Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[278] 8. மஹிங்ஸராஜஜாதகவண்ணனா
[278] 8. Mahiṃsarājajātakavaṇṇanā
கிமத்த²மபி⁴ஸந்தா⁴யாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலமக்கடங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர ஏகஸ்மிங் குலே ஏகோ போஸாவனியலோலமக்கடோ ஹத்தி²ஸாலங் க³ந்த்வா ஏகஸ்ஸ ஸீலவந்தஸ்ஸ ஹத்தி²ஸ்ஸ பிட்டி²யங் நிஸீதி³த்வா உச்சாரபஸ்ஸாவங் கரோதி, பிட்டி²யங் சங்கமதி. ஹத்தீ² அத்தனோ ஸீலவந்ததாய க²ந்திஸம்பதா³ய ந கிஞ்சி கரோதி. அதே²கதி³வஸங் தஸ்ஸ ஹத்தி²ஸ்ஸ டா²னே அஞ்ஞோ து³ட்ட²ஹத்தி²போதோ அட்டா²ஸி. மக்கடோ ‘‘ஸோயேவ அய’’ந்தி ஸஞ்ஞாய து³ட்ட²ஹத்தி²ஸ்ஸ பிட்டி²ங் அபி⁴ருஹி. அத² நங் ஸோ ஸொண்டா³ய க³ஹெத்வா பூ⁴மியங் ட²பெத்வா பாதே³ன அக்கமித்வா ஸஞ்சுண்ணேஸி. ஸா பவத்தி பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடா ஜாதா. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, லோலமக்கடோ கிர ஸீலவந்தஹத்தி²ஸஞ்ஞாய து³ட்ட²ஹத்தி²பிட்டி²ங் அபி⁴ருஹி, அத² நங் ஸோ ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸ, லோலமக்கடோ ஏவங்ஸீலோ, போராணதோ பட்டா²ய ஏவங்ஸீலோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kimatthamabhisandhāyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolamakkaṭaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira ekasmiṃ kule eko posāvaniyalolamakkaṭo hatthisālaṃ gantvā ekassa sīlavantassa hatthissa piṭṭhiyaṃ nisīditvā uccārapassāvaṃ karoti, piṭṭhiyaṃ caṅkamati. Hatthī attano sīlavantatāya khantisampadāya na kiñci karoti. Athekadivasaṃ tassa hatthissa ṭhāne añño duṭṭhahatthipoto aṭṭhāsi. Makkaṭo ‘‘soyeva aya’’nti saññāya duṭṭhahatthissa piṭṭhiṃ abhiruhi. Atha naṃ so soṇḍāya gahetvā bhūmiyaṃ ṭhapetvā pādena akkamitvā sañcuṇṇesi. Sā pavatti bhikkhusaṅghe pākaṭā jātā. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, lolamakkaṭo kira sīlavantahatthisaññāya duṭṭhahatthipiṭṭhiṃ abhiruhi, atha naṃ so jīvitakkhayaṃ pāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevesa, lolamakkaṭo evaṃsīlo, porāṇato paṭṭhāya evaṃsīloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே மஹிங்ஸயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தா²மஸம்பன்னோ மஹாஸரீரோ பப்³ப³தபாத³பப்³பா⁴ரகி³ரிது³க்³க³வனக⁴டேஸு