Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [493] 10. மஹாவாணிஜஜாதகவண்ணனா

    [493] 10. Mahāvāṇijajātakavaṇṇanā

    வாணிஜா ஸமிதிங் கத்வாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஸாவத்தி²வாஸினோ வாணிஜே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தே கிர வோஹாரத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா ஸத்து² மஹாதா³னங் த³த்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²ய ‘‘ப⁴ந்தே, ஸசே அரோகா³ ஆக³மிஸ்ஸாம, புன தும்ஹாகங் பாதே³ வந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி வத்வா பஞ்சமத்தேஹி ஸகடஸதேஹி நிக்க²மித்வா கந்தாரங் பத்வா மக்³க³ங் அஸல்லக்கெ²த்வா மக்³க³மூள்ஹா நிருத³கே நிராஹாரே அரஞ்ஞே விசரந்தா ஏகங் நாக³பரிக்³க³ஹிதங் நிக்³ரோத⁴ருக்க²ங் தி³ஸ்வா ஸகடானி மோசெத்வா ருக்க²மூலே நிஸீதி³ங்ஸு. தே தஸ்ஸ உத³கதிந்தானி விய நீலானி ஸினித்³தா⁴னி பத்தானி உத³கபுண்ணா விய ச ஸாகா² தி³ஸ்வா சிந்தயிங்ஸு ‘‘இமஸ்மிங் ருக்கே² உத³கங் ஸஞ்சரந்தங் விய பஞ்ஞாயதி, இமஸ்ஸ புரிமஸாக²ங் சி²ந்தா³ம, பானீயங் நோ த³ஸ்ஸதீ’’தி. அதே²கோ ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா ஸாக²ங் சி²ந்தி³, ததோ தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணா உத³கதா⁴ரா பவத்தி. தே தத்த² ந்ஹத்வா பிவித்வா ச த³க்கி²ணஸாக²ங் சி²ந்தி³ங்ஸு, ததோ நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் நிக்க²மி. தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா பச்சி²மஸாக²ங் சி²ந்தி³ங்ஸு, ததோ அலங்கதஇத்தி²யோ நிக்க²மிங்ஸு. தாஹி ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமித்வா உத்தரஸாக²ங் சி²ந்தி³ங்ஸு, ததோ ஸத்த ரதனானி நிக்க²மிங்ஸு. தானி க³ஹெத்வா பஞ்ச ஸகடஸதானி பூரெத்வா ஸாவத்தி²ங் பச்சாக³ந்த்வா த⁴னங் கோ³பெத்வா க³ந்த⁴மாலாதி³ஹத்தா² ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பூஜெத்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னா த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா நிமந்தெத்வா புனதி³வஸே மஹாதா³னங் த³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமஸ்மிங் தா³னே அம்ஹாகங் த⁴னதா³யிகாய ருக்க²தே³வதாய பத்திங் தே³மா’’தி பத்திங் அத³ங்ஸு. ஸத்தா² நிட்டி²தப⁴த்தகிச்சோ ‘‘கதரருக்க²தே³வதாய பத்திங் தே³தா²’’தி புச்சி². வாணிஜா நிக்³ரோத⁴ருக்கே² த⁴னஸ்ஸ லத்³தா⁴காரங் ததா²க³தஸ்ஸாரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘தும்ஹே தாவ மத்தஞ்ஞுதாய தண்ஹாவஸிகா அஹுத்வா த⁴னங் லபி⁴த்த², புப்³பே³ பன அமத்தஞ்ஞுதாய தண்ஹாவஸிகா த⁴னஞ்ச ஜீவிதஞ்ச விஜஹிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Vāṇijāsamitiṃ katvāti idaṃ satthā jetavane viharanto sāvatthivāsino vāṇije ārabbha kathesi. Te kira vohāratthāya gacchantā satthu mahādānaṃ datvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāya ‘‘bhante, sace arogā āgamissāma, puna tumhākaṃ pāde vandissāmā’’ti vatvā pañcamattehi sakaṭasatehi nikkhamitvā kantāraṃ patvā maggaṃ asallakkhetvā maggamūḷhā nirudake nirāhāre araññe vicarantā ekaṃ nāgapariggahitaṃ nigrodharukkhaṃ disvā sakaṭāni mocetvā rukkhamūle nisīdiṃsu. Te tassa udakatintāni viya nīlāni siniddhāni pattāni udakapuṇṇā viya ca sākhā disvā cintayiṃsu ‘‘imasmiṃ rukkhe udakaṃ sañcarantaṃ viya paññāyati, imassa purimasākhaṃ chindāma, pānīyaṃ no dassatī’’ti. Atheko rukkhaṃ abhiruhitvā sākhaṃ chindi, tato tālakkhandhappamāṇā udakadhārā pavatti. Te tattha nhatvā pivitvā ca dakkhiṇasākhaṃ chindiṃsu, tato nānaggarasabhojanaṃ nikkhami. Taṃ bhuñjitvā pacchimasākhaṃ chindiṃsu, tato alaṅkataitthiyo nikkhamiṃsu. Tāhi saddhiṃ abhiramitvā uttarasākhaṃ chindiṃsu, tato satta ratanāni nikkhamiṃsu. Tāni gahetvā pañca sakaṭasatāni pūretvā sāvatthiṃ paccāgantvā dhanaṃ gopetvā gandhamālādihatthā jetavanaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pūjetvā ekamantaṃ nisinnā dhammakathaṃ sutvā nimantetvā punadivase mahādānaṃ datvā ‘‘bhante, imasmiṃ dāne amhākaṃ dhanadāyikāya rukkhadevatāya pattiṃ demā’’ti pattiṃ adaṃsu. Satthā niṭṭhitabhattakicco ‘‘katararukkhadevatāya pattiṃ dethā’’ti pucchi. Vāṇijā nigrodharukkhe dhanassa laddhākāraṃ tathāgatassārocesuṃ. Satthā ‘‘tumhe tāva mattaññutāya taṇhāvasikā ahutvā dhanaṃ labhittha, pubbe pana amattaññutāya taṇhāvasikā dhanañca jīvitañca vijahiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸினக³ரே ததே³வ பன கந்தாரங் ஸ்வேவ நிக்³ரோதோ⁴. வாணிஜா மக்³க³மூள்ஹா ஹுத்வா தமேவ நிக்³ரோத⁴ங் பஸ்ஸிங்ஸு. தமத்த²ங் ஸத்தா² அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா கதெ²ந்தோ இமா கா³தா² ஆஹ –

    Atīte bārāṇasinagare tadeva pana kantāraṃ sveva nigrodho. Vāṇijā maggamūḷhā hutvā tameva nigrodhaṃ passiṃsu. Tamatthaṃ satthā abhisambuddho hutvā kathento imā gāthā āha –

    180.

    180.

    ‘‘வாணிஜா ஸமிதிங் கத்வா, நானாரட்ட²தோ ஆக³தா;

    ‘‘Vāṇijā samitiṃ katvā, nānāraṭṭhato āgatā;

    த⁴னாஹரா பக்கமிங்ஸு, ஏகங் கத்வான கா³மணிங்.

    Dhanāharā pakkamiṃsu, ekaṃ katvāna gāmaṇiṃ.

    181.

    181.

    ‘‘தே தங் கந்தாரமாக³ம்ம, அப்பப⁴க்க²ங் அனோத³கங்;

    ‘‘Te taṃ kantāramāgamma, appabhakkhaṃ anodakaṃ;

    மஹானிக்³ரோத⁴மத்³த³க்கு²ங், ஸீதச்சா²யங் மனோரமங்.

    Mahānigrodhamaddakkhuṃ, sītacchāyaṃ manoramaṃ.

    182.

    182.

    ‘‘தே ச தத்த² நிஸீதி³த்வா, தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யயா;

    ‘‘Te ca tattha nisīditvā, tassa rukkhassa chāyayā;

    வாணிஜா ஸமசிந்தேஸுங், பா³லா மோஹேன பாருதா.

    Vāṇijā samacintesuṃ, bālā mohena pārutā.

    183.

    183.

    ‘‘அல்லாயதே அயங் ருக்கோ², அபி வாரீவ ஸந்த³தி;

    ‘‘Allāyate ayaṃ rukkho, api vārīva sandati;

    இங்க⁴ஸ்ஸ புரிமங் ஸாக²ங், மயங் சி²ந்தா³ம வாணிஜா.

    Iṅghassa purimaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    184.

    184.

    ‘‘ஸா ச சி²ன்னாவ பக்³க⁴ரி, அச்ச²ங் வாரிங் அனாவிலங்;

    ‘‘Sā ca chinnāva pagghari, acchaṃ vāriṃ anāvilaṃ;

    தே தத்த² ந்ஹத்வா பிவித்வா, யாவதிச்சி²ங்ஸு வாணிஜா.

    Te tattha nhatvā pivitvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā.

    185.

    185.

    ‘‘து³தியங் ஸமசிந்தேஸுங், பா³லா மோஹேன பாருதா;

    ‘‘Dutiyaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    இங்க⁴ஸ்ஸ த³க்கி²ணங் ஸாக²ங், மயங் சி²ந்தா³ம வாணிஜா.

    Iṅghassa dakkhiṇaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    186.

    186.

    ‘‘ஸா ச சி²ன்னாவ பக்³க⁴ரி, ஸாலிமங்ஸோத³னங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Sā ca chinnāva pagghari, sālimaṃsodanaṃ bahuṃ;

    அப்போத³வண்ணே கும்மாஸே, ஸிங்கி³ங் வித³லஸூபியோ.

    Appodavaṇṇe kummāse, siṅgiṃ vidalasūpiyo.

    187.

    187.

    ‘‘தே தத்த² பு⁴த்வா கா²தி³த்வா, யாவதிச்சி²ங்ஸு வாணிஜா;

    ‘‘Te tattha bhutvā khāditvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā;

    ததியங் ஸமசிந்தேஸுங், பா³லா மோஹேன பாருதா;

    Tatiyaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    இங்க⁴ஸ்ஸ பச்சி²மங் ஸாக²ங், மயங் சி²ந்தா³ம வாணிஜா.

    Iṅghassa pacchimaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    188.

    188.

    ‘‘ஸா ச சி²ன்னாவ பக்³க⁴ரி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Sā ca chinnāva pagghari, nāriyo samalaṅkatā;

    விசித்ரவத்தா²ப⁴ரணா, ஆமுத்தமணிகுண்ட³லா.

    Vicitravatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.

    189.

    189.

    ‘‘அபி ஸு வாணிஜா ஏகா, நாரியோ பண்ணவீஸதி;

    ‘‘Api su vāṇijā ekā, nāriyo paṇṇavīsati;

    ஸமந்தா பரிவாரிங்ஸு, தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யயா;

    Samantā parivāriṃsu, tassa rukkhassa chāyayā;

    தே தாஹி பரிசாரெத்வா, யாவதிச்சி²ங்ஸு வாணிஜா.

    Te tāhi paricāretvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā.

    190.

    190.

    ‘‘சதுத்த²ங் ஸமசிந்தேஸுங், பா³லா மோஹேன பாருதா;

    ‘‘Catutthaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    இங்க⁴ஸ்ஸ உத்தரங் ஸாக²ங், மயங் சி²ந்தா³ம வாணிஜா.

    Iṅghassa uttaraṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    191.

    191.

    ‘‘ஸா ச சி²ன்னாவ பக்³க⁴ரி, முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ;

    ‘‘Sā ca chinnāva pagghari, muttā veḷuriyā bahū;

    ரஜதங் ஜாதரூபஞ்ச, குத்தியோ படியானி ச.

    Rajataṃ jātarūpañca, kuttiyo paṭiyāni ca.

    192.

    192.

    ‘‘காஸிகானி ச வத்தா²னி, உத்³தி³யானி ச கம்ப³லா;

    ‘‘Kāsikāni ca vatthāni, uddiyāni ca kambalā;

    தே தத்த² பா⁴ரே ப³ந்தி⁴த்வா, யாவதிச்சி²ங்ஸு வாணிஜா.

    Te tattha bhāre bandhitvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā.

    193.

    193.

    ‘‘பஞ்சமங் ஸமசிந்தேஸுங், பா³லா மோஹேன பாருதா;

    ‘‘Pañcamaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    இங்க⁴ஸ்ஸ மூலங் சி²ந்தா³ம, அபி பி⁴ய்யோ லபா⁴மஸே.

    Iṅghassa mūlaṃ chindāma, api bhiyyo labhāmase.

    194.

    194.

    ‘‘அது²ட்ட²ஹி ஸத்த²வாஹோ, யாசமானோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Athuṭṭhahi satthavāho, yācamāno katañjalī;

    நிக்³ரோதோ⁴ கிங் பரஜ்ஜ²தி, வாணிஜா ப⁴த்³த³மத்து² தே.

    Nigrodho kiṃ parajjhati, vāṇijā bhaddamatthu te.

    195.

    195.

    ‘‘வாரிதா³ புரிமா ஸாகா², அன்னபானஞ்ச த³க்கி²ணா;

    ‘‘Vāridā purimā sākhā, annapānañca dakkhiṇā;

    நாரிதா³ பச்சி²மா ஸாகா², ஸப்³ப³காமே ச உத்தரா;

    Nāridā pacchimā sākhā, sabbakāme ca uttarā;

    நிக்³ரோதோ⁴ கிங் பரஜ்ஜ²தி, வாணிஜா ப⁴த்³த³மத்து² தே.

    Nigrodho kiṃ parajjhati, vāṇijā bhaddamatthu te.

    196.

    196.

    ‘‘யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய, நிஸீதெ³ய்ய ஸயெய்ய வா;

    ‘‘Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ந தஸ்ஸ ஸாக²ங் ப⁴ஞ்ஜெய்ய, மித்தது³ப்³போ⁴ ஹி பாபகோ.

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho hi pāpako.

    197.

    197.

    ‘‘தே ச தஸ்ஸானாதி³யித்வா, ஏகஸ்ஸ வசனங் ப³ஹூ;

    ‘‘Te ca tassānādiyitvā, ekassa vacanaṃ bahū;

    நிஸிதாஹி குடா²ரீஹி, மூலதோ நங் உபக்கமு’’ந்தி.

    Nisitāhi kuṭhārīhi, mūlato naṃ upakkamu’’nti.

    தத்த² ஸமிதிங் கத்வாதி பா³ராணஸியங் ஸமாக³மங் கத்வா, ப³ஹூ ஏகதோ ஹுத்வாதி அத்தோ². பக்கமிங்ஸூதி பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி பா³ராணஸெய்யகங் ப⁴ண்ட³ங் ஆதா³ய பக்கமிங்ஸு. கா³மணிந்தி ஏகங் பஞ்ஞவந்ததரங் ஸத்த²வாஹங் கத்வா . சா²யயாதி சா²யாய. அல்லாயதேதி உத³கப⁴ரிதோ விய அல்லோ ஹுத்வா பஞ்ஞாயதி. சி²ன்னாவ பக்³க⁴ரீதி ஏகோ ருக்கா²ரோஹனகுஸலோ அபி⁴ருஹித்வா தங் சி²ந்தி³, ஸா சி²ன்னமத்தாவ பக்³க⁴ரீதி த³ஸ்ஸேதி. பரதோபி ஏஸேவ நயோ.

    Tattha samitiṃ katvāti bārāṇasiyaṃ samāgamaṃ katvā, bahū ekato hutvāti attho. Pakkamiṃsūti pañcahi sakaṭasatehi bārāṇaseyyakaṃ bhaṇḍaṃ ādāya pakkamiṃsu. Gāmaṇinti ekaṃ paññavantataraṃ satthavāhaṃ katvā . Chāyayāti chāyāya. Allāyateti udakabharito viya allo hutvā paññāyati. Chinnāva paggharīti eko rukkhārohanakusalo abhiruhitvā taṃ chindi, sā chinnamattāva paggharīti dasseti. Paratopi eseva nayo.

    அப்போத³வண்ணே கும்மாஸேதி அப்போத³கபாயாஸஸதி³ஸே கும்மாஸே. ஸிங்கி³ந்தி ஸிங்கி³வேராதி³கங் உத்தரிப⁴ங்க³ங். வித³லஸூபியோதி முக்³க³ஸூபாத³யோ. வாணிஜா ஏகாதி ஏகேகஸ்ஸ வாணிஜஸ்ஸ யத்தகா வாணிஜா , தேஸு ஏகேகஸ்ஸ ஏகேகாவ, ஸத்த²வாஹஸ்ஸ பன ஸந்திகே பஞ்சவீஸதீதி அத்தோ². பரிவாரிங்ஸூதி பரிவாரேஸுங். தாஹி பன ஸத்³தி⁴ங்யேவ நாகா³னுபா⁴வேன ஸாணிவிதானஸயனாதீ³னி பக்³க⁴ரிங்ஸு.

    Appodavaṇṇekummāseti appodakapāyāsasadise kummāse. Siṅginti siṅgiverādikaṃ uttaribhaṅgaṃ. Vidalasūpiyoti muggasūpādayo. Vāṇijā ekāti ekekassa vāṇijassa yattakā vāṇijā , tesu ekekassa ekekāva, satthavāhassa pana santike pañcavīsatīti attho. Parivāriṃsūti parivāresuṃ. Tāhi pana saddhiṃyeva nāgānubhāvena sāṇivitānasayanādīni pagghariṃsu.

    குத்தியோதி ஹத்த²த்த²ராத³யோ. படியானிசாதி உண்ணாமயபச்சத்த²ரணானி. ‘‘ஸேதகம்ப³லானீ’’திபி வத³ந்தியேவ. உத்³தி³யானி ச கம்ப³லாதி உத்³தி³யானி நாம கம்ப³லா அத்தி². தே தத்த² பா⁴ரே ப³ந்தி⁴த்வாதி யாவதகங் இச்சி²ங்ஸு, தாவதகங் க³ஹெத்வா பஞ்ச ஸகடஸதானி பூரெத்வாதி அத்தோ². வாணிஜா ப⁴த்³த³மத்து² தேதி ஏகேகங் வாணிஜங் ஆலபந்தோ ‘‘ப⁴த்³த³ங் தே அத்தூ²’’தி ஆஹ. அன்னபானஞ்சாதி அன்னஞ்ச பானஞ்ச அதா³ஸி. ஸப்³ப³காமே சாதி ஸப்³ப³காமே ச அதா³ஸி. மித்தது³ப்³போ⁴ ஹீதி மித்தானங் து³ப்³ப⁴னபுரிஸோ ஹி பாபகோ லாமகோ நாம. அனாதி³யித்வாதி தஸ்ஸ வசனங் அக்³க³ஹெத்வா. உபக்கமுந்தி மோஹாவ சி²ந்தி³துங் ஆரபி⁴ங்ஸு.

    Kuttiyoti hatthattharādayo. Paṭiyānicāti uṇṇāmayapaccattharaṇāni. ‘‘Setakambalānī’’tipi vadantiyeva. Uddiyāni ca kambalāti uddiyāni nāma kambalā atthi. Te tattha bhāre bandhitvāti yāvatakaṃ icchiṃsu, tāvatakaṃ gahetvā pañca sakaṭasatāni pūretvāti attho. Vāṇijā bhaddamatthu teti ekekaṃ vāṇijaṃ ālapanto ‘‘bhaddaṃ te atthū’’ti āha. Annapānañcāti annañca pānañca adāsi. Sabbakāme cāti sabbakāme ca adāsi. Mittadubbho hīti mittānaṃ dubbhanapuriso hi pāpako lāmako nāma. Anādiyitvāti tassa vacanaṃ aggahetvā. Upakkamunti mohāva chindituṃ ārabhiṃsu.

    அத² நே சி²ந்த³னத்தா²ய ருக்க²ங் உபக³தே தி³ஸ்வா நாக³ராஜா சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ஏதேஸங் பிபாஸிதானங் பானீயங் தா³பேஸிங், ததோ தி³ப்³ப³போ⁴ஜனங், ததோ ஸயனாதீ³னி சேவ பரிசாரிகா ச நாரியோ, ததோ பஞ்சஸதஸகடபூரங் ரதனங், இதா³னி பனிமே ‘‘ருக்க²ங் மூலதோ சி²ந்தி³ஸ்ஸாமா’தி வத³ந்தி, அதிவிய லுத்³தா⁴ இமே, ட²பெத்வா ஸத்த²வாஹங் அவஸேஸே மாரேதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ‘‘எத்தகா ஸன்னத்³த⁴யோதா⁴ நிக்க²மந்து, எத்தகா த⁴னுக்³க³ஹா, எத்தகா வம்மினோ’’தி ஸேனங் விசாரேஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² கா³த²மாஹ –

    Atha ne chindanatthāya rukkhaṃ upagate disvā nāgarājā cintesi ‘‘ahaṃ etesaṃ pipāsitānaṃ pānīyaṃ dāpesiṃ, tato dibbabhojanaṃ, tato sayanādīni ceva paricārikā ca nāriyo, tato pañcasatasakaṭapūraṃ ratanaṃ, idāni panime ‘‘rukkhaṃ mūlato chindissāmā’ti vadanti, ativiya luddhā ime, ṭhapetvā satthavāhaṃ avasese māretuṃ vaṭṭatī’’ti. So ‘‘ettakā sannaddhayodhā nikkhamantu, ettakā dhanuggahā, ettakā vammino’’ti senaṃ vicāresi. Tamatthaṃ pakāsento satthā gāthamāha –

    198.

    198.

    ‘‘ததோ நாகா³ நிக்க²மிங்ஸு, ஸன்னத்³தா⁴ பண்ணவீஸதி;

    ‘‘Tato nāgā nikkhamiṃsu, sannaddhā paṇṇavīsati;

    த⁴னுக்³க³ஹானங் திஸதா, ச²ஸஹஸ்ஸா ச வம்மினோ’’தி.

    Dhanuggahānaṃ tisatā, chasahassā ca vammino’’ti.

    தத்த² ஸன்னத்³தா⁴தி ஸுவண்ணரஜதாதி³வம்மகவசிகா. த⁴னுக்³க³ஹானங் திஸதாதி மெண்ட³விஸாணத⁴னுக்³க³ஹானங் தீணி ஸதானி. வம்மினோதி கே²டகப²லகஹத்தா² ச²ஸஹஸ்ஸா.

    Tattha sannaddhāti suvaṇṇarajatādivammakavacikā. Dhanuggahānaṃ tisatāti meṇḍavisāṇadhanuggahānaṃ tīṇi satāni. vamminoti kheṭakaphalakahatthā chasahassā.

    199.

    199.

    ‘‘ஏதே ஹனத² ப³ந்த⁴த², மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவிதங்;

    ‘‘Ete hanatha bandhatha, mā vo muñcittha jīvitaṃ;

    ட²பெத்வா ஸத்த²வாஹங்வ, ஸப்³பே³ ப⁴ஸ்மங் கரோத² நே’’தி. – அயங் நாக³ராஜேன வுத்தகா³தா²;

    Ṭhapetvā satthavāhaṃva, sabbe bhasmaṃ karotha ne’’ti. – ayaṃ nāgarājena vuttagāthā;

    தத்த² மா வோ முஞ்சித்த² ஜீவிதந்தி கஸ்ஸசி ஏகஸ்ஸபி ஜீவிதங் மா முஞ்சித்த².

    Tattha mā vo muñcittha jīvitanti kassaci ekassapi jīvitaṃ mā muñcittha.

    நாகா³ ததா² கத்வா அத்த²ரணாதீ³னி பஞ்சஸு ஸகடஸதேஸு ஆரோபெத்வா ஸத்த²வாஹங் க³ஹெத்வா ஸயங் தானி ஸகடானி பாஜெந்தா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் த⁴னங் தஸ்ஸ கே³ஹே படிஸாமெத்வா தங் ஆபுச்சி²த்வா அத்தனோ நாக³ப⁴வனமேவ க³தா. தமத்த²ங் விதி³த்வா ஸத்தா² ஓவாத³வஸேன கா³தா²த்³வயமாஹ –

    Nāgā tathā katvā attharaṇādīni pañcasu sakaṭasatesu āropetvā satthavāhaṃ gahetvā sayaṃ tāni sakaṭāni pājentā bārāṇasiṃ gantvā sabbaṃ dhanaṃ tassa gehe paṭisāmetvā taṃ āpucchitvā attano nāgabhavanameva gatā. Tamatthaṃ viditvā satthā ovādavasena gāthādvayamāha –

    200.

    200.

    ‘‘தஸ்மா ஹி பண்டி³தோ போஸோ, ஸம்பஸ்ஸங் அத்த²மத்தனோ;

    ‘‘Tasmā hi paṇḍito poso, sampassaṃ atthamattano;

    லோப⁴ஸ்ஸ ந வஸங் க³ச்சே², ஹனெய்யாரிஸகங் மனங்.

    Lobhassa na vasaṃ gacche, haneyyārisakaṃ manaṃ.

    201.

    201.

    ‘‘ஏவமாதீ³னவங் ஞத்வா, தண்ஹா து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Evamādīnavaṃ ñatvā, taṇhā dukkhassa sambhavaṃ;

    வீததண்ஹோ அனாதா³னோ, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே’’தி.

    Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbaje’’ti.

    தத்த² தஸ்மாதி யஸ்மா லோப⁴வஸிகா மஹாவினாஸங் பத்தா, ஸத்த²வாஹோ உத்தமஸம்பத்திங், தஸ்மா. ஹனெய்யாரிஸகங் மனந்தி அந்தோ உப்பஜ்ஜமானானங் நானாவிதா⁴னங் லோப⁴ஸத்தூனங் ஸந்தகங் மனங், லோப⁴ஸம்பயுத்தசித்தங் ஹனெய்யாதி அத்தோ². ஏவமாதீ³னவந்தி ஏவங் லோபே⁴ ஆதீ³னவங் ஜானித்வா. தண்ஹா து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வந்தி ஜாதிஆதி³து³க்க²ஸ்ஸ தண்ஹா ஸம்ப⁴வோ, ததோ ஏதங் து³க்க²ங் நிப்³ப³த்ததி, ஏவங் தண்ஹாவ து³க்க²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வங் ஞத்வா வீததண்ஹோ தண்ஹாஆதா³னேன அனாதா³னோ மக்³கே³ன ஆக³தாய ஸதியா ஸதோ ஹுத்வா பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே இரியேத² வத்தேதா²தி அரஹத்தேன தே³ஸனாய கூடங் க³ண்ஹி.

    Tattha tasmāti yasmā lobhavasikā mahāvināsaṃ pattā, satthavāho uttamasampattiṃ, tasmā. Haneyyārisakaṃ mananti anto uppajjamānānaṃ nānāvidhānaṃ lobhasattūnaṃ santakaṃ manaṃ, lobhasampayuttacittaṃ haneyyāti attho. Evamādīnavanti evaṃ lobhe ādīnavaṃ jānitvā. Taṇhā dukkhassa sambhavanti jātiādidukkhassa taṇhā sambhavo, tato etaṃ dukkhaṃ nibbattati, evaṃ taṇhāva dukkhassa sambhavaṃ ñatvā vītataṇho taṇhāādānena anādāno maggena āgatāya satiyā sato hutvā bhikkhu paribbaje iriyetha vattethāti arahattena desanāya kūṭaṃ gaṇhi.

    இமஞ்ச பன த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங் உபாஸகா புப்³பே³ லோப⁴வஸிகா வாணிஜா மஹாவினாஸங் பத்தா, தஸ்மா லோப⁴வஸிகேன ந ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே தே வாணிஜா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தா. ததா³ நாக³ராஜா ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, ஸத்த²வாஹோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Imañca pana dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ upāsakā pubbe lobhavasikā vāṇijā mahāvināsaṃ pattā, tasmā lobhavasikena na bhavitabba’’nti vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne te vāṇijā sotāpattiphale patiṭṭhitā. Tadā nāgarājā sāriputto ahosi, satthavāho pana ahameva ahosinti.

    மஹாவாணிஜஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Mahāvāṇijajātakavaṇṇanā dasamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 493. மஹாவாணிஜஜாதகங் • 493. Mahāvāṇijajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact