Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    5. மஹிங்ஸராஜசரியா

    5. Mahiṃsarājacariyā

    37.

    37.

    ‘‘புனாபரங் யதா³ ஹோமி, மஹிங்ஸோ பவனசாரகோ;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, mahiṃso pavanacārako;

    பவட்³ட⁴காயோ ப³லவா, மஹந்தோ பீ⁴மத³ஸ்ஸனோ.

    Pavaḍḍhakāyo balavā, mahanto bhīmadassano.

    38.

    38.

    ‘‘பப்³பா⁴ரே கி³ரிது³க்³கே³ 1 ச, ருக்க²மூலே த³காஸயே;

    ‘‘Pabbhāre giridugge 2 ca, rukkhamūle dakāsaye;

    ஹோதெத்த² டா²னங் மஹிங்ஸானங், கோசி கோசி தஹிங் தஹிங்.

    Hotettha ṭhānaṃ mahiṃsānaṃ, koci koci tahiṃ tahiṃ.

    39.

    39.

    ‘‘விசரந்தோ ப்³ரஹாரஞ்ஞே, டா²னங் அத்³த³ஸ ப⁴த்³த³கங்;

    ‘‘Vicaranto brahāraññe, ṭhānaṃ addasa bhaddakaṃ;

    தங் டா²னங் உபக³ந்த்வான, திட்டா²மி ச ஸயாமி ச.

    Taṃ ṭhānaṃ upagantvāna, tiṭṭhāmi ca sayāmi ca.

    40.

    40.

    ‘‘அதெ²த்த² கபிமாக³ந்த்வா, பாபோ அனரியோ லஹு;

    ‘‘Athettha kapimāgantvā, pāpo anariyo lahu;

    க²ந்தே⁴ நலாடே ப⁴முகே, முத்தேதி ஓஹனேதிதங்.

    Khandhe nalāṭe bhamuke, mutteti ohanetitaṃ.

    41.

    41.

    ‘‘ஸகிம்பி தி³வஸங் து³தியங், ததியங் சதுத்த²ம்பி ச;

    ‘‘Sakimpi divasaṃ dutiyaṃ, tatiyaṃ catutthampi ca;

    தூ³ஸேதி மங் ஸப்³ப³காலங், தேன ஹோமி உபத்³து³தோ.

    Dūseti maṃ sabbakālaṃ, tena homi upadduto.

    42.

    42.

    ‘‘மமங் உபத்³து³தங் தி³ஸ்வா, யக்கோ² மங் இத³மப்³ரவி;

    ‘‘Mamaṃ upaddutaṃ disvā, yakkho maṃ idamabravi;

    ‘நாஸேஹேதங் ச²வங் பாபங், ஸிங்கே³ஹி ச கு²ரேஹி ச’.

    ‘Nāsehetaṃ chavaṃ pāpaṃ, siṅgehi ca khurehi ca’.

    43.

    43.

    ‘‘ஏவங் வுத்தே ததா³ யக்கே², அஹங் தங் இத³மப்³ரவிங்;

    ‘‘Evaṃ vutte tadā yakkhe, ahaṃ taṃ idamabraviṃ;

    ‘கிங் த்வங் மக்கே²ஸி குணபேன, பாபேன அனரியேன மங்.

    ‘Kiṃ tvaṃ makkhesi kuṇapena, pāpena anariyena maṃ.

    44.

    44.

    ‘‘‘யதி³ஹங் தஸ்ஸ பகுப்பெய்யங், ததோ ஹீனதரோ ப⁴வே;

    ‘‘‘Yadihaṃ tassa pakuppeyyaṃ, tato hīnataro bhave;

    ஸீலஞ்ச மே பபி⁴ஜ்ஜெய்ய, விஞ்ஞூ ச க³ரஹெய்யு மங்.

    Sīlañca me pabhijjeyya, viññū ca garaheyyu maṃ.

    45.

    45.

    ‘‘‘ஹீளிதா ஜீவிதா வாபி, பரிஸுத்³தே⁴ன மதங் வரங்;

    ‘‘‘Hīḷitā jīvitā vāpi, parisuddhena mataṃ varaṃ;

    க்யாஹங் ஜீவிதஹேதூபி, காஹாமிங் பரஹேட²னங்’.

    Kyāhaṃ jīvitahetūpi, kāhāmiṃ paraheṭhanaṃ’.

    46.

    46.

    ‘‘மமேவாயங் மஞ்ஞமானோ, அஞ்ஞேபேவங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Mamevāyaṃ maññamāno, aññepevaṃ karissati;

    தேவ தஸ்ஸ வதி⁴ஸ்ஸந்தி, ஸா மே முத்தி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Teva tassa vadhissanti, sā me mutti bhavissati.

    47.

    47.

    ‘‘ஹீனமஜ்ஜி²மஉக்கட்டே², ஸஹந்தோ அவமானிதங்;

    ‘‘Hīnamajjhimaukkaṭṭhe, sahanto avamānitaṃ;

    ஏவங் லப⁴தி ஸப்பஞ்ஞோ, மனஸா யதா² பத்தி²த’’ந்தி.

    Evaṃ labhati sappañño, manasā yathā patthita’’nti.

    மஹிங்ஸராஜசரியங் பஞ்சமங்.

    Mahiṃsarājacariyaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. வனது³க்³கே³ (ஸீ॰)
    2. vanadugge (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 5. மஹிங்ஸராஜசரியாவண்ணனா • 5. Mahiṃsarājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact