Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    8. மல்லிகாவிமானவத்து²

    8. Mallikāvimānavatthu

    658.

    658.

    ‘‘பீதவத்தே² பீதத⁴ஜே, பீதாலங்காரபூ⁴ஸிதே;

    ‘‘Pītavatthe pītadhaje, pītālaṅkārabhūsite;

    பீதந்தராஹி வக்³கூ³ஹி, அபிளந்தா⁴வ ஸோப⁴ஸி.

    Pītantarāhi vaggūhi, apiḷandhāva sobhasi.

    659.

    659.

    ‘‘கா கம்பு³காயூரத⁴ரே 1, கஞ்சனாவேளபூ⁴ஸிதே;

    ‘‘Kā kambukāyūradhare 2, kañcanāveḷabhūsite;

    ஹேமஜாலகஸஞ்ச²ன்னே 3, நானாரதனமாலினீ.

    Hemajālakasañchanne 4, nānāratanamālinī.

    660.

    660.

    ‘‘ஸோவண்ணமயா லோஹிதங்க³மயா 5 ச, முத்தாமயா வேளுரியமயா ச;

    ‘‘Sovaṇṇamayā lohitaṅgamayā 6 ca, muttāmayā veḷuriyamayā ca;

    மஸாரக³ல்லா ஸஹலோஹிதங்கா³ 7, பாரேவதக்கீ²ஹி மணீஹி சித்ததா.

    Masāragallā sahalohitaṅgā 8, pārevatakkhīhi maṇīhi cittatā.

    661.

    661.

    ‘‘கோசி கோசி எத்த² மயூரஸுஸ்ஸரோ, ஹங்ஸஸ்ஸ ரஞ்ஞோ கரவீகஸுஸ்ஸரோ;

    ‘‘Koci koci ettha mayūrasussaro, haṃsassa rañño karavīkasussaro;

    தேஸங் ஸரோ ஸுய்யதி வக்³கு³ரூபோ, பஞ்சங்கி³கங் தூரியமிவப்பவாதி³தங்.

    Tesaṃ saro suyyati vaggurūpo, pañcaṅgikaṃ tūriyamivappavāditaṃ.

    662.

    662.

    ‘‘ரதோ² ச தே ஸுபோ⁴ வக்³கு³ 9, நானாரதனசித்திதோ 10;

    ‘‘Ratho ca te subho vaggu 11, nānāratanacittito 12;

    நானாவண்ணாஹி தா⁴தூஹி, ஸுவிப⁴த்தோவ ஸோப⁴தி.

    Nānāvaṇṇāhi dhātūhi, suvibhattova sobhati.

    663.

    663.

    ‘‘தஸ்மிங் ரதே² கஞ்சனபி³ம்ப³வண்ணே, யா த்வங் 13 டி²தா பா⁴ஸஸி மங் பதே³ஸங்;

    ‘‘Tasmiṃ rathe kañcanabimbavaṇṇe, yā tvaṃ 14 ṭhitā bhāsasi maṃ padesaṃ;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    664.

    664.

    ‘‘ஸோவண்ணஜாலங் மணிஸொண்ணசித்திதங் 15, முத்தாசிதங் ஹேமஜாலேன ச²ன்னங் 16;

    ‘‘Sovaṇṇajālaṃ maṇisoṇṇacittitaṃ 17, muttācitaṃ hemajālena channaṃ 18;

    பரினிப்³பு³தே கோ³தமே அப்பமெய்யே, பஸன்னசித்தா அஹமாபி⁴ரோபயிங்.

    Parinibbute gotame appameyye, pasannacittā ahamābhiropayiṃ.

    665.

    665.

    ‘‘தாஹங் கம்மங் கரித்வான, குஸலங் பு³த்³த⁴வண்ணிதங்;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    அபேதஸோகா ஸுகி²தா, ஸம்பமோதா³மனாமயா’’தி.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    மல்லிகாவிமானங் அட்ட²மங்.

    Mallikāvimānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ககம்பு³காயுரத⁴ரே (ஸ்யா॰)
    2. kakambukāyuradhare (syā.)
    3. பச்ச²ன்னே (ஸீ॰)
    4. pacchanne (sī.)
    5. லோஹிதங்கமயா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. lohitaṅkamayā (sī. syā.)
    7. ஸஹலோஹிதங்கா (ஸீ॰), ஸஹலோஹிதகா (ஸ்யா॰)
    8. sahalohitaṅkā (sī.), sahalohitakā (syā.)
    9. வக்³கூ³ (ஸ்யா॰)
    10. நானாரதனசித்தங்கோ³ (ஸ்யா॰)
    11. vaggū (syā.)
    12. nānāratanacittaṅgo (syā.)
    13. யத்த² (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    14. yattha (ka. sī. syā. ka.)
    15. விசித்தங் (க॰), சித்தங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    16. ஸஞ்ச²ன்னங் (க॰)
    17. vicittaṃ (ka.), cittaṃ (sī. syā.)
    18. sañchannaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 8. மல்லிகாவிமானவண்ணனா • 8. Mallikāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact