Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    6. மல்லிகாஸுத்தங்

    6. Mallikāsuttaṃ

    127. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² கோ² அஞ்ஞதரோ புரிஸோ யேன ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ரஞ்ஞோ பஸேனதி³ஸ்ஸ கோஸலஸ்ஸ உபகண்ணகே ஆரோசேஸி – ‘‘மல்லிகா, தே³வ, தே³வீ தீ⁴தரங் விஜாதா’’தி. ஏவங் வுத்தே, ராஜா பஸேனதி³ கோஸலோ அனத்தமனோ அஹோஸி.

    127. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho rājā pasenadi kosalo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Atha kho aññataro puriso yena rājā pasenadi kosalo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā rañño pasenadissa kosalassa upakaṇṇake ārocesi – ‘‘mallikā, deva, devī dhītaraṃ vijātā’’ti. Evaṃ vutte, rājā pasenadi kosalo anattamano ahosi.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ராஜானங் பஸேனதி³ங் கோஸலங் அனத்தமனதங் விதி³த்வா தாயங் வேலாயங் இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    Atha kho bhagavā rājānaṃ pasenadiṃ kosalaṃ anattamanataṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘இத்தீ²பி ஹி ஏகச்சியா, ஸெய்யா போஸ ஜனாதி⁴ப;

    ‘‘Itthīpi hi ekacciyā, seyyā posa janādhipa;

    மேதா⁴வினீ ஸீலவதீ, ஸஸ்ஸுதே³வா பதிப்³ப³தா.

    Medhāvinī sīlavatī, sassudevā patibbatā.

    ‘‘தஸ்ஸா யோ ஜாயதி போஸோ, ஸூரோ ஹோதி தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Tassā yo jāyati poso, sūro hoti disampati;

    தாதி³ஸா ஸுப⁴கி³யா 1 புத்தோ, ரஜ்ஜம்பி அனுஸாஸதீ’’தி.

    Tādisā subhagiyā 2 putto, rajjampi anusāsatī’’ti.







    Footnotes:
    1. ஸுப⁴ரியாபுத்தோ (க॰)
    2. subhariyāputto (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா • 6. Mallikāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா • 6. Mallikāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact