Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[429] 3. மஹாஸுவஜாதகவண்ணனா
[429] 3. Mahāsuvajātakavaṇṇanā
து³மோ யதா³ ஹோதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா கோஸலஜனபதே³ அஞ்ஞதரங் பச்சந்தகா³மங் உபனிஸ்ஸாய அரஞ்ஞே விஹாஸி. மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னானி ஸம்பாதெ³த்வா க³மனாக³மனஸம்பன்னே டா²னே ஸேனாஸனங் கத்வா ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹிங்ஸு. தஸ்ஸ வஸ்ஸூபக³தஸ்ஸ பட²மமாஸேயேவ ஸோ கா³மோ ஜா²யி, மனுஸ்ஸானங் பீ³ஜமத்தம்பி அவஸிட்ட²ங் நாஹோஸி. தே தஸ்ஸ பணீதங் பிண்ட³பாதங் தா³துங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ஸோ ஸப்பாயஸேனாஸனேபி பிண்ட³பாதேன கிலமந்தோ மக்³க³ங் வா ப²லங் வா நிப்³ப³த்தேதுங் நாஸக்கி². அத² நங் தேமாஸச்சயேன ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் ஆக³தங் ஸத்தா² படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கச்சி பி⁴க்கு² பிண்ட³பாதேன ந கிலமந்தோஸி, ஸேனாஸனஸப்பாயஞ்ச அஹோஸீ’’தி புச்சி². ஸோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘தஸ்ஸ ஸேனாஸனங் ஸப்பாய’’ந்தி ஞத்வா ‘‘பி⁴க்கு² ஸமணேன நாம ஸேனாஸனஸப்பாயே ஸதி லோலுப்பசாரங் பஹாய கிஞ்சிதே³வ யதா²லத்³த⁴ங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸந்துட்டே²ன ஸமணத⁴ம்மங் காதுங் வட்டதி. போராணகபண்டி³தா திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அத்தனோ நிவாஸஸுக்க²ருக்கே² சுண்ணங் கா²த³ந்தாபி லோலுப்பசாரங் பஹாய ஸந்துட்டா² மித்தத⁴ம்மங் அபி⁴ந்தி³த்வா அஞ்ஞத்த² ந க³மிங்ஸு, த்வங் பன கஸ்மா ‘பிண்ட³பாதோ பரித்தோ லூகோ²’தி ஸப்பாயஸேனாஸனங் பரிச்சஜீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Dumoyadā hotīti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā kosalajanapade aññataraṃ paccantagāmaṃ upanissāya araññe vihāsi. Manussā tassa rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni sampādetvā gamanāgamanasampanne ṭhāne senāsanaṃ katvā sakkaccaṃ upaṭṭhahiṃsu. Tassa vassūpagatassa paṭhamamāseyeva so gāmo jhāyi, manussānaṃ bījamattampi avasiṭṭhaṃ nāhosi. Te tassa paṇītaṃ piṇḍapātaṃ dātuṃ nāsakkhiṃsu. So sappāyasenāsanepi piṇḍapātena kilamanto maggaṃ vā phalaṃ vā nibbattetuṃ nāsakkhi. Atha naṃ temāsaccayena satthāraṃ vandituṃ āgataṃ satthā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kacci bhikkhu piṇḍapātena na kilamantosi, senāsanasappāyañca ahosī’’ti pucchi. So tamatthaṃ ārocesi. Satthā ‘‘tassa senāsanaṃ sappāya’’nti ñatvā ‘‘bhikkhu samaṇena nāma senāsanasappāye sati loluppacāraṃ pahāya kiñcideva yathāladdhaṃ paribhuñjitvā santuṭṭhena samaṇadhammaṃ kātuṃ vaṭṭati. Porāṇakapaṇḍitā tiracchānayoniyaṃ nibbattitvā attano nivāsasukkharukkhe cuṇṇaṃ khādantāpi loluppacāraṃ pahāya santuṭṭhā mittadhammaṃ abhinditvā aññattha na gamiṃsu, tvaṃ pana kasmā ‘piṇḍapāto paritto lūkho’ti sappāyasenāsanaṃ pariccajī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே ஹிமவந்தே க³ங்கா³தீரே ஏகஸ்மிங் உது³ம்ப³ரவனே அனேகஸதஸஹஸ்ஸா ஸுகா வஸிங்ஸு. தத்ர ஏகோ ஸுவராஜா அத்தனோ நிவாஸருக்க²ஸ்ஸ ப²லேஸு கீ²ணேஸு யதே³வ அவஸிட்ட²ங் ஹோதி அங்குரோ வா பத்தங் வா தசோ வா பபடிகா வா, தங் கா²தி³த்வா க³ங்கா³ய பானீயங் பிவித்வா பரமப்பிச்ச²ஸந்துட்டோ² ஹுத்வா அஞ்ஞத்த² ந க³ச்ச²தி. தஸ்ஸ அப்பிச்ச²ஸந்துட்ட²பா⁴வகு³ணேன ஸக்கஸ்ஸ ப⁴வனங் கம்பி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜமானோ தங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ வீமங்ஸனத்த²ங் அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன தங் ருக்க²ங் ஸுக்கா²பேஸி. ருக்கோ² கா²ணுகமத்தோ ஹுத்வா சி²த்³தா³வசி²த்³தோ³ வாதே பஹரந்தே ஆகோடியமானோ விய அட்டா²ஸி. தஸ்ஸ சி²த்³தே³ஹி சுண்ணானி நிக்க²மந்தி. ஸுவராஜா தானி சுண்ணானி கா²தி³த்வா க³ங்கா³ய பானீயங் பிவித்வா அஞ்ஞத்த² அக³ந்த்வா வாதாதபங் அக³ணெத்வா உது³ம்ப³ரகா²ணுகே நிஸீதி³. ஸக்கோ தஸ்ஸ பரமப்பிச்ச²பா⁴வங் ஞத்வா ‘‘மித்தத⁴ம்மகு³ணங் கதா²பெத்வா வரமஸ்ஸ த³த்வா உது³ம்ப³ரங் அமதப²லங் கரித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஏகோ ஹங்ஸராஜா ஹுத்வா ஸுஜங் அஸுரகஞ்ஞங் புரதோ கத்வா தங் உது³ம்ப³ரவனங் க³ந்த்வா அவிதூ³ரே ஏகருக்க²ஸ்ஸ ஸாகா²ய நிஸீதி³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் கத²ங் ஸமுட்டா²பெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte himavante gaṅgātīre ekasmiṃ udumbaravane anekasatasahassā sukā vasiṃsu. Tatra eko suvarājā attano nivāsarukkhassa phalesu khīṇesu yadeva avasiṭṭhaṃ hoti aṅkuro vā pattaṃ vā taco vā papaṭikā vā, taṃ khāditvā gaṅgāya pānīyaṃ pivitvā paramappicchasantuṭṭho hutvā aññattha na gacchati. Tassa appicchasantuṭṭhabhāvaguṇena sakkassa bhavanaṃ kampi. Sakko āvajjamāno taṃ disvā tassa vīmaṃsanatthaṃ attano ānubhāvena taṃ rukkhaṃ sukkhāpesi. Rukkho khāṇukamatto hutvā chiddāvachiddo vāte paharante ākoṭiyamāno viya aṭṭhāsi. Tassa chiddehi cuṇṇāni nikkhamanti. Suvarājā tāni cuṇṇāni khāditvā gaṅgāya pānīyaṃ pivitvā aññattha agantvā vātātapaṃ agaṇetvā udumbarakhāṇuke nisīdi. Sakko tassa paramappicchabhāvaṃ ñatvā ‘‘mittadhammaguṇaṃ kathāpetvā varamassa datvā udumbaraṃ amataphalaṃ karitvā āgamissāmī’’ti eko haṃsarājā hutvā sujaṃ asurakaññaṃ purato katvā taṃ udumbaravanaṃ gantvā avidūre ekarukkhassa sākhāya nisīditvā tena saddhiṃ kathaṃ samuṭṭhāpento paṭhamaṃ gāthamāha –
20.
20.
‘‘து³மோ யதா³ ஹோதி ப²லூபபன்னோ, பு⁴ஞ்ஜந்தி நங் விஹங்க³மா ஸம்பதந்தா;
‘‘Dumo yadā hoti phalūpapanno, bhuñjanti naṃ vihaṅgamā sampatantā;
கீ²ணந்தி ஞத்வான து³மங் ப²லச்சயே, தி³ஸோதி³ஸங் யந்தி ததோ விஹங்க³மா’’தி.
Khīṇanti ñatvāna dumaṃ phalaccaye, disodisaṃ yanti tato vihaṅgamā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – ஸுவராஜ, ருக்கோ² நாம யதா³ ப²லஸம்பன்னோ ஹோதி, ததா³ தங் ஸாக²தோ ஸாக²ங் ஸம்பதந்தாவ விஹங்க³மா பு⁴ஞ்ஜந்தி, தங் பன கீ²ணங் ஞத்வா ப²லானங் அச்சயேன ததோ ருக்க²தோ தி³ஸோதி³ஸங் விஹங்க³மா க³ச்ச²ந்தீதி.
Tassattho – suvarāja, rukkho nāma yadā phalasampanno hoti, tadā taṃ sākhato sākhaṃ sampatantāva vihaṅgamā bhuñjanti, taṃ pana khīṇaṃ ñatvā phalānaṃ accayena tato rukkhato disodisaṃ vihaṅgamā gacchantīti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ததோ நங் உய்யோஜேதுங் து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā tato naṃ uyyojetuṃ dutiyaṃ gāthamāha –
21.
21.
‘‘சர சாரிகங் லோஹிததுண்ட³ மா மரி, கிங் த்வங் ஸுவ ஸுக்க²து³மம்ஹி ஜா²யஸி;
‘‘Cara cārikaṃ lohitatuṇḍa mā mari, kiṃ tvaṃ suva sukkhadumamhi jhāyasi;
ததி³ங்க⁴ மங் ப்³ரூஹி வஸந்தஸன்னிப⁴, கஸ்மா ஸுவ ஸுக்க²து³மங் ந ரிஞ்சஸீ’’தி.
Tadiṅgha maṃ brūhi vasantasannibha, kasmā suva sukkhadumaṃ na riñcasī’’ti.
தத்த² ஜா²யஸீதி கிங்காரணா ஸுக்க²கா²ணுமத்த²கே ஜா²யந்தோ பஜ்ஜா²யந்தோ திட்ட²ஸி. இங்கா⁴தி சோத³னத்தே² நிபாதோ. வஸந்தஸன்னிபா⁴தி வஸந்தகாலே வனஸண்டோ³ ஸுவக³ணஸமோகிண்ணோ விய நீலோபா⁴ஸோ ஹோதி, தேன தங் ‘‘வஸந்தஸன்னிபா⁴’’தி ஆலபதி. ந ரிஞ்சஸீதி ந ச²ட்³டே³ஸி.
Tattha jhāyasīti kiṃkāraṇā sukkhakhāṇumatthake jhāyanto pajjhāyanto tiṭṭhasi. Iṅghāti codanatthe nipāto. Vasantasannibhāti vasantakāle vanasaṇḍo suvagaṇasamokiṇṇo viya nīlobhāso hoti, tena taṃ ‘‘vasantasannibhā’’ti ālapati. Na riñcasīti na chaḍḍesi.
அத² நங் ஸுவராஜா ‘‘அஹங் ஹங்ஸ அத்தனோ கதஞ்ஞுகதவேதி³தாய இமங் ருக்க²ங் ந ஜஹாமீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atha naṃ suvarājā ‘‘ahaṃ haṃsa attano kataññukataveditāya imaṃ rukkhaṃ na jahāmī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
22.
22.
‘‘யே வே ஸகீ²னங் ஸகா²ரோ ப⁴வந்தி, பாணச்சயே து³க்க²ஸுகே²ஸு ஹங்ஸ;
‘‘Ye ve sakhīnaṃ sakhāro bhavanti, pāṇaccaye dukkhasukhesu haṃsa;
கீ²ணங் அகீ²ணம்பி ந தங் ஜஹந்தி, ஸந்தோ ஸதங் த⁴ம்மமனுஸ்ஸரந்தா.
Khīṇaṃ akhīṇampi na taṃ jahanti, santo sataṃ dhammamanussarantā.
23.
23.
‘‘ஸோஹங் ஸதங் அஞ்ஞதரொஸ்மி ஹங்ஸ, ஞாதீ ச மே ஹோதி ஸகா² ச ருக்கோ²;
‘‘Sohaṃ sataṃ aññatarosmi haṃsa, ñātī ca me hoti sakhā ca rukkho;
தங் நுஸ்ஸஹே ஜீவிகத்தோ² பஹாதுங், கீ²ணந்தி ஞத்வான ந ஹேஸ த⁴ம்மோ’’தி.
Taṃ nussahe jīvikattho pahātuṃ, khīṇanti ñatvāna na hesa dhammo’’ti.
தத்த² யே வே ஸகீ²னங் ஸகா²ரோ ப⁴வந்தீதி யே ஸஹாயானங் ஸஹாயா ஹொந்தி. கீ²ணங் அகீ²ணம்பீதி பண்டி³தா நாம அத்தனோ ஸஹாயங் போ⁴க³பரிக்க²யேன கீ²ணம்பி அகீ²ணம்பி ந ஜஹந்தி. ஸதங் த⁴ம்மமனுஸ்ஸரந்தாதி பண்டி³தானங் பவேணிங் அனுஸ்ஸரமானா. ஞாதீ ச மேதி ஹங்ஸராஜ, அயங் ருக்கோ² ஸம்பியாயனத்தே²ன மய்ஹங் ஞாதி ச ஸமாசிண்ணசரணதாய ஸகா² ச. ஜீவிகத்தோ²தி தமஹங் ஜீவிகாய அத்தி²கோ ஹுத்வா பஹாதுங் ந ஸக்கோமி.
Tattha ye ve sakhīnaṃ sakhāro bhavantīti ye sahāyānaṃ sahāyā honti. Khīṇaṃ akhīṇampīti paṇḍitā nāma attano sahāyaṃ bhogaparikkhayena khīṇampi akhīṇampi na jahanti. Sataṃ dhammamanussarantāti paṇḍitānaṃ paveṇiṃ anussaramānā. Ñātī ca meti haṃsarāja, ayaṃ rukkho sampiyāyanatthena mayhaṃ ñāti ca samāciṇṇacaraṇatāya sakhā ca. Jīvikatthoti tamahaṃ jīvikāya atthiko hutvā pahātuṃ na sakkomi.
ஸக்கோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா துட்டோ² பஸங்ஸித்வா வரங் தா³துகாமோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Sakko tassa vacanaṃ sutvā tuṭṭho pasaṃsitvā varaṃ dātukāmo dve gāthā abhāsi –
24.
24.
‘‘ஸாது⁴ ஸக்கி² கதங் ஹோதி, மெத்தி ஸங்ஸதி ஸந்த²வோ;
‘‘Sādhu sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavo;
ஸசேதங் த⁴ம்மங் ரோசேஸி, பாஸங்ஸோஸி விஜானதங்.
Sacetaṃ dhammaṃ rocesi, pāsaṃsosi vijānataṃ.
25.
25.
‘‘ஸோ தே ஸுவ வரங் த³ம்மி, பத்தயான விஹங்க³ம;
‘‘So te suva varaṃ dammi, pattayāna vihaṅgama;
வரங் வரஸ்ஸு வக்கங்க³, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீ’’தி.
Varaṃ varassu vakkaṅga, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti.
தத்த² ஸாதூ⁴தி ஸம்பஹங்ஸனங். ஸக்கி² கதங் ஹோதி, மெத்தி ஸங்ஸதி ஸந்த²வோதி ஸகி²பா⁴வோ ச மெத்தி ச பரிஸமஜ்ஜே² ஸந்த²வோ சாதி தயா மித்தங் கதங் ஸாது⁴ ஹோதி லத்³த⁴கங் ப⁴த்³த³கமேவ. ஸசேதங் த⁴ம்மந்தி ஸசே ஏதங் மித்தத⁴ம்மங். விஜானதந்தி ஏவங் ஸந்தே விஞ்ஞூனங் பஸங்ஸிதப்³ப³யுத்தகோஸீதி அத்தோ². ஸோ தேதி ஸோ அஹங் துய்ஹங். வரஸ்ஸூதி இச்ச²ஸ்ஸு. யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீதி யங் கிஞ்சி மனஸா இச்ச²ஸி, ஸப்³ப³ங் தங் வரங் த³தா³மி தேதி.
Tattha sādhūti sampahaṃsanaṃ. Sakkhi kataṃ hoti, metti saṃsati santhavoti sakhibhāvo ca metti ca parisamajjhe santhavo cāti tayā mittaṃ kataṃ sādhu hoti laddhakaṃ bhaddakameva. Sacetaṃ dhammanti sace etaṃ mittadhammaṃ. Vijānatanti evaṃ sante viññūnaṃ pasaṃsitabbayuttakosīti attho. So teti so ahaṃ tuyhaṃ. Varassūti icchassu. Yaṃ kiñci manasicchasīti yaṃ kiñci manasā icchasi, sabbaṃ taṃ varaṃ dadāmi teti.
தங் ஸுத்வா ஸுவராஜா வரங் க³ண்ஹந்தோ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā suvarājā varaṃ gaṇhanto sattamaṃ gāthamāha –
26.
26.
‘‘வரஞ்ச மே ஹங்ஸ ப⁴வங் த³தெ³ய்ய, அயஞ்ச ருக்கோ² புனராயுங் லபே⁴த²;
‘‘Varañca me haṃsa bhavaṃ dadeyya, ayañca rukkho punarāyuṃ labhetha;
ஸோ ஸாக²வா ப²லிமா ஸங்விரூள்ஹோ, மது⁴த்தி²கோ திட்ட²து ஸோப⁴மானோ’’தி.
So sākhavā phalimā saṃvirūḷho, madhutthiko tiṭṭhatu sobhamāno’’ti.
தத்த² ஸாக²வாதி ஸாக²ஸம்பன்னோ. ப²லிமாதி ப²லேன உபேதோ. ஸங்விரூள்ஹோதி ஸமந்ததோ விரூள்ஹபத்தோ தருணபத்தஸம்பன்னோ ஹுத்வா. மது⁴த்தி²கோதி ஸங்விஜ்ஜமானமது⁴ரப²லேஸு பக்கி²த்தமது⁴ விய மது⁴ரப²லோ ஹுத்வாதி அத்தோ².
Tattha sākhavāti sākhasampanno. Phalimāti phalena upeto. Saṃvirūḷhoti samantato virūḷhapatto taruṇapattasampanno hutvā. Madhutthikoti saṃvijjamānamadhuraphalesu pakkhittamadhu viya madhuraphalo hutvāti attho.
அத²ஸ்ஸ ஸக்கோ வரங் த³த³மானோ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Athassa sakko varaṃ dadamāno aṭṭhamaṃ gāthamāha –
27.
27.
‘‘தங் பஸ்ஸ ஸம்ம ப²லிமங் உளாரங், ஸஹாவ தே ஹோது உது³ம்ப³ரேன;
‘‘Taṃ passa samma phalimaṃ uḷāraṃ, sahāva te hotu udumbarena;
ஸோ ஸாக²வா ப²லிமா ஸங்விரூள்ஹோ, மது⁴த்தி²கோ திட்ட²து ஸோப⁴மானோ’’தி.
So sākhavā phalimā saṃvirūḷho, madhutthiko tiṭṭhatu sobhamāno’’ti.
தத்த² ஸஹாவ தே ஹோது உது³ம்ப³ரேனாதி தவ உது³ம்ப³ரேன ஸத்³தி⁴ங் ஸஹ ஏகதோவ வாஸோ ஹோது.
Tattha sahāva te hotu udumbarenāti tava udumbarena saddhiṃ saha ekatova vāso hotu.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸக்கோ தங் அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா அத்தனோ ச ஸுஜாய ச ஆனுபா⁴வங் த³ஸ்ஸெத்வா க³ங்கா³தோ ஹத்தே²ன உத³கங் க³ஹெத்வா உது³ம்ப³ரகா²ணுகங் பஹரி. தாவதே³வ ஸாகா²விடபஸச்ச²ன்னோ மது⁴ரப²லோ ருக்கோ² உட்ட²ஹித்வா முண்ட³மணிபப்³ப³தோ விய விலாஸஸம்பன்னோ அட்டா²ஸி. ஸுவராஜா தங் தி³ஸ்வா ஸோமனஸ்ஸப்பத்தோ ஸக்கஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ நவமங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā sakko taṃ attabhāvaṃ vijahitvā attano ca sujāya ca ānubhāvaṃ dassetvā gaṅgāto hatthena udakaṃ gahetvā udumbarakhāṇukaṃ pahari. Tāvadeva sākhāviṭapasacchanno madhuraphalo rukkho uṭṭhahitvā muṇḍamaṇipabbato viya vilāsasampanno aṭṭhāsi. Suvarājā taṃ disvā somanassappatto sakkassa thutiṃ karonto navamaṃ gāthamāha –
28.
28.
‘‘ஏவங் ஸக்க ஸுகீ² ஹோஹி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;
‘‘Evaṃ sakka sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;
யதா²ஹமஜ்ஜ ஸுகி²தோ, தி³ஸ்வான ஸப²லங் து³ம’’ந்தி.
Yathāhamajja sukhito, disvāna saphalaṃ duma’’nti.
ஸக்கோபி தஸ்ஸ வரங் த³த்வா உது³ம்ப³ரங் அமதப²லங் கத்வா ஸத்³தி⁴ங் ஸுஜாய அத்தனோ டா²னமேவ க³தோ. தமத்த²ங் தீ³பயமானா ஓஸானே அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² ட²பிதா –
Sakkopi tassa varaṃ datvā udumbaraṃ amataphalaṃ katvā saddhiṃ sujāya attano ṭhānameva gato. Tamatthaṃ dīpayamānā osāne abhisambuddhagāthā ṭhapitā –
29.
29.
‘‘ஸுவஸ்ஸ ச வரங் த³த்வா, கத்வான ஸப²லங் து³மங்;
‘‘Suvassa ca varaṃ datvā, katvāna saphalaṃ dumaṃ;
பக்காமி ஸஹ ப⁴ரியாய, தே³வானங் நந்த³னங் வன’’ந்தி.
Pakkāmi saha bhariyāya, devānaṃ nandanaṃ vana’’nti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங் பி⁴க்கு² போராணகபண்டி³தா திரச்சா²னயோனியங் நிப்³ப³த்தாபி அலோலுப்பசாரா அஹேஸுங். த்வங் பன கஸ்மா ஏவரூபே ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா லோலுப்பசாரங் சரஸி, க³ச்ச² தத்தே²வ வஸாஹீ’’தி கம்மட்டா²னமஸ்ஸ கதெ²த்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி. ஸோ பி⁴க்கு² தத்த² க³ந்த்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴ந்தோ அரஹத்தங் பாபுணி. ததா³ ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ அஹோஸி, ஸுவராஜா பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ bhikkhu porāṇakapaṇḍitā tiracchānayoniyaṃ nibbattāpi aloluppacārā ahesuṃ. Tvaṃ pana kasmā evarūpe sāsane pabbajitvā loluppacāraṃ carasi, gaccha tattheva vasāhī’’ti kammaṭṭhānamassa kathetvā jātakaṃ samodhānesi. So bhikkhu tattha gantvā vipassanaṃ vaḍḍhento arahattaṃ pāpuṇi. Tadā sakko anuruddho ahosi, suvarājā pana ahameva ahosinti.
மஹாஸுவஜாதகவண்ணனா ததியா.
Mahāsuvajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 429. மஹாஸுவஜாதகங் • 429. Mahāsuvajātakaṃ