Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
8. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா
8. Mallikāsuttavaṇṇanā
119. அட்ட²மே அத்தி² நு கோ² தே மல்லிகேதி கஸ்மா புச்ச²தி? அயங் கிர மல்லிகா து³க்³க³தமாலாகாரஸ்ஸ தீ⁴தா, ஏகதி³வஸங் ஆபணதோ பூவங் க³ஹெத்வா ‘‘மாலாராமங் க³ந்த்வாவ கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தீ படிபதே² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரங் ப⁴க³வந்தங் பி⁴க்கா²சாரங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா தங் ப⁴க³வதோ அதா³ஸி. ஸத்தா² நிஸீத³னாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ சீவரங் பஞ்ஞாபெத்வா அதா³ஸி. ப⁴க³வா தத்த² நிஸீதி³த்வா தங் பூவங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா ஸிதங் பாத்வாகாஸி. தே²ரோ ‘‘இமிஸ்ஸா, ப⁴ந்தே, கோ விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ஆனந்த³, அஜ்ஜேஸா ததா²க³தஸ்ஸ பட²மபோ⁴ஜனங் அதா³ஸி, அஜ்ஜேவ கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ப⁴விஸ்ஸதீதி. தங்தி³வஸமேவ ச ராஜா காஸிகா³மே பா⁴கி³னெய்யேன யுத்³தே⁴ன பராஜிதோ பலாயித்வா நக³ரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ மாலாராமங் பவிஸித்வா ப³லகாயஸ்ஸ ஆக³மனங் ஆக³மேஸி. தஸ்ஸ ஸா வத்தங் அகாஸி. ஸோ தாய வத்தே பஸீதி³த்வா தங் அந்தேபூரங் அதிஹாராபெத்வா தங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி.
119. Aṭṭhame atthi nu kho te malliketi kasmā pucchati? Ayaṃ kira mallikā duggatamālākārassa dhītā, ekadivasaṃ āpaṇato pūvaṃ gahetvā ‘‘mālārāmaṃ gantvāva khādissāmī’’ti gacchantī paṭipathe bhikkhusaṅghaparivāraṃ bhagavantaṃ bhikkhācāraṃ pavisantaṃ disvā pasannacittā taṃ bhagavato adāsi. Satthā nisīdanākāraṃ dassesi. Ānandatthero cīvaraṃ paññāpetvā adāsi. Bhagavā tattha nisīditvā taṃ pūvaṃ paribhuñjitvā mukhaṃ vikkhāletvā sitaṃ pātvākāsi. Thero ‘‘imissā, bhante, ko vipāko bhavissatī’’ti pucchi. Ānanda, ajjesā tathāgatassa paṭhamabhojanaṃ adāsi, ajjeva kosalarañño aggamahesī bhavissatīti. Taṃdivasameva ca rājā kāsigāme bhāgineyyena yuddhena parājito palāyitvā nagaraṃ āgacchanto mālārāmaṃ pavisitvā balakāyassa āgamanaṃ āgamesi. Tassa sā vattaṃ akāsi. So tāya vatte pasīditvā taṃ antepūraṃ atihārāpetvā taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi.
அதே²கதி³வஸங் சிந்தேஸி – ‘‘மயா இமிஸ்ஸா து³க்³க³தகுலஸ்ஸ தீ⁴துயா மஹந்தங் இஸ்ஸரியங் தி³ன்னங், யங்னூனாஹங் இமங் புச்செ²ய்யங் ‘கோ தே பியோ’தி? ஸா ‘த்வங் மே, மஹாராஜ, பியோ’தி வத்வா புன மங் புச்சி²ஸ்ஸதி. அத²ஸ்ஸாஹங் ‘மய்ஹம்பி த்வங்யேவ பியா’தி வக்கா²மீ’’தி. இதி ஸோ அஞ்ஞமஞ்ஞங் விஸ்ஸாஸஜனநத்த²ங் ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் கதெ²ந்தோ புச்ச²தி. ஸா பன தே³வீ பண்டி³தா பு³த்³து⁴பட்டா²யிகா த⁴ம்முபட்டா²யிகா ஸங்கு⁴பட்டா²யிகா மஹாபஞ்ஞா , தஸ்மா ஏவங் சிந்தேஸி – ‘‘நாயங் பஞ்ஹோ ரஞ்ஞோ முக²ங் ஓலோகெத்வா கதே²தப்³போ³’’தி. ஸா ஸரஸேனேவ கதெ²த்வா ராஜானங் புச்சி². ராஜா தாய ஸரஸேன கதி²தத்தா நிவத்திதுங் அலப⁴ந்தோ ஸயம்பி ஸரஸேனேவ கதெ²த்வா ‘‘ஸகாரணங் இத³ங், ததா²க³தஸ்ஸ நங் ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. நேவஜ்ஜ²கா³தி நாதி⁴க³ச்ச²தி. ஏவங் பியோ புது² அத்தா பரேஸந்தி யதா² ஏகஸ்ஸ அத்தா பியோ, ஏவங் பரேஸங் புது²ஸத்தானம்பி அத்தா பியோதி அத்தோ². அட்ட²மங்.
Athekadivasaṃ cintesi – ‘‘mayā imissā duggatakulassa dhītuyā mahantaṃ issariyaṃ dinnaṃ, yaṃnūnāhaṃ imaṃ puccheyyaṃ ‘ko te piyo’ti? Sā ‘tvaṃ me, mahārāja, piyo’ti vatvā puna maṃ pucchissati. Athassāhaṃ ‘mayhampi tvaṃyeva piyā’ti vakkhāmī’’ti. Iti so aññamaññaṃ vissāsajananatthaṃ sammodanīyaṃ kathaṃ kathento pucchati. Sā pana devī paṇḍitā buddhupaṭṭhāyikā dhammupaṭṭhāyikā saṅghupaṭṭhāyikā mahāpaññā , tasmā evaṃ cintesi – ‘‘nāyaṃ pañho rañño mukhaṃ oloketvā kathetabbo’’ti. Sā saraseneva kathetvā rājānaṃ pucchi. Rājā tāya sarasena kathitattā nivattituṃ alabhanto sayampi saraseneva kathetvā ‘‘sakāraṇaṃ idaṃ, tathāgatassa naṃ ārocessāmī’’ti gantvā bhagavato ārocesi. Nevajjhagāti nādhigacchati. Evaṃ piyo puthu attā paresanti yathā ekassa attā piyo, evaṃ paresaṃ puthusattānampi attā piyoti attho. Aṭṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 8. மல்லிகாஸுத்தங் • 8. Mallikāsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. மல்லிகாஸுத்தவண்ணனா • 8. Mallikāsuttavaṇṇanā