Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [537] 5. மஹாஸுதஸோமஜாதகவண்ணனா

    [537] 5. Mahāsutasomajātakavaṇṇanā

    கஸ்மா துவங் ரஸக ஏதி³ஸானீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அங்கு³லிமாலத்தே²ரத³மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ உப்பத்தி ச பப்³ப³ஜ்ஜா ச உபஸம்பதா³ ச அங்கு³லிமாலஸுத்தவண்ணனாயங் (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.34 ஆத³யோ) வுத்தனயேன வித்தா²ரதோ வேதி³தப்³பா³. ஸோ பன ஸச்சகிரியாய மூள்ஹக³ப்³பா⁴ய இத்தி²யா ஸொத்தி²பா⁴வங் கத்வா ததோ பட்டா²ய ஸுலப⁴பிண்டோ³ ஹுத்வா விவேகமனுப்³ரூஹந்தோ அபரபா⁴கே³ அரஹத்தங் பத்வா அபி⁴ஞ்ஞாதோவ அஸீதியா மஹாதே²ரானங் அப்³ப⁴ந்தரோ அஹோஸி. தஸ்மிங் காலே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஹோ வத ப⁴க³வதா ததா²ரூபங் லுத்³த³ங் லோஹிதபாணிங் மஹாசோரங் அங்கு³லிமாலங் அத³ண்டே³ன அஸத்தே²ன த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கரொந்தேன து³க்கரங் கதங், அஹோ பு³த்³தா⁴ நாம து³க்கரகாரினோ’’தி. ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் டி²தோவ தி³ப்³ப³ஸோதேன தங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘அஜ்ஜ மம க³மனங் ப³ஹுபகாரங் ப⁴விஸ்ஸதி, மஹாத⁴ம்மதே³ஸனா பவத்திஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா அனோபமாய பு³த்³த⁴லீலாய த⁴ம்மஸப⁴ங் க³ந்த்வா வரபஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ பரமாபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பத்தேன மயா ஏதஸ்ஸ த³மனங், ஸ்வாஹங் புப்³ப³சரியங் சரந்தோ பதே³ஸஞாணே டி²தோபி ஏதங் த³மேஸி’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Kasmā tuvaṃ rasaka edisānīti idaṃ satthā jetavane viharanto aṅgulimālattheradamanaṃ ārabbha kathesi. Tassa uppatti ca pabbajjā ca upasampadā ca aṅgulimālasuttavaṇṇanāyaṃ (ma. ni. aṭṭha. 2.34 ādayo) vuttanayena vitthārato veditabbā. So pana saccakiriyāya mūḷhagabbhāya itthiyā sotthibhāvaṃ katvā tato paṭṭhāya sulabhapiṇḍo hutvā vivekamanubrūhanto aparabhāge arahattaṃ patvā abhiññātova asītiyā mahātherānaṃ abbhantaro ahosi. Tasmiṃ kāle dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, aho vata bhagavatā tathārūpaṃ luddaṃ lohitapāṇiṃ mahācoraṃ aṅgulimālaṃ adaṇḍena asatthena dametvā nibbisevanaṃ karontena dukkaraṃ kataṃ, aho buddhā nāma dukkarakārino’’ti. Satthā gandhakuṭiyaṃ ṭhitova dibbasotena taṃ kathaṃ sutvā ‘‘ajja mama gamanaṃ bahupakāraṃ bhavissati, mahādhammadesanā pavattissatī’’ti ñatvā anopamāya buddhalīlāya dhammasabhaṃ gantvā varapaññattāsane nisīditvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, idāneva paramābhisambodhiṃ pattena mayā etassa damanaṃ, svāhaṃ pubbacariyaṃ caranto padesañāṇe ṭhitopi etaṃ damesi’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே குருரட்டே² இந்த³பத்த²னக³ரே கோரப்³யோ நாம ராஜா த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி. த³ஸமாஸே அதிக்கந்தே ஸுவண்ணவண்ணங் புத்தங் விஜாயி, ஸுதவித்ததாய பன நங் ‘‘ஸுதஸோமோ’’தி ஸஞ்ஜானிங்ஸு. தமேனங் ராஜா வயப்பத்தங் நிக்க²ஸஹஸ்ஸங் த³த்வா தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய தக்கஸிலங் பேஸேஸி. ஸோ ஆசரியபா⁴க³ங் ஆதா³ய நக³ரா நிக்க²மித்வா மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. ததா³ பா³ராணஸியங் காஸிரஞ்ஞோ புத்தோ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோபி ததே²வ வத்வா பிதரா பேஸிதோ நக³ரா நிக்க²மித்வா தமேவ மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. அத² ஸுதஸோமோ மக்³க³ங் க³ந்த்வா நக³ரத்³வாரே ஸாலாய ப²லகே விஸ்ஸமத்தா²ய நிஸீதி³. ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோபி க³ந்த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகப²லகே நிஸீதி³. அத² நங் ஸுதஸோமோ படிஸந்தா²ரங் கரொந்தோ ‘‘ஸம்ம, மக்³க³கிலந்தோஸி, குதோ ஆக³ச்ச²ஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘பா³ராணஸிதோ’’தி வுத்தே ‘‘கஸ்ஸ புத்தோஸீ’’தி வத்வா ‘‘காஸிரஞ்ஞோ புத்தொம்ஹீ’’தி வுத்தே ‘‘கோ நாமோஸீ’’தி வத்வா ‘‘அஹங் ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோ நாமா’’தி வுத்தே ‘‘கேன காரணேன இதா⁴க³தோஸீ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²யா’’தி வத்வா ‘‘த்வம்பி மக்³க³கிலந்தோஸி, குதோ ஆக³ச்ச²ஸீ’’தி தேனேவ நயேன இதரங் புச்சி². ஸோபி தஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி². தே உபோ⁴பி ‘‘மயங் க²த்தியா, ஏகாசரியஸ்ஸேவ ஸந்திகே ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய க³ச்சா²மா’’தி அஞ்ஞமஞ்ஞங் மித்தபா⁴வங் கத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா ஆசரியகுலங் க³ந்த்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா அத்தனோ ஜாதிஆதி³ங் கதெ²த்வா ஸிப்புக்³க³ஹணத்தா²ய ஆக³தபா⁴வங் கதே²ஸுங். ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². தே ஆசரியபா⁴க³ங் த³த்வா ஸிப்பங் பட்ட²பேஸுங்.

    Atīte kururaṭṭhe indapatthanagare korabyo nāma rājā dhammena rajjaṃ kāresi. Tadā bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti. Dasamāse atikkante suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi, sutavittatāya pana naṃ ‘‘sutasomo’’ti sañjāniṃsu. Tamenaṃ rājā vayappattaṃ nikkhasahassaṃ datvā disāpāmokkhassa ācariyassa santike sippuggahaṇatthāya takkasilaṃ pesesi. So ācariyabhāgaṃ ādāya nagarā nikkhamitvā maggaṃ paṭipajji. Tadā bārāṇasiyaṃ kāsirañño putto brahmadattakumāropi tatheva vatvā pitarā pesito nagarā nikkhamitvā tameva maggaṃ paṭipajji. Atha sutasomo maggaṃ gantvā nagaradvāre sālāya phalake vissamatthāya nisīdi. Brahmadattakumāropi gantvā tena saddhiṃ ekaphalake nisīdi. Atha naṃ sutasomo paṭisanthāraṃ karonto ‘‘samma, maggakilantosi, kuto āgacchasī’’ti pucchitvā ‘‘bārāṇasito’’ti vutte ‘‘kassa puttosī’’ti vatvā ‘‘kāsirañño puttomhī’’ti vutte ‘‘ko nāmosī’’ti vatvā ‘‘ahaṃ brahmadattakumāro nāmā’’ti vutte ‘‘kena kāraṇena idhāgatosī’’ti pucchi. So ‘‘sippuggahaṇatthāyā’’ti vatvā ‘‘tvampi maggakilantosi, kuto āgacchasī’’ti teneva nayena itaraṃ pucchi. Sopi tassa sabbaṃ ācikkhi. Te ubhopi ‘‘mayaṃ khattiyā, ekācariyasseva santike sippuggahaṇatthāya gacchāmā’’ti aññamaññaṃ mittabhāvaṃ katvā nagaraṃ pavisitvā ācariyakulaṃ gantvā ācariyaṃ vanditvā attano jātiādiṃ kathetvā sippuggahaṇatthāya āgatabhāvaṃ kathesuṃ. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Te ācariyabhāgaṃ datvā sippaṃ paṭṭhapesuṃ.

    ந கேவலஞ்ச தே த்³வேவ, அஞ்ஞேபி ததா³ ஜம்பு³தீ³பே ஏகஸதமத்தா ராஜபுத்தா தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹந்தி. ஸுதஸோமோ தேஸங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஹுத்வா ஸிப்பங் உபதி³ஸந்தோ நசிரஸ்ஸேவ நிப்ப²த்திங் பாபுணி. ஸோ அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³ந்த்வா ‘‘ஸஹாயோ மே’’தி ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ குமாரஸ்ஸேவ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ பிட்டி²ஆசரியோ ஹுத்வா ஸிப்பங் ஸிக்கா²பேஸி. இதரேஸம்பி அனுக்கமேன ஸிப்பங் நிட்டி²தங். தே அனுயோக³ங் த³த்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா ஸுதஸோமங் பரிவாரெத்வா நிக்க²மிங்ஸு. அத² நே ஸுதஸோமோ மக்³க³ந்தரே ட²த்வா உய்யோஜெந்தோ ‘‘தும்ஹே அத்தனோ அத்தனோ பிதூனங் ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெத்வா ரஜ்ஜேஸு பதிட்ட²ஹிஸ்ஸத², பதிட்டி²தா ச பன மமோவாத³ங் கரெய்யாதா²’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் , ஆசரியா’’தி? ‘‘பக்க²தி³வஸேஸு உபோஸதி²கா ஹுத்வா மா கா⁴தங் கரெய்யாதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி அங்க³விஜ்ஜாபாட²கத்தா ‘‘அனாக³தே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரங் நிஸ்ஸாய மஹாப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா தே ஏவங் ஓவதி³த்வா உய்யோஜேஸி. தே ஸப்³பே³பி அத்தனோ அத்தனோ ஜனபத³ங் க³ந்த்வா பிதூனங் ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெத்வா ரஜ்ஜேஸு பதிட்டா²ய பதிட்டி²தபா⁴வஞ்சேவ ஓவாதே³ வத்தனபா⁴வஞ்ச ஜானாபேதுங் பண்ணாகாரேன ஸத்³தி⁴ங் பண்ணானி பஹிணிங்ஸு. மஹாஸத்தோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘அப்பமத்தாவ ஹோதா²’’தி பண்ணானி படிபேஸேஸி.

    Na kevalañca te dveva, aññepi tadā jambudīpe ekasatamattā rājaputtā tassa santike sippaṃ uggaṇhanti. Sutasomo tesaṃ jeṭṭhantevāsiko hutvā sippaṃ upadisanto nacirasseva nipphattiṃ pāpuṇi. So aññassa santikaṃ agantvā ‘‘sahāyo me’’ti brahmadattassa kumārasseva santikaṃ gantvā tassa piṭṭhiācariyo hutvā sippaṃ sikkhāpesi. Itaresampi anukkamena sippaṃ niṭṭhitaṃ. Te anuyogaṃ datvā ācariyaṃ vanditvā sutasomaṃ parivāretvā nikkhamiṃsu. Atha ne sutasomo maggantare ṭhatvā uyyojento ‘‘tumhe attano attano pitūnaṃ sippaṃ dassetvā rajjesu patiṭṭhahissatha, patiṭṭhitā ca pana mamovādaṃ kareyyāthā’’ti āha. ‘‘Kiṃ , ācariyā’’ti? ‘‘Pakkhadivasesu uposathikā hutvā mā ghātaṃ kareyyāthā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchiṃsu. Bodhisattopi aṅgavijjāpāṭhakattā ‘‘anāgate bārāṇasiyaṃ brahmadattakumāraṃ nissāya mahābhayaṃ uppajjissatī’’ti ñatvā te evaṃ ovaditvā uyyojesi. Te sabbepi attano attano janapadaṃ gantvā pitūnaṃ sippaṃ dassetvā rajjesu patiṭṭhāya patiṭṭhitabhāvañceva ovāde vattanabhāvañca jānāpetuṃ paṇṇākārena saddhiṃ paṇṇāni pahiṇiṃsu. Mahāsatto taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘appamattāva hothā’’ti paṇṇāni paṭipesesi.

    தேஸு பா³ராணஸிராஜா வினா மங்ஸேன ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி. உபோஸத²தி³வஸத்தா²யபிஸ்ஸ மங்ஸங் க³ஹெத்வா ட²பேஸி. அதே²கதி³வஸங் ஏவங் ட²பிதமங்ஸங் ப⁴த்தகாரகஸ்ஸ பமாதே³ன ராஜகே³ஹே கோலெய்யகஸுனகா² கா²தி³ங்ஸு. ப⁴த்தகாரகோ தங் மங்ஸங் அதி³த்வா கஹாபணமுட்டி²ங் ஆதா³ய சரந்தோபி மங்ஸங் உப்பாதே³துங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ஸசே அமங்ஸகப⁴த்தங் உபனாமெஸ்ஸாமி, ஜீவிதங் மே நத்தி², கிங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘அத்தே²ஸோ உபாயோ’’தி விகாலே ஆமகஸுஸானங் க³ந்த்வா முஹுத்தமதஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஊருமங்ஸங் ஆஹரித்வா ஸுபக்கங் பசித்வா ப⁴த்தங் உபனாமேஸி. ரஞ்ஞோ மங்ஸக²ண்ட³ங் ஜிவ்ஹக்³கே³ ட²பிதமத்தமேவ ஸத்த ரஸஹரணிஸஹஸ்ஸானி ப²ரி, ஸகலஸரீரங் கோ²பெ⁴த்வா அட்டா²ஸி. கிங்காரணா? புப்³பே³ சஸ்ஸ ஸேவனதாய. ஸோ கிர அதீதானந்தரே அத்தபா⁴வே யக்கோ² ஹுத்வா ப³ஹுங் மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²தி³தபுப்³போ³, தேனஸ்ஸ தங் பியங் அஹோஸி . ஸோ ‘‘ஸசாஹங் துண்ஹீயேவ பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி, ந மே அயங் இமங் மங்ஸங் கதெ²ஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா ஸஹ கே²ளேன பூ⁴மியங் பாதேஸி. ‘‘நித்³தோ³ஸங், தே³வ, கா²தா³ஹீ’’தி வுத்தே மனுஸ்ஸே படிக்கமாபெத்வா ‘‘அஹமேதஸ்ஸ நித்³தோ³ஸபா⁴வங் ஜானாமி, கிங் நாமேதங் மங்ஸ’’ந்தி புச்சி². ‘‘புரிமதி³வஸேஸு பரிபோ⁴க³மங்ஸமேவ, தே³வா’’தி. ‘‘நனு அஞ்ஞஸ்மிங் காலே அயங் ரஸோ நத்தீ²’’தி? ‘‘அஜ்ஜ ஸுபக்கங், தே³வா’’தி. ‘‘நனு புப்³பே³பி ஏவமேவ பசஸீ’’தி. அத² நங் துண்ஹீபூ⁴தங் ஞத்வா ‘‘ஸபா⁴வங் கதே²ஹி, நோ சே கதே²ஸி, ஜீவிதங் தே நத்தீ²’’தி ஆஹ. ஸோ அப⁴யங் யாசித்வா யதா²பூ⁴தங் கதே²ஸி. ராஜா ‘‘மா ஸத்³த³மகாஸி, பகதியா பசனகமங்ஸங் த்வங் கா²தி³த்வா மய்ஹங் மனுஸ்ஸமங்ஸமேவ பசாஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘நனு து³க்கரங், தே³வா’’தி? ‘‘மா பா⁴யி, ந து³க்கர’’ந்தி. ‘‘நிப³த்³த⁴ங் குதோ லபி⁴ஸ்ஸாமி, தே³வா’’தி? ‘‘நனு ப³ந்த⁴னாகா³ரே ப³ஹூ மனுஸ்ஸா’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ததா² அகாஸி.

    Tesu bārāṇasirājā vinā maṃsena bhattaṃ na bhuñjati. Uposathadivasatthāyapissa maṃsaṃ gahetvā ṭhapesi. Athekadivasaṃ evaṃ ṭhapitamaṃsaṃ bhattakārakassa pamādena rājagehe koleyyakasunakhā khādiṃsu. Bhattakārako taṃ maṃsaṃ aditvā kahāpaṇamuṭṭhiṃ ādāya carantopi maṃsaṃ uppādetuṃ asakkonto ‘‘sace amaṃsakabhattaṃ upanāmessāmi, jīvitaṃ me natthi, kiṃ nu kho karissāmī’’ti cintetvā ‘‘attheso upāyo’’ti vikāle āmakasusānaṃ gantvā muhuttamatassa purisassa ūrumaṃsaṃ āharitvā supakkaṃ pacitvā bhattaṃ upanāmesi. Rañño maṃsakhaṇḍaṃ jivhagge ṭhapitamattameva satta rasaharaṇisahassāni phari, sakalasarīraṃ khobhetvā aṭṭhāsi. Kiṃkāraṇā? Pubbe cassa sevanatāya. So kira atītānantare attabhāve yakkho hutvā bahuṃ manussamaṃsaṃ khāditapubbo, tenassa taṃ piyaṃ ahosi . So ‘‘sacāhaṃ tuṇhīyeva bhuñjissāmi, na me ayaṃ imaṃ maṃsaṃ kathessatī’’ti cintetvā saha kheḷena bhūmiyaṃ pātesi. ‘‘Niddosaṃ, deva, khādāhī’’ti vutte manusse paṭikkamāpetvā ‘‘ahametassa niddosabhāvaṃ jānāmi, kiṃ nāmetaṃ maṃsa’’nti pucchi. ‘‘Purimadivasesu paribhogamaṃsameva, devā’’ti. ‘‘Nanu aññasmiṃ kāle ayaṃ raso natthī’’ti? ‘‘Ajja supakkaṃ, devā’’ti. ‘‘Nanu pubbepi evameva pacasī’’ti. Atha naṃ tuṇhībhūtaṃ ñatvā ‘‘sabhāvaṃ kathehi, no ce kathesi, jīvitaṃ te natthī’’ti āha. So abhayaṃ yācitvā yathābhūtaṃ kathesi. Rājā ‘‘mā saddamakāsi, pakatiyā pacanakamaṃsaṃ tvaṃ khāditvā mayhaṃ manussamaṃsameva pacāhī’’ti āha. ‘‘Nanu dukkaraṃ, devā’’ti? ‘‘Mā bhāyi, na dukkara’’nti. ‘‘Nibaddhaṃ kuto labhissāmi, devā’’ti? ‘‘Nanu bandhanāgāre bahū manussā’’ti. So tato paṭṭhāya tathā akāsi.

    அபரபா⁴கே³ ப³ந்த⁴னாகா³ரே மனுஸ்ஸேஸு கீ²ணேஸு ‘‘இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸாமி, தே³வா’’தி ஆஹ. ‘‘அந்தராமக்³கே³ ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் கி²பித்வா யோ தங் க³ண்ஹாதி, தங் ‘சோரோ’தி க³ஹெத்வா மாரேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ததா² அகாஸி. அபரபா⁴கே³ ராஜப⁴யேன ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் ஓலோகெந்தம்பி அதி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி கிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘யதா³ பே⁴ரிவேலாய நக³ரங் ஆகுலங் ஹோதி, ததா³ த்வங் பன ஏகஸ்மிங் க⁴ரஸந்தி⁴ம்ஹி வா வீதி²யங் வா சதுக்கே வா ட²த்வா மனுஸ்ஸே மாரெத்வா மங்ஸங் க³ண்ஹாஹீ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ததா² கத்வா தூ²லமங்ஸங் ஆதா³ய க³ச்ச²தி. தேஸு தேஸு டா²னேஸு களேவரானி தி³ஸ்ஸந்தி. மம மாதா ந பஞ்ஞாயதி, மம பிதா ந பஞ்ஞாயதி, மம பா⁴தா ப⁴கி³னீ ச ந பஞ்ஞாயதி, மனுஸ்ஸானங் பரிதே³வனஸத்³தோ³ ஸூயதி. நாக³ரா பீ⁴ததஸிதா ‘‘இமே மனுஸ்ஸே ஸீஹோ நு கோ² கா²த³தி, ப்³யக்³கோ⁴ நு கோ² கா²த³தி, யக்கோ² நு கோ² கா²த³தீ’’தி ஓலோகெந்தா பஹாரமுக²ங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏகோ மனுஸ்ஸகா²த³கோ சோரோ இமே கா²த³தீ’’தி மஞ்ஞந்தி. மஹாஜனா ராஜங்க³ணே ஸன்னிபதித்வா உபக்கோஸிங்ஸு. ராஜா ‘‘கிங், தாதா’’தி புச்சி². ‘‘தே³வ இமஸ்மிங் நக³ரே மனுஸ்ஸகா²த³கோ சோரோ அத்தி², தங் க³ண்ஹாபேதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘அஹங் கத²ங் தங் ஜானிஸ்ஸாமி, கிங் அஹங் நக³ரங் ரக்க²ந்தோபி சராமீ’’தி.

    Aparabhāge bandhanāgāre manussesu khīṇesu ‘‘idāni kiṃ karissāmi, devā’’ti āha. ‘‘Antarāmagge sahassabhaṇḍikaṃ khipitvā yo taṃ gaṇhāti, taṃ ‘coro’ti gahetvā mārehī’’ti āha. So tathā akāsi. Aparabhāge rājabhayena sahassabhaṇḍikaṃ olokentampi adisvā ‘‘idāni kiṃ karissāmī’’ti āha. ‘‘Yadā bherivelāya nagaraṃ ākulaṃ hoti, tadā tvaṃ pana ekasmiṃ gharasandhimhi vā vīthiyaṃ vā catukke vā ṭhatvā manusse māretvā maṃsaṃ gaṇhāhī’’ti. So tato paṭṭhāya tathā katvā thūlamaṃsaṃ ādāya gacchati. Tesu tesu ṭhānesu kaḷevarāni dissanti. Mama mātā na paññāyati, mama pitā na paññāyati, mama bhātā bhaginī ca na paññāyati, manussānaṃ paridevanasaddo sūyati. Nāgarā bhītatasitā ‘‘ime manusse sīho nu kho khādati, byaggho nu kho khādati, yakkho nu kho khādatī’’ti olokentā pahāramukhaṃ disvā ‘‘eko manussakhādako coro ime khādatī’’ti maññanti. Mahājanā rājaṅgaṇe sannipatitvā upakkosiṃsu. Rājā ‘‘kiṃ, tātā’’ti pucchi. ‘‘Deva imasmiṃ nagare manussakhādako coro atthi, taṃ gaṇhāpethā’’ti āhaṃsu. ‘‘Ahaṃ kathaṃ taṃ jānissāmi, kiṃ ahaṃ nagaraṃ rakkhantopi carāmī’’ti.

    மஹாஜனா ‘‘ராஜா நக³ரேன அனத்தி²கோ, காளஹத்தி²ஸேனாபதிஸ்ஸ ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி க³ந்த்வா தஸ்ஸ தங் கதெ²த்வா ‘‘சோரங் பரியேஸிதுங் வட்டதீ’’தி வதி³ங்ஸு. ஸோ ‘‘ஸாது⁴ ஸத்தாஹங் ஆக³மேத², பரியேஸித்வா சோரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி மஹாஜனே உய்யோஜெத்வா புரிஸே ஆணாபேஸி, ‘‘தாதா, நக³ரே கிர மனுஸ்ஸகா²த³கோ சோரோ அத்தி², தும்ஹே தேஸு தேஸு டா²னேஸு நிலீயித்வா தங் க³ண்ஹதா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததோ பட்டா²ய நக³ரங் பரிக்³க³ண்ஹந்தி. ப⁴த்தகாரகோபி ஏகஸ்மிங் க⁴ரஸந்தி⁴ம்ஹி ஸம்படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வா ஏகங் இத்தி²ங் மாரெத்வா க⁴னக⁴னமங்ஸங் ஆதா³ய பச்சி²யங் பூரேதுங் ஆரபி⁴. அத² நங் தே புரிஸா க³ஹெத்வா போதெ²த்வா பச்சா²பா³ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா ‘‘க³ஹிதோ மனுஸ்ஸகா²த³கோ சோரோ’’தி மஹாஸத்³த³ங் கரிங்ஸு. மஹாஜனோ தங் பரிவாரேஸி. அத² நங் ஸுட்டு² ப³ந்தி⁴த்வா மங்ஸபச்சி²ங் கீ³வாய ப³ந்தி⁴த்வா ஆதா³ய ஸேனாபதிஸ்ஸ த³ஸ்ஸேஸுங். ஸேனாபதி தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸ இமங் மங்ஸங் கா²த³தி, உதா³ஹு அஞ்ஞேன மங்ஸேன மிஸ்ஸெத்வா விக்கிணாதி, உதா³ஹு அஞ்ஞஸ்ஸ வசனேன மாரேதீ’’தி சிந்தெத்வா தமத்த²ங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Mahājanā ‘‘rājā nagarena anatthiko, kāḷahatthisenāpatissa ācikkhissāmā’’ti gantvā tassa taṃ kathetvā ‘‘coraṃ pariyesituṃ vaṭṭatī’’ti vadiṃsu. So ‘‘sādhu sattāhaṃ āgametha, pariyesitvā coraṃ dassāmī’’ti mahājane uyyojetvā purise āṇāpesi, ‘‘tātā, nagare kira manussakhādako coro atthi, tumhe tesu tesu ṭhānesu nilīyitvā taṃ gaṇhathā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya nagaraṃ pariggaṇhanti. Bhattakārakopi ekasmiṃ gharasandhimhi sampaṭicchanno hutvā ekaṃ itthiṃ māretvā ghanaghanamaṃsaṃ ādāya pacchiyaṃ pūretuṃ ārabhi. Atha naṃ te purisā gahetvā pothetvā pacchābāhaṃ bandhitvā ‘‘gahito manussakhādako coro’’ti mahāsaddaṃ kariṃsu. Mahājano taṃ parivāresi. Atha naṃ suṭṭhu bandhitvā maṃsapacchiṃ gīvāya bandhitvā ādāya senāpatissa dassesuṃ. Senāpati taṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho esa imaṃ maṃsaṃ khādati, udāhu aññena maṃsena missetvā vikkiṇāti, udāhu aññassa vacanena māretī’’ti cintetvā tamatthaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    371.

    371.

    ‘‘கஸ்மா துவங் ரஸக ஏதி³ஸானி, கரோஸி கம்மானி ஸுதா³ருணானி;

    ‘‘Kasmā tuvaṃ rasaka edisāni, karosi kammāni sudāruṇāni;

    ஹனாஸி இத்தீ² புரிஸே ச மூள்ஹோ, மங்ஸஸ்ஸ ஹேது அது³ த⁴னஸ்ஸ காரணா’’தி.

    Hanāsi itthī purise ca mūḷho, maṃsassa hetu adu dhanassa kāraṇā’’ti.

    தத்த² ரஸகாதி ப⁴த்தகாரணங் ஆலபதி.

    Tattha rasakāti bhattakāraṇaṃ ālapati.

    இதோ பரங் உத்தானஸம்ப³ந்தா⁴னி வசனபடிவசனானி பாளிவஸேனேவ வேதி³தப்³பா³னி –

    Ito paraṃ uttānasambandhāni vacanapaṭivacanāni pāḷivaseneva veditabbāni –

    372.

    372.

    ‘‘ந அத்தஹேதூ ந த⁴னஸ்ஸ காரணா, ந புத்ததா³ரஸ்ஸ ஸஹாயஞாதினங்;

    ‘‘Na attahetū na dhanassa kāraṇā, na puttadārassa sahāyañātinaṃ;

    ப⁴த்தா ச மே ப⁴க³வா பூ⁴மிபாலோ, ஸோ கா²த³தி மங்ஸங் ப⁴த³ந்தேதி³ஸங்.

    Bhattā ca me bhagavā bhūmipālo, so khādati maṃsaṃ bhadantedisaṃ.

    373.

    373.

    ‘‘ஸசே துவங் ப⁴த்துரத்தே² பயுத்தோ, கரோஸி கம்மானி ஸுதா³ருணானி;

    ‘‘Sace tuvaṃ bhatturatthe payutto, karosi kammāni sudāruṇāni;

    பாதோவ அந்தேபுரங் பாபுணித்வா, லபெய்யாஸி மே ராஜினோ ஸம்முகே² தங்.

    Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, lapeyyāsi me rājino sammukhe taṃ.

    374.

    374.

    ‘‘ததா² கரிஸ்ஸாமி அஹங் ப⁴த³ந்தே, யதா² துவங் பா⁴ஸஸி காளஹத்தி²;

    ‘‘Tathā karissāmi ahaṃ bhadante, yathā tuvaṃ bhāsasi kāḷahatthi;

    பாதோவ அந்தேபுரங் பாபுணித்வா, வக்கா²மி தே ராஜினோ ஸம்முகே² த’’ந்தி.

    Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, vakkhāmi te rājino sammukhe ta’’nti.

    தத்த² ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனங். ஸசே துவந்தி ‘‘ஸச்சங் நு கோ² ப⁴ணதி, உதா³ஹு மரணப⁴யேன முஸா ப⁴ணதீ’’தி வீமங்ஸந்தோ ஏவமாஹ. தத்த² ஸுதா³ருணானீதி மனுஸ்ஸகா⁴தகம்மானி. ஸம்முகே² தந்தி ஸம்முகே² ட²த்வா ஏவங் வதெ³ய்யாஸீதி. ஸோ ஸம்படிச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ.

    Tattha bhagavāti gāravādhivacanaṃ. Sace tuvanti ‘‘saccaṃ nu kho bhaṇati, udāhu maraṇabhayena musā bhaṇatī’’ti vīmaṃsanto evamāha. Tattha sudāruṇānīti manussaghātakammāni. Sammukhe tanti sammukhe ṭhatvā evaṃ vadeyyāsīti. So sampaṭicchanto gāthamāha.

    அத² நங் ஸேனாபதி கா³ள்ஹப³ந்த⁴னமேவ ஸயாபெத்வா விபா⁴தாய ரத்தியா அமச்சேஹி ச நாக³ரேஹி ச ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா ஸப்³பே³ஸு ஏகச்ச²ந்தே³ஸு ஜாதேஸு ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு ஆரக்க²ங் ட²பெத்வா நக³ரங் ஹத்த²க³தங் கத்வா ரஸகஸ்ஸ கீ³வாயங் மங்ஸபச்சி²ங் ப³ந்தி⁴த்வா ஆதா³ய ராஜனிவேஸனங் பாயாஸி. ஸகலனக³ரங் விரவி. ராஜா ஹிய்யோ பு⁴த்தபாதராஸோ ஸாயமாஸம்பி அலபி⁴த்வா ‘‘ரஸகோ இதா³னி ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதி, இதா³னி ஆக³ச்ச²ஸ்ஸதீ’’தி நிஸின்னோவ தங் ரத்திங் வீதினாமெத்வா ‘‘அஜ்ஜபி ரஸகோ நாக³ச்ச²தி, நாக³ரானஞ்ச மஹாஸத்³தோ³ ஸூயதி, கிங் நூ கோ² ஏத’’ந்தி வாதபானேன ஓலோகெந்தோ தங் ததா² ஆனீயமானங் தி³ஸ்வா ‘‘பாகடங் இத³ங் காரணங் ஜாத’’ந்தி சிந்தெத்வா ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா பல்லங்கேயேவ நிஸீதி³. காளஹத்தி²பி நங் உபஸங்கமித்வா அனுயுஞ்ஜி, ஸோபிஸ்ஸ கதே²ஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –

    Atha naṃ senāpati gāḷhabandhanameva sayāpetvā vibhātāya rattiyā amaccehi ca nāgarehi ca saddhiṃ mantetvā sabbesu ekacchandesu jātesu sabbaṭṭhānesu ārakkhaṃ ṭhapetvā nagaraṃ hatthagataṃ katvā rasakassa gīvāyaṃ maṃsapacchiṃ bandhitvā ādāya rājanivesanaṃ pāyāsi. Sakalanagaraṃ viravi. Rājā hiyyo bhuttapātarāso sāyamāsampi alabhitvā ‘‘rasako idāni āgacchissati, idāni āgacchassatī’’ti nisinnova taṃ rattiṃ vītināmetvā ‘‘ajjapi rasako nāgacchati, nāgarānañca mahāsaddo sūyati, kiṃ nū kho eta’’nti vātapānena olokento taṃ tathā ānīyamānaṃ disvā ‘‘pākaṭaṃ idaṃ kāraṇaṃ jāta’’nti cintetvā satiṃ upaṭṭhapetvā pallaṅkeyeva nisīdi. Kāḷahatthipi naṃ upasaṅkamitvā anuyuñji, sopissa kathesi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    375.

    375.

    ‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே, ஸூரியுக்³க³மனங் பதி;

    ‘‘Tato ratyā vivasāne, sūriyuggamanaṃ pati;

    காளோ ரஸகமாதா³ய, ராஜானங் உபஸங்கமி;

    Kāḷo rasakamādāya, rājānaṃ upasaṅkami;

    உபஸங்கம்ம ராஜானங், இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Upasaṅkamma rājānaṃ, idaṃ vacanamabravi.

    376.

    376.

    ‘‘ஸச்சங் கிர மஹாராஜ, ரஸகோ பேஸிதோ தயா.

    ‘‘Saccaṃ kira mahārāja, rasako pesito tayā.

    ஹனதி இத்தி²புரிஸே, துவங் மங்ஸானி கா²த³ஸி.

    Hanati itthipurise, tuvaṃ maṃsāni khādasi.

    377.

    377.

    ‘‘ஏவமேவ ததா² காள, ரஸகோ பேஸிதோ மயா;

    ‘‘Evameva tathā kāḷa, rasako pesito mayā;

    மம அத்த²ங் கரொந்தஸ்ஸ, கிமேதங் பரிபா⁴ஸஸீ’’தி.

    Mama atthaṃ karontassa, kimetaṃ paribhāsasī’’ti.

    தத்த² காளாதி காளஹத்தி². ஏவமேவாதி தேன ஸேனாபதினா தேஜவந்தேன அனுயுத்தோ ராஜா முஸா வத்துங் அஸக்கொந்தோ ஏவமாஹ. தத்த² ததா²தி இத³ங் புரிமஸ்ஸ வேவசனங். மம அத்த²ந்தி மம வுட்³டி⁴ங். கரொந்தஸ்ஸாதி கரொந்தங். கிமேதந்தி கஸ்மா ஏதங். பரிபா⁴ஸஸீதி அஹோ து³க்கரங் கரோஸி, காளஹத்தி² த்வங் நாம அஞ்ஞங் சோரங் அக்³க³ஹெத்வா மம பேஸனகாரகங் க³ண்ஹாஸீதி தஸ்ஸ ப⁴யங் ஜனெந்தோ கதே²ஸி.

    Tattha kāḷāti kāḷahatthi. Evamevāti tena senāpatinā tejavantena anuyutto rājā musā vattuṃ asakkonto evamāha. Tattha tathāti idaṃ purimassa vevacanaṃ. Mama atthanti mama vuḍḍhiṃ. Karontassāti karontaṃ. Kimetanti kasmā etaṃ. Paribhāsasīti aho dukkaraṃ karosi, kāḷahatthi tvaṃ nāma aññaṃ coraṃ aggahetvā mama pesanakārakaṃ gaṇhāsīti tassa bhayaṃ janento kathesi.

    தங் ஸுத்வா ஸேனாபதி ‘‘அயங் ஸகேனேவ முகே²ன படிஜானாதி, அஹோ ஸாஹஸிகோ, எத்தகங் நாம காலங் இமே மனுஸ்ஸா ஏதேன கா²தி³தா, வாரெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ஆஹ – ‘‘மஹாராஜ, மா ஏவங் கரி, மா மனுஸ்ஸமங்ஸங் கா²த³ஸீ’’தி. ‘‘காளஹத்தி² கிங் கதே²ஸி, நாஹங் விரமிதுங் ஸக்கோமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, ஸசே ந விரமிஸ்ஸஸி, அத்தானஞ்ச ரட்ட²ஞ்ச நாஸெஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘ஏவங் நஸ்ஸந்தேபி அஹங் நேவ ததோ விரமிதுங் ஸக்கோமீ’’தி. ததோ ஸேனாபதி தஸ்ஸ ஸஞ்ஞாபனத்தா²ய வத்து²ங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸேதி – அதீதஸ்மிஞ்ஹி காலே மஹாஸமுத்³தே³ ச² மஹாமச்சா² அஹேஸுங். தேஸு ஆனந்தோ³ திமினந்தோ³ அஜ்ஜா²ரோஹோதி இமே தயோ மச்சா² பஞ்சயோஜனஸதிகா, திமிங்க³லோ திமிரபிங்க³லோ மஹாதிமிரபிங்க³லோதி இமே தயோ மச்சா² ஸஹஸ்ஸயோஜனிகா ஹொந்தி. தே ஸப்³பே³பி பாஸாணஸேவாலப⁴க்கா² அஹேஸுங். தேஸு ஆனந்தோ³ மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே வஸதி. தங் ப³ஹூ மச்சா² த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமந்தி, ஏகதி³வஸங் ‘‘ஸப்³பே³ஸங் த்³விபத³சதுப்பதா³னங் ஸத்தானங் ராஜா பஞ்ஞாயதி, அம்ஹாகங் ராஜா நத்தி², மயம்பேதங் ராஜானங் கரிஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா ஸப்³பே³ ஏகச்ச²ந்தா³ ஹுத்வா ஆனந்த³ங் ராஜானங் கரிங்ஸு. தே மச்சா² ததோ பட்டா²ய தஸ்ஸ ஸாயங் பாதோவ உபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தி.

    Taṃ sutvā senāpati ‘‘ayaṃ sakeneva mukhena paṭijānāti, aho sāhasiko, ettakaṃ nāma kālaṃ ime manussā etena khāditā, vāressāmi na’’nti cintetvā āha – ‘‘mahārāja, mā evaṃ kari, mā manussamaṃsaṃ khādasī’’ti. ‘‘Kāḷahatthi kiṃ kathesi, nāhaṃ viramituṃ sakkomī’’ti. ‘‘Mahārāja, sace na viramissasi, attānañca raṭṭhañca nāsessasī’’ti. ‘‘Evaṃ nassantepi ahaṃ neva tato viramituṃ sakkomī’’ti. Tato senāpati tassa saññāpanatthāya vatthuṃ āharitvā dasseti – atītasmiñhi kāle mahāsamudde cha mahāmacchā ahesuṃ. Tesu ānando timinando ajjhārohoti ime tayo macchā pañcayojanasatikā, timiṅgalo timirapiṅgalo mahātimirapiṅgaloti ime tayo macchā sahassayojanikā honti. Te sabbepi pāsāṇasevālabhakkhā ahesuṃ. Tesu ānando mahāsamuddassa ekapasse vasati. Taṃ bahū macchā dassanāya upasaṅkamanti, ekadivasaṃ ‘‘sabbesaṃ dvipadacatuppadānaṃ sattānaṃ rājā paññāyati, amhākaṃ rājā natthi, mayampetaṃ rājānaṃ karissāmā’’ti cintetvā sabbe ekacchandā hutvā ānandaṃ rājānaṃ kariṃsu. Te macchā tato paṭṭhāya tassa sāyaṃ pātova upaṭṭhānaṃ gacchanti.

    அதே²கதி³வஸங் ஆனந்தோ³ ஏகஸ்மிங் பப்³ப³தே பாஸாணஸேவாலங் கா²த³ந்தோ அஜானித்வா ‘‘ஸேவாலோ’’தி ஸஞ்ஞாய ஏகங் மச்ச²ங் கா²தி³. தஸ்ஸ தங் மங்ஸங் கா²த³ந்தஸ்ஸ ஸகலஸரீரங் ஸங்கோ²பே⁴ஸி. ஸோ ‘‘கிங் நு கோ² இத³ங் அதிவிய மது⁴ர’’ந்தி நீஹரித்வா ஓலோகெந்தோ மச்ச²மங்ஸக²ண்ட³ங் தி³ஸ்வா ‘‘எத்தகங் காலங் அஜானித்வா ந கா²தா³மீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘ஸாயங் பாதோபி மச்சா²னங் ஆக³ந்த்வா க³மனகாலே ஏகங் த்³வே மச்சே² கா²தி³ஸ்ஸாமி, பாகடங் கத்வா கா²தி³யமானே ஏகோபி மங் ந உபஸங்கமிஸ்ஸதி, ஸப்³பே³ பலாயிஸ்ஸந்தி, படிச்ச²ன்னோ ஹுத்வா பச்சா² ஓஸக்கிதோஸக்கிதங் பஹரித்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி ததா² கத்வா கா²தி³. மச்சா² பரிக்க²யங் க³ச்ச²ந்தா சிந்தயிங்ஸு. ‘‘குதோ நு கோ² ஞாதீனங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி. அதே²கோ பண்டி³தோ மச்சோ² ‘‘மய்ஹங் ஆனந்த³ஸ்ஸ கிரியா ந ருச்சதி, பரிக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி மச்சே²ஸு உபட்டா²னங் க³தேஸு ஆனந்த³ஸ்ஸ கண்ணபத்தே படிச்ச²ன்னோ அட்டா²ஸி. ஆனந்தோ³ மச்சே² உய்யோஜெத்வா ஸப்³ப³பச்ச²தோ க³ச்ச²ந்தங் மச்ச²ங் கா²தி³. ஸோ பண்டி³தமச்சோ² தஸ்ஸ கிரியங் தி³ஸ்வா இதரேஸங் ஆரோசேஸி. தே ஸப்³பே³பி பீ⁴ததஸிதா பலாயிங்ஸு.

    Athekadivasaṃ ānando ekasmiṃ pabbate pāsāṇasevālaṃ khādanto ajānitvā ‘‘sevālo’’ti saññāya ekaṃ macchaṃ khādi. Tassa taṃ maṃsaṃ khādantassa sakalasarīraṃ saṅkhobhesi. So ‘‘kiṃ nu kho idaṃ ativiya madhura’’nti nīharitvā olokento macchamaṃsakhaṇḍaṃ disvā ‘‘ettakaṃ kālaṃ ajānitvā na khādāmī’’ti cintetvā ‘‘sāyaṃ pātopi macchānaṃ āgantvā gamanakāle ekaṃ dve macche khādissāmi, pākaṭaṃ katvā khādiyamāne ekopi maṃ na upasaṅkamissati, sabbe palāyissanti, paṭicchanno hutvā pacchā osakkitosakkitaṃ paharitvā khādissāmī’’ti tathā katvā khādi. Macchā parikkhayaṃ gacchantā cintayiṃsu. ‘‘Kuto nu kho ñātīnaṃ bhayaṃ uppajjissatī’’ti. Atheko paṇḍito maccho ‘‘mayhaṃ ānandassa kiriyā na ruccati, pariggaṇhissāmi na’’nti macchesu upaṭṭhānaṃ gatesu ānandassa kaṇṇapatte paṭicchanno aṭṭhāsi. Ānando macche uyyojetvā sabbapacchato gacchantaṃ macchaṃ khādi. So paṇḍitamaccho tassa kiriyaṃ disvā itaresaṃ ārocesi. Te sabbepi bhītatasitā palāyiṃsu.