விசரந்தோ ஏகங் பா²ஸுகங் ருக்க²மூலங் தி³ஸ்வா கோ³சரங் க³ஹெத்வா தி³வா தஸ்மிங் ருக்க²மூலே அட்டா²ஸி. அதே²கோ லோலமக்கடோ ருக்கா² ஓதரித்வா தஸ்ஸ பிட்டி²ங் அபி⁴ருஹித்வா உச்சாரபஸ்ஸாவங் கத்வா ஸிங்கே³ க³ண்ஹித்வா ஓலம்ப³ந்தோ நங்கு³ட்டே² க³ஹெத்வா தோ³லாயந்தோவ கீளி. போ³தி⁴ஸத்தோ க²ந்திமெத்தானுத்³த³யஸம்பதா³ய தங் தஸ்ஸ அனாசாரங் ந மனஸாகாஸி, மக்கடோ புனப்புனங் ததே²வ கரி. அதே²கதி³வஸங் தஸ்மிங் ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா ருக்க²க்க²ந்தே⁴ ட²த்வா நங் ‘‘மஹிங்ஸராஜ கஸ்மா இமஸ்ஸ து³ட்ட²மக்கடஸ்ஸ அவமானங் ஸஹஸி, நிஸேதே⁴ஹி ந’’ந்தி வத்வா ஏதமத்த²ங் பகாஸெந்தீ புரிமா த்³வே கா³தா² அவோச –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese mahiṃsayoniyaṃ nibbattitvā vayappatto thāmasampanno mahāsarīro pabbatapādapabbhāragiriduggavanaghaṭesu vicaranto ekaṃ phāsukaṃ rukkhamūlaṃ disvā gocaraṃ gahetvā divā tasmiṃ rukkhamūle aṭṭhāsi. Atheko lolamakkaṭo rukkhā otaritvā tassa piṭṭhiṃ abhiruhitvā uccārapassāvaṃ katvā siṅge gaṇhitvā olambanto naṅguṭṭhe gahetvā dolāyantova kīḷi. Bodhisatto khantimettānuddayasampadāya taṃ tassa anācāraṃ na manasākāsi, makkaṭo punappunaṃ tatheva kari. Athekadivasaṃ tasmiṃ rukkhe adhivatthā devatā rukkhakkhandhe ṭhatvā naṃ ‘‘mahiṃsarāja kasmā imassa duṭṭhamakkaṭassa avamānaṃ sahasi, nisedhehi na’’nti vatvā etamatthaṃ pakāsentī purimā dve gāthā avoca –
82.
82.
‘‘கிமத்த²மபி⁴ஸந்தா⁴ய, லஹுசித்தஸ்ஸ து³ப்³பி⁴னோ;
‘‘Kimatthamabhisandhāya, lahucittassa dubbhino;
ஸப்³ப³காமத³த³ஸ்ஸேவ, இமங் து³க்க²ங் திதிக்க²ஸி.
Sabbakāmadadasseva, imaṃ dukkhaṃ titikkhasi.
83.
83.
‘‘ஸிங்கே³ன நிஹனாஹேதங், பத³ஸா ச அதி⁴ட்ட²ஹ;
‘‘Siṅgena nihanāhetaṃ, padasā ca adhiṭṭhaha;
பி⁴ய்யோ பா³லா பகுஜ்ஜெ²ய்யுங், நோ சஸ்ஸ படிஸேத⁴கோ’’தி.
Bhiyyo bālā pakujjheyyuṃ, no cassa paṭisedhako’’ti.
தத்த² கிமத்த²மபி⁴ஸந்தா⁴யாதி கிங் நு கோ² காரணங் படிச்ச கிங் ஸம்பஸ்ஸமானோ. து³ப்³பி⁴னோதி மித்தது³ப்³பி⁴ஸ்ஸ. ஸப்³ப³காமத³த³ஸ்ஸேவாதி ஸப்³ப³காமத³த³ஸ்ஸ ஸாமிகஸ்ஸ இவ. திதிக்க²ஸீதி அதி⁴வாஸேஸி. பத³ஸா ச அதி⁴ட்ட²ஹாதி பாதே³ன ச நங் திண்ஹகு²ரக்³கே³ன யதா² எத்தே²வ மரதி, ஏவங் அக்கம. பி⁴ய்யோ பா³லாதி ஸசே ஹி படிஸேத⁴கோ ந ப⁴வெய்ய, பா³லா அஞ்ஞாணஸத்தா புனப்புனங் குஜ்ஜெ²ய்யுங் க⁴ட்டெய்யுங் விஹேடெ²ய்யுங் ஏவாதி தீ³பேதி.
Tattha kimatthamabhisandhāyāti kiṃ nu kho kāraṇaṃ paṭicca kiṃ sampassamāno. Dubbhinoti mittadubbhissa. Sabbakāmadadassevāti sabbakāmadadassa sāmikassa iva. Titikkhasīti adhivāsesi. Padasā ca adhiṭṭhahāti pādena ca naṃ tiṇhakhuraggena yathā ettheva marati, evaṃ akkama. Bhiyyo bālāti sace hi paṭisedhako na bhaveyya, bālā aññāṇasattā punappunaṃ kujjheyyuṃ ghaṭṭeyyuṃ viheṭheyyuṃ evāti dīpeti.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ருக்க²தே³வதே, ஸசாஹங் இமினா ஜாதிகொ³த்தப³லாதீ³ஹி அதி⁴கோ ஸமானோ இமஸ்ஸ தோ³ஸங் ந ஸஹிஸ்ஸாமி, கத²ங் மே மனோரதோ² நிப்ப²த்திங் க³மிஸ்ஸதி. அயங் பன மங் விய அஞ்ஞம்பி மஞ்ஞமானோ ஏவங் அனாசாரங் கரிஸ்ஸதி, ததோ யேஸங் சண்ட³மஹிங்ஸானங் ஏஸ ஏவங் கரிஸ்ஸதி , ஏதேயேவ ஏதங் வதி⁴ஸ்ஸந்தி. ஸா தஸ்ஸ அஞ்ஞேஹி மாரணா மய்ஹங் து³க்க²தோ ச பாணாதிபாததோ ச விமுத்தி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘rukkhadevate, sacāhaṃ iminā jātigottabalādīhi adhiko samāno imassa dosaṃ na sahissāmi, kathaṃ me manoratho nipphattiṃ gamissati. Ayaṃ pana maṃ viya aññampi maññamāno evaṃ anācāraṃ karissati, tato yesaṃ caṇḍamahiṃsānaṃ esa evaṃ karissati , eteyeva etaṃ vadhissanti. Sā tassa aññehi māraṇā mayhaṃ dukkhato ca pāṇātipātato ca vimutti bhavissatī’’ti vatvā tatiyaṃ gāthamāha –
84.
84.
‘‘மமேவாயங் மஞ்ஞமானோ, அஞ்ஞேபேவங் கரிஸ்ஸதி;
‘‘Mamevāyaṃ maññamāno, aññepevaṃ karissati;
தே நங் தத்த² வதி⁴ஸ்ஸந்தி, ஸா மே முத்தி ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Te naṃ tattha vadhissanti, sā me mutti bhavissatī’’ti.
கதிபாஹச்சயேன பன போ³தி⁴ஸத்தோ அஞ்ஞத்த² க³தோ. அஞ்ஞோ சண்ட³மஹிங்ஸோ தத்த² ஆக³ந்த்வா அட்டா²ஸி. து³ட்ட²மக்கடோ ‘‘ஸோயேவ அய’’ந்தி ஸஞ்ஞாய தஸ்ஸ பிட்டி²ங் அபி⁴ருஹித்வா ததே²வ அனாசாரங் சரி. அத² நங் ஸோ விது⁴னந்தோ பூ⁴மியங் பாதெத்வா ஸிங்கே³ன ஹத³யே விஜ்ஜி²த்வா பாதே³ஹி மத்³தி³த்வா ஸஞ்சுண்ணேஸி.
Katipāhaccayena pana bodhisatto aññattha gato. Añño caṇḍamahiṃso tattha āgantvā aṭṭhāsi. Duṭṭhamakkaṭo ‘‘soyeva aya’’nti saññāya tassa piṭṭhiṃ abhiruhitvā tatheva anācāraṃ cari. Atha naṃ so vidhunanto bhūmiyaṃ pātetvā siṅgena hadaye vijjhitvā pādehi madditvā sañcuṇṇesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ து³ட்ட²மஹிங்ஸோ அயங் து³ட்ட²ஹத்தீ² அஹோஸி, து³ட்ட²மக்கடோ ஏதரஹி அயங் மக்கடோ, ஸீலவா மஹிங்ஸராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā duṭṭhamahiṃso ayaṃ duṭṭhahatthī ahosi, duṭṭhamakkaṭo etarahi ayaṃ makkaṭo, sīlavā mahiṃsarājā pana ahameva ahosi’’nti.
மஹிங்ஸராஜஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Mahiṃsarājajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 278. மஹிங்ஸராஜஜாதகங் • 278. Mahiṃsarājajātakaṃ