Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    18. மலவக்³கோ³

    18. Malavaggo

    235.

    235.

    பண்டு³பலாஸோவ தா³னிஸி, யமபுரிஸாபி ச தே 1 உபட்டி²தா;

    Paṇḍupalāsova dānisi, yamapurisāpi ca te 2 upaṭṭhitā;

    உய்யோக³முகே² ச திட்ட²ஸி, பாதெ²ய்யம்பி ச தே ந விஜ்ஜதி.

    Uyyogamukhe ca tiṭṭhasi, pātheyyampi ca te na vijjati.

    236.

    236.

    ஸோ கரோஹி தீ³பமத்தனோ, கி²ப்பங் வாயம பண்டி³தோ ப⁴வ;

    So karohi dīpamattano, khippaṃ vāyama paṇḍito bhava;

    நித்³த⁴ந்தமலோ அனங்க³ணோ, தி³ப்³ப³ங் அரியபூ⁴மிங் உபேஹிஸி 3.

    Niddhantamalo anaṅgaṇo, dibbaṃ ariyabhūmiṃ upehisi 4.

    237.

    237.

    உபனீதவயோ ச தா³னிஸி, ஸம்பயாதோஸி யமஸ்ஸ ஸந்திகே;

    Upanītavayo ca dānisi, sampayātosi yamassa santike;

    வாஸோ 5 தே நத்தி² அந்தரா, பாதெ²ய்யம்பி ச தே ந விஜ்ஜதி.

    Vāso 6 te natthi antarā, pātheyyampi ca te na vijjati.

    238.

    238.

    ஸோ கரோஹி தீ³பமத்தனோ, கி²ப்பங் வாயம பண்டி³தோ ப⁴வ;

    So karohi dīpamattano, khippaṃ vāyama paṇḍito bhava;

    நித்³த⁴ந்தமலோ அனங்க³ணோ, ந புனங் ஜாதிஜரங் 7 உபேஹிஸி.

    Niddhantamalo anaṅgaṇo, na punaṃ jātijaraṃ 8 upehisi.

    239.

    239.

    அனுபுப்³பே³ன மேதா⁴வீ, தோ²கங் தோ²கங் க²ணே க²ணே;

    Anupubbena medhāvī, thokaṃ thokaṃ khaṇe khaṇe;

    கம்மாரோ ரஜதஸ்ஸேவ, நித்³த⁴மே மலமத்தனோ.

    Kammāro rajatasseva, niddhame malamattano.

    240.

    240.

    அயஸாவ மலங் ஸமுட்டி²தங் 9, ததுட்டா²ய 10 தமேவ கா²த³தி;

    Ayasāva malaṃ samuṭṭhitaṃ 11, tatuṭṭhāya 12 tameva khādati;

    ஏவங் அதிதோ⁴னசாரினங், ஸானி கம்மானி 13 நயந்தி து³க்³க³திங்.

    Evaṃ atidhonacārinaṃ, sāni kammāni 14 nayanti duggatiṃ.

    241.

    241.

    அஸஜ்ஜா²யமலா மந்தா, அனுட்டா²னமலா க⁴ரா;

    Asajjhāyamalā mantā, anuṭṭhānamalā gharā;

    மலங் வண்ணஸ்ஸ கோஸஜ்ஜங், பமாதோ³ ரக்க²தோ மலங்.

    Malaṃ vaṇṇassa kosajjaṃ, pamādo rakkhato malaṃ.

    242.

    242.

    மலித்தி²யா து³ச்சரிதங், மச்சே²ரங் த³த³தோ மலங்;

    Malitthiyā duccaritaṃ, maccheraṃ dadato malaṃ;

    மலா வே பாபகா த⁴ம்மா, அஸ்மிங் லோகே பரம்ஹி ச.

    Malā ve pāpakā dhammā, asmiṃ loke paramhi ca.

    243.

    243.

    ததோ மலா மலதரங், அவிஜ்ஜா பரமங் மலங்;

    Tato malā malataraṃ, avijjā paramaṃ malaṃ;

    ஏதங் மலங் பஹந்த்வான, நிம்மலா ஹோத² பி⁴க்க²வோ.

    Etaṃ malaṃ pahantvāna, nimmalā hotha bhikkhavo.

    244.

    244.

    ஸுஜீவங் அஹிரிகேன, காகஸூரேன த⁴ங்ஸினா;

    Sujīvaṃ ahirikena, kākasūrena dhaṃsinā;

    பக்க²ந்தி³னா பக³ப்³பே⁴ன, ஸங்கிலிட்டே²ன ஜீவிதங்.

    Pakkhandinā pagabbhena, saṃkiliṭṭhena jīvitaṃ.

    245.

    245.

    ஹிரீமதா ச து³ஜ்ஜீவங், நிச்சங் ஸுசிக³வேஸினா;

    Hirīmatā ca dujjīvaṃ, niccaṃ sucigavesinā;

    அலீனேனாப்பக³ப்³பே⁴ன, ஸுத்³தா⁴ஜீவேன பஸ்ஸதா.

    Alīnenāppagabbhena, suddhājīvena passatā.

    246.

    246.

    யோ பாணமதிபாதேதி, முஸாவாத³ஞ்ச பா⁴ஸதி;

    Yo pāṇamatipāteti, musāvādañca bhāsati;

    லோகே அதி³ன்னமாதி³யதி, பரதா³ரஞ்ச க³ச்ச²தி.

    Loke adinnamādiyati, paradārañca gacchati.

    247.

    247.

    ஸுராமேரயபானஞ்ச, யோ நரோ அனுயுஞ்ஜதி;

    Surāmerayapānañca, yo naro anuyuñjati;

    இதே⁴வமேஸோ லோகஸ்மிங், மூலங் க²ணதி அத்தனோ.

    Idhevameso lokasmiṃ, mūlaṃ khaṇati attano.

    248.

    248.

    ஏவங் போ⁴ புரிஸ ஜானாஹி, பாபத⁴ம்மா அஸஞ்ஞதா;

    Evaṃ bho purisa jānāhi, pāpadhammā asaññatā;

    மா தங் லோபோ⁴ அத⁴ம்மோ ச, சிரங் து³க்கா²ய ரந்த⁴யுங்.

    Mā taṃ lobho adhammo ca, ciraṃ dukkhāya randhayuṃ.

    249.

    249.

    த³தா³தி வே யதா²ஸத்³த⁴ங், யதா²பஸாத³னங் 15 ஜனோ;

    Dadāti ve yathāsaddhaṃ, yathāpasādanaṃ 16 jano;

    தத்த² யோ மங்கு ப⁴வதி 17, பரேஸங் பானபோ⁴ஜனே;

    Tattha yo maṅku bhavati 18, paresaṃ pānabhojane;

    ந ஸோ தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸமாதி⁴மதி⁴க³ச்ச²தி.

    Na so divā vā rattiṃ vā, samādhimadhigacchati.

    250.

    250.

    யஸ்ஸ சேதங் ஸமுச்சி²ன்னங், மூலக⁴ச்சங் 19 ஸமூஹதங்;

    Yassa cetaṃ samucchinnaṃ, mūlaghaccaṃ 20 samūhataṃ;

    ஸ வே தி³வா வா ரத்திங் வா, ஸமாதி⁴மதி⁴க³ச்ச²தி.

    Sa ve divā vā rattiṃ vā, samādhimadhigacchati.

    251.

    251.

    நத்தி² ராக³ஸமோ அக்³கி³, நத்தி² தோ³ஸஸமோ க³ஹோ;

    Natthi rāgasamo aggi, natthi dosasamo gaho;

    நத்தி² மோஹஸமங் ஜாலங், நத்தி² தண்ஹாஸமா நதீ³.

    Natthi mohasamaṃ jālaṃ, natthi taṇhāsamā nadī.

    252.

    252.

    ஸுத³ஸ்ஸங் வஜ்ஜமஞ்ஞேஸங், அத்தனோ பன து³த்³த³ஸங்;

    Sudassaṃ vajjamaññesaṃ, attano pana duddasaṃ;

    பரேஸங் ஹி ஸோ வஜ்ஜானி, ஓபுனாதி 21 யதா² பு⁴ஸங்;

    Paresaṃ hi so vajjāni, opunāti 22 yathā bhusaṃ;

    அத்தனோ பன சா²தே³தி, கலிங்வ கிதவா ஸடோ².

    Attano pana chādeti, kaliṃva kitavā saṭho.

    253.

    253.

    பரவஜ்ஜானுபஸ்ஸிஸ்ஸ , நிச்சங் உஜ்ஜா²னஸஞ்ஞினோ;

    Paravajjānupassissa , niccaṃ ujjhānasaññino;

    ஆஸவா தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி, ஆரா ஸோ ஆஸவக்க²யா.

    Āsavā tassa vaḍḍhanti, ārā so āsavakkhayā.

    254.

    254.

    ஆகாஸேவ பத³ங் நத்தி², ஸமணோ நத்தி² பா³ஹிரே;

    Ākāseva padaṃ natthi, samaṇo natthi bāhire;

    பபஞ்சாபி⁴ரதா பஜா, நிப்பபஞ்சா ததா²க³தா.

    Papañcābhiratā pajā, nippapañcā tathāgatā.

    255.

    255.

    ஆகாஸேவ பத³ங் நத்தி², ஸமணோ நத்தி² பா³ஹிரே;

    Ākāseva padaṃ natthi, samaṇo natthi bāhire;

    ஸங்கா²ரா ஸஸ்ஸதா நத்தி², நத்தி² பு³த்³தா⁴னமிஞ்ஜிதங்.

    Saṅkhārā sassatā natthi, natthi buddhānamiñjitaṃ.

    மலவக்³கோ³ அட்டா²ரஸமோ நிட்டி²தோ.

    Malavaggo aṭṭhārasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. taṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. தி³ப்³ப³ங் அரியபூ⁴மிமேஹிஸி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰), தி³ப்³ப³மரியபூ⁴மிங் உபேஹிஸி (?)
    4. dibbaṃ ariyabhūmimehisi (sī. syā. pī.), dibbamariyabhūmiṃ upehisi (?)
    5. வாஸோபி ச (ப³ஹூஸு)
    6. vāsopi ca (bahūsu)
    7. ந புன ஜாதிஜரங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), ந புன ஜாதிஜ்ஜரங் (க॰)
    8. na puna jātijaraṃ (sī. syā.), na puna jātijjaraṃ (ka.)
    9. ஸமுட்டா²ய (க॰)
    10. தது³ட்டா²ய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    11. samuṭṭhāya (ka.)
    12. taduṭṭhāya (sī. syā. pī.)
    13. ஸககம்மானி (ஸீ॰ பீ॰)
    14. sakakammāni (sī. pī.)
    15. யத்த² பஸாத³னங் (கத்த²சி)
    16. yattha pasādanaṃ (katthaci)
    17. தத்த² சே மங்கு யோ ஹோதி (ஸீ॰), தத்த² யோ மங்குதோ ஹோதி (ஸ்யா॰)
    18. tattha ce maṃku yo hoti (sī.), tattha yo maṅkuto hoti (syā.)
    19. மூலக⁴ச்ச²ங் (க॰)
    20. mūlaghacchaṃ (ka.)
    21. ஓபு²னாதி (க॰)
    22. ophunāti (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 18. மலவக்³கோ³ • 18. Malavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact