜ்ஜனகஸபா⁴வங் மித்தஸந்த²வங் காரெத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் தங் பா³ராணஸிங் நெத்வா ரஜ்ஜே பதிட்டா²பெத்வா ‘‘அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி தே ராஜானோ அத்தனோ அத்தனோ நக³ரங் பேஸெத்வா இந்த³பத்த²னக³ரதோ ஆக³தாய அத்தனோ சதுரங்கி³னியா ஸேனாய பரிவுதோ அத்தனோ நக³ரங் க³தோ துட்ட²பமுதி³தேன நாக³ரஜனேன ஸம்பரிவாரியமானோ அந்தேபுரங் பவிஸித்வா மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா மஹாதலங் அபி⁴ருஹி.

    Atha bodhisatto porisādaṃ nibbisevanaṃ katvā teneva rājāno mocāpetvā bhūmiyaṃ nipajjāpetvā dārakānaṃ kaṇṇato suttavaṭṭi viya saṇikaṃ rajjuyo nīharitvā porisādena ekaṃ tacaṃ āharāpetvā pāsāṇena ghaṃsitvā saccakiriyaṃ katvā tesaṃ hatthatalāni makkhesi. Taṅkhaṇaṃ eva phāsukaṃ ahosi. Dvīhatīhaṃ tattheva vasitvā te aroge kāretvā tehi saddhiṃ abhijjanakasabhāvaṃ mittasanthavaṃ kāretvā tehi saddhiṃ taṃ bārāṇasiṃ netvā rajje patiṭṭhāpetvā ‘‘appamattā hothā’’ti te rājāno attano attano nagaraṃ pesetvā indapatthanagarato āgatāya attano caturaṅginiyā senāya parivuto attano nagaraṃ gato tuṭṭhapamuditena nāgarajanena samparivāriyamāno antepuraṃ pavisitvā mātāpitaro vanditvā mahātalaṃ abhiruhi.

    அத² மஹாஸத்தோ ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் மஹாதா³னானி பவத்தெந்தோ ஸீலானி பரிபூரெந்தோ உபோஸத²ங் உபவஸந்தோ பாரமியோ அனுப்³ரூஹேஸி. தேபி ராஜானோ மஹாஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஆயுபரியோஸானே ஸக்³க³புரங் பூரயிங்ஸு.

    Atha mahāsatto cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ mahādānāni pavattento sīlāni paripūrento uposathaṃ upavasanto pāramiyo anubrūhesi. Tepi rājāno mahāsattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā āyupariyosāne saggapuraṃ pūrayiṃsu.

    ததா³ போரிஸாதோ³ அங்கு³லிமாலத்தே²ரோ அஹோஸி, காளஹத்தி²அமச்சோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, நந்த³ப்³ராஹ்மணோ ஆனந்த³த்தே²ரோ, ருக்க²தே³வதா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ, ராஜானோ பு³த்³த⁴பரிஸா, மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி, ஸுதஸோமமஹாராஜா லோகனாதோ².

    Tadā porisādo aṅgulimālatthero ahosi, kāḷahatthiamacco sāriputtatthero, nandabrāhmaṇo ānandatthero, rukkhadevatā mahākassapatthero, rājāno buddhaparisā, mātāpitaro mahārājakulāni, sutasomamahārājā lokanātho.

    தஸ்ஸ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸேஸபாரமியோபி நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² அலீனஸத்துசரியாவண்ணனாய (சரியா அட்ட²॰ 2.74 ஆத³யோ) விய மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.

    Tassa heṭṭhā vuttanayeneva sesapāramiyopi niddhāretabbā. Tathā alīnasattucariyāvaṇṇanāya (cariyā aṭṭha. 2.74 ādayo) viya mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.

    மஹாஸுதஸோமசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mahāsutasomacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஸச்சபாரமீ நிட்டி²தா.

    Saccapāramī niṭṭhitā.







    Related texts:


