Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. மல்லிகாஸுத்தங்

    8. Mallikāsuttaṃ

    119. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ மல்லிகாய தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் உபரிபாஸாத³வரக³தோ ஹோதி. அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோச – ‘‘அத்தி² நு கோ² தே, மல்லிகே, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ’’தி? ‘‘நத்தி² கோ² மே, மஹாராஜ, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ. துய்ஹங் பன, மஹாராஜ, அத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி? ‘‘மய்ஹம்பி கோ², மல்லிகே, நத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி.

    119. Sāvatthinidānaṃ . Tena kho pana samayena rājā pasenadi kosalo mallikāya deviyā saddhiṃ uparipāsādavaragato hoti. Atha kho rājā pasenadi kosalo mallikaṃ deviṃ etadavoca – ‘‘atthi nu kho te, mallike, kocañño attanā piyataro’’ti? ‘‘Natthi kho me, mahārāja, kocañño attanā piyataro. Tuyhaṃ pana, mahārāja, atthañño koci attanā piyataro’’ti? ‘‘Mayhampi kho, mallike, natthañño koci attanā piyataro’’ti.

    அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ பாஸாதா³ ஓரோஹித்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இதா⁴ஹங், ப⁴ந்தே, மல்லிகாய தே³வியா ஸத்³தி⁴ங் உபரிபாஸாத³வரக³தோ மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோசங் – ‘அத்தி² நு கோ² தே, மல்லிகே, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ’தி? ஏவங் வுத்தே, ப⁴ந்தே, மல்லிகா தே³வீ மங் ஏதத³வோச – ‘நத்தி² கோ² மே, மஹாராஜ, கோசஞ்ஞோ அத்தனா பியதரோ. துய்ஹங் பன, மஹாராஜ, அத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’தி? ஏவங் வுத்தாஹங், ப⁴ந்தே, மல்லிகங் தே³விங் ஏதத³வோசங் – ‘மய்ஹம்பி கோ², மல்லிகே, நத்த²ஞ்ஞோ கோசி அத்தனா பியதரோ’’தி.

    Atha kho rājā pasenadi kosalo pāsādā orohitvā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho rājā pasenadi kosalo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘idhāhaṃ, bhante, mallikāya deviyā saddhiṃ uparipāsādavaragato mallikaṃ deviṃ etadavocaṃ – ‘atthi nu kho te, mallike, kocañño attanā piyataro’ti? Evaṃ vutte, bhante, mallikā devī maṃ etadavoca – ‘natthi kho me, mahārāja, kocañño attanā piyataro. Tuyhaṃ pana, mahārāja, atthañño koci attanā piyataro’ti? Evaṃ vuttāhaṃ, bhante, mallikaṃ deviṃ etadavocaṃ – ‘mayhampi kho, mallike, natthañño koci attanā piyataro’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதமத்த²ங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ஸப்³பா³ தி³ஸா அனுபரிக³ம்ம சேதஸா,

    ‘‘Sabbā disā anuparigamma cetasā,

    நேவஜ்ஜ²கா³ பியதரமத்தனா க்வசி;

    Nevajjhagā piyataramattanā kvaci;

    ஏவங் பியோ புது² அத்தா பரேஸங்,

    Evaṃ piyo puthu attā paresaṃ,

    தஸ்மா ந ஹிங்ஸே பரமத்தகாமோ’’தி.

    Tasmā na hiṃse paramattakāmo’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா • 8. Mallikāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா • 8. Mallikāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact