Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā |
18. மலவக்³கோ³
18. Malavaggo
1. கோ³கா⁴தகபுத்தவத்து²
1. Goghātakaputtavatthu
பண்டு³பலாஸோவ தா³னிஸீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் கோ³கா⁴தகபுத்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Paṇḍupalāsovadānisīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ goghātakaputtaṃ ārabbha kathesi.
ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ கோ³கா⁴தகோ கா³வோ வதி⁴த்வா வரமங்ஸானி க³ஹெத்வா பசாபெத்வா புத்ததா³ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் நிஸீதி³த்வா மங்ஸஞ்ச கா²த³தி, மூலேன ச விக்கிணித்வா ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸோ ஏவங் பஞ்சபண்ணாஸ வஸ்ஸானி கோ³கா⁴தககம்மங் கரொந்தோ து⁴ரவிஹாரே விஹரந்தஸ்ஸ ஸத்து² ஏகதி³வஸம்பி கடச்சு²மத்தம்பி யாகு³ங் வா ப⁴த்தங் வா ந அதா³ஸி. ஸோ ச வினா மங்ஸேன ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் தி³வஸபா⁴கே³ மங்ஸங் விக்கிணித்வா அத்தனோ அத்தா²ய பசிதுங் ஏகங் மங்ஸக²ண்ட³ங் ப⁴ரியாய த³த்வா ந்ஹாயிதுங் அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸ ஸஹாயகோ கே³ஹங் க³ந்த்வா ப⁴ரியங் ஆஹ – ‘‘தோ²கங் மே விக்கிணியமங்ஸங் தே³ஹி, கே³ஹங் மே பாஹுனகோ ஆக³தோ’’தி. நத்தி² விக்கிணியமங்ஸங், ஸஹாயகோ தே மங்ஸங் விக்கிணித்வா இதா³னி ந்ஹாயிதுங் க³தோதி. மா ஏவங் கரி, ஸசே மங்ஸக²ண்ட³ங் அத்தி², தே³ஹீதி. ஸஹாயகஸ்ஸ தே நிக்கி²த்தமங்ஸங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் நத்தீ²தி. ஸோ ‘‘ஸஹாயகஸ்ஸ மே அத்தா²ய ட²பிதமங்ஸதோ அஞ்ஞங் மங்ஸங் நத்தி², ஸோ ச வினா மங்ஸேன ந பு⁴ஞ்ஜதி, நாயங் த³ஸ்ஸதீ’’தி ஸாமங்யேவ தங் மங்ஸங் க³ஹெத்வா பக்காமி.
Sāvatthiyaṃ kireko goghātako gāvo vadhitvā varamaṃsāni gahetvā pacāpetvā puttadārehi saddhiṃ nisīditvā maṃsañca khādati, mūlena ca vikkiṇitvā jīvikaṃ kappesi. So evaṃ pañcapaṇṇāsa vassāni goghātakakammaṃ karonto dhuravihāre viharantassa satthu ekadivasampi kaṭacchumattampi yāguṃ vā bhattaṃ vā na adāsi. So ca vinā maṃsena bhattaṃ na bhuñjati. So ekadivasaṃ divasabhāge maṃsaṃ vikkiṇitvā attano atthāya pacituṃ ekaṃ maṃsakhaṇḍaṃ bhariyāya datvā nhāyituṃ agamāsi. Athassa sahāyako gehaṃ gantvā bhariyaṃ āha – ‘‘thokaṃ me vikkiṇiyamaṃsaṃ dehi, gehaṃ me pāhunako āgato’’ti. Natthi vikkiṇiyamaṃsaṃ, sahāyako te maṃsaṃ vikkiṇitvā idāni nhāyituṃ gatoti. Mā evaṃ kari, sace maṃsakhaṇḍaṃ atthi, dehīti. Sahāyakassa te nikkhittamaṃsaṃ ṭhapetvā aññaṃ natthīti. So ‘‘sahāyakassa me atthāya ṭhapitamaṃsato aññaṃ maṃsaṃ natthi, so ca vinā maṃsena na bhuñjati, nāyaṃ dassatī’’ti sāmaṃyeva taṃ maṃsaṃ gahetvā pakkāmi.
கோ³கா⁴தகோபி ந்ஹத்வா ஆக³தோ தாய அத்தனோ பக்கபண்ணேன ஸத்³தி⁴ங் வட்³டெ⁴த்வா ப⁴த்தே உபனீதே ஆஹ ‘‘கஹங் மங்ஸ’’ந்தி? ‘‘நத்தி², ஸாமீ’’தி. நனு அஹங் பச்சனத்தா²ய மங்ஸங் த³த்வா க³தோதி. தவ ஸஹாயகோ ஆக³ந்த்வா ‘‘பாஹுனகோ மே ஆக³தோ, விக்கிணியமங்ஸங் தே³ஹீ’’தி வத்வா மயா ‘‘ஸஹாயகஸ்ஸ தே ட²பிதமங்ஸதோ அஞ்ஞங் மங்ஸங் நத்தி², ஸோ ச வினா மங்ஸேன ந பு⁴ஞ்ஜதீ’’தி வுத்தேபி ப³லக்காரேன தங் மங்ஸங் ஸாமங்யேவ க³ஹெத்வா க³தோதி. அஹங் வினா மங்ஸேன ப⁴த்தங் ந பு⁴ஞ்ஜாமி, ஹராஹி நந்தி. கிங் ஸக்கா காதுங், பு⁴ஞ்ஜ, ஸாமீதி. ஸோ ‘‘நாஹங் பு⁴ஞ்ஜாமீ’’தி தங் ப⁴த்தங் ஹராபெத்வா ஸத்த²ங் ஆதா³ய பச்சா²கே³ஹே டி²தோ கோ³ணோ அத்தி², தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா முகே² ஹத்த²ங் பக்கி²பித்வா ஜிவ்ஹங் நீஹரித்வா ஸத்தே²ன மூலே சி²ந்தி³த்வா ஆதா³ய க³ந்த்வா அங்கா³ரேஸு பசாபெத்வா ப⁴த்தமத்த²கே ட²பெத்வா நிஸின்னோ ஏகங் ப⁴த்தபிண்ட³ங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஏகங் மங்ஸக²ண்ட³ங் முகே² ட²பேஸி. தங்க²ணஞ்ஞேவஸ்ஸ ஜிவ்ஹா சி²ஜ்ஜித்வா ப⁴த்தபாதியங் பதி. தங்க²ணஞ்ஞேவ கம்மஸரிக்க²கங் விபாகங் லபி⁴. ஸோபி கோ² கோ³ணோ விய லோஹிததா⁴ராய முக²தோ பக்³க⁴ரந்தியா அந்தோகே³ஹங் பவிஸித்வா ஜண்ணுகேஹி விசரந்தோ விரவி.
Goghātakopi nhatvā āgato tāya attano pakkapaṇṇena saddhiṃ vaḍḍhetvā bhatte upanīte āha ‘‘kahaṃ maṃsa’’nti? ‘‘Natthi, sāmī’’ti. Nanu ahaṃ paccanatthāya maṃsaṃ datvā gatoti. Tava sahāyako āgantvā ‘‘pāhunako me āgato, vikkiṇiyamaṃsaṃ dehī’’ti vatvā mayā ‘‘sahāyakassa te ṭhapitamaṃsato aññaṃ maṃsaṃ natthi, so ca vinā maṃsena na bhuñjatī’’ti vuttepi balakkārena taṃ maṃsaṃ sāmaṃyeva gahetvā gatoti. Ahaṃ vinā maṃsena bhattaṃ na bhuñjāmi, harāhi nanti. Kiṃ sakkā kātuṃ, bhuñja, sāmīti. So ‘‘nāhaṃ bhuñjāmī’’ti taṃ bhattaṃ harāpetvā satthaṃ ādāya pacchāgehe ṭhito goṇo atthi, tassa santikaṃ gantvā mukhe hatthaṃ pakkhipitvā jivhaṃ nīharitvā satthena mūle chinditvā ādāya gantvā aṅgāresu pacāpetvā bhattamatthake ṭhapetvā nisinno ekaṃ bhattapiṇḍaṃ bhuñjitvā ekaṃ maṃsakhaṇḍaṃ mukhe ṭhapesi. Taṅkhaṇaññevassa jivhā chijjitvā bhattapātiyaṃ pati. Taṅkhaṇaññeva kammasarikkhakaṃ vipākaṃ labhi. Sopi kho goṇo viya lohitadhārāya mukhato paggharantiyā antogehaṃ pavisitvā jaṇṇukehi vicaranto viravi.
தஸ்மிங் ஸமயே கோ³கா⁴தகஸ்ஸ புத்தோ பிதரங் ஓலோகெந்தோ ஸமீபே டி²தோ ஹோதி. அத² நங் மாதா ஆஹ – ‘‘பஸ்ஸ, புத்த, இமங் கோ³கா⁴தகங் கோ³ணங் விய கே³ஹமஜ்ஜே² ஜண்ணுகேஹி விசரித்வா விரவந்தங், இத³ங் து³க்க²ங் தவ மத்த²கே பதிஸ்ஸதி, மமம்பி அனோலோகெத்வா அத்தனோ ஸொத்தி²ங் கரொந்தோ பலாயஸ்ஸூ’’தி. ஸோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ மாதரங் வந்தி³த்வா பலாயி, பலாயித்வா ச பன தக்கஸிலங் அக³மாஸி. கோ³கா⁴தகோபி கோ³ணோ விய கே³ஹமஜ்ஜே² விரவந்தோ விசரித்வா காலகதோ அவீசிம்ஹி நிப்³ப³த்தி. கோ³ணோபி காலமகாஸி. கோ³கா⁴தகபுத்தோபி தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஸுவண்ணகாரகம்மங் உக்³க³ண்ஹி. அத²ஸ்ஸாசரியோ கா³மங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘ஏவரூபங் நாம அலங்காரங் கரெய்யாஸீ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸோபி ததா²ரூபங் அலங்காரங் அகாஸி. அத²ஸ்ஸாசரியோ ஆக³ந்த்வா அலங்காரங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் யத்த² கத்த²சி க³ந்த்வா ஜீவிதுங் ஸமத்தோ²’’தி வயப்பத்தங் அத்தனோ தீ⁴தரங் அதா³ஸி. ஸோ புத்ததீ⁴தாஹி வட்³டி⁴.
Tasmiṃ samaye goghātakassa putto pitaraṃ olokento samīpe ṭhito hoti. Atha naṃ mātā āha – ‘‘passa, putta, imaṃ goghātakaṃ goṇaṃ viya gehamajjhe jaṇṇukehi vicaritvā viravantaṃ, idaṃ dukkhaṃ tava matthake patissati, mamampi anoloketvā attano sotthiṃ karonto palāyassū’’ti. So maraṇabhayatajjito mātaraṃ vanditvā palāyi, palāyitvā ca pana takkasilaṃ agamāsi. Goghātakopi goṇo viya gehamajjhe viravanto vicaritvā kālakato avīcimhi nibbatti. Goṇopi kālamakāsi. Goghātakaputtopi takkasilaṃ gantvā suvaṇṇakārakammaṃ uggaṇhi. Athassācariyo gāmaṃ gacchanto ‘‘evarūpaṃ nāma alaṅkāraṃ kareyyāsī’’ti vatvā pakkāmi. Sopi tathārūpaṃ alaṅkāraṃ akāsi. Athassācariyo āgantvā alaṅkāraṃ disvā ‘‘ayaṃ yattha katthaci gantvā jīvituṃ samattho’’ti vayappattaṃ attano dhītaraṃ adāsi. So puttadhītāhi vaḍḍhi.
அத²ஸ்ஸ புத்தா வயப்பத்தா ஸிப்பங் உக்³க³ண்ஹித்வா அபரபா⁴கே³ ஸாவத்தி²யங் க³ந்த்வா தத்த² க⁴ராவாஸங் ஸண்ட²பெத்வா வஸந்தா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா அஹேஸுங். பிதாபி நேஸங் தக்கஸிலாயங் கிஞ்சி குஸலங் அகத்வாவ ஜரங் பாபுணி. அத²ஸ்ஸ புத்தா ‘‘பிதா நோ மஹல்லகோ’’தி அத்தனோ ஸந்திகங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘பிது அத்தா²ய தா³னங் த³ஸ்ஸாமா’’தி பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தயிங்ஸு. தே புனதி³வஸே அந்தோகே³ஹே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா ஸக்கச்சங் பரிவிஸித்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே ஸத்தா²ரங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹேஹி இத³ங் பிது ஜீவப⁴த்தங் தி³ன்னங், பிது நோ அனுமோத³னங் கரோதா²’’தி. ஸத்தா² தங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘உபாஸக, த்வங் மஹல்லகோ பரிபக்கஸரீரோ பண்டு³பலாஸஸதி³ஸோ, தவ பரலோகக³மனாய குஸலபாதெ²ய்யங் நத்தி², அத்தனோ பதிட்ட²ங் கரோஹி, பண்டி³தோ ப⁴வ, மா பா³லோ’’தி அனுமோத³னங் கரொந்தோ இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa puttā vayappattā sippaṃ uggaṇhitvā aparabhāge sāvatthiyaṃ gantvā tattha gharāvāsaṃ saṇṭhapetvā vasantā saddhā pasannā ahesuṃ. Pitāpi nesaṃ takkasilāyaṃ kiñci kusalaṃ akatvāva jaraṃ pāpuṇi. Athassa puttā ‘‘pitā no mahallako’’ti attano santikaṃ pakkosāpetvā ‘‘pitu atthāya dānaṃ dassāmā’’ti buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantayiṃsu. Te punadivase antogehe buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā sakkaccaṃ parivisitvā bhattakiccāvasāne satthāraṃ āhaṃsu – ‘‘bhante, amhehi idaṃ pitu jīvabhattaṃ dinnaṃ, pitu no anumodanaṃ karothā’’ti. Satthā taṃ āmantetvā, ‘‘upāsaka, tvaṃ mahallako paripakkasarīro paṇḍupalāsasadiso, tava paralokagamanāya kusalapātheyyaṃ natthi, attano patiṭṭhaṃ karohi, paṇḍito bhava, mā bālo’’ti anumodanaṃ karonto imā dve gāthā abhāsi –
235.
235.
‘‘பண்டு³பலாஸோவ தா³னிஸி,
‘‘Paṇḍupalāsova dānisi,
யமபுரிஸாபி ச தே உபட்டி²தா;
Yamapurisāpi ca te upaṭṭhitā;
உய்யோக³முகே² ச திட்ட²ஸி,
Uyyogamukhe ca tiṭṭhasi,
பாதெ²ய்யம்பி ச தே ந விஜ்ஜதி.
Pātheyyampi ca te na vijjati.
236.
236.
‘‘ஸோ கரோஹி தீ³பமத்தனோ,
‘‘So karohi dīpamattano,
கி²ப்பங் வாயம பண்டி³தோ ப⁴வ;
Khippaṃ vāyama paṇḍito bhava;
நித்³த⁴ந்தமலோ அனங்க³ணோ,
Niddhantamalo anaṅgaṇo,
தி³ப்³ப³ங் அரியபூ⁴மிங் உபேஹிஸீ’’தி.
Dibbaṃ ariyabhūmiṃ upehisī’’ti.
தத்த² பண்டு³பலாஸோவ தா³னிஸீதி, உபாஸக, த்வங் இதா³னி சி²ஜ்ஜித்வா பூ⁴மியங் பதிதபண்டு³பலாஸோ விய அஹோஸி. யமபுரிஸாதி யமதூ³தா வுச்சந்தி, இத³ங் பன மரணமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங், மரணங் தே பச்சுபட்டி²தந்தி அத்தோ². உய்யோக³முகே²தி பரிஹானிமுகே², அவுட்³டி⁴முகே² ச டி²தோஸீதி அத்தோ². பாதெ²ய்யந்தி க³மிகஸ்ஸ தண்டு³லாதி³பாதெ²ய்யங் விய பரலோகங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ தவ குஸலபாதெ²ய்யம்பி நத்தீ²தி அத்தோ². ஸோ கரோஹீதி ஸோ த்வங் ஸமுத்³தே³ நாவாய பி⁴ன்னாய தீ³பஸங்கா²தங் பதிட்ட²ங் விய அத்தனோ குஸலபதிட்ட²ங் கரோஹி. கரொந்தோ ச கி²ப்பங் வாயம, ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் வீரியங் ஆரப⁴, அத்தனோ குஸலகம்மபதிட்ட²கரணேன பண்டி³தோ ப⁴வ. யோ ஹி மரணமுக²ங் அப்பத்வா காதுங் ஸமத்த²காலேவ குஸலங் கரோதி, ஏஸ பண்டி³தோ நாம, தாதி³ஸோ ப⁴வ, மா அந்த⁴பா³லோதி அத்தோ². தி³ப்³ப³ங் அரியபூ⁴மிந்தி ஏவங் வீரியங் கரொந்தோ ராகா³தீ³னங் மலானங் நீஹடதாய நித்³த⁴ந்தமலோ அங்க³ணாபா⁴வேன அனங்க³ணோ நிக்கிலேஸோ ஹுத்வா பஞ்சவித⁴ங் ஸுத்³தா⁴வாஸபூ⁴மிங் பாபுணிஸ்ஸஸீதி அத்தோ².
Tattha paṇḍupalāsova dānisīti, upāsaka, tvaṃ idāni chijjitvā bhūmiyaṃ patitapaṇḍupalāso viya ahosi. Yamapurisāti yamadūtā vuccanti, idaṃ pana maraṇameva sandhāya vuttaṃ, maraṇaṃ te paccupaṭṭhitanti attho. Uyyogamukheti parihānimukhe, avuḍḍhimukhe ca ṭhitosīti attho. Pātheyyanti gamikassa taṇḍulādipātheyyaṃ viya paralokaṃ gacchantassa tava kusalapātheyyampi natthīti attho. So karohīti so tvaṃ samudde nāvāya bhinnāya dīpasaṅkhātaṃ patiṭṭhaṃ viya attano kusalapatiṭṭhaṃ karohi. Karonto ca khippaṃ vāyama, sīghaṃ sīghaṃ vīriyaṃ ārabha, attano kusalakammapatiṭṭhakaraṇena paṇḍito bhava. Yo hi maraṇamukhaṃ appatvā kātuṃ samatthakāleva kusalaṃ karoti, esa paṇḍito nāma, tādiso bhava, mā andhabāloti attho. Dibbaṃ ariyabhūminti evaṃ vīriyaṃ karonto rāgādīnaṃ malānaṃ nīhaṭatāya niddhantamalo aṅgaṇābhāvena anaṅgaṇo nikkileso hutvā pañcavidhaṃ suddhāvāsabhūmiṃ pāpuṇissasīti attho.
தே³ஸனாவஸானே உபாஸகோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி, ஸம்பத்தானம்பி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.
Desanāvasāne upāsako sotāpattiphale patiṭṭhahi, sampattānampi sātthikā dhammadesanā ahosīti.
தே புனதி³வஸத்தா²யபி ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா தா³னங் த³த்வா கதப⁴த்தகிச்சங் ஸத்தா²ரங் அனுமோத³னகாலே ஆஹங்ஸு – ‘‘ப⁴ந்தே, இத³ம்பி அம்ஹாகங் பிது ஜீவப⁴த்தமேவ, இமஸ்ஸேவ அனுமோத³னங் கரோதா²’’தி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அனுமோத³னங் கரொந்தோ இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Te punadivasatthāyapi satthāraṃ nimantetvā dānaṃ datvā katabhattakiccaṃ satthāraṃ anumodanakāle āhaṃsu – ‘‘bhante, idampi amhākaṃ pitu jīvabhattameva, imasseva anumodanaṃ karothā’’ti. Satthā tassa anumodanaṃ karonto imā dve gāthā abhāsi –
237.
237.
‘‘உபனீதவயோ ச தா³னிஸி,
‘‘Upanītavayo ca dānisi,
ஸம்பயாதோஸி யமஸ்ஸ ஸந்திகங்;
Sampayātosi yamassa santikaṃ;
வாஸோ தே நத்தி² அந்தரா,
Vāso te natthi antarā,
பாதெ²ய்யம்பி ச தே ந விஜ்ஜதி.
Pātheyyampi ca te na vijjati.
238.
238.
‘‘ஸோ கரோஹி தீ³பமத்தனோ,
‘‘So karohi dīpamattano,
கி²ப்பங் வாயம பண்டி³தோ ப⁴வ;
Khippaṃ vāyama paṇḍito bhava;
நித்³த⁴ந்தமலோ அனங்க³ணோ,
Niddhantamalo anaṅgaṇo,
ந புன ஜாதிஜரங் உபேஹிஸீ’’தி.
Na puna jātijaraṃ upehisī’’ti.
தத்த² உபனீதவயோதி உபாதி நிபாதமத்தங், நீதவயோதி விக³தவயோ அதிக்கந்தவயோ, த்வஞ்சஸி தா³னி தயோ வயே அதிக்கமித்வா மரணமுகே² டி²தோதி அத்தோ². ஸம்பயாதோஸி யமஸ்ஸ ஸந்திகந்தி மரணமுக²ங் க³ந்துங் ஸஜ்ஜோ ஹுத்வா டி²தோஸீதி அத்தோ². வாஸோ தே நத்தி² அந்தராதி யதா² மக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தா தானி தானி கிச்சானி கரொந்தா அந்தராமக்³கே³ வஸந்தி, ந ஏவங் பரலோகங் க³ச்ச²ந்தா. ந ஹி ஸக்கா பரலோகங் க³ச்ச²ந்தேன ‘‘அதி⁴வாஸேத² கதிபாஹங், தா³னங் தாவ தே³மி, த⁴ம்மங் தாவ ஸுணாமீ’’திஆதீ³னி வத்துங். இதோ பன சவித்வா பரலோகே நிப்³ப³த்தோவ ஹோதி. இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். பாதெ²ய்யந்தி இத³ங் கிஞ்சாபி ஹெட்டா² வுத்தமேவ, உபாஸகஸ்ஸ பன புனப்புனங் த³ள்ஹீகரணத்த²ங் இதா⁴பி ஸத்தா²ரா கதி²தங். ஜாதிஜரந்தி எத்த² ப்³யாதி⁴மரணானிபி க³ஹிதானேவ ஹொந்தி. ஹெட்டி²மகா³தா²ஹி ச அனாகா³மிமக்³கோ³ கதி²தோ, இத⁴ அரஹத்தமக்³கோ³ கதி²தோ. ஏவங் ஸந்தேபி யதா² நாம ரஞ்ஞா அத்தனோ முக²பமாணேன கப³ளங் வட்³டெ⁴த்வா புத்தஸ்ஸ உபனீதே ஸோ குமாரோ அத்தனோ முக²பமாணேனேவ க³ண்ஹாதி, ஏவமேவ ஸத்தா²ரா உபரிமக்³க³வஸேன த⁴ம்மே தே³ஸிதேபி உபாஸகோ அத்தனோ உபனிஸ்ஸயவஸேன ஹெட்டா² ஸோதாபத்திப²லங் பத்வா இமிஸ்ஸா அனுமோத³னாய அவஸானே அனாகா³மிப²லங் பத்தோ. ஸேஸபரிஸாயபி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.
Tattha upanītavayoti upāti nipātamattaṃ, nītavayoti vigatavayo atikkantavayo, tvañcasi dāni tayo vaye atikkamitvā maraṇamukhe ṭhitoti attho. Sampayātosi yamassa santikanti maraṇamukhaṃ gantuṃ sajjo hutvā ṭhitosīti attho. Vāso te natthi antarāti yathā maggaṃ gacchantā tāni tāni kiccāni karontā antarāmagge vasanti, na evaṃ paralokaṃ gacchantā. Na hi sakkā paralokaṃ gacchantena ‘‘adhivāsetha katipāhaṃ, dānaṃ tāva demi, dhammaṃ tāva suṇāmī’’tiādīni vattuṃ. Ito pana cavitvā paraloke nibbattova hoti. Imamatthaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Pātheyyanti idaṃ kiñcāpi heṭṭhā vuttameva, upāsakassa pana punappunaṃ daḷhīkaraṇatthaṃ idhāpi satthārā kathitaṃ. Jātijaranti ettha byādhimaraṇānipi gahitāneva honti. Heṭṭhimagāthāhi ca anāgāmimaggo kathito, idha arahattamaggo kathito. Evaṃ santepi yathā nāma raññā attano mukhapamāṇena kabaḷaṃ vaḍḍhetvā puttassa upanīte so kumāro attano mukhapamāṇeneva gaṇhāti, evameva satthārā uparimaggavasena dhamme desitepi upāsako attano upanissayavasena heṭṭhā sotāpattiphalaṃ patvā imissā anumodanāya avasāne anāgāmiphalaṃ patto. Sesaparisāyapi sātthikā dhammadesanā ahosīti.
கோ³கா⁴தகபுத்தவத்து² பட²மங்.
Goghātakaputtavatthu paṭhamaṃ.
2. அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து²
2. Aññatarabrāhmaṇavatthu
அனுபுப்³பே³னாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Anupubbenāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññatarabrāhmaṇaṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர ஏகதி³வஸங் பாதோவ நிக்க²மித்வா பி⁴க்கூ²னங் சீவரபாருபனட்டா²னே பி⁴க்கூ² சீவரங் பாருபந்தே ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி. தங் பன டா²னங் விரூள்ஹதிணங் ஹோதி. அதே²கஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ சீவரங் பாருபந்தஸ்ஸ சீவரகண்ணோ திணேஸு பவட்டெந்தோ உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³ஹி தேமி. ப்³ராஹ்மணோ ‘‘இமங் டா²னங் அப்பஹரிதங் காதுங் வட்டதீ’’தி புனதி³வஸே குத்³தா³லங் ஆதா³ய க³ந்த்வா தங் டா²னங் தச்செ²த்வா க²லமண்ட³லஸதி³ஸங் அகாஸி. புனதி³வஸேபி தங் டா²னங் ஆக³ந்த்வா பி⁴க்கூ²ஸு சீவரங் பாருபந்தேஸு ஏகஸ்ஸ சீவரகண்ணங் பூ⁴மியங் பதித்வா பங்ஸும்ஹி பவட்டமானங் தி³ஸ்வா ‘‘இத⁴ வாலுகங் ஓகிரிதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா வாலுகங் ஆஹரித்வா ஓகிரி.
So kira ekadivasaṃ pātova nikkhamitvā bhikkhūnaṃ cīvarapārupanaṭṭhāne bhikkhū cīvaraṃ pārupante olokento aṭṭhāsi. Taṃ pana ṭhānaṃ virūḷhatiṇaṃ hoti. Athekassa bhikkhuno cīvaraṃ pārupantassa cīvarakaṇṇo tiṇesu pavaṭṭento ussāvabindūhi temi. Brāhmaṇo ‘‘imaṃ ṭhānaṃ appaharitaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti punadivase kuddālaṃ ādāya gantvā taṃ ṭhānaṃ tacchetvā khalamaṇḍalasadisaṃ akāsi. Punadivasepi taṃ ṭhānaṃ āgantvā bhikkhūsu cīvaraṃ pārupantesu ekassa cīvarakaṇṇaṃ bhūmiyaṃ patitvā paṃsumhi pavaṭṭamānaṃ disvā ‘‘idha vālukaṃ okirituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā vālukaṃ āharitvā okiri.
அதே²கதி³வஸங் புரேப⁴த்தங் சண்டோ³ ஆதபோ அஹோஸி, ததா³பி பி⁴க்கூ²னங் சீவரங் பாருபந்தானங் க³த்ததோ ஸேதே³ முச்சந்தே தி³ஸ்வா ‘‘இத⁴ மயா மண்ட³பங் காரேதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா மண்ட³பங் காரேஸி. புனதி³வஸே பாதோவ வஸ்ஸங் வஸ்ஸி, வத்³த³லிகங் அஹோஸி. ததா³பி ப்³ராஹ்மணோ பி⁴க்கூ² ஓலோகெந்தோவ டி²தோ திந்தசீவரகே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா ‘‘எத்த² மயா ஸாலங் காரேதுங் வட்டதீ’’தி ஸாலங் காரெத்வா ‘‘இதா³னி ஸாலமஹங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா அந்தோ ச ப³ஹி ச பி⁴க்கூ² நிஸீதா³பெத்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே அனுமோத³னத்தா²ய ஸத்து² பத்தங் க³ஹெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் பி⁴க்கூ²னங் சீவரபாருபனகாலே இமஸ்மிங் டா²னே ஓலோகெந்தோ டி²தோ இத³ஞ்சித³ஞ்ச தி³ஸ்வா இத³ஞ்சித³ஞ்ச காரேஸி’’ந்தி ஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, ‘‘ப்³ராஹ்மண, பண்டி³தா நாம க²ணே க²ணே தோ²கங் குஸலங் கரொந்தா அனுபுப்³பே³ன அத்தனோ அகுஸலமலங் நீஹரந்தியேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Athekadivasaṃ purebhattaṃ caṇḍo ātapo ahosi, tadāpi bhikkhūnaṃ cīvaraṃ pārupantānaṃ gattato sede muccante disvā ‘‘idha mayā maṇḍapaṃ kāretuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā maṇḍapaṃ kāresi. Punadivase pātova vassaṃ vassi, vaddalikaṃ ahosi. Tadāpi brāhmaṇo bhikkhū olokentova ṭhito tintacīvarake bhikkhū disvā ‘‘ettha mayā sālaṃ kāretuṃ vaṭṭatī’’ti sālaṃ kāretvā ‘‘idāni sālamahaṃ karissāmī’’ti cintetvā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantetvā anto ca bahi ca bhikkhū nisīdāpetvā bhattakiccāvasāne anumodanatthāya satthu pattaṃ gahetvā, ‘‘bhante, ahaṃ bhikkhūnaṃ cīvarapārupanakāle imasmiṃ ṭhāne olokento ṭhito idañcidañca disvā idañcidañca kāresi’’nti ādito paṭṭhāya sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocesi. Satthā tassa vacanaṃ sutvā, ‘‘brāhmaṇa, paṇḍitā nāma khaṇe khaṇe thokaṃ kusalaṃ karontā anupubbena attano akusalamalaṃ nīharantiyevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
239.
239.
‘‘அனுபுப்³பே³ன மேதா⁴வீ, தோ²கங் தோ²கங் க²ணே க²ணே;
‘‘Anupubbena medhāvī, thokaṃ thokaṃ khaṇe khaṇe;
கம்மாரோ ரஜதஸ்ஸேவ, நித்³த⁴மே மலமத்தனோ’’தி.
Kammāro rajatasseva, niddhame malamattano’’ti.
தத்த² அனுபுப்³பே³னாதி அனுபடிபாடியா. மேதா⁴வீதி த⁴ம்மோஜபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ. க²ணே க²ணேதி ஓகாஸே ஓகாஸே குஸலங் கரொந்தோ. கம்மாரோ ரஜதஸ்ஸேவாதி யதா² ஸுவண்ணகாரோ ஏகவாரமேவ ஸுவண்ணங் தாபெத்வா கொட்டெத்வா மலங் நீஹரித்வா பிலந்த⁴னவிகதிங் காதுங் ந ஸக்கோதி , புனப்புனங் தாபெந்தோ கொட்டெந்தோ பன மலங் நீஹரதி, ததோ அனேகவித⁴ங் பிலந்த⁴னவிகதிங் கரோதி, ஏவமேவ புனப்புனங் குஸலங் கரொந்தோ பண்டி³தோ அத்தனோ ராகா³தி³மலங் நித்³த⁴மெய்ய, ஏவங் நித்³த⁴ந்தமலோ நிக்கிலேஸோவ ஹோதீதி அத்தோ².
Tattha anupubbenāti anupaṭipāṭiyā. Medhāvīti dhammojapaññāya samannāgato. Khaṇe khaṇeti okāse okāse kusalaṃ karonto. Kammāro rajatassevāti yathā suvaṇṇakāro ekavārameva suvaṇṇaṃ tāpetvā koṭṭetvā malaṃ nīharitvā pilandhanavikatiṃ kātuṃ na sakkoti , punappunaṃ tāpento koṭṭento pana malaṃ nīharati, tato anekavidhaṃ pilandhanavikatiṃ karoti, evameva punappunaṃ kusalaṃ karonto paṇḍito attano rāgādimalaṃ niddhameyya, evaṃ niddhantamalo nikkilesova hotīti attho.
தே³ஸனாவஸானே ப்³ராஹ்மணோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²தி, மஹாஜனஸ்ஸாபி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.
Desanāvasāne brāhmaṇo sotāpattiphale patiṭṭhati, mahājanassāpi sātthikā dhammadesanā ahosīti.
அஞ்ஞதரப்³ராஹ்மணவத்து² து³தியங்.
Aññatarabrāhmaṇavatthu dutiyaṃ.
3. திஸ்ஸத்தே²ரவத்து²
3. Tissattheravatthu
அயஸாவ மலந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ திஸ்ஸத்தே²ரங் நாம பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Ayasāvamalanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto tissattheraṃ nāma bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
ஏகோ கிர ஸாவத்தி²வாஸீ குலபுத்தோ பப்³ப³ஜித்வா லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ திஸ்ஸத்தே²ரோதி பஞ்ஞாயி. ஸோ அபரபா⁴கே³ ஜனபத³விஹாரே வஸ்ஸூபக³தோ அட்ட²ஹத்த²கங் தூ²லஸாடகங் லபி⁴த்வா வுத்த²வஸ்ஸோ பவாரெத்வா தங் ஆதா³ய க³ந்த்வா ப⁴கி³னியா ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸா ‘‘ந மே ஏஸோ ஸாடகோ பா⁴து அனுச்ச²விகோ’’தி தங் திகி²ணாய வாஸியா சி²ந்தி³த்வா ஹீரஹீரங் கத்வா உது³க்க²லே கொட்டெத்வா பவிஸெத்வா போதெ²த்வா வட்டெத்வா ஸுகு²மஸுத்தங் கந்தித்வா ஸாடகங் வாயாபேஸி. தே²ரோபி ஸுத்தஞ்சேவ ஸூசியோ ச ஸங்வித³ஹித்வா சீவரகாரகே த³ஹரஸாமணேரே ஸன்னிபாதெத்வா ப⁴கி³னியா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தங் மே ஸாடகங் தே³த², சீவரங் காரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா நவஹத்த²ங் ஸாடகங் நீஹரித்வா கனிட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸோ தங் க³ஹெத்வா வித்தா²ரெத்வா ஓலோகெத்வா ‘‘மம ஸாடகோ தூ²லோ அட்ட²ஹத்தோ², அயங் ஸுகு²மோ நவஹத்தோ². நாயங் மம ஸாடகோ, தும்ஹாகங் ஏஸ, ந மே இமினா அத்தோ², தமேவ மே தே³தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகமேவ ஏஸோ, க³ண்ஹத² ந’’ந்தி? ஸோ நேவ இச்சி². அத²ஸ்ஸ அத்தனா கதகிச்சங் ஸப்³ப³ங் ஆரோசெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகமேவேஸ, க³ண்ஹத² ந’’ந்தி அதா³ஸி. ஸோ தங் ஆதா³ய விஹாரங் க³ந்த்வா சீவரகம்மங் பட்ட²பேஸி.
Eko kira sāvatthivāsī kulaputto pabbajitvā laddhūpasampado tissattheroti paññāyi. So aparabhāge janapadavihāre vassūpagato aṭṭhahatthakaṃ thūlasāṭakaṃ labhitvā vutthavasso pavāretvā taṃ ādāya gantvā bhaginiyā hatthe ṭhapesi. Sā ‘‘na me eso sāṭako bhātu anucchaviko’’ti taṃ tikhiṇāya vāsiyā chinditvā hīrahīraṃ katvā udukkhale koṭṭetvā pavisetvā pothetvā vaṭṭetvā sukhumasuttaṃ kantitvā sāṭakaṃ vāyāpesi. Theropi suttañceva sūciyo ca saṃvidahitvā cīvarakārake daharasāmaṇere sannipātetvā bhaginiyā santikaṃ gantvā ‘‘taṃ me sāṭakaṃ detha, cīvaraṃ kāressāmī’’ti āha. Sā navahatthaṃ sāṭakaṃ nīharitvā kaniṭṭhabhātikassa hatthe ṭhapesi. So taṃ gahetvā vitthāretvā oloketvā ‘‘mama sāṭako thūlo aṭṭhahattho, ayaṃ sukhumo navahattho. Nāyaṃ mama sāṭako, tumhākaṃ esa, na me iminā attho, tameva me dethā’’ti āha. ‘‘Bhante, tumhākameva eso, gaṇhatha na’’nti? So neva icchi. Athassa attanā katakiccaṃ sabbaṃ ārocetvā, ‘‘bhante, tumhākamevesa, gaṇhatha na’’nti adāsi. So taṃ ādāya vihāraṃ gantvā cīvarakammaṃ paṭṭhapesi.
அத²ஸ்ஸ ப⁴கி³னீ சீவரகாரானங் அத்தா²ய யாகு³ப⁴த்தாதீ³னி ஸம்பாதே³ஸி. சீவரஸ்ஸ நிட்டி²ததி³வஸே பன அதிரேகஸக்காரங் காரேஸி. ஸோ சீவரங் ஓலோகெத்வா தஸ்மிங் உப்பன்னஸினேஹோ ‘‘ஸ்வே தா³னி நங் பாருபிஸ்ஸாமீ’’தி ஸங்ஹரித்வா சீவரவங்ஸே ட²பெத்வா தங் ரத்திங் பு⁴த்தாஹாரங் ஜிராபேதுங் அஸக்கொந்தோ காலங் கத்வா தஸ்மிங்யேவ சீவரே ஊகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ப⁴கி³னீபிஸ்ஸ காலகிரியங் ஸுத்வா பி⁴க்கூ²னங் பாதே³ஸு பவத்தமானா ரோதி³. பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் கத்வா கி³லானுபட்டா²கஸ்ஸ அபா⁴வேன ஸங்க⁴ஸ்ஸேவ தங் பாபுணாதி. ‘‘பா⁴ஜெஸ்ஸாம ந’’ந்தி தங் சீவரங் நீஹராபேஸுங். ஸா ஊகா ‘‘இமே மம ஸந்தகங் விலும்பந்தீ’’தி விரவந்தீ இதோ சிதோ ச ஸந்தா⁴வி. ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா தங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா, ‘‘ஆனந்த³, திஸ்ஸஸ்ஸ சீவரங் அபா⁴ஜெத்வா ஸத்தாஹங் நிக்கி²பிதுங் வதே³ஹீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ததா² காரேஸி. ஸாபி ஸத்தமே தி³வஸே காலங் கத்வா துஸிதவிமானே நிப்³ப³த்தி. ஸத்தா² ‘‘அட்ட²மே தி³வஸே திஸ்ஸஸ்ஸ சீவரங் பா⁴ஜெத்வா க³ண்ஹதா²’’தி ஆணாபேஸி. பி⁴க்கூ² ததா² கரிங்ஸு.
Athassa bhaginī cīvarakārānaṃ atthāya yāgubhattādīni sampādesi. Cīvarassa niṭṭhitadivase pana atirekasakkāraṃ kāresi. So cīvaraṃ oloketvā tasmiṃ uppannasineho ‘‘sve dāni naṃ pārupissāmī’’ti saṃharitvā cīvaravaṃse ṭhapetvā taṃ rattiṃ bhuttāhāraṃ jirāpetuṃ asakkonto kālaṃ katvā tasmiṃyeva cīvare ūkā hutvā nibbatti. Bhaginīpissa kālakiriyaṃ sutvā bhikkhūnaṃ pādesu pavattamānā rodi. Bhikkhū tassa sarīrakiccaṃ katvā gilānupaṭṭhākassa abhāvena saṅghasseva taṃ pāpuṇāti. ‘‘Bhājessāma na’’nti taṃ cīvaraṃ nīharāpesuṃ. Sā ūkā ‘‘ime mama santakaṃ vilumpantī’’ti viravantī ito cito ca sandhāvi. Satthā gandhakuṭiyaṃ nisinnova dibbāya sotadhātuyā taṃ saddaṃ sutvā, ‘‘ānanda, tissassa cīvaraṃ abhājetvā sattāhaṃ nikkhipituṃ vadehī’’ti āha. Thero tathā kāresi. Sāpi sattame divase kālaṃ katvā tusitavimāne nibbatti. Satthā ‘‘aṭṭhame divase tissassa cīvaraṃ bhājetvā gaṇhathā’’ti āṇāpesi. Bhikkhū tathā kariṃsu.
பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘கஸ்மா நு கோ² ஸத்தா² திஸ்ஸஸ்ஸ சீவரங் ஸத்த தி³வஸே ட²பாபெத்வா அட்ட²மே தி³வஸே க³ண்ஹிதுங் அனுஜானீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே, ‘‘பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ அத்தனோ சீவரே ஊகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, தும்ஹேஹி தஸ்மிங் பா⁴ஜியமானே ‘இமே மம ஸந்தகங் விலும்பந்தீ’தி விரவந்தீ இதோ சிதோ ச தா⁴வி. ஸா தும்ஹேஹி சீவரே க³ய்ஹமானே தும்ஹேஸு மனங் பது³ஸ்ஸித்வா நிரயே நிப்³ப³த்தெய்ய, தேன சாஹங் சீவரங் நிக்கி²பாபேஸிங். இதா³னி பன ஸா துஸிதவிமானே நிப்³ப³த்தா, தேன வோ மயா சீவரக³ஹணங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி வத்வா புன தேஹி ‘‘பா⁴ரியா வத அயங், ப⁴ந்தே, தண்ஹா நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ஆம, பி⁴க்க²வே, இமேஸங் ஸத்தானங் தண்ஹா நாம பா⁴ரியா. யதா² அயதோ மலங் உட்ட²ஹித்வா அயமேவ கா²த³தி வினாஸேதி அபரிபோ⁴க³ங் கரோதி, ஏவமேவாயங் தண்ஹா இமேஸங் ஸத்தானங் அப்³ப⁴ந்தரே உப்பஜ்ஜித்வா தே ஸத்தே நிரயாதீ³ஸு நிப்³ப³த்தாபேதி, வினாஸங் பாபேதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘kasmā nu kho satthā tissassa cīvaraṃ satta divase ṭhapāpetvā aṭṭhame divase gaṇhituṃ anujānī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte, ‘‘bhikkhave, tisso attano cīvare ūkā hutvā nibbatto, tumhehi tasmiṃ bhājiyamāne ‘ime mama santakaṃ vilumpantī’ti viravantī ito cito ca dhāvi. Sā tumhehi cīvare gayhamāne tumhesu manaṃ padussitvā niraye nibbatteyya, tena cāhaṃ cīvaraṃ nikkhipāpesiṃ. Idāni pana sā tusitavimāne nibbattā, tena vo mayā cīvaragahaṇaṃ anuññāta’’nti vatvā puna tehi ‘‘bhāriyā vata ayaṃ, bhante, taṇhā nāmā’’ti vutte ‘‘āma, bhikkhave, imesaṃ sattānaṃ taṇhā nāma bhāriyā. Yathā ayato malaṃ uṭṭhahitvā ayameva khādati vināseti aparibhogaṃ karoti, evamevāyaṃ taṇhā imesaṃ sattānaṃ abbhantare uppajjitvā te satte nirayādīsu nibbattāpeti, vināsaṃ pāpetī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
240.
240.
‘‘அயஸாவ மலங் ஸமுட்டி²தங்,
‘‘Ayasāva malaṃ samuṭṭhitaṃ,
ததுட்டா²ய தமேவ கா²த³தி;
Tatuṭṭhāya tameva khādati;
ஏவங் அதிதோ⁴னசாரினங்,
Evaṃ atidhonacārinaṃ,
ஸானி கம்மானி நயந்தி து³க்³க³தி’’ந்தி.
Sāni kammāni nayanti duggati’’nti.
தத்த² அயஸாவாதி அயதோ ஸமுட்டி²தங். ததுட்டா²யாதி ததோ உட்டா²ய. அதிதோ⁴னசாரினந்தி தோ⁴னா வுச்சதி சத்தாரோ பச்சயே ‘‘இத³மத்த²ங் ஏதே’’தி பச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனபஞ்ஞா, தங் அதிக்கமித்வா சரந்தோ அதிதோ⁴னசாரீ நாம. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² அயதோ மலங் ஸமுட்டா²ய ததோ ஸமுட்டி²தங் தமேவ கா²த³தி, ஏவமேவங் சதுபச்சயே அபச்சவெக்கி²த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தங் அதிதோ⁴னசாரினங் ஸானி கம்மானி அத்தனி டி²தத்தா அத்தனோ ஸந்தகானேவ தானி கம்மானி து³க்³க³திங் நயந்தீதி.
Tattha ayasāvāti ayato samuṭṭhitaṃ. Tatuṭṭhāyāti tato uṭṭhāya. Atidhonacārinanti dhonā vuccati cattāro paccaye ‘‘idamatthaṃ ete’’ti paccavekkhitvā paribhuñjanapaññā, taṃ atikkamitvā caranto atidhonacārī nāma. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā ayato malaṃ samuṭṭhāya tato samuṭṭhitaṃ tameva khādati, evamevaṃ catupaccaye apaccavekkhitvā paribhuñjantaṃ atidhonacārinaṃ sāni kammāni attani ṭhitattā attano santakāneva tāni kammāni duggatiṃ nayantīti.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
திஸ்ஸத்தே²ரவத்து² ததியங்.
Tissattheravatthu tatiyaṃ.
4. லாலுதா³யித்தே²ரவத்து²
4. Lāludāyittheravatthu
அஸஜ்ஜா²யமலாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லாலுதா³யித்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Asajjhāyamalāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto lāludāyittheraṃ ārabbha kathesi.
ஸாவத்தி²யங் கிர பஞ்சகோடிமத்தா அரியஸாவகா வஸந்தி, த்³வே கோடிமத்தா புது²ஜ்ஜனா வஸந்தி. தேஸு அரியஸாவகா புரேப⁴த்தங் தா³னங் த³த்வா பச்சா²ப⁴த்தங் ஸப்பிதேலமது⁴பா²ணிதவத்தா²தீ³னி க³ஹெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மகத²ங் ஸுணந்தி. த⁴ம்மங் ஸுத்வா க³மனகாலே ச ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானானங் கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தி. உதா³யித்தே²ரோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ஏதேஸங் தாவ த⁴ம்மங் ஸுத்வா தும்ஹே ஏவங் கதே²த², மம த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா கிங் நு கோ² ந கதெ²ஸ்ஸதா²’’தி வத³தி. மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘அயங் ஏகோ த⁴ம்மகதி²கோ ப⁴விஸ்ஸதி, இமஸ்ஸபி அம்ஹேஹி த⁴ம்மகத²ங் ஸோதுங் வட்டதீ’’தி தே ஏகதி³வஸங் தே²ரங் யாசித்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அஜ்ஜ அம்ஹாகங் த⁴ம்மஸ்ஸவனதி³வஸோ’’தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே அம்ஹாகங் தி³வா த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ய்யாதா²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோபி தேஸங் அதி⁴வாஸேஸி.
Sāvatthiyaṃ kira pañcakoṭimattā ariyasāvakā vasanti, dve koṭimattā puthujjanā vasanti. Tesu ariyasāvakā purebhattaṃ dānaṃ datvā pacchābhattaṃ sappitelamadhuphāṇitavatthādīni gahetvā vihāraṃ gantvā dhammakathaṃ suṇanti. Dhammaṃ sutvā gamanakāle ca sāriputtamoggallānānaṃ guṇakathaṃ kathenti. Udāyitthero tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘etesaṃ tāva dhammaṃ sutvā tumhe evaṃ kathetha, mama dhammakathaṃ sutvā kiṃ nu kho na kathessathā’’ti vadati. Manussā tassa kathaṃ sutvā ‘‘ayaṃ eko dhammakathiko bhavissati, imassapi amhehi dhammakathaṃ sotuṃ vaṭṭatī’’ti te ekadivasaṃ theraṃ yācitvā, ‘‘bhante, ajja amhākaṃ dhammassavanadivaso’’ti saṅghassa dānaṃ datvā, ‘‘bhante, tumhe amhākaṃ divā dhammakathaṃ katheyyāthā’’ti āhaṃsu. Sopi tesaṃ adhivāsesi.
தேஹி த⁴ம்மஸ்ஸவனவேலாய ஆக³ந்த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, நோ த⁴ம்மங் கதே²தா²’’தி வுத்தே லாலுதா³யித்தே²ரோ ஆஸனே நிஸீதி³த்வா சித்தபீ³ஜனிங் க³ஹெத்வா சாலெந்தோ ஏகம்பி த⁴ம்மபத³ங் அதி³ஸ்வா ‘‘அஹங் ஸரப⁴ஞ்ஞங் ப⁴ணிஸ்ஸாமி, அஞ்ஞோ த⁴ம்மகத²ங் கதே²தூ’’தி வத்வா ஓதரி. தே அஞ்ஞேன த⁴ம்மகத²ங் கதா²பெத்வா ஸரபா⁴ணத்தா²ய புன தங் ஆஸனங் ஆரோபயிங்ஸு. ஸோ புனபி கிஞ்சி அதி³ஸ்வா ‘‘அஹங் ரத்திங் கதெ²ஸ்ஸாமி, அஞ்ஞோ ஸரப⁴ஞ்ஞங் ப⁴ணதூ’’தி வத்வா ஆஸனா ஓதரி. தே அஞ்ஞேன ஸரப⁴ஞ்ஞங் ப⁴ணாபெத்வா புன ரத்திங் தே²ரங் ஆனயிங்ஸு. ஸோ ரத்திம்பி கிஞ்சி அதி³ஸ்வா ‘‘அஹங் பச்சூஸகாலே கதெ²ஸ்ஸாமி, ரத்திங் அஞ்ஞோ கதே²தூ’’தி வத்வா ஓதரி. தே அஞ்ஞேன ரத்திங் கதா²பெத்வா புன பச்சூஸே தங் ஆனயிங்ஸு. ஸோ புனபி கிஞ்சி நாத்³த³ஸ. மஹாஜனோ லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³னி க³ஹெத்வா, ‘‘அந்த⁴பா³ல, த்வங் ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானானங் வண்ணே கதி²யமானே ஏவஞ்சேவஞ்ச வதே³ஸி, இதா³னி கஸ்மா ந கதே²ஸீ’’தி ஸந்தஜ்ஜெத்வா பலாயந்தங் அனுப³ந்தி⁴. ஸோ பலாயந்தோ ஏகிஸ்ஸா வச்சகுடியா பதி.
Tehi dhammassavanavelāya āgantvā, ‘‘bhante, no dhammaṃ kathethā’’ti vutte lāludāyitthero āsane nisīditvā cittabījaniṃ gahetvā cālento ekampi dhammapadaṃ adisvā ‘‘ahaṃ sarabhaññaṃ bhaṇissāmi, añño dhammakathaṃ kathetū’’ti vatvā otari. Te aññena dhammakathaṃ kathāpetvā sarabhāṇatthāya puna taṃ āsanaṃ āropayiṃsu. So punapi kiñci adisvā ‘‘ahaṃ rattiṃ kathessāmi, añño sarabhaññaṃ bhaṇatū’’ti vatvā āsanā otari. Te aññena sarabhaññaṃ bhaṇāpetvā puna rattiṃ theraṃ ānayiṃsu. So rattimpi kiñci adisvā ‘‘ahaṃ paccūsakāle kathessāmi, rattiṃ añño kathetū’’ti vatvā otari. Te aññena rattiṃ kathāpetvā puna paccūse taṃ ānayiṃsu. So punapi kiñci nāddasa. Mahājano leḍḍudaṇḍādīni gahetvā, ‘‘andhabāla, tvaṃ sāriputtamoggallānānaṃ vaṇṇe kathiyamāne evañcevañca vadesi, idāni kasmā na kathesī’’ti santajjetvā palāyantaṃ anubandhi. So palāyanto ekissā vaccakuṭiyā pati.
மஹாஜனோ கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸி – ‘‘அஜ்ஜ லாலுதா³யீ ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானானங் கு³ணகதா²ய பவத்தமானாய உஸ்ஸூயந்தோ அத்தனோ த⁴ம்மகதி²கபா⁴வங் பகாஸெத்வா மனுஸ்ஸேஹி ஸக்காரங் கத்வா ‘த⁴ம்மங் ஸுணோமா’தி வுத்தே சதுக்க²த்துங் ஆஸனே நிஸீதி³த்வா கதே²தப்³ப³யுத்தகங் கிஞ்சி அபஸ்ஸந்தோ ‘த்வங் அம்ஹாகங் அய்யேஹி ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானத்தே²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் யுக³க்³கா³ஹங் க³ண்ஹாஸீ’தி லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³னி க³ஹெத்வா ஸந்தஜ்ஜெத்வா பலாபியமானோ வச்சகுடியா பதிதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ஏஸோ கூ³த²கூபே நிமுக்³கோ³யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரித்வா –
Mahājano kathaṃ samuṭṭhāpesi – ‘‘ajja lāludāyī sāriputtamoggallānānaṃ guṇakathāya pavattamānāya ussūyanto attano dhammakathikabhāvaṃ pakāsetvā manussehi sakkāraṃ katvā ‘dhammaṃ suṇomā’ti vutte catukkhattuṃ āsane nisīditvā kathetabbayuttakaṃ kiñci apassanto ‘tvaṃ amhākaṃ ayyehi sāriputtamoggallānattherehi saddhiṃ yugaggāhaṃ gaṇhāsī’ti leḍḍudaṇḍādīni gahetvā santajjetvā palāpiyamāno vaccakuṭiyā patito’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi eso gūthakūpe nimuggoyevā’’ti vatvā atītaṃ āharitvā –
‘‘சதுப்பதோ³ அஹங் ஸம்ம, த்வம்பி ஸம்ம சதுப்பதோ³;
‘‘Catuppado ahaṃ samma, tvampi samma catuppado;
ஏஹி ஸம்ம நிவத்தஸ்ஸு, கிங் நு பீ⁴தோ பலாயஸி.
Ehi samma nivattassu, kiṃ nu bhīto palāyasi.
‘‘அஸுசிபூதிலோமோஸி, து³க்³க³ந்தோ⁴ வாஸி ஸூகர;
‘‘Asucipūtilomosi, duggandho vāsi sūkara;
ஸசே யுஜ்ஜி²துகாமோஸி, ஜயங் ஸம்ம த³தா³மி தே’’தி. (ஜா॰ 1.2.5-6) –
Sace yujjhitukāmosi, jayaṃ samma dadāmi te’’ti. (jā. 1.2.5-6) –
இமங் ஜாதகங் வித்தா²ரெத்வா கதே²ஸி. ததா³ ஸீஹோ ஸாரிபுத்தோ அஹோஸி, ஸூகரோ லாலுதா³யீதி. ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, லாலுதா³யினா அப்பமத்தகோவ த⁴ம்மோ உக்³க³ஹிதோ, ஸஜ்ஜா²யங் பன நேவ அகாஸி, கிஞ்சி பரியத்திங் உக்³க³ஹெத்வா தஸ்ஸா அஸஜ்ஜா²யகரணங் மலமேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Imaṃ jātakaṃ vitthāretvā kathesi. Tadā sīho sāriputto ahosi, sūkaro lāludāyīti. Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā, ‘‘bhikkhave, lāludāyinā appamattakova dhammo uggahito, sajjhāyaṃ pana neva akāsi, kiñci pariyattiṃ uggahetvā tassā asajjhāyakaraṇaṃ malamevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
241.
241.
‘‘அஸஜ்ஜா²யமலா மந்தா, அனுட்டா²னமலா க⁴ரா;
‘‘Asajjhāyamalā mantā, anuṭṭhānamalā gharā;
மலங் வண்ணஸ்ஸ கோஸஜ்ஜங், பமாதோ³ ரக்க²தோ மல’’ந்தி.