    ஆனந்தோ³ ததோ பட்டா²ய மச்ச²மங்ஸகி³த்³தே⁴ன அஞ்ஞங் கோ³சரங் ந க³ண்ஹி. ஸோ ஜிக⁴ச்சா²ய பீளிதோ கிலந்தோ ‘‘கஹங் நு கோ² இமே க³தா’’தி தே மச்சே² பரியேஸந்தோ ஏகங் பப்³ப³தங் தி³ஸ்வா ‘‘மம ப⁴யேன இமங் பப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய வஸந்தி மஞ்ஞே, பப்³ப³தங் பரிக்கி²பித்வா உபதா⁴ரெஸ்ஸாமீ’’தி நங்கு³ட்டே²ன ச ஸீஸேன ச உபோ⁴ பஸ்ஸே பரிக்கி²பித்வா க³ண்ஹி. ததோ ‘‘ஸசே இத⁴ வஸந்தி, பலாயிஸ்ஸந்தீ’’தி பப்³ப³தங் பரிக்கி²பந்தங் அத்தனோ நங்கு³ட்ட²ங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மச்சோ² மங் வஞ்செத்வா பப்³ப³தங் நிஸ்ஸாய வஸதீ’’தி குத்³தோ⁴ பண்ணாஸயோஜனமத்தங் ஸகனங்கு³ட்ட²க²ண்ட³ங் அஞ்ஞமச்ச²ஸஞ்ஞாய த³ள்ஹங் க³ஹெத்வா முருமுராயந்தோ கா²தி³, து³க்க²வேத³னா உப்பஜ்ஜி. லோஹிதக³ந்தே⁴ன மச்சா² ஸன்னிபதித்வா லுஞ்ஜித்வா கா²த³ந்தா யாவ ஸீஸா ஆக³மங்ஸு. மஹாஸரீரதாய பரிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி, பப்³ப³தராஸி விய அட்டி²ராஸி அஹோஸி. ஆகாஸசாரினோ தாபஸபரிப்³பா³ஜகா மனுஸ்ஸானங் கத²யிங்ஸு. ஸகலஜம்பு³தீ³பே மனுஸ்ஸா ஜானிங்ஸு. தங் வத்து²ங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ காளஹத்தி² ஆஹ –

    Ānando tato paṭṭhāya macchamaṃsagiddhena aññaṃ gocaraṃ na gaṇhi. So jighacchāya pīḷito kilanto ‘‘kahaṃ nu kho ime gatā’’ti te macche pariyesanto ekaṃ pabbataṃ disvā ‘‘mama bhayena imaṃ pabbataṃ nissāya vasanti maññe, pabbataṃ parikkhipitvā upadhāressāmī’’ti naṅguṭṭhena ca sīsena ca ubho passe parikkhipitvā gaṇhi. Tato ‘‘sace idha vasanti, palāyissantī’’ti pabbataṃ parikkhipantaṃ attano naṅguṭṭhaṃ disvā ‘‘ayaṃ maccho maṃ vañcetvā pabbataṃ nissāya vasatī’’ti kuddho paṇṇāsayojanamattaṃ sakanaṅguṭṭhakhaṇḍaṃ aññamacchasaññāya daḷhaṃ gahetvā murumurāyanto khādi, dukkhavedanā uppajji. Lohitagandhena macchā sannipatitvā luñjitvā khādantā yāva sīsā āgamaṃsu. Mahāsarīratāya parivattetuṃ asakkonto tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi, pabbatarāsi viya aṭṭhirāsi ahosi. Ākāsacārino tāpasaparibbājakā manussānaṃ kathayiṃsu. Sakalajambudīpe manussā jāniṃsu. Taṃ vatthuṃ āharitvā dassento kāḷahatthi āha –

    378.

    378.

    ‘‘ஆனந்தோ³ ஸப்³ப³மச்சா²னங், கா²தி³த்வா ரஸகி³த்³தி⁴மா;

    ‘‘Ānando sabbamacchānaṃ, khāditvā rasagiddhimā;

    பரிக்கீ²ணாய பரிஸாய, அத்தானங் கா²தி³யா மதோ.

    Parikkhīṇāya parisāya, attānaṃ khādiyā mato.

    379.

    379.

    ‘‘ஏவங் பமத்தோ ரஸகா³ரவே ரத்தோ, பா³லோ யதீ³ ஆயதி நாவபு³ஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Evaṃ pamatto rasagārave ratto, bālo yadī āyati nāvabujjhati;

    வித⁴ம்ம புத்தே சஜி ஞாதகே ச, பரிவத்திய அத்தானஞ்ஞேவ கா²த³தி.

    Vidhamma putte caji ñātake ca, parivattiya attānaññeva khādati.

    380.

    380.

    ‘‘இத³ங் தே ஸுத்வான விகே³து ச²ந்தோ³, மா ப⁴க்க²யீ ராஜ மனுஸ்ஸமங்ஸங்;

    ‘‘Idaṃ te sutvāna vigetu chando, mā bhakkhayī rāja manussamaṃsaṃ;

    மா த்வங் இமங் கேவலங் வாரிஜோவ, த்³விபதா³தி⁴ப ஸுஞ்ஞமகாஸி ரட்ட²’’ந்தி.

    Mā tvaṃ imaṃ kevalaṃ vārijova, dvipadādhipa suññamakāsi raṭṭha’’nti.

    தத்த² ஆனந்தோ³தி, மஹாராஜ, அதீதஸ்மிங் காலே மஹாஸமுத்³தே³ பஞ்சஸதயோஜனிகோ ஆனந்தோ³ நாம மஹாமச்சோ² ஸப்³பே³ஸங் மச்சா²னங் ராஜா மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே டி²தோ. கா²தி³த்வாதி ஸகஜாதிகானங் மச்சா²னங் ரஸகி³த்³தி⁴மா மச்சே² கா²தி³த்வா. பரிக்கீ²ணாயாதி மச்ச²பரிஸாய க²யப்பத்தாய. அத்தானந்தி அஞ்ஞங் கோ³சரங் அக்³க³ஹெத்வா பப்³ப³தங் பரிக்கி²பந்தோ பண்ணாஸயோஜனமத்தங் அத்தனோ நங்கு³ட்ட²க²ண்ட³ங் அஞ்ஞமச்ச²ஸஞ்ஞாய கா²தி³த்வா மதோ மரணப்பத்தோ ஹுத்வா இதா³னி மஹாஸமுத்³தே³ பப்³ப³தமத்தோ அட்டி²ராஸி அஹோஸி. ஏவங் பமத்தோதி யதா² மஹாமச்சோ² ஆனந்தோ³, ஏவம்பி ததா² த்வங் தண்ஹாரஸகி³த்³தி⁴கோ ஹுத்வா பமத்தோ பமாத³பா⁴வப்பத்தோ.

    Tattha ānandoti, mahārāja, atītasmiṃ kāle mahāsamudde pañcasatayojaniko ānando nāma mahāmaccho sabbesaṃ macchānaṃ rājā mahāsamuddassa ekapasse ṭhito. Khāditvāti sakajātikānaṃ macchānaṃ rasagiddhimā macche khāditvā. Parikkhīṇāyāti macchaparisāya khayappattāya. Attānanti aññaṃ gocaraṃ aggahetvā pabbataṃ parikkhipanto paṇṇāsayojanamattaṃ attano naṅguṭṭhakhaṇḍaṃ aññamacchasaññāya khāditvā mato maraṇappatto hutvā idāni mahāsamudde pabbatamatto aṭṭhirāsi ahosi. Evaṃ pamattoti yathā mahāmaccho ānando, evampi tathā tvaṃ taṇhārasagiddhiko hutvā pamatto pamādabhāvappatto.

    ரஸகா³ரவே ரத்தோதி மனுஸ்ஸமங்ஸஸ்ஸ ரஸகா³ரவே ரத்தோ அதிரத்தசித்தோ ஹோதி. பா³லோதி யதி³ பா³லோ து³ப்பஞ்ஞோ ஆயதிங் அனாக³தே காலே உப்பஜ்ஜனகது³க்க²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி ந ஜானாதி. வித⁴ம்மாதி வித⁴மெத்வா வினாஸெத்வா . புத்தேதி புத்ததீ⁴தரோ ச. ஞாதகே சாதி ஸேஸஞாதகே ச ஸஹாயே ச, வித⁴ம்ம புத்தே ச சஜித்வா ஞாதகே சாதி அத்தோ². பரிவத்தியாதி அஞ்ஞங் ஆஹாரங் அலபி⁴த்வா ஜிக⁴ச்சா²ய பீளிதோ ஸகலனக³ரங் பரிவத்திய விசரித்வா மனுஸ்ஸமங்ஸங் அலபி⁴த்வா அத்தானங் கா²த³ந்தோ ஆனந்தோ³ மச்சோ² விய அத்தானஞ்ஞேவ கா²த³தி.

    Rasagārave rattoti manussamaṃsassa rasagārave ratto atirattacitto hoti. Bāloti yadi bālo duppañño āyatiṃ anāgate kāle uppajjanakadukkhaṃ nāvabujjhati na jānāti. Vidhammāti vidhametvā vināsetvā . Putteti puttadhītaro ca. Ñātake cāti sesañātake ca sahāye ca, vidhamma putte ca cajitvā ñātake cāti attho. Parivattiyāti aññaṃ āhāraṃ alabhitvā jighacchāya pīḷito sakalanagaraṃ parivattiya vicaritvā manussamaṃsaṃ alabhitvā attānaṃ khādanto ānando maccho viya attānaññeva khādati.

    இத³ங் தே ஸுத்வானாதி, மஹாராஜ, தே துய்ஹங் மயா ஆனீதங் இத³ங் உதா³ஹரணங் ஸுத்வா ச²ந்தோ³ மனுஸ்ஸமங்ஸகா²த³னச்ச²ந்தோ³ விகே³து விக³ச்ச²து விரமது. மா ப⁴க்க²யீதி ராஜ மனுஸ்ஸமங்ஸங் மா ப⁴க்க²யி மா கா²தி³. மா த்வங் இமங் கேவலந்தி மஹாஸமுத்³த³ங் ஸுஞ்ஞங் கரொந்தோ வாரிஜோ ஆனந்தோ³ மச்சோ² இவ, போ⁴ த்³விபதா³தி⁴ப, த்³விபதா³னங் மனுஸ்ஸானங், இஸ்ஸர மஹாராஜ, த்வங் கேவலங் ஸச்சதோ இமங் தவ காஸிரட்ட²ங் நக³ரங் ஸுஞ்ஞங் மா அகாஸீதி அத்தோ².

    Idaṃ te sutvānāti, mahārāja, te tuyhaṃ mayā ānītaṃ idaṃ udāharaṇaṃ sutvā chando manussamaṃsakhādanacchando vigetu vigacchatu viramatu. Mā bhakkhayīti rāja manussamaṃsaṃ mā bhakkhayi mā khādi. Mā tvaṃ imaṃ kevalanti mahāsamuddaṃ suññaṃ karonto vārijo ānando maccho iva, bho dvipadādhipa, dvipadānaṃ manussānaṃ, issara mahārāja, tvaṃ kevalaṃ saccato imaṃ tava kāsiraṭṭhaṃ nagaraṃ suññaṃ mā akāsīti attho.

    தங் ஸுத்வா ராஜா, ‘‘போ⁴ காளஹத்தி², ந த்வமேவ உபமங் ஜானாஸி, அஹம்பி ஜானாமீ’’தி மனுஸ்ஸமங்ஸகி³த்³த⁴தாய போராணகவத்து²ங் ஆஹரித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ –

    Taṃ sutvā rājā, ‘‘bho kāḷahatthi, na tvameva upamaṃ jānāsi, ahampi jānāmī’’ti manussamaṃsagiddhatāya porāṇakavatthuṃ āharitvā dassento āha –

    381.

    381.

    ‘‘ஸுஜாதோ நாம நாமேன, ஓரஸோ தஸ்ஸ அத்ரஜோ;

    ‘‘Sujāto nāma nāmena, oraso tassa atrajo;

    ஜம்பு³பேஸிமலத்³தா⁴ன, மதோ ஸோ தஸ்ஸ ஸங்க²யே.

    Jambupesimaladdhāna, mato so tassa saṅkhaye.

    382.

    382.

    ‘‘ஏவமேவ அஹங் காள, பு⁴த்வா ப⁴க்க²ங் ரஸுத்தமங்;

    ‘‘Evameva ahaṃ kāḷa, bhutvā bhakkhaṃ rasuttamaṃ;

    அலத்³தா⁴ மானுஸங் மங்ஸங், மஞ்ஞே ஹிஸ்ஸாமி ஜீவித’’ந்தி.

    Aladdhā mānusaṃ maṃsaṃ, maññe hissāmi jīvita’’nti.

    தத்த² ஸுஜாதோ நாமாதி காளஹத்தி² குடும்பி³கோ நாமேன ஸுஜாதோ நாம, தஸ்ஸ அத்ரஜோ புத்தோ ஓரஸோ ஜம்பு³பேஸிங் அலத்³தா⁴ன அலபி⁴த்வான. மதோதி யதா² தஸ்ஸா ஜம்பு³பேஸியா ஸங்க²யே ஸோ குடும்பி³கபுத்தோ மதோ, ஏவமேவ அஹங் ரஸுத்தமங் அஞ்ஞரஸானங் உத்தமங் மனுஸ்ஸானங் மங்ஸங் பு⁴த்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா அலத்³தா⁴ மனுஸ்ஸமங்ஸங் ஜீவிதங் ஹிஸ்ஸாமீதி மஞ்ஞே மஞ்ஞாமி.

    Tattha sujāto nāmāti kāḷahatthi kuṭumbiko nāmena sujāto nāma, tassa atrajo putto oraso jambupesiṃ aladdhāna alabhitvāna. Matoti yathā tassā jambupesiyā saṅkhaye so kuṭumbikaputto mato, evameva ahaṃ rasuttamaṃ aññarasānaṃ uttamaṃ manussānaṃ maṃsaṃ bhutvā bhuñjitvā aladdhā manussamaṃsaṃ jīvitaṃ hissāmīti maññe maññāmi.